Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 13000
Convocatoria de les proves per l'Habilitació de Guia Turistic a les Illes Balears, en l'ambit Territorial de l'Illa de Menorca, i d'ampliació d'idiomes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

CONVOCATÒRIA DE LES PROVES PER L'HABILITACIÓ DE GUIA TURÍSTIC A LES ILLES BALEARS, EN L'ÀMBIT TERRITORIAL DE L'ILLA DE MENORCA, I D'AMPLIACIÓ D'IDIOMES

Es fa públic que la presidenta del Consell Insular de Menorca mitjançant Decret núm. 945, de data 10 de desembre de 2018, ha resolt el següent:

PRIMER.- Aprovar la convocatòria de les proves per a l'habilitació de guies turístics de les Illes Balears, en l'àmbit territorial de l'illa de Menorca, i per l'ampliació d'idiomes per als guies ja inscrits en el Registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics, i les bases de la convocatòria i el temari que han de regular el procediment de les esmentades proves, que s'adjunten com Annex.

SEGON.- Publicar aquesta Resolució juntament amb el seu annex al BOIB.

ANNEX

BASES QUE REGEIXEN LA CONVOCATÒRIA DE LES PROVES PER A L'HABILITACIÓ DE GUIES TURÍSTICS A LES ILLES BALEARS, EN L'ÀMBIT TERRITORIAL DE L'ILLA DE MENORCA, I D'AMPLIACIÓ D'IDIOMES, AMB INDICACIÓ DEL PROCEDIMENT I DE LA DOCUMENTACIÓ NECESSARIS PER PODER-HI PARTICIPAR

1. CONVOCATÒRIA DE PROVES

Es convoquen, per a l'àmbit territorial de l'illa de Menorca, les proves per a l'obtenció de l'habilitació de guia turístic de les Illes Balears i per a l'ampliació d'idiomes de l'habilitació per als guies ja inscrits en el Registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics, amb indicació del procediment i de la documentació necessaris per participar-hi, així com el programa de les matèries que integraran les proves que es determinin.

2. CONDICIONS I REQUISITS QUE HAN DE COMPLIR ELS/LES ASPIRANTS

Les persones interessades a exercir l'activitat de guia turístic/a a les Illes Balears i que compleixin els requisits generals exigits en l'art. 137.2 del Decret 20/2015 poden obtenir l'habilitació corresponent després de la superació de les proves que es regulen en aquesta resolució.

Els requisits que han de complir les persones aspirants per acreditar-se com a guia turístic/a, amb caràcter general, són:

a) Tenir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea o signatari de l'Acord sobre Espai Econòmic Europeu, o bé ser ciutadà/ana estranger/a amb residència a Espanya, amb el dret reconegut per exercir una activitat remunerada per compte propi o d'altri, de conformitat amb la normativa vigent.

b) Ser major d'edat.

c) Estar en possessió d'algun dels següents títols: cicle formatiu de grau superior de formació professional, diplomat o llicenciat universitari, grau o màster universitari o qualsevol altre d'equivalent o homologat.

Així mateix i amb referència a la qualificació professional de guia de turistes i visitants, estar en possessió d'un certificat de professionalitat o d'una acreditació de competències professionals obtinguda mitjançant l'avaluació i acreditació de les competències adquirides per mitjà de l'experiència laboral o de vies no formals de formació, tot això, en els termes continguts en la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional, i en el Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol.

d) Acreditar el coneixement de l'anglès i d’almenys una altra llengua estrangera, en els termes que estableix el decret.

e) Acreditar el coneixement dels idiomes castellà i català, en els termes que estableix el decret.

f) Acreditar el coneixement del patrimoni natural i cultural de les Illes Balears, en els termes que estableix el decret.

Les persones que compleixin els requisits a, b i c poden presentar-se a les proves que permeten demostrar la seva capacitació en els requisits d, e i f de l'esmentat article.

Els i les guies turístics interessats a ampliar idiomes poden participar en aquesta convocatòria per a l'habilitació de nous idiomes, especificant en la sol·licitud que ja estan en possessió de l'habilitació i es presenten per a una ampliació d'idiomes.

3. BLOCS TEMÀTICS

Les proves d'habilitació de guia consten dels següents blocs temàtics:

- (Bloc 1) Patrimoni natural i cultural de les Illes Balears

- (Bloc 2) Anglès i 2a llengua estrangera de la que es pretén obtenir l'habilitació (i altre o altres si és el cas)

- (Bloc 3) Llengua catalana i llengua castellana

Els temaris de les matèries amb els continguts avaluables figuren a la part final d’aquestes bases.

4. PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ

Les persones interessades que vulguin participar en les proves i que compleixin les condicions que s'estableixen en l'article 137.2 del Decret 20/2015 o aquelles que disposin de l'habilitació com a guia turístic/a i estiguin interessades en l'ampliació d'algun idioma han de presentar en el Registre d'entrada del Consell Insular de Menorca i pels mitjans establerts en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la sol·licitud corresponent acompanyada dels documents següents:

1. Noves habilitacions de guies turístics/íques:

1. Document nacional d'identitat o document equivalent del qual pugui deduir-se clarament la identitat i la nacionalitat, així com la majoria d'edat de la persona interessada.

2. Títol acadèmic de tècnic de grau superior de Formació Professional, títol universitari corresponent a un grau, llicenciatura o diplomatura o, si escau, document acreditatiu d'haver abonat els drets per a l'obtenció del títol. En el cas de títols emesos fora d'Espanya, ha de presentar-se l'homologació que sigui procedent, d'acord amb la normativa vigent.

Amb referència a la qualificació professional de guia de turistes i visitants, estar en possessió d'un certificat de professionalitat o d'una acreditació de competències professionals obtinguda mitjançant l'avaluació i acreditació de les competències adquirides per mitjà de l'experiència laboral o de vies no formals de formació.

3. Resguard acreditatiu d'haver efectuat el pagament dels drets d'examen.

En cas de sol·licitar l'exempció d'algun dels blocs dels quals consta la prova, haurà d'assenyalar-ho en la sol·licitud i presentar la documentació que acredita els coneixements de la persona aspirant en el bloc o els blocs temàtics per als quals sol·licita exempció, en els termes que estableix l'article 137 del Decret 20/2015 i la base vuitena d'aquesta convocatòria.

2. Ampliació d'idiomes:

a) Document nacional d'identitat o document equivalent del qual pugui deduir-se clarament la identitat, la nacionalitat, així com la majoria d'edat de la persona interessada.

b) Carnet de guia.

c) Resguard acreditatiu d'haver efectuat el pagament dels drets d'examen.

El model de la sol·licitud figura al final d'aquestes bases i pot sol·licitar-se en el Consell o descarregar-se de la pàgina web de la institució (Departament de Presidència-servei d'Ordenació Territorial i Turística-, «Gestió i tràmits-tràmit núm. 3521»). En el cas que hagi dubtes derivats de la qualitat de la còpia dels documents aportats per l'interessat, el CIM podrà requerir que s'exhibeixi el document o la informació original.

5. TAXA PER ACCEDIR A LES PROVES

Les taxes per accedir a les proves són les establertes a l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l'habilitació de guia turístic.

- Per a les noves habilitacions: 16,40 €

- Per a l'ampliació d'idiomes: 8,20 €

6. NOTIFICACIONS A LES PERSONES INTERESSADES

Tota la informació relativa al procés d'admissió i avaluació es publicarà en el tauler d’anuncis i al web del Consell Insular de Menorca (www.cime.es).

7. CALENDARI I ADMISSIÓ A LES PROVES

Les sol·licituds es poden presentar en el termini de 15 dies naturals comptats a partir de l'endemà d'haver-se'n publicat la convocatòria en el BOIB. Als efectes informatius també es publicarà al tauler d’anuncis i al web del Consell Insular de Menorca (www.cime.es). Si en alguna de les instàncies hi hagués algun defecte esmenable, es comunicarà a la persona interessada a fi que ho pugui corregir en un termini de deu dies hàbils.

Expirat el termini de presentació de sol·licituds i esmena d'errors, es faran públiques les llistes d’admesos i exclosos, en el termini màxim de deu dies hàbils, amb indicació individualitzada de les causes d'exclusió de les persones interessades que no hagin estat admeses. En les llistes hauran de constar el núm. del document nacional d'identitat o document identificatiu equivalent de les persones aspirants, així com els blocs dels quals són eximits, si escau. Hi haurà un termini de deu dies hàbils per presentar reclamacions, exhaurit el qual es publicarà la llista definitiva.

Una vegada resolt tot el procés d'admissió, el Consell informarà en el tauler d'anuncis i al web del Consell Insular de Menorca (www.cime.es) data, lloc i hora, així com els membres que formaran la Comissió Avaluadora.

8. EXEMPCIONS

Amb caràcter general, les persones que sol·licitin l'exempció d'algun o alguns dels blocs temàtics dels quals consti la prova han de demostrar el nivell de coneixements exigits en aquestes matèries sobre la base del que estableix l'article 137 del Decret 20/2015.

A més, en virtut de l'apartat 4 de l'art. 137 del Decret 20/2015, s'estableix que seran eximides de realitzar les proves les persones candidates que acreditin la seva competència presentant certificats acreditatius d'haver superat cursos impartits per centres oficials amb una durada mínima:

- Per al bloc temàtic 1, de coneixements de recursos patrimonials i naturals de les Illes Balears: Cursos impartits per centres oficials amb una durada mínima de 62 hores, sobre recursos patrimonials i naturals de les Illes Balears i que siguin reconeguts pel Consell Insular de Menorca. Quedaran eximides les persones que hagin realitzat el curs sobre «Patrimoni cultural i espais naturals de les Illes Balears per a l'habilitació de guies turístics 2018», organitzat pel Consell Insular de Menorca i impartit per la Universitat de les Illes Balears (Seu Universitària de Menorca).

- Per al bloc temàtic 2, de l'anglès i d'altres llengües estrangeres: Es considera capacitació suficient la relativa als idiomes que hagin format part del programa per a l'obtenció dels títols o certificats de professionalitat o l'acreditació de competències indicats en l'art. 137 punt 3 del Decret 20/2015. En un altre cas s'ha d'acreditar estar en possessió de títols o certificats oficials corresponents a un nivell mínim B2, de conformitat amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.

- Per al bloc temàtic 3, de castellà o català:

- Estar en possessió de títols oficials d'ensenyança secundària o postsecundària, inclosos els títols universitaris, obtinguts a l'Estat espanyol respecte del castellà, i, respecte del català, sempre que s'aporti un certificat expedit pel centre educatiu que reflecteixi que s'ha impartit en aquesta llengua almenys el 50 % de les assignatures o que ha estat la llengua vehicular del centre.

- Estar en possessió de títols o certificats oficials que acreditin el coneixement dels idiomes esmentats en un nivell igual o superior al nivell B2, de conformitat amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.

S'estableix que s'entén acreditat per la persona aspirant el domini de l'idioma del país que hagi expedit el títol acadèmic que es presenti.

9. ORGANITZACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE LES PROVES

Les proves es desenvoluparan sobre la base dels continguts que s'especifiquen en el temari que figura al final d'aquestes bases.

Les persones aspirants hauran d'anar identificades durant tot el procés amb DNI, passaport o document equivalent.

Les proves d'accés a guia es desenvolupen en tres blocs. Tots els blocs han de ser superats per les persones aspirants per obtenir la qualificació global d'apte. En cas de no superar-se algun dels blocs, la qualificació de la prova serà de no apte.

La comissió avaluadora publicarà els resultats de les proves per blocs i la qualificació final en el tauler d'anuncis del Consell Insular de Menorca. En el termini de tres dies hàbils des de l'exposició de la llista, les persones participants podran sol·licitar la revisió de les seves

proves mitjançant escrit. La comissió avaluadora convocarà la revisió dels exàmens i resoldrà les possibles reclamacions, que seran comunicades en el tauler d'anuncis i al web del Consell.

- Avaluació dels coneixements de les persones aspirants:

L'aspirant seleccionarà en la seva sol·licitud de participació en les proves l'idioma en el qual vol realitzar-les, castellà o català. La redacció dels enunciats, així com les instruccions, criteris o qualsevol altra documentació d'examen que es lliuri als aspirants estarà en l'idioma que hagi triat en la seva sol·licitud.

El bloc temàtic 1, de patrimoni cultural i natural de les Illes Balears, s'avaluarà amb un examen tipus test de 60 preguntes. Caldrà tenir 36 preguntes correctes per superar l'examen. L'examen tindrà una durada màxima de dues hores.

Els blocs temàtics corresponents a les llengües estrangeres, català i castellà, consistiran en una prova escrita i una prova oral. Per superar cada prova cal superar les dues parts, oral i escrita. Dins de qualsevol d’aquestes dues parts, oral o escrita, pot haver-hi un examen de comprensió oral d'un arxiu d'àudio o vídeo, així com de comprensió lectora.

La part oral consisteix en l'exposició d'un tema relacionat amb la professió de guia turístic, seguit d'una conversa relacionada amb el tema. La durada de la prova és aproximadament de 15 minuts.

La part escrita consisteix en una redacció sobre un tema relacionat amb la professió de guia turístic. L'extensió màxima són 350 paraules i la mínima, 250 paraules. La durada de la prova serà d'1 hora.

Els criteris d'avaluació es basaran en l'adequació, coherència, comprensió i correcció que exigeix el nivell B2 de cada llengua.

10. LA COMISSIÓ AVALUADORA

La Comissió Avaluadora estarà formada per un mínim de quatre membres, dels quals un mínim de tres seran personal del Consell Insular de Menorca que seran nomenats com a president/a, secretari/ària i vocal, l'altre membre serà un representant del Col·legi Oficial de Guies de les Illes Balears.

També podrà formar part de la Comissió algun guia turístic amb experiència docent o en processos d'aquestes característiques com a membre vocal o assessor.

La Comissió podrà disposar de la incorporació d'assessors /experts per a totes o algunes de les proves que actuaran en veu però sense vot. Les actuacions dels esmentats assessors s'hauran de reflectir en l'acta.

L'avaluació dels blocs d'idiomes l'efectuarà professorat universitari o del cos de professorat de secundària i escoles oficials d'idiomes, o si no, persones de reconeguda solvència per a cadascun dels idiomes en què es desenvolupen els exàmens.

La Comissió Avaluadora té competència per plantejar i desenvolupar cada una de les proves, d'acord amb el que disposen aquestes bases.

La Comissió Avaluadora vetllarà pel correcte desenvolupament de les proves i l'avaluació del procés i estendrà una acta final amb la qualificació de cadascun dels blocs i la qualificació final de la prova, que serà d'apte o no apte.

En cas de reclamacions, la Comissió Avaluadora fixarà la revisió de les proves objecte de reclamació i les resoldrà, segons l'establert en la base novena.

Acabat el procés, la Comissió Avaluadora ha de redactar les llistes definitives de persones candidates declarades aptes i no aptes.

11. RESOLUCIÓ DE LA CONVOCATÒRIA

La presidenta del Consell Insular de Menorca, a la vista de la proposta de la Comissió Avaluadora, dictarà el corresponent Decret de resolució d'habilitació de les persones aspirants que hagin superat les proves, que serà publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i inscrita en el Registre d'empreses, activitats i establiments turístics.

Així mateix es procedirà d'ofici a l'expedició del carnet de Guia de Turisme de les Illes Balears, d'acord amb el previst en l'article 142 del Decret 20/2015.

 

12. RECLAMACIONS I RECURSOS

Contra les qualificacions de les diferents proves es podrà formular petició de revisió davant el tribunal avaluador, en el termini de tres dies, que serà resolta pel tribunal, així mateix, en el termini de tres dies.

Contra la resolució de la presidenta la persona interessada podrà interposar recurs de reposició, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de recepció de la notificació.

TEMARI DE LES PROVES D'ACCÉS A GUIA TURÍSTIC CONSELL INSULAR DE MENORCA

BLOC 1. PATRIMONI CULTURAL I NATURAL DE LES ILLES BALEARS

Coneixement dels principals recursos culturals i naturals de Balears, amb atenció especial als recursos de Menorca.

A. Interpretació dels espais naturals i altres béns d'interès natural dins l'àmbit d'actuació turístic.

1. Història geològica de les Illes Balears: la formació de les Illes

a. Formació dels materials geològics: roques, fòssils,...

b. Influència de la geologia en el paisatge, la flora i la fauna.

c. Les platges: geologia i posidònia

d. Llocs d'interès geològic

2. El clima

a. Característiques del clima mediterrani

b. Influències del clima mediterrani sobre la flora i el paisatge.

3. La flora i el paisatge

a. Principals comunitats i espècies vegetals de les Illes

4. La fauna

a. La fauna de les Illes Balears en conjunt. Els endemismes.

b. Els ocells

c. Els amfibis, rèptils i mamífers

5. Els recursos naturals

a. L'aigua: la problemàtica dels aqüífers.

b. L'energia

c. L'ús del territori: agricultura i paisatge, urbanisme...

6. Els espais naturals protegits

Tipus d'espais naturals protegits:

- Àmbit local i autonòmic: ANEIs, reserves marines, parcs naturals,...

- Àmbit estatal: parc nacional de Cabrera, zona protegida de pesca Canal de Menorca,...

- Àmbit europeu: Xarxa Natura 2000

- Normatives que afecten la conducció de grups en espais protegits

7. Menorca Reserva de la Biosfera

8. Pautes de comportament per a protegir el patrimoni natural

B.Interpretació del patrimoni i bens d'interès cultural dins l'àmbit d'actuació turístic.

1. Visió panoràmica de la història de Menorca i Balears: de la colonització humana fins al temps present.

a. La prehistòria i protohistòria

b. L’edat antiga: de la Menorca romana a l’antiguitat tardana

c. L’època medieval: la Menorca islàmica, conquesta cristiana i època baixmedieval

d. Els segles XVI i XVII

e. El segle XVIII: anglesos, francesos, espanyols... i menorquins

f. Les etapes de l’època contemporània fins al present

2. Personatges rellevants de la nostra història i cultura

3. Art i monuments

a. La prehistòria

b. Jaciments romans i medievals

c. El patrimoni religiós

d. L’urbanisme i l’arquitectura civil, militar i industrial

e. El llegat del segle XVIII

f. Arquitectura rural

g. Els museus

4. Cultura popular

a. Mites i llegendes

b. Gastronomia

c. Les festes

d. Altres elements de la cultura popular

- Sol·licitud de participació en les proves d'accés a guia turístic i d'ampliació d'idomes (consta a l'expedient)

 

Consell Insular de Menorca, (Data signatura electrònica: 12/12/18)

LA PRESIDENTA

Susana Irene Mora Humbert