Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TERRITORI, ENERGIA I MOBILITAT

Núm. 12851
Resolució del director general de Mobilitat i Transports, per la qual es convoquen les proves de constatació de la competència professional per a l’exercici de les activitats de transport interior i internacional de viatgers i mercaderies, que s’han de dur a terme a l’àmbit territorial de Mallorca i Formentera l’any 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En virtut de l’entrada en vigor del Reglament (CE) 1071/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d’octubre de 2009, pel qual s’estableixen les normes comunes relatives a les condicions que han de complir-se per a l’exercici de la professió de transportista, d’aplicació directa a tot el territori de la Unió Europea, en lloc d’utilitzar la denominació capacitació professional, s’utilitza competència professional, d’ús comú a tot Europa.

La Llei 16/1987, de 30 de juliol, d’ordenació dels transports terrestres, modificada per la Llei 9/2013, de 4 de juliol, i el Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre, modificat pel Reial decret 1225/2006, de 27 d’octubre, determinen que per a l’exercici de l’activitat de transportista per carretera és necessari acreditar prèviament el compliment del requisit de competència professional el qual s’ha de reconèixer a les persones que, després de justificar que tenen els coneixements necessaris, superin les proves que es convoquin i obtenguin el certificat corresponent d’acord amb el que estableix l’Ordre del Ministeri de Foment de 28 de maig de 1999.

Aquestes normes preveuen que les comunitats autònomes duguin a terme les convocatòries en els territoris respectius en l’exercici de les funcions delegades per l’Estat en la Llei orgànica 5/1987, de 30 de juliol, modificada per la Llei orgànica 5/2013, de 4 de juliol, l’efectivitat de la qual en el cas de les Illes Balears es materialitzà en el Reial decret 993/1992, de 31 de juliol, amb la transferència dels mitjans personals i materials que aquestes funcions comporten, funcions que el Decret 24/2015, de 7 de agost, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 1/2016, de 16 de febrer, atribueix a la Direcció General de Mobilitat i Transports de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, conjuntament amb les competències sobre la planificació i l’ordenació dels transports terrestres.

L’any 2019, atès que així ho ha sol·licitat una de les associacions més representatives del sector de transports de mercaderies i de viatgers per carretera i es considera adequat, es duran a terme dues convocatòries, una el mes d’abril i l’altre el mes de juny.

Atès l’exposat, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar les bases que han de regir la convocatòria de proves, que s’adjunten com a annex 1 d’aquesta Resolució.

2. Convocar les proves de constatació de la competència professional per a l’exercici de les activitats de transport interior i internacional de mercaderies i transport interior i internacional de viatgers.

3. Nomenar el tribunal qualificador d’aquestes proves, el qual està constituït pels membres que s’indiquen en l’annex 2.

4. Establir les dates, les hores i els llocs de les proves (annex 3).

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs d’alçada davant el conseller de Territori, Energia i Mobilitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació, d’acord amb l’article 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’ octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El recurs d’alçada s’ha d’entendre desestimat si després d’haver transcorreguts tres mesos des que es va interposar no se n’ha dictat resolució. En aquest cas queda oberta la via contenciosa administrativa en els terminis que estableix l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 10 de desembre de 2018

El director general de Mobilitat i Transports

Jaume Mateu Lladó

 

ANNEX 1

Bases de la convocatòria

 

1. Àmbit de les proves

Es convoquen les proves per a la constatació de la competència professional per a l’exercici de les activitats de transport interior i internacional de mercaderies i de transport interior i internacional de viatgers, que s’han de dur a terme a l’àmbit territorial de Mallorca i Formentera, d’acord amb el Conveni d’encàrrec de gestió signat entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera,  i que es celebraran els mesos de abril de 2019, primera convocatòria i juny de 2019, segona convocatòria.

2. Exercicis

L’Ordre del Ministeri de Foment de 28 de maig de 1999 per la qual es desplega el capítol I del títol II del Reglament de la Llei d’ordenació dels transports terrestres, en matèria d’expedició de certificats de capacitació professional, ara competència professional (BOE núm. 139, d’11 de juny de 1999), estableix els exercicis de què han de constar les proves, i l’estructura i la manera de qualificació d’aquestes.

Els exercicis que han de superar els aspirants per obtenir el certificat de competència professional per a l’exercici de les activitats de transport, en les distintes modalitats, han de versar sobre el contingut de les matèries incloses a l’annex B de l’Ordre ministerial esmentada, en la modalitat o grup corresponents.

3. Sol·licituds

El termini de presentació de les sol·licituds és de 15 dies hàbils comptadors des de el dia 4 al 22 de març de 2019 i del dia 13 al 31 de maig de 2019, en relació a las  convocatòries d’abril i juny  de 2019, respectivament, s’hi ha d’adjuntar d’una fotocopia del DNI o del NIF en cas que en el DNI no hi figuri la lletra assignada. Si es produeixen les circumstàncies reglamentàriament previstes que possibilitin presentar-se a les proves en un lloc distint d’aquell en què la persona sol·licitant té el domicili habitual, ha de presentar els documents acreditatius d’aquestes circumstàncies .

Les sol·licituds s’han de presentar a la seu de la Direcció General de Mobilitat i Transports, situada al carrer d’Eusebi Estada, 28, de Palma, i a la seu del Consell Insular de Formentera, situada a la plaça de la Constitució, 1, de Sant Francesc Xavier de Formentera, en el model normalitzat que s’adjunta amb aquesta Resolució.

D’acord amb la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la CAIB, amb les modificacions introduïdes per la Llei 16/2000, de 27 de desembre, de mesures tributaries, administratives i de funció publica; la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, i la Resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Publiques de 8 de gener de 2018, per la qual es publica l’actualització de les bases, els tipus de gravamen i les quotes tributàries dels tributs propis de la CAIB per a l’any 2018,  la presentació a qualsevol de les proves comportarà el pagament de la taxa que resulti d’aplicació,  de conformitat a la normativa abans esmentada o la que la pugui modificar o  per a l’any 2019. No s’admetrà per prendre-hi part qui no acrediti haver pagat l’import de la taxa.

4. Domicili i requisits dels aspirants

Els aspirants al reconeixement de la competència professional, només poden concórrer als exercicis que du a terme el tribunal nomenat per aquesta Conselleria si tenen el domicili legal a l’illa de Mallorca o Formentera.

Per a això, han de presentar al tribunal corresponent, en el moment de l’inici dels exercicis, l’original del document nacional d’identitat, en què figuri el domicili a l’àmbit territorial on s’estén l’actuació del tribunal. Quan s’hagin produït canvis de domicili que no hagi estat possible reflectir en el DNI, el domicili s’ha de justificar mitjançant un certificat d’empadronament expedit per l’ajuntament corresponent que acrediti que s’ha tingut el domicili en un lloc diferent, com a mínim cent vuitanta-cinc (185) dies naturals del darrer any.

També s’admeten a les proves els aspirants que, encara que hagin tingut el domicili en un lloc diferent menys de cent vuitanta-cinc dies del darrer any, s’hagin vist obligats a canviar la residència per raons familiars o professionals. Aquesta circumstància no s’entén complida quan es tracta d’una estada temporal en una localitat per a la realització d’una activitat de durada determinada o per l’assistència a una universitat, escola o centre docent.

Les persones que justifiquin tenir el domicili en territori estranger poden concórrer a les proves, i han de presentar la sol·licitud corresponent, juntament amb els justificants oportuns, a la Direcció General de Mobilitat i Transports o al Consell Insular d’Eivissa.

 

ANNEX 2

Tribunal qualificador de les proves

El tribunal qualificador de les proves està constituït pels membres següents:

Presidenta titular: Maria Antonia Rotger Frau

Secretària titular: Francisca Reus Beltran

Vocals:

David Frances Alonso

Rafaela M. Fornés Barceló

Antonia Gual Llinàs

 

ANNEX 3

Data, hora i lloc de les proves

 

Convocatòria del mes d’abril de 2019

Competència professional de transport interior i internacional de mercaderies.

Data: 25 d’abril de 2019

Llocs: 1. Mallorca

Laboratori d’Arquitectura Francesc Quetglas

C/ de Manacor, 158

Palma

2. Formentera

Consell Insular de Formentera

Plaça de la Constitució, 1

Sant Francesc. Formentera

Hores:

10.00 h Transport interior i internacional de mercaderies. Primera part.

12.30 h Transport interior i internacional de mercaderies. Segona part.

Competència professional de transport interior i internacional de viatgers

Data: 26 d’abril de 2019

Llocs: 1. Mallorca

Laboratori d’Arquitectura Francesc Quetglas

C/ de Manacor, 158

Palma

2. Formentera

Consell Insular de Formentera

Plaça de la Constitució, 1

Sant Francesc. Formentera

Hores:

10.00 h Transport interior i internacional de viatgers. Primera part.

12.30 h Transport interior i internacional de viatgers. Segona part.

 

Convocatòria del mes de juny de 2019

Competència professional de transport interior i internacional de mercaderies.

Data: 27 de juny de 2019

Llocs: 1. Mallorca

Laboratori d’Arquitectura Francesc Quetglas

C/ de Manacor, 158

Palma

2. Formentera

Consell Insular de Formentera

Plaça de la Constitució, 1

Sant Francesc. Formentera

Hores:

10.00 h Transport interior i internacional de mercaderies. Primera part.

12.30 h Transport interior i internacional de mercaderies. Segona part.

Competència professional de transport interior i internacional de viatgers

Data: 28 de juny de 2019

Llocs: 1. Mallorca

Laboratori d’Arquitectura Francesc Quetglas

C/ de Manacor, 158

Palma

2. Formentera

Consell Insular de Formentera

Plaça de la Constitució, 1

Sant Francesc. Formentera

Hores:

10.00 h Transport interior i internacional de viatgers. Primera part.

12.30 h Transport interior i internacional de viatgers. Segona part.

Documents adjunts