Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 11725
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 1/2016 de les NNSS de Santa Margalida relativa a la classificació d’un sector urbanitzable directament ordenat d’equipaments i aparcaments públics (213e/17)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 31 d’agost de 2018, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L’informe  ambiental estratègic, sobre la Modificació Puntual núm. 1/2016 de les NNSS de Santa Margalida relativa a la classificació d’un sector urbanitzable directament ordenat d’equipaments i aparcaments públics,en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

L’article 9 de la Llei 12/2016, d’avaluació ambiental de les Illes Balears estableix que han de ser objecte d’avaluació ambiental estratègica simplificada les modificacions menors dels plans i programes inclosos a l’apartat 1 de l’article 9.

2. Descripció de la modificació

L’objecte de la modificació és la obtenció d’equipaments públics per a la construcció d'un centre sanitari i assistencial i destinar una altra part a vial i aparcaments públics, així el centre sanitari podrà disposar dels suficients aparcaments a la zona per a la seva funcionalitat, es proposa la implantació d’un sector urbanitzable directament ordenat (SUDO) d’equipaments i aparcament públic la qual cosa suposa un interès públic.

L’àmbit d’aquesta modificació és el corresponent a una parcel·la municipal situada en sòl rústic PROTEGIT (APT de carreteres) i comú (AT-H), que confronta amb el nucli de Santa Margalida i amb la carretera d’Artà (cadastral: 9250708ED0995S0001OS), veïnada de la caserna de la Guàrdia Civil, amb una superfície cadastral de: 3.464 m2:

-SUDO: 3.140m², dels quals, equipament 1.500m², vial 450m² i aparcament 1.190m²

-SG-ELP: 324m²

L’APT de carreteres del PTIM es manté amb la classificació de sòl rústic protegit i amb la qualificació de sistema general d'espais lliures públics (SG-ELP) vinculats al SUDO,324 m2.

3. Avaluació dels efectes previsibles

Els efectes ambientals de la modificació puntual 1/2016 varen ser avaluats en l’informe i posterior Resolució del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, en la qual es conclou “No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària” BOIB núm 22 de 21 de febrer de 2017, els quals no s’han modificat respecte a aquest expedient.

4. Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

D’acord amb l’article 30 de la Llei 21/2013 d’AA s’ha consultat al Departament de Territori i Infraestructures de la Direcció Insular d’Infraestructures i Mobilitat del Consell de Mallorca (RS 2177).

El Serveis tècnics i Jurídics d’Urbanisme emeten informe de data 14 de març de 2018 indicant que l’aprovació definitiva d’aquesta modificació correspon al Consell Insular de Mallorca i realitza una sèrie d’observacions urbanístques.

5. Anàlisi dels criteris de l’annex V de la Llei 21/2013

La modificació puntual 1/2016 relativa a la implantació d’un Sistema General d’Equipament Assistencial - Sanitari i d’Aparcaments Públics al nucli de Santa Margalida. (Exp. 182e/2016 de la CMAIB) ja compta amb  Resolució del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària BOIB núm 22 de 21 de febrer de 2017.

La modificació de la classificació del sòl com a sector urbanitzable directament ordenat - SUDO i no com a Sistema General d’equipaments per ser la figura urbanística més adient d’acord amb l’informe del Consell Insular, no varia els possibles efectes sobre el medi ambienta ja avaluats en l’expedient tramitat amb anterioritat, a més d’incloure en el  document ambiental estratègic d’agost de 2017 les recomanacions ambientals fetes per les administracions consultades.

S’han analitzat els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el pla especial pugui tenir efectes negatius significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques del pla: el projecte d’urbanització que se’n derivarà d’aquesta modificació puntual ha de passar tràmit d’impacte ambiental la qual cosa permetrà la integració dels aspectes ambientals pertinents.

2.Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada: No es preveuen impactes ambientals significatius. La síquia de reg que s’observa a la parcel·la s’intubarà per tal de protegir-la i evitar incidents. No s’observen espècies de flora i fauna catalogada ni protegida.

Es manté l’àrea de protecció territorial de carreteres.

No es preveuen efectes negatius acumulatius ni transfronteners.

Conclusions de l’Informe ambiental estratègic

Primer. No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la “Modificació Puntual núm. 1/2016 de les NNSS de Santa Margalida relativa a la classificació d’un sector urbanitzable directament ordenat d’equipaments i aparcaments públics”, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013.

S’haurà d’obtenir informe del Servei de Carreteres del Departament de Territori i Infraestructures de la Direcció Insular d’Infraestructures i Mobilitat del Consell de Mallorca, respecte a l’APT de carreteres.

Es recorda que d’acord amb l’annex II Grup 4. Projectes d’infraestructures. Projectes d’urbanització en general i els projectes de dotacions de serveis en polígons industrials de la llei 12/2016, el projecte d’urbanització que es realitzi del SUDO haurà de passar la tramitació d’avaluació d’impacte ambiental simplificada d’acord amb l’article 45 i següents de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluacions ambientals.

Es recomana modificar el títol de la modificació puntual 1/2016 atès que la nova modificació puntual 1/2016 es tracta de la implantació d’un sistema directament ordenat i no d’un sistema general tal com s’indica als documents presentats per l’Ajuntament signats en data agost 2017.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’AA.

Tercer. L’informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l’acte d’aprovació del pla o programa, d’acord amb el que disposa l’article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l’aprovació.

Palma, 3 de setembre de 2018

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias