Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 11727
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’urbanització UE 76-06, carrer Ensenada, La Gruta. T.M. Palma (171a/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 18 d’octubre de 2018, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’urbanització UE 76-06, carrer Ensenada, La Gruta. T.M. Palma, en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte es tramita com una avaluació d’impacte ambiental simplificada ja que l’article 14 de la llei 12/2016, de 17 d’agost d’avaluació ambiental a les Illes Balears, indica al seu punt 2.a que

Han de ser objecte d’avaluació d’impacte ambiental simplificada els projectes següents, públics o privats:

a)Els projectes inclosos en l’annex II

En el cas concret del projecte que s’avalua, s’ajusta prou bé al grup 4 punt 2 de l’annex II, que inclou els Projectes d’urbanització.

2.Descripció i ubicació del projecte

La UE/ 76-06 se situa entre el carrer Cala i el carrer Golf d’Alacant, formant part de la prolongació del carrer golf de Biscaia, del Molinar.

El projecte determina les obres necessàries per a la dotació de serveis de la UE/ 76-06  a dues parcel·les d’ús residencial plurifamiliar amb un màxim de 9 habitatges, així com per a l’obertura d’un vial peatonal que unirà la trama urbana amb la urbanització de Son Parera.

L’àmbit d’actuació es troba inclòs dins la trama urbana de El molinar, en mig d’edificis i carrers. Donada la seva situació entre zones ja urbanitzades, el solar presenta vegetació de tipus ruderal i arvense, segons el document ambiental, sense elements significatius.

El projecte preveu proporcionar serveis a la parcel·la que comptarà amb dos solars aptes per a nou habitatges. Es dotarà d’aigua potable, xarxa de sanejament, telecomunicacions, recollida de pluvials, il·luminació i zona enjardinada. Comptarà amb un vial peatonal de connexiò amb la resta ja executat dins la trama urbana.

3.Avaluació dels efectes previsibles

El projecte implicarà moviments de terra a la zona on es preveu ubicar els vials i les rases per la dotació de serveis, amb la conseqüent producció de pols atmosfèrica.

4.Consultes a les administracions públiques afectes i persones interessades

D’acord amb l’article 18 de la Llei 12/2016, modificat per la Llei 9/2018, de 31 de juliol,revisat el document ambiental del projecte s’ha considerat que es pot formular directament l’informe ambiental sense sometre’l a la fase de consultes. 

5.Anàlisi dels criteris de l’annex III de la Llei 21/2013

S’han analitzat el criteris de l’annex III de la Llei 21/2013, d'avaluacions ambientals, i es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: Es tracta d’un projecte bàsic d’urbanització dins un àmbit urbà. Es faran les obres necessàries per a un vial peatonal que continuï la unió de la trama urbana amb la urbanització de Son Parera i aparcaments de l’àmbit. A més, es dotarà dels serveis necessaris (telecomunicacions, sanejament, aigua potable, etc.) a fi d’aconseguir la consideració de solars per a nou habitatges. La superfície d’actuació és de 883 m2.

2. Ubicació del projecte: La UE/ 76-06 se situa entre el carrer Cala i el carrer Golf d’Alacant, formant part de la prolongació del carrer golf de Biscaia, del Molinar. L’àmbit d’actuació es troba inclòs dins la trama urbana de El Molinar, en mig d’edificis i carrers. No hi ha presència d’espècies catalogades i amenaçades, ni tampoc d’hàbitats rellevants. L’àmbit tampoc no està integrat dins la XN2000 ni és ENP.

 3. Característiques del potencial impacte: Durant la fase constructiva es produiran moviments de terra per obrir el vial i les rases per els serveis. Caldrà explanar el terreny i dotar-lo del ferm adequat. Es generarà pols i contaminació acústica. També es produiran RCDs, que seran gestionats adequadament. S’aprofitarà al màxim el material obtingut als moviments per reomplir les rases i el vial. Per a les dotacions de serveis, caldrà la connexió als que ja existeixen a El Molinar. Els principals impactes, per tant, es produiran en la fase constructiva, que té un caràcter temporal.

Conclusions de l’informe d’impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d’impacte ambiental ordinària el Projecte d’urbanització UE 76-06, carrer Ensenada, La Gruta. T.M. Palma,  atès que es preveu que no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures proposades a l’Estudi d’Impacte Ambiental. El projecte d’urbanització haurà de garantir l’accessibilitat universal dels espais urbans d’ús públic, d’acord amb els criteris bàsics fixats a la Llei 8/2017 d’accessibilitat universal de les Illes Balears i segons les condicions bàsiques establertes reglamentàriament.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluacions ambientals.

Tercer. L’informe d’impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe d’impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s’escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l’acte, si s’escau, d’autorització del projecte, d’acord amb el que disposa l’article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l’aprovació.

Palma,  a 19 d’octubre de 2018

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias