Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 12986
Acord del Consell de Govern de 14 de desembre de 2018 d’aprovació del Projecte del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, d’acord amb l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears i la disposició addicional vuitena de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell de Govern, mitjançant un acord de 21 de setembre de 2018, va iniciar el procediment per a l’aprovació del projecte de construcció a Llucmajor de la seu del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, d’acord amb l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, i va acordar el següent:

1. Declarar que concorren raons d’urgència i d’interès públic excepcional en la tramitació i aprovació del Projecte de la seu del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor.

2. Trametre, a l’empara de l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, aquest acord i el projecte bàsic de construcció del centre esmentat (que s’adjunta) a l’Ajuntament de Llucmajor, per tal que, en el termini d’un mes, en notifiqui la conformitat o la disconformitat amb el planejament urbanístic en vigor.

3. Encomanar a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, per al cas de disconformitat del projecte, que sol·liciti al Consell Insular de Mallorca l’emissió, en el termini de quinze dies, de l’informe a què fa referència l’article 149.3 de la Llei esmentada.

4. Sotmetre dit Projecte bàsic a exposició pública mitjançant l’anunci corresponent al Butlletí Oficial de les Illes Balears, durant el termini d’un mes.

El període d’exposició pública del projecte es va iniciar amb la inserció en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 120, de 29 de setembre de 2018, de l’anunci corresponent. En aquest tràmit, que es va donar per acabat el dia 30 d’octubre de 2018, no s’han rebut al·legacions.

L’Ajuntament de Llucmajor, representat pel seu regidor d’urbanisme, va notificar a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, en data 16 d’octubre, la disconformitat del projecte amb el planejament urbanístic de la vila, si bé va manifestar que es tracta d’un projecte de gran interès per al municipi.

El dia 24 d’octubre es va trametre el projecte al Consell Insular de Mallorca per tal que, en un termini de quinze dies, n’emetés un informe. La institució insular va expressar el seu parer mitjançant un informe del dia 15 de novembre, en què no s’oposava a l’aprovació del projecte, però recordava, amb caràcter general, la necessitat d’observar la legislació general aplicable.

El procediment seguit d’acord amb l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears ha permès comprovar l’absència d’obstacles per a l’aprovació del projecte de construcció de la seu del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor, i ha quedat acreditat que hi concorren les raons d’urgència i d’interès públic excepcional expressades en l’Acord del Consell de Govern de dia 21 de setembre d’enguany, abans esmentat, en els termes següents:

El dia 13 d’agost de 2009, l’Institut de Turisme d’Espanya (TURESPAÑA) i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears varen subscriure un conveni de col·laboració en matèria d’inversions de l’Estat a les Illes Balears per al foment i desenvolupament turístic mitjançant la realització d’una sèrie d’actuacions i obres per a la reestructuració, modernització i diversificació del sector turístic que, per a l’illa de Mallorca es concretaven, per una part, amb l’adquisició i rehabilitació de Can Weyler i, per l’altra, amb l’execució del projecte Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, en el terme municipal de Llucmajor. Aquest conveni preveia un termini d’execució de les actuacions de tres anys i justificar-les en un termini màxim de quatre.

El 29 d’octubre de 2009 es va signar un conveni de col·laboració entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca per executar les inversions de l’Estat a les Illes Balears.

El 29 d’abril de 2016 l’Institut de Turisme d’Espanya i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears varen subscriure una addenda al conveni de col·laboració de 13 d’agost de 2009 pel qual s’acordava que el termini d’execució de les actuacions per a l’illa de Mallorca que detallava el Conveni s’ampliàs fins al 31 de desembre de 2018 i el de justificació fins al 31 de desembre de 2019. Actualment, les conselleries competents malden per a l’obtenció d’una nova pròrroga.

Per raons d’eficàcia, per Acord del Consell de Govern de 9 de juny de 2017 s’encomanà a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports l’execució del projecte Centre Internacional de Fotografia Toni Catany.

Al final de 2017, la Conselleria de Cultura Participació i Esports impulsà un concurs d’idees per a la construcció de la seu del Centre Internacional esmentat, al qual es presentaren una quarantena de projectes arquitectònics. El mes de febrer de 2018 es va atorgar el primer premi del concurs a l’arquitecte Josep Lluís Mateo, que, en conseqüència, va redactar el projecte bàsic. Aquest es va presentar el dia 28 de maig de 2018.

Un primer examen del projecte a la llum del planejament vigent en el terme de Llucmajor, que data de 1984, posa en relleu les dificultats d’adaptació plena a la normativa urbanística vigent en aquest municipi, en la qual no encaixen tots els paràmetres d’un equipament cultural com el que es pretén construir en el centre històric d’aquesta vila. Una eventual aturada del projecte en espera de les corresponents modificacions de la normativa urbanística en posaria en perill la viabilitat.

El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany serà, possiblement en molts d’anys, l’únic establiment cultural de caràcter museístic a Mallorca dedicat a l’art de la fotografia. La materialització del projecte de construcció, en el disseny del qual intervé un arquitecte reconegut internacionalment, suposarà no només l’aprofitament dels fons estatals prevists en l’esmentat Conveni de 2009, sinó també una fita cultural de primer ordre que permetrà a Llucmajor i a l’illa de Mallorca disposar d’un equipament singular i d’alt nivell per al coneixement de l’obra de Toni Catany, per a la conservació del seu llegat artístic i per al foment i la difusió de la cultura fotogràfica en general.

Les circumstàncies expressades i, en especial, la gran rellevància social i cultural de l’edifici que es pretén construir, i la necessitat d’executar amb celeritat el projecte constructiu esmentat per evitar la pèrdua dels fons estatals compromesos per un import de 4.300.000 euros, fan que concorrin, en aquest projecte, raons d’urgència i al mateix temps d’interès públic excepcional, les quals permeten iniciar la via prevista en l’article 149.3 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’urbanisme de les Illes Balears, que disposa el següent:

El Govern de les Illes Balears, per raó de la matèria, pot acordar, per raons d’urgència o d’interès públic excepcional que ho exigeixin, trametre a l’ajuntament corresponent el projecte de què es tracti, perquè, en el termini d’un mes, en notifiqui la conformitat o la disconformitat amb el planejament urbanístic en vigor.

Durant el mateix termini, el Govern de les Illes Balears sotmetrà el projecte a un període d’exposició pública mitjançant un anunci al Butlletí Oficial de les Illes Balears amb indicació expressa de l’adreça o el punt d’accés electrònic on es pugui consultar el projecte.

En el cas de disconformitat, l’òrgan interessat, amb informe previ del consell insular corresponent, ha de trametre l’expedient al Consell de Govern, que ha de decidir si és procedent executar el projecte de manera immediata i amb exempció de la llicència o del règim de comunicació i, en aquest cas, ha d’ordenar la iniciació del procediment de modificació o revisió del planejament urbanístic, d’acord amb la tramitació establerta en aquesta llei.

Així mateix, la disposició addicional vuitena de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, disposa que totes les activitats que requereixin una autorització global prèvia de l’Administració autonòmica o de l’Estat, que s’hagi tramitat amb una documentació tècnica que inclogui l’objecte propi d’un permís d’instal·lació no requeriran l’obtenció del permís previ d’instal·lació, atès que es considera atorgat de manera presumpta mitjançant aquesta autorització global.

Per tot això, i atès que es donen els pressuposts fàctics i jurídics fixats en l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Cultura, Participació i Esports, en la sessió del dia 14 de desembre de 2018, adoptà, entre d’altres l’Acord següent:

Primer. Aprovar el Projecte del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor, a l’empara de l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, atesa la concurrència de raons d’urgència i d’interès públic excepcional, i de la disposició addicional vuitena de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears.

Segon. Facultar la Conselleria de Cultura, Participació i Esports perquè adopti les mesures adequades per, una vegada aprovats els projectes, procedir a l’execució immediata del projecte integrat d’activitats i construcció del Centre, atesos els preceptes legals esmentats en l’apartat 1.

Tercer. Comunicar aquest Acord a l’Ajuntament de Llucmajor i requerir-lo que iniciï la modificació corresponent del planejament urbanístic municipal, d’acord amb l’article 149.3 de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears.

Quart. Comunicar aquest Acord al Consell Insular de Mallorca.

Cinquè. Ordenar la publicació d’aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Aquest acte posa fi a la via administrativa i que contra ell es pot interposar recurs potestatiu de reposició davant aquest Consell de Govern, en el termini d'un mes a contar des del dia següent a la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, o recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  

Palma, 14 de desembre de 2018

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra