Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA

Núm. 11641
Resolució de la consellera de Presidència, en exercici de les competències en matèria de col·legis professionals, per la qual es qualifica positivament la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears i se n’ordena la inscripció en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El  29 de març de 2017, el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears va presentar al Registre de la Conselleria de Presidència una sol·licitud de qualificació de la modificació dels articles 34.6 i 63 així com  la incorporació de l’article 29 bis, 38 bis, 51.3 i 63.7 dels Estatuts, aprovada per l’Assemblea General de dia 15 de març de 2017, la qual està sotmesa a aquest tràmit per prescripció de l’article 21.2 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears, i del capítol IV del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, d’acord amb el certificat de la secretària del col·legi professional aportat junt amb la sol·licitud.

2. El 14 de novembre de 2017 es va sol·licitar informe jurídic al Servei d’Assessoria Jurídica de la Conselleria de Presidència tal com preveu l’article 16.1 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, que va ser emès el dia 20 de novembre de 2017.

3. El 14 de novembre de 2017, dins el tràmit d’audiència a les conselleries directament relacionades amb el contingut de la professió representada pel Col·legi, es va sol·licitar informe a la Conselleria de Salut, que va ser emès el dia 13 de desembre de 2017.

4. El  28 de març de 2018, el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears va presentar al Registre de la Conselleria de Presidència una nova sol·licitud de qualificació de la modificació dels articles 30.2, 30.4, 38.b, incorporació de l’article 35 bis i supressió de l’article 48.2 dels Estatuts, aprovada per l’Assemblea General de dia 22 de març de 2018, la qual està sotmesa a aquest tràmit per prescripció de l’article 21.2 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears, i del capítol IV del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, d’acord amb el certificat de la secretària del col·legi professional aportat junt amb la sol·licitud.

5. El 8 d’agost de 2018, dins el tràmit d’audiència a les conselleries directament relacionades amb el contingut de la professió representada pel Col·legi, es va sol·licitar informe a la Conselleria de Salut, que va ser emès el dia 20 d’agost de 2018.

6. El 8 d’agost de 2017 es va sol·licitar informe jurídic al Servei d’Assessoria Jurídica de la Conselleria de Presidència tal com preveu l’article 16.1 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, que va ser emès el dia 5 d’octubre de 2018.

7. Un cop examinat el contingut dels articles modificats dels nous Estatuts presentats, s’observa que el text aprovat per l’òrgan col·legial competent s’adequa a la Constitució, a l’Estatut d’autonomia i a la normativa reguladora de col·legis professionals.

Fonaments de dret

1. L’article 36 de la Constitució espanyola disposa que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l’exercici de les professions titulades. L’estructura interna i el funcionament dels col·legis han de ser democràtics.

2. D’acord amb el que disposa l’article 31.9 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, corresponen a la Comunitat Autònoma les competències de desplegament legislatiu i d’execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d’interessos econòmics i professionals, les quals ha d’exercir en el marc de la legislació bàsica de l’Estat i en els termes que s’hi estableixin.

3. L’article 21.1 a de la Llei 10/1998 estableix que els col·legis professionals han de comunicar a la conselleria competent en aquesta matèria el text oficial dels estatuts i les modificacions que s’hi facin, en els termes que es determinin reglamentàriament.

4. L’article 16.4 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, estableix la competència per dictar la resolució sobre la qualificació dels estatuts col·legials, que recau en el conseller competent en matèria de col·legis professionals.

5. El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria de Presidència, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i Acció Exterior, la competència en matèria de corporacions de dret públic.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera de Presidència que dicti una resolució en els termes següents:

1. Qualificar positivament els nous Estatuts del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, annexos a aquesta Resolució.

2. Ordenar la inscripció d’aquesta modificació del text dels Estatuts en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

3. Ordenar la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Notificar aquesta Resolució a la corporació sol·licitant.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, 24 d’octubre de 2018

El director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior Josep Enric Claverol i Flori

Conforme amb la proposta. En dict resolució. La consellera de Presidència Pilar Costa i Serra

ANNEX ESTATUTS DEL COL·LEGI OFICIAL D'INFERMERIA DE LES ILLES BALEARS

Article 1.

Naturalesa

El Col·legi Oficial d'infermeria de les Illes Balears, d'ara endavant COIBA, és una corporació de dret públic i estructura democràtica, reconeguda i emparada per la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, i la Llei de Col·legis Professionals, al qual han de pertànyer tots els practicants, infermeres i infermers, llevadores i llevadors, ajudants tècnics sanitaris (ATS, en endavant), diplomades universitàries i Diplomats Universitaris en Infermeria (DUI, en endavant), Graduats i Graduades en Infermeria, i aquelles persones que estiguin en possessió de qualsevol altre títol expedit per qualsevol dels països membres de la UE, fins al dia de la data i en un futur, i per qualssevol altres països, amb l'homologació prèvia per part del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports , si aquest requisit escau segons la legislació vigent, amb els mateixos drets i deures, sense cap tipus de restricció, i que d'acord amb les lleis vigents exerceixin la professió, en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en qualsevol de les seves modalitats, ja sigui de forma independent o bé al servei de l'Administració Central de l'Estat, o de la Comunitat Autònoma, la local, la institucional, o de qualsevol entitat pública o privada. Voluntàriament, podran sol · licitar la col·legiació els que tinguin qualsevol dels títols acadèmics abans esmentats i no exerceixin la professió.

També hauran d'incorporar obligatòriament al COIBA aquelles societats professionals que tinguin per objecte l'exercici en comú de la infermeria, exclusivament o juntament amb l'exercici d'una altra professió titulada i col·legiada amb la qual no sigui incompatible d'acord amb l'ordenament jurídic, i que tinguin seu domicili social i desenvolupin la seva activitat principalment dins l'àmbit territorial del Col·legi.

Article 2.

 Personalitat i capacitat

1.-El COIBA té personalitat jurídica pròpia, independent de l'administració i dels ens professionals dels quals pugui formar part, així com capacitat plena per al compliment dels seus fins, i pot adquirir a títol onerós o lucratiu, vendre, gravar, posseir i reivindicar tota classe de béns, contreure obligacions i, en general, ser titular de tota classe de drets, ser part en qualsevol acció judicial, reclamació o recurs en totes les vies i jurisdiccions, civil, penal, laboral, contenciosa administrativa, fins i tot en els recursos extraordinaris de revisió i cassació en l'àmbit de la seva competència.

2.-Tenint en compte el caràcter uniprovincial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d'infermeria de les Illes Balears, assumeix les funcions i competències que segons la legislació vigent corresponguin al Consell Autonòmic d'Infermeria de les Illes Balears .

Article 3.

Representació legal

La representació legal del Col·legi, tant en judici com fora d'ell recaurà en el president o a la presidenta o en la persona en la qual a aquest efecte delegui qui està legitimat per atorgar poders generals o especials a procuradors, lletrats o a qualsevol tipus de mandataris .

CAPÍTOL II Finalitats i Funcions

Article 4.

Fins

El COIBA assumeix en el seu àmbit territorial sense perjudici de les competències de l'Administració pública per raó de la relació funcionarial:

1.-Totes les competències que la legislació vigent li atorga.

2.-La representació institucional dels col·legiats i col·legiades si estan subjectes a col·legiació obligatòria.

3.-Ordenar, representar i defensar els interessos professionals dels seus col·legiats.

4.-Vetllar perquè l'activitat professional s'adeqüi i satisfaci l’ interès públic general i al que afecti en particular la salut pública.

5.-Ordenar l'exercici de la Infermeria en el marc de la llei.

6.-La protecció dels interessos dels consumidors i usuaris dels serveis dels col·legiats.

7.-Promoure i cooperar per a la constant millora de la qualitat de les prestacions professionals dels col·legiats, a través de la seva formació i perfeccionament.

8.-Col · laborar amb les administracions públiques en l'exercici de les seves competències en els termes previstos en les lleis.

ARTICLE 5.

FUNCIONS

Correspon al COIBA l'exercici de les funcions següents:

1.-Assumir la representació corporativa dels col·legiats davant les autoritats, organismes públics, tribunals de justícia i qualssevol altres ens legalment constituïts.

2.-Assumir les competències que d'una manera expressa li delegui l'administració per tal de complir les funcions que se li assignin en aquests Estatuts.

3.-Representar i defensar els interessos professionals i el prestigi de tots els col·legiats o de qualsevol d'ells o elles, si són objecte de vexació en qüestions professionals.

4.-Assessorar les corporacions oficials i les persones individuals i col·lectives, en les formes previstes per la Llei.

5.-Vetllar per l'ètica professional, evitar l’ intrusisme i la competència deslleial entre els professionals, intervenir com a mediador i en procediments d'arbitratge en els conflictes que per motius professionals se susciten entre els col·legiats i les col·legiades, i exercir la potestat disciplinària en matèries professionals i col·legials.

6.-Vetllar per la millora tècnica, professional, social, moral i econòmica dels seus membres, i fomentar la seva formació mitjançant l'organització de cursos de formació postgraduada.

7.-Organitzar conferències, congressos, jornades, adquirir llibres destinats a la biblioteca col·legial, publicar revistes, fullets, circulars, i, en general, posar en pràctica els mitjans que es consideri necessaris per estimular el perfeccionament tècnic, científic i humanístic de la professió.

8.-Organitzar activitats i serveis comuns de caràcter professional (serveis d'assessorament legal, laboral, fiscal i de qualsevol classe; cultural, assistencial, formatiu, de previsió o anàlegs) que siguin d'interès per als col·legiats.

9.-Anotar els títols dels col·legiats en les modalitats de practicant, infermer o infermera, llevadora o llevador, ajudant tècnic sanitari (ATS), diplomat universitari o diplomada universitària en infermeria, graduat en infermeria graduada en infermeria, i qualsevol altre títol expedit pels països membres de la UE en l'actualitat i en un futur, i per altres països, amb l'homologació prèvia per part del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports si fa falta aquest requisit i inscriure'ls en els llibres de registre corresponents.

10.-Portar un llibre de registre especial on s'anoten les associacions de professionals que es puguin crear per a l'exercici de la professió.

11.-Redactar i aprovar els reglaments d'ordre intern que s'estimin convenients per a la bona marxa del Col·legi, que en cap cas podran contravindre el que estableixen aquests Estatuts.

12.-Adquirir, alienar, disposar i, en general, administrar en el seu més ampli terme tota classe de béns mobles i immobles, crèdits drets, accions, realitzant tota mena d'actuacions tant d'administració com de domini per al compliment dels seus fins.

13.-El COIBA no podrà establir barems orientatius ni qualsevol altra orientació, recomanació, directriu, norma o regla sobre honoraris professionals. No obstant el COIBA podrà elaborar criteris orientatius en els casos que preveu la disposició addicional quarta de la Llei 2/1974, de 13 de febrer sobre col·legis professionals.

14.-Establir mitjançant els acords i convenis que siguin procedents les relacions del Col·legi amb la resta de col·legis entitats i organitzacions de la mateixa professió.

15.-Vetllar perquè els mitjans de comunicació social divulguin els avenços de la infermeria i evitin tota propaganda o publicitat de caràcter general equívoca.

16.-Col · laborar amb les universitats en la capacitació dels futurs titulats i titulades i facilitar la seva incorporació a l'activitat professional mitjançant les accions formatives corresponents.

17.-Crear fundacions o qualsevol altre tipus d'entitats sense ànim de lucre per al compliment dels seus fins.

18.-Participar en projectes, plans, estratègies d'organismes oficials mitjançant col·legiats que acreditin una experiència i / o formació mínima en el tema a tractar.

19.-Crear comissions o grups de treballs dependents del COIBA amb la corresponent publicitat o difusió pels mitjans de què disposa. En relació a la creació d'una comissió o grup de treball la Junta de Govern ha d'establir els objectius la finalitat i el seu període de durada així com els requisits per pertànyer a la comissió. Es destinarà anualment una partida econòmica específica per al desenvolupament dels projectes presentats pel grup o comissió.

20.-Correspon al COIBA atendre les sol · licituds d'informació sobre els seus col·legiats i sobre les sancions fermes a ells imposades. Atendre les peticions d'inspecció o investigació que els formuli qualsevol autoritat competent d'un Estat membre de la Unió Europea en els termes i condicions previstos l'article 5 u) de la Llei 2/1974, de 13 de febrer sobre col·legis professionals.

Article 5 bis.

Finestreta única

1.-El COIBA disposarà d'una pàgina web perquè a través de la finestreta única prevista a la Llei 17/2009 de 23 de novembre sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici els col·legiats puguin realitzar tots els tràmits necessaris per a la col·legiació seu exercici i la seva baixa al Col·legi, a través d'un únic punt per via electrònica i a distància.

A través d'aquesta finestreta única, els col·legiats podran de forma gratuïta:

- Obtenir tota la informació i formularis necessaris per a l'accés a l'activitat professional i el seu exercici. 

