Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE PALMA
Núm. 12829
Modificació de l'Ordenança reguladora de l'ús cívic dels espais públics. Ajuntament de Palma
Número d’acord: PLE 20180726_01_12. Signat per l’Ajuntament de Palma en data 26/07/2018
En data 26/07/2018, el Ple de l’Ajuntament de Palma va adoptar el següent acord:
1r. Aprovar el Projecte de modificació de l’Ordenança reguladora de l’ús cívic dels espais públics.
2n. Elevar el Projecte al Ple de l’Ajuntament, per a la seva aprovació inicial, amb el dictamen previ de la Comissió de Serveis a la Ciutadania, d’acord amb l’article 99 del Reglament orgànic del Ple de l’Ajuntament de Palma.
3r. Publicar al BOIB el text íntegre de l’Ordenança, un cop aprovada inicialment pel Ple de l’Ajuntament, durant un termini de trenta dies hàbils, als efectes d’informació pública i audiència als interessats.
La regidora delegada de l’Àrea de Seguretat Ciutadana. Angélica Pastor Montero
MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DE L’ÚS CÍVIC DELS ESPAIS PÚBLICS
1. Es modifica l’article 1.3, que queda redactat de la següent forma:
“3. És també finalitat d’aquesta Ordenança fomentar comportaments i conductes preventives que millorin la convivència i la cohesió social.”
2. Es modifica l’article 5.1.d, que queda redactat de la següent forma:
“d. És obligació de l’Ajuntament de Palma elaborar i mantenir els plans d’intervenció específics orientats al foment del civisme i la convivència ciutadana. Aquests plans municipals han de ser transversals entre les distintes àrees que puguin intervenir, directament o indirecta, en el desenvolupament de l’aplicació dels preceptes d’aquesta Ordenança, i han de ser revisats periòdicament per part d’una comissió de seguiment creada a aquest efecte. En qualsevol cas, l’Ajuntament haurà de:”
3. S’afegeix un segon paràgraf a l’article 5.2, amb la següent redacció:
“A aquest efecte, l’Ajuntament ha de vetlar especialment –i arbitrar-hi els mitjans necessaris– perquè l’activitat urbanística dins del terme municipal es realitzi amb estricta submissió a la normativa del pla aplicable en cada zona o situació. En cas contrari, instruirà l’oportú expedient perquè el particular legalitzi les obres o les demoleixi, seguint, a aquests efectes, les pautes que estableix la legislació urbanística vigent.”
4. Es modifica el primer paràgraf de l’article 6 i s’hi afegeix un segon paràgraf; en el seu conjunt queden redactats de la següent forma:
“Les competències municipals recollides a l’Ordenança són exercides pels òrgans municipals competents, que poden exigir d’ofici o a instància de part la sol·licitud de llicències o autoritzacions i l’adopció de les mesures preventives, correctores o reparadores necessàries; ordenar les inspeccions que considerin convenients i aplicar el procediment sancionador en cas d’incompliment d’aquesta Ordenança, sempre de conformitat amb la normativa d’aplicació. El batle o la batlessa pot delegar les competències d’aquesta Ordenança al regidor o la regidora de l’àrea corresponent.
Les denúncies han de ser formulades pels funcionaris competents de les àrees corresponents segons la matèria i, específicament, pels agents de la Policia Local de Palma. Totes les seves actuacions tindran funció inspectora, sense perjudici de la denúncia que davant l’òrgan administratiu en pugui fer qualsevol persona.”
5. Se suprimeix la lletra c de l’article 7 original, fent córrer les lletres (d a la h) de forma que ara queden enumerades de la c a la g.
6. Es modifica el primer paràgraf de l’article 8, que queda redactat de la següent forma:
“La ciutadania ha de contribuir activament a propiciar i mantenir una convivència cívica en harmonia, que permeti la llibertat de tothom i el respecte als altres. Per això, i sense perjudici de la resta d’obligacions legalment previstes, ha de:”
7. Es modifica l’article 10, que queda redactat de la següent forma:
“Article 10. Normes de conducta
1. Sense perjudici del compliment de les normes aplicables d’ordre públic i seguretat ciutadana, com també les relatives a prevenció i assistència en matèria de drogues, espectacles públics i activitats recreatives, queden prohibides les concentracions que amb caràcter lúdic, esportiu, o bé associades a la pràctica del “botellón” i/o similars, alterin la convivència ciutadana en els supòsits següents:
a) Quan es deteriori la tranquil·litat de l’entorn o s’hi provoquin situacions d’insalubritat.
b) Quan es produeixen situacions denigrants per als vianants o altres persones usuàries dels espais públics, espais privats d’ús públic i/o establiments públics.
c) Quan la concentració impedeix o dificulta la utilització normal de l’espai o el servei públic i/o la circulació.
d) Quan el lloc de concentració es caracteritzi per l’afluència de menors que consumeixin begudes alcohòliques i/o altres drogues.
e) Quan deteriorin els espais públics o qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles.
A través d’aquesta Ordenança es pretén evitar les concentracions ludicofestives de persones i intentar-ne la dispersió tenint en compte la coincidència en lloc, temps, intenció i acció d’una conducta definida com a infracció en aquest text normatiu, i separant un grup o concentració major de persones, quan siguin 10 o més, i un grup o concentració menor de persones, quan siguin entre 3 i 9 persones.
2. Queden prohibits els actes de deteriorament d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles. Igualment es prohibeix l’ús d’aquests espais quan n’impedeixi la seva normal utilització a altres persones amb superior dret d’utilització o que, sense estar destinats a aquestes altres persones, el seu ús sigui clarament abusiu per part de la persona usuària infractora.
2 bis. En relació amb els serveis públics, resta prohibit l’impediment del seu ús per altra o altres persones amb dret a utilització, així com l’impediment o obstrucció del seu normal funcionament.
3. En relació amb el consum de begudes alcohòliques i/o altres drogues a l’espai públic:
a) Als efectes d’aquesta Ordenança s’entén com a pràctica del “botellón” el consum de begudes preferentment alcohòliques al carrer o als espais públics, destinats al públic o d’ús públic, per part d’un grup de persones quan es donin els supòsits prevists a l’apartat 1.
b) Queda prohibit que els menors de 18 anys consumeixin begudes alcohòliques i altres drogues als establiments i espais públics. La Policia Local de Palma retirarà i intervindrà les begudes, els envasos o els elements objecte de la prohibició i els destruirà.
c) En cas de consum de drogues, hom s’ha d’ajustar al que disposa la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi) per a les drogues diferents de l’alcohol quant a la individualitat del consum, sense perjudici de la denúncia que pertoqui pel fet de consumir-ne en concentració de persones causant impacte a l’entorn, les persones o els béns.
c) Es prohibeix la venda de begudes alcohòliques entre les 24 i les 8 h. S’exceptuen d’aquesta prohibició els locals d’oci i restauració quan el consum es produeixi dins del local i/o a les seves extensions d’activitat a terrasses.
d) Es prohibeix específicament qualsevol activitat de venda, dispensació, subministrament i/o regal per qualsevol mitjà, de begudes alcohòliques als menors d’edat que es dugui a terme a les vies i els espais, els establiments públics, a les vies i els espais públics i privats de tot tipus d'entitats, amb o sense ànim de lucre. Serà responsable de la infracció qui hagi facilitat l'alcohol al o a la menor.
e) Les persones que organitzin qualsevol acte de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o qualsevol altra han de vetlar perquè no es produeixi cap de les conductes descrites als apartats anteriors. Com a responsables, estan obligades a garantir la seguretat de persones i béns. Si, amb motiu de qualsevol d’aquests actes, tenen lloc aquestes conductes l’organització ho ha de comunicar immediatament a l’autoritat competent.
f) Tots els recipients han de ser dipositats als contenidors corresponents i, si s’escau, a les papereres situades a l’espai públic. Queda prohibit tirar en terra o dipositar a l’espai públic recipients de begudes com llaunes, botelles, tassons o qualsevol altre objecte, els quals tindran la consideració de residu.
g) Els establiments de venda de begudes i aliments, com la resta d’establiments, no poden provocar molèsties acústiques al veïnatge o als vianants, i es regeixen per la normativa aplicable a renous. Pel que fa a la clientela de l'establiment, en cas de produir conductes incíviques o que atemptin contra l’esperit d’aquesta Ordenança, hom s’ha d’ajustar al que indica l'apartat 4 d'aquest article.
Tampoc es permet, per part de persones físiques, des de l’interior dels establiments, provocar molèsties d’enlluernament, com de focus, làsers i d’altres d’assimilables dirigits (o que hi tinguin clars efectes) al veïnatge, els vianants o els vehicles. En aquest cas concret té la consideració d’infracció lleu, sempre que no suposi una infracció urbanística.
4. En relació amb les conductes produïdes per persones en establiments públics es prohibeixen les conductes incíviques que suposin actes de menyspreu o discriminatòries de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que ocorrin dins d'establiments públics, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin o puguin afectar de forma clara altra clientela o persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes.
En cas de constatar el consentiment o el suport de les conductes descrites al paràgraf anterior per part del personal de l’establiment, a més de qui les produeixi, es denunciarà la persona responsable de l’establiment que hi sigui present en aquest moment.
En aquest sentit, la infracció no distingeix la clientela i els responsables respecte de l’origen de la conducta, encara que la denúncia contra la persona responsable del local es formularà quan sigui evident que ha pogut tractar de minimitzar-la i no ho ha fet.
5. En relació amb els renous i altres conductes produïts per persones en i des de domicilis particulars o situats en establiments hotelers de forma temporal (clientela) i/o des d’altres béns assimilats considerats domicilis (incloent-hi vehicles com ara autocaravanes), es prohibeixen:
a) Els actes que impliquin, mitjançant crits, càntics i similars, fets amb aparells reproductors de so propis en qualsevol cas o, sense cap tipus d'aquests, renous que molestin la normal convivència del veïnatge o deteriorin la imatge i la convivència cívica de les persones usuàries de la via pública, com també conductes incíviques que atemptin contra el clima de civisme, la cohesió i convivència social, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes. En els primers dels casos, els aparells i els instruments musicals o de so podran ser intervinguts com a mesura provisionalíssima, sempre que siguin respectats els criteris d’oportunitat, proporcionalitat i idoneïtat, i els drets fonamentals constitucionals.
b) El llançament de qualsevol objecte entre veïnats, edificis o habitacions, similars, o qualsevol combinació possible entre aquests, quan aquesta acció impliqui que l'objecte passi per l’exterior de la façana de l'edifici o els béns mobles i hi hagi perill que pugui caure a la via pública.
c) La col·locació en propietat privada d'objectes que suposin menyspreu, o discriminatoris de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que puguin ser observats des de la via pública. Això inclou cartells que incitin al consum de drogues, estupefaents i altres substàncies prohibides, com també d'alcohol. Igualment s'hi inclouen els elements d'incitació ofensiva al sexe o que, amb ànim de causar burla o escarni públic, puguin ser exposats per a tal fi, com pepes, ninots, tovalloles, grafies i qualsevol altre element amb tal intenció, sempre que no suposi infracció penal.
d) Fer l’acte sexual de manera visible o audible de forma clara i senzilla des de la via pública té consideració de lleu i se sancionarà dins del grau màxim d’aquesta tipificació; tot en el seu conjunt, sempre que no hi hagi infracció penal.
e) La pràctica del parkour, quan suposi botar des d’un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici), així com la del balconing, quan en ambdós casos impliqui exposar-se a caure a la via pública per part de la persona infractora des de llocs perillosos per a aquesta o per a tercers. També, llançar-se des d’un lloc no adequat (parets, habitacions o immobles d’edificis) a piscines o a altres habitacions sense exposició de caiguda a la via pública, així com sobre matalassos, vehicles i/o altres objectes que puguin ser emprats com a amortidors, o enganxar-se a edificis, infraestructures i d’altres.
Les infraccions dels apartats d’aquest punt es denunciaran d’acord amb aquesta Ordenança sempre que no constitueixin delicte i/o alteració de l’ordre públic segons el Codi penal i/o la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi), respectivament, així com per a poder-les preveure a una altra normativa que, per competència material, hi sigui d’aplicació atenent-ne les circumstàncies concretes.
6. En relació amb l'ús de la via i els espais públics per part de les persones usuàries, es prohibeix també:
a) Realitzar-hi actes sexuals, quan es puguin produir davant persones o quan aquestes els puguin percebre, sempre que no suposin un acte d’exhibicionisme que consisteixi en infracció penal.
b) L’ús de tot tipus d'artefacte que circuli pels espais públics promocionant o facilitant el consum de begudes alcohòliques de qualsevol graduació i tipus, així com begudes no alcohòliques i aliments, sense perjudici que aquesta infracció pugui estar immersa, d’una forma o altra, en l’Ordenança municipal de publicitat dinàmica.
c) La venda ambulant no autoritzada, a les vies i els espais públics, i també als espais de distinta naturalesa però de concurrència pública, de begudes alcohòliques de qualsevol tipus i graduació, quan no suposi el cas previst a la lletra anterior.
A l’efecte d’aquesta Ordenança es considera venda ambulant no autoritzada l’activitat comercial realitzada a la via pública o als espais lliures públics, fora d’establiment públic permanent, de forma deambulant o fixant els productes en terra o a mobiliari urbà sense autorització, així com la realització d’aquesta acció a terrasses (d’interior i exterior de comerços) de concurrència pública.
d) La circulació de vehicles (de motor i ciclomotors), cicles, patins, monopatins de tot tipus (tradicionals, bicicletes de pedaleig assistit, aparells amb o sense motor, de combustió o elèctrics, sigui quina sigui la seva potència) o qualsevol altra de similar o equiparable, en qualsevol lloc de la via pública que constitueixi molèstia per a la normal utilització de l'espai o que pertorbi, pel renou produït, la tranquil·litat de l'entorn, sempre que no es prevegi específicament com a infracció a l’Ordenança municipal de circulació o altra normativa sobre el trànsit.
e) La utilització de vehicles com a suport a la venda no autoritzada de productes alimentaris i begudes en general a la via pública quan siguin emprats com a magatzems o com a elements de transport, encara que estiguin correctament estacionats.
Els vehicles, igual que altres béns que puguin ser intervinguts, ho seran cautelarment com a garantia de cobrament a compte de l’import de la possible multa. En el cas concret dels vehicles que siguin considerats com a part de suport de l’activitat, poden ser intervinguts. Per a la seva recuperació és requisit abonar-ne les despeses de retirada i custòdia, així com el pagament del 50% de la quantia mínima de la multa imposada, que constituirà dipòsit per a la possible sanció resultant de l’expedient corresponent.
f) La venda de begudes no alcohòliques, fruites i altres aliments i/o productes que, individualment o en grup, realitzen els venedors ambulants no autoritzats a peu a la via pública o als espais privats de concurrència pública.
g) La venda ambulant que, individualment o en grup, realitzen venedors o venedores no autoritzats/ades de productes de qualsevol tipus, quan aquesta actitud sigui localitzada amb l’exposició del producte en terra o al mobiliari o arquitectura urbana.
h) La realització d’activitats i la prestació de serveis no autoritzats a l’espai públic, així com el requeriment d’aquestes activitats i/o d’aquests serveis.
i) Realitzar l’activitat fraudulenta com el trile o similar.
j) Vendre o promocionar el gas òxid nitrós (N2O) –gas de la rialla–, fer-ne publicitat o facilitar-hi l’accés, com qualsevol tipus de gas o substància anàloga que, encara que puguin no estar determinats com a drogues, puguin causar efectes dispars en ser consumits per part dels humans, exceptuant-ne els casos legalment autoritzats. En tot cas, queda prohibida la venda ambulant d’aquest gas.
k) Llançar objectes entre persones als espais públics quan aquests passin per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, sempre que pugui constituir un perill i no sigui infracció penal.
l) Els actes prevists a la lletra a de l’apartat 5, quan siguin realitzats a la via pública.
m) Fer funcionar equips de so, amplificadors, altaveus de qualsevol potència, instruments de percussió o similars que puguin generar molèstia als voltants, a excepció de les activitats a l’aire lliure amb autorització municipal.
L’agent de la Policia Local de Palma, un cop denunciat el fet i constatada la molèstia produïda, advertirà de la present prohibició i de la molèstia causada la persona infractora i li requerirà que cessi l’activitat. Si no ho fa, l’agent podrà decomissar cautelarment l’aparell utilitzat, fent-ho constar a l’acta de la denúncia.
La persona denunciada pot recuperar l’aparell decomissat el dia següent hàbil en l’horari i la dependència policíaca concreta i haurà d’abonar el 50% de la quantia mínima de la multa imposada, que constituirà dipòsit per a la possible sanció resultant de l’expedient corresponent.
n) Dur el tors nu o exhibir les natges als espais públics no autoritzats, excepte a la primera línia de platja, així com exhibir alguna part genital o bé realitzar actes de nu integral on no estigui expressament autoritzat.
o) La incitació al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, així com conductes sexistes.
7. De les fires, festes populars o similars
Només podran vendre begudes i aliments de qualsevol tipus a la via pública les activitats degudament autoritzades.
Per raons de seguretat sempre s’han de servir en tassons de plàstic reutilitzables o de materials biodegradables, i no es permeten en cap cas envasos de vidre, llaunes o similars.
8. Queda prohibida a l'espai públic i es considerarà infracció a aquesta Ordenança, sempre que no sigui infracció penal o infracció a la Llei orgànica 4/2015, per a la protecció i la seguretat ciutadanes (o normativa que la substitueixi), qualsevol de les següents conductes:
a) Realitzar qualsevol tipus de conductes que suposin menyspreu o tractament discriminatori de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries, sempre que no suposi infracció penal.
Es consideren corresponsables de les conductes prohibides en aquest apartat els organitzadors de qualsevol acte públic on es produeixin. S'eximirà de responsabilitat administrativa sempre que denunciïn aquests fets i/o tractin d'impedir-los de forma clara, quan ho puguin fer sense ús de la força o avisant la força pública.
b) Qualsevol tipus de grafit “sense autorització”, pintada, taca, escrit, inscripció o grafisme, amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica o similar); ratllar la superfície, sobre qualsevol element o espai públic, així com a l’interior o l’exterior d’equipaments, infraestructures o elements d’un servei públic i d’instal·lacions en general, incloent-hi transports públics, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general. En queden exclosos els murals artístics que estiguin fets amb l’autorització municipal i els que es realitzin amb autorització del propietari, sempre que no constitueixi en aquest darrer cas infracció urbanística.
c) Increpar el personal que realitzi funcions que, directament o indirecta, siguin competència o concessió municipal –o menysprear-lo.
9. En relació amb els establiments públics en general, es prohibeix:
a) Incitar al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també conductes sexistes.
b) Exercir l’activitat entre les 0 i les 8 h sense adoptar mesures per a intentar evitar el renou i l’aglomeració de persones a l’exterior de l’activitat que puguin provocar molèsties als veïnats.
c) Sense perjudici del dret d’admissió, dur el tors nu als establiments comercials, així com a la resta d’establiments públics, quan aquest darrer cas sigui fàcilment visible des de la via pública; en ambdós casos, exceptuant la primera línia de platja, zones de bany i anàlegs. Infringeixen l’individu que va sense tapar i la persona responsable de l’establiment que no ho impedeix podent-ho fer o que no avisa els agents de l’autoritat per a informar dels fets.
d) No guardar el degut comportament i realitzar accions que puguin crear situacions de perill o incomoditat al públic en general i al personal de l’empresa o dificultar el desenvolupament de l’activitat.
e) La pràctica del balconing.”
8. Es modifica l’article 11, apartats 2 i 3, que queden redactats de la següent forma:
“2. L’Ajuntament elaborarà anualment un informe públic de seguiment de la situació declarada com a d’intervenció especial a l’efecte de mantenir o no les mesures implementades. El batle o la batlessa determinarà l’àrea responsable d’elaborar aquest informe.
3. A l’efecte d’aquest article s’han de protegir amb especial cura les zones pròximes a equipaments sociosanitaris, hospitals, centres escolars, llocs que es caracteritzin per l’afluència de menors, i les que tenen una especial rellevància turística, patrimonial o mediambiental. Així mateix, també tindran especial protecció les zones verdes, els espais naturals i qualsevol altra que pugui estar declarada com a zona acústicament contaminada.”
9. S’hi insereix un títol III, denominat “Circumstàncies de protecció especial”, que conté els articles 11 al 12, ambdós inclosos.
9 bis. Els títols III anterior i següents passen a sumar un títol més en la numeració.
10. Es creen els articles 11 bis i 11 ter, que tenen la següent redacció:
“Article 11 bis. Zones d’Especial Interès Turístic
1. Es crea la definició de zona d’Especial Interès Turístic (ZEIT). La seva delimitació, que pot estar dins de les zones de situació d’intervenció especial, serà objecte d’específic i especial nivell de protecció, serà compatible amb les zones ZIE i les declarades com de gran afluència turística. Serà preceptiu per a la seva declaració l’emissió del corresponent informe policial.
Aquesta declaració tindrà per objecte la preservació de l’esperit d’aquesta ordenança en relació amb la facilitació de la convivència en el municipi i, específicament, la protecció dels i de les menors, el consum responsable d’alcohol i l’evitació del consum d’altres drogues, la seguretat ciutadana i el descans dels veïnats.
2. Les declaracions de ZEIT podran tenir una durada no inferior a 24 hores i no superior a un any, havent-se de declarar de la següent forma:
Respecte d’activitats i establiments públics de qualsevol tipus,
- Les declaracions de ZEIT de durada igual o inferior a 2 mesos, es farà mitjançant Decret de Batllia.
- Les de 2 a 6 mesos, seran determinades per la Junta de Govern.
- Les de més de 6 mesos seran determinades pel Ple Municipal.
En els dos primers casos s’haurà d’informar al primer ple ordinari possible des de l’adopció de la mesura.
3. Podrà ser objecte de declaració de ZEIT qualsevol part del municipi de Palma i es podrà reduir a una barriada, un sol carrer o part de carrer i/o per metres lineals o metres quadrats. Igualment podran afectar únicament a un tipus o varis d’establiments o a part de l’activitat d’aquests establiments.
El desenvolupament de la declaració de les ZEIT es podrà fer mitjançant un o diversos decrets.
4. Les sancions econòmiques corresponents a les infraccions comeses en les zones ZEIT s’aplicaran, com a mínim, en quantia de la meitat superior del tram econòmic possible, segons la graduació de la infracció, sense perjudici de les mesures cautelars o provisionalíssimes que s’hagin pres fins al moment.
Concretament es podrà:
a) Determinar un règim específic d’inspeccions relatives a activitats i en compliment d’aquesta i d’altres ordenances municipals.
b) Obligar als establiments públics a la delimitació física de les terrasses amb elements que, sense necessitat d’aïllar-les de la visió de l’exterior, els obligui a assenyalar de forma clara portes d’entrada i sortida i la dimensió de les mateixes que, per motius de seguretat en establiments públics i respectant sempre la normativa aplicable, mai no seran en inferior número i amplària de les que corresponguin.
c) Prohibir la publicitat dinàmica.
d) Obligar als locals de restauració a servir els productes (alimentació i begudes) per a ser consumits, exclusivament, en el seu interior.
e) Obligar a aplicar les mesures per a evitar l’emissió de renou i l’aglomeració de persones a l’exterior de les activitats que puguin provocar molèsties als veïnats.
f) Qualsevol altra que, motivadament, tingui com a principal meta el compliment d’aquesta ordenança.”.
Article 11 ter. Notificacions i comunicacions
L’Ajuntament ha de notificar, d’acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la declaració de les ZEIT i les condicions d’aquesta declaració als afectats.”
11. Es modifica l’article 12, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 12. Protecció dels menors
Cap menor pot dur beguda alcohòlica de qualsevol graduació, l'hagi adquirida o no, i en qualsevol moment, a la via pública. Sense perjudici d'infraccions a altres normes relatives a la protecció dels menors, aquesta situació no esdevindrà infractora, ja que es tracta d'una acció preventiva.
La Policia Local de Palma ha de prendre les mesures cautelars i/o provisionalíssimes a què es refereix l'article 20 quant a aquesta qüestió per a qualsevol de les accions del paràgraf anterior.
La Policia Local de Palma té autoritat per a identificar les persones i fer les comprovacions necessàries, respectant sempre el dret a l’honor i a la intimitat, especialment en menors, segons el que estableix la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de seguretat ciutadana, i la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.”
12. Es modifica el segon paràgraf de l’article 14 i s’hi afegeix un tercer paràgraf, que passen a tenir la següent redacció:
“Les autoritats competents fomentaran que les sancions puguin ser substituïdes per treballs a la comunitat com a eina educativa i/o per cursos de formació, que podran dur-se a terme per part de l’administració pública municipal, tenint especial esment en les infraccions amb el consum d’alcohol i altres drogues per part de menors.”
Les conductes prohibides a la present Ordenança i que ja romanen tipificades a la legislació sectorial se sancionaran de conformitat amb aquesta.”
13. Es modifica l’article 15, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 15. Infraccions
1. Són molt greus les infraccions que suposen:
1) El deteriorament de forma greu, immediata i directa, de la tranquil·litat de l’entorn o la provocació en aquest de situacions d’insalubritat greus.
2) La denigració per als vianants o altres persones usuàries dels espais públics.
3) L’incompliment de les ordres, les senyalitzacions, etc. relatives a les situacions d’intervenció especial esmentades a l’article 11, o de requeriments formulats per les autoritats municipals o els seus agents de l’autoritat en aplicació directa d’aquesta Ordenança.
4) Impedir o dificultar l’ús de la via pública i/o la circulació, la d’un bé d’ús públic, així com l’ús d’un servei públic per part d’altra o altres persones amb dret a la seva utilització.
5) L’impediment o la greu i rellevant obstrucció al normal funcionament d’un servei públic.
6) La venda de begudes alcohòliques, de qualsevol graduació i tipus, als locals públics i assimilats fora dels horaris permesos.
7) Subministrar, proporcionar, vendre o, en general, facilitar el consum d’alcohol a menors d’edat o incitar-hi.
8) Desobeir, dificultar, no dur a terme i/o trencar qualsevol mesura provisionalíssima o cautelar imposada com a conseqüència de l’aplicació d’aquesta Ordenança.
9) Els actes de deteriorament greu i rellevant d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
2. Constitueixen infraccions greus:
1) El deteriorament de la tranquil·litat de l’entorn que afecti negativament la convivència ciutadana o la provocació en aquest de situacions d’insalubritat, quan no pugui ser tipificada com a molt greu.
2) Causar molèsties als vianants o altres persones usuàries dels espais públics incloent-hi establiments públics, tenint en consideració la intensitat de la pertorbació ocasionada en la tranquil·litat o el pacífic exercici dels drets de les altres persones.
3) La incitació al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu al consumidor i/o alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també altres conductes sexistes.
4) La realització d’actes que ocasionen destrosses o desperfectes als béns i els espais públics que n’impedeixen l’ús normal i els fan inservibles per a aquest, sempre que no siguin infraccions penals.
5) Llançar qualsevol objecte a la via pública, sempre que no constitueixi infracció penal ni es prevegi a la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi) com a alteració de l’ordre públic.
6) Llançar objectes entre vehicles, edificis i/o habitacions quan l’objecte passa per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, sempre que pugui constituir un perill i no sigui infracció penal.
7) Col·locar a la propietat privada objectes que atemptin greument contra la cohesió social i el respecte a la diversitat social, i que poden ser observats fàcilment des de la via pública. Inclou cartells que inciten al consum de drogues, estupefaents i altres substàncies prohibides, així com alcohol i/o elements d'incitació ofensiva al sexe o que, amb ànim de causar burla o escarni públic, puguin ser exposats per a tal fi, com pepes, ninots, tovalloles, grafies i qualsevol altre element amb aquesta intenció, sempre que no constitueixi infracció penal.
8) Fer ús de tot tipus d'artefacte que circuli pels espais públics promocionant o facilitant el consum de begudes no alcohòliques i/o aliments, sempre que no tingui ja la consideració de prohibida per l’Ordenança de publicitat dinàmica o pugui ser considerada una conducta de venda ambulant no autoritzada.
9) Utilitzar vehicles per a la venda o l’emmagatzemament de productes destinats a la venda ambulant no autoritzada, encara que estiguin correctament estacionats.
10) Realitzar qualsevol tipus de conducta que suposi menyspreu o tractament discriminatori, així considerada per les circumstàncies concretes de la situació i pel context social en què es produeix, que tingui un contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries, sempre que no suposi infracció penal.
11) Tenir una conducta ofensiva i insolidària que, sense estar inclosa a la infracció de l’article 15.2.12, estigui dirigida a persones majors o a aquelles especialment vulnerables per la seva situació de malaltia o discapacitat física o psíquica, i sempre que no sigui delicte.
12) Col·locar en el mobiliari urbà o a les façanes particulars visibles fàcilment des de la via pública cartell, grafit adhesiu, paper o similar de publicitat i/o propaganda que atempti contra la dignitat d'una persona o un grup d'aquestes per la seva pertinença a un col·lectiu social concret o per motius racistes, sexistes, homòfobs, o també per la seva situació socioeconòmica, ideologia o religió, sempre que no sigui delicte.
13) Fer ostentació de simbologies, paraules o frases que, a través de qualsevol mitjà, atemptin contra la dignitat o la seguretat de col·lectius minoritaris i/o que discriminin o danyin la diversitat social, sempre que no sigui infracció penal.
14) No col·laborar amb l’autoritat o els seus agents en la preservació de les relacions de convivència i civisme previstes en aquesta Ordenança o, de forma contrària a l’anterior, col·laborar amb els autors d’infraccions administratives, avisant-los, impedint o dificultant l’actuació policíaca, quan es faci per part del personal d’un establiment públic o turístic.
15) Desobeir les ordres o les indicacions de l’autoritat, dels seus agents o del personal d’altres serveis municipals competents, dictades en directa aplicació d’aquesta Ordenança, sempre que no constitueixi infracció molt greu, quan siguin emprats com a magatzems o elements de transport de productes.
16) Realitzar activitats fraudulentes com ara el trile o similar.
17) Realitzar venda ambulant no autoritzada de begudes alcohòliques i/o òxid nitrós o similars a la via pública.
18) Faltar al respecte a la convivència i la tranquil·litat mitjançant actes de mofa, insults o vexacions a altres persones, tot sempre que cap d’aquests suposi infracció penal.
19) Obstruir el normal funcionament d’un servei públic.
20) Els actes de deteriorament d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
3. Constitueix una infracció lleu l’incompliment de les disposicions d’aquesta Ordenança que no es tipifiquen com a greus o molt greus. En qualsevol cas, es consideren infraccions lleus:
1) El deteriorament lleu de la tranquil·litat de l’entorn que afecti negativament la convivència ciutadana; la provocació en aquest de situacions d’insalubritat, quan no pugui ser tipificada com a molt greu o greu.
2) Causar molèsties per a la normal utilització de l’espai públic o privat d’ús públic o pertorbar, pel renou produït, la tranquil·litat de les persones de l’entorn, quan es circuli amb vehicles (de motor i ciclomotors), cicles, patins, monopatins de tot tipus (tradicionals, bicicletes de pedaleig assistit, aparells amb o sense motor, de combustió o elèctrics, sigui quina sigui la seva potència) o qualsevol altre similar o equiparable, sempre que no sigui infracció específica regulada per matèria de trànsit o ordenances de renous, respectivament.
3) Causar, des de la via pública, molèsties lleus mitjançant càntics o crits, així com amb converses molt pujades d’un to acceptable, quan es pertorbi la tranquil·litat dels veïns i de les persones usuàries de l’espai públic per als casos no prevists en altres apartats d'aquesta Ordenança.
4) Practicar el nudisme a la via o els espais públics no autoritzats per a tal finalitat, quan no hi hagi concurrència de persones o sigui dificultosa la seva visibilitat. Es considera nudisme dur la part de cintura per avall sense roba.
5) Dur el tors nu (o exhibir parts genitals o natges) en zones diferents de les de la primera línia de la platja o de l’interior de l’arena o cala, o en transports públics.
6) Participar en discussions pujades de to a la via pública que puguin causar molèsties i sempre que no sigui alteració de l’ordre públic ni infracció penal.
7) Causar, des de la via pública, molèsties lleus mitjançant càntics o crits, així com amb converses molt pujades d’un to acceptable, quan es pertorbi la tranquil·litat dels veïns i de les persones usuàries de l’espai públic per als casos no prevists en altres apartats d'aquesta Ordenança.
8) L’execució d’actes que puguin produir un risc per a la seguretat i la salubritat de les persones, com la utilització directa o indiscriminada de punters làsers, focus o accions similars en altres persones. Això inclou crits o sons estridents a poca distància, sempre que no es puguin imputar a comportaments inadequats en establiments públics o turístics.
9) Botar des d’un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici), la pràctica del balconing, escalaments per part de personal no autoritzat de qualsevol infraestructura, quan impliquin l’exposició a caiguda a la via pública o a qualsevol lloc de la persona infractora i sempre que no sigui infracció a la Llei orgànica 4/2015 (o normativa que la substitueixi).
10) Llançar objectes entre vehicles, edificis i/o habitacions quan aquests passin per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, quan no constitueixi perill.
11) Molestar altres persones usuàries de la via pública utilitzant bicicletes, patinets o altres artefactes anàlegs, sempre que no sigui infracció a l’Ordenança municipal de circulació.
12) Increpar els conductors o el personal de transports públics (bus, taxi i altres).
13) Realitzar venda ambulant de qualsevol producte que no sigui alcohol o òxid nitrós i similars, individualment o en grup, a qualsevol lloc dels espais públics o privats de concurrència pública, sense autorització.
14) Consumir begudes alcohòliques per part de menors d’edat a l’espai públic.
15) Realitzar l’acte sexual a la via pública i/o des del domicili, allotjament turístic, vehicles i d’altres, de manera visible des de la via pública, i que es pugui constatar, aquest acte, de forma notòria, quan no sigui infracció penal.
16) Fer funcionar equips de so, amplificadors, altaveus de qualsevol potència causant molèsties, quan es no tingui autorització municipal.
17) Requerir clientela de serveis d’estètica i similars i la compra de productes de venda ambulant no autoritzada a la via pública de qualsevol tipus.
18) L’obstrucció lleu del normal funcionament d’un servei públic.
19) Els actes de deteriorament lleu d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
20) Incomplir les disposicions d’aquesta Ordenança que no es tipifiquen com a greus o molt greus.”
14. Es crea l’article 15 bis, que té la següent redacció:
“Article 15 bis. Infraccions i sancions específiques en establiments públics
De conformitat amb la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, constitueixen infraccions lleus, sancionables amb multa de 300 a 1.000 euros, sempre que no comprometin la seguretat i l’ordre de l’establiment:
a) Incitar al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també conductes sexistes.
b) Actuar de manera incívica a l’establiment, essent-ne clientela, no responsables o treballadors del local, atemptant contra el clima de civisme, la cohesió i la convivència social, davant menors, i/o afectant de forma notòria altra clientela o persones usuàries de la via, des d’on es pugui observar clarament la conducta.
c) Realitzar conductes incíviques que suposin actes de menyspreu o discriminatoris de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que ocorrin dins d'establiments públics, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin o puguin afectar de forma clara altra clientela o persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes.
d) Sense perjudici del dret d’admissió, dur el tors nu als establiments comercials, així com a la resta d’establiments públics, quan aquest darrer cas sigui fàcilment visible des de la via pública i, en ambdós casos, exceptuant la primera línia de platja, zones de bany i anàlegs. Infringeix l’individu que va sense tapar i la persona responsable de l’establiment que no ho impedeix podent-ho fer o que no avisi els agents de l’autoritat per a informar dels fets.
e) No guardar el degut comportament i realitzar accions que puguin crear situacions molestes al públic en general i al personal de l’empresa o dificultar el desenvolupament de l’activitat.
f) Permetre per part dels responsables d’establiments públics du el tors nu dins aquests en els casos prohibits a la present Ordenança.
g) La pràctica del balconing.”
15. Es modifica l’article 16, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 16. Sancions
D’acord amb l’article 141 de la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de modernització del govern local, les sancions previstes per a les infraccions regulades en aquesta Ordenança són les següents:
- Infraccions molt greus: multa de 1.500,01 fins a 3.000 euros
- Infraccions greus; multa de 750,01 fins a 1.500 euros
- Infraccions lleus; de 100 fins a 750 euros
L’import de les sancions es graduarà conformement als següents criteris:
- Grau màxim: quan hi concorrin més de dos criteris de graduació de les sancions.
- Grau mitjà: quan hi concorrin dos criteris de graduació de les sancions.
- Grau mínim: quan no es pugui incloure en cap dels graus anteriors.
En el cas de concórrer-hi el criteri de graduació recollit a l’article 17.3.f, en la seva vessant col·laboradora, hom reduirà la gravetat de la sanció en un grau. En cas de concórrer-hi el criteri del mateix article i lletra, en la seva vessant no col·laboradora, la gravetat de la sanció s’augmentarà en un grau.
En cas de la infracció a l’article 15.3.14, se sancionarà amb quantia econòmica compresa en el grau màxim de les infraccions lleus.
L’import de les sancions econòmiques obtingudes per l’aplicació d’aquesta Ordenança, de conformitat amb les Bases d’execució del Pressupost, podrà ser destinat íntegrament a finançar programes municipals per al foment del civisme i la convivència ciutadana i la promoció d’oci alternatiu juvenil i a activitats de prevenció d'ús o abús d'alcohol i altres drogues.
Sense perjudici de les sancions previstes als anteriors articles, per la comissió de les infraccions tipificades en la present Ordenança es decomissaran els instruments i els efectes emprats per a cometre les infraccions.”
16. Es crea l’article 16 bis, que té la següent redacció:
“Article 16 bis. Quadre d’imports segons el grau de la infracció
Segons el que estableix l’article 16, el quadre general dels imports de les infraccions que s’haurà d’aplicar a la instrucció de qualsevol expedient sancionador, per infraccions a preceptes d’aquesta Ordenança, és el següent:
Gravetat/grau |
Mínim |
Mitjà |
Màxim |
---|---|---|---|
Molt greu (import possible: de 1.500,01 a 3.000 €) |
De 1.500,01 a 2.000 € |
De 2.000,01 a 2.500 € |
De 2.500,01 a 3.000 € |
Greu (import possible: de 750,01 a 1.500 €) |
De 750,01 a 1.000 € |
De 1.000,01 a 1.250 € |
De 1.250,01 a 1.500 € |
Lleu (import possible: de 100 a 750 €) |
De 100 a 317 € |
De 317,01 a 534 € |
De 534,01 a 750 € |
17. Es modifica l’article 17, que tindrà la següent redacció:
“Article 17. Criteris per a la graduació de les sancions
1. En la imposició de les sancions per la comissió de les infraccions tipificades en aquesta Ordenança s’observarà el principi de proporcionalitat, d’acord amb el que disposa el punt 3 d’aquest article.
2. Dins dels límits prevists a cada graduació d’infracció, les multes es dividiran en tres trams d’igual extensió, corresponents als graus mínim, mitjà i màxim, amb les condicions que assenyala l’article 16.
3. Per a determinar les sancions previstes en aquesta Ordenança es té en consideració el principi de proporcionalitat i, en qualsevol cas, els següents criteris de graduació de la sanció, recollits a l’article 24 del Reglament del règim jurídic del procediment general sancionador municipal:
a) El grau d’intencionalitat o malícia del causant.
b) La naturalesa dels danys personals i materials i dels perjudicis causats per la persona infractora, com també la condició de la persona danyada o perjudicada.
c) El benefici derivat de la infracció obtingut d’un particular, una activitat o una empresa.
d) L’impacte mediambiental, l’afectació a la salut i la seguretat de les persones i/o les coses.
e) L’alteració social causada per la infracció, així com l’efecte que aquesta produeixi sobre la convivència de les persones.
f) La cooperació amb l’Administració per a reparar voluntàriament el dany causat o, al contrari, la negativa a reparar aquest deteriorament o fet causat, quan sigui senzill i viable fer-ho de forma immediata i ràpida quan sigui requerit per part dels agents de l’autoritat.
g) La reincidència, entenent com a tal la comissió en el termini d’any de més d’una infracció de la mateixa naturalesa quan hi hagi resolució ferma.
h) Les infraccions que es produeixin en zones pròximes a equipaments sociosanitaris, hospitals, centres escolars i les que tenen una especial rellevància turística, patrimonial o mediambiental, o aquelles zones declarades com a situacions d’especial intervenció.
4. Si es tracta de conductes resultants de l’exteriorització del consum d’alcohol o drogues, se sancionaran en el seu grau mitjà o màxim quan es duguin a terme en concentració major de persones, atenent les circumstàncies concorrents i, altrament, en el grau mínim.
5. Si es tracta de venda ambulant no autoritzada de productes diferents a l’alcohol o l’òxid nitrós, si aquesta s’exposa en terra o al mobiliari urbà (manters i assimilats), se sancionarà en el seu grau màxim.
6. Tractant-se de la pràctica del nudisme o l’exhibició de genitals o natges, sempre que aquesta conducta no sigui constitutiva de delicte o infracció de l’LO 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi), se sancionarà en el grau màxim de la seva tipificació. Per a la resta de casos es tindran en compte les circumstàncies que hi concorrin.
7. La subgraduació de les sancions s’estableix amb l’objectiu de donar una resposta més justa a una mateixa conducta però amb matisos diferents en la mateixa acció. Es tracta de diferenciar el venedor o la venedora que ocupen una extensió d’espai públic considerable en fer estesa del producte en terra de la via pública o adherit o recolzat sobre el mobiliari urbà, i els que s’introdueixen en terrasses i establiments públics en general, amb l’oposició clara dels propietaris o els encarregats dels establiments públics, d’aquells venedors o venedores ambulants que no ocupen més espai físic que el de la seva persona caminant o dreta. Es considera que els darrers, sense que hi operi cap altre criteri agreujant, mereixen una reprovació administrativa inferior a la resta, que causa un impacte d’imatge negativa molt superior a aquests.
Així, sense haver de canviar la tipificació de la mateixa infracció, per ser inviable per la conjunció amb altres normes, es troba la solució dins del principi de proporcionalitat, amb una diferent subgraduació, en lloc de tipificar en un grau superior les conductes més reprovables.
Com a principi general, en la fixació de les sancions es tindrà en compte que, en qualsevol cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiós per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.”
18. S’hi afegeix l’article 19 bis, amb la següent redacció:
“Article 19 bis. Pagament immediat de la sanció
Els agents de l'autoritat podran, si la persona infractora així ho requereix, fixar provisionalment una quantia econòmica perquè s’aboni. Aquesta quantia serà un dipòsit provisional per a la tramitació posterior de l'expedient, i sense perjudici de la determinació, per part de l'instructor de l'expedient administratiu sancionador, d’una altra quantia.
En tot cas, la quantia per a cobrar provisionalment serà la que correspon a la quantia mínima, depenent de la graduació de la infracció (molt greu, greu, lleu), i s’aplicarà el descompte preceptiu per pagament anticipat.”
19. Es modifica l’article 20, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 20. Adopció de mesures cautelars i provisionalíssimes
L’òrgan competent pot adoptar mesures cautelars en cas d’incompliment d’aquesta Ordenança ajustant-se al reglament del procediment a seguir en l’exercici de la potestat sancionadora (Decret 14/1994, de 19 de febrer, quan el procediment sancionador sigui de matèries, la competència de les quals correspongui al Govern de les Illes Balears). Per a la resta de mesures hom s’ha d’ajustar al que estableix aquesta Ordenança.
En particular, es poden aplicar les següents mesures:
Tipificació infracció |
Mesura (és imprescindible haver fet la denúncia de la infracció) |
---|---|
15.1.1 15.1.2 15.1.3 15.1.4 15.1.8 15.1.9 15.1.12 15.2.1 15.2.2 15.3.1 15.3.2
|
Intervenció de tot tipus de beguda que pugui ser utilitzada en l’acció (si és el cas) i destrucció d’aquesta. En cas d’haver-hi altaveus, instruments musicals i similars, intervenció d’aquests. En aquest cas podran ser recuperats, no abans de 24 hores, sempre que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. En cas de fer ús de vehicle i equip de so adherit a aquest, si s’hi persisteix o s’hi reincideix en el mateix vespre, retirada del vehicle, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. En cas de la publicitat a què es refereix la infracció de l’article 15.1.9, intervenció del vehicle, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció (que constituirà fiança per a l’expedient sancionador) i un cop s’hagi retirat o eliminat la publicitat objecte d’infracció. |
15.1.7 |
Intervenir l’alcohol al o a la menor i, sempre que no sigui possible lliurar l’alcohol als pares, tutors, guardadors, etc., per a aclarir la naturalesa de l’acte, destruir-lo. Tot això sense perjudici d’altres accions encaminades a protegir l’interès del o de la menor per a no deixar-lo/la desemparat/ada. Si es tracta de llocs com festes en establiments públics, amb cobrament o no d’entrada i on el consum d’alcohol per part de menors és generalitzat, s’intervindran totes les begudes alcohòliques, que seran destruïdes. |
15.2.9 |
Intervenció de l’artefacte, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció i un cop s’hagi retirat o eliminat la publicitat objecte d’infracció. S’hauran també d’abonar les taxes de retirada i custòdia segons l’ordenança fiscal corresponent. |
15.2.11 |
Immobilització del vehicle a dependències municipals, el qual no es lliurarà sense abonar la meitat de la quantia mínima de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. No es podrà recuperar el vehicle sense abonar les despeses de retirada i custòdia segons l’ordenança fiscal corresponent. |
15.2.20 |
Intervenció dels doblers a totes les persones integrants de la colla de trile que provinguin de l’activitat fraudulenta. Constituiran garantia de la sanció possible, sigui quina sigui la quantitat intervinguda. Intervenció dels doblers, sigui la quantia que sigui i sempre que provinguin de l’activitat de trile i/o similars en el moment de la intervenció. Constituiran garantia de la sanció possible. No es podrà fer ús d’aquesta quantia per a abonar les despeses de trasllat i custòdia dels productes i/o vehicles expressats al paràgraf següent. En cas que es localitzi un vehicle que sigui emprat per a guardar-hi els estris per al trile, com ara capses, taules, patates, cartes i el que pugui ser necessari per al joc, s’intervindran els materials i el vehicle, que serà desplaçat amb grua municipal al dipòsit que pertoqui. No es podrà treure el vehicle fins que no sigui abonada la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada (que constituirà fiança per a l’expedient sancionador), sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut. Els productes del trile o similar no es retornaran i seran destruïts.
|
15.2.21 15.3.15 15.3.16 |
Intervenció dels doblers al venedor o la venedora ambulant, sigui la quantia que sigui i sempre que provinguin de la venda fraudulenta. Constituiran garantia de la sanció possible. No es podrà emprar aquesta quantia per a abonar les despeses de trasllat i custòdia dels productes i/o vehicles que puguin ser intervinguts en cas que s’hagi emprat un vehicle per a la venda ambulant o com a magatzem dels productes durant la venda. En cas que s’empri un vehicle com a transport i/o magatzem de les begudes alcohòliques, s’intervindrà el vehicle amb la grua municipal i no podrà ser lliurat sense haver abonat la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut. En cas de ser productes de marcat caràcter artístic, els objectes es podran recuperar sempre que s’aboni la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut, abans de recuperar el vehicle, se’n sigui o no el titular. La quantia serà intervinguda en concepte de fiança per a l’expedient sancionador corresponent. La resta de productes no es retornaran i seran destruïts. |
15.2.14 |
Intervenció dels recipients de vidre i destrucció. |
15.3.20 |
Intervenció dels instruments, altaveus, focus i similars. Els objectes es podran recuperar, no abans de 24 hores, sempre que s’aboni la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut, abans de recuperar el vehicle, se’n sigui o no el titular. La quantia serà intervinguda en concepte de fiança per a l’expedient sancionador corresponent. |
15.2.17 |
Intervenció del vehicle (se’n sigui el titular o no) i dels productes. Per a recuperar el vehicle s’haurà d’abonar la meitat de la quantia mínima de la sanció de la infracció, quantitat que constituirà fiança d’aquesta. Els productes no seran retornats, llevat que tinguin un marcat caràcter artístic, entenent com a tal instruments musicals, quadres, escultures i assimilables. |
Totes |
Per a altres infraccions, mesures cautelars i/o provisionalíssimes que no s’hagin previst en aquest article, els agents de l’autoritat, atenent els criteris d’oportunitat, idoneïtat i proporcionalitat, prendran les que siguin necessàries per a assegurar la correcció de la situació. |
El fet d’haver venut alcohol a un o una menor implica que els agents de l'autoritat han de prendre la mesura cautelar consistent en la intervenció de la beguda que dugui, la consumeixi o no, la qual romandrà al lloc que es determini a disposició del pare, la mare, els tutors, cuidadors o representants legals del o de la menor, que seran informats mitjançant acta de la intervenció policíaca i dels motius d’aquesta. S'informarà en tot cas el responsable del o de la menor del lloc on ha adquirit aquest producte. En cas d'incompareixença de la persona responsable del o de la menor, el gènere podrà ser destruït, si està encetat, o decomissat per a una futura destrucció, que no es durà a terme abans de 24 hores.
En aquest cas no hi haurà sanció dirigida cap al o a la menor, ja que es tracta d'una acció preventiva.”
20. Es modifica l’article 21, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 21. Definició i funcions de la Policia
1. A l’efecte d'aquesta Ordenança, es consideren agents denunciants tots els membres de les forces i cossos de seguretat (FCS) que operen al territori i que poden exercir les funcions plenes de policia administrativa d'acord amb el que estableix aquesta Ordenança.
2. Els documents formalitzats per part dels funcionaris als quals es reconeix la condició d’autoritat, en què, observant els requisits legals corresponents, es recopilen els fets que aquests funcionaris han constatat, en donen prova, llevat que s’acrediti el contrari.”
21. Es modifica l’article 22, que passa a tenir la següent redacció:
“Article 22. Mesures de la Policia Administrativa
1. Els agents de l'autoritat exigiran en tot moment el compliment immediat de les disposicions previstes en aquesta Ordenança i, sense perjudici de denunciar les conductes antijurídiques, podran requerir verbalment les persones que no respectin les normes perquè desisteixin en la seva actitud o el seu comportament, advertint-les que en cas de desobediència o resistència poden incórrer en responsabilitat criminal per desobediència. S’identificarà plenament la persona infractora.
2. Quan la infracció comesa provoqui, a més d'una pertorbació de la convivència ciutadana i el civisme, un deteriorament de l'espai públic, es requerirà el seu causant que el repari, restauri o netegi immediatament, amb els efectes establerts a l’article 17.f. La no-reparació del deteriorament o del fet causat, quan sigui senzill i viable fer-ho de forma immediata i ràpida, no implica una nova sanció, però sí un criteri per a agreujar la graduació de la infracció.”
22. Es creen els articles 23 (encara comprès dins del títol IV) i el títol V, amb els articles del 24 al 53 i, en el seu conjunt, passen a tenir la següent redacció:
“Article 23. Decomisos
1. A més dels supòsits en què així es preveu expressament en aquesta Ordenança, els agents de l'autoritat poden, en qualsevol cas, decomissar els estris i el gènere objecte de la infracció o que fan servir, directament o indirecta, per a cometre-la, com també els doblers, els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, si no n’hi ha, mentre perdurin les circumstàncies que varen motivar el decomís.
2. Les despeses ocasionades pel decomís seran a càrrec del causant de les circumstàncies que l'han determinat.
3. Si es tracta de béns fungibles, es destruiran o se'ls donarà la destinació adequada. Els objectes decomissats es dipositaran a disposició de l'òrgan sancionador competent per a la resolució de l'expedient. Una vegada dictada resolució ferma, sempre que els objectes decomissats siguin retornables segons el que li sigui d’aplicació i, dos mesos des de la notificació del fet a la persona interessada sense que aquesta hagi recuperat els objectes o els elements intervinguts, aquests es destruiran o s'entregaran gratuïtament a entitats sense ànim de lucre amb finalitats socials. Els doblers intervinguts, per la seva banda, sempre que quedi plenament demostrada la provinença de l’activitat prohibida, no seran retornats i es dedicaran a programes, cursos o despeses necessàries per a sufragar-los, un cop que se’n descompti la quantia de la multa resultant de l’expedient, si s’escau.
4. Sempre que el material decomissat sigui recuperable, la persona interessada haurà d'abonar les despeses de la intervenció i el 50% de la quantia de la multa. En el cas que es confirmi la sanció es considerarà com a abonada i, en cas contrari, se’n tornarà l'import.
5. En cas d’objectes decomissats per ser elements que tinguin un marcat caràcter artístic, com ara escultures, pintures o qualsevol altra que, de forma raonable, es pugui entendre que es puguin revalorar amb el pas del temps i que no siguin fungibles, podran ser retornats al seu propietari o propietària, amb el pagament previ del 50% de la quantia mínima de la infracció, que tindrà caràcter de dipòsit a l’espera de resolució administrativa del procediment sancionador.
TÍTOL V - PROCEDIMENT SANCIONADOR
Article 24. Procediment sancionador
El procediment sancionador es regeix pel que disposa el Reglament del règim jurídic del procediment general sancionador municipal.
La prescripció de les infraccions i les sancions es regeix pel que disposa l’article 186 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Article 25. Substitució de les sancions per treballs en benefici de la comunitat i altres mesures alternatives
L’Ajuntament pot substituir la sanció per mesures correctores i alternatives, com l’assistència a sessions formatives, la participació en activitats cíviques i altres tipus de treball per a la comunitat.
Aquestes mesures s’han d’adoptar de manera motivada en funció del tipus d’infracció i han de ser proporcionades a la sanció que rep la conducta infractora. La participació en sessions formatives o activitats cíviques o la realització de treballs en benefici de la comunitat s’han d’adoptar amb el consentiment previ de la persona interessada com a alternativa a les sancions d’ordre pecuniari, llevat que la llei n’imposi el caràcter obligatori. Es tindran especialment en compte les persones vulnerables o amb risc d’exclusió social.
Article 26. Definicions
a) Mesura alternativa: L’activitat que consisteix en una mesura educativa, una prestació en benefici de la comunitat, un pla de desenvolupament personal i/o laboral o qualsevol altra activitat que l’Ajuntament, amb el consentiment de la persona infractora, acorda imposar-li en substitució de la sanció econòmica que, segons aquesta Ordenança, correspondria a la infracció comesa, amb la finalitat de sensibilitzar la persona infractora sobre les normes de conducta a l’espai urbà i de convivència a la ciutat.
b) Mesura educativa: la mesura alternativa consistent en la realització d’una activitat formativa o instructiva, l’objectiu principal de la qual és el reconeixement de la transgressió de la norma i el greuge causat a la comunitat així com l’assumpció de la responsabilitat per part de la persona infractora i la seva recuperació social.
c) Prestació en benefici de la comunitat: la mesura alternativa consistent en la realització d'una activitat de suport a un servei, equipament o entitat durant un temps proporcional a la infracció comesa, l’objectiu principal de la qual és la responsabilització de la persona infractora de la falta comesa i la restitució simbòlica del dany causat a la comunitat.
Els treballs en benefici de la comunitat es comptabilitzaran per hores, el nombre de les quals dependrà del tipus d'infracció comesa.
En qualsevol cas, hauran de participar en una activitat formativa de conscienciació per a la convivència de dues hores, que es restaran de les establertes per al treball en benefici de la comunitat.
d) Participació en activitats cíviques: La mesura alternativa consisteix en la realització d’una activitat relacionada amb la participació ciutadana i amb protecció civil, sempre respectant el que indica el paràgraf tercer de l’article anterior.
e) Concentració major i menor de persones: distinció que es fa, per tal de diferenciar un grup o concentració quan aquest és de 10 o més persones, que es considera concentració major, d’un grup o concentració d’entre 3 i 9 persones, que té la consideració de concentració menor.
Article 27
a) La substitució de les sancions econòmiques per assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques i/o altres tipus de treballs per a la comunitat no exonera les persones infractores de l’obligació de reparar els danys o els perjudicis causats amb la infracció que ha comès.
b) L’Ajuntament i les entitats que puguin col·laborar amb els programes de condonació han de disposar d'una pòlissa de responsabilitat civil i d’accident pels riscs derivats que cobreixi les incidències que es puguin produir durant el compliment en els seus serveis, els equipaments o les instal·lacions de les mesures alternatives adoptades en substitució de les sancions econòmiques.
c) La realització de la mesura alternativa s'ha de dur a terme, si s’escau, en les condicions i els requisits establerts a la normativa vigent en matèria de seguretat, higiene i prevenció de riscs.
d) Confidencialitat i protecció de dades. Els serveis i els recursos, tant públics com privats, que intervenen en la tramitació del procediment o els programes de substitució de les sancions econòmiques per mesures alternatives, i també les persones infractores, han de complir, si s’escau, amb el principi de secret i confidencialitat de les dades personals que coneguin i fer un tractament d'aquestes dades d’acord amb el que estableix la normativa vigent en la matèria.
e) La negativa infundada de realitzar els treballs encomanats dona lloc a l’anul·lació de la mesura correctora o alternativa i es continua amb el procediment administratiu fins a la finalització d’aquest.
Article 28. Catàleg de mesures
1. Les mesures poden ser:
a) Mesures educatives, consistent en una acció formativa de durada i contingut distints segons les infraccions siguin per falta lleu o per falta greu i molt greu. Seran determinades per decret de batlia.
b) Mesura alternativa per una prestació en benefici de la comunitat, consistent en la prestació de la cooperació personal en determinades activitats d’utilitat pública, amb interès social i valors educatius, que seran determinades per decret de batlia.
c) Mesures formatives i d’inserció ocupacional.
d) Participació en activitats cíviques, que també seran determinades per decret de batlia.
e) Una combinació de les mesures expressades a les lletres a, b, c i d, incloent-hi la de pagament d’import parcial.
f) Qualsevol altra acció que es consideri d’interès per a la persona infractora i per a la comunitat.
2. Les mesures alternatives per a adoptar en substitució de les sancions econòmiques no tenen caràcter retribuït.
Article 29. Requisits de les mesures alternatives
1. Les activitats que es desenvolupin en els diferents recursos en substitució de les sancions econòmiques s’han de referir a activitats de suport i ajuda, respecte de les que habitualment duen a terme els seus titulars, o educatives.
2. Les activitats que es desenvolupin en substitució de les sancions han de ser supervisades per la persona responsable que els recursos hagin designat.
3. Les activitats que es desenvolupin en substitució de les sancions no poden atemptar contra la dignitat de la persona i han de suposar el compliment d'una oportunitat personal o la realització d'una tasca útil per a la comunitat. A mes, han de ser d’interès públic o social, o bé contenir un valor educatiu per si mateixes, especialment quan les persones que les hagin de realitzar siguin menors d’edat.
4. Les mesures que s’acordin com a alternatives a les sancions s’han de realitzar en institucions, entitats sense personalitat jurídica o persones físiques o jurídiques, públiques o privades, d’interès públic o social vinculades amb l’Administració o la mateixa comunitat.
5. Les mesures alternatives a les sancions no poden suposar la realització de cap tasca que impliqui o pugui implicar l’establiment o el manteniment d'una relació laboral, i han de consistir a aportar un valor afegit a les funcions que els recursos desenvolupen. La persona responsable del servei n’ha de tutelar l’evolució i valorar-ne el compliment o l’aprofitament, amb un informe d’apte o no apte, tal com regula l’article 51.
Article 30. Criteris d’idoneïtat a l’adopció de la mesura alternativa
1. Les mesures alternatives a les sancions es poden adoptar quan hi concorrin acumulativament els requisits següents:
a) Que les sancions per a substituir es derivin d’infraccions comeses per persones físiques que no hagin adquirit fermesa en via administrativa.
b) Que la persona infractora hagi procedit a rescabalar els danys i els perjudicis que s’hagin pogut causar a l’Administració i/o a tercer, o hagin reemborsat els costs de les actuacions realitzades a aquest efecte.
c) Que la persona infractora no tingui cap procediment per infracció en procés o hagi estat sancionada dins del darrer any per qualsevol fet així definit a l’ORUCEP. En cas que la infracció en procés o sancionada sigui per una conducta de quan la persona infractora era menor d’edat, podrà acumular ambdues dins dels processos de condonació dels deutes, si dins d’aquest període compleix la majoria d’edat.
d) Que la infracció comesa no atempti contra els drets o les llibertats d'una tercera persona ni la perjudiqui directament.
2. La substitució de la sanció per una mesura alternativa no hi escau si la substitució s’ha demostrat com a ineficaç per a procurar la responsabilització de la persona infractora o, en el cas dels menors d’edat, per a donar compliment a la seva finalitat educativa. Entre els motius que poden determinar la improcedència de la substitució es pot valorar la reincidència.
3. En els supòsits en què la persona infractora presenti un perfil de risc o de vulnerabilitat social, aquests criteris s’han d’adaptar a les circumstancies concretes de la situació en què es trobi aquella persona, i s’han d’aplicar en el sentit més favorable a l’adopció de les mesures alternatives i a l’assoliment dels seus objectius.
4. Si no hi concorren els criteris d’idoneïtat indicats als apartats 1 i 2 del present article s’ha de reprendre el procediment sancionador o bé s’ha d’executar la sanció, segons correspongui.
Article 31. Criteris per a prioritzar la substitució de les sancions en funció dels recursos disponibles
La substitució de les sancions per mesures alternatives s’acceptarà en funció de la disponibilitat de recursos en cada moment, donant prioritat a la substitució de les sancions que es derivin de conductes infractores que siguin especialment nocives per a la convivència ciutadana i la dinàmica de la ciutat, o a persones vulnerables i amb risc d’exclusió social, i a les que aquesta substitució sigui especialment indicada per a minimitzar les conseqüències de la infracció, evitar-ne la reincidència i afavorir el creixement individual de la persona infractora, la responsabilitat comunitària i la cohesió social, i l’ocupació laboral.
Davant de la creixent incidència d’un determinat tipus de conducta i/o atesa la seva gravetat, l’alarma ciutadana o l’impacte en la comunitat, l’Ajuntament pot determinar prioritzar la substitució de les sancions per mesures educatives o alternatives en benefici de la comunitat.
Article 32. Criteris de conversió de les sancions econòmiques per mesures alternatives o educatives
1. La mesura alternativa s’ha d’establir en funció de la quantia de la sanció corresponent a la infracció comesa en el moment en què s’acordi, mitjançant la conversió en les hores que s’han de dedicar a la seva realització.
2. S’estableix en 150 € l’import de l’hora de conversió per mesura alternativa.
3. La mesura alternativa o educativa s’ha de realitzar en la seva totalitat i d’acord amb les pautes establertes.
4. En el cas que es proposi el compliment de la mesura en horari nocturn o en dies festius, o en relació amb tasques excepcionals i d’especial interès per a la comunitat, el personal tècnic de prevenció pot, de manera justificada, ajustar l’equivalència de la durada de la mesura, fins a doblar el valor de les hores de compliment, i en atenció a la finalitat reparadora de les mesures alternatives.
5. En cap cas les mesures educatives substitutives d’infraccions per falta lleu no poden superar la quantia de 750 € de sanció, i tindran una durada mínima de 5 hores.
6. En cap cas les mesures educatives substitutives d’infraccions per falta greu o molt greu poden superar la quantia de 1.500 € de sanció, i tindran una durada mínima de 10 hores.
Article 33. Principi de disponibilitat del recurs
1. La substitució de la sanció resta condicionada a la disponibilitat d’un lloc de compliment que sigui adequat, a criteri de l’Ajuntament.
2. En el cas que no s’estigui en disposició d’oferir a la persona infractora un recurs que s’ajusti a la seva disponibilitat horària o que no es disposi de cap lloc de compliment adequat, l’Ajuntament ha d’acordar la continuació dels procediments sancionadors o d’execució de la sanció econòmica, en el mateix punt en què s’hagin suspès.
Article 34. Principi de consentiment
1. La substitució de la sanció econòmica, llevat que estigui establerta per una norma de rang legal, requereix sempre el consentiment de la persona infractora i, quan es tracti de persones menors d’edat o incapacitades, el dels seus representants legals.
2. En el cas en què la mesura s’hagi de realitzar en una instal·lació sobre un bé de titularitat d'una persona o entitat, pública o privada, diferent de l’Ajuntament, es requereix també el consentiment d’aquesta, amb la prèvia signatura d’un conveni entre administracions o empreses.
3. Si la persona infractora o, quan sigui necessari, els seus representants legals no presten el consentiment a la substitució, s’ha d’acordar la continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui.
CAPÍTOL II
Procediment ordinari de substitució
Article 35. Informació sobre la possibilitat de la substitució
La persona infractora té dret a rebre informació sobre la possibilitat de substitució de la sanció econòmica per mesures alternatives o educatives, sempre que es compleixin el criteris establerts en el decret a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança.
Article 36. Inici del procediment de substitució
1. El procediment de substitució s’inicia a petició de la persona infractora o, en el cas dels menors, dels seus representants legals.
2. No escau la substitució de la sanció econòmica:
a) Si la sanció ja s’ha fet efectiva.
b) Si s’ha formalitzat el fraccionament del pagament de la sanció.
c) Si, a l’efecte del fraccionament, s’ha fet el reconeixement del deute corresponent.
d) Si la persona infractora o, si s’escau, els seus representants legals, han formulat al·legacions o han interposat algun recurs en via administrativa, mentre estiguin pendents de resolució.
Article 37. Assumpció de responsabilitat per la infracció comesa
1. Suposa l’acceptació de la responsabilitat per la infracció comesa la presentació de la petició per a la substitució de la sanció per una mesura alternativa efectuada dins del procediment.
2. La presentació de qualsevol tipus de recurs administratiu a la tramitació o a la sanció impedeix acollir-se al procediment de substitució regulat a la present Ordenança.
Article 38. Presentació de sol·licitud
En el termini de pagament voluntari de la sanció la persona sancionada o, si és menor, el seu representant legal, poden presentar instància a l’Ajuntament on manifestin l’acceptació de la responsabilitat per la comissió comesa i la sol·licitud i el consentiment d’aplicació de mesures alternatives o educatives que es determinin en relació amb la infracció comesa.
Article 39. Informe valoratiu sobre la procedència de la substitució
1. Una vegada l’òrgan instructor constata la concurrència dels criteris d’idoneïtat per a poder substituir la sanció per mesura alternativa, el personal tècnic municipal competent ha de valorar l’oportunitat d’iniciar el procediment de substitució en funció de:
a) La predisposició, les capacitats i les habilitats personals de la persona infractora
b) L’assoliment de les seves finalitats de responsabilitat, de reparació i, especialment en el cas de menors d’edat, educatives.
c) La vulnerabilitat o el risc d’exclusió social d’aquesta persona.
2. El personal tècnic esmentat a l’apartat 1 ha de mantenir una entrevista personal amb la persona infractora per a contrastar-hi la seva voluntat real de reconèixer la infracció comesa i el greuge causat a la comunitat i de compensar-ho, i també de valorar l’oportunitat i la conveniència de substituir la sanció econòmica per una mesura alternativa. Si es tracta d’un o una menor d’edat també hi ha d’acudir el seu representant legal.
3. En funció del resultat de l’entrevista s’emet informe favorable o desfavorable a la substitució de la sanció.
4. L’informe ha de ser desfavorable:
a) Si la persona infractora rebutja, sense motiu o justificació, fins a tres dels plans de realització oferts en substitució d’una mateixa sanció.
b) Si no ha estat possible la comunicació amb la persona infractora, per impossibilitat de citació o per no haver comparegut a l’acte acordat.
c) Si hi ha manca de disponibilitat de recursos adients on poder realitzar la mesura alternativa.
d) Si es donen altres raons o circumstàncies que ho justifiquin i que s’hagin posat de manifest durant l’entrevista.
Article 40. Determinació i acceptació de la mesura alternativa per a realitzar
1. Si l’informe és favorable a la substitució s’ha d’elaborar un pla de realització a seguir.
2. El pla de realització s’ha d’adaptar a les capacitats de la persona infractora, a la disponibilitat dels serveis i les entitats compromeses i a la de la persona infractora. S’ha de concretar amb un calendari de compliment en un recurs determinat.
3. El pla de realització requereix el consentiment per escrit de la persona infractora o dels representants legals, en cas de menors. Aquest consentiment suposa el compromís amb el pla, amb les tasques descrites, amb el calendari, l’horari i les condicions previstes, i de respectar les normes de conducta del lloc en què es desenvolupa la mesura alternativa i envers les persones que s’hi troben vinculades.
Article 41. Proposta de resolució sobre la substitució de la sanció
1. L’informe valoratiu es tramet a l’òrgan competent, acompanyat dels antecedents de què es disposa, de la proposta de resolució corresponent i, en el cas en què l’informe sigui favorable, de la mesura acceptada per la persona infractora.
2. Si l’informe és favorable a la substitució, la proposta de resolució ha de proposar acordar la mesura en substitució de la sanció econòmica, i ha concretar el següent:
a) El nombre d'hores que la persona infractora hi ha de dedicar o la mesura educativa o el pla de desenvolupament personal, en cas que la mesura alternativa sigui d'una d'aquestes modalitats.
b) El lloc on s'ha de realitzar l’activitat.
c) El calendari i l’horari de compliment, i la resta de condicions i requisits.
d) La data d'inici i de finalització de la mesura alternativa o educativa que es proposa.
3. A més, en cas en què l’informe sigui favorable a la substitució, també hi ha de constar:
a) La manifestació que la realització de la mesura alternativa no suposa l’establiment de cap tipus de relació laboral ni de funcionariat amb l’entitat que ofereix el recurs o amb l’Ajuntament de Palma o els organismes o les entitats que en depenen.
b) Les clàusules pertinents pel que fa al dret a la protecció de dades de caràcter personal de la persona infractora, així com del deure de secret d’aquesta en relació amb les dades a les quals pugui tenir accés durant la realització de la mesura alternativa, d’acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
c) Les clàusules de responsabilitat de la persona interessada pels danys i els perjudicis que pugui causar durant la realització de la mesura alternativa i del regim d’assegurances.
d) La declaració de la persona infractora en què reconeix la seva responsabilitat per la infracció comesa, en què manifesta que coneix el decret a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança i la resta de la normativa aplicable i es compromet al seu compliment, d’acord amb el pla de realització.
Article 42. Resolució del procediment de substitució
1. La competència per a acordar la substitució de les sancions per mesures alternatives correspon a l’òrgan competent per a la resolució del procediment sancionador.
2. La resolució que posa fi al procediment de substitució ha de ser motivada i ha d’acordar o denegar la substitució de la sanció, si s’escau, i especificar la mesura substitutòria que s’estableixi, d’acord amb el pla de realització que hagi estat acceptat per la persona interessada.
3. En el cas que la resolució acordi la substitució de la sanció, s’han de dur a terme les accions oportunes per al seu compliment, i es mantenen mentre en suspens el procediment sancionador o l’executivitat de la sanció, segons correspongui.
4. Si la resolució denega la substitució, s’ha de reprendre el procediment sancionador o el d’execució de la sanció des del mateix tràmit en què ha estat suspès o paralitzat.
5. La resolució per la qual s’acorda o es denega la substitució s’ha d’adoptar en el termini màxim de sis mesos comptats des de l’acord d’incoació o, si ha existit, des de la presentació de la petició corresponent per part de la persona infractora.
6. Si en el termini expressat a l’apartat 5 no s'ha notificat resolució expressa, es produeix la caducitat del procediment de substitució. En aquest cas, la resolució que declara la caducitat ha d’ordenar la continuació de la tramitació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui, i se’n reprèn també el còmput dels terminis de prescripció i caducitat.
Article 43. Normes per a seguir en el compliment de la mesura alternativa
1. La persona infractora ha de complir la mesura alternativa acordada segons el pla de realització que ha acceptat.
2. La persona infractora ha de mantenir una actitud positiva que propiciï l’assoliment de la finalitat de la substitució de la sanció.
Article 44. Assistència, horari i puntualitat
1. La persona que compleixi la mesura alternativa o educativa ha d’arribar els dies indicats, a l’hora establerta i al lloc acordat, on ha de ser rebuda per la persona que designi la persona responsable del recurs que hagi de tutelar les seves tasques.
2. En el supòsit d’impossibilitat d’assistència per malaltia o accident, o per problemes de transport públic, visita medica o similar, o en general per qualsevol altra causa justificable sobrevinguda, la persona infractora ho ha de comunicar, i si s’escau acreditar, davant la persona responsable del servei, per tal que aquesta estableixi l’ajustament horari que correspongui.
3. Si no és possible dur a terme la mesura alternativa a què es refereix l’apartat anterior, l’òrgan competent per a la resolució del procediment sancionador ha d’acordar la continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui.
Article 45. Equipament
Si la mesura acordada s'ha de dur a terme a l’espai públic, durant la seva realització la persona infractora ha de dur una armilla de "serveis comunitaris" o, si escau, la identificació o l’equipament que determini el recurs en funció de les tasques encomanades.
Article 46. Durada de la mesura alternativa
La durada de la realització o la prestació de la mesura alternativa a la sanció econòmica no pot ser superior a sis mesos o, si la persona infractora és menor d’edat, a tres mesos. En ambdós casos el termini de realització començarà a comptar des de la data d'inici de la realització de la mesura alternativa.
Article 47. Modificació de la mesura alternativa
1. La mesura alternativa acordada es pot modificar o substituir per una altra de la mateixa naturalesa sempre que hi concorrin acumulativament els requisits següents:
a) Que hi hagi motius justificats que restin suficientment acreditats.
b) Que la persona infractora i, en el cas en què aquesta sigui menor d’edat o incapacitada, el seu representant legal, hi doni expressament i per escrit el consentiment.
2. El tècnic o la tècnica municipal ha de comunicar a la persona infractora la modificació de la mesura alternativa i traslladar-la a l’òrgan competent per a resoldre, el qual pot revocar-la en un termini de 5 dies.
Article 48. Suspensió en cas d’iniciació d’un procediment judicial
1. El procediment de substitució de la sanció i, si escau, la realització de la mesura alternativa resten en suspens en el cas que una autoritat judicial hagi iniciat o iniciï, amb coneixement de I'Ajuntament, un procediment penal o contenciós administratiu pels mateixos fets, subjecte i fonament.
2. En els supòsits establerts a l’apartat 1, l’òrgan competent ha d’acordar la suspensió de l’execució de la mesura alternativa i deixar-ne constància al procediment.
3. Es procedirà el reinici o l’arxiu definitiu una vegada que es resolgui la via jurisdiccional atenent la disposició que la dita via dictamini.
Article 49. Finalització anticipada de la mesura alternativa
1. La mesura alternativa finalitza anticipadament en els supòsits següents:
a) En el cas que durant el seu compliment es faci efectiu el pagament de la sanció econòmica.
b) En el cas que, durant el seu compliment, la persona infractora o els seus representants legals formalitzin un reconeixement de deute o sol·licitin el fraccionament.
c) Si durant el compliment de la mesura alternativa acordada, la persona infractora torna a ser denunciada per fets constitutius d'una nova infracció de la mateixa naturalesa d’aquella que ha generat la substitució, llevat que la persona infractora presenti un perfil de risc o de vulnerabilitat social, i l’òrgan municipal competent acordi altrament de manera motivada.
d) Si la persona infractora rebutja, sense motiu o justificació, fins a tres dels plans de realització oferts en modificació de la mesura alternativa anterior.
e) Si durant el compliment de la mesura alternativa, la persona infractora o, si s’escau, els seus representants legals, formulen al·legacions o interposen recurs en via administrativa.
f) L' incompliment de la mesura alternativa, segons l’article 50 d’aquesta Ordenança.
Article 50. Incompliment de la mesura alternativa
1. En general, tot incompliment injustificat de la mesura alternativa, la manca d'observació de les normes de comportament en el lloc o amb l’equip de treball, o la provocació d’alguna incidència greu durant el seu compliment suposen la interrupció de l’execució de la mesura alternativa i es produeix la seva finalització.
2. En els supòsits prevists en aquest article, l’òrgan competent ha d’acordar, amb l’audiència prèvia de la persona infractora, la finalització de l’execució de la mesura alternativa i, segons escaigui, la continuació de la tramitació del procediment sancionador o l’execució de la sanció econòmica en la seva totalitat.
3. Són incidències greus, en qualsevol cas, les següents:
a) Atemptar contra el patrimoni o els béns del recurs on es realitzi la mesura alternativa.
b) Amenaçar, agredir o, en general, usar la violència.
c) Presentar-se al lloc de compliment sota els efectes del consum de begudes alcohòliques o altres substàncies estupefaents.
d) Consumir, durant el compliment de la mesura alternativa, begudes alcohòliques o altres substàncies estupefaents.
e) Tenir o mostrar un comportament o una conducta contrària al bon funcionament del centre o del servei on es dugui a terme la mesura alternativa.
f) Realitzar qualsevol altra acció o omissió que pugui constituir delicte o falta prevists a les Ileis penals, o bé infracció administrativa tipificada a la Llei orgànica 4/2015, d’1 d’octubre, sobre protecció de la seguretat ciutadana.
4. Constitueix incompliment injustificat de la mesura, en tot cas, qualsevol dels fets següents:
a) Absentar-se o abandonar l’activitat injustificadament o de manera reiterada. Es considera reiteració faltar almenys un 20% del temps del pla fixat.
b) Tenir un rendiment sensiblement inferior al mínim exigit, malgrat les indicacions prèvies dels responsables del recurs.
c) Incomplir les instruccions establertes per part de les persones responsables relacionades amb l’activitat.
d) Tenir una actitud negativa envers el compliment de les tasques encomanades.
e) No respectar l’horari establert de manera continuada i sense justificació.
f) Incomplir de forma greu o reiterada les normes que tingui establertes el recurs.
Article 51. Informe de valoració sobre el compliment de les mesures alternatives o educatives
1. Atenent els criteris establerts en els decrets a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança, una vegada finalitzada la mesura alternativa o educativa, el personal tècnic municipal ha d’emetre un informe sobre el seu compliment, tenint en compte les valoracions i les consideracions que realitzi la persona responsable del servei o l’equipament on s’hagi realitzat la mesura quant a l’assistència, al compliment de les activitats i a l’observació de les actituds.
2. L’informe s'ha de trametre a l’òrgan competent per a sancionar, el qual ha d'adoptar una de les resolucions següents:
a) L’arxivament del procediment sancionador o de la sanció.
b) La continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció.
Article 52. PROCEDIMENT ABREUJAT
S’estableix un procediment abreujat per a condonar la sanció que es derivi d’infraccions lleus i greus, per hores de treballs efectius en benefici de la comunitat o d’activitats cíviques relacionades amb la infracció comesa.
La persona infractora, de forma voluntària, pot optar per aquest procediment abreujat en el termini de 48 hores, comptadores a partir de l’estesa de l’acta d’infracció, i per a fer efectiu el procediment ha d’acceptar l’autoria de la infracció, renunciar a la formulació de qualsevol recurs, declarar que no és reincident i no ha d’haver estat sancionada per una infracció similar en el darrer any.
La compensació que s’estableix per la condonació és la realització de treballs efectius en benefici de la comunitat o d’activitats cíviques relacionades amb la infracció comesa, de 3 hores per a les infraccions lleus i de 5 hores per a les infraccions greus.
Aquest procediment està sotmès als articles de definició, criteris i principis, informes, execució i valoració final de la present normativa, prevists pel procediment ordinari.
Article 53. TRAMITACIO I ACCEPTACIÓ
Els agents de l’autoritat, en el moment de formular la denúncia, en cas que el fet compleixi els requisits de l’article anterior, oferiran i entregaran el document de conformitat, renúncia i acceptació de mesures alternatives, i ho faran constar a l’acta de denúncia.
Si la persona infractora considera acollir-se al procediment abreujat s’ha de dirigir a qualsevol dependència de la Policia Local per a lliurar-hi el document, sempre abans del termini de 48 hores des de l’hora de la infracció.”
MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DE L’ÚS CÍVIC DELS ESPAIS PÚBLICS
(TEXT ÍNTEGRE DE L’ORDENANÇA)
ORDENANÇA REGULADORA DE L’ÚS CÍVIC DELS ESPAIS PÚBLICS
ÍNDEX
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
TÍTOL I. Disposicions generals
Article 1. Objecte i finalitat de l’Ordenança
Article 2. Fonaments legals
Article 3. Àmbit d’aplicació objectiva
Article 4. Àmbit d’aplicació subjectiva
Article 5. Competències municipals
Article 6. Exercici de les competències municipals
Article 7. Drets de la ciutadania
Article 8. Deures de la ciutadania
TÍTOL II. Sobre l’ús cívic dels espais públics
Article 9. Fonaments de la regulació
Article 10. Normes de conducta
TÍTOL III. Circumstàncies de protecció especial
Article 11. Situacions d’intervenció especial
Article 11 bis. Zones d’especial interès turístic (ZEIT)
Article 11 ter. Notificacions i comunicacions
Article 12. Protecció dels menors
TÍTOL IV. Instruccions comunes sobre règim sancionador i altres mesures d’aplicació
Article 13. Deure de col·laboració ciutadana en el compliment de l’Ordenança
Article 14. Règim sancionador
Article 15. Infraccions
Article 15 bis. Infraccions i sancions específiques en establiments públics
Article 16. Sancions
Article 16 bis. Quadre d’imports segons el grau de la infracció
Article 17. Criteris per a la graduació de les sancions
Article 18. Responsabilitat
Article 19. Reparació de danys i indemnitzacions
Article 19 bis. Pagament immediat de la sanció
Article 20. Adopció de mesures cautelars i provisionalíssimes
Article 21. Definició i funcions de la Policia
Article 22. Mesures de la policia administrativa
Article 23. Decomisos
Article 24. Procediment sancionador
Article 25. Substitució de les sancions per treballs en benefici de la comunitat i altres mesures alternatives
Article 26. Definicions
Article 27. (Altres)
Article 28. Catàleg de mesures
Article 29. Requisits de les mesures alternatives
Article 30. Criteris d’idoneïtat a l’adopció de la mesura alternativa
Article 31. Criteris per a prioritzar la substitució de les sancions en funció dels recursos disponibles
Article 32. Criteris de conversió de les sancions econòmiques per mesures alternatives o educatives
Article 33. Principi de disponibilitat del recurs
Article 34. Principi de consentiment
Article 35. Informació sobre la possibilitat de la substitució
Article 36. Inici del procediment de substitució
Article 37. Assumpció de responsabilitat per la infracció comesa
Article 38. Presentació de la sol·licitud
Article 39. Informe valoratiu sobre la procedència de la substitució
Article 40. Determinació i acceptació de la mesura alternativa per a realitzar
Article 41. Proposta de resolució sobre la substitució de la sanció
Article 42. Resolució del procediment de substitució
Article 43. Normes a seguir en el compliment de la mesura alternativa
Article 44. Assistència, horari i puntualitat
Article 45. Equipament
Article 46. Durada de la mesura alternativa
Article 47. Modificació de la mesura alternativa
Article 48. Suspensió en cas d’iniciació d’un procediment judicial
Article 49. Finalització anticipada de la mesura alternativa
Article 50. Incompliment de la mesura alternativa
Article 51. Informe de valoració sobre el compliment de les mesures alternatives o educatives
Article 52. Procediment abreujat
Article 53. Tramitació i acceptació
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
DISPOSICIÓ FINAL I
DISPOSICIÓ FINAL II
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
I
La societat actual entén la ciutat no només com un conjunt d’edificis, carrers, parcs i places sinó com un lloc de relació, trobada i convivència entre diferents persones. A més, les noves societats urbanes incorporen nous modes de relació entre grups i incrementen la complexitat dels problemes fruit de l’ocupació de l’espai comú i de la diversitat d’interessos.
La convivència en comunitat és la base del progrés humà i aquest fet implica l’acceptació i el compliment d’algunes normes socials que fan possible l’exercici dels drets individuals de les persones a la vegada que els fan compatibles amb l’exercici dels drets dels altres.
La responsabilitat compartida de fer ciutat exigeix seguir unes pautes de comportament cívic que permetin la llibertat de la ciutadania, amb el límit essencial del respecte als altres, que preservin el patrimoni urbà i natural, com també els béns públics, i garanteixin la convivència ciutadana en harmonia.
L’objectiu primordial d’aquesta Ordenança és el de preservar l’espai públic com a lloc d’encontre, convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci i esbarjo, amb total respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d’expressions i de formes de vida diverses, que enriqueixen la nostra ciutat.
Aquesta Ordenança incideix transversalment sobre les competències municipals recollint aquells aspectes que tenen major rellevància per tal d’evitar aquelles conductes que puguin pertorbar la convivència ciutadana i minimitzar els comportaments incívics que puguin donar-se a l’espai públic.
L’article 45 de la Constitució reconeix el dret de gaudir d’un medi ambient adequat, i el deure de conservar-lo, i els poders públics han de vetlar per la utilització racional de tots els recursos naturals, per a protegir i millorar la qualitat de vida.
Així mateix, la Constitució espanyola consagra al seu article 43 el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut, i estableix alhora la responsabilitat de tots els poders públics en l’organització de serveis i la tutela de la salut, com a garantia fonamental d’aquest dret.
Els articles 139 i següents de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de bases de règim local, introduïts per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local, estableixen la possibilitat que per a l’adequada ordenació de les relacions socials de convivència d’interès local i de l’ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics, els ajuntaments, si no hi ha normativa sectorial específica, estableixin els tipus d’infraccions i imposin sancions per l’incompliment de deures, prohibicions o limitacions.
L’article 55 de la Llei 17/2006, de 13 de novembre, de la CAIB recull els deures dels i les menors d’edat. Així, estableix el deure de mantenir un comportament cívic d’acord amb les exigències de la societat, basades en la tolerància i el respecte als drets de les persones.
L’article 119 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma, tipifica la possibilitat de regular mitjançant ordenança municipal un conjunt de conductes incíviques que constitueixen infracció administrativa greu.
L’article 29 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears enumera com a competència dels municipis de les Illes Balears l’ordenació i la prestació de serveis bàsics de la comunitat i l’ordenació de les relacions de convivència d’interès local i de l’ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics.
Correspon a l’Ajuntament, en l’àmbit del seu terme municipal, protegir béns com són la salut pública, sobretot en menors, així com la utilització racional dels espais públics municipals facilitant-ne l’ús en condicions adequades que n’evitin la degradació i permetin que tots els ciutadans i les ciutadanes en gaudeixen en condicions de salubritat i sense restriccions no justificades en l’interès públic.
II
Actuar amb civisme és un compromís que tenen els veïns i les veïnes de Palma. Els comportaments incívics suposen una agressió a la convivència, una actitud d’insolidaritat i de falta de respecte cap a una gran majoria de ciutadans i ciutadanes que assumeixen cívicament els seus drets i deures.
La finalitat d’aquesta Ordenança és precisament incidir en els àmbits de la realitat ciutadana que es manifesten a la via pública produint una alteració de la convivència. Es reconeix el dret dels ciutadans i de les ciutadanes a fer ús dels espais públics, sense més limitacions que les imposades per les normes d’aplicació i les derivades de la protecció a la salubritat i a la salut pública, el respecte al medi ambient i el dret a la intimitat, el descans i la tranquil·litat del veïnatge.
Totes les persones han de poder desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo, amb un respecte ple a la dignitat i a altres drets dels altres, i a la pluralitat d’expressions culturals, polítiques, lingüístiques i religioses.
L’Ajuntament de Palma vol defensar els drets de totes les persones, tant de les que hi viuen com de les que ens visiten, i garantir que puguin exercir-los. Sense criminalitzar cap sector de la població, hem de donar una resposta contundent, immediata i eficaç a una sèrie de fenòmens que, com la pràctica del “botellón”, tal i com es defineix a la present Ordenança, alteren greument la convivència ciutadana, fomenten el consum d’alcohol i altres drogues per part de menors i fan malbé la imatge de la nostra ciutat.
Aquest consistori és conscient que les concentracions incíviques i el fenomen del “botellón” no són els únics problemes que afecten la convivència ciutadana, però sí alguns dels de més urgent solució. Per aquest motiu, i al marge de la tramitació de la present Ordenança, aquest consistori es compromet a elaborar una ordenança que reguli la convivència ciutadana i el civisme i que permeti donar solució a les alteracions de la convivència a la ciutat que no s’hi prevegin.
No podem oblidar que Palma és una ciutat essencialment turística i la imatge que en projectem serà vital per a aquest sector productiu i per a tota la ciutat i la ciutadania.
L’Ajuntament de Palma, sensible als perjudicis que els comportaments incívics ocasionen al veïnatge d’aquesta ciutat, considera pertinent aprovar aquesta Ordenança, que té com a finalitat vetlar per la convivència, protegir la salut pública, racionalitzar l’ús dels espais públics municipals i garantir l’aprofitament per part de tots els ciutadans i les ciutadanes de les vies i els espais públics, perquè les activitats d’una part de la ciutadania no suposin un perjudici greu a la tranquil·litat i el descans d’altres.
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte i finalitat de l’Ordenança
1. Aquesta Ordenança té per finalitat garantir un clima de civisme, la cohesió social, de convivència social i respecte mutu que fomenti les relacions solidàries, tolerants i respectuoses entre la ciutadania. L’Ajuntament ha de vetlar perquè qualsevol ciutadà o ciutadana pugui gaudir d’aquesta situació de benestar a la ciutat de Palma, per a la qual cosa ha d’arbitrar els mecanismes prevists en aquesta Ordenança.
2. Es també finalitat d’aquesta Ordenança preservar l’espai públic, els espais privats d’ús públic i/o dels establiments públics com a llocs de convivència, en els quals totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo, amb un respecte ple a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d’expressions culturals, polítiques, lingüístiques i religioses i de formes de vida diverses existents al municipi de Palma.
3. És també finalitat d’aquesta Ordenança fomentar comportaments i conductes preventives que millorin la convivència i la cohesió social.
4. Amb les finalitats indicades als apartats anteriors, aquesta Ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament a fomentar i promoure la convivència i el civisme a l’espai públic, identificant quins són els béns jurídics tutelats, preveient quines són les normes de conducta en cada cas, sancionant les que poden pertorbar, lesionar o deteriorar tant la mateixa convivència ciutadana com els béns que es troben a l’espai públic que li han de servir de suport, i tipificant, si escau, mesures específiques d’intervenció.
Article 2. Fonaments legals
1. L’Ordenança incorpora els criteris orientadors de la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat, signada i aprovada per l’Ajuntament de Palma.
2. Aquesta Ordenança s’ha elaborat d’acord amb la potestat municipal de tipificar infraccions i sancions que, per tal d’ordenar les relacions de convivència ciutadana, estableixen els articles 139 i següents de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local.
Tot això sense perjudici del que disposen en aquesta matèria la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma; la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears; la resta de normativa general de règim local i la legislació sectorial aplicable, o de la resta de competències i funcions atribuïdes al municipi de Palma per aquesta legislació.
Article 3. Àmbit d’aplicació objectiva
1. Les prescripcions de la present Ordenança són d’aplicació a tot el territori que comprèn el terme municipal de Palma.
2. Les mesures de protecció regulades en aquesta Ordenança es refereixen als béns i als serveis o usos públics de titularitat municipal i a les construccions, les instal·lacions, el mobiliari urbà i altres béns adscrits a un ús o a un servei públic sempre que estiguin cedits a l’Ajuntament de Palma.
3. Igualment, l'Ordenança s'aplica a les platges de Palma i a la zona portuària en aquells àmbits o matèries que siguin de competència municipal d'acord amb la legislació aplicable, o en virtut d'un acord de delegació o de conveni o qualsevol altre instrument adequat per a tal finalitat.
4. L’Ordenança s’ha d’aplicar també a espais privats d’ús públic i/o establiments públics, construccions, instal·lacions i béns de titularitat privada quan des d’aquests es realitzin conductes o activitats que afecten o poden afectar negativament la convivència i el civisme als espais, les instal·lacions i els elements assenyalats als apartats anteriors, o quan la negligència o la falta d’un manteniment adequat d’aquests per part de la propietat, la part o les persones usuàries pugui implicar igualment conseqüències negatives per a la convivència o el civisme a l’espai públic.
5. Les mesures de protecció previstes en aquesta Ordenança arriben també, quan formen part del patrimoni i del paisatge, a les façanes dels edificis i altres elements urbanístics i arquitectònics de titularitat pública o privada, tals com portals, galeries comercials, mostradors, patis, solars, passatges, jardins, tanques, jardineres, fanals, elements decoratius, contenidors, papereres i béns de la mateixa naturalesa o semblant, si estan situats en espais de pública concurrència i sense perjudici dels drets que individualment corresponguin a les persones propietàries.
Article 4. Àmbit d’aplicació subjectiva
a) Aquesta Ordenança s’aplica a totes les persones que transitin pel terme municipal de Palma o hi resideixin, independentment de la seva situació juridicoadministrativa concreta.
b) També és aplicable a les conductes realitzades pels i les menors d’edat en els termes i amb les conseqüències prevists a la mateixa Ordenança i a la resta de l’ordenament jurídic.
c) També és aplicable a les persones que tinguin responsabilitat en les conductes sancionades a la present Ordenança i segons els termes que s’hi estableixen.
Article 5. Competència municipal
1. Constitueix competència de l’Administració municipal:
a) La conservació i la tutela dels béns municipals.
b) La seguretat a llocs públics, que inclou la vigilància dels espais públics i la protecció de persones i béns, en coordinació amb els cossos i les forces de seguretat de l’Estat d’acord amb el que estableix la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.
c) La disciplina urbanística, a fi de vetlar per la conservació del medi urbà i de les edificacions perquè es mantinguin en condicions de seguretat i salubritat.
d) És obligació de l’Ajuntament de Palma elaborar i mantenir els plans d’intervenció específics orientats al foment del civisme i la convivència ciutadana. Aquests plans municipals han de ser transversals entre les distintes àrees que puguin intervenir, directament o indirecta, en el desenvolupament de l’aplicació dels preceptes d’aquesta Ordenança, i han de ser revisats periòdicament per part d’una comissió de seguiment creada a aquest efecte. En qualsevol cas, l’Ajuntament haurà de:
- Aprovar un pla de medis personals i materials per a l’aplicació efectiva de la present Ordenança.
- Promoure i impulsar programes per a fomentar el civisme i la convivència ciutadana adreçats a diferents col·lectius.
- Elaborar un pla socioeducatiu amb l’objectiu de prevenir l’abús de l’alcohol i altres drogues i els efectes negatius que provoca, amb les següents eixos d’intervenció:
- Realitzar regularment campanyes informatives i publicitàries sobre els efectes nocius del consum abusiu de begudes alcohòliques i altres drogues
- Promoure programes d’oci alternatiu per als joves.
- Potenciar i promoure l’ús del transport públic.
- Promoure i impulsar programes i campanyes específiques en el sector del comerç i l’hoteleria
- Impulsar una major implicació i intervenció dels professionals sanitaris a l’hora de reduir els problemes relacionats amb el consum de l’alcohol i altres drogues.
- Facilitar les eines necessàries a les APIMA per a intensificar la formació d’educació per a la salut, per tal de procurar una major implicació de la família en la formació integral dels i les menors.
- Crear i promoure equips de mediació per a l’educació en salut i la intervenció en resolució de conflictes in situ.
- Elaborar un protocol per a la intervenció concreta en menors d’edat.
2. Les mesures de protecció de competència municipal previstes en aquesta Ordenança s’entenen sense perjudici dels drets, les facultats i els deures que corresponen a les persones titulars dels béns afectats i de les competències d’altres administracions públiques i dels jutjats i tribunals de justícia regulades per les lleis.
A aquest efecte, l’Ajuntament ha de vetlar especialment –i arbitrar-hi els mitjans necessaris– perquè l’activitat urbanística dins del terme municipal es realitzi amb estricta submissió a la normativa del pla aplicable en cada zona o situació. En cas contrari, instruirà l’oportú expedient perquè el particular legalitzi les obres o les demoleixi, seguint, a aquests efectes, les pautes que estableix la legislació urbanística vigent.
3. En aplicació de les mesures establertes en aquesta Ordenança té com a objectiu principal el restabliment de l’ordre cívic pertorbat, la reprensió de les conductes antisocials i la reparació dels danys causats.
Article 6. Exercici de les competències municipals
Les competències municipals recollides a l’Ordenança són exercides pels òrgans municipals competents, que poden exigir d’ofici o a instància de part la sol·licitud de llicències o autoritzacions i l’adopció de les mesures preventives, correctores o reparadores necessàries; ordenar les inspeccions que considerin convenients i aplicar el procediment sancionador en cas d’incompliment d’aquesta Ordenança, sempre de conformitat amb la normativa d’aplicació. El batle o la batlessa pot delegar les competències d’aquesta Ordenança al regidor o la regidora de l’àrea corresponent.
Les denúncies han de ser formulades pels funcionaris competents de les àrees corresponents segons la matèria i, específicament, pels agents de la Policia Local de Palma. Totes les seves actuacions tindran funció inspectora, sense perjudici de la denúncia que davant l’òrgan administratiu en pugui fer qualsevol persona.
Article 7. Drets de la ciutadania
La ciutadania té els següents drets:
a) Dret a la utilització dels espais i els béns en condicions òptimes
L’espai públic constitueix un espai preferent per a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques reconegudes per la Constitució i els tractats internacionals subscrits pel nostre país. Tota la ciutadania té dret a gaudir dels espais públics i béns públics en condicions òptimes de seguretat, funcionalitat, estètica i salubritat. Aquest dret, no obstant això, és limitat pel respecte al dret aliè a un idèntic gaudiment de l’espai públic, a la integritat dels béns públics i pel compliment de les disposicions legals que s’apliquin a la seva utilització.
b) Dret a la tranquil·litat i al descans
A aquest efecte les persones usuàries de l’espai públic s’han de conduir en tot moment de manera que no incompleixin les disposicions vigents en matèria de contaminació acústica.
c) Dret a la informació i l’orientació
Tota la ciutadania té dret a rebre informació objectiva i actualitzada sobre activitats i actuacions municipals, i a rebre orientació sobre els requisits administratius, tècnics o de qualsevol altre tipus que li requereixi la legalitat vigent.
d) Dret universal a l’espai públic i a la convivència
Tota la ciutadania té el dret universal a l’espai públic i a la convivència en un ambient de civisme entre la ciutadania, els col·lectius i institucional, on es respecti tota manifestació pública de qualsevol creença o ideologia que es desenvolupi dins el marc que estableix la Constitució espanyola i la legislació vigent.
e) Dret a rebre tracte respectuós, adequat i igualitari
Tothom té el dret a rebre un tracte respectuós, adequat i igualitari tant per part de les autoritats com del personal municipal, que permeti no només l’exercici dels drets individuals i col·lectius sinó també el compliment de les seves obligacions.
f) Dret a sol·licitar la intervenció de l’autoritat competent
Tota la ciutadania té dret a sol·licitar el suport de l’autoritat competent quan sigui perjudicada per la realització d’actituds o activitats tipificades en aquesta Ordenança o en una altra disposició legal vigent.
g) Dret a disposar dels espais, els equipaments i les actuacions necessaris i suficients que li facilitin el compliment d’aquesta Ordenança municipal.
Article 8. Deures de la ciutadania
La ciutadania ha de contribuir activament a propiciar i mantenir una convivència cívica en harmonia, que permeti la llibertat de tothom i el respecte als altres. Per això, i sense perjudici de la resta d’obligacions legalment previstes, ha de:
a) Complir les normes de convivència establertes a la normativa vigent i a les ordenances i els reglaments municipals, i les resolucions i bans de l’Ajuntament relacionats amb aquesta Ordenança.
b) Respectar la convivència i la tranquil·litat ciutadanes. Ningú pot, amb el seu comportament, menyscabar els drets de les altres persones, atemptar contra la seva llibertat o les llibertats ni ofendre les conviccions i els criteris generalment admesos sobre convivència. Totes les persones han d’abstenir-se de qualsevol conducta que suposi abús, arbitrarietat, discriminació o violència física o coacció de qualsevol tipus.
c) Respectar i no degradar de cap manera els béns i les instal·lacions públiques i privades, ni l’entorn mediambiental.
d) Usar els béns i els serveis públics i privats d’acord amb llur ús i destinació.
e) No embrutar ni degradar de cap manera els béns i les instal·lacions públics i privats, ni l’entorn mediambiental.
f) Respectar les normes d’ús i comportament establertes als vehicles de transport i edificis públics, atendre les indicacions de la Policia Local, Policia Portuària o de qualsevol altre agent de l’autoritat o del personal d’altres serveis municipals competents i, en tot cas, les d’aquesta Ordenança i els reglaments que existeixin.
g) Respectar el lliure exercici dels drets reconeguts a la resta de la ciutadania.
TÍTOL II
Sobre l’ús cívic dels espais públics
Article 9. Fonaments de la regulació
La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública, el respecte al medi ambient, la protecció dels i les menors, el dret al descans, la tranquil·litat del veïnatge i la utilització cívica de l’espai públic.
Article 10. Normes de conducta
1. Sense perjudici del compliment de les normes aplicables d’ordre públic i seguretat ciutadana, com també les relatives a prevenció i assistència en matèria de drogues, espectacles públics i activitats recreatives, queden prohibides les concentracions que amb caràcter lúdic, esportiu, o bé associades a la pràctica del “botellón” i/o similars, alterin la convivència ciutadana en els supòsits següents:
a) Quan es deteriori la tranquil·litat de l’entorn o s’hi provoquin situacions d’insalubritat.
b) Quan es produeixen situacions denigrants per als vianants o altres persones usuàries dels espais públics, espais privats d’ús públic i/o establiments públics.
c) Quan la concentració impedeix o dificulta la utilització normal de l’espai o el servei públic i/o la circulació.
d) Quan el lloc de concentració es caracteritzi per l’afluència de menors que consumeixin begudes alcohòliques i/o altres drogues.
e) Quan deteriorin els espais públics o qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles.
A través d’aquesta Ordenança es pretén evitar les concentracions ludicofestives de persones i intentar-ne la dispersió tenint en compte la coincidència en lloc, temps, intenció i acció d’una conducta definida com a infracció en aquest text normatiu, i separant un grup o concentració major de persones, quan siguin 10 o més, i un grup o concentració menor de persones, quan siguin entre 3 i 9 persones.
2. Queden prohibits els actes de deteriorament d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles. Igualment es prohibeix l’ús d’aquests espais quan n’impedeixi la seva normal utilització a altres persones amb superior dret d’utilització o que, sense estar destinats a aquestes altres persones, el seu ús sigui clarament abusiu per part de la persona usuària infractora.
2 bis. En relació amb els serveis públics, resta prohibit l’impediment del seu ús per altra o altres persones amb dret a utilització, així com l’impediment o obstrucció del seu normal funcionament.
3. En relació amb el consum de begudes alcohòliques i/o altres drogues a l’espai públic:
a) Als efectes d’aquesta Ordenança s’entén com a pràctica del “botellón” el consum de begudes preferentment alcohòliques al carrer o als espais públics, destinats al públic o d’ús públic, per part d’un grup de persones quan es donin els supòsits prevists a l’apartat 1.
b) Queda prohibit que els menors de 18 anys consumeixin begudes alcohòliques i altres drogues als establiments i espais públics. La Policia Local de Palma retirarà i intervindrà les begudes, els envasos o els elements objecte de la prohibició i els destruirà.
c) En cas de consum de drogues, hom s’ha d’ajustar al que disposa la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi) per a les drogues diferents de l’alcohol quant a la individualitat del consum, sense perjudici de la denúncia que pertoqui pel fet de consumir-ne en concentració de persones causant impacte a l’entorn, les persones o els béns.
c) Es prohibeix la venda de begudes alcohòliques entre les 24 i les 8 h. S’exceptuen d’aquesta prohibició els locals d’oci i restauració quan el consum es produeixi dins del local i/o a les seves extensions d’activitat a terrasses.
d) Es prohibeix específicament qualsevol activitat de venda, dispensació, subministrament i/o regal per qualsevol mitjà, de begudes alcohòliques als menors d’edat que es dugui a terme a les vies i els espais, els establiments públics, a les vies i els espais públics i privats de tot tipus d'entitats, amb o sense ànim de lucre. Serà responsable de la infracció qui hagi facilitat l'alcohol al o a la menor.
e) Les persones que organitzin qualsevol acte de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o qualsevol altra han de vetlar perquè no es produeixi cap de les conductes descrites als apartats anteriors. Com a responsables, estan obligades a garantir la seguretat de persones i béns. Si, amb motiu de qualsevol d’aquests actes, tenen lloc aquestes conductes l’organització ho ha de comunicar immediatament a l’autoritat competent.
f) Tots els recipients han de ser dipositats als contenidors corresponents i, si s’escau, a les papereres situades a l’espai públic. Queda prohibit tirar en terra o dipositar a l’espai públic recipients de begudes com llaunes, botelles, tassons o qualsevol altre objecte, els quals tindran la consideració de residu.
g) Els establiments de venda de begudes i aliments, com la resta d’establiments, no poden provocar molèsties acústiques al veïnatge o als vianants, i es regeixen per la normativa aplicable a renous. Pel que fa a la clientela de l'establiment, en cas de produir conductes incíviques o que atemptin contra l’esperit d’aquesta Ordenança, hom s’ha d’ajustar al que indica l'apartat 4 d'aquest article.
Tampoc es permet, per part de persones físiques, des de l’interior dels establiments, provocar molèsties d’enlluernament, com de focus, làsers i d’altres d’assimilables dirigits (o que hi tinguin clars efectes) al veïnatge, els vianants o els vehicles. En aquest cas concret té la consideració d’infracció lleu, sempre que no suposi una infracció urbanística.
4. En relació amb les conductes produïdes per persones en establiments públics es prohibeixen les conductes incíviques que suposin actes de menyspreu o discriminatòries de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que ocorrin dins d'establiments públics, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin o puguin afectar de forma clara altra clientela o persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes.
En cas de constatar el consentiment o el suport de les conductes descrites al paràgraf anterior per part del personal de l’establiment, a més de qui les produeixi, es denunciarà la persona responsable de l’establiment que hi sigui present en aquest moment.
En aquest sentit, la infracció no distingeix la clientela i els responsables respecte de l’origen de la conducta, encara que la denúncia contra la persona responsable del local es formularà quan sigui evident que ha pogut tractar de minimitzar-la i no ho ha fet.
5. En relació amb els renous i altres conductes produïts per persones en i des de domicilis particulars o situats en establiments hotelers de forma temporal (clientela) i/o des d’altres béns assimilats considerats domicilis (incloent-hi vehicles com ara autocaravanes), es prohibeixen:
a) Els actes que impliquin, mitjançant crits, càntics i similars, fets amb aparells reproductors de so propis en qualsevol cas o, sense cap tipus d'aquests, renous que molestin la normal convivència del veïnatge o deteriorin la imatge i la convivència cívica de les persones usuàries de la via pública, com també conductes incíviques que atemptin contra el clima de civisme, la cohesió i convivència social, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes. En els primers dels casos, els aparells i els instruments musicals o de so podran ser intervinguts com a mesura provisionalíssima, sempre que siguin respectats els criteris d’oportunitat, proporcionalitat i idoneïtat, i els drets fonamentals constitucionals.
b) El llançament de qualsevol objecte entre veïnats, edificis o habitacions, similars, o qualsevol combinació possible entre aquests, quan aquesta acció impliqui que l'objecte passi per l’exterior de la façana de l'edifici o els béns mobles i hi hagi perill que pugui caure a la via pública.
c) La col·locació en propietat privada d'objectes que suposin menyspreu, o discriminatoris de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que puguin ser observats des de la via pública. Això inclou cartells que incitin al consum de drogues, estupefaents i altres substàncies prohibides, com també d'alcohol. Igualment s'hi inclouen els elements d'incitació ofensiva al sexe o que, amb ànim de causar burla o escarni públic, puguin ser exposats per a tal fi, com pepes, ninots, tovalloles, grafies i qualsevol altre element amb tal intenció, sempre que no suposi infracció penal.
d) Fer l’acte sexual de manera visible o audible de forma clara i senzilla des de la via pública té consideració de lleu i se sancionarà dins del grau màxim d’aquesta tipificació; tot en el seu conjunt, sempre que no hi hagi infracció penal.
e) La pràctica del parkour, quan suposi botar des d’un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici), així com la del balconing, quan en ambdós casos impliqui exposar-se a caure a la via pública per part de la persona infractora des de llocs perillosos per a aquesta o per a tercers. També, llançar-se des d’un lloc no adequat (parets, habitacions o immobles d’edificis) a piscines o a altres habitacions sense exposició de caiguda a la via pública, així com sobre matalassos, vehicles i/o altres objectes que puguin ser emprats com a amortidors, o enganxar-se a edificis, infraestructures i d’altres.
Les infraccions dels apartats d’aquest punt es denunciaran d’acord amb aquesta Ordenança sempre que no constitueixin delicte i/o alteració de l’ordre públic segons el Codi penal i/o la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi), respectivament, així com per a poder-les preveure a una altra normativa que, per competència material, hi sigui d’aplicació atenent-ne les circumstàncies concretes.
6. En relació amb l'ús de la via i els espais públics per part de les persones usuàries, es prohibeix també:
a) Realitzar-hi actes sexuals, quan es puguin produir davant persones o quan aquestes els puguin percebre, sempre que no suposin un acte d’exhibicionisme que consisteixi en infracció penal.
b) L’ús de tot tipus d'artefacte que circuli pels espais públics promocionant o facilitant el consum de begudes alcohòliques de qualsevol graduació i tipus, així com begudes no alcohòliques i aliments, sense perjudici que aquesta infracció pugui estar immersa, d’una forma o altra, en l’Ordenança municipal de publicitat dinàmica.
c) La venda ambulant no autoritzada, a les vies i els espais públics, i també als espais de distinta naturalesa però de concurrència pública, de begudes alcohòliques de qualsevol tipus i graduació, quan no suposi el cas previst a la lletra anterior.
A l’efecte d’aquesta Ordenança es considera venda ambulant no autoritzada l’activitat comercial realitzada a la via pública o als espais lliures públics, fora d’establiment públic permanent, de forma deambulant o fixant els productes en terra o a mobiliari urbà sense autorització, així com la realització d’aquesta acció a terrasses (d’interior i exterior de comerços) de concurrència pública.
d) La circulació de vehicles (de motor i ciclomotors), cicles, patins, monopatins de tot tipus (tradicionals, bicicletes de pedaleig assistit, aparells amb o sense motor, de combustió o elèctrics, sigui quina sigui la seva potència) o qualsevol altra de similar o equiparable, en qualsevol lloc de la via pública que constitueixi molèstia per a la normal utilització de l'espai o que pertorbi, pel renou produït, la tranquil·litat de l'entorn, sempre que no es prevegi específicament com a infracció a l’Ordenança municipal de circulació o altra normativa sobre el trànsit.
e) La utilització de vehicles com a suport a la venda no autoritzada de productes alimentaris i begudes en general a la via pública quan siguin emprats com a magatzems o com a elements de transport, encara que estiguin correctament estacionats.
Els vehicles, igual que altres béns que puguin ser intervinguts, ho seran cautelarment com a garantia de cobrament a compte de l’import de la possible multa. En el cas concret dels vehicles que siguin considerats com a part de suport de l’activitat, poden ser intervinguts. Per a la seva recuperació és requisit abonar-ne les despeses de retirada i custòdia, així com el pagament del 50% de la quantia mínima de la multa imposada, que constituirà dipòsit per a la possible sanció resultant de l’expedient corresponent.
f) La venda de begudes no alcohòliques, fruites i altres aliments i/o productes que, individualment o en grup, realitzen els venedors ambulants no autoritzats a peu a la via pública o als espais privats de concurrència pública.
g) La venda ambulant que, individualment o en grup, realitzen venedors o venedores no autoritzats/ades de productes de qualsevol tipus, quan aquesta actitud sigui localitzada amb l’exposició del producte en terra o al mobiliari o arquitectura urbana.
h) La realització d’activitats i la prestació de serveis no autoritzats a l’espai públic, així com el requeriment d’aquestes activitats i/o d’aquests serveis.
i) Realitzar l’activitat fraudulenta com el trile o similar.
j) Vendre o promocionar el gas òxid nitrós (N2O) –gas de la rialla–, fer-ne publicitat o facilitar-hi l’accés, com qualsevol tipus de gas o substància anàloga que, encara que puguin no estar determinats com a drogues, puguin causar efectes dispars en ser consumits per part dels humans, exceptuant-ne els casos legalment autoritzats. En tot cas, queda prohibida la venda ambulant d’aquest gas.
k) Llançar objectes entre persones als espais públics quan aquests passin per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, sempre que pugui constituir un perill i no sigui infracció penal.
l) Els actes prevists a la lletra a de l’apartat 5, quan siguin realitzats a la via pública.
m) Fer funcionar equips de so, amplificadors, altaveus de qualsevol potència, instruments de percussió o similars que puguin generar molèstia als voltants, a excepció de les activitats a l’aire lliure amb autorització municipal.
L’agent de la Policia Local de Palma, un cop denunciat el fet i constatada la molèstia produïda, advertirà de la present prohibició i de la molèstia causada la persona infractora i li requerirà que cessi l’activitat. Si no ho fa, l’agent podrà decomissar cautelarment l’aparell utilitzat, fent-ho constar a l’acta de la denúncia.
La persona denunciada pot recuperar l’aparell decomissat el dia següent hàbil en l’horari i la dependència policíaca concreta i haurà d’abonar el 50% de la quantia mínima de la multa imposada, que constituirà dipòsit per a la possible sanció resultant de l’expedient corresponent.
n) Dur el tors nu o exhibir les natges als espais públics no autoritzats, excepte a la primera línia de platja, així com exhibir alguna part genital o bé realitzar actes de nu integral on no estigui expressament autoritzat.
o) La incitació al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, així com conductes sexistes.
7. De les fires, festes populars o similars
Només podran vendre begudes i aliments de qualsevol tipus a la via pública les activitats degudament autoritzades.
Per raons de seguretat sempre s’han de servir en tassons de plàstic reutilitzables o de materials biodegradables, i no es permeten en cap cas envasos de vidre, llaunes o similars.
8. Queda prohibida a l'espai públic i es considerarà infracció a aquesta Ordenança, sempre que no sigui infracció penal o infracció a la Llei orgànica 4/2015, per a la protecció i la seguretat ciutadanes (o normativa que la substitueixi), qualsevol de les següents conductes:
a) Realitzar qualsevol tipus de conductes que suposin menyspreu o tractament discriminatori de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries, sempre que no suposi infracció penal.
Es consideren corresponsables de les conductes prohibides en aquest apartat els organitzadors de qualsevol acte públic on es produeixin. S'eximirà de responsabilitat administrativa sempre que denunciïn aquests fets i/o tractin d'impedir-los de forma clara, quan ho puguin fer sense ús de la força o avisant la força pública.
b) Qualsevol tipus de grafit “sense autorització”, pintada, taca, escrit, inscripció o grafisme, amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica o similar); ratllar la superfície, sobre qualsevol element o espai públic, així com a l’interior o l’exterior d’equipaments, infraestructures o elements d’un servei públic i d’instal·lacions en general, incloent-hi transports públics, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general. En queden exclosos els murals artístics que estiguin fets amb l’autorització municipal i els que es realitzin amb autorització del propietari, sempre que no constitueixi en aquest darrer cas infracció urbanística.
c) Increpar el personal que realitzi funcions que, directament o indirecta, siguin competència o concessió municipal –o menysprear-lo.
9. En relació amb els establiments públics en general, es prohibeix:
a) Incitar al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també conductes sexistes.
b) Exercir l’activitat entre les 0 i les 8 h sense adoptar mesures per a intentar evitar el renou i l’aglomeració de persones a l’exterior de l’activitat que puguin provocar molèsties als veïnats.
c) Sense perjudici del dret d’admissió, dur el tors nu als establiments comercials, així com a la resta d’establiments públics, quan aquest darrer cas sigui fàcilment visible des de la via pública; en ambdós casos, exceptuant la primera línia de platja, zones de bany i anàlegs. Infringeixen l’individu que va sense tapar i la persona responsable de l’establiment que no ho impedeix podent-ho fer o que no avisa els agents de l’autoritat per a informar dels fets.
d) No guardar el degut comportament i realitzar accions que puguin crear situacions de perill o incomoditat al públic en general i al personal de l’empresa o dificultar el desenvolupament de l’activitat.
e) La pràctica del balconing.
TITOL III
Circumstàncies de protecció especial
Article 11. Situacions d’intervenció especial
1. Si els supòsits prevists a l’article 10 es produeixen de manera reiterada en una mateixa zona i la implementació d’altres mesures preventives i d’intervenció es demostra insuficient, la Junta de Govern Local amb l’informe previ de la Policia Local i una vegada sentit el parer de la Comissió de Seguiment, prevista a la disposició addicional d’aquesta Ordenança, pot delimitar aquestes zones amb la finalitat de garantir el compliment de les normes de convivència i impedir, amb caràcter preventiu i entre les 22 i les 8 h, i en qualsevol horari en circumstàncies especials, la formació de concentracions que puguin facilitar la repetició dels supòsits descrits a l’article 10 de la present Ordenança.
2. L’Ajuntament elaborarà anualment un informe públic de seguiment de la situació declarada com a d’intervenció especial a l’efecte de mantenir o no les mesures implementades. El batle o la batlessa determinarà l’àrea responsable d’elaborar aquest informe.
3. A l’efecte d’aquest article s’han de protegir amb especial cura les zones pròximes a equipaments sociosanitaris, hospitals, centres escolars, llocs que es caracteritzin per l’afluència de menors, i les que tenen una especial rellevància turística, patrimonial o mediambiental. Així mateix, també tindran especial protecció les zones verdes, els espais naturals i qualsevol altra que pugui estar declarada com a zona acústicament contaminada.
4. La realització de conductes que alterin la convivència ciutadana a les zones on s’ha declarat una situació d’intervenció especial servirà com a circumstància de graduació de la sanció concreta que escaigui imposar.
Article 11 bis. Zones d’Especial Interès Turístic
1. Es crea la definició de zona d’Especial Interès Turístic (ZEIT). La seva delimitació, que pot estar dins de les zones de situació d’intervenció especial, serà objecte d’específic i especial nivell de protecció, serà compatible amb les zones ZIE i les declarades com de gran afluència turística. Serà preceptiu per a la seva declaració l’emissió del corresponent informe policial.
Aquesta declaració tindrà per objecte la preservació de l’esperit d’aquesta ordenança en relació amb la facilitació de la convivència en el municipi i, específicament, la protecció dels i de les menors, el consum responsable d’alcohol i l’evitació del consum d’altres drogues, la seguretat ciutadana i el descans dels veïnats.
2. Les declaracions de ZEIT podran tenir una durada no inferior a 24 hores i no superior a un any, havent-se de declarar de la següent forma:
Respecte d’activitats i establiments públics de qualsevol tipus,
- Les declaracions de ZEIT de durada igual o inferior a 2 mesos, es farà mitjançant Decret de Batllia.
- Les de 2 a 6 mesos, seran determinades per la Junta de Govern.
- Les de més de 6 mesos seran determinades pel Ple Municipal.
En els dos primers casos s’haurà d’informar al primer ple ordinari possible des de l’adopció de la mesura.
3. Podrà ser objecte de declaració de ZEIT qualsevol part del municipi de Palma i es podrà reduir a una barriada, un sol carrer o part de carrer i/o per metres lineals o metres quadrats. Igualment podran afectar únicament a un tipus o varis d’establiments o a part de l’activitat d’aquests establiments.
El desenvolupament de la declaració de les ZEIT es podrà fer mitjançant un o diversos decrets.
4. Les sancions econòmiques corresponents a les infraccions comeses en les zones ZEIT s’aplicaran, com a mínim, en quantia de la meitat superior del tram econòmic possible, segons la graduació de la infracció, sense perjudici de les mesures cautelars o provisionalíssimes que s’hagin pres fins al moment.
Concretament es podrà:
a) Determinar un règim específic d’inspeccions relatives a activitats i en compliment d’aquesta i d’altres ordenances municipals.
b) Obligar als establiments públics a la delimitació física de les terrasses amb elements que, sense necessitat d’aïllar-les de la visió de l’exterior, els obligui a assenyalar de forma clara portes d’entrada i sortida i la dimensió de les mateixes que, per motius de seguretat en establiments públics i respectant sempre la normativa aplicable, mai no seran en inferior número i amplària de les que corresponguin.
c) Prohibir la publicitat dinàmica.
d) Obligar als locals de restauració a servir els productes (alimentació i begudes) per a ser consumits, exclusivament, en el seu interior.
e) Obligar a aplicar les mesures per a evitar l’emissió de renou i l’aglomeració de persones a l’exterior de les activitats que puguin provocar molèsties als veïnats.
f) Qualsevol altra que, motivadament, tingui com a principal meta el compliment d’aquesta ordenança.”.
Article 11 ter. Notificacions i comunicacions
L’Ajuntament ha de notificar, d’acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la declaració de les ZEIT i les condicions d’aquesta declaració als afectats.”
Article 12. Protecció dels menors
Cap menor pot dur beguda alcohòlica de qualsevol graduació, l'hagi adquirida o no, i en qualsevol moment, a la via pública. Sense perjudici d'infraccions a altres normes relatives a la protecció dels menors, aquesta situació no esdevindrà infractora, ja que es tracta d'una acció preventiva.
La Policia Local de Palma ha de prendre les mesures cautelars i/o provisionalíssimes a què es refereix l'article 20 quant a aquesta qüestió per a qualsevol de les accions del paràgraf anterior.
La Policia Local de Palma té autoritat per a identificar les persones i fer les comprovacions necessàries, respectant sempre el dret a l’honor i a la intimitat, especialment en menors, segons el que estableix la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de seguretat ciutadana, i la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.”
TÍTOL IV
Instruccions comunes sobre règim sancionador i altres mesures d’aplicació
Article 13. Deure de col·laboració ciutadana en el compliment de l’Ordenança
Totes les persones que són a Palma tenen el deure de col·laborar amb les autoritats municipals per a preservar les relacions de convivència ciutadana i civisme en l’espai públic´.
Article 14. Règim sancionador
Les accions i/o les omissions que infringeixen aquesta Ordenança generen responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de l’exigible a la via penal, civil o d’un altre ordre en què puguin incórrer.
Les autoritats competents fomentaran que les sancions puguin ser substituïdes per treballs a la comunitat com a eina educativa i/o per cursos de formació, que podran dur-se a terme per part de l’administració pública municipal, tenint especial esment en les infraccions amb el consum d’alcohol i altres drogues per part de menors.
Les conductes prohibides a la present Ordenança i que ja romanen tipificades a la legislació sectorial se sancionaran de conformitat amb aquesta.
Article 15. Infraccions
1. Són molt greus les infraccions que suposen:
1) El deteriorament de forma greu, immediata i directa, de la tranquil·litat de l’entorn o la provocació en aquest de situacions d’insalubritat greus.
2) La denigració per als vianants o altres persones usuàries dels espais públics.
3) L’incompliment de les ordres, les senyalitzacions, etc. relatives a les situacions d’intervenció especial esmentades a l’article 11, o de requeriments formulats per les autoritats municipals o els seus agents de l’autoritat en aplicació directa d’aquesta Ordenança.
4) Impedir o dificultar l’ús de la via pública i/o la circulació, la d’un bé d’ús públic, així com l’ús d’un servei públic per part d’altra o altres persones amb dret a la seva utilització.
5) L’impediment o la greu i rellevant obstrucció al normal funcionament d’un servei públic.
6) La venda de begudes alcohòliques, de qualsevol graduació i tipus, als locals públics i assimilats fora dels horaris permesos.
7) Subministrar, proporcionar, vendre o, en general, facilitar el consum d’alcohol a menors d’edat o incitar-hi.
8) Desobeir, dificultar, no dur a terme i/o trencar qualsevol mesura provisionalíssima o cautelar imposada com a conseqüència de l’aplicació d’aquesta Ordenança.
9) Els actes de deteriorament greu i rellevant d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
2. Constitueixen infraccions greus:
1) El deteriorament de la tranquil·litat de l’entorn que afecti negativament la convivència ciutadana o la provocació en aquest de situacions d’insalubritat, quan no pugui ser tipificada com a molt greu.
2) Causar molèsties als vianants o altres persones usuàries dels espais públics incloent-hi establiments públics, tenint en consideració la intensitat de la pertorbació ocasionada en la tranquil·litat o el pacífic exercici dels drets de les altres persones.
3) La incitació al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu al consumidor i/o alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també altres conductes sexistes.
4) La realització d’actes que ocasionen destrosses o desperfectes als béns i els espais públics que n’impedeixen l’ús normal i els fan inservibles per a aquest, sempre que no siguin infraccions penals.
5) Llançar qualsevol objecte a la via pública, sempre que no constitueixi infracció penal ni es prevegi a la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi) com a alteració de l’ordre públic.
6) Llançar objectes entre vehicles, edificis i/o habitacions quan l’objecte passa per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, sempre que pugui constituir un perill i no sigui infracció penal.
7) Col·locar a la propietat privada objectes que atemptin greument contra la cohesió social i el respecte a la diversitat social, i que poden ser observats fàcilment des de la via pública. Inclou cartells que inciten al consum de drogues, estupefaents i altres substàncies prohibides, així com alcohol i/o elements d'incitació ofensiva al sexe o que, amb ànim de causar burla o escarni públic, puguin ser exposats per a tal fi, com pepes, ninots, tovalloles, grafies i qualsevol altre element amb aquesta intenció, sempre que no constitueixi infracció penal.
8) Fer ús de tot tipus d'artefacte que circuli pels espais públics promocionant o facilitant el consum de begudes no alcohòliques i/o aliments, sempre que no tingui ja la consideració de prohibida per l’Ordenança de publicitat dinàmica o pugui ser considerada una conducta de venda ambulant no autoritzada.
9) Utilitzar vehicles per a la venda o l’emmagatzemament de productes destinats a la venda ambulant no autoritzada, encara que estiguin correctament estacionats.
10) Realitzar qualsevol tipus de conducta que suposi menyspreu o tractament discriminatori, així considerada per les circumstàncies concretes de la situació i pel context social en què es produeix, que tingui un contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries, sempre que no suposi infracció penal.
11) Tenir una conducta ofensiva i insolidària que, sense estar inclosa a la infracció de l’article 15.2.12, estigui dirigida a persones majors o a aquelles especialment vulnerables per la seva situació de malaltia o discapacitat física o psíquica, i sempre que no sigui delicte.
12) Col·locar en el mobiliari urbà o a les façanes particulars visibles fàcilment des de la via pública cartell, grafit adhesiu, paper o similar de publicitat i/o propaganda que atempti contra la dignitat d'una persona o un grup d'aquestes per la seva pertinença a un col·lectiu social concret o per motius racistes, sexistes, homòfobs, o també per la seva situació socioeconòmica, ideologia o religió, sempre que no sigui delicte.
13) Fer ostentació de simbologies, paraules o frases que, a través de qualsevol mitjà, atemptin contra la dignitat o la seguretat de col·lectius minoritaris i/o que discriminin o danyin la diversitat social, sempre que no sigui infracció penal.
14) No col·laborar amb l’autoritat o els seus agents en la preservació de les relacions de convivència i civisme previstes en aquesta Ordenança o, de forma contrària a l’anterior, col·laborar amb els autors d’infraccions administratives, avisant-los, impedint o dificultant l’actuació policíaca, quan es faci per part del personal d’un establiment públic o turístic.
15) Desobeir les ordres o les indicacions de l’autoritat, dels seus agents o del personal d’altres serveis municipals competents, dictades en directa aplicació d’aquesta Ordenança, sempre que no constitueixi infracció molt greu.
16) Realitzar activitats fraudulentes com ara el trile o similar.
17) Realitzar venda ambulant no autoritzada de begudes alcohòliques i/o òxid nitrós o similars a la via pública.
18) Faltar al respecte a la convivència i la tranquil·litat mitjançant actes de mofa, insults o vexacions a altres persones, tot sempre que cap d’aquests suposi infracció penal.
19) Obstruir el normal funcionament d’un servei públic.
20) Els actes de deteriorament d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
3. Constitueix una infracció lleu l’incompliment de les disposicions d’aquesta Ordenança que no es tipifiquen com a greus o molt greus. En qualsevol cas, es consideren infraccions lleus:
1) El deteriorament lleu de la tranquil·litat de l’entorn que afecti negativament la convivència ciutadana; la provocació en aquest de situacions d’insalubritat, quan no pugui ser tipificada com a molt greu o greu.
2) Causar molèsties per a la normal utilització de l’espai públic o privat d’ús públic o pertorbar, pel renou produït, la tranquil·litat de les persones de l’entorn, quan es circuli amb vehicles (de motor i ciclomotors), cicles, patins, monopatins de tot tipus (tradicionals, bicicletes de pedaleig assistit, aparells amb o sense motor, de combustió o elèctrics, sigui quina sigui la seva potència) o qualsevol altre similar o equiparable, sempre que no sigui infracció específica regulada per matèria de trànsit o ordenances de renous, respectivament.
3) Causar, des de la via pública, molèsties lleus mitjançant càntics o crits, així com amb converses molt pujades d’un to acceptable, quan es pertorbi la tranquil·litat dels veïns i de les persones usuàries de l’espai públic per als casos no prevists en altres apartats d'aquesta Ordenança.
4) Practicar el nudisme a la via o els espais públics no autoritzats per a tal finalitat, quan no hi hagi concurrència de persones o sigui dificultosa la seva visibilitat. Es considera nudisme dur la part de cintura per avall sense roba.
5) Dur el tors nu (o exhibir parts genitals o natges) en zones diferents de les de la primera línia de la platja o de l’interior de l’arena o cala, o en transports públics.
6) Participar en discussions pujades de to a la via pública que puguin causar molèsties i sempre que no sigui alteració de l’ordre públic ni infracció penal.
7) Causar, des de la via pública, molèsties lleus mitjançant càntics o crits, així com amb converses molt pujades d’un to acceptable, quan es pertorbi la tranquil·litat dels veïns i de les persones usuàries de l’espai públic per als casos no prevists en altres apartats d'aquesta Ordenança.
8) L’execució d’actes que puguin produir un risc per a la seguretat i la salubritat de les persones, com la utilització directa o indiscriminada de punters làsers, focus o accions similars en altres persones. Això inclou crits o sons estridents a poca distància, sempre que no es puguin imputar a comportaments inadequats en establiments públics o turístics.
9) Botar des d’un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici), la pràctica del balconing, escalaments per part de personal no autoritzat de qualsevol infraestructura, quan impliquin l’exposició a caiguda a la via pública o a qualsevol lloc de la persona infractora i sempre que no sigui infracció a la Llei orgànica 4/2015 (o normativa que la substitueixi).
10) Llançar objectes entre vehicles, edificis i/o habitacions quan aquests passin per espai aeri amb possibilitat de caure a la via pública, quan no constitueixi perill.
11) Molestar altres persones usuàries de la via pública utilitzant bicicletes, patinets o altres artefactes anàlegs, sempre que no sigui infracció a l’Ordenança municipal de circulació.
12) Increpar els conductors o el personal de transports públics (bus, taxi i altres).
13) Realitzar venda ambulant de qualsevol producte que no sigui alcohol o òxid nitrós i similars, individualment o en grup, a qualsevol lloc dels espais públics o privats de concurrència pública, sense autorització.
14) Consumir begudes alcohòliques per part de menors d’edat a l’espai públic.
15) Realitzar l’acte sexual a la via pública i/o des del domicili, allotjament turístic, vehicles i d’altres, de manera visible des de la via pública, i que es pugui constatar, aquest acte, de forma notòria, quan no sigui infracció penal.
16) Fer funcionar equips de so, amplificadors, altaveus de qualsevol potència causant molèsties, quan es no tingui autorització municipal.
17) Requerir clientela de serveis d’estètica i similars i la compra de productes de venda ambulant no autoritzada a la via pública de qualsevol tipus.
18) L’obstrucció lleu del normal funcionament d’un servei públic.
19) Els actes de deteriorament lleu d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i els elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana.
20) Incomplir les disposicions d’aquesta Ordenança que no es tipifiquen com a greus o molt greus.”
Article 15 bis. Infraccions i sancions específiques en establiments públics
De conformitat amb la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, constitueixen infraccions lleus, sancionables amb multa de 300 a 1.000 euros, sempre que no comprometin la seguretat i l’ordre de l’establiment:
a) Incitar al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència dins l’entorn en què es troba, com també conductes sexistes.
b) Actuar de manera incívica a l’establiment, essent-ne clientela, no responsables o treballadors del local, atemptant contra el clima de civisme, la cohesió i la convivència social, davant menors, i/o afectant de forma notòria altra clientela o persones usuàries de la via, des d’on es pugui observar clarament la conducta.
c) Realitzar conductes incíviques que suposin actes de menyspreu o discriminatoris de contingut xenòfob, sexista, racista, homolesbitransbifòbic (LGTBIfòbic), aporòfob, per raó de religió, pensament o qualsevol circumstància personal, econòmica o social, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció física o psíquica, agressions o altres conductes vexatòries que ocorrin dins d'establiments públics, sempre que es produeixin davant menors i/o afectin o puguin afectar de forma clara altra clientela o persones usuàries de la via pública que puguin observar fàcilment aquestes conductes.
d) Sense perjudici del dret d’admissió, dur el tors nu als establiments comercials, així com a la resta d’establiments públics, quan aquest darrer cas sigui fàcilment visible des de la via pública i, en ambdós casos, exceptuant la primera línia de platja, zones de bany i anàlegs. Infringeix l’individu que va sense tapar i la persona responsable de l’establiment que no ho impedeix podent-ho fer o que no avisi els agents de l’autoritat per a informar dels fets.
e) No guardar el degut comportament i realitzar accions que puguin crear situacions molestes al públic en general i al personal de l’empresa o dificultar el desenvolupament de l’activitat.
f) Permetre per part dels responsables d’establiments públics du el tors nu dins aquests en els casos prohibits a la present Ordenança.
g) La pràctica del balconing.
Article 16. Sancions
D’acord amb l’article 141 de la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de modernització del govern local, les sancions previstes per a les infraccions regulades en aquesta Ordenança són les següents:
- Infraccions molt greus: multa de 1.500,01 fins a 3.000 euros
- Infraccions greus; multa de 750,01 fins a 1.500 euros
- Infraccions lleus; de 100 fins a 750 euros
L’import de les sancions es graduarà conformement als següents criteris:
- Grau màxim: quan hi concorrin més de dos criteris de graduació de les sancions.
- Grau mitjà: quan hi concorrin dos criteris de graduació de les sancions.
- Grau mínim: quan no es pugui incloure en cap dels graus anteriors.
En el cas de concórrer-hi el criteri de graduació recollit a l’article 17.3.f, en la seva vessant col·laboradora, hom reduirà la gravetat de la sanció en un grau. En cas de concórrer-hi el criteri del mateix article i lletra, en la seva vessant no col·laboradora, la gravetat de la sanció s’augmentarà en un grau.
En cas de la infracció a l’article 15.3.14, se sancionarà amb quantia econòmica compresa en el grau màxim de les infraccions lleus.
L’import de les sancions econòmiques obtingudes per l’aplicació d’aquesta Ordenança, de conformitat amb les Bases d’execució del Pressupost, podrà ser destinat íntegrament a finançar programes municipals per al foment del civisme i la convivència ciutadana i la promoció d’oci alternatiu juvenil i a activitats de prevenció d'ús o abús d'alcohol i altres drogues.
Sense perjudici de les sancions previstes als anteriors articles, per la comissió de les infraccions tipificades en la present Ordenança es decomissaran els instruments i els efectes emprats per a cometre les infraccions.”
Article 16 bis. Quadre d’imports segons el grau de la infracció
Segons el que estableix l’article 16, el quadre general dels imports de les infraccions que s’haurà d’aplicar a la instrucció de qualsevol expedient sancionador, per infraccions a preceptes d’aquesta Ordenança, és el següent:
Gravetat/grau |
Mínim |
Mitjà |
Màxim |
---|---|---|---|
Molt greu (import possible: de 1.500,01 a 3.000 €) |
De 1.500,01 a 2.000 € |
De 2.000,01 a 2.500 € |
De 2.500,01 a 3.000 € |
Greu (import possible: de 750,01 a 1.500 €) |
De 750,01 a 1.000 € |
De 1.000,01 a 1.250 € |
De 1.250,01 a 1.500 € |
Lleu (import possible: de 100 a 750 €) |
De 100 a 317 € |
De 317,01 a 534 € |
De 534,01 a 750 € |
Article 17. Criteris per a la graduació de les sancions
1. En la imposició de les sancions per la comissió de les infraccions tipificades en aquesta Ordenança s’observarà el principi de proporcionalitat, d’acord amb el que disposa el punt 3 d’aquest article.
2. Dins dels límits prevists a cada graduació d’infracció, les multes es dividiran en tres trams d’igual extensió, corresponents als graus mínim, mitjà i màxim, amb les condicions que assenyala l’article 16.
3. Per a determinar les sancions previstes en aquesta Ordenança es té en consideració el principi de proporcionalitat i, en qualsevol cas, els següents criteris de graduació de la sanció, recollits a l’article 24 del Reglament del règim jurídic del procediment general sancionador municipal:
a) El grau d’intencionalitat o malícia del causant.
b) La naturalesa dels danys personals i materials i dels perjudicis causats per la persona infractora, com també la condició de la persona danyada o perjudicada.
c) El benefici derivat de la infracció obtingut d’un particular, una activitat o una empresa.
d) L’impacte mediambiental, l’afectació a la salut i la seguretat de les persones i/o les coses.
e) L’alteració social causada per la infracció, així com l’efecte que aquesta produeixi sobre la convivència de les persones.
f) La cooperació amb l’Administració per a reparar voluntàriament el dany causat o, al contrari, la negativa a reparar aquest deteriorament o fet causat, quan sigui senzill i viable fer-ho de forma immediata i ràpida quan sigui requerit per part dels agents de l’autoritat.
g) La reincidència, entenent com a tal la comissió en el termini d’any de més d’una infracció de la mateixa naturalesa quan hi hagi resolució ferma.
h) Les infraccions que es produeixin en zones pròximes a equipaments sociosanitaris, hospitals, centres escolars i les que tenen una especial rellevància turística, patrimonial o mediambiental, o aquelles zones declarades com a situacions d’especial intervenció.
4. Si es tracta de conductes resultants de l’exteriorització del consum d’alcohol o drogues, se sancionaran en el seu grau mitjà o màxim quan es duguin a terme en concentració major de persones, atenent les circumstàncies concorrents i, altrament, en el grau mínim.
5. Si es tracta de venda ambulant no autoritzada de productes diferents a l’alcohol o l’òxid nitrós, si aquesta s’exposa en terra o al mobiliari urbà (manters i assimilats), se sancionarà en el seu grau màxim.
6. Tractant-se de la pràctica del nudisme o l’exhibició de genitals o natges, sempre que aquesta conducta no sigui constitutiva de delicte o infracció de l’LO 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana (o normativa que la substitueixi), se sancionarà en el grau màxim de la seva tipificació. Per a la resta de casos es tindran en compte les circumstàncies que hi concorrin.
7. La subgraduació de les sancions s’estableix amb l’objectiu de donar una resposta més justa a una mateixa conducta però amb matisos diferents en la mateixa acció. Es tracta de diferenciar el venedor o la venedora que ocupen una extensió d’espai públic considerable en fer estesa del producte en terra de la via pública o adherit o recolzat sobre el mobiliari urbà, i els que s’introdueixen en terrasses i establiments públics en general, amb l’oposició clara dels propietaris o els encarregats dels establiments públics, d’aquells venedors o venedores ambulants que no ocupen més espai físic que el de la seva persona caminant o dreta. Es considera que els darrers, sense que hi operi cap altre criteri agreujant, mereixen una reprovació administrativa inferior a la resta, que causa un impacte d’imatge negativa molt superior a aquests.
Així, sense haver de canviar la tipificació de la mateixa infracció, per ser inviable per la conjunció amb altres normes, es troba la solució dins del principi de proporcionalitat, amb una diferent subgraduació, en lloc de tipificar en un grau superior les conductes més reprovables.
Com a principi general, en la fixació de les sancions es tindrà en compte que, en qualsevol cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiós per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.
Article 18. Responsabilitat
1. Seran responsables de les infraccions d’aquesta Ordenança aquells que realitzin les conductes tipificades com a infracció, encara que sigui a títol de simple inobservança.
2. Seran responsables subsidiaris o solidaris per incompliment de les obligacions imposades en aquesta Ordenança les persones físiques o jurídiques sobre les quals recaigui el deure de prevenir la infracció comesa per altres, sempre que existeixi una conducta culpable o dolosa per part d’aquests.
3. Es consideren responsables de qualsevol dany a tercers les persones organitzadores o promotores de l’acte o l’esdeveniment de pública concurrència de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole, sempre que no hagin posat tots els mitjans raonables per a evitar-les, essent obligació d’aquestes vetlar perquè no es produeixin durant la seva realització les conductes descrites als articles anteriors que suposen infracció d’aquesta Ordenança.
4. Seran responsables solidaris dels danys les persones físiques o jurídiques sobre les quals recaigui el deure legal de prevenir les infraccions administratives que altres puguin cometre.
Article 19. Reparació de danys i indemnitzacions
La imposició de les sancions que corresponen segons aquesta Ordenança és compatible amb l’exigència a la persona infractora que reposi la situació alterada al seu estat originari, i que indemnitzi pels danys i perjudicis causats pels fets sancionats.
Article 19 bis. Pagament immediat de la sanció
Els agents de l'autoritat podran, si la persona infractora així ho requereix, fixar provisionalment una quantia econòmica perquè s’aboni. Aquesta quantia serà un dipòsit provisional per a la tramitació posterior de l'expedient, i sense perjudici de la determinació, per part de l'instructor de l'expedient administratiu sancionador, d’una altra quantia.
En tot cas, la quantia per a cobrar provisionalment serà la que correspon a la quantia mínima, depenent de la graduació de la infracció (molt greu, greu, lleu), i s’aplicarà el descompte preceptiu per pagament anticipat.
Article 20. Adopció de mesures cautelars i provisionalíssimes
L’òrgan competent pot adoptar mesures cautelars en cas d’incompliment d’aquesta Ordenança ajustant-se al reglament del procediment a seguir en l’exercici de la potestat sancionadora (Decret 14/1994, de 19 de febrer, quan el procediment sancionador sigui de matèries, la competència de les quals correspongui al Govern de les Illes Balears). Per a la resta de mesures hom s’ha d’ajustar al que estableix aquesta Ordenança.
En particular, es poden aplicar les següents mesures:
Tipificació infracció |
Mesura (és imprescindible haver fet la denúncia de la infracció) |
---|---|
15.1.1 15.1.2 15.1.3 15.1.4 15.1.8 15.1.9 15.1.12 15.2.1 15.2.2 15.3.1 15.3.2
|
Intervenció de tot tipus de beguda que pugui ser utilitzada en l’acció (si és el cas) i destrucció d’aquesta. En cas d’haver-hi altaveus, instruments musicals i similars, intervenció d’aquests. En aquest cas podran ser recuperats, no abans de 24 hores, sempre que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. En cas de fer ús de vehicle i equip de so adherit a aquest, si s’hi persisteix o s’hi reincideix en el mateix vespre, retirada del vehicle, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. En cas de la publicitat a què es refereix la infracció de l’article 15.1.9, intervenció del vehicle, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció (que constituirà fiança per a l’expedient sancionador) i un cop s’hagi retirat o eliminat la publicitat objecte d’infracció. |
15.1.7 |
Intervenir l’alcohol al o a la menor i, sempre que no sigui possible lliurar l’alcohol als pares, tutors, guardadors, etc., per a aclarir la naturalesa de l’acte, destruir-lo. Tot això sense perjudici d’altres accions encaminades a protegir l’interès del o de la menor per a no deixar-lo/la desemparat/ada. Si es tracta de llocs com festes en establiments públics, amb cobrament o no d’entrada i on el consum d’alcohol per part de menors és generalitzat, s’intervindran totes les begudes alcohòliques, que seran destruïdes. |
15.2.9 |
Intervenció de l’artefacte, que no podrà ser recuperat sense que s’aboni la meitat de l’import mínim de la infracció i un cop s’hagi retirat o eliminat la publicitat objecte d’infracció. S’hauran també d’abonar les taxes de retirada i custòdia segons l’ordenança fiscal corresponent. |
15.2.11 |
Immobilització del vehicle a dependències municipals, el qual no es lliurarà sense abonar la meitat de la quantia mínima de la infracció, que constituirà fiança per a l’expedient sancionador. No es podrà recuperar el vehicle sense abonar les despeses de retirada i custòdia segons l’ordenança fiscal corresponent. |
15.2.20 |
Intervenció dels doblers a totes les persones integrants de la colla de trile que provinguin de l’activitat fraudulenta. Constituiran garantia de la sanció possible, sigui quina sigui la quantitat intervinguda. Intervenció dels doblers, sigui la quantia que sigui i sempre que provinguin de l’activitat de trile i/o similars en el moment de la intervenció. Constituiran garantia de la sanció possible. No es podrà fer ús d’aquesta quantia per a abonar les despeses de trasllat i custòdia dels productes i/o vehicles expressats al paràgraf següent. En cas que es localitzi un vehicle que sigui emprat per a guardar-hi els estris per al trile, com ara capses, taules, patates, cartes i el que pugui ser necessari per al joc, s’intervindran els materials i el vehicle, que serà desplaçat amb grua municipal al dipòsit que pertoqui. No es podrà treure el vehicle fins que no sigui abonada la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada (que constituirà fiança per a l’expedient sancionador), sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut. Els productes del trile o similar no es retornaran i seran destruïts.
|
15.2.21 15.3.15 15.3.16 |
Intervenció dels doblers al venedor o la venedora ambulant, sigui la quantia que sigui i sempre que provinguin de la venda fraudulenta. Constituiran garantia de la sanció possible. No es podrà emprar aquesta quantia per a abonar les despeses de trasllat i custòdia dels productes i/o vehicles que puguin ser intervinguts en cas que s’hagi emprat un vehicle per a la venda ambulant o com a magatzem dels productes durant la venda. En cas que s’empri un vehicle com a transport i/o magatzem de les begudes alcohòliques, s’intervindrà el vehicle amb la grua municipal i no podrà ser lliurat sense haver abonat la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut. En cas de ser productes de marcat caràcter artístic, els objectes es podran recuperar sempre que s’aboni la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut, abans de recuperar el vehicle, se’n sigui o no el titular. La quantia serà intervinguda en concepte de fiança per a l’expedient sancionador corresponent. La resta de productes no es retornaran i seran destruïts. |
15.2.14 |
Intervenció dels recipients de vidre i destrucció. |
15.3.20 |
Intervenció dels instruments, altaveus, focus i similars. Els objectes es podran recuperar, no abans de 24 hores, sempre que s’aboni la meitat de la quantia mínima de la infracció sancionada, sense perjudici de l’abonament de la taxa de trasllat i custòdia dels productes i/o del vehicle intervingut, abans de recuperar el vehicle, se’n sigui o no el titular. La quantia serà intervinguda en concepte de fiança per a l’expedient sancionador corresponent. |
15.2.17 |
Intervenció del vehicle (se’n sigui el titular o no) i dels productes. Per a recuperar el vehicle s’haurà d’abonar la meitat de la quantia mínima de la sanció de la infracció, quantitat que constituirà fiança d’aquesta. Els productes no seran retornats, llevat que tinguin un marcat caràcter artístic, entenent com a tal instruments musicals, quadres, escultures i assimilables. |
Totes |
Per a altres infraccions, mesures cautelars i/o provisionalíssimes que no s’hagin previst en aquest article, els agents de l’autoritat, atenent els criteris d’oportunitat, idoneïtat i proporcionalitat, prendran les que siguin necessàries per a assegurar la correcció de la situació. |
El fet d’haver venut alcohol a un o una menor implica que els agents de l'autoritat han de prendre la mesura cautelar consistent en la intervenció de la beguda que dugui, la consumeixi o no, la qual romandrà al lloc que es determini a disposició del pare, la mare, els tutors, cuidadors o representants legals del o de la menor, que seran informats mitjançant acta de la intervenció policíaca i dels motius d’aquesta. S'informarà en tot cas el responsable del o de la menor del lloc on ha adquirit aquest producte. En cas d'incompareixença de la persona responsable del o de la menor, el gènere podrà ser destruït, si està encetat, o decomissat per a una futura destrucció, que no es durà a terme abans de 24 hores.
En aquest cas no hi haurà sanció dirigida cap al o a la menor, ja que es tracta d'una acció preventiva.
Article 21. Definició i funcions de la Policia
1. A l’efecte d'aquesta Ordenança, es consideren agents denunciants tots els membres de les forces i cossos de seguretat (FCS) que operen al territori i que poden exercir les funcions plenes de policia administrativa d'acord amb el que estableix aquesta Ordenança.
2. Els documents formalitzats per part dels funcionaris als quals es reconeix la condició d’autoritat, en què, observant els requisits legals corresponents, es recopilen els fets que aquests funcionaris han constatat, en donen prova, llevat que s’acrediti el contrari.
Article 22. Mesures de la Policia Administrativa
1. Els agents de l'autoritat exigiran en tot moment el compliment immediat de les disposicions previstes en aquesta Ordenança i, sense perjudici de denunciar les conductes antijurídiques, podran requerir verbalment les persones que no respectin les normes perquè desisteixin en la seva actitud o el seu comportament, advertint-les que en cas de desobediència o resistència poden incórrer en responsabilitat criminal per desobediència. S’identificarà plenament la persona infractora.
2. Quan la infracció comesa provoqui, a més d'una pertorbació de la convivència ciutadana i el civisme, un deteriorament de l'espai públic, es requerirà el seu causant que el repari, restauri o netegi immediatament, amb els efectes establerts a l’article 17.f. La no-reparació del deteriorament o del fet causat, quan sigui senzill i viable fer-ho de forma immediata i ràpida, no implica una nova sanció, però sí un criteri per a agreujar la graduació de la infracció.
Article 23. Decomisos
1. A més dels supòsits en què així es preveu expressament en aquesta Ordenança, els agents de l'autoritat poden, en qualsevol cas, decomissar els estris i el gènere objecte de la infracció o que fan servir, directament o indirecta, per a cometre-la, com també els doblers, els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, si no n’hi ha, mentre perdurin les circumstàncies que varen motivar el decomís.
2. Les despeses ocasionades pel decomís seran a càrrec del causant de les circumstàncies que l'han determinat.
3. Si es tracta de béns fungibles, es destruiran o se'ls donarà la destinació adequada. Els objectes decomissats es dipositaran a disposició de l'òrgan sancionador competent per a la resolució de l'expedient. Una vegada dictada resolució ferma, sempre que els objectes decomissats siguin retornables segons el que li sigui d’aplicació i, dos mesos des de la notificació del fet a la persona interessada sense que aquesta hagi recuperat els objectes o els elements intervinguts, aquests es destruiran o s'entregaran gratuïtament a entitats sense ànim de lucre amb finalitats socials. Els doblers intervinguts, per la seva banda, sempre que quedi plenament demostrada la provinença de l’activitat prohibida, no seran retornats i es dedicaran a programes, cursos o despeses necessàries per a sufragar-los, un cop que se’n descompti la quantia de la multa resultant de l’expedient, si s’escau.
4. Sempre que el material decomissat sigui recuperable, la persona interessada haurà d'abonar les despeses de la intervenció i el 50% de la quantia de la multa. En el cas que es confirmi la sanció es considerarà com a abonada i, en cas contrari, se’n tornarà l'import.
5. En cas d’objectes decomissats per ser elements que tinguin un marcat caràcter artístic, com ara escultures, pintures o qualsevol altra que, de forma raonable, es pugui entendre que es puguin revalorar amb el pas del temps i que no siguin fungibles, podran ser retornats al seu propietari o propietària, amb el pagament previ del 50% de la quantia mínima de la infracció, que tindrà caràcter de dipòsit a l’espera de resolució administrativa del procediment sancionador.
TÍTOL V - PROCEDIMENT SANCIONADOR
Article 24. Procediment sancionador
El procediment sancionador es regeix pel que disposa el Reglament del règim jurídic del procediment general sancionador municipal.
La prescripció de les infraccions i les sancions es regeix pel que disposa l’article 186 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Article 25. Substitució de les sancions per treballs en benefici de la comunitat i altres mesures alternatives
L’Ajuntament pot substituir la sanció per mesures correctores i alternatives, com l’assistència a sessions formatives, la participació en activitats cíviques i altres tipus de treball per a la comunitat.
Aquestes mesures s’han d’adoptar de manera motivada en funció del tipus d’infracció i han de ser proporcionades a la sanció que rep la conducta infractora. La participació en sessions formatives o activitats cíviques o la realització de treballs en benefici de la comunitat s’han d’adoptar amb el consentiment previ de la persona interessada com a alternativa a les sancions d’ordre pecuniari, llevat que la llei n’imposi el caràcter obligatori. Es tindran especialment en compte les persones vulnerables o amb risc d’exclusió social.
Article 26. Definicions
a) Mesura alternativa: L’activitat que consisteix en una mesura educativa, una prestació en benefici de la comunitat, un pla de desenvolupament personal i/o laboral o qualsevol altra activitat que l’Ajuntament, amb el consentiment de la persona infractora, acorda imposar-li en substitució de la sanció econòmica que, segons aquesta Ordenança, correspondria a la infracció comesa, amb la finalitat de sensibilitzar la persona infractora sobre les normes de conducta a l’espai urbà i de convivència a la ciutat.
b) Mesura educativa: la mesura alternativa consistent en la realització d’una activitat formativa o instructiva, l’objectiu principal de la qual és el reconeixement de la transgressió de la norma i el greuge causat a la comunitat així com l’assumpció de la responsabilitat per part de la persona infractora i la seva recuperació social.
c) Prestació en benefici de la comunitat: la mesura alternativa consistent en la realització d'una activitat de suport a un servei, equipament o entitat durant un temps proporcional a la infracció comesa, l’objectiu principal de la qual és la responsabilització de la persona infractora de la falta comesa i la restitució simbòlica del dany causat a la comunitat.
Els treballs en benefici de la comunitat es comptabilitzaran per hores, el nombre de les quals dependrà del tipus d'infracció comesa.
En qualsevol cas, hauran de participar en una activitat formativa de conscienciació per a la convivència de dues hores, que es restaran de les establertes per al treball en benefici de la comunitat.
d) Participació en activitats cíviques: La mesura alternativa consisteix en la realització d’una activitat relacionada amb la participació ciutadana i amb protecció civil, sempre respectant el que indica el paràgraf tercer de l’article anterior.
e) Concentració major i menor de persones: distinció que es fa, per tal de diferenciar un grup o concentració quan aquest és de 10 o més persones, que es considera concentració major, d’un grup o concentració d’entre 3 i 9 persones, que té la consideració de concentració menor.
Article 27
a) La substitució de les sancions econòmiques per assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques i/o altres tipus de treballs per a la comunitat no exonera les persones infractores de l’obligació de reparar els danys o els perjudicis causats amb la infracció que ha comès.
b) L’Ajuntament i les entitats que puguin col·laborar amb els programes de condonació han de disposar d'una pòlissa de responsabilitat civil i d’accident pels riscs derivats que cobreixi les incidències que es puguin produir durant el compliment en els seus serveis, els equipaments o les instal·lacions de les mesures alternatives adoptades en substitució de les sancions econòmiques.
c) La realització de la mesura alternativa s'ha de dur a terme, si s’escau, en les condicions i els requisits establerts a la normativa vigent en matèria de seguretat, higiene i prevenció de riscs.
d) Confidencialitat i protecció de dades. Els serveis i els recursos, tant públics com privats, que intervenen en la tramitació del procediment o els programes de substitució de les sancions econòmiques per mesures alternatives, i també les persones infractores, han de complir, si s’escau, amb el principi de secret i confidencialitat de les dades personals que coneguin i fer un tractament d'aquestes dades d’acord amb el que estableix la normativa vigent en la matèria.
e) La negativa infundada de realitzar els treballs encomanats dona lloc a l’anul·lació de la mesura correctora o alternativa i es continua amb el procediment administratiu fins a la finalització d’aquest.
Article 28. Catàleg de mesures
1. Les mesures poden ser:
a) Mesures educatives, consistent en una acció formativa de durada i contingut distints segons les infraccions siguin per falta lleu o per falta greu i molt greu. Seran determinades per decret de batlia.
b) Mesura alternativa per una prestació en benefici de la comunitat, consistent en la prestació de la cooperació personal en determinades activitats d’utilitat pública, amb interès social i valors educatius, que seran determinades per decret de batlia.
c) Mesures formatives i d’inserció ocupacional.
d) Participació en activitats cíviques, que també seran determinades per decret de batlia.
e) Una combinació de les mesures expressades a les lletres a, b, c i d, incloent-hi la de pagament d’import parcial.
f) Qualsevol altra acció que es consideri d’interès per a la persona infractora i per a la comunitat.
