Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE LES ILLES BALEARS

Núm. 11530
Resolució de la Directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears de 29 d’octubre de 2018 per la qual s’aproven els temaris i els exercicis que s’exigiran en les proves selectives per a l’ ingrés en els cossos i les escales de l’Agència Tributària de les IIles Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

Una vegada practicada i conclosa la negociació preceptiva amb les organitzacions sindicals representatives en la Mesa de Negociació de l’Agència Tributària de les Illes Balears, i en virtut de la competència que m’atorguen els articles 6.b i 9.2 e i j de la Llei 3/2008, de 14 d’abril, de creació i regulació de l’Agència Tributària de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Aprovar i publicar els temaris i els exercicis que s’exigiran en les proves selectives per a l’accés als cossos de l’Agència Tributària de les Illes Balears, els quals s’adjunten en l’annex 1 d’aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos 

Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la seva publicació, d’acord amb l’article 123 de la Llei 39/2015, de 1 d’octubre, del procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques. 

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des d’haver-se publicat la Resolució, d’acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 29 d’octubre de 2018

La directora de l'Agència Tributària de les Illes Balears M. Antònia Truyols Martí

 

ANNEX I Temaris

COS DE CONTROL, INSPECCIÓ I ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA. ESCALA DE CONTROL I INSPECCIÓ TRIBUTÀRIA (subgrup A1, codi 252H)

I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: estructura i contingut. Els principis constitucionals i els valors superiors. Els drets i els deures fonamentals: garantia i suspensió. La reforma de la Constitució. El Tribunal Constitucional.

Tema 2. El Govern i l‘Administració. Relacions del Govern amb les Corts Generals. L‘Administració general de l‘Estat: regulació i composició.

Tema 3. L‘Estat de les autonomies: les comunitats autònomes. Funcions i competències de l‘Estat i de les comunitats autònomes. Distribució de competències entre l‘Estat i les comunitats autònomes.

Tema 4. La Unió Europea: els tractats. Les institucions: el Consell, el Parlament, la Comissió i el Tribunal de Justícia. Les fons del dret comunitari. Els fons estructurals i els seus objectius prioritaris.

Tema 5. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears: antecedents històrics i culturals. L‘Estatut d’autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La reforma de l‘Estatut d’autonomia.

Tema 6. Institucions bàsiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Parlament de les Illes Balears: composició, atribucions i funcionament. El Síndic de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Consultiu.

Tema 7. El president o la presidenta de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears. L‘estructura de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les lles Balears: les conselleries, les direccions generals i les secretaries generals.

Tema 8. Les fonts del dret administratiu (I). Concepte de dret administratiu. Jerarquia de fonts. La Constitució. La llei. Disposicions normatives amb força de llei. Els estatuts d‘autonomia i les lleis de les comunitats autònomes.

Tema 9. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària: fonament, titulars i límits. Procediment d‘elaboració de reglaments.

Tema 10. Règim jurídic del sector públic: concepte, principis d‘actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques: especial referència als òrgans col·legiats. L‘atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. Les relacions interadministratives. Els convenis.

Tema 11. L‘acte administratiu: característiques generals. Requisits, validesa i eficàcia, inderogabilitat singular, classes. Nul·litat i anul·labilitat. La revisió dels actes administratius: recursos.

Tema 12. El procediment administratiu: concepte, naturalesa i principis generals. Fases del procediment: iniciació, ordenació, instrucció i finalització. Execució.

Tema 13. La potestat sancionadora de les administracions públiques: principis i procediment. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques: principis i procediment. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

Tema 14. Règim jurídic del personal al servei de les administracions públiques: règim estatutari i laboral. L‘Estatut bàsic de l‘empleat públic. Competències de les comunitats autònomes. La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: estructura i contingut.

Tema 15. El règim jurídic del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Classes de personal. Accés. Procediments per a la provisió de llocs de treball. Carrera i promoció professional. Drets i deures. Situacions administratives.

Tema 16. Ètica pública. Règim d‘incompatibilitats. El codi ètic dels empleats públics de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Règim disciplinari.

Tema 17. La direcció pública. El personal directiu professional. Tipus de direcció. Direcció d‘equips. La motivació. La gestió de conflictes. La planificació de la gestió pública.

Tema 18. La transparència administrativa: legislació bàsica i autonòmica.

Tema 19. L‘administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 20. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d‘igualtat, no- discriminació i violència de gènere. El Pla d‘Igualtat del personal de Serveis Generals de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 21. La Llei de prevenció de riscs laborals. Riscs i mesures preventives associades al lloc de treball.

Tema 22. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions. Els plans d‘auditoria i control.

II. Dret civil i mercantil

Dret civil

Tema 1. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Codi Civil i legislació complementària. L'aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Límits en el temps i en l'espai. Eficàcia constitutiva del dret.

Tema 2. La persona. Concepte i classes. La persona física. La persona jurídica: la fundació i l'associació. Capacitat. Representació.

Tema 3. Nacionalitat. Domicili. Estat civil. El Registre Civil. Els règims econòmics del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. La societat de guanys. El règim de participació. El règim de separació de béns.

Tema 4. L'objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. Elements essencials. Influència del temps en les relacions jurídiques. La prescripció i la caducitat.

Tema 5. Els drets reals. Concepte, classes i caràcters. Els drets reals de garantia. Hipoteca. Hipoteca mobiliària. Penyora. Penyora sense desplaçament. Anticresi.

Tema 6. El dret de propietat. Contingut. Protecció. Adquisició i pèrdua del domini. Especial referència a la donació.

Tema 7. La comunitat de béns. La possessió. Usdefruit, ús i habitació. Les servituds.

Tema 8. El Registre de la propietat: Títols inscriptibles i assentaments registrals. Principis hipotecaris. L'anotació preventiva d'embargament.

Tema 9. L'obligació (I). Concepte i classificació. Obligacions extracontractuals. Enriquiment sense causa. Compliment normal de les obligacions: el pagament.

Tema 10. L'obligació (II). Altres maneres d'extinció de les obligacions. Compliment anormal de les obligacions: causes i conseqüències. Protecció del crèdit i prova de les obligacions. Concurrència i prelació de crèdits.

Tema 11. El contracte. Elements i requisits. Classificacions. Generació, perfecció i consumació del contracte. Ineficàcia dels contractes. Interpretació dels contractes.

Tema 12. El contracte de compravenda. Elements. Obligacions del venedor i del comprador. Drets de tempteig i retracte. Cessió de drets i accions. La permuta.

Tema 13. L'arrendament en general. Arrendament de serveis. Arrendament d'obres. Arrendament de coses. Arrendament de finques rústiques i urbanes.

Tema 14. El mandat. El préstec. El precari. El dipòsit. La societat. La fiança. La transacció. El compromís. L'arbitratge. L'adhesió.

Tema 15. El dret hereditari (I). Conceptes generals. Capacitat per succeir. Acceptació i repudiació de l'herència. Comunitat hereditària. Dret d'acréixer. Col·lació i partició de l'herència.

Tema 16. El dret hereditari (II). Successió testamentària, forçosa i intestada. Institució de hereus. Substitució. Llegat. Marmessor. El desheretament. La preterició.

Tema 17. El Dret civil a les Illes Balears (I). Disposicions aplicables a l’illa de Mallorca i Menorca.  Règim econòmic matrimonial. La donació universal. La donació amb definició. La successió ab intestato.

Tema 18. El Dret civil a les Illes Balears (II). Disposicions aplicables a les Illes d’Eivissa i Formentera. Règim econòmic matrimonial. Els espòlits. Els pactes successoris. La successió ab intestato.

Dret Mercantil

Tema 19. Contingut del dret mercantil. L'acte de comerç. Actes de comerç per analogia. Actes mixtos. L'empresa mercantil. Fonts del Dret Mercantil.

Tema 20. Concepte doctrinal i legal del comerciant. Comerciant individual. Incapacitats i prohibicions. El comerciant estranger. Habitualitat i professionalitat. La publicitat en el dret mercantil. El Registre Mercantil.

Tema 21. Doctrina general de les coses mercantils. La propietat industrial. Patents i marques. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques. Règim jurídic internacional de protecció. Dret de la competència. Competència deslleial; règim de la publicitat i consum. Defensa de la competència. Unió temporal d'empreses.

Tema 22. La comptabilitat dels empresaris. Llibres. Requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres. Comptes anuals.

Tema 23. La societat mercantil. Concepte, naturalesa i classes. L'objecte social. La societat irregular. La societat regular col·lectiva. La societat comanditària simple. La societat comanditària per accions. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 24. La societat anònima. Formes de constitució. L'escriptura social i els Estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Accions: classes. Accions sense vot. Augment i reducció del capital social. L'emissió d'obligacions. Sindicat d'obligacionistes.

Tema 25. Òrgans de la societat anònima. Junta General. Administradors. El Consell d'Administració. Modificacions estructurals de les societats mercantils. Dissolució de societats mercantils. Liquidació de societats mercantils: Operacions que comprèn.

Tema 26. Títols de crèdit: concepte i caràcters. Classes. Títols nominatius. Títols a l'ordre. La lletra de canvi. Emissió i forma de la lletra. L'endós. L'acceptació. L'aval. Venciment i pagament. El protest. Les accions canviàries. El pagaré. El xec.

Tema 27. Obligacions i contractes mercantils. La comissió mercantil. La representació en el dret mercantil. Contracte de compravenda mercantil. Compravendes especials. El «leasing».

Tema 28. Els contractes bancaris en general. Examen del compte corrent, obertura de crèdit, préstecs i descompte bancari. Dipòsits en bancs. La pignoració de valors. Crèdits documentaris. El contracte d'assegurança: concepte, naturalesa i regulació.

Tema 29. El concurs: pressupostos. La interlocutòria de declaració del concurs. Efectes sobre els creditors, crèdits i contractes. La massa del concurs. El conveni: contingut i efectes. Les causes de conclusió del concurs. La qualificació del concurs. L'acord extrajudicial de pagaments.

III. Dret financer i tributari. Part General

Tema 1. Dret Financer. Concepte i contingut. Els ingressos públics. Concepte i Classes. El poder financer.

Tema 2.  El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears : principis constitucionals, estatutaris i legals. Especial referència a La Llei Orgànica de Finançament de les CCAA i legislació de desplegament: Llei 22/2009. Recursos que integren la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Tema 3. El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears (II). La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs. La capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió. Especial referència al Decret legislatiu  1/2014  Text refós de les Disposicions Legals de  la CAIB en matèria de tributs cedits.

Tema 4. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts de dret tributari. Administració Tributària. Les obligacions i deures de l'Administració Tributària. Els principis de l'ordenament tributari espanyol.

Tema 5. L'aplicació i la interpretació de les normes tributàries. Àmbit temporal i criteris de subjecció a les normes tributàries. Interpretació i qualificació. La integració de les normes tributàries: analogia, simulació i conflicte en l'aplicació de la norma tributària.

Tema 6. Els tributs. Concepte, fins i classes de tributs. La relació jurídico-tributària. Les obligacions tributàries: l'obligació tributària principal, l'obligació tributària de realitzar pagaments a compte, les obligacions entre particulars, les obligacions tributàries accessòries, les obligacions tributàries formals i les obligacions tributàries en el marc de l'assistència mútua. Especial referència al nombre d'identificació fiscal i a les obligacions censals.

Tema 7. Els elements de quantificació de l'obligació tributària. La base imposable: concepte i mètodes de determinació. Especial referència a la comprovació de valors: mitjans.  La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari: concepte. Garanties del deute tributari.

Tema 8. Els obligats tributaris: classes. Drets i garanties. Els subjectes passius: contribuent i substitut del contribuent. Exempcions subjectives. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. Representació. Residència i domicili fiscal.

Tema 9. Els responsables tributaris. La responsabilitat tributària. Responsables solidaris i subsidiaris. Els successors. Retenidors i obligats a ingressar a compte. Altres obligats tributaris.

Tema 10. L'aplicació dels tributs. Els procediments administratius en matèria tributària: fases. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Notificacions. La denúncia pública. Les liquidacions tributàries. La consulta tributària. La col·laboració social en l'aplicació dels tributs. L'assistència mútua: concepte.

Tema 11. Actuacions i procediment de gestió tributària (I). Funcions de gestió tributària. Declaracions. Autoliquidacions. Comunicacions de dades. Procediment de devolució iniciat mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades. Procediment iniciat mitjançant declaració.

Tema 12. Actuacions i procediment de gestió tributària (II). Procediment de comprovació de valors. Procediment de verificació de dades. Procediment de comprovació limitada. Altres procediments de gestió tributària. Especial referència al procediment de taxació pericial contradictòria.

Tema 13. La recaptació (I). Característiques i règim legal. Òrgans de recaptació. Competències i estructura organitzativa. Facultats de la recaptació. El paper de les entitats financeres en la recaptació. Privilegis per al cobrament de deutes tributaris. La Hisenda Pública i els processos concursals.

Tema 14. La recaptació (II). Extinció dels deutes. Pagament. Prescripció. Insolvències. Altres formes d'extinció.

Tema 15. La recaptació (III). Fórmules especials per a arbitrar el pagament. Ajornaments i fraccionaments. Garanties per a l'ajornament i el fraccionament. El procediment de compensació. La compensació d'ofici de deutes d'entitats públiques. El procediment de deducció.

Tema 16. La recaptació (IV). La recaptació en període executiu. El procediment de constrenyiment: concepte. Concurrència de procediments. Suspensió. Embargament i alienació de béns i drets. El procediment davant responsables i successors. Les terceries. Accions civils i penals.

Tema 17. La inspecció dels tributs (I). Òrgans, funcions, facultats i deures de la Inspecció dels tributs. Classes d'actuacions. Actuacions d'obtenció d'informació amb transcendència tributària. Actuacions de valoració. Actuacions d'informe i assessorament. Actuacions de comprovacions i investigació. Altres actuacions.

Tema 18. La inspecció dels tributs (II). Actuacions i procediment d'inspecció: iniciació i desenvolupament. Objecte i abast. Lloc i horari de les actuacions inspectores. Desenvolupament del procediment: termini, mesures cautelars, al·legacions i tràmit d'audiència. Disposicions especials: aplicació del mètode d'estimació indirecta i l'informe preceptiu per a la declaració del conflicte en l'aplicació de la norma tributària i altres establertes reglamentàriament.

Tema 19. La inspecció dels tributs (III). Documentació de les actuacions inspectores. La terminació del procediment: tramitació d'actes, òrgans competents per a la pràctica de liquidacions i classes de liquidacions derivades d'actes d'inspecció. Altres formes de terminació.

Tema 20. La potestat sancionadora en matèria tributària (I). Principis. Els subjectes responsables de les infraccions i sancions tributàries. Concepte i classes d'infraccions i sancions tributàries. Quantificació de les sancions. Extinció de la responsabilitat derivada de les infraccions tributàries i extinció de les sancions tributàries.

Tema 21. La potestat sancionadora en matèria tributària (II). El procediment per a la imposició de sancions tributàries. Drets i garanties en el procediment sancionador. Òrgans competents per a la imposició de sancions. Procediment separat. Iniciació, instrucció, audiència als interessats, tramitació abreujada, termini per a resoldre.

Tema 22. Delictes contra la Hisenda Pública. Descripció dels tipus penals de delictes contra la Hisenda Pública. La responsabilitat civil. El procediment inspector davant del delicte contra la Hisenda Pública: tramitació amb caràcter general i especificitats en matèria de delictes relatius contra la Hisenda de la Unió Europea.

Tema 23. Revisió d'actes tributaris en via administrativa. Normes comunes. Procediments especials de revisió: revisió actes nuls, declaració lesivitat,  revocació, rectificació errades i devolució ingressos indeguts. El recurs de reposició: objecte, procediment, suspensió.

Tema 24. Les reclamacions economicoadministratives: àmbit d'aplicació, organització i competències. Els interessats en el procediment. La suspensió. El procediment general: procediment en única o primera instància, recursos en via economicoadministrativa, procediment abreujat davant òrgans unipersonals. Especial referència a la Junta Superior d’Hisenda de la CAIB: organització i competències.

Tema 25. Els ajuts d'Estat. Concepte i categories (Reglament UE 651/2014). Control d'ajuda, límits i còmput. Procediment de recuperació ( Tit. VII LGT).

Tema 26. La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs: la capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió.

Tema 27. L'Agència Tributària de les Illes Balears: normativa reguladora.  Disposicions generals: naturalesa, funcions, principis   i règim jurídic. Organització: òrgans de govern, executius i de participació. Serveis centrals i territorials. Especial referència a la Recaptació de zona.

IV. Dret financer i tributari. Part Especial

Tema 1. L'Impost sobre el Patrimoni (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte Passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació.

Tema 2. L’ Impost sobre el Patrimoni (II). Determinació del deute tributari. Gestió de l'impost.  Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 3. L'Impost sobre Successions i Donacions (I). Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació: especial referència a la tributació dels pactes successoris. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable.

Tema 4. L’impost sobre successions i donacions (II).Tipus de gravamen. Deute tributari. Gestió de l'impost.

Tema 5. L’impost sobre successions i donacions (III). Supòsits especials de tributació a les Illes  Balears regulades a la Compilació de dret civil de les Illes Balears. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  6. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (I). Naturalesa i objecte. La modalitat transmissions patrimonials oneroses: fet imposable amb especial referència a la delimitació amb l’IVA. subjecte passiu, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  7. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (II). Modalitat operacions societàries: fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema  8. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (III).  La modalitat Actes jurídics documentats: fet imposable, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 9. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (IV). Normes comunes als conceptes que integren el tribut: beneficis fiscals, comprovació de valors, meritació, prescripció, devolució i gestió. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 10. Normes comunes sobre obligacions formals i normes de gestió relatives als imposts sobre transmissions patrimonials i successions i donacions al Decret legislatiu 1/2014. Les instruccions anuals sobre criteris de valoració. La normativa autonòmica sobre pagament i presentació telemàtica de documents amb transcendència tributària.

Tema 11. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna de les mateixes. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 12. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). Les Taxes: concepte i regulació.  Especial referència a la Llei de Taxes de 1998.

Tema 13. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El cànon de sanejament d’aigües: regulació jurídica. Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjecte passiu. Base imposable. Tipus impositius. Gestió del tribut. Règim sancionador.

Tema 14. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). L'Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears: Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjectes passius i responsables. Base imposable. Tipus de gravamen. Gestió del tribut.

Tema 15. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Subjecció: aspectes materials, personals i temporals. Regles generals de determinació de la base imposable i liquidable.

Tema 16. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (II). Determinació de la capacitat econòmica sotmesa a gravamen: rendiments del treball. Rendiment del capital immobiliari i mobiliari. Rendiments de les activitats econòmiques.

Tema 17. L’impost sobre la Renda de les Persones Físiques (III).  Determinació de la capacitat econòmica sotmesa a gravamen: Guanys i pèrdues patrimonials. Règim d’imputació de determinades rendes.

Tema 18. L’ Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IV). Règim de determinació de la base imposable. Integració i compensació de rendes. Reduccions. Base liquidable: general i de l’estalvi. Mínim personal i familiar. Gravàmens. Les quotes.

Tema 19. L’ Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (V). Deduccions. Quota diferencial. Tributació conjunta. Gestió de l’Impost: declaracions. Retencions i pagaments a compte. Liquidacions provisionals. Competències normatives a l’IRPF de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 20. Impost sobre societats (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base Imposable: concepte. Règims de determinació. Imputació temporal d’ingressos i despeses. Amortitzacions i provisions. Despeses no deduïbles. Operacions a valor de mercat. Subcapitalització. Correcció monetària i reinversió de beneficis extraordinaris.

Tema 21. Impost sobre societats (II). Compensació de bases imposables negatives. Període impositiu i meritació de l’impost. Els tipus de gravamen. Mecanismes per evitar la doble imposició. Bonificacions i deduccions per incentivar determinades activitats. Obligacions comptables i registrals.

Tema 22. Impost sobre societats (III). El règim especial dels grups de societats. Fusions, escissions, aportacions d’actius i bescanvi de valors, societats patrimonials i arrendament financer.

Tema 23. Impost sobre el valor afegit (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Subjecte passiu. Lliurament de béns i prestacions de serveis. Criteris de delimitació respecte a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Operacions no subjectes.

Tema 24. Impost sobre el valor afegit (II). Adquisicions intracomunitàries de béns: fet imposable, no subjecció, lloc de realització, meritació, base imposable. Importacions de béns: fet imposable, exempcions, meritació, base imposable i subjecte passiu. Exempcions en operacions interiors.

Tema 25. Impost sobre el valor afegit (III). Meritació. Base i imposable: regla general i regles especials. Repercussió de l’impost i tipus impositius. Deduccions: requisits i limitacions del dret a deduir. Règim de deducció de sectors d’activitat diferenciada. Regla de prorrata. Regularització de deduccions. Deduccions anteriors a l’inici de les activitats. Devolucions.

Tema 26. Impost sobre el valor afegit (IV). Conceptes bàsics dels règims especials: règim de béns usats, objectes d’art, antiguitats i objectes de col·lecció.

Tema 27. Impost sobre el valor  afegit (V). Obligacions dels subjectes passius. Obligacions formals: censals, de facturació, comptables i registrals. Gestió de l’impost.

Tema 28. Els impostos especials estatals que s'apliquen a les Illes Balears. Classificació i nocions generals de cada un. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 29. Els imposts de les entitats locals (I). Imposts obligatoris: L’impost sobre béns immobles. L’impost sobre Activitats Econòmiques. L’Impost sobre vehicles de tracció mecànica. Imposts discrecionals: l’Impost sobre instal·lacions, construccions i obres.  L’ Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.

Tema 30. Comptabilitat: constitució, distribució de beneficis, augment i reducció de capital, finançament, transformació, fusió, absorció, excisió i dissolució d’empreses individuals i societats.

Tema 31. Matemàtiques financeres: capitalització simple i composta. Rendes, préstecs, emprèstits. Operacions amb valors.

COS DE CONTROL, INSPECCIÓ I ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA. ESCALA D’ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA (SUBGRUP A1, CODI 252I)

I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: estructura i contingut. Els principis constitucionals i els valors superiors. Els drets i els deures fonamentals: garantia i suspensió. La reforma de la Constitució. El Tribunal Constitucional.

Tema 2. El Govern i l‘Administració. Relacions del Govern amb les Corts Generals. L‘Administració general de l‘Estat: regulació i composició.

Tema 3. L‘Estat de les autonomies: les comunitats autònomes. Funcions i competències de l‘Estat i de les comunitats autònomes. Distribució de competències entre l‘Estat i les comunitats autònomes.

Tema 4. La Unió Europea: els tractats. Les institucions: el Consell, el Parlament, la Comissió i el Tribunal de Justícia. Les fons del dret comunitari. Els fons estructurals i els seus objectius prioritaris.

Tema 5. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears: antecedents històrics i culturals. L‘Estatut d’autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La reforma de l‘Estatut d’autonomia.

Tema 6. Institucions bàsiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Parlament de les Illes Balears: composició, atribucions i funcionament. El Síndic de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Consultiu.

Tema 7. El president o la presidenta de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears. L‘estructura de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les lles Balears: les conselleries, les direccions generals i les secretaries generals.

Tema 8. Les fonts del dret administratiu (I). Concepte de dret administratiu. Jerarquia de fonts. La Constitució. La llei. Disposicions normatives amb força de llei. Els estatuts d‘autonomia i les lleis de les comunitats autònomes.

Tema 9. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària: fonament, titulars i límits. Procediment d‘elaboració de reglaments.

Tema 10. Règim jurídic del sector públic: concepte, principis d‘actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques: especial referència als òrgans col·legiats. L‘atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. Les relacions interadministratives. Els convenis.

Tema 11. L‘acte administratiu: característiques generals. Requisits, validesa i eficàcia, inderogabilitat singular, classes. Nul·litat i anul·labilitat. La revisió dels actes administratius: recursos.

Tema 12. El procediment administratiu: concepte, naturalesa i principis generals. Fases del procediment: iniciació, ordenació, instrucció i finalització. Execució.

Tema 13. La potestat sancionadora de les administracions públiques: principis i procediment. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques: principis i procediment. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

Tema 14. Règim jurídic del personal al servei de les administracions públiques: règim estatutari i laboral. L‘Estatut bàsic de l‘empleat públic. Competències de les comunitats autònomes. La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: estructura i contingut.

Tema 15. El règim jurídic del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Classes de personal. Accés. Procediments per a la provisió de llocs de treball. Carrera i promoció professional. Drets i deures. Situacions administratives.

Tema 16. Ètica pública. Règim d‘incompatibilitats. El codi ètic dels empleats públics de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Règim disciplinari.

Tema 17. La direcció pública. El personal directiu professional. Tipus de direcció. Direcció d‘equips. La motivació. La gestió de conflictes. La planificació de la gestió pública.

Tema 18. La transparència administrativa: legislació bàsica i autonòmica.

Tema 19. L‘administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 20. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d‘igualtat, no- discriminació i violència de gènere. El Pla d‘Igualtat del personal de Serveis Generals de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 21. La Llei de prevenció de riscs laborals. Riscs i mesures preventives associades al lloc de treball.

Tema 22. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions. Els plans d‘auditoria i control.

II. Dret civil i mercantil

Dret civil

Tema 1. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Codi Civil i legislació complementària. L'aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Límits en el temps i en l'espai. Eficàcia constitutiva del dret.

Tema 2. La persona. Concepte i classes. La persona física. La persona jurídica: la fundació i l'associació. Capacitat. Representació.

Tema 3. Nacionalitat. Domicili. Estat civil. El Registre Civil. Els règims econòmics del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. La societat de guanys. El règim de participació. El règim de separació de béns.

Tema 4. L'objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. Elements essencials. Influència del temps en les relacions jurídiques. La prescripció i la caducitat.

Tema 5. Els drets reals. Concepte, classes i caràcters. Els drets reals de garantia. Hipoteca. Hipoteca mobiliària. Penyora. Penyora sense desplaçament. Anticresi.

Tema 6. El dret de propietat. Contingut. Protecció. Adquisició i pèrdua del domini. Especial referència a la donació.

Tema 7. La comunitat de béns. La possessió. Usdefruit, ús i habitació. Les servituds.

Tema 8. El Registre de la propietat: Títols inscriptibles i assentaments registrals. Principis hipotecaris. L'anotació preventiva d'embargament.

Tema 9. L'obligació (I). Concepte i classificació. Obligacions extracontractuals. Enriquiment sense causa. Compliment normal de les obligacions: el pagament.

Tema 10. L'obligació (II). Altres maneres d'extinció de les obligacions. Compliment anormal de les obligacions: causes i conseqüències. Protecció del crèdit i prova de les obligacions. Concurrència i prelació de crèdits.

Tema 11. El contracte. Elements i requisits. Classificacions. Generació, perfecció i consumació del contracte. Ineficàcia dels contractes. Interpretació dels contractes.

Tema 12. El contracte de compravenda. Elements. Obligacions del venedor i del comprador. Drets de tempteig i retracte. Cessió de drets i accions. La permuta.

Tema 13. L'arrendament en general. Arrendament de serveis. Arrendament d'obres. Arrendament de coses. Arrendament de finques rústiques i urbanes.

Tema 14. El mandat. El préstec. El precari. El dipòsit. La societat. La fiança. La transacció. El compromís. L'arbitratge. L'adhesió.

Tema 15. El dret hereditari (I). Conceptes generals. Capacitat per succeir. Acceptació i repudiació de l'herència. Comunitat hereditària. Dret d'acréixer. Col·lació i partició de l'herència.

Tema 16. El dret hereditari (II). Successió testamentària, forçosa i intestada. Institució de hereus. Substitució. Llegat. Marmessor. El desheretament. La preterició.

Tema 17. El Dret civil a les Illes Balears (I). Disposicions aplicables a l’illa de Mallorca i Menorca.  Règim econòmic matrimonial. La donació universal. La donació amb definició. La successió ab intestato.

Tema 18. El Dret civil a les Illes Balears (II). Disposicions aplicables a les Illes d’Eivissa i Formentera. Règim econòmic matrimonial. Els espòlits. Els pactes successoris. La successió ab intestato.

Dret Mercantil

Tema 19. Contingut del dret mercantil. L'acte de comerç. Actes de comerç per analogia. Actes mixtos. L'empresa mercantil. Fonts del Dret Mercantil.

Tema 20. Concepte doctrinal i legal del comerciant. Comerciant individual. Incapacitats i prohibicions. El comerciant estranger. Habitualitat i professionalitat. La publicitat en el dret mercantil. El Registre Mercantil.

Tema 21. Doctrina general de les coses mercantils. La propietat industrial. Patents i marques. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques. Règim jurídic internacional de protecció. Dret de la competència. Competència deslleial; règim de la publicitat i consum. Defensa de la competència. Unió temporal d'empreses.

Tema 22. La comptabilitat dels empresaris. Llibres. Requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres. Comptes anuals.

Tema 23. La societat mercantil. Concepte, naturalesa i classes. L'objecte social. La societat irregular. La societat regular col·lectiva. La societat comanditària simple. La societat comanditària per accions. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 24. La societat anònima. Formes de constitució. L'escriptura social i els Estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Accions: classes. Accions sense vot. Augment i reducció del capital social. L'emissió d'obligacions. Sindicat d'obligacionistes.

Tema 25. Òrgans de la societat anònima. Junta General. Administradors. El Consell d'Administració. Modificacions estructurals de les societats mercantils. Dissolució de societats mercantils. Liquidació de societats mercantils: Operacions que comprèn.

Tema 26. Títols de crèdit: concepte i caràcters. Classes. Títols nominatius. Títols a l'ordre. La lletra de canvi. Emissió i forma de la lletra. L'endós. L'acceptació. L'aval. Venciment i pagament. El protest. Les accions canviàries. El pagaré. El xec.

Tema 27. Obligacions i contractes mercantils. La comissió mercantil. La representació en el dret mercantil. Contracte de compravenda mercantil. Compravendes especials. El «leasing».

Tema 28. Els contractes bancaris en general. Examen del compte corrent, obertura de crèdit, préstecs i descompte bancari. Dipòsits en bancs. La pignoració de valors. Crèdits documentaris. El contracte d'assegurança: concepte, naturalesa i regulació.

Tema 29. El concurs: pressupostos. La interlocutòria de declaració del concurs. Efectes sobre els creditors, crèdits i contractes. La massa del concurs. El conveni: contingut i efectes. Les causes de conclusió del concurs. La qualificació del concurs. L'acord extrajudicial de pagaments.                                                       

III. Dret financer i tributari. Part General

Tema 1. Dret Financer. Concepte i contingut. Els ingressos públics. Concepte i Classes. El poder financer.

Tema 2.  El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears: principis constitucionals, estatutaris i legals. Especial referència a La Llei Orgànica de Finançament de les CCAA i legislació de desplegament: Llei 22/2009. Recursos que integren la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Tema 3. El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears (II).La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs. La capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió. Especial referència al Decret legislatiu  1/2014  Text refós de les Disposicions Legals de  la CAIB en matèria de tributs cedits.

Tema 4. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts de dret tributari. Administració Tributària. Les obligacions i deures de l'Administració Tributària. Els principis de l'ordenament tributari espanyol.

Tema 5. L'aplicació i la interpretació de les normes tributàries. Àmbit temporal i criteris de subjecció a les normes tributàries. Interpretació i qualificació. La integració de les normes tributàries: analogia, simulació i conflicte en l'aplicació de la norma tributària.

Tema 6. Els tributs. Concepte, fins i classes de tributs. La relació juridico-tributària. Les obligacions tributàries: l'obligació tributària principal, l'obligació tributària de realitzar pagaments a compte, les obligacions entre particulars, les obligacions tributàries accessòries, les obligacions tributàries formals i les obligacions tributàries en el marc de l'assistència mútua. Especial referència al nombre d'identificació fiscal i a les obligacions censals.

Tema 7. Els elements de quantificació de l'obligació tributària. La base imposable: concepte i mètodes de determinació. Especial referència a la comprovació de valors: mitjans.  La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari: concepte. Garanties del deute tributari.

Tema 8. Els obligats tributaris: classes. Drets i garanties. Els subjectes passius: contribuent i substitut del contribuent. Exempcions subjectives. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. Representació. Residència i domicili fiscal.

Tema 9. Els responsables tributaris. La responsabilitat tributària. Responsables solidaris i subsidiaris. Els successors. Retenidors i obligats a ingressar a compte. Altres obligats tributaris.

Tema 10. L'aplicació dels tributs. Els procediments administratius en matèria tributària: fases. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Notificacions. La denúncia pública. Les liquidacions tributàries. La consulta tributària. La col·laboració social en l'aplicació dels tributs. L'assistència mútua: concepte.

Tema 11. Actuacions i procediment de gestió tributària (I). Funcions de gestió tributària. Declaracions. Autoliquidacions. Comunicacions de dades. Procediment de devolució iniciat mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades. Procediment iniciat mitjançant declaració.

Tema 12. Actuacions i procediment de gestió tributària (II). Procediment de comprovació de valors. Procediment de verificació de dades. Procediment de comprovació limitada. Altres procediments de gestió tributària. Especial referència al procediment de taxació pericial contradictòria.

Tema 13. La recaptació (I). Característiques i règim legal. Òrgans de recaptació. Competències i estructura organitzativa. Facultats de la recaptació. El paper de les entitats financeres en la recaptació. Privilegis per al cobrament de deutes tributaris. La Hisenda Pública i els processos concursals.

Tema 14. La recaptació (II). Extinció dels deutes. Pagament. Prescripció. Insolvències. Altres formes d'extinció.

Tema 15. La recaptació (III). Fórmules especials per a arbitrar el pagament. Ajornaments i fraccionaments. Garanties per a l'ajornament i el fraccionament. El procediment de compensació. La compensació d'ofici de deutes d'entitats públiques. El procediment de deducció.

Tema 16. La recaptació (IV). La recaptació en període executiu. El procediment de constrenyiment: concepte. Concurrència de procediments. Suspensió. Embargament i alienació de béns i drets. El procediment davant responsables i successors. Les terceries. Accions civils i penals.

Tema 17. La inspecció dels tributs (I). Òrgans, funcions, facultats i deures de la Inspecció dels tributs. Classes d'actuacions. Actuacions d'obtenció d'informació amb transcendència tributària. Actuacions de valoració. Actuacions d'informe i assessorament. Actuacions de comprovacions i investigació. Altres actuacions.

Tema 18. La inspecció dels tributs (II). Actuacions i procediment d'inspecció: iniciació i desenvolupament. Objecte i abast. Lloc i horari de les actuacions inspectores. Desenvolupament del procediment: termini, mesures cautelars, al·legacions i tràmit d'audiència. Disposicions especials: aplicació del mètode d'estimació indirecta i l'informe preceptiu per a la declaració del conflicte en l'aplicació de la norma tributària i altres establertes reglamentàriament.

Tema 19. La inspecció dels tributs (III). Documentació de les actuacions inspectores. La terminació del procediment: tramitació d'actes, òrgans competents per a la pràctica de liquidacions i classes de liquidacions derivades d'actes d'inspecció. Altres formes de terminació.

Tema 20. La potestat sancionadora en matèria tributària (I). Principis. Els subjectes responsables de les infraccions i sancions tributàries. Concepte i classes d'infraccions i sancions tributàries. Quantificació de les sancions. Extinció de la responsabilitat derivada de les infraccions tributàries i extinció de les sancions tributàries.

Tema 21. La potestat sancionadora en matèria tributària (II). El procediment per a la imposició de sancions tributàries. Drets i garanties en el procediment sancionador. Òrgans competents per a la imposició de sancions. Procediment separat. Iniciació, instrucció, audiència als interessats, tramitació abreujada, termini per a resoldre.

Tema 22. Delictes contra la Hisenda Pública. Descripció dels tipus penals de delictes contra la Hisenda Pública. La responsabilitat civil. El procediment inspector davant del delicte contra la Hisenda Pública: tramitació amb caràcter general i especificitats en matèria de delictes relatius contra la Hisenda de la Unió Europea.

Tema 23. Revisió d'actes tributaris en via administrativa. Normes comunes. Procediments especials de revisió: revisió actes nuls, declaració lesivitat,  revocació, rectificació errades i devolució ingressos indeguts. El recurs de reposició: objecte, procediment, suspensió.

Tema 24. Les reclamacions economicoadministratives: àmbit d'aplicació, organització i competències. Els interessats en el procediment. La suspensió. El procediment general: procediment en única o primera instància, recursos en via economicoadministrativa, procediment abreujat davant òrgans unipersonals. Especial referència a la Junta Superior d’Hisenda de la CAIB: organització i competències.

Tema 25. Els ajuts d'Estat. Concepte i categories (Reglament UE 651/2014). Control d'ajuda, límits i còmput. Procediment de recuperació ( Tit. VII LGT).

Tema 26. La capacitat normativa tributària de les Comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs: la capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió.

Tema 27. L'Agència Tributària de les Illes Balears: normativa reguladora.  Disposicions generals: naturalesa, funcions, principis i règim jurídic. Organització: òrgans de govern, executius i de participació. Serveis centrals i territorials. Especial referència a la Recaptació de zona.

IV. Dret financer i tributari. Part Especial

Tema 1. L'Impost sobre el Patrimoni (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte Passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació.

Tema 2. L’ Impost sobre el Patrimoni (II). Determinació del deute tributari. Gestió de l'impost.  Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 3. L'Impost sobre Successions i Donacions (I) . Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació: especial referència a la tributació dels pactes successoris. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable.

Tema 4. L’impost sobre successions i donacions (II) .Tipus de gravamen. Deute tributari. Gestió de l'impost.

Tema 5. L’impost sobre successions i donacions (III). Supòsits especials de tributació a les Illes  Balears regulades a la Compilació de dret civil de les Illes Balears. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  6. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (I). Naturalesa i objecte. La modalitat transmissions patrimonials oneroses: fet imposable amb especial referència a la delimitació amb l’IVA. Subjecte passiu, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  7. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (II). Modalitat operacions societàries: fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema  8. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (III).  La modalitat Actes jurídics documentats: fet imposable, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 9. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (IV). Normes comunes als conceptes que integren el tribut: beneficis fiscals, comprovació de valors, meritació, prescripció, devolució i gestió. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 10. Normes comunes sobre obligacions formals i normes de gestió relatives als imposts sobre transmissions patrimonials i successions i donacions al Decret legislatiu 1/2014. Les instruccions anuals sobre criteris de valoració. La normativa autonòmica sobre pagament i presentació telemàtica de documents amb transcendència tributaria.

Tema 11. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna d'elles. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 12. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). Les Taxes: concepte i regulació.  Especial referència a la Llei de Taxes de 1998.

Tema 13. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El cànon de sanejament d’aigües: regulació jurídica. Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjecte passiu. Base imposable. Tipus impositius. Gestió del tribut. Règim sancionador.

Tema 14. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears(III). L'Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears: Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjectes passius i responsables. Base imposable. Tipus de gravamen. Gestió del tribut.

Tema 15. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Subjecció: aspectes materials, personals i temporals. Regles generals de determinació de la base imposable i liquidable.

Tema 16. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (II). Determinació de la capacitat econòmica sotmesa a gravamen: rendiments del treball. Rendiment del capital immobiliari i mobiliari. Rendiments de les activitats econòmiques.

Tema 17. L’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (III).  Determinació de la capacitat econòmica sotmesa a gravamen: Guanys i pèrdues patrimonials. Règim d’imputació de determinades rendes.

Tema 18. L’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IV). Règim de determinació de la base imposable. Integració i compensació de rendes. Reduccions. Base liquidable: general i de l’estalvi. Mínim personal i familiar. Gravàmens. Les quotes.

Tema 19. L’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (V). Deduccions. Quota diferencial. Tributació conjunta. Gestió de l’Impost: declaracions. Retencions i pagaments a compte. Liquidacions provisionals. Competències normatives a l’IRPF de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 20. Impost sobre societats (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base Imposable: concepte. Règims de determinació. Imputació temporal d’ingressos i despeses. Amortitzacions i provisions. Despeses no deduïbles. Operacions a valor de mercat. Subcapitalització. Correcció monetària i reinversió de beneficis extraordinaris.

Tema 21. Impost sobre societats (II). Compensació de bases imposables negatives. Període impositiu i meritació de l’impost. Els tipus de gravamen. Mecanismes per evitar la doble imposició. Bonificacions i deduccions per incentivar determinades activitats. Obligacions comptables i registrals.

Tema 22. Impost sobre societats (III). El regim especial dels grups de societats. Fusions, escissions, aportacions d’actius i bescanvi de valors, societats patrimonials i arrendament financer.

Tema 23. Impost sobre el valor afegit (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Subjecte passiu. Lliurament de béns i prestacions de serveis. Criteris de delimitació respecte a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Operacions no subjectes.

Tema 24. Impost sobre el valor afegit (II). Adquisicions intracomunitàries de béns: fet imposable, no subjecció, lloc de realització, meritació, base imposable. Importacions de béns: fet imposable, exempcions, meritació, base imposable i subjecte passiu. Exempcions en operacions interiors.

Tema 25. Impost sobre el valor afegit (III). Meritació. Base i imposable: regla general i regles especials. Repercussió de l’impost i tipus impositius. Deduccions: requisits i limitacions del dret a deduir. Règim de deducció de sectors d’activitat diferenciada. Regla de prorrata. Regularització de deduccions. Deduccions anteriors a l’inici de les activitats. Devolucions.

Tema 26. Impost sobre el valor afegit (IV). Conceptes bàsics dels règims especials: règim de béns usats, objectes d’art, antiguitats i objectes de col·lecció.

Tema 27. Impost sobre el valor  afegit (V). Obligacions dels subjectes passius. Obligacions formals: censals, de facturació, comptables i registrals. Gestió de l’impost.

Tema 28. Els impostos especials estatals que s'apliquen a les Illes Balears. Classificació i nocions generals de cada un. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 29. Els imposts de les entitats locals (I). Imposts obligatoris: L’impost sobre béns immobles. L’impost sobre Activitats Econòmiques. L’Impost sobre vehicles de tracció mecànica. Imposts discrecionals: L’Impost sobre instal·lacions, construccions i obres.  L’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.

Tema 30. Comptabilitat: constitució, distribució de beneficis, augment i reducció de capital, finançament, transformació, fusió, absorció, excisió i dissolució d’empreses individuals i societats.

Tema 31. Matemàtiques financeres: capitalització simple i composta. Rendes, préstecs, emprèstits. Operacions amb valors.

COS TÈCNIC D’INSPECCIÓ I GESTIÓ TRIBUTÀRIA. ESCALA TÈCNICA D’INSPECCIÓ TRIBUTÀRIA (SUBGRUP A2, CODI 252J)

I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: estructura i contingut. Els principis constitucionals i els valors superiors. Els drets i els deures fonamentals: garantia i suspensió. La reforma de la Constitució. El Tribunal Constitucional.

Tema 2. El Govern i l‘Administració. Relacions del Govern amb les Corts Generals. L‘Administració general de l‘Estat: regulació i composició.

Tema 3. L‘Estat de les autonomies: les comunitats autònomes. Funcions i competències de l‘Estat i de les comunitats autònomes. Distribució de competències entre l‘Estat i les comunitats autònomes.

Tema 4. La Unió Europea: els tractats. Les institucions: el Consell, el Parlament, la Comissió i el Tribunal de Justícia. Les fons del dret comunitari. Els fons estructurals i els seus objectius prioritaris.

Tema 5. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears: antecedents històrics i culturals. L‘Estatut d’autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La reforma de l‘Estatut d’autonomia.

Tema 6. Institucions bàsiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Parlament de les Illes Balears: composició, atribucions i funcionament. El Síndic de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Consultiu.

Tema 7. El president o la presidenta de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears. L‘estructura de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les lles Balears: les conselleries, les direccions generals i les secretaries generals.

Tema 8. Les fonts del dret administratiu (I). Concepte de dret administratiu. Jerarquia de fonts. La Constitució. La llei. Disposicions normatives amb força de llei. Els estatuts d‘autonomia i les lleis de les comunitats autònomes.

Tema 9. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària: fonament, titulars i límits. Procediment d‘elaboració de reglaments.

Tema 10. Règim jurídic del sector públic: concepte, principis d‘actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques: especial referència als òrgans col·legiats. L‘atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. Les relacions interadministratives. Els convenis.

Tema 11. L‘acte administratiu: característiques generals. Requisits, validesa i eficàcia, inderogabilitat singular, classes. Nul·litat i anul·labilitat. La revisió dels actes administratius: recursos.

Tema 12. El procediment administratiu: concepte, naturalesa i principis generals. Fases del procediment: iniciació, ordenació, instrucció i finalització. Execució.

Tema 13. La potestat sancionadora de les administracions públiques: principis i procediment. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques: principis i procediment. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

Tema 14. Règim jurídic del personal al servei de les administracions públiques: règim estatutari i laboral. L‘Estatut bàsic de l‘empleat públic. Competències de les comunitats autònomes. La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: estructura i contingut.

Tema 15. El règim jurídic del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Classes de personal. Accés. Procediments per a la provisió de llocs de treball. Carrera i promoció professional. Drets i deures. Situacions administratives.

Tema 16. Ètica pública. Règim d‘incompatibilitats. El codi ètic dels empleats públics de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Règim disciplinari.

Tema 17. La transparència administrativa: legislació bàsica i autonòmica.

Tema 18. L‘administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 19. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d‘igualtat, no- discriminació i violència de gènere. El Pla d‘Igualtat del personal de Serveis Generals de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 20. La Llei de prevenció de riscs laborals. Riscs i mesures preventives associades al lloc de treball.

Tema 21. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions. Els plans d‘auditoria i control.

II. Dret civil i mercantil

Dret civil

Tema 1. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Codi Civil i legislació complementària. L'aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Límits en el temps i en l'espai. Eficàcia constitutiva del dret.

Tema 2. La persona. Concepte i classes. La persona física. La persona jurídica: la fundació i l'associació. Capacitat. Representació.

Tema 3. Nacionalitat. Domicili. Estat civil. El Registre Civil. Els règims econòmics del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. La societat de guanys. El règim de participació. El règim de separació de béns.

Tema 4. L'objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. Elements essencials. Influència del temps en les relacions jurídiques. La prescripció i la caducitat.

Tema 5. Els drets reals. Concepte, classes i caràcters. Els drets reals de garantia. Hipoteca. Hipoteca mobiliària. Penyora. Penyora sense desplaçament. Anticresi.

Tema 6. El dret de propietat. Contingut. Protecció. Adquisició i pèrdua del domini. Especial referència a la donació.

Tema 7. La comunitat de béns. La possessió. Usdefruit, ús i habitació. Les servituds.

Tema 8. El Registre de la propietat: Títols inscriptibles i assentaments registrals. Principis hipotecaris. L'anotació preventiva d'embargament.

Tema 9. L'obligació (I). Concepte i classificació. Obligacions extracontractuals. Enriquiment sense causa. Compliment normal de les obligacions: el pagament.

Tema 10. L'obligació (II). Altres maneres d'extinció de les obligacions. Compliment anormal de les obligacions: causes i conseqüències. Protecció del crèdit i prova de les obligacions. Concurrència i prelació de crèdits.

Tema 11. El contracte de compravenda. Elements. Obligacions del venedor i del comprador. Drets de tempteig i retracte. Cessió de drets i accions. La permuta.

Tema 12. L'arrendament en general. Arrendament de serveis. Arrendament d'obres. Arrendament de coses. Arrendament de finques rústiques i urbanes.

Tema 13. El mandat. El préstec. El precari. El dipòsit. La societat. La fiança. La transacció. El compromís. L'arbitratge. L'adhesió.

Tema 14. El dret hereditari (I). Conceptes generals. Capacitat per succeir. Acceptació i repudiació de l'herència. Comunitat hereditària. Dret d'acréixer. Col·lació i partició de l'herència.

Tema 15. El dret hereditari (II). Successió testamentària, forçosa i intestada. Institució de hereus. Substitució. Llegat. Marmessor. El desheretament. La preterició.

Tema 16. El Dret civil a les Illes Balears (I). Disposicions aplicables a l’illa de Mallorca i Menorca.  Règim econòmic matrimonial. La donació universal. La donació amb definició. La successió ab intestato.

Tema 17. El Dret civil a les Illes Balears (II). Disposicions aplicables a les Illes d’Eivissa i Formentera. Règim econòmic matrimonial. Els espòlits. Els pactes successoris. La successió ab intestato

Dret Mercantil

Tema 19. Contingut del dret mercantil. L'acte de comerç. Actes de comerç per analogia. Actes mixtos. L'empresa mercantil. Fonts del Dret Mercantil.

Tema 20. Concepte doctrinal i legal del comerciant. Comerciant individual. Incapacitats i prohibicions. El comerciant estranger. Habitualitat i professionalitat. La publicitat en el dret mercantil. El Registre Mercantil.

Tema 21. La comptabilitat dels empresaris. Llibres. Requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres. Comptes anuals.

Tema 22. La societat mercantil. Concepte, naturalesa i classes. L'objecte social. La societat irregular. La societat regular col·lectiva. La societat comanditària simple. La societat comanditària per accions. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 23. La societat anònima. Formes de constitució. L'escriptura social i els Estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Accions: classes. Accions sense vot. Augment i reducció del capital social. L'emissió d'obligacions. Sindicat d'obligacionistes.

Tema 24. Òrgans de la societat anònima. Junta General. Administradors. El Consell d'Administració. Modificacions estructurals de les societats mercantils. Dissolució de societats mercantils. Liquidació de societats mercantils: Operacions que comprèn.

Tema 25. Títols de crèdit: concepte i caràcters. Classes. Títols nominatius. Títols a l'ordre. La lletra de canvi. Emissió i forma de la lletra. L'endós. L'acceptació. L'aval. Venciment i pagament. El protest. Les accions canviàries. El pagaré. El xec.

Tema 26. Obligacions i contractes mercantils. La comissió mercantil. La representació en el dret mercantil. Contracte de compravenda mercantil. Compravendes especials. El «leasing».

III. Dret financer i tributari. Part General

Tema 1. Dret Financer. Concepte i contingut. Els ingressos públics. Concepte i Classes. El poder financer.

Tema 2.  El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears : principis constitucionals, estatutaris i legals. Especial referència a La Llei Orgànica de Finançament de les CCAA i legislació de desplegament: Llei 22/2009. Recursos que integren la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Tema 3. El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears (II).La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs. La capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió. Especial referència al Decret legislatiu  1/2014  Text refós de les disposicions legals de  la CAIB en matèria de tributs cedits.

Tema 4. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts de dret tributari. Administració Tributària. Les obligacions i deures de l'Administració Tributària. Els principis de l'ordenament tributari espanyol.

Tema 5. L'aplicació i la interpretació de les normes tributàries. Àmbit temporal i criteris de subjecció a les normes tributàries. Interpretació i qualificació. La integració de les normes tributàries: analogia, simulació i conflicte en l'aplicació de la norma tributària.

Tema 6. Els tributs. Concepte, fins i classes de tributs. La relació juridico-tributària. Les obligacions tributàries: l'obligació tributària principal, l'obligació tributària de realitzar pagaments a compte, les obligacions entre particulars, les obligacions tributàries accessòries, les obligacions tributàries formals i les obligacions tributàries en el marc de l'assistència mútua. Especial referència al nombre d'identificació fiscal i a les obligacions censals.

Tema 7. Els elements de quantificació de l'obligació tributària. La base imposable: concepte i mètodes de determinació. Especial referència a la comprovació de valors: mitjans.  La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari: concepte. Garanties del deute tributari.

Tema 8. Els obligats tributaris: classes. Els subjectes passius: contribuent i substitut del contribuent. La responsabilitat tributària. Responsables solidaris i subsidiaris. Els successors. Retenidors i obligats a ingressar a compte. Altres obligats tributaris. Representació. Residència i domicili fiscal.

Tema 9. L'aplicació dels tributs. Els procediments administratius en matèria tributària: fases. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Notificacions. La denúncia pública. Les liquidacions tributàries. La consulta tributària. La col·laboració social en l'aplicació dels tributs. L'assistència mútua: concepte.

Tema 10. Actuacions i procediment de gestió tributària (I). Funcions de gestió tributària. Declaracions. Autoliquidacions. Comunicacions de dades. Procediment de devolució iniciat mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades. Procediment iniciat mitjançant declaració.

Tema 11. Actuacions i procediment de gestió tributària (II). Procediment de comprovació de valors. Procediment de verificació de dades. Procediment de comprovació limitada. Altres procediments de gestió tributària. Especial referència al procediment de taxació pericial contradictòria.

Tema 12. La recaptació (I). Característiques i règim legal. Òrgans de recaptació. Competències i estructura organitzativa. Facultats de la recaptació. El paper de les entitats financeres en la recaptació. Privilegis per al cobrament de deutes tributaris. La Hisenda Pública i els processos concursals.

Tema 13. La recaptació (II). Extinció dels deutes. Pagament. Prescripció. Insolvències. Altres formes d'extinció.

Tema 14. La recaptació (III). Fórmules especials per a arbitrar el pagament. Ajornaments i fraccionaments. Garanties per a l'ajornament i el fraccionament. El procediment de compensació. La compensació d'ofici de deutes d'entitats públiques. El procediment de deducció.

Tema 15. La recaptació (IV). La recaptació en període executiu. El procediment de constrenyiment: concepte. Concurrència de procediments. Suspensió. Embargament i alienació de béns i drets. El procediment davant responsables i successors. Les terceries. Accions civils i penals.

Tema 16. La inspecció dels tributs (I). Òrgans, funcions, facultats i deures de la Inspecció dels tributs. Classes d'actuacions. Actuacions d'obtenció d'informació amb transcendència tributària. Actuacions de valoració. Actuacions d'informe i assessorament. Actuacions de comprovacions i investigació. Altres actuacions.

Tema 17. La inspecció dels tributs (II). Actuacions i procediment d'inspecció: iniciació i desenvolupament. Objecte i abast. Lloc i horari de les actuacions inspectores. Desenvolupament del procediment: termini, mesures cautelars, al·legacions i tràmit d'audiència. Disposicions especials: aplicació del mètode d'estimació indirecta i l'informe preceptiu per a la declaració del conflicte en l'aplicació de la norma tributària i altres establertes reglamentàriament.

Tema 18. La inspecció dels tributs (III). Documentació de les actuacions inspectores. La terminació del procediment: tramitació d'actes, òrgans competents per a la pràctica de liquidacions i classes de liquidacions derivades d'actes d'inspecció. Altres formes de terminació.

Tema 19. La potestat sancionadora en matèria tributària (I). Principis. Els subjectes responsables de les infraccions i sancions tributàries. Concepte i classes d'infraccions i sancions tributàries. Quantificació de les sancions. Extinció de la responsabilitat derivada de les infraccions tributàries i extinció de les sancions tributàries.

Tema 20. La potestat sancionadora en matèria tributària (II). El procediment per a la imposició de sancions tributàries. Drets i garanties en el procediment sancionador. Òrgans competents per a la imposició de sancions. Procediment separat. Iniciació, instrucció, audiència als interessats, tramitació abreujada, termini per a resoldre.

Tema 21. Revisió d'actes tributaris en via administrativa. Normes comunes. Procediments especials de revisió: revisió actes nuls, declaració lesivitat,  revocació, rectificació errades i devolució ingressos indeguts. El recurs de reposició: objecte, procediment, suspensió.

Tema 22. Les reclamacions economicoadministratives: àmbit d'aplicació, organització i competències. Els interessats en el procediment. La suspensió. El procediment general: procediment en única o primera instància, recursos en via economicoadministrativa, procediment abreujat davant òrgans unipersonals. Especial referència a la Junta Superior d’Hisenda de la CAIB: organització i competències.

Tema 23. La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs: la capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió.

Tema 24. L'Agència Tributària de les Illes Balears (I): normativa reguladora.  Disposicions generals: naturalesa, funcions, principis   i règim jurídic. Organització: òrgans de govern, executius i de participació. Serveis centrals i territorials. Especial referència a la Recaptació de zona.

IV. Dret financer i tributari. Part Especial

Tema 1. L'Impost sobre el Patrimoni (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte Passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació. Determinació del deute tributari. Gestió de l'impost.  Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 2. L'Impost sobre Successions i Donacions (I). Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació: especial referència a la tributació dels pactes successoris. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable.

Tema 3. L’impost sobre successions i donacions (II).Tipus de gravamen. Deute tributari. Gestió de l'impost. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014. Supòsits especials de tributació a les Illes  Balears regulades a la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

Tema  4. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (I). Naturalesa i objecte. La modalitat transmissions patrimonials oneroses: fet imposable amb especial referència a la delimitació amb l’IVA. subjecte passiu, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  5. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (II). Modalitat operacions societàries: fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema  6. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (III).  La modalitat Actes jurídics documentats: fet imposable, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 7. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (IV). Normes comunes als conceptes que integren el tribut: beneficis fiscals, comprovació de valors, meritació, prescripció, devolució i gestió. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 8. Normes comunes sobre obligacions formals i normes de gestió relatives als imposts sobre transmissions patrimonials i successions i donacions al Decret legislatiu 1/2014. Les instruccions anuals sobre criteris de valoració. La normativa autonòmica sobre pagament i presentació telemàtica de documents amb transcendència tributaria.

Tema 9. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el Joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna d'elles. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 10. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). Les Taxes: concepte i regulació.  Especial referència a la Llei de Taxes de 1998.

Tema 11. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El cànon de sanejament d’aigües: regulació jurídica. Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjecte passiu. Base imposable. Tipus impositius. Gestió del tribut. Règim sancionador.

Tema 12. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). L'Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears: Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjectes passius i responsables. Base imposable. Tipus de gravamen. Gestió del tribut.

Tema 13. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Rendes exemptes. El contribuent. Període impositiu. Meritació i imputació temporal. Base imposable i liquidable. Quota íntegra. Deduccions i bonificacions.  Competències normatives a l’IRPF de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014

Tema 14. Impost sobre societats (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base Imposable: concepte. Règims de determinació. Imputació temporal d’ingressos i despeses. Amortitzacions i provisions. Despeses no deduïbles. Operacions a valor de mercat. Subcapitalització. Correcció monetària i reinversió de beneficis extraordinaris.

Tema 15. Impost sobre societats (II). Compensació de bases imposables negatives. Període impositiu i meritació de l’impost. Els tipus de gravamen. Mecanismes per evitar la doble imposició. Bonificacions i deduccions per incentivar determinades activitats. Obligacions comptables i registrals.

 Tema 16. Impost sobre el valor afegit (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Subjecte passiu. Lliurament de béns i prestacions de serveis. Criteris de delimitació respecte a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Operacions no subjectes.

Tema 17. Impost sobre el valor afegit (II). Adquisicions intracomunitàries de béns: fet imposable, no subjecció, lloc de realització, meritació, base imposable. Importacions de béns: fet imposable, exempcions, meritació, base imposable i subjecte passiu. Exempcions en operacions interiors.

Tema 18. Impost sobre el valor afegit (III). Meritació. Base i imposable: regla general i regles especials. Repercussió de l’impost i tipus impositius. Deduccions: requisits i limitacions del dret a deduir. Règim de deducció de sectors d’activitat diferenciada. Regla de prorrata. Regularització de deduccions. Deduccions anteriors a l’inici de les activitats. Devolucions.

Tema 19. Comptabilitat: constitució, distribució de beneficis, augment i reducció de capital, finançament, transformació, fusió, absorció, excisió i dissolució d’empreses individuals i societats.

Tema 20. Matemàtiques financeres: capitalització simple i composta. Rendes, préstecs, emprèstits. Operacions amb valors.

COS TÈCNIC D’INSPECCIÓ I GESTIÓ TRIBUTÀRIA. ESCALA DE GESTIÓ TRIBUTÀRIA  (SUBGRUP A2, CODI 252K)

I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: estructura i contingut. Els principis constitucionals i els valors superiors. Els drets i els deures fonamentals: garantia i suspensió. La reforma de la Constitució. El Tribunal Constitucional.

Tema 2. El Govern i l‘Administració. Relacions del Govern amb les Corts Generals. L‘Administració general de l‘Estat: regulació i composició.

Tema 3. L‘Estat de les autonomies: les comunitats autònomes. Funcions i competències de l‘Estat i de les comunitats autònomes. Distribució de competències entre l‘Estat i les comunitats autònomes.

Tema 4. La Unió Europea: els tractats. Les institucions: el Consell, el Parlament, la Comissió i el Tribunal de Justícia. Les fons del dret comunitari. Els fons estructurals i els seus objectius prioritaris.

Tema 5. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears: antecedents històrics i culturals. L‘Estatut d’autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La reforma de l‘Estatut d’autonomia.

Tema 6. Institucions bàsiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Parlament de les Illes Balears: composició, atribucions i funcionament. El Síndic de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Consultiu.

Tema 7. El president o la presidenta de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears. L‘estructura de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les lles Balears: les conselleries, les direccions generals i les secretaries generals.

Tema 8. Les fonts del dret administratiu (I). Concepte de dret administratiu. Jerarquia de fonts. La Constitució. La llei. Disposicions normatives amb força de llei. Els estatuts d‘autonomia i les lleis de les comunitats autònomes.

Tema 9. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària: fonament, titulars i límits. Procediment d‘elaboració de reglaments.

Tema 10. Règim jurídic del sector públic: concepte, principis d‘actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques: especial referència als òrgans col·legiats. L‘atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. Les relacions interadministratives. Els convenis.

Tema 11. L‘acte administratiu: característiques generals. Requisits, validesa i eficàcia, inderogabilitat singular, classes. Nul·litat i anul·labilitat. La revisió dels actes administratius: recursos.

Tema 12. El procediment administratiu: concepte, naturalesa i principis generals. Fases del procediment: iniciació, ordenació, instrucció i finalització. Execució.

Tema 13. La potestat sancionadora de les administracions públiques: principis i procediment. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques: principis i procediment. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

Tema 14. Règim jurídic del personal al servei de les administracions públiques: règim estatutari i laboral. L‘Estatut bàsic de l‘empleat públic. Competències de les comunitats autònomes. La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: estructura i contingut.

Tema 15. El règim jurídic del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Classes de personal. Accés. Procediments per a la provisió de llocs de treball. Carrera i promoció professional. Drets i deures. Situacions administratives.

Tema 16. Ètica pública. Règim d‘incompatibilitats. El codi ètic dels empleats públics de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Règim disciplinari.

Tema 17. La transparència administrativa: legislació bàsica i autonòmica.

Tema 18. L‘administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 19. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d‘igualtat, no- discriminació i violència de gènere. El Pla d‘Igualtat del personal de Serveis Generals de l‘Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 20. La Llei de prevenció de riscs laborals. Riscs i mesures preventives associades al lloc de treball.

Tema 21. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions. Els plans d‘auditoria i control.

V. Dret civil i mercantil

Dret civil

Tema 1. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Codi Civil i legislació complementària. L'aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Límits en el temps i en l'espai. Eficàcia constitutiva del dret.

Tema 2. La persona. Concepte i classes. La persona física. La persona jurídica: la fundació i l'associació. Capacitat. Representació.

Tema 3. Nacionalitat. Domicili. Estat civil. El Registre Civil. Els règims econòmics del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. La societat de guanys. El règim de participació. El règim de separació de béns.

Tema 4. L'objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. Elements essencials. Influència del temps en les relacions jurídiques. La prescripció i la caducitat.

Tema 5. Els drets reals. Concepte, classes i caràcters. Els drets reals de garantia. Hipoteca. Hipoteca mobiliària. Penyora. Penyora sense desplaçament. Anticresi.

Tema 6. El dret de propietat. Contingut. Protecció. Adquisició i pèrdua del domini. Especial referència a la donació.

Tema 7. La comunitat de béns. La possessió. Usdefruit, ús i habitació. Les servituds.

Tema 8. El Registre de la propietat: Títols inscriptibles i assentaments registrals. Principis hipotecaris. L'anotació preventiva d'embargament.

Tema 9. L'obligació (I). Concepte i classificació. Obligacions extracontractuals. Enriquiment sense causa. Compliment normal de les obligacions: el pagament.

Tema 10. L'obligació (II). Altres maneres d'extinció de les obligacions. Compliment anormal de les obligacions: causes i conseqüències. Protecció del crèdit i prova de les obligacions. Concurrència i prelació de crèdits.

Tema 11. El contracte de compravenda. Elements. Obligacions del venedor i del comprador. Drets de tempteig i retracte. Cessió de drets i accions. La permuta.

Tema 12. L'arrendament en general. Arrendament de serveis. Arrendament d'obres. Arrendament de coses. Arrendament de finques rústiques i urbanes.

Tema 13. El mandat. El préstec. El precari. El dipòsit. La societat. La fiança. La transacció. El compromís. L'arbitratge. L'adhesió.

Tema 14. El dret hereditari (I). Conceptes generals. Capacitat per succeir. Acceptació i repudiació de l'herència. Comunitat hereditària. Dret d'acréixer. Col·lació i partició de l'herència.

Tema 15. El dret hereditari (II). Successió testamentària, forçosa i intestada. Institució de hereus. Substitució. Llegat. Marmessor. El desheretament. La preterició.

Tema 16. El Dret civil a les Illes Balears (I). Disposicions aplicables a l’illa de Mallorca i Menorca.  Règim econòmic matrimonial. La donació universal. La donació amb definició. La successió ab intestato.

Tema 17. El Dret civil a les Illes Balears (II). Disposicions aplicables a les Illes d’Eivissa i Formentera. Règim econòmic matrimonial. Els espòlits. Els pactes successoris. La successió ab intestato

Dret Mercantil

Tema 19. Contingut del dret mercantil. L'acte de comerç. Actes de comerç per analogia. Actes mixtos. L'empresa mercantil. Fonts del Dret Mercantil.

Tema 20. Concepte doctrinal i legal del comerciant. Comerciant individual. Incapacitats i prohibicions. El comerciant estranger. Habitualitat i professionalitat. La publicitat en el dret mercantil. El Registre Mercantil.

Tema 21. La comptabilitat dels empresaris. Llibres. Requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres. Comptes anuals.

Tema 22. La societat mercantil. Concepte, naturalesa i classes. L'objecte social. La societat irregular. La societat regular col·lectiva. La societat comanditària simple. La societat comanditària per accions. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 23. La societat anònima. Formes de constitució. L'escriptura social i els Estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Accions: classes. Accions sense vot. Augment i reducció del capital social. L'emissió d'obligacions. Sindicat d'obligacionistes.

Tema 24. Òrgans de la societat anònima. Junta General. Administradors. El Consell d'Administració. Modificacions estructurals de les societats mercantils. Dissolució de societats mercantils. Liquidació de societats mercantils: Operacions que comprèn.

Tema 25. Títols de crèdit: concepte i caràcters. Classes. Títols nominatius. Títols a l'ordre. La lletra de canvi. Emissió i forma de la lletra. L'endós. L'acceptació. L'aval. Venciment i pagament. El protest. Les accions canviàries. El pagaré. El xec.

Tema 26. Obligacions i contractes mercantils. La comissió mercantil. La representació en el dret mercantil. Contracte de compravenda mercantil. Compravendes especials. El «leasing».

I. Dret financer i tributari. Part General

Tema 1. Dret Financer. Concepte i contingut. Els ingressos públics. Concepte i Classes. El poder financer.

Tema 2.  El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears : principis constitucionals, estatutaris i legals. Especial referència a La Llei Orgànica de Finançament de les CCAA i legislació de desplegament: Llei 22/2009. Recursos que integren la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Tema 3. El finançament de la Comunitat Autònoma de Illes Balears (II).La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs. La capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió. Especial referència al Decret legislatiu  1/2014  Text refós de les Disposicions Legals de  la CAIB en matèria de tributs cedits.

Tema 4. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts de dret tributari. Administració Tributària. Les obligacions i deures de l'Administració Tributària. Els principis de l'ordenament tributari espanyol.

Tema 5. L'aplicació i la interpretació de les normes tributàries. Àmbit temporal i criteris de subjecció a les normes tributàries. Interpretació i qualificació. La integració de les normes tributàries: analogia, simulació i conflicte en l'aplicació de la norma tributària.

Tema 6. Els tributs. Concepte, fins i classes de tributs. La relació juridico-tributària. Les obligacions tributàries: l'obligació tributària principal, l'obligació tributària de realitzar pagaments a compte, les obligacions entre particulars, les obligacions tributàries accessòries, les obligacions tributàries formals i les obligacions tributàries en el marc de l'assistència mútua. Especial referència al nombre d'identificació fiscal i a les obligacions censals.

Tema 7. Els elements de quantificació de l'obligació tributària. La base imposable: concepte i mètodes de determinació. Especial referència a la comprovació de valors: mitjans.  La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari: concepte. Garanties del deute tributari.

Tema 8. Els obligats tributaris: classes. Els subjectes passius: contribuent i substitut del contribuent. La responsabilitat tributària. Responsables solidaris i subsidiaris. Els successors. Retenidors i obligats a ingressar a compte. Altres obligats tributaris. Representació. Residència i domicili fiscal.

Tema 9. L'aplicació dels tributs. Els procediments administratius en matèria tributària: fases. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Notificacions. La denúncia pública. Les liquidacions tributàries. La consulta tributària. La col·laboració social en l'aplicació dels tributs. L'assistència mútua: concepte.

Tema 10. Actuacions i procediment de gestió tributària (I). Funcions de gestió tributària. Declaracions. Autoliquidacions. Comunicacions de dades. Procediment de devolució iniciat mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades. Procediment iniciat mitjançant declaració.

Tema 11. Actuacions i procediment de gestió tributària (II). Procediment de comprovació de valors. Procediment de verificació de dades. Procediment de comprovació limitada. Altres procediments de gestió tributària. Especial referència al procediment de taxació pericial contradictòria.

Tema 12. La recaptació (I). Característiques i règim legal. Òrgans de recaptació. Competències i estructura organitzativa. Facultats de la recaptació. El paper de les entitats financeres en la recaptació. Privilegis per al cobrament de deutes tributaris. La Hisenda Pública i els processos concursals.

Tema 13. La recaptació (II). Extinció dels deutes. Pagament. Prescripció. Insolvències. Altres formes d'extinció.

Tema 14. La recaptació (III). Fórmules especials per a arbitrar el pagament. Ajornaments i fraccionaments. Garanties per a l'ajornament i el fraccionament. El procediment de compensació. La compensació d'ofici de deutes d'entitats públiques. El procediment de deducció.

Tema 15. La recaptació (IV). La recaptació en període executiu. El procediment de constrenyiment: concepte. Concurrència de procediments. Suspensió. Embargament i alienació de béns i drets. El procediment davant responsables i successors. Les terceries. Accions civils i penals.

Tema 16. La inspecció dels tributs (I). Òrgans, funcions, facultats i deures de la Inspecció dels tributs. Classes d'actuacions. Actuacions d'obtenció d'informació amb transcendència tributària. Actuacions de valoració. Actuacions d'informe i assessorament. Actuacions de comprovacions i investigació. Altres actuacions.

Tema 17. La inspecció dels tributs (II). Actuacions i procediment d'inspecció: iniciació i desenvolupament. Objecte i abast. Lloc i horari de les actuacions inspectores. Desenvolupament del procediment: termini, mesures cautelars, al·legacions i tràmit d'audiència. Disposicions especials: aplicació del mètode d'estimació indirecta i l'informe preceptiu per a la declaració del conflicte en l'aplicació de la norma tributària i altres establertes reglamentàriament.

Tema 18. La inspecció dels tributs (III). Documentació de les actuacions inspectores. La terminació del procediment: tramitació d'actes, òrgans competents per a la pràctica de liquidacions i classes de liquidacions derivades d'actes d'inspecció. Altres formes de terminació.

Tema 19. La potestat sancionadora en matèria tributària (I). Principis. Els subjectes responsables de les infraccions i sancions tributàries. Concepte i classes d'infraccions i sancions tributàries. Quantificació de les sancions. Extinció de la responsabilitat derivada de les infraccions tributàries i extinció de les sancions tributàries.

Tema 20. La potestat sancionadora en matèria tributària (II). El procediment per a la imposició de sancions tributàries. Drets i garanties en el procediment sancionador. Òrgans competents per a la imposició de sancions. Procediment separat. Iniciació, instrucció, audiència als interessats, tramitació abreujada, termini per a resoldre.

Tema 21. Revisió d'actes tributaris en via administrativa. Normes comunes. Procediments especials de revisió: revisió actes nuls, declaració lesivitat,  revocació, rectificació errades i devolució ingressos indeguts. El recurs de reposició: objecte, procediment, suspensió.

Tema 22. Les reclamacions economicoadministratives: àmbit d'aplicació, organització i competències. Els interessats en el procediment. La suspensió. El procediment general: procediment en única o primera instància, recursos en via economicoadministrativa, procediment abreujat davant òrgans unipersonals. Especial referència a la Junta Superior d’Hisenda de la CAIB: organització i competències.

Tema 23. La capacitat normativa tributària de les comunitats autònomes. Els tributs propis: concepte i límits. Els recàrrecs: la capacitat normativa en els tributs cedits: plantejament. Abast de la cessió i els punts de connexió. Abast de la delegació de competències en matèria de gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió.

Tema 24. L'Agència Tributària de les Illes Balears (I): normativa reguladora.  Disposicions generals: naturalesa, funcions, principis   i règim jurídic. Organització: òrgans de govern, executius i de participació. Serveis centrals i territorials. Especial referència a la Recaptació de zona.

II. Dret financer i tributari. Part Especial

Tema 1. L'Impost sobre el Patrimoni (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació. Determinació del deute tributari. Gestió de l'impost.  Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 2. L'Impost sobre successions i donacions (I). Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació: especial referència a la tributació dels pactes successoris. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable.

Tema 3. L’Impost sobre successions i donacions (II) .Tipus de gravamen. Deute tributari. Gestió de l'impost. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014. Supòsits especials de tributació a les Illes  Balears regulades a la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

Tema  4. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (I). Naturalesa i objecte. La modalitat transmissions patrimonials oneroses: fet imposable amb especial referència a la delimitació amb l’IVA. Subjecte passiu, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema  5. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (II). Modalitat operacions societàries: fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema  6. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (III).  La modalitat Actes jurídics documentats: fet imposable, base imposable i quota tributària. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 7. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (IV). Normes comunes als conceptes que integren el tribut: beneficis fiscals, comprovació de valors, meritació, prescripció, devolució i gestió. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 8. Normes comunes sobre obligacions formals i normes de gestió relatives als imposts sobre transmissions patrimonials i successions i donacions al Decret legislatiu 1/2014. Les instruccions anuals sobre criteris de valoració. La normativa autonòmica sobre pagament i presentació telemàtica de documents amb transcendència tributaria.

Tema 9. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el Joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna d'elles. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014.

Tema 10. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). Les Taxes: concepte i regulació.  Especial referència a la Llei de Taxes de 1998.

Tema 11. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El cànon de sanejament d’aigües: regulació jurídica. Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjecte passiu. Base imposable. Tipus impositius. Gestió del tribut. Règim sancionador.

Tema 12. Els tributs propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears(III). L'Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears: Naturalesa. Fet imposable. Exempcions. Meritació. Subjectes passius i responsables. Base imposable. Tipus de gravamen. Gestió del tribut.

Tema 13. L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Rendes exemptes. El contribuent. Període impositiu. Meritació i imputació temporal. Base imposable i liquidable. Quota íntegra. Deduccions i bonificacions.  Competències normatives a l’IRPF de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Referència a les especialitats contingudes sobre l’impost al Decret legislatiu 1/2014

Tema 14. Impost sobre societats (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base Imposable: concepte. Règims de determinació. Imputació temporal d’ingressos i despeses. Amortitzacions i provisions. Despeses no deduïbles. Operacions a valor de mercat. Subcapitalització. Correcció monetària i reinversió de beneficis extraordinaris.

Tema 15. Impost sobre societats (II). Compensació de bases imposables negatives. Període impositiu i meritació de l’impost. Els tipus de gravamen. Mecanismes per evitar la doble imposició. Bonificacions i deduccions per incentivar determinades activitats. Obligacions comptables i registrals.

 Tema 16. Impost sobre el valor afegit (I). Naturalesa i àmbit d’aplicació. Subjecte passiu. Lliurament de béns i prestacions de serveis. Criteris de delimitació respecte a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Operacions no subjectes.

Tema 17. Impost sobre el valor afegit (II). Adquisicions intracomunitàries de béns: fet imposable, no subjecció, lloc de realització, meritació, base imposable. Importacions de béns: fet imposable, exempcions, meritació, base imposable i subjecte passiu. Exempcions en operacions interiors.

Tema 18. Impost sobre el valor afegit (III). Meritació. Base i imposable: regla general i regles especials. Repercussió de l’impost i tipus impositius. Deduccions: requisits i limitacions del dret a deduir. Règim de deducció de sectors d’activitat diferenciada. Regla de prorrata. Regularització de deduccions. Deduccions anteriors a l’inici de les activitats. Devolucions.

Tema 19. Comptabilitat: constitució, distribució de beneficis, augment i reducció de capital, finançament, transformació, fusió, absorció, excisió i dissolució d’empreses individuals i societats.

Tema 20. Matemàtiques financeres: capitalització simple i composta. Rendes, préstecs, emprèstits. Operacions amb valors.

COS D’ADMINISTRATIU TRIBUTARI (subgrup C1, codi 252L)

I. Dret constitucional, de les Illes Balears, administratiu i gestió de personal

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: principis generals. Els drets i els deures fonamentals. La reforma constitucional.

Tema 2. Diferents nivells d’administració pública: Administració General de l’Estat, Administració Autonómica i  Administració local.

Tema 3. L’Administració i la seva submissió a la llei i al dret. Les fonts del dret administratiu. Jerarquia de les fonts. La llei. Concepte. La reserva de llei. Lleis orgàniques. Lleis ordinàries. Decrets llei i decrets legislatius.

Tema 4 El reglament. Classes de reglaments. Fonament i límits de la potestat reglamentària. El control dels reglaments. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 5. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears: contingut bàsic i principis fonamentals. Institucions de la CAIB de las Illes Balears: el Parlament. El president o la presidenta de les Illes Balears: designació, funcions y estatut personal. El Govern de les Illes Balears: composició, competències i funcionament.

Tema 6. L’Agència Tributària de les Illes Balears. Llei de creació. Organització i funcions de l’ATIB.

Tema 7. La Llei de Procediment Administratiu Comú de las Administracions Públiques: estructura y contingut, objecte i àmbit de aplicació.

Tema 8. Les disposicions sobre el procediment administratiu comú. Garanties. Iniciació, ordenació, instrucció, terminació. Tramitació simplificada. Execució.

Tema 9. Revisió dels actes en via administrativa. Revisió d’ofici. Recursos administratius.

Tema 10. La Llei de règim jurídic  del sector públic. Disposicions generals. Òrgans de les administracions públiques. Principis de la potestat sancionadora.

Tema 11. La Llei de règim jurídic  de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 12. Els drets dels ciutadans en les seves relacions amb les administracions públiques. Els interessats en el procediment. Legitimació i capacitat d’obrar. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims.

Tema 13. L’acte administratiu. Concepte i classes. Requisits. Eficàcia. Nul·litat i anul·labilitat.

Tema 14. El personal al servei de l’Administració de la CAIB de les Illes Balears. Drets, deures i incompatibilitats dels funcionaris de la CAIB.

Tema 15. La Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Objecte, àmbit d’aplicació. El personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma. Òrgans competents en matèria de funció pública.

Tema 16. La selecció dels funcionaris públics. Els drets, els deures i les incompatibilitats dels funcionaris públics. Règim retributiu i de protecció social. Règim disciplinari dels funcionaris públics de la CAIB.

Tema 17. La Unió Europea: antecedents i objectius. Les institucions de la Unió Europea.

Tema 18. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació, característiques. Normativa aplicable. La prevenció de riscs laborals a l’Administració.

Tema 19. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions.

Tema 20. L’ètica i els valors a l’Administració pública. El bon govern. Transparència i accés a la informació. La gestió per processos. La gestió per competències i per objectius.

Tema 21. L’Administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 22. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d’igualtat i violència de gènere. El Pla d’Igualtat del personal de Serveis Generals de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

II. Dret tributari

Tema 1. El sistema fiscal espanyol. Els principals impostos i les seves característiques. La Hisenda Pública estatal, autonòmica i local.

Tema 2. Dret Tributari: concepte i contingut. Fonts. Els tributs: concepte i classificació. L'obligació tributària. Fet imposable. Meritació. Base imposable i liquidable. Quota i deute tributari.

Tema 3. Drets i garanties dels obligats tributaris. Els obligats tributaris. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. Representació i domicili fiscal. La prescripció.

Tema 4. Les declaracions tributàries: concepte i classes. Les autoliquidacions. Les comunicacions de dades. Les retencions. Els pagaments fraccionats. Declaracions informatives. L'obtenció d'informació amb transcendència tributària.

Tema 5. L'aplicació dels tributs: informació i assistència. La col·laboració social. Les tecnologies informàtiques i telemàtiques.

Tema 6. Les obligacions formals dels contribuents: llibres registres i factures. La gestió censal. El número d'identificació fiscal.

Tema 7. Normes comunes sobre actuacions i procediments tributaris: Fases. Les liquidacions tributàries. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Les notificacions. Potestats i funcions de comprovació i investigació.

Tema 8. Actuacions i procediment de gestió tributària. Els procediments de gestió tributària: iniciació, tràmits i terminació. El procediment de verificació de dades. El procediment de comprovació de valors. El procediment de comprovació limitada.

Tema 9. Actuacions i procediment d'inspecció: funcions i facultats. Documentació de les actuacions d'inspecció. El procediment d'inspecció: iniciació, desenvolupament i terminació. Les mesures cautelars en el procediment inspector.

Tema 10. L'extinció del deute tributari (I). Mitjans d'extinció del deute. El pagament o compliment: forma, moment, terminis, imputació, consignació i mitjans de pagament. Ajornament i fraccionament del pagament: requisits, tramitació, garanties, conseqüències de l'incompliment. La prescripció del dret a exigir el pagament. Altres formes d'extinció dels deutes: La compensació, la deducció sobre transferències, la condonació. Insolvències i crèdit incobrable.

Tema 11. El procediment de recaptació en període voluntari. Participació de les entitats de crèdit en el procediment de recaptació. El procediment davant responsables. El procediment davant successors.

Tema 12. La recaptació en període executiu. Inici. Efectes. Recàrrecs del període executiu. Procediment de constrenyiment: característiques, concurrència i suspensió del procediment. Providència de constrenyiment: concepte, motius d'impugnació, terminis d'ingrés. Les garanties del deute tributari: tipus i execució de garanties.

Tema 13. L'embargament. Facultats de la recaptació. Pràctica de l'embargament: ordre d'embargament. Les diligències d'embargament: concepte, tramitació, motius d'oposició, anotació preventiva d'embargament i altres mesures d'assegurament.

Tema 14. Tipus d'embargament: l'embargament de béns o drets en entitats de crèdit o de dipòsit: procediment. Embargament de valors. Embargament d'altres crèdits, efectes i drets. Embargament de sous, salaris i pensions. Embargament de béns immobles: procediment, anotació preventiva d'embargament. Embargament de béns mobles. Altres embargaments.

Tema 15. Dipòsit i Alienació dels béns embargats. Valoració i fixació del tipus. Formes d'alienació. Terceries: concepte, classes i requisits. Exercici d'accions civils i penals en l'àmbit de la gestió recaptatòria.

Tema 16. Infraccions i sancions en matèria tributària. El delicte fiscal.

Tema 17. La revisió dels actes de caràcter tributari en via administrativa. El recurs de reposició. Les reclamacions economicoadministratives. Els tribunals economicoadministratius.

Tema 18. L'Impost sobre el Patrimoni. Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació. Determinació de la quota tributària.

Tema 19. L'Impost sobre Successions i Donacions. Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable. Tipus de gravamen. Deute tributari.

Tema 20. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Natura. Transmissions patrimonials oneroses. Operacions Societàries. Actes Jurídics Documentats. Normes comunes.

Tema 21. Els tributs propis de la CAIB. Les Taxes: concepte i regulació. El cànon de sanejament d’aigües. L’Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears

Tema 22. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna de les mateixes. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc.

Tema 23. Beneficis fiscals continguts al Decret legislatiu 1/2014.

COS D’AUXILIAR ADMINISTRATIU TRIBUTARI (subgrup C2, codi 252M)

V. Dret constitucional, de les Illes Balears, administratiu i gestió de personal

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: principis generals. Els drets i els deures fonamentals. La reforma constitucional.

Tema 2. Diferents nivells d’administració pública: Administració General de l’Estat, Administració Autonòmica i  Administració local.

Tema 3. L’Administració i la seva submissió a la llei i al dret. Les fonts del dret administratiu. Jerarquia de les fonts. La llei. Concepte. La reserva de llei. Lleis orgàniques. Lleis ordinàries. Decrets llei i decrets legislatius. El reglament. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 4. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears: contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 5. L’Agència Tributària de les Illes Balears. Llei de creació. Organització i funcions de l’ATIB.

Tema 6. La Llei de Procediment Administratiu Comú de las Administracions Públiques: estructura y contingut, objecte i àmbit de aplicació.

Tema 7. Les disposicions sobre el procediment administratiu comú. Garanties. Iniciació, ordenació, instrucció, terminació. Tramitació simplificada. Execució.

Tema 8. La Llei de règim jurídic  de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 9. Els drets dels ciutadans en les seves relacions amb les administracions públiques. Els interessats en el procediment. Legitimació i capacitat d’obrar. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims.

Tema 10. L’acte administratiu. Concepte i classes. Requisits. Eficàcia. Nul·litat i anul·labilitat.

Tema 11. El personal al servei de l’Administració de la CAIB de les Illes Balears. Drets, deures i incompatibilitats dels funcionaris de la CAIB.

Tema 12. La Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Objecte, àmbit d’aplicació. El personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma. Òrgans competents en matèria de funció pública.

Tema 13. La selecció dels funcionaris públics. Els drets, els deures i les incompatibilitats dels funcionaris públics. Règim retributiu i de protecció social. Règim disciplinari dels funcionaris públics de la CAIB.

Tema 14. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació, característiques. Normativa aplicable. La prevenció de riscs laborals a l’Administració.

Tema 15. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets de la ciutadania en matèria de protecció de dades. Tipologia de fitxers. Creació i inscripcions de fitxers públics. Infraccions i sancions.

Tema 16. L’ètica i els valors a l’Administració pública. El bon govern. Transparència i accés a la informació. La gestió per processos. La gestió per competències i per objectius.

Tema 17. L’Administració electrònica: principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 18. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d’igualtat i violència de gènere. El Pla d’Igualtat del personal de Serveis Generals de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

I. Dret tributari

Tema 1. Dret Tributari: concepte i contingut. Fonts. Els tributs: concepte i classificació. L'obligació tributària. Fet imposable. Meritació. Base imposable i liquidable. Quota i deute tributari.

Tema 2. Drets i garanties dels obligats tributaris. Els obligats tributaris. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. Representació i domicili fiscal. La prescripció.

Tema 3 Les declaracions tributàries: concepte i classes. Les autoliquidacions. Les comunicacions de dades. Les retencions. Els pagaments fraccionats. Declaracions informatives. L'obtenció d'informació amb transcendència tributària.

Tema 4. Actuacions i procediment de gestió tributària. Els procediments de gestió tributària: iniciació, tràmits i terminació. El procediment de verificació de dades. El procediment de comprovació de valors. El procediment de comprovació limitada. Les liquidacions tributàries. Les notificacions.

Tema 5. L'extinció del deute tributari (I). Mitjans d'extinció del deute. El pagament o compliment: forma, moment, terminis, imputació, consignació i mitjans de pagament. Ajornament i fraccionament del pagament: requisits, tramitació, garanties, conseqüències de l'incompliment. La prescripció del dret a exigir el pagament. Altres formes d'extinció dels deutes: la compensació, la deducció sobre transferències, la condonació. Insolvències i crèdit incobrable.

Tema 6. El procediment de recaptació en període voluntari. Participació de les entitats de crèdit en el procediment de recaptació. El procediment davant responsables. El procediment davant successors.

Tema 7. La recaptació en període executiu. Inici. Efectes. Recàrrecs del període executiu. Procediment de constrenyiment: característiques, concurrència i suspensió del procediment. Providència de constrenyiment: concepte, motius d'impugnació, terminis d'ingrés. Les garanties del deute tributari: tipus i execució de garanties.

Tema 8. L'embargament. Facultats de la recaptació. Pràctica de l'embargament: ordre d'embargament. Tipus d'embargament.

Tema 9. L'Impost sobre el Patrimoni. Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Base imposable i liquidable. Meritació. Determinació de la quota tributària.

Tema 10. L'Impost sobre successions i donacions. Naturalesa i objecte de l'impost. Fet imposable, descripció i delimitació. Subjecte passiu. Meritació. Base imposable. Les acumulacions. La base liquidable. Tipus de gravamen. Deute tributari.

Tema 11. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Natura. Transmissions patrimonials oneroses. Operacions Societàries. Actes Jurídics Documentats. Normes comunes.

Tema 12. Els tributs propis de la CAIB. Les Taxes: concepte i regulació. El cànon de sanejament d’aigües. L’Impost sobre estades turístiques a les Illes Balears

Tema 13. Tributs sobre el joc. Taxes fiscals autonòmiques sobre el joc. Naturalesa, fet imposable, meritació, subjecte passiu, base imposable i tipus de cadascuna d'elles. La gestió de les taxes sobre el joc. Breu referència a l'impost estatal sobre activitats de joc.

TEMARI COMÚ DE MATÈRIES D’INFORMÀTICA PER ALS COSSOS ADMINISTRATIU I AUXILIAR

3.1. Àrea de coneixement del sistema operatiu Windows 7

Tema 1. Conceptes bàsics. Finestres: moure, dimensionar, minimitzar, tancar, alternar entre finestres obertes, utilitzar quadres de diàleg.

Tema 2. Gestió de documents, carpetes i fitxers. Veure el contingut del meu PC. Cercar ràpidament fitxers i carpetes. Utilitzar l’explorador Windows (versió 7 o posterior). Desar el treball. Copiar i moure fitxers, canviar-ne el nom. Carpetes: crear, canviar-ne el nom, moure, copiar, eliminar.

Tema 3. Accessoris de Windows. Calculadora.

Tema 4. Impressió des de Windows. Impressores: seleccionar i configurar.

3.2. Editor de texts LibreOffice (versió 5 o posterior)

Tema 5. Conceptes bàsics d’edició de texts.

Tema 6. Format de caràcters.

Tema 7. Format de paràgrafs.

Tema 8. Estils de paràgrafs.

Tema 9. Tabuladors.

Tema 10. Format de pàgina.

Tema 11. Edició avançada. Enganxament especial, copiar format, cercar i reemplaçar.

Tema 12. Taules.

Tema 13. Idioma, ortografia, revisió de documents i autocorrecció.

Tema 14. Pics i numeració

Tema 15. Numeració d’esquemes.

Tema 16. Imatges: inserir, definir mida, posició i ajustament.

Tema 17. Format de paràgrafs avançat: inicials destacades, columnes, control de línies vídues i orfes.

Tema 18. Inserir notes al peu.

Tema 19. Crear índexs. Generar un índex automàticament. Modificar el format d’un índex. Tema 20. Estils de pàgina. Crear documents basats en una plantilla. Organitzador de plantilles.

Tema 21. Combinació de correu. Seleccionar la base de dades i filtrar. Editar la carta model i afegir camps de combinació. Funcions. Generar les cartes, desar i imprimir.

Tema 22. Formularis. Crear un document amb camps de formulari. Tipus de camps de formulari (de text, casella de selecció, desplegables, etc.). Desar com a PDF.

3.3. Full de càlcul LibreOffice (versió 5 o posterior)

Tema 23. Conceptes bàsics de fulls de càlcul.

Tema 24. Introducció al full de càlcul de LibreOffice.

Tema 25. Edició de cel·les.

Tema 26. Fórmules i funcions bàsiques. Referències de cel·la.

Tema 27. Formats.

Tema 28. Gràfics i diagrames.

Tema 29. Impressió.

Tema 30. Llistes i la seva gestió.

Tema 31. Funcions avançades i criteris.

Tema 32. Format condicional.

Tema 33. Importar i exportar dades.

Tema 34. Plantilles.

Tema 35. Treballar amb diversos fulls.

Tema 36. Consolidació de dades.

Tema 37. Compartir dades.

Tema 38. Filtres avançats de dades.

Tema 39. Taules dinàmiques.

Tema 40. Pronòstic de valors.

Tema 41. Formularis.

I. Exercicis

1. Exercicis per a l’accés al cos de Control, Inspecció i Administració Tributària grup A1 (252H-252I)

1.1 Torn lliure

- Primer exercici

- Segon exercici

- Tercer exercici

1.2 Torn de promoció interna vertical

- Primer exercici

- Segon exercici

2. Exercicis per a l’accés al cos tècnic d’inspecció i gestió tributària:  grup A2 (252J-252K)

2.1. Torn lliure

- Primer exercici

- Segon exercici

- Tercer exercici

2.2. Torn de promoció interna vertical

- Primer exercici

- Segon exercici

3. Exercicis per a l’accés al cos administratiu tributari: grup C1 (252L)

3.1. Torn lliure

- Primer exercici

- Segon exercici

- Tercer exercici

3.2. Torn de promoció interna vertical

- Primer exercici

- Segon exercici

4. Exercicis per a l’accés al cos auxiliar tributari: grup C2 (252M)

4.1. Torn lliure

- Primer exercici

- Segon exercici

4.2. Torn de promoció interna vertical

- Primer exercici

- Segon exercici