- Presentar tota la documentació i sol·licituds necessàries, incloent la de la col·legiació. 

- Conèixer l'estat de tramitació dels procediments en els quals tingui consideració d'interessat i rebre la corresponent notificació dels actes de tràmit preceptius i la resolució dels mateixos pel Col·legi inclosa la notificació dels expedients disciplinaris quan no fos possible per altres mitjans. 

- Convocar als col·legiats a les Juntes Generals Ordinàries i Extraordinàries i posar en el seu coneixement l'activitat pública i privada del Col·legi Professional. 

Per a la millor defensa dels consumidors i usuaris a través de la finestreta única es podrà tenir accés:

- Al Registre de col·legiats, que estarà permanentment actualitzat i en el qual constaran, almenys, les següents dades: nom i cognoms dels professionals col·legiats, nombre de col·legiació, títols oficials dels quals estiguin en possessió, domicili professional i situació d'habilitació professional. 

- L'accés al registre de societats professionals, que tindrà el contingut descrit en l'article 8 de la Llei 2/2007, de 15 de març, de societats professionals. 

- Les vies de reclamació i els recursos que podran interposar-se en cas de conflicte entre el consumidor o usuari i un col·legiat o el col·legi professional. 

- Les dades de les associacions o organitzacions de consumidors i usuaris a les quals els destinataris dels serveis professionals poden dirigir-se per obtenir assistència. 

- El contingut dels codis deontològics. 

Article 5 ter.

Memòria anual

1.-El COIBA està subjecte al principi de transparència en la seva gestió. Per a això, elaborarà una memòria anual que contindrà almenys la informació següent:

- Informe anual de gestió econòmica, incloent les despeses de personal suficientment desglossats i especificant les retribucions dels membres de Junta de Govern per raó del seu càrrec.

- Import de les quotes aplicables desglossades per concepte i pel tipus de serveis prestats, així com les normes per al seu càlcul i aplicació.

- Informació agregada i estadística relativa als procediments informatius sancionadors en fase d'instrucció o que hagin assolit fermesa, amb indicació de la infracció a què es refereixen, de la seva tramitació i de la sanció imposada si s'escau, d'acord, en tot cas, amb la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

- Informació agregada i estadística relativa a queixes i reclamacions presentades pels consumidors o usuaris o les seves organitzacions representatives, així com sobre la seva tramitació i, si s'escau, dels motius d'estimació o desestimació de la queixa o reclamació, d'acord, en tot cas , amb la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

- Els canvis en el contingut dels seus codis deontològics, en cas de disposar-ne.

- Les normes sobre incompatibilitats i les situacions de conflicte d'interessos en què es trobin els membres de les juntes de govern.

- Quan sigui procedent, les dades es presentaran desagregades territorialment per corporacions.

2.-La memòria anual s'ha de fer pública a través de la pàgina web en el primer semestre de cada any.

 

Capítol III. Relacions amb l'Administració, els col·legiats i els consumidors i usuaris.

Article 6.

Relació amb altres col·legis i associacions.

El COIBA per al compliment dels seus fins, podrà relacionar-se i coordinar-se amb la resta de col·legis d'Infermeria d'Espanya i d'altres països. A més podrà col · laborar amb col·legis professionals d'altres disciplines i amb associacions de pacients i usuaris.

Article 7.

Relació amb les administracions públiques

1.-L 'Estat i el Govern dels Illes Balears, en l'àmbit de les seues competències, garanteixen l'exercici de la professió Infermera de conformitat amb el que disposen les lleis. Aquest exercici es realitzarà en règim de lliure competència i estarà subjecte, únicament quant a l'oferta de serveis i fixació de la seva remuneració, a la Llei sobre Defensa de la competència i la Llei sobre Competència Deslleial.

2.-El Coiba pel que fa als aspectes institucionals i corporatius, es relacionarà amb l'Administració Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a través de la Conselleria competent en matèria de Col·legis Professionals.

3.-El Col·legi pel que fa als continguts de la professió Infermera, es relacionarà amb les conselleries que tinguin atribuïda competència sobre aquesta matèria.

4.-La Comunitat Autònoma de les Illes Balears pot encomanar al Col·legi la realització d'activitats de caràcter material, tècnic o de serveis de la seva pròpia competència, per raons d'eficàcia o quan no tingui mitjans tècnics idonis per a exercir. Aquest encàrrec de gestió s'ha de formalitzar mitjançant la signatura del corresponent conveni.

5.-La Comunitat Autònoma i / o les administracions locals de les Illes Balears i el Col·legi poden subscriure convenis de col·laboració per a la realització d'activitats d'interès comú, i per a la promoció d'actuacions orientades a la realització de l’ interès públic, i en especial , dels usuaris i de les usuàries dels serveis professionals dels col·legiats i Col·legiades.

Article 8.

Relació directa amb les administracions públiques.

En relació directa amb les administracions públiques de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d'Infermeria haurà de realitzar les següents funcions:

1.-Exercir les competències que rebi per delegació de les esmentades administracions.

2.-Informar sobre els projectes i avantprojectes de normes que elabori el Govern de les Illes Balears en matèria de col·legis professionals, i seran escoltats en el procediment d'elaboració de les disposicions de caràcter general que afectin directament els interessos que representen.

3.-Col · laborar amb les administracions públiques mitjançant la realització d'estudis, emissió d'informes, elaboració d'estadístiques, participació en procediments d'arbitratge i desenvolupament d'altres activitats relacionades amb els seus fins que puguin ser sol · licitades pels òrgans competents.

4.-Col · laborar amb les administracions públiques en la realització d'activitats educatives, de formació tècnica, de perfeccionament professional o similar, especialment quan no tinguin exclusivament els col·legiats com a destinataris.

5.-Donar suport, en els termes en què s'acordi, a les activitats administratives de planificació, promoció, divulgació i informació en matèries que afectin els drets culturals econòmics i socials dels ciutadans.

6.-Participar en els òrgans assessors o consultius de les administracions públiques en els termes que prevegi la normativa corresponent.

Article 8 bis

Servei d'atenció als col·legiats i als consumidors o usuaris.

1.-El COIBA atendrà les queixes o reclamacions presentades pels col·legiats.

2.-Així mateix, el COIBA disposarà d'un servei d'atenció als consumidors o usuaris, que necessàriament tramitarà i resoldrà les queixes i reclamacions referides a l'activitat col·legial o professional dels col·legiats es presenten per qualsevol consumidor o usuari que contracti els serveis professionals, així com per associacions i organitzacions de consumidors i usuaris en la seva representació o en defensa dels seus interessos.

3.-EI COIBA a través d'aquest servei d'atenció als consumidors o usuaris, ha de resoldre sobre la queixa o reclamació segons siga procedent: bé informant sobre el sistema extrajudicial de resolució de conflictes, bé remetent l'expedient als òrgans col·legials competents per instruir els oportuns expedients informatius o disciplinaris, bé arxivant o bé adoptant qualsevol altra decisió conforme a dret.

4.-La presentació de queixes i reclamacions es pot realitzar per via electrònica i per correu ordinari.

CAPÍTOL IV. Domicili i àmbit territorial

Article 9.

Domicili i àmbit territorial

1.-El COIBA té el seu domicili social a la ciutat de Palma de Mallorca, al carrer Almirall Gravina, 1 i tal domicili es podrà modificar per acord de l'Assemblea General de Col·legiats.

2.-El seu àmbit territorial i competències, s'estenen a la comunitat autònoma de les Illes Balears. Hi haurà a més dos delegacions insulars, una a Menorca i una altra a Eivissa.

Article 10.

Delegacions territorials

1.-El COIBA, per mitjà de la seua Junta de Govern, podrà nomenar delegats i delegades comarcals i / o de centres assistencials dins de la comunitat autònoma de Illes Balears. Aquests delegats i delegades depenen orgànicament i funcionalment de la Junta de Govern del Col·legi, i les seves respectives funcions les acorda la Junta de Govern en el moment del seu nomenament. Així mateix podrà obrir i mantenir delegacions locals i / o comarcals.

2.-S'estableixen dos Delegacions Insulars del Col·legi: una a Menorca i una altra a Eivissa.

3.-Al capdavant de la Delegació Insular de Menorca hi haurà una Junta Insular, integrada per un president o presidenta, un vicepresident o vicepresidenta i un secretari o secretària. El president o presidenta de la Junta Insular ostentarà al seu torn el càrrec de vicepresident segon o vicepresidenta segona de la Junta de Govern del COIBA.

4.-Al capdavant de la Delegació Insular d'Eivissa haurà una Junta Insular, estarà integrada per un president o presidenta, un vicepresident primer o vicepresidenta primera, un vicepresident segon o vicepresidenta segona, que serà representant de Formentera, i un secretari o secretària. El president o presidenta de la Junta Insular ostentarà al seu torn el càrrec de vicepresident tercer o vicepresidenta tercera de la Junta de Govern del COIBA.

5.-Tots els membres de les juntes insulars són elegits entre col·legiats que tinguin fixada la seva residència habitual en l'àmbit territorial de la seva respectiva junta, en forma simultània i amb idèntic procediment i durada que els càrrecs de la Junta de Govern del COIBA .

6.-El president o presidenta de la Junta Insular, representarà al COIBA i presidirà els actes i sessions que es duguin a terme en el seu àmbit territorial, sempre que no estigui present el president o presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. Convocarà i presidirà les sessions de la Junta Insular i dirigirà la gestió administrativa de la seva respectiva delegació, ha de donar compte a la Junta de Govern del COIBA dels acords que hagin adoptat en les sessions de la Junta Insular per a la seva ratificació per aquella. També tindrà aquelles altres funcions que li delegui la Junta de Govern del Col·legi.

7.-El vicepresident o vicepresidenta de la Junta Insular assumirà les funcions del president o presidenta de la Junta Insular en cas d'absència, malaltia, cessament o vacant.

8.-Per la seva part els secretaris o secretàries de les juntes insulars, desenvoluparan les següents funcions en particular, i amb caràcter enunciatiu: redactar les actes de les sessions de les juntes insulars; redactar i expedir tots els escrits relatius als assumptes que es tramitin a la Delegació Insular rebre i donar compte al president o presidenta de totes les sol · licituds i comunicacions que es remeten al Col·legi; organitzar i dirigir la gestió ordinària de la Delegació Insular, i remetre, a mandat del president o presidenta, les convocatòries de les sessions de les juntes insulars.

9.-El funcionament, organització i atribucions de la delegacions insulars s'establirà per acord de la Junta de Govern del Col·legi, respectant el contingut d'aquests Estatuts col·legials a proposta de la pròpia Delegació.

Títol II Funcionament del Col·legi

Article 11.

Òrgans de govern

Els òrgans de govern del COIBA són:

a) L'Assemblea General de col·legiats.

b) La Junta de Govern.

CAPÍTOL l L'Assemblea General

Article 12.

Naturalesa

L'Assemblea General, formada per la totalitat dels col·legiats que es trobin en ple gaudi dels seus drets corporatius és l'òrgan suprem de la representació col·legial, en ella resideix la voluntat col·legial i hi ha de retre comptes de la seva actuació la Junta de Govern .

 

Article 13.

Facultats

1.-L 'Assemblea General està investida de les més àmplies facultats per complir els fins i aconseguir els objectius col·legials, i, en conseqüència, per adoptar els acords necessaris per a la consecució dels seus fins.

2.-En particular, i amb caràcter enunciatiu, té les funcions següents:

a) Aprovar i modificar els Estatuts.

b) Aprovar i modificar els reglaments d'ordre intern.

c) Aprovar, si escau, les propostes presentades per la Junta de Govern, i també les presentades per la seva conducte, pels col·legiats que representin, almenys, un 10% del cens col·legial. En el cas especial d'una proposta de moció de censura contra algun o tots els membres de la Junta de Govern, la proposta ha de presentar un mínim d'un 15% del cens col·legial i la Junta de Govern haurà de convocar Assemblea general extraordinària en un termini màxim d'un mes des de la presentació de la proposta.

d) La censura de la Junta de Govern, un cop aprovada, comportarà el cessament dels seus membres i de qualsevol altra persona que de manera permanent o ocasional exerceixi càrrecs representatius o de representació.

Per a la vàlida adopció d'aquest acord de censura es requerirà el vot favorable de la majoria qualificada de 3/4 dels col·legiats assistents sempre que aquesta equivalgui, com a mínim a les 3/4 parts del 15% del cens col·legial exigible per a la presentació d'una proposta de moció de censura.

e) L'aprovació de pagament de desplaçaments, dietes, retribucions, assignacions i qualsevol altra compensació que s'atribueixi als membres de la junta de govern.

f) L'aprovació, si escau, de la memòria d'activitats presentada per la Junta de Govern, i també si escau, la de l'estat d'ingressos i despeses, de l'estat econòmic i dels pressupostos que presenti la Junta de Govern.

Si l'Assemblea General no aprova els pressupostos, aquests hauran de ser reelaborats i presentats novament per a ser aprovat en Assemblea General Extraordinària, en el termini màxim de tres mesos, quedant durant aquest període, prorrogats els anteriors.

g) L'agrupació, segregació o dissolució, així com la seva absorció per un altre Col·legi. Aquest acord haurà de ser adoptat per majoria absoluta del cens col·legial.

h) L'aprovació, si escau, de les propostes que es formulin per a la realització d'actes de rigorós domini sobre béns immobles propietat del Col·legi.

i) La fixació de quotes no periòdiques i de derrames.

j) La creació de fundacions privades.

Article 14.

Reunions de l'assemblea general.

1. - Ordinàries: Es reunirà amb caràcter ordinari, previ acord de la Junta de Govern, un cop l'any, abans del 30 d'abril de cada any, per tractar dels assumptes que figurin en l'ordre del dia, i, necessàriament de els següents: memòria de les activitats realitzades durant l'any anterior, estat econòmic de la corporació, liquidació del pressupost vençut i presentació del que ha de regular en el període següent.

2. -. Extraordinàries: Es reunirà amb caràcter extraordinari quan així ho acordi la Junta de Govern. S'ha d'acordar així mateix la seva convocatòria quan ho sol · liciti un nombre de col·legiats i col·legiades que suposi almenys un 10% del cens col·legial amb un ordre del dia concret. En el cas especial d'una proposta de moció de censura contra algun o tots els membres de la Junta de Govern, la proposta ha de presentar un mínim d'un 15% del cens col·legial i la Junta de Govern haurà de convocar Assemblea general extraordinària en un termini màxim d'un mes des de la presentació de la proposta.

3.-Tant en les reunions ordinàries com extraordinàries únicament podran adoptar acords vàlids sobre aquells punts que figurin en l'ordre del dia.

Article 15.

Convocatòria d'assemblees generals.

1.-La convocatòria d'assemblees generals és única i s'ha de fer:

a) Quan es tracti de l'Assemblea General Ordinària, mitjançant circular adreçada a tots els col·legiats al domicili que figuri als arxius o base de dades col·legial i mitjançant la seva publicació a la pàgina web col·legial i en el tauler d'anuncis de totes les seus i delegacions del Col·legi. En la convocatòria publicada ha de figurar, com a mínim, l'ordre del dia, l'hora i el lloc de celebració, la qual no es pot portar a terme amb anterioritat a dotze dies hàbils a comptar de l'enviament de la circular i de la publicació en la pàgina web.

Donat el caràcter insular del nostre territori la Junta de govern podrà decidir que se celebri Assemblea General de manera prèvia o simultània a Menorca i Eivissa, al·lusives totes elles a aquests temes i unides a aquestes decisions.

b) Quan es tracti de l'Assemblea General Extraordinària s'actuarà conforme al que preveu el punt anterior.

2.-En qualsevol cas, l'Assemblea no podrà celebrar-se abans de dotze dies hàbils, comptats a partir del següent a aquell en què es va acordar publicar la convocatòria a la pàgina web col·legial i al de sortida de la circular-convocatòria als col·legiats i col·legiades.

3. En qualsevol cas no podrà celebrar cap Assemblea en dissabte o festiu, com tampoc en dia hàbil que coincideixi entre dos dies festius, o entre un dia festiu i un dissabte, tot això a fi d'afavorir la major participació col·legial.

Article 16.

President o presidenta i secretari o secretària.

Faran de president o presidenta i secretari o secretària els que ho siguin de la Junta de Govern. El president o presidenta actuarà de moderador, tindrà cura de que la reunió es desenvolupi sense alteracions de l'ordre i que tant els debats com l'adopció dels acords s'adaptin escrupolosament a la normativa legal i estatutària i als principis democràtics.

Article 17.

Constitució. Llista d'assistents.

1.-L 'Assemblea quedarà vàlidament constituïda amb l'assistència de la meitat més un dels col·legiats en primera convocatòria, i sigui quin sigui el nombre d'assistents en segona convocatòria, que començarà 30 minuts després de l'hora en què s'hagi convocat la primera. Sense perjudici del que s'estableix per als casos d'absència, vacant, cessament o malaltia l'Assemblea serà presidida pel president o presidenta del COIBA, i assistirà a la mateixa el secretari o secretària del COIBA en qualitat de tal, i en especial a efectes de la redacció de l'acta.

Les Assemblees que si s'escau puguin celebrar-se en les seu de les Delegacions Insulars podran ser presidides tant pel president o presidenta del COIBA com pel membre de la Junta de Govern que aquell o aquella designi a aquest efecte i assistirà en qualitat de tal el secretari o secretària de la Junta insular.

L'assistència a les Assemblees serà personal, sense que en cap cas sigui admissible la delegació de vot.

2.-El secretari o secretària amb caràcter previ a l'inici de la sessió, prendrà nota o donarà les instruccions oportunes al personal administratiu del Col·legi per confeccionar la llista d'assistents a efectes de quòrum i capacitat per participar-hi i, si s'escau en les votacions oportunes.

Article 18.

Acords

Es prendran per majoria simple amb excepció dels que calgui adoptar en relació amb les qüestions a què es refereixen els apartats d), g) i f) de l'article 13 dels presents estatuts pels que precisaran les majories allà exigides. En cap cas els acords, decisions i recomanacions adoptats pel COIBA seran contraris als límits establerts a la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de defensa de Competències.

Article 19.

Votacions

Les votacions, en general seran secretes. No obstant això podran realitzar a mà alçada quan no s'oposi cap dels col·legiats o col·legiades assistents.

Article 20.

Interventors o interventores

A l'inici de la sessió, l'Assemblea-sempre que sigui possible, designarà d'entre els col·legiats assistents tres interventors o interventores, que aprovaran l'acta i la signaran conjuntament amb el president o presidenta i el secretari o secretària. Si no hi ha d'entre els col·legiats assistents qui es postulés voluntàriament a aquest efecte, com interventors o interventores seran designats o designades mitjançant sorteig d'entre els o les assistents. No serà necessària la presència d'interventors o interventores quan a instàncies de la Junta de Govern l'Assemblea se celebri en presència d'un notari o notària.

Article 21.

Executivitat dels acords

Els acords presos en Assemblea General sobre punts de l'ordre del dia seran immediatament executius i d'observança obligatòria per a tots els col·legiats sense excepció, sense perjudici dels recursos que puguin interposar, ni de la seva possible suspensió en la via jurisdiccional.

 

CAPÍTOL II La Junta De Govern

Article 22

La Junta de Govern estarà constituïda per un Ple i una Comissió Permanent.

Article 23.

El Ple de la Junta de Govern

El Ple de la Junta de Govern del COIBA està integrat pels següents membres:

- President o presidenta

- Un vicepresident primer o una vicepresidenta primera.

- Un vicepresident segon, o una vicepresidenta segona de Menorca i Un vicepresident tercer o una vicepresidenta tercera de Eivissa, els quals seran, respectivament presidents o presidentes de la delegacions insulars del COIBA a Menorca i a Eivissa. Els presidents o presidentes de les delegacions insulars podran delegar en el vicepresident o en la vicepresidenta de les delegacions insulars la seva representació en les Juntes de Govern i en la Comissió Permanent.

- Un secretari o una secretària.

- Un tresorer o una tresorera.

- Un vicesecretari o una vicesecretària.

- Vocalies en un nombre mínim de cinc i màxim de set, que aniran degudament numerades. El o la vocal I ocuparà el càrrec de Vicetresorer o Vicetresorera.

- La Junta de govern tractarà d'incorporar entre els seus membres, infermers i infermeres que posseïxin alguna de les especialitats previstes en el Reial decret 450/2005, 22 abril especialitats d'infermeria, o en la norma que substitueixi a aquesta en el futur.

Quan així s'estimi necessari, qualsevol dels membres de la Junta de Govern podrà ser declarat en règim de dedicació plena al Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, per la qual cosa se li reconeixerà la retribució econòmica que s'estimi adequada a la seva dedicació; la qual deixarà de percebre quan cessi en aquesta activitat.

Article 24.

Comissió Permanent de la Junta de Govern

La Comissió permanent estarà integrada pel president o la presidenta, el vicepresident primer o la vicepresidenta primera, el vicepresident segon o la vicepresidenta segona i el vicepresident tercer o la vicepresidenta tercera, el secretari o la secretària, el vicesecretari la vicesecretària, i el tresorer -comptador o la tresorera comptadora.

Article 25.

Reunions del Ple de la Junta de Govern

1. - El Ple es reunirà ordinàriament una vegada al trimestre com a mínim, i amb caràcter extraordinari quan ho sol · liciti almenys la meitat dels seus membres, o la Comissió Permanent, o ho consideri oportú el president o la presidenta.

2.-Les convocatòries les farà el secretari o la secretària amb el mandat previ del president o de la presidenta de la Junta de Govern qui fixaran l'ordre del dia, la data, l'hora i el lloc de celebració, dades aquestes que han de constar en la convocatòria, que haurà de remetre com a mínim, amb 48 hores d'antelació a la data de celebració.

3.-El president o presidenta i la Comissió Permanent podran convocar, en qualsevol moment amb caràcter d'urgència el Ple, quan les circumstàncies així ho aconsellin.

4.-Els acords s'adoptaran per majoria simple i vàlidament, en primera convocatòria, quan assisteixin a la reunió la majoria dels seus membres, i en segona, sigui quin sigui el nombre d'assistents. En cas d'empat en la votació, decidirà el vot de qualitat del president o presidenta.

5.-L 'assistència a les sessions serà obligatòria, sense perjudici que es pugui justificar degudament la inassistència.

6. El Ple serà presidit pel president o presidenta del COIBA, sense perjudici que sigui presidida pel vicepresident. primer o vicepresidenta primera en els casos d'absència, malaltia, cessament o vacant.

7.-Els membres de la Junta de Govern tindran dret a la percepció de dietes i compensacions en funció de la seva dedicació col·legial, que seran consignades en les corresponents partides pressupostàries per a ser aprovat per l'Assemblea General.

Article 26.-

Reunions de la Comissió Permanent

1.-La Comissió permanent es reunirà per convocatòria del president o presidenta un cop al mes, ordinàriament, i amb major freqüència quan els assumptes a tractar ho requereixin o ho sol · liciten, almenys, tres dels seus membres.

2.-La convocatòria de la Comissió permanent es cursarà amb 48 hores d'antelació, mantenint-se la facultat del president o de la presidenta per convocar d'urgència.

3.-Els acords s'adoptaran de la mateixa manera que en el Ple.

4.-Es pot convocar perquè assisteixi a la Comissió permanent a qualsevol altre membre del Ple de la Junta de Govern si han de ser tractats assumptes de la seua competència.

Article 27.

Funcions de la Junta de Govern

1.-Són funcions del Ple:

a) Executar els acords adoptats per l'Assemblea General.

b) Dirigir i administrar el Col·legi en benefici de la corporació.

c) La gestió ordinària dels interessos de la corporació.

d) L'establiment i organització dels serveis necessaris per al millor compliment de les funcions col·legials.

e) Exercir la potestat disciplinària i imposar sancions d'acord amb el previst en aquests estatuts, prèvia la instrucció del corresponent expedient disciplinari.

f) Recaptar i administrar els fons col·legials.

g) Redactar els pressupostos anuals i retre comptes de la seva execució.

h) En la redacció dels pressupostos anuals es reflectirà explícitament les quotes periòdiques i de nou ingrés que hagin de satisfer els col·legiats, tant per als o les col·legiats exercents com no exercents. No obstant això per entrar en vigor aquestes quotes, hauran de ser aprovades en el pressupost de l'exercici corresponent. La proposta de pressupost anual juntament amb les quotes periòdiques i de nou ingrés haurà de ser exposat en el 'tauler d'anuncis i notificat la publicació a tots els col·legiats mitjançant la convocatòria d'Assemblea General Ordinària.

i) Convocar eleccions.

j) Atorgar premis i distincions a persones o entitats.

k) Aprovar la creació, composició, renovació i dissolució de comissions i grups de treball.

l) Concedir beques, ajudes o subvencions per a la promoció i desenvolupament professional.

m) Acordar o denegar l'admissió de col·legiats i col·legiades.

n) I, en general, les que preveu l'article 5 d'aquests Estatuts.

2.-Són funcions de la Comissió permanent:

a) Executar totes les funcions que li delegui el Ple.

b) Executar les funcions que se li atorguen en aquests Estatuts.

c) Adoptar els acords i realitzar activitats sobre els assumptes que sent competència del Ple de la Junta, raons d'urgència aconsellin l'adopció de mesures o acords, havent de ser ratificats per la seva validesa pel Ple de la Junta de Govern en la següent reunió.

Article 28.

Condicions per ser membre de la Junta de Govern

1.-Podran ser elegits per la Junta de Govern tots els col·legiats majors d'edat que exerceixin la seva activitat professional en Illes Balears i que comptin almenys amb deu anys d'antiguitat en el COIBA per ser elegit o elegida com a president o presidenta i un any per a la resta càrrecs de la Junta.

2.-No obstant no podran formar part de la Junta de Govern:

a) Els col·legiats o col·legiades que hagin estat condemnats o condemnades per sentència ferma, que comporti la inhabilitació per a càrrecs públics.

b) Els col·legiats o col·legiades als quals s'hagi imposat sanció disciplinària per falta greu o molt greu i no hagi estat cancel·lada en el seu expedient personal.

c) Els col·legiats o col·legiades que no estiguin al corrent de les obligacions corporatives quant a quotes col·legials en la data de publicació de la convocatòria.

Article 29.

Durada del mandat i causes de cessament.

1.-La durada dels càrrecs de la Junta de Govern serà de quatre anys des de la seva presa de possessió, passats els quals i dins el mes següent s'hauran de convocar noves eleccions en què la Junta es renovarà de forma ordinària. Fins que prenguin possessió els candidats o candidates elegits, els membres de la Junta de Govern exerciran els seus càrrecs en funcions.

2.-Constitueix deure de tota col·legiada i col·legiat acceptar, llevat de casos justificats, i desenvolupar fidelment els càrrecs per als quals van ser elegits.

3.-Els membres de la Junta de Govern cessaran per:

a) Defunció.

b) Transcurs del termini o mandat perquè el van ser elegits o elegides.

c) Incapacitat que l'impossibiliti per l'exercici del càrrec.

d) Renúncia, presentada per escrit al president del COIBA.

e) Estar subjecte o subjecta a causa legal d'incompatibilitat d'acord amb el previst en aquests Estatuts o en qualsevol altra norma legal.

f) Causar baixa definitiva en l'exercici professional.

g) Aprovació d'una moció de censura per l'Assemblea General.

h) Causar baixa com a col·legiat o col·legiada del COIBA.

4.-Les vacants en els càrrecs de la Junta de Govern que al llarg del mandat d'aquesta es poguessin produir per qualsevol motiu, voluntari o forçós, podran, per al temps que resti de mandat i fins a un màxim de quatre vacants, ser cobertes per qualssevol dels suplents de la candidatura més votada. Si aquests rebutgin aquest nomenament, el Ple de la Junta podrà proposar i designar lliurement, d'entre els col·legiats i col·legiades del COIBA que reuneixin els requisits que preveu l'art 28.2 de aquests Estatuts, a qui ocupi aquesta vacant. A partir de la cinquena vacant caldrà que aquestes es proveeixin mitjançant elecció per l'Assemblea General (ordinària o extraordinària), prèvia convocatòria a aquest efecte amb dos mesos d'antelació per tal que fins a vint dies hàbils abans de la data prevista per a l'Assemblea , puguin postular-se a aquesta finalitat candidats o candidates que reuneixin els requisits que preveu l'art 28.1 de aquests Estatuts. Serà suficient per a la postulació d'aquestes candidatures un escrit dirigit a la Junta de Govern manifestant complir els requisits per ser membre de la Junta de Govern. Les candidatures presentades seran publicades, amb una antelació mínima de 10 dies hàbils a la data de l'Assemblea, a la pàgina web col·legial i al tauler d'anuncis de les diferents seus col·legials. Serà requisit necessari per ser elegit, excepte causa degudament justificada, que el candidat estigui present el dia de l'Assemblea que prevegi en l'ordre del dia aquesta elecció, resultarà elegit, d'entre tots els candidats, qui obtinga major nombre de vots per part dels col·legiats assistents. En cas d'empat, en el mateix acte assembleari es procediria al desempat. De la mateixa manera es procedirà per al cas que la vacant afecti un membre de la Junta insular, si bé que en aquest cas l'elecció únicament competència dels respectius col·legiats de la Delegació insular afectada.

En el cas que la vacant afecti al càrrec de president o presidenta del COIBA es convocaran al més aviat possible eleccions per a tota la Junta de Govern en la forma prescrita en els presents estatuts.

 

Article 29 bis.

Executivitat dels acords.

Els acords adoptats pel Ple o la Comissió Permanent de la Junta de Govern sobre punts de l'ordre del dia seran immediatament executius i d'observança obligatòria per a tots els col·legiats i col·legiades sense excepció, sense perjudici dels recursos que puguin interposar-se, ni de la seva possible suspensió a la via jurisdiccional.

CAPÍTOL III De les Eleccions a la Junta de Govern

Article 30.

Disposicions generals. Convocatòria

1.-Tota elecció que se celebri encaminada a triar la Junta de Govern del Col·legi es regirà pel procediment establert en els articles següents, són d'aplicació supletòria la regulació establerta sobre el règim electoral general de l'Estat.

2.-La elecció dels membres que han de conformar la Junta de Govern serà per votació personal, secreta i directa i podran participar-hi tots els col·legiats i col·legiades que exerceixin la seva activitat professional principal a les Illes Balears o siguin col·legiats o col·legiades no exercents, tots ells al corrent de les obligacions col·legials. El vot es pot emetre en presència, o bé per correu, o bé per via telemàtica amb les formalitats previstes en les disposicions estatutàries..

3.-La convocatòria de les eleccions s'ha de fer mitjançant acord de la Junta de Govern que s'anunciarà mitjançant circular a tots els col·legiats, es publicarà al tauler d'anuncis del Col·legi i les seves delegacions, i a la seva pàgina web, i es publicarà també en almenys dos dels diaris de major difusió de les Illes Balears. En l'anunci s'haurà d'assenyalar el següent:

a) Càrrecs objecte d'elecció, requisits per poder aspirar i termini de presentació de candidatures.

b) Dia, hora d'inici i tancament, i lloc d'elecció. La data de l'elecció no podrà ser anterior a trenta dies hàbils, ni posterior a seixanta dies hàbils comptadors de l'endemà de la data de la proclamació de les candidatures definitives.

4.-Només podran concórrer a les eleccions candidatures completes en les quals figurin tots els membres del Ple de la Junta de Govern a escollir amb indicació expressa dels càrrecs que ocuparà cadascun dels membres. Els candidats hauran de concórrer amb mínim de quatre suplents, podent a la seva elecció, incrementar el nombre de suplents fins a un màxim de vuit.

5.-Es considerarà incompleta aquella candidatura en què renunciïn, entre els actes de proclamació de les candidatures i els de votació, més de quatre persones del total de la candidatura. En aquest supòsit la mesa electoral ha d'acordar la seva exclusió del procés electoral. Si per qualsevol motiu un o més membres de la candidatura cessessin, es podrà substituir pels suplents de la llista de candidats i candidates. La substitució pot tenir lloc fins a tres dies hàbils anteriors al de la votació, mitjançant comunicació escrita dirigida al president o a la presidenta de mesa electoral. La Mesa publicarà aquestes substitucions a la pàgina web i al tauler d'anuncis del Col·legi i de les seves Delegacions.

Article 31.-

De la mesa electoral. Composició i constitució

1.-El procés electoral serà controlat per la mesa electoral, que es compondrà de la col·legiada o col·legiat en actiu amb més antiguitat del Col·legi, que serà la presidenta o el president, la col·legiada o col·legiat en actiu de més edat, que serà el o la vocal, i la col·legiada o col·legiat en actiu de menor edat, que serà la secretària o el secretari. La Junta de Govern està obligada a designar aquells components i comunicar. Cap candidat o candidata, ni membre de la Junta de Govern podrà formar part de la mesa electoral. En el cas d'absència degudament justificada d'algun membre de la Mesa, es designarà a les col·legiades o col·legiats que els segueixin en el mateix ordre establert. Els que ja hagin format part de la mesa electoral en passades eleccions no podran exercir i ostentar cap càrrec a la Mesa electoral.

2.-La mesa electoral es constituirà en el desè dia hàbil següent a l'acord adoptat per la Junta de Govern aprovant i ordenant la remissió de la convocatòria d'eleccions. El moment de la constitució de mesa electoral marca l'inici del procés electoral.

3.-La Junta de Govern aprovarà una partida econòmica per a despeses de caràcter electoral, que serà gestionada per mesa electoral sota els criteris de repartiment equitatiu entre totes les candidatures acceptades i despeses acreditades.

4.-La mesa electoral es dotarà dels mitjans materials i humans que precisi per al correcte desenvolupament de les seves funcions, a càrrec del Col·legi. Els membres de mesa seran retribuïts econòmicament pel temps dedicat a les tasques electorals.

Article 32.-

Funcions de la Mesa Electoral

Seran funcions de la mesa electoral totes aquelles referides al control del procés electoral. A títol enunciatiu, entre d'altres:

a) Determinar el calendari del procés electoral dins els límits temporals establerts en aquests estatuts.

b) Publicar la llista d'electors en el tauler d'anuncis del Col·legi i les seves Delegacions.

c) Anunciar l'hora de l'inici i tancament de les votacions.

d) Proclamar les candidatures presentades.

e) Resoldre les queixes, reclamacions i recursos sobre la formació i rectificació del cens, d'acord amb el que disposa l'article 34 d'aquests Estatuts.

f) Distribuir racionalment i equitativament l'ús dels diferents locals socials del Col·legi pels diferents candidats proclamats, que podran utilitzar per als seus actes electorals en igualtat de condicions.

g) Determinar el format de les paperetes de votació que, en qualsevol cas, hauran de ser de color blanc i de la mateixa mida. La Mesa ordenarà als serveis administratius del Col·legi la impressió de la papereta amb els noms dels candidats i dels sobres homologats i que hauran d'estar llistes sempre abans del moment en què el secretari de la mesa hagi de enviar-los als interessats a votar per correu . El cost de la confecció i edició serà a càrrec del Col·legi.

h) Presidir la votació, conservar l'ordre, fer l'escrutini i vetllar per la correcta organització electoral i la transparència del sufragi.

Article 33.

interventors o interventores

Cada candidatura podrà escollir d'entre les col·legiades i col·legiats un interventor o interventora per cada una de les urnes previstes que la representi als actes electorals els noms es comunicaran formalment a la Mesa Electoral ¡amb una antelació mínima de tres dies hàbils a la data de celebració de la votació. Els interventors o interventores poden assistir a tots els actes electorals.

Article 34.-

Cens electoral. Presentació i proclamació de candidatures

1.-El cens electoral ha de ser publicat per la Mesa Electoral al dia hàbil següent de la seva constitució. El cens electoral publicat haurà d'estar exposat per a la consulta de les interessades o interessats a la seu col·legial. Les dades censals també podran ser consultats pels col·legiats a través del web de l'escola. A partir del dia següent d'aquesta publicació els interessats o interessades disposaran d'un termini màxim de deu dies hàbils en el qual podran formular reclamacions i queixes davant la mesa electoral sobre els errors que s'hagin pogut detectar i que hauran de ser resoltes per la mateixa Taula en un termini màxim de tres dies hàbils a partir de la finalització del termini fixat per presentar reclamacions. En el cens haurà de figurar el nom, cognom, número de col·legiació i DNI dels col·legiats o col·legiades.

2. El cens definitiu es publicarà al tauler d'anuncis i a la pàgina web col·legial un màxim de quatre dies hàbils des de la finalització del termini fixat per presentar reclamacions al cens provisional.

3.-El termini de presentació de candidatures serà de deu dies hàbils computat a partir del dia següent a la publicació del cens definitiu.

4.-Una còpia del cens definitiu es lliurarà a cadascuna de les candidatures que siguin proclamades, sent aquest cens l'únic vàlid per a la celebració de les eleccions. Un cop finalitzat el procés electoral s'haurà de retornar el cens lliurat a cadascuna de les candidatures.

5.-La proclamació de les candidatures que reuneixin tots els requisits s'haurà d'efectuar en el cinquè dia hàbil següent a la finalització del termini de presentació de les candidatures. La proclamació es publicarà al tauler d'anuncis de les diferents seus del Col·legi i a la pàgina web col·legial.

6.-La mesa electoral únicament pot excloure als candidats o candidates pels supòsits que estableix l'article 28 i l'article 30.5. L'exclusió de qualsevol candidatura haurà de ser motivada i notificada el dia hàbil següent a la proclamació provisional de les candidatures. Contra l'acord d'exclusió es podrà presentar recurs davant la mesa electoral i alternativa o subsidiàriament 'esmenar mitjançant la presentació de nou candidat, en el termini de dos dies hàbils des del dia següent a la notificació de l'exclusió.

El recurs i / o l'esmena serà resolt en el mateix termini. Aquesta última decisió serà susceptible de revisió davant els òrgans de la Jurisdicció del Contenciós-Administratiu. La proclamació definitiva es publicarà al tauler d'anuncis de les diferents seus del Col·legi i a la pàgina web col·legial.

Article 35.

Vot per correu.

Les col·legiades i els col·legiats podran emetre el vot per correu amb les formalitats:

1.-Des del dia següent hàbil a la proclamació definitiva de les candidatures les col·legiades i els col·legiats que desitgin votar per correu, i sempre que es trobin censats, disposaran de vuit dies hàbils per així sol · licitar davant el secretari o secretària de la mesa electoral . Aquesta sol · licitud es podrà efectuar personalment pels propis col·legiats o col·legiades davant el secretari o secretària mitjançant una compareixença a les dependències col·legials, o bé per escrit, dirigit per correu certificat al secretari o secretària de la mesa electoral, signat per la col·legiada o col·legiat i acompanyat d'una fotocòpia del seu DNI o carnet col·legial. La sol · licitud es podrà realitzar a través de mitjans telemàtics si aquests permeten la identificació fefaent del col·legiat. Els sol·licitants hauran expressament indicar l'adreça en què desitgen rebre la documentació oportuna que permeti l'exercici del dret al vot per correu.

2.-El secretari o secretària de la Mesa trametrà als interessats, després de comprovar que estiguin inscrits en el cens definitiu, per correu certificat amb justificant de recepció, en la direcció que havien estat assenyalades a aquest efecte, les paperetes i sobres destinats a la materialització del vot.

3.-L 'emissió del vot haurà d'efectuar-se de la següent manera:

a) En el sobre destinat a aquest efecte s'introdueix la papereta de votació doblegada.

b) Aquest sobre s'introduirà en un altre sobre juntament amb una fotocòpia del DNI o del carnet col·legial del votant per correu.

c) Aquest segon sobre tancat s'enviarà per correu certificat adreçat al president o presidenta de la Mesa Electoral del COIBA amb l'aclariment següent: «Per a les eleccions al Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears a celebrar el dia ...»

4.-El secretari o secretària de la mesa electoral ha d'adoptar les mesures que consideri necessàries per garantir la custòdia i seguretat del vot per correu fins al moment de l'inici de les eleccions, en què es farà entrega dels rebuts a la mesa electoral. La mesa electoral habilitarà un registre independent d'entrada i sortida de la documentació corresponent al vot per correu. Els interventors o interventores de les diverses candidatures poden supervisar les mesures de custòdia i seguretat del vot.

Article 35 bis. Vot telemàtic.

Els electors podran emetre el seu vot telemàtic des de qualsevol ordinador connectat a Internet a través del portal del Col·legi mitjançant el següent procediment:

1. Una vegada identificats, els votants es dirigiran a un enllaç creat al portal del Col·legi, que connectarà amb la infraestructura de votació.

2. La infraestructura de votació salvaguardarà el principi de vot secret i es regirà pels principis de neutralitat, confidencialitat, seguretat, integritat del vot i dissociació de dades entre vot i votant, i se li exigirà una transparència suficient per tal de permetre que una restauració del sistema possibiliti auditories externes o internes de les activitats realitzades.

3. La infraestructura de votació ha de ser senzilla, prou intuïtiva com per facilitar la votació als electors i serà neutral en la forma de presentar les candidatures.

4. La infraestructura de votació no permetrà la realització de vots nuls, però possibilitarà la presentació del vot en blanc.

5. Els electors podran formular el vot telemàtic una sola vegada. La infraestructura de votació podrà emetre un resguard justificant l'existència de la votació més no el seu contingut.

6. Solament la mesa electoral disposarà de la clau d'encriptació necessària per donar inici al procés electoral i posterior escrutini.

Article 36.

Acte electoral.

1.-En el dia i lloc assenyalat per la votació s'habilitaran les urnes que la mesa electoral consideri necessàries, destinada la primera als vots de les col·legiades i col·legiats enviats per correu i la resta als vots de les col·legiades i col·legiats que votin en presència. El contingut de cadascuna s'assenyalarà clarament en el seu exterior.

2.-A la seu electoral es disposaran paperetes de votació suficients i s'habilitarà una dependència apropiada per poder efectuar l'elecció dels candidats o candidates de manera reservada.

3.-El president o presidenta de mesa electoral anunciarà l'inici de la votació amb les paraules: «Comença la votació».

4.-La votació serà controlada pels membres de mesa electoral, que podran auxiliar dels empleats o empleades col·legials.

5.-Els electors o les electores manifestaran el nom i s'identificaran amb el DNI, Carnet de conduir o carnet col·legial.

6.-La Mesa comprovarà la inclusió del o la votant en el cens i qui presideixi el control de l'urna pronunciarà en veu alta el seu nom i cognom, indicarà que vota, i tot seguit introduirà la papereta, dins d'un sobre, en l'urna corresponent.

Article 37.

Escrutini i presa de possessió

1.-Un cop finalitzat el procés de votació el president o la presidenta de mesa electoral comprovarà que el / la votant per correu no ho ha fet personalment i introduirà a l'urna destinada a aquest efecte, tots els vots emesos per correu certificat que s'hagin rebut a la seu col·legial fins aquell moment. A continuació es procedirà públicament a l'obertura de l'urna destinada als vots per correu i seguidament es procedirà al seu escrutini. Finalitzada aquesta operació es procedirà a obrir les restants urnes del vot emès personalment i es realitzarà el seu escrutini. Cada candidatura designarà un representant que intervindrà en el control i escrutini de la votació.

2.-Seran declarats nuls aquells vots que apareguin signats, estripats, amb expressions alienes al contingut de la votació o que continguin ratllades i aquells que continguin més d'una papereta.

3.-Finalitzat l'escrutini i sumats els vots recollits a les seus col·legials, la Presidència de Mesa Electoral anunciarà el resultat dels vots emesos, vots blancs i vots nuls, i es proclamarà tot seguit electes els membres de la candidatura més votada.

4.-La presa de possessió dels nous membres de la Junta de Govern tindrà lloc en el termini màxim de cinc dies hàbils.

Article 38.-

Eleccions a Juntes Insulars

Les eleccions a membres de les juntes insulars tindran lloc de forma simultània a les eleccions a membres de la Junta de Govern i es regeixen per les mateixes normes recollides en aquest capítol aplicades analògicament amb les següents peculiaritats:

a) Els candidats o candidates a més dels requisits assenyalats en l'article 28 hauran d'exercir l'activitat professional en l'àmbit territorial de la delegació insular respectiva.

b) Només podran concórrer a les eleccions candidatures completes en què figurin tots els càrrecs de les juntes insulars a triar amb indicació expressa dels càrrecs que ocuparà cadascun dels candidats o candidates. Els candidats hauran de concórrer amb mínim de dos suplents, podent a la seva elecció, incrementar el nombre de suplents fins a un màxim de tres.

c) Tindran dret a votar als membres de les juntes insulars els col·legiats que exerceixin l'activitat professional en l'àmbit territorial de la delegació respectiva.

d) Es considerarà incompleta aquella candidatura en què renunciïn entre els actes de proclamació i votació, més de dues persones.

e) Si no es presentarà cap candidatura a les eleccions a Juntes insulars o les candidatures presentades fossin admeses o declarades incompletes el càrrec de vicepresident segon o tercer o vicepresidenta segona o tercera de la Junta de Govern quedarà vacant i les funcions de la Junta insular seran assumides per la Junta de Govern del COIBA.

f) El vot per correu es desenvoluparà conforme al procediment previst en l'article 35, i incloure en aquest cas el col·legiat o col·legiada en el sobre de votació dos sobres blancs un amb la papereta per a les eleccions a Junta de Govern i un altre amb la papereta a eleccions de la Junta insular, indicant-ho així clarament en cada sobre. El dia de l'elecció dels vots per correu corresponents a cada Junta Insular seran comptabilitzats per la mesa electoral del COIBA i s'addicionaran al resultat obtingut en aquelles.

g) A cada delegació insular s'ha de designar una delegació de la mesa electoral, composta per la col·legiada o col·legiat en actiu que exerceixi l'activitat professional en l'àmbit territorial de la delegació amb més antiguitat del Col·legi que serà el president o la presidenta, la col·legiada o col·legiat en actiu que exerceixi l'activitat professional en l'àmbit territorial de la delegació de més edat, que serà el vocal o la vocal, i la col·legiada o col·legiat en actiu que exerceixi l'activitat professional en l'àmbit territorial de la delegació de menor edat , que serà el secretari o secretària Les funcions de la presidenta o del president el dia assenyalat per a l'acte electoral, seran: presidir la votació conservar l'ordre i realitzar l'escrutini juntament amb la resta de membres de la Mesa, en cadascuna de les delegacions insulars. Els que ja hagin format part de les delegacions de la mesa electoral en passades eleccions no podran exercir i ostentar cap càrrec en les delegacions de mesa electoral següents.

h) A les delegacions insulars, a més de les urnes per a l'elecció dels membres de la Junta de Govern, es disposarà d'urnes per a l'elecció dels membres de les juntes insulars.

Article 38 bis. Del règim de recursos contra els actes d'admissió i proclamació de candidatures  i de proclamació d'electes.

1. El mateix règim de recursos que preveu l'article 34.6 respecte dels actes de la mesa electoral d'exclusió de candidatures serà d'aplicació als actes d'admissió i proclamació definitiva de les mateixes. Així mateix, contra els actes de proclamació d'electes els interessats podran interposar recurs davant la Mesa Electoral en el termini de dos dies, que haurà de ser resolt en idèntic termini, o, directament, en el termini de dos mesos, recurs contenciós administratiu davant la jurisdicció contenciosa administrativa, a comptar de l'endemà de la publicació en la pàgina web col·legial dels acords respectius.

En tot cas, els actes de la mesa electoral d'admissió, exclusió i proclamació de candidatures i de proclamació d'electes són immediatament executius i, en conseqüència, despleguen tots els efectes propis de tals actes, sense que la interposició de recursos contra els mateixos determini la suspensió de la seva executivitat, amb l'única excepció de la suspensió que pugui acordar-se en via judicial per l'òrgan competent de la jurisdicció contenciosa administrativa.

2. Contra la resta d'actuacions de mer tràmit de la mesa electoral no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que els interessats puguin invocar els presumptes defectes d'aquestes actuacions en els recursos que puguin interposar-se contra l'admissió, exclusió i proclamació de candidatures i contra la proclamació d'electes.

 

CAPÍTOL IV Dels càrrecs de la Junta de Govern

Article 39

Del president o la presidenta

1.-El president o la presidenta té la representació del Col·legi davant els tribunals de justícia i qualsevol tipus d'autoritats i organismes; vetllarà en la comunitat autònoma de Illes Balears, pel compliment de les prescripcions reglamentàries i dels acords i disposicions que dictin les autoritats superiors i l'Assemblea General.

2.-A més li correspondran en l'àmbit de la comunitat autònoma les comeses amb caràcter enunciatiu:

a) Convocar, fixar l'ordre del dia, presidir, moderar i dirigir les reunions ordinàries i extraordinàries dels òrgans de govern col·legials.

b) Obrir, suspendre i aixecar les sessions, ordenar les deliberacions, atorgar paraules, dirigir les votacions exercitant el vot de qualitat en els empats que resultin en les votacions dels diferents òrgans de govern del Col·legi. Signant juntament amb el secretari o la secretària les actes que corresponguin després de la seva aprovació.

c) Nomenar els membres de les diferents comissions a proposta de l'Assemblea General si escau, o de la Comissió Permanent, i presidir si ho estima convenient.

d) Presidir qualsevol reunió de col·legiats a què assisteixi.

e) Autoritzar juntament amb el secretari o la secretària el document que aprovi la Junta de Govern com a justificant que el col·legiat o la col·legiada ha quedat incorporat al Col·legi.

f) Autoritzar juntament amb el secretari o la secretària els informes i les comunicacions que s'adrecin a les autoritats corporacions i particulars.

g) Autoritzar juntament amb el tresorer o la Tresorera l'obertura de comptes bancaris les imposicions que es duguin a terme i els talons i xecs per retirar quantitats així com també aprovar conjuntament els lliuraments i ordres de pagament.

h) Supervisar les actuacions del director-gerent o directora-gerent quan n'hi hagi, transmetre-li els criteris i les instruccions emanades de la Junta de Govern i controlar l'adequació de la seva activitat a les directrius assenyalades.

3.-Totes aquestes funcions es poden delegar en el vicepresident o en la vicepresidenta i si convé, a la Comissió Permanent.

Article 40.

Del vicepresident o de la vicepresidenta, del vicepresident Segon o de la vicepresidenta segona i del vicepresident tercer o de la vicepresidenta tercera

1.-El vicepresident o la vicepresidenta durà a terme totes les funcions que li encomani el president o la presidenta, i assumirà les d'aquest o d'aquesta, en cas d'absència, malaltia, cessament o vacant.

2.-EI vicepresident segon o vicepresidenta segona i el vicepresident tercer o la vicepresidenta tercera, representaran al president o presidenta del COIBA en els seus àmbits geogràfics.

Article 41.

Del secretari o de la secretària

Corresponen al secretari o a la secretària, amb caràcter enunciatiu, les funcions següents:

1. Redactar i dirigir els oficis de convocatòria per als actes del Col · legi, segons les ordres que rebi del president o de la presidenta o de la Comissió Permanent, amb la deguda anticipació.

2. Redactar les actes de les assemblees generals i de les reunions que celebri la Junta de Govern i la Comissió permanent.

3. Portar els llibres necessaris per al millor i més ordenat servei, existint obligatòriament un en què s'anoten les correccions o sancions que s'imposin als col·legiats, així com el de Registre de Títols.

4. Rebre i donar compte al president o a la presidenta de totes les sol · licituds i comunicacions que es tramitin al Col·legi.

5. Expedir les certificacions que siguin necessàries, així com les que per ordre del president o de la presidenta calgui expedir.

6. Custodiar, sota la seva responsabilitat, els llibres d'actes i altres llibres de què disposi el Col·legi.

Article 42.

Del vicesecretari

El vicesecretari o la vicesecretària, d'acord amb les instruccions de la Junta de Govern auxiliarà en el treball al secretari oa la secretària, i assumirà les seves funcions en cas d'absència, malaltia, cessament o vacant.

Article 43.

Del tresorer-comptador

Correspon al tresorer-comptador o la tresorera-comptadora:

1. Recaptar i custodiar els fons del col·legi, per delegació de la Junta de Govern.

2. Obrir i cancel·lar comptes en institucions bancàries i de crèdit, expedir i pagar lliuraments, talons i ordres de pagament, sempre amb l'autorització i la signatura del president o de la presidenta.

3. Formular periòdicament i cada vegada que sigui requerit o requerida per a això per la Junta de Govern el compte d'ingressos i despeses del període immediatament anterior, i, en el seu moment, la de l'exercici econòmic vençut.

4. Redactar els pressupostos anuals que la Junta de Govern hagi de presentar a l'aprovació de l'Assemblea General.

5. Ingressar i retirar fons dels comptes bancaris, juntament amb la signatura del president o de la presidenta.

6. Controlar la comptabilitat i supervisar la caixa.

7. Portar l'inventari dels béns del Col·legi, dels quals serà administrador o administradora.

8. Elaborar els comptes anuals per a elevar a l'aprovació de l'Assemblea General.

Article 44.

Dels vocals

Correspon als vocals aquelles funcions que els encomani la Junta de Govern, o els delegui la Comissió Permanent, així com dirigir les diferents comissions que es puguin crear en el si del Col·legi, mantenint puntualment informada a la Junta de Govern i a la Comissió Permanent de tot el relacionat amb les mateixes.

El vocal I o la vocal I exerciran les funcions de vicetresorer o vicetresorera i, conforme a les instruccions de la Junta de Govern, auxiliarà en el treball al tresorer o a la tresorera, i assumirà les seves funcions en cas d'absència, malaltia, cessament o vacant.

Serà missió dels vocals:

1. Responsabilitzar-se de les àrees de treball i dur a terme les tasques encomanades.

2. Col·laborar en els treballs de la Junta assistint a les seves deliberacions amb veu i vot i exercint les comeses que els siguin assignats.

3. Formar part de la Comissió o ponències que es constitueixin per a l'estudi o desenvolupament de qüestions o assumptes determinats.

CAPÍTOL V Serveis Administratius

Article 45.

Personal al servei del Col·legi

a) El director-gerent o la directora gerent

Per tal de col · laborar en les funcions d'administració i gestió del Col·legi i per a la millor execució dels acords de la Junta de Govern, aquesta podrà designar un director-gerent o una directora-gerent que actuarà per iniciativa, i depenent directament de la Junta de Govern, i serà el o la cap natural de tots els empleats i empleades de l'entitat. La seva designació i cessament, així com la fixació de les facultats que se li encomanin i poders que se li atorguen, hauran de ser acordats en Junta de Govern. El director gerent o directora gerent podrà assistir a les reunions de la Junta de Govern, amb veu i sense vot, sempre que així ho estimi convenient el Ple de la Junta de Govern o la seva Comissió Permanent. El seu contracte tindrà la durada del mandat de la Junta de Govern que el va contractar, i cada nova Junta de Govern contractar un nou director o directora gerent, o renovar el contracte anterior.

b) Infermers o Infermeres.

La Junta de Govern podrà contractar els serveis d'infermers o infermeres. Aquesta contractació laboral s'ha de fer seguint els criteris establerts en aquests estatuts,

CAPÍTOL VI De La Comissió Deontològica

Article 46.

La Comissió Deontològica

Es formarà una Comissió deontològica formada, com a mínim, per cinc col·legiats o col·legiades nomenats o nomenades per la Junta de Govern, que realitzarà els pertinents informes i assessoraments en les qüestions i assumptes relacionats amb la matèria de la seva competència.

La comissió podrà contemplar adoptar previsions expresses dirigides a exigir als col·legiats que la seva conducta en matèria de comunicacions comercials s'ajusti al que disposa la legislació vigent, amb la finalitat de salvaguardar la independència i integritat de la professió, així com, el cas, el secret professional.

TÍTOL III. De la col·legiació

CAPÍTOL l. Dels col·legiats i les seves classes. Adquisició, denegació i pèrdua de la condició de col·legiat o Col·legiada.

Article 47.

Persones col·legiades que exerceixen i que no exerceixen

Al COIBA s'incorporaran, d'acord amb la legislació vigent en matèria de col·legis professionals, els que es trobin en possessió del corresponent títol de Practicant, Llevadora, Infermera, ajudant tècnic sanitari, Diplomat en Infermeria, Graduat o Graduada en Infermeria o qualsevol altre que en el futur es pugui establir en relació i vinculació a la professió Infermera, i aquells que estiguin en possessió de qualsevol altre títol expedit pels països membres de la UE, en l'actualitat i en un futur, i per altres tercers països, amb la homologació prèvia per part del ministeri competent, si cal aquest requisit, i tinguin el propòsit d'exercir aquesta professió en el seu àmbit territorial. També podran incorporar-se, voluntàriament com a no exercents, els que tinguin algun d'aquells títols i no exerceixin la professió.

Tindran la condició de col·legiat no exercent, el professional d'infermeria degudament habilitat que no exercint funcions assistencials o cap altra de la professió, ho sol·liciti per trobar-se en alguna de les següents situacions:

1. Trobar-se en situació de desocupació.

2. Trobar-se en situació de jubilació.

3. Altres supòsits que particularment tractats per la Junta Govern es decideixi reconèixer.

Els col·legiats en situació de ‘no exercent’ tindran dret al pagament d'una quota reduïda, en la quantitat corresponent al pagament de l’assegurança de responsabilitat civil contractat pel Col·legi, si així ho sol·liciten expressament. En cas de col·legiats ‘no exercents’ en situació de desocupació, per la Junta de Govern es podrà acordar una reducció de la quota col·legial.

Article 48.

Col·legiació honorària

1.-A més dels col·legiats exercents i no exercents a què es refereix l'article anterior, es podrà nomenar col·legiats d'honor a aquelles persones que a judici de la Junta de Govern mereixin tal distinció, encara sense reunir les condicions exigibles per ser col·legiat o col·legiada tot això en atenció als seus mèrits o als serveis rellevants per ells o elles prestats a favor de la professió o de la sanitat en general els que únicament gaudiran del dret de veu.

Article 49.

Sol·licitud de col·legiació i requisits

1.-Per adquirir la condició de col·legiat o col·legiada serà necessària la presentació de la sol · licitud adreçada al president o presidenta de la Junta de Govern a la qual hauran d'adjuntar els següents documents:

a) DNI, passaport, o qualsevol altre document que acrediti la identitat i edat de l'interessat o interessada.

b) Títol acadèmic que permeti la seva col·legiació o si escau i fins al lliurament d'aquest, la certificació acadèmica acreditativa de la finalització dels estudis amb el resguard de pagament dels drets d'expedició del títol. En el moment en què es disposi del títol s'ha d'aportar al Col·legi per al seu Registre.

c) Rebut acreditatiu d'haver satisfet el pagament de la quota d'ingrés.

En el cas que el o la sol·licitant ja hagi estat inscrit o inscrita en un altre col·legi de diferent àmbit territorial serà suficient que aporti certificació del col·legi acreditativa del període de col·legiació i l'abonament de les quotes corresponents a aquest període.

d) En el cas de professionals que ja hagin estat inscrits en un altre col·legi de diferent àmbit territorial o que procedeixi dels països membres de la UE o de tercers països han de presentar a més un certificat expedit pel Col·legi d'origen o l'autoritat competent del país d'origen acreditant no estar inhabilitats per a l'exercici professional. En casos justificats el certificat podrà substituir per una declaració jurada del propi interessat o interessada de no estar inhabilitats o inhabilitades per a l'exercici professional, que s'entendrà sense perjudici de les verificacions que pugui realitzar el Col·legi.

Si amb la sol · licitud no s'acompanyen els documents indicats es requerirà a la interessada i interessat per tal que en un termini de trenta dies esmeni els efectes o acompanyi els documents preceptius amb indicació que si no l'hi tindrà per desistit de la petició es procedirà l'arxiu de la petició sense més tràmit.

2. - La Junta de Govern resoldrà sobre la sol · licitud en la primera reunió que la Comissió Permanent faci una vegada presentada aquella i ha de comunicar per escrit a l'interessat o interessada la resolució que adopti. Tal resolució s'ha de prendre abans d'un mes a comptar de l'endemà de la presentació de la sol · licitud, i passat aquest termini sense que hi hagi resolució, es considerarà estimada la sol · licitud d'incorporació.

Article 50.

Denegació de la col·legiació

1.-La sol·licitud de col·legiació serà denegada en els casos següents:

a) Quan els documents presentats juntament amb la sol · licitud d'ingrés, siguin insuficients o hi hagi dubtes sobre la seva legitimitat o legalitat, i no es completin o es reparin durant el termini que a aquest efecte s'assenyali, i sempre que l'interessat hagi falsejat dades o documents necessaris per a la seva col·legiació.

b) Quan el peticionari no acrediti haver satisfet la quota d'ingrés o, si s'escau, les del seu col·legi d'origen.

c) Quan hagi estat condemnat o condemnada per sentència judicial ferma, per actes comesos en l'exercici de la professió que comportin la inhabilitació per exercir-la i no hagi finalitzat el seu compliment.

d) Quan hagi estat expulsat d'un altre col·legi i no hagi estat rehabilitat o rehabilitada.

e) Quan en formular la sol · licitud estigui inhabilitat o inhabilitada temporalment per a l'exercici de la professió en virtut de resolució administrativa o judicial ferma que, en el moment de la sol · licitud, li impedeixi l'exercici professional.

2.-Quan s'obtingui la rehabilitació o desapareguin els obstacles que impedien la col·legiació, el Col·legi ha d'atorgar la col·legiació sense més dilació o excusa amb l'oportuna justificació per l'interessat o la interessada.

3.-Si la Junta de Govern acorda denegar la pretesa col·legiació, ho comunicarà a l'interessat dins dels quinze dies següents al de la presa de l'acord denegatori, expressant els fonaments de la denegació i els recursos que assisteixen al peticionari.

4.-En el termini d'un mes següent a la recepció de la notificació de l'acord denegatori, l'interessat podrà formular, recurs corporatiu especial davant la Comissió Mixta. Contra la desestimació del recurs corporatiu especial, l'interessat podrà recórrer davant la jurisdicció contenciós administratiu, de conformitat amb la Llei de col·legis professionals de les IlIes Balears i la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Article 51.

Tràmits posteriors a l'admissió

1.-Admès el o la sol·licitant se li expedirà la corresponent targeta d'identitat i se l'informarà de la seva inscripció al COIBA. Així mateix s'obrirà un expedient en què es consignaran seva titulació i formació professional i el seu número col·legial, així com les dades relatives al seu domicili, telèfon i lloc de treball els seus antecedents i actuació col·legial i professional.

2.-El col·legiat o la col·legiada està obligat o obligada a facilitar les dades que consideri necessàries per mantenir actualitzat les seves dades personals i / o professionals en el seu expedient en tot moment.

3.-El mateix règim de recursos dels apartats 3 i 4 de l'article 50 anterior serà d'aplicació als supòsits en els quals la Junta de Govern acordi estimar la col·legiació. A aquests efectes, el termini d'un mes per interposar el recurs corporatiu especial pels que es considerin legitimats per a això d'acord amb les regles generals de l'article 63.5 es comptarà a partir de l'endemà de la publicació en la pàgina web col·legial de l'acord estimatori de la col·legiació a què es refereix l'article 49.2, que, mitjançant un llistat amb indicació dels noms i cognoms de cada nova alta incorporada serà publicat al web per a la consulta durant un termini mínim ininterromput de trenta dies des de tal publicació.

Article 51 bis.

Pèrdua de la condició de persona col·legiada

1.-La condició de col·legiada i col·legiat es perdrà per les causes següents:

- Defunció de la col·legiada o col·legiat.

- Baixa voluntària comunicada per escrit.

- Pèrdua dels requisits per a la col·legiació, comprovada mitjançant expedient amb audiència de l'interessat/a.

- Expulsió del col·legi, acordada en expedient disciplinari que sigui ferma.

- Acord de la Junta de Govern per incompliment reiterat del pagament de quotes col·legials o de les sancions econòmiques impagades, prèvia audiència de l'interessat/ada.

- Resolució judicial ferma que comporti l'accessòria inhabilitació per a l'exercici de la professió.

- Declaració judicial d'incapacitat.

2.-La pèrdua de la condició de col·legiada i col·legiat no alliberarà l'interessat/da del compliment de les obligacions vençudes, ni del pagament de les quotes ordinàries i extraordinàries imposades abans que la baixa tingués lloc.

3.-La pèrdua de la condició de col·legiada o col·legiat, no comportarà necessàriament la impossibilitat de tornar a sol · licitar aquesta condició, la qual s'atorgarà si es compleixen els mateixos requisits per adquirir originàriament la condició de col·legiat.

Article 51 ter.

Societats professionals

Les societats professionals estaran adscrites al Col·legi a través del Registre de Societats Professionals creat a aquest efecte i estaran sotmeses a les mateixes obligacions deontològiques que els col·legiats en termes i abast que derivi de la Llei de societats professionals i dels presents Estatuts.

Els socis i administradors de les societats professionals estaran obligats permanentment a identificar en el Col·legi quins són els socis professionals de la societat i la vigència o no dels requisits que legalment determinin que la societat té la qualitat de societat professional.

Article 52.

Sancions per la no col·legiació i per l'impagament de quotes

Qui exerceixi la professió en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears sense haver sol · licitat la col·legiació o sense estar al corrent del pagament de les quotes col·legials, a més de les sancions que legalment puguin afectar, veurà incrementada la seva quota d'entrada o alta col·legial en una quantitat, que no podrà excedir de 300 euros i que la Junta de Govern ponderarà en cada cas concret atenent al temps en què s'hagi exercit la professió en la comunitat autònoma sense estar col·legiada o col·legiat.

CAPÍTOL II. Dels drets i deures dels col·legiats

Article 53.

Drets dels col·legiats

Els col·legiats tindran els següents drets:

1.-Participar en la gestió corporativa i, per tant, exercir, el dret de petició, de sufragi actiu i passiu i l'accés a llocs i càrrecs directius en les condicions previstes en aquests Estatuts única i exclusivament quan exerceixin la seva activitat principal en els Illes Balears i estiguin al corrent en el pagament de les quotes col·legials establertes.

2.-Ser defensats o defensades, a petició pròpia, pel col·legi quan siguin vexats o vexades o perseguits o perseguides amb motiu del seu exercici professional o pel de càrrecs corporatius.

3.-Rebre el suport del col·legi i de les seves assessories jurídiques quan necessitin presentar reclamacions fundades davant les autoritats, tribunals, entitats públiques o privades i davant qualsevol divergència sorgida amb ocasió de l'exercici de la professió. Seran de càrrec del col·legiat o col·legiada sol · licitant les despeses i costes judicials que derivin del procediment, excepte en aquells casos en què la Junta de Govern acordi el contrari.

4.-No tenir cap limitació en l'exercici professional, llevat que aquest no es desenvolupi pels vessants deontològiques correctes, o que hagi incompliment de les normes contingudes en aquests estatuts, que el regulen.

5.-No suportar altres càrregues corporatives que les assenyalades per les lleis, aquests Estatuts o les acordades vàlidament per la Junta de Govern o l'Assemblea General.

6.-Fer ús de tots els serveis s'estableixin.

7.-Examinar els llibres d'actes i els llibres oficials de comptabilitat, prèvia citació, i dins el mes següent a la seva petició.

8.-Ser beneficiari o beneficiària de les beques, ajuts o subvencions que s'atorguin pel COIBA segons criteris de publicitat, igualtat, capacitat i mèrit.

9.-Participar en les comissions o grups de treball del COIBA segons criteris de publicitat, igualtat, capacitat i mèrit.

10.-Crear agrupacions representatives d'interessos específics en el si del Col·legi, sotmès en tot cas als seus òrgans de govern.

11.-Remoure els o les titulars dels òrgans de govern mitjançant vot de censura, en els termes fixats per aquests Estatuts.

Article 54.

Deures dels col·legiats

Els col·legiats i les col·legiades tenen els deures següents:

1. Complir amb el que disposen aquests Estatuts i amb les decisions dels òrgans del Col·legi.

2. Estar al corrent en el pagament de les quotes col·legials i contributives. El descobert en el pagament de les abans esmentades quotes per un terme superior a sis mesos, comportarà la instrucció d'un expedient sumari, que inclourà un requeriment escrit a l'afectat o afectada perquè en el termini d'un mes es posi al corrent del descobert, més els interessos de demora. Passat aquest termini sense haver satisfet la totalitat del deute, la Junta de Govern prendrà l'acord de donar de baixa al col·legiat o la col·legiada. Aquesta baixa no revesteix caràcter sancionador. Aquesta tindrà efectes immediats, i s'ha de notificar per correu certificat a l'interessat o interessada i al seu centre de treball.

Tot això sense perjudici de les accions judicials que puguin emprendre per al reclam de les quantitats degudes.

3. Denunciar al Col·legi tot acte d'intrusisme que tingui lloc en el seu àmbit territorial i arribi al seu coneixement, així com aquells casos d'exercici il·legal, tant a causa de falta de col·legiació com a que la persona en qüestió es trobi inhabilitada.

4. Comunicar al Col·legi els seus canvis de domicili o residència, així com les absències superiors a sis mesos.

5. Emetre el seu informe o donar el seu parer en temes professionals quan siguin requerits o requerides amb aquesta finalitat pel Col·legi.

6. Acceptar, i exercir fidelment els càrrecs col·legials per als quals sigui elegit o elegida.

Article 55.

Divergències

Les diferències de caràcter professional que puguin sorgir entre els col·legiats i les col·legiades seran sotmeses a la consideració i ulterior resolució de la Junta de Govern.

TÍTOL IV Règim Econòmic

Article 56.-

Principis Generals

L'economia del COIBA és independent de la de qualsevol altra Administració o organisme. El COIBA és autònom en la seva gestió i en l'administració dels seus béns.

Article 57.-

Recursos econòmics

1.-Els recursos econòmics del COIBA seran de caràcter ordinari i extraordinari.

2.-Seran recursos ordinaris:

a) Els rendiments dels béns i drets que constitueixin en cada moment el patrimoni col·legial.

b) Les aportacions dels col·legiats en concepte de drets d'inscripció, les quals mai no podran ser superiors al cost de la tramitació, quotes ordinàries, extraordinàries o no periòdiques i derrames.

c) L'import dels drets que li siguin abonats pel lliurament de certificats i documents.

d) Qualssevol altres legalment possibles.

3.-Constitueixen els recursos extraordinaris:

a) Les donacions o subvencions de procedència pública o privada.

b) Els béns que a títol hereditari o per qualsevol altra causa s'incorporin al patrimoni col·legial.

c) El producte de la venda o gravamen del patrimoni col·legial.

d) Qualssevol altres legalment possibles i que no constitueixin recursos ordinaris.

Article 58.-

Obligació al pagament de les quotes. Destinació dels recursos

1.-Tots els recursos econòmics s'han de destinar al compliment dels fins i funcions del mateix Col·legi.

2.-Tots els col·legiats, excepte els jubilats i d'honor, estan obligats a pagar les quotes ordinàries, extraordinàries, d'inscripció aprovades per l'Assemblea General. No obstant els col·legiats jubilats i jubilades i d'honor, per exercir els drets que preveu l'article 53.1, han de satisfer les quotes establertes per col·legiats no exercents.

3.-És obligatòria la domiciliació bancària per al pagament de les quotes col·legials.

Article 59.

Despeses

1.-L 'aprovació de crèdits extraordinaris per destinacions específiques que comportin derrames col·legials és competència de l'Assemblea General. En casos excepcionals, la Junta de Govern podrà convocar Assemblea General Extraordinària per sol · licitar l'aprovació de suplements de crèdits que autoritzin despeses no incloses en el pressupost.

2.-Tots els pagaments s'efectuaran mitjançant xec o transferència bancària i seran autoritzats conjuntament amb les signatures del president o de la presidenta o, si s'escau, del vicepresident o de la vicepresidenta i del tresorer o de la tresorera.

Article 60.-

Control de la despesa i ordenació dels pagaments

1. Sense perjudici de la funció de seguiment del pressupost i de la seva execució, que correspon al Ple de la Junta de Govern, correspondrà al president o a la presidenta i al tresorer o la tresorera la funció d'ordinador de pagaments i autorització de tots i cadascun dels les despeses que, aprovats en el pressupost, s'efectuïn pel Col·legi, així com del seu posterior procés de pagament, mitjançant la signatura de la corresponent ordre de pagament, instrumentalitzada mitjançant xec, transferència, o qualsevol altre mitjà habitual a la pràctica mercantil.

2. El Col·legi portarà la seva comptabilitat al dia amb tots els requisits i circumstàncies que exigeixin les disposicions en vigor referents al Pla general de comptabilitat, amb les adaptacions necessàries a les peculiaritats col·legials.

3. Anualment i al final de cada mandat d'una Junta es durà a terme una auditoria de comptes per professionals o entitats habilitades a aquest efecte, designats per la Junta de Govern entre professionals externs o entitats de reconegut prestigi en la matèria, que es presentarà juntament amb la Liquidació pressupostària anual.

4. Totes les operacions econòmiques que realitzi el Col·legi amb qualsevol persona física o jurídica, o grups corporatius segons els criteris establerts en la legislació vigent, que suposin desemborsaments per part del Col·legi per un import anual major de 40.000 euros (revisable d'acord amb el LPC) hauran de ser aprovats explícitament en Assemblea General. En aquest cas el compromís contractual no superarà al del mandat de la Junta que els realitzi, ni es permetran renovacions automàtiques. Només podran superar el mandat de la Junta les operacions immobiliàries amb préstecs hipotecaris.

5. Els obsequis que es realitzen hauran de ser aprovats en Junta de Govern, i declarar-se en la memòria anual fent constar la classe d'obsequi, l'import estimat la persona beneficiària i el mèrit reconegut.

Article 61.

Règim econòmic de la Junta de Govern.

1. Els membres de la Junta de Govern no poden rebre a títol personal obsequis o regals concedits al Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. Aquests objectes o regals pertanyen al Col·legi i s'han de registrar en l'inventari anual, en un apartat especial destinat a 'obsequis rebuts'.

2. Els membres de la Junta de Govern no poden rebre retribucions en espècie ni obsequis a càrrec dels pressupostos del Col·legi Oficial d'Infermeria de les llles Balears. Tots aquells béns adquirits a càrrec del Col·legi i utilitzats pels membres de Junta per a l'exercici de les seves responsabilitats, han de ser retornats al Col·legi quan finalitzin els seus mandats.

3. La liquidació pressupostària de les assignacions, sous, dietes, despeses de representació, despeses de viatges i desplaçaments, manutencions o qualsevol altre pagament per qualsevol concepte efectuats a membres de Junta de Govern com a conseqüència d'exercir el càrrec han de ser exposats públicament en el tauler d' anuncis de les seus col·legials com a mínim durant els 15 dies anteriors a la celebració de l'Assemblea General en la qual es presenten a aprovació els comptes de l'exercici finalitzat.

4. Els membres de Junta de Govern hauran de justificar el cobrament d'aquests pagaments, assignacions, sous, dietes, despeses de representació, despeses de viatges i desplaçaments, manutencions mitjançant registre documental i factures o justificants de les activitats realitzades.

5. Totes les assignacions, dietes, despeses de representació, despeses de viatges i desplaçaments, manutencions o qualsevol altre pagament per qualsevol concepte a membres de Junta de Govern han d'estar englobats tots ells a la partida pressupostària única i específica.

6. Tots els membres de junta han de presentar una declaració de béns a l'acceptació del càrrec i una altra quan finalitzi el seu mandat, consignar en un registre individualitzat a aquest efecte.

TÍTOL V. Règim jurídic

Article 62.

Eficàcia

1. Els acords o actes col·legials són públics i se'ls donarà la publicitat adequada en l'àmbit col·legial jo fos d'ell, quan sigui convenient.

2. Els actes col·legials seran vàlids i produiran efectes des de la data en què siguin dictats, llevat aquells en què es disposi una altra. cosa. L'eficàcia. de l'acte queda demorada quan ho exigeixi el contingut de l'acte o estigui supeditada a la seva notificació o publicació. Excepcionalment, es pot atorgar eficàcia retroactiva a actes que es dictin en substitució d'altres anul · lats i, de la mateixa manera, quan es produeixin efectes favorables per al interessat, sempre que els supòsits de fet necessaris existeixin ja en la data a què es retrotregui l' eficàcia de l'acte i no es lesioni amb això drets o interessos legítims de tercers.

Article 63.

Recursos

1. Contra els acords i resolucions de l'Assemblea General i del Ple o la Comissió Permanent de la Junta de Govern del Col·legi subjectes al dret administratiu les persones interessades podran interposar un recurs corporatiu especial que haurà de presentar-se, en el termini d'un mes, davant la Comissió mixta de Garanties de la Conselleria competent en matèria de col·legis professionals, d'acord amb la previsió establerta a l'article 18 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat per Decret 32/2000, de 3 de març.

Contra la desestimació presumpta del recurs corporatiu especial per falta de notificació de resolució expressa en el termini establert per a això, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, es podrà interposar en el termini de 6 mesos comptats a partir del dia següent a aquell s'entengui presumptament desestimat, recurs contenciós-administratiu davant l'òrgan competent de la jurisdicció contenciosa administrativa.

2. El que disposa el punt anterior no afecta la competència de l'Administració de la Comunitat Autònoma per resoldre els recursos que s'interposin contra els actes dictats pel Col·legi en l'exercici de funcions administratives delegades.

3.Contra els actes o resolucions que resolguin el recurs corporatiu especial es podrà interposar recurs contenciós-administratiu en els termes que estableix la llei reguladora d'aquesta jurisdicció.

4.La interposició del recurs extraordinari de revisió, la revisió d'ofici i el règim dels actes presumptes es regeixen pel que estableix la Llei 39/2015, de 2 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5.Podran recórrer contra els actes col·legials:

a) Quan es tracti d'un acte o acord d'efectes jurídics individuals, els o les titulars d'un dret subjectiu o d'un interès legítim en l'assumpte.

b) Quan es tracti d'un acte o acord que afecti una pluralitat indeterminada de persones, s'entendrà que qualsevol col·legiat i col·legiada està legitimat i legitimada per recórrer, sempre que tingui algun dret o interès que pugui resultar afectat.

6.La interposició del recurs corporatiu especial no suspendrà l'execució de l'acte impugnat. No obstant això, l'òrgan al qual competent per resoldre el recurs, amb la ponderació prèvia, suficientment raonada, entre el perjudici que causaria a l’ interès públic o a tercers la suspensió i el perjudici que causaria al o a la recurrent l'eficàcia immediata de l'acte objecte de recurs, podrà suspendre d'ofici o a sol·licitud del o de la recurrent l'execució de l’acte objecte de recurs quan es doni alguna de les següents circumstàncies:

a) Que l'execució pugui causar perjudicis d'impossible o difícil reparació.

b) Que la impugnació es fonamenti en alguna de les causes de nul·litat de ple dret legalment previstes.

7. Contra els acords i resolucions de l'Assemblea General i del Ple o la Comissió Permanent de la Junta de Govern del Col·legi no subjectes al dret administratiu els interessats podran formular o exercir les accions, reclamacions o recursos que considerin procedents davant els òrgans jurisdiccionals que siguin competents en cada cas.

Títol VI Règim Disciplinari

Article 64.

Principis Generals

1. La potestat disciplinària del COIBA sobre els col·legiats que incorrin en infracció en l'exercici de la seva professió o en la seva activitat corporativa es desenvoluparà d'acord amb els principis que regeixen la potestat sancionadora de les administracions públiques i que per la seva naturalesa siguin aplicables a la Corporació.

2. Ningú podrà ser sancionat disciplinàriament sense que s'hagi tramitat el procediment corresponent.

3.-Els col·legiats i col.legiades incorreran en responsabilitat disciplinària en els supòsits i circumstàncies establides en aquests Estatuts.

4.-El règim disciplinari establert en aquests Estatuts s'entén sense perjudici de les responsabilitats civils i penals en què els col·legiats puguin incórrer.

Article 65.

Faltes

1. Les faltes disciplinàries es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

2.-Són faltes lleus:

a) La falta de respecte als membres de la Junta de Govern en l'exercici de les seves funcions, quan no constitueixi falta molt greu o greu.

b) Les infraccions lleus als deures que la professió imposa.

c) Els actes enumerats en el següent apartat, quan no tingueren entitat suficient per ser considerats com a greus.

3.-Són faltes greus:

a) L'incompliment greu de les normes estatutàries o dels acords de la Junta de Govern, o Assemblea General, llevat que constituïsquen falta de major entitat.

b) Els actes de desconsideració manifesta cap a qualsevol dels altres col·legiats en l'exercici de l'activitat professional.

c) La negligència en el compliment de les normes estatutàries.

d) La falta de respecte, per acció o omissió, als components de la Junta de Govern quan actuïn en l'exercici de les seves funcions.

e) Els actes i omissions que atempten la moral, decòrum, dignitat, prestigi i honorabilitat de la professió.

f) L'incompliment de les normes deontològiques de la professió, quan no tingués entitat suficient per ser considerada com a falta molt greu.

g) Els actes de competència deslleial.

h) El consum de drogues amb ocasió de l'exercici professional (alcohol i altres drogues) que menyscaben el normal exercici de la professió.

4.-Són faltes molt greus:

a). Els actes i omissions que constitueixin ofensa greu a la dignitat de la professió o a les regles ètiques que la governen.

b). L'atemptat contra la dignitat o honor de les persones que formen part de la Junta de Govern quan actuïn en l'exercici de les seves funcions, i contra els altres companys amb ocasió de l'exercici professional.

c). La comissió de delictes dolosos en qualsevol grau de participació, com a conseqüència de l'exercici de la professió, prèvia resolució judicial ferma.

d). La realització d'activitats constitució d'associacions o pertinença a aquestes, quan tinguin com a fins o realitzen funcions que siguin pròpies dels col·legis o els interfereixin d'alguna manera.

e). La reiteració en falta greu, en menys de cinc anys.

f). L'intrusisme professional i el seu encobriment.

g). L'atemptat contra la dignitat de les persones amb ocasió de l'exercici professional.

h) La desatenció maliciosa o intencionada dels malalts

Article 66.

sancions

1. Per raó de les faltes a què es refereix l'article precedent poden imposar les següents sancions:

a) Per les faltes lleus: Advertència per escrit. Amonestació privada.

b) Per a les faltes greus: Suspensió de la condició de col·legiat i col·legiada i de l'exercici professional per un termini d'un a tres mesos.

Suspensió per a l'exercici de càrrecs col·legials en la Junta de Govern per un termini no superior a cinc anys.

c) Per a les faltes molt greus: Suspensió de la condició de col·legiat i col·legiada i de l'exercici professional per un termini de tres mesos a dos anys.

Expulsió del Col·legi.

Inhabilitació permanent per a l'exercici de càrrecs col·legials en la Junta de Govern.

Article 67.

Procediment

1. Abans de l'inici de l'expedient la Junta de Govern podrà incoar diligències informatives a fi de determinar, amb caràcter preliminar si concorren circumstàncies que justifiquin aquesta iniciació.

2. L'obertura de l'expedient sancionador es formalitzarà amb el contingut mínim següent:

a) Fets que motiven l'expedient, la seva qualificació provisional, indicant la o les faltes presumptament comeses i la o les sancions que puguin correspondre sense perjudici del resultat de la instrucció i la normativa aplicable.

b) Descripció dels danys o perjudicis causats.

c) Mesures provisionals que pogués acordar l'òrgan competent.

c) Dret a formular al · legacions audiència en el procediment i termini per formular-les.

d) Instructor o instructora i, si s'escau secretari o secretària del procediment seran nomenats per la Junta de Govern d'entre els col·legiats o col·legiades que portin més de deu anys de col·legiació mitjançant un sistema de sorteig amb indicació del règim de recusació i / o abstenció.

e) La Junta de Govern és l'òrgan competent per a la resolució de l'expedient.

3.La Junta de Govern està facultada per incoar l'expedient disciplinari traslladant del mateix l'instructor o instructora. L'acord d'incoació de l'expedient s'ha de notificar a l'instructor o la instructora i l'interessat o interessada a qui es donarà audiència i disposarà d'un termini de 15 dies hàbils a comptar de l'endemà de la recepció de la notificació per formular al · legacions i proposar proves concretant els mitjans que vulgueu fer valer i podent assistir a les reunions acompanyat o acompanyada d'un assessor o assessora.

4. Rebudes les al · legacions de l'interessat o interessada o transcorregut el termini previst en l'article anterior l'instructor o instructora pot acordar l'obertura d'un període de prova, en la qual només podran declarar improcedents aquelles que per la seva relació amb els fets no puguin alterar la resolució final a favor del o de la presumpte o presumpta responsable. L'instructor o la instructora del procediment realitzarà totes les actuacions necessàries per l'aclariment dels fets i l'existència de responsabilitats susceptibles de sanció.

5. Conclòs si és el cas el període de prova l'instructor o la instructora formularà la proposta de resolució en què es fixaran els fets especificant els que es consideren provats la infracció que constitueixin i la sanció que proposa que s'imposi, o bé es proposarà la declaració de no existència d'infracció o responsabilitat.

6. La proposta de resolució es notificarà al interessat o la interessada indicant la posada de manifest de l'expedient i atorgant un termini de 10 dies hàbils per formular al · legacions i presentar documents que estimin pertinents.

7. Un cop rebudes les al · legacions de l'interessat o interessada o conclòs el termini previst per a això sense haver presentat l'instructor o instructora elevarà la proposta de resolució juntament amb tots els documents i al · legacions que obren en el mateix a la Junta de Govern perquè una vegada revisat el mateix, dicti la resolució corresponent.

8. La Junta de Govern dictarà resolució que serà motivada i decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats o interessades i aquelles altres derivades del procediment. La Junta de Govern podrà sol · licitar assessorament jurídic. Així mateix s'ha de notificar la resolució a l'inculpat amb expressió dels recursos que siguin procedents i el termini per interposar-los.

9. Es procedirà a l'anotació de la sanció una vegada que aquesta sigui ferma en l'expedient personal del col·legiat o col·legiada.

Article 68.

Caducitat, prescripció i rehabilitació,

1.-El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa en els procediments disciplinaris és d'un any des de la data d'inici per a les faltes greus o molt greus i de sis mesos per a les faltes lleus. S'entendrà caducat el procediment i es procedirà d'ofici a l'arxiu de les actuacions una vegada transcorreguts trenta dies des del venciment del termini en què s'havia d'haver dictat resolució. S'exceptua de l'anterior els casos en què se suspengui el procediment o es paralitzi per causa imputable a l'interessat. En aquests supòsits s'interromprà el termini per resoldre el procediment.

2.-Les faltes prescriuran:

Si són lleus als tres mesos; si són greus a l'any, i si són molt greus als dos anys. Els terminis anteriors es computaran en tot cas a partir de la data de la comissió dels fets constitutius d'infracció interrompent aquests per qualsevol diligència o actuació que es practiqui en esbrinament dels fets amb coneixement de l'interessat.

3.-Les sancions imposades per faltes molt greus prescriuran als tres anys les imposades per faltes greus als dos anys i les imposades per faltes lleus a l'any.

4.-Els sancionats podran demanar la seva rehabilitació amb la consegüent cancel·lació de la nota del seu expedient personal en els següents terminis comptats des del compliment de la sanció:

a) Si és per falta lleu als dos mesos.

b) Si és per falta greu als dos anys.

c) Si és per falta molt greu als tres anys.

5. La rehabilitació se sol · licitarà a l'òrgan que va acordar la sanció qui ho inscriure d'ofici.

Títol VII Dissolució Del Col·legi

Article 69.

Procediment de dissolució

1.-El procediment de dissolució del Col·legi s'iniciarà a proposta del mateix Col·legi que han d'adoptar previ acord de l'Assemblea General per majoria absoluta del cens col·legial. La proposta formarà part d'una petició motivada que s'adreçarà al conseller competent en matèria de Col·legis Professionals.

Disposició derogatòria

Queden derogades aquelles disposicions de rang igual o inferior relatives al COIBA que s'oposin al que disposa en aquests estatuts o els contradiguin o siguin incompatibles.

Disposició addicional única

En el no previst en aquests Estatuts s'aplicarà el que disposa la legislació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de Col·legis Professionals, i si escau a la legislació bàsica de l'Estat.

Disposició final única

Els presents Estatuts perquè produeixin efectes jurídics s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i entraran en vigor l'endemà de la publicació