2. Les mesures alternatives per a adoptar en substitució de les sancions econòmiques no tenen caràcter retribuït.
Article 29. Requisits de les mesures alternatives
1. Les activitats que es desenvolupin en els diferents recursos en substitució de les sancions econòmiques s’han de referir a activitats de suport i ajuda, respecte de les que habitualment duen a terme els seus titulars, o educatives.
2. Les activitats que es desenvolupin en substitució de les sancions han de ser supervisades per la persona responsable que els recursos hagin designat.
3. Les activitats que es desenvolupin en substitució de les sancions no poden atemptar contra la dignitat de la persona i han de suposar el compliment d'una oportunitat personal o la realització d'una tasca útil per a la comunitat. A mes, han de ser d’interès públic o social, o bé contenir un valor educatiu per si mateixes, especialment quan les persones que les hagin de realitzar siguin menors d’edat.
4. Les mesures que s’acordin com a alternatives a les sancions s’han de realitzar en institucions, entitats sense personalitat jurídica o persones físiques o jurídiques, públiques o privades, d’interès públic o social vinculades amb l’Administració o la mateixa comunitat.
5. Les mesures alternatives a les sancions no poden suposar la realització de cap tasca que impliqui o pugui implicar l’establiment o el manteniment d'una relació laboral, i han de consistir a aportar un valor afegit a les funcions que els recursos desenvolupen. La persona responsable del servei n’ha de tutelar l’evolució i valorar-ne el compliment o l’aprofitament, amb un informe d’apte o no apte, tal com regula l’article 51.
Article 30. Criteris d’idoneïtat a l’adopció de la mesura alternativa
1. Les mesures alternatives a les sancions es poden adoptar quan hi concorrin acumulativament els requisits següents:
a) Que les sancions per a substituir es derivin d’infraccions comeses per persones físiques que no hagin adquirit fermesa en via administrativa.
b) Que la persona infractora hagi procedit a rescabalar els danys i els perjudicis que s’hagin pogut causar a l’Administració i/o a tercer, o hagin reemborsat els costs de les actuacions realitzades a aquest efecte.
c) Que la persona infractora no tingui cap procediment per infracció en procés o hagi estat sancionada dins del darrer any per qualsevol fet així definit a l’ORUCEP. En cas que la infracció en procés o sancionada sigui per una conducta de quan la persona infractora era menor d’edat, podrà acumular ambdues dins dels processos de condonació dels deutes, si dins d’aquest període compleix la majoria d’edat.
d) Que la infracció comesa no atempti contra els drets o les llibertats d'una tercera persona ni la perjudiqui directament.
2. La substitució de la sanció per una mesura alternativa no hi escau si la substitució s’ha demostrat com a ineficaç per a procurar la responsabilització de la persona infractora o, en el cas dels menors d’edat, per a donar compliment a la seva finalitat educativa. Entre els motius que poden determinar la improcedència de la substitució es pot valorar la reincidència.
3. En els supòsits en què la persona infractora presenti un perfil de risc o de vulnerabilitat social, aquests criteris s’han d’adaptar a les circumstancies concretes de la situació en què es trobi aquella persona, i s’han d’aplicar en el sentit més favorable a l’adopció de les mesures alternatives i a l’assoliment dels seus objectius.
4. Si no hi concorren els criteris d’idoneïtat indicats als apartats 1 i 2 del present article s’ha de reprendre el procediment sancionador o bé s’ha d’executar la sanció, segons correspongui.
Article 31. Criteris per a prioritzar la substitució de les sancions en funció dels recursos disponibles
La substitució de les sancions per mesures alternatives s’acceptarà en funció de la disponibilitat de recursos en cada moment, donant prioritat a la substitució de les sancions que es derivin de conductes infractores que siguin especialment nocives per a la convivència ciutadana i la dinàmica de la ciutat, o a persones vulnerables i amb risc d’exclusió social, i a les que aquesta substitució sigui especialment indicada per a minimitzar les conseqüències de la infracció, evitar-ne la reincidència i afavorir el creixement individual de la persona infractora, la responsabilitat comunitària i la cohesió social, i l’ocupació laboral.
Davant de la creixent incidència d’un determinat tipus de conducta i/o atesa la seva gravetat, l’alarma ciutadana o l’impacte en la comunitat, l’Ajuntament pot determinar prioritzar la substitució de les sancions per mesures educatives o alternatives en benefici de la comunitat.
Article 32. Criteris de conversió de les sancions econòmiques per mesures alternatives o educatives
1. La mesura alternativa s’ha d’establir en funció de la quantia de la sanció corresponent a la infracció comesa en el moment en què s’acordi, mitjançant la conversió en les hores que s’han de dedicar a la seva realització.
2. S’estableix en 150 € l’import de l’hora de conversió per mesura alternativa.
3. La mesura alternativa o educativa s’ha de realitzar en la seva totalitat i d’acord amb les pautes establertes.
4. En el cas que es proposi el compliment de la mesura en horari nocturn o en dies festius, o en relació amb tasques excepcionals i d’especial interès per a la comunitat, el personal tècnic de prevenció pot, de manera justificada, ajustar l’equivalència de la durada de la mesura, fins a doblar el valor de les hores de compliment, i en atenció a la finalitat reparadora de les mesures alternatives.
5. En cap cas les mesures educatives substitutives d’infraccions per falta lleu no poden superar la quantia de 750 € de sanció, i tindran una durada mínima de 5 hores.
6. En cap cas les mesures educatives substitutives d’infraccions per falta greu o molt greu poden superar la quantia de 1.500 € de sanció, i tindran una durada mínima de 10 hores.
Article 33. Principi de disponibilitat del recurs
1. La substitució de la sanció resta condicionada a la disponibilitat d’un lloc de compliment que sigui adequat, a criteri de l’Ajuntament.
2. En el cas que no s’estigui en disposició d’oferir a la persona infractora un recurs que s’ajusti a la seva disponibilitat horària o que no es disposi de cap lloc de compliment adequat, l’Ajuntament ha d’acordar la continuació dels procediments sancionadors o d’execució de la sanció econòmica, en el mateix punt en què s’hagin suspès.
Article 34. Principi de consentiment
1. La substitució de la sanció econòmica, llevat que estigui establerta per una norma de rang legal, requereix sempre el consentiment de la persona infractora i, quan es tracti de persones menors d’edat o incapacitades, el dels seus representants legals.
2. En el cas en què la mesura s’hagi de realitzar en una instal·lació sobre un bé de titularitat d'una persona o entitat, pública o privada, diferent de l’Ajuntament, es requereix també el consentiment d’aquesta, amb la prèvia signatura d’un conveni entre administracions o empreses.
3. Si la persona infractora o, quan sigui necessari, els seus representants legals no presten el consentiment a la substitució, s’ha d’acordar la continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui.
CAPÍTOL II
Procediment ordinari de substitució
Article 35. Informació sobre la possibilitat de la substitució
La persona infractora té dret a rebre informació sobre la possibilitat de substitució de la sanció econòmica per mesures alternatives o educatives, sempre que es compleixin el criteris establerts en el decret a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança.
Article 36. Inici del procediment de substitució
1. El procediment de substitució s’inicia a petició de la persona infractora o, en el cas dels menors, dels seus representants legals.
2. No escau la substitució de la sanció econòmica:
a) Si la sanció ja s’ha fet efectiva.
b) Si s’ha formalitzat el fraccionament del pagament de la sanció.
c) Si, a l’efecte del fraccionament, s’ha fet el reconeixement del deute corresponent.
d) Si la persona infractora o, si s’escau, els seus representants legals, han formulat al·legacions o han interposat algun recurs en via administrativa, mentre estiguin pendents de resolució.
Article 37. Assumpció de responsabilitat per la infracció comesa
1. Suposa l’acceptació de la responsabilitat per la infracció comesa la presentació de la petició per a la substitució de la sanció per una mesura alternativa efectuada dins del procediment.
2. La presentació de qualsevol tipus de recurs administratiu a la tramitació o a la sanció impedeix acollir-se al procediment de substitució regulat a la present Ordenança.
Article 38. Presentació de sol·licitud
En el termini de pagament voluntari de la sanció la persona sancionada o, si és menor, el seu representant legal, poden presentar instància a l’Ajuntament on manifestin l’acceptació de la responsabilitat per la comissió comesa i la sol·licitud i el consentiment d’aplicació de mesures alternatives o educatives que es determinin en relació amb la infracció comesa.
Article 39. Informe valoratiu sobre la procedència de la substitució
1. Una vegada l’òrgan instructor constata la concurrència dels criteris d’idoneïtat per a poder substituir la sanció per mesura alternativa, el personal tècnic municipal competent ha de valorar l’oportunitat d’iniciar el procediment de substitució en funció de:
a) La predisposició, les capacitats i les habilitats personals de la persona infractora
b) L’assoliment de les seves finalitats de responsabilitat, de reparació i, especialment en el cas de menors d’edat, educatives.
c) La vulnerabilitat o el risc d’exclusió social d’aquesta persona.
2. El personal tècnic esmentat a l’apartat 1 ha de mantenir una entrevista personal amb la persona infractora per a contrastar-hi la seva voluntat real de reconèixer la infracció comesa i el greuge causat a la comunitat i de compensar-ho, i també de valorar l’oportunitat i la conveniència de substituir la sanció econòmica per una mesura alternativa. Si es tracta d’un o una menor d’edat també hi ha d’acudir el seu representant legal.
3. En funció del resultat de l’entrevista s’emet informe favorable o desfavorable a la substitució de la sanció.
4. L’informe ha de ser desfavorable:
a) Si la persona infractora rebutja, sense motiu o justificació, fins a tres dels plans de realització oferts en substitució d’una mateixa sanció.
b) Si no ha estat possible la comunicació amb la persona infractora, per impossibilitat de citació o per no haver comparegut a l’acte acordat.
c) Si hi ha manca de disponibilitat de recursos adients on poder realitzar la mesura alternativa.
d) Si es donen altres raons o circumstàncies que ho justifiquin i que s’hagin posat de manifest durant l’entrevista.
Article 40. Determinació i acceptació de la mesura alternativa per a realitzar
1. Si l’informe és favorable a la substitució s’ha d’elaborar un pla de realització a seguir.
2. El pla de realització s’ha d’adaptar a les capacitats de la persona infractora, a la disponibilitat dels serveis i les entitats compromeses i a la de la persona infractora. S’ha de concretar amb un calendari de compliment en un recurs determinat.
3. El pla de realització requereix el consentiment per escrit de la persona infractora o dels representants legals, en cas de menors. Aquest consentiment suposa el compromís amb el pla, amb les tasques descrites, amb el calendari, l’horari i les condicions previstes, i de respectar les normes de conducta del lloc en què es desenvolupa la mesura alternativa i envers les persones que s’hi troben vinculades.
Article 41. Proposta de resolució sobre la substitució de la sanció
1. L’informe valoratiu es tramet a l’òrgan competent, acompanyat dels antecedents de què es disposa, de la proposta de resolució corresponent i, en el cas en què l’informe sigui favorable, de la mesura acceptada per la persona infractora.
2. Si l’informe és favorable a la substitució, la proposta de resolució ha de proposar acordar la mesura en substitució de la sanció econòmica, i ha concretar el següent:
a) El nombre d'hores que la persona infractora hi ha de dedicar o la mesura educativa o el pla de desenvolupament personal, en cas que la mesura alternativa sigui d'una d'aquestes modalitats.
b) El lloc on s'ha de realitzar l’activitat.
c) El calendari i l’horari de compliment, i la resta de condicions i requisits.
d) La data d'inici i de finalització de la mesura alternativa o educativa que es proposa.
3. A més, en cas en què l’informe sigui favorable a la substitució, també hi ha de constar:
a) La manifestació que la realització de la mesura alternativa no suposa l’establiment de cap tipus de relació laboral ni de funcionariat amb l’entitat que ofereix el recurs o amb l’Ajuntament de Palma o els organismes o les entitats que en depenen.
b) Les clàusules pertinents pel que fa al dret a la protecció de dades de caràcter personal de la persona infractora, així com del deure de secret d’aquesta en relació amb les dades a les quals pugui tenir accés durant la realització de la mesura alternativa, d’acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
c) Les clàusules de responsabilitat de la persona interessada pels danys i els perjudicis que pugui causar durant la realització de la mesura alternativa i del regim d’assegurances.
d) La declaració de la persona infractora en què reconeix la seva responsabilitat per la infracció comesa, en què manifesta que coneix el decret a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança i la resta de la normativa aplicable i es compromet al seu compliment, d’acord amb el pla de realització.
Article 42. Resolució del procediment de substitució
1. La competència per a acordar la substitució de les sancions per mesures alternatives correspon a l’òrgan competent per a la resolució del procediment sancionador.
2. La resolució que posa fi al procediment de substitució ha de ser motivada i ha d’acordar o denegar la substitució de la sanció, si s’escau, i especificar la mesura substitutòria que s’estableixi, d’acord amb el pla de realització que hagi estat acceptat per la persona interessada.
3. En el cas que la resolució acordi la substitució de la sanció, s’han de dur a terme les accions oportunes per al seu compliment, i es mantenen mentre en suspens el procediment sancionador o l’executivitat de la sanció, segons correspongui.
4. Si la resolució denega la substitució, s’ha de reprendre el procediment sancionador o el d’execució de la sanció des del mateix tràmit en què ha estat suspès o paralitzat.
5. La resolució per la qual s’acorda o es denega la substitució s’ha d’adoptar en el termini màxim de sis mesos comptats des de l’acord d’incoació o, si ha existit, des de la presentació de la petició corresponent per part de la persona infractora.
6. Si en el termini expressat a l’apartat 5 no s'ha notificat resolució expressa, es produeix la caducitat del procediment de substitució. En aquest cas, la resolució que declara la caducitat ha d’ordenar la continuació de la tramitació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui, i se’n reprèn també el còmput dels terminis de prescripció i caducitat.
Article 43. Normes per a seguir en el compliment de la mesura alternativa
1. La persona infractora ha de complir la mesura alternativa acordada segons el pla de realització que ha acceptat.
2. La persona infractora ha de mantenir una actitud positiva que propiciï l’assoliment de la finalitat de la substitució de la sanció.
Article 44. Assistència, horari i puntualitat
1. La persona que compleixi la mesura alternativa o educativa ha d’arribar els dies indicats, a l’hora establerta i al lloc acordat, on ha de ser rebuda per la persona que designi la persona responsable del recurs que hagi de tutelar les seves tasques.
2. En el supòsit d’impossibilitat d’assistència per malaltia o accident, o per problemes de transport públic, visita medica o similar, o en general per qualsevol altra causa justificable sobrevinguda, la persona infractora ho ha de comunicar, i si s’escau acreditar, davant la persona responsable del servei, per tal que aquesta estableixi l’ajustament horari que correspongui.
3. Si no és possible dur a terme la mesura alternativa a què es refereix l’apartat anterior, l’òrgan competent per a la resolució del procediment sancionador ha d’acordar la continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció, segons correspongui.
Article 45. Equipament
Si la mesura acordada s'ha de dur a terme a l’espai públic, durant la seva realització la persona infractora ha de dur una armilla de "serveis comunitaris" o, si escau, la identificació o l’equipament que determini el recurs en funció de les tasques encomanades.
Article 46. Durada de la mesura alternativa
La durada de la realització o la prestació de la mesura alternativa a la sanció econòmica no pot ser superior a sis mesos o, si la persona infractora és menor d’edat, a tres mesos. En ambdós casos el termini de realització començarà a comptar des de la data d'inici de la realització de la mesura alternativa.
Article 47. Modificació de la mesura alternativa
1. La mesura alternativa acordada es pot modificar o substituir per una altra de la mateixa naturalesa sempre que hi concorrin acumulativament els requisits següents:
a) Que hi hagi motius justificats que restin suficientment acreditats.
b) Que la persona infractora i, en el cas en què aquesta sigui menor d’edat o incapacitada, el seu representant legal, hi doni expressament i per escrit el consentiment.
2. El tècnic o la tècnica municipal ha de comunicar a la persona infractora la modificació de la mesura alternativa i traslladar-la a l’òrgan competent per a resoldre, el qual pot revocar-la en un termini de 5 dies.
Article 48. Suspensió en cas d’iniciació d’un procediment judicial
1. El procediment de substitució de la sanció i, si escau, la realització de la mesura alternativa resten en suspens en el cas que una autoritat judicial hagi iniciat o iniciï, amb coneixement de I'Ajuntament, un procediment penal o contenciós administratiu pels mateixos fets, subjecte i fonament.
2. En els supòsits establerts a l’apartat 1, l’òrgan competent ha d’acordar la suspensió de l’execució de la mesura alternativa i deixar-ne constància al procediment.
3. Es procedirà el reinici o l’arxiu definitiu una vegada que es resolgui la via jurisdiccional atenent la disposició que la dita via dictamini.
Article 49. Finalització anticipada de la mesura alternativa
1. La mesura alternativa finalitza anticipadament en els supòsits següents:
a) En el cas que durant el seu compliment es faci efectiu el pagament de la sanció econòmica.
b) En el cas que, durant el seu compliment, la persona infractora o els seus representants legals formalitzin un reconeixement de deute o sol·licitin el fraccionament.
c) Si durant el compliment de la mesura alternativa acordada, la persona infractora torna a ser denunciada per fets constitutius d'una nova infracció de la mateixa naturalesa d’aquella que ha generat la substitució, llevat que la persona infractora presenti un perfil de risc o de vulnerabilitat social, i l’òrgan municipal competent acordi altrament de manera motivada.
d) Si la persona infractora rebutja, sense motiu o justificació, fins a tres dels plans de realització oferts en modificació de la mesura alternativa anterior.
e) Si durant el compliment de la mesura alternativa, la persona infractora o, si s’escau, els seus representants legals, formulen al·legacions o interposen recurs en via administrativa.
f) L' incompliment de la mesura alternativa, segons l’article 50 d’aquesta Ordenança.
Article 50. Incompliment de la mesura alternativa
1. En general, tot incompliment injustificat de la mesura alternativa, la manca d'observació de les normes de comportament en el lloc o amb l’equip de treball, o la provocació d’alguna incidència greu durant el seu compliment suposen la interrupció de l’execució de la mesura alternativa i es produeix la seva finalització.
2. En els supòsits prevists en aquest article, l’òrgan competent ha d’acordar, amb l’audiència prèvia de la persona infractora, la finalització de l’execució de la mesura alternativa i, segons escaigui, la continuació de la tramitació del procediment sancionador o l’execució de la sanció econòmica en la seva totalitat.
3. Són incidències greus, en qualsevol cas, les següents:
a) Atemptar contra el patrimoni o els béns del recurs on es realitzi la mesura alternativa.
b) Amenaçar, agredir o, en general, usar la violència.
c) Presentar-se al lloc de compliment sota els efectes del consum de begudes alcohòliques o altres substàncies estupefaents.
d) Consumir, durant el compliment de la mesura alternativa, begudes alcohòliques o altres substàncies estupefaents.
e) Tenir o mostrar un comportament o una conducta contrària al bon funcionament del centre o del servei on es dugui a terme la mesura alternativa.
f) Realitzar qualsevol altra acció o omissió que pugui constituir delicte o falta prevists a les Ileis penals, o bé infracció administrativa tipificada a la Llei orgànica 4/2015, d’1 d’octubre, sobre protecció de la seguretat ciutadana.
4. Constitueix incompliment injustificat de la mesura, en tot cas, qualsevol dels fets següents:
a) Absentar-se o abandonar l’activitat injustificadament o de manera reiterada. Es considera reiteració faltar almenys un 20% del temps del pla fixat.
b) Tenir un rendiment sensiblement inferior al mínim exigit, malgrat les indicacions prèvies dels responsables del recurs.
c) Incomplir les instruccions establertes per part de les persones responsables relacionades amb l’activitat.
d) Tenir una actitud negativa envers el compliment de les tasques encomanades.
e) No respectar l’horari establert de manera continuada i sense justificació.
f) Incomplir de forma greu o reiterada les normes que tingui establertes el recurs.
Article 51. Informe de valoració sobre el compliment de les mesures alternatives o educatives
1. Atenent els criteris establerts en els decrets a què es refereix l’article 28 d’aquesta ordenança, una vegada finalitzada la mesura alternativa o educativa, el personal tècnic municipal ha d’emetre un informe sobre el seu compliment, tenint en compte les valoracions i les consideracions que realitzi la persona responsable del servei o l’equipament on s’hagi realitzat la mesura quant a l’assistència, al compliment de les activitats i a l’observació de les actituds.
2. L’informe s'ha de trametre a l’òrgan competent per a sancionar, el qual ha d'adoptar una de les resolucions següents:
a) L’arxivament del procediment sancionador o de la sanció.
b) La continuació del procediment sancionador o l’execució de la sanció.
Article 52. PROCEDIMENT ABREUJAT
S’estableix un procediment abreujat per a condonar la sanció que es derivi d’infraccions lleus i greus, per hores de treballs efectius en benefici de la comunitat o d’activitats cíviques relacionades amb la infracció comesa.
La persona infractora, de forma voluntària, pot optar per aquest procediment abreujat en el termini de 48 hores, comptadores a partir de l’estesa de l’acta d’infracció, i per a fer efectiu el procediment ha d’acceptar l’autoria de la infracció, renunciar a la formulació de qualsevol recurs, declarar que no és reincident i no ha d’haver estat sancionada per una infracció similar en el darrer any.
La compensació que s’estableix per la condonació és la realització de treballs efectius en benefici de la comunitat o d’activitats cíviques relacionades amb la infracció comesa, de 3 hores per a les infraccions lleus i de 5 hores per a les infraccions greus.
Aquest procediment està sotmès als articles de definició, criteris i principis, informes, execució i valoració final de la present normativa, prevists pel procediment ordinari.
Article 53. TRAMITACIO I ACCEPTACIÓ
Els agents de l’autoritat, en el moment de formular la denúncia, en cas que el fet compleixi els requisits de l’article anterior, oferiran i entregaran el document de conformitat, renúncia i acceptació de mesures alternatives, i ho faran constar a l’acta de denúncia.
Si la persona infractora considera acollir-se al procediment abreujat s’ha de dirigir a qualsevol dependència de la Policia Local per a lliurar-hi el document, sempre abans del termini de 48 hores des de l’hora de la infracció.”
DISPOSICIÓ FINAL I
Es faculta la Batlia per a dictar totes les instruccions que siguin necessàries per a l’adequada interpretació i aplicació d’aquesta Ordenança.
DISPOSICIÓ FINAL II
La present Ordenança entrarà en vigor una vegada que s’hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en els termes de l’article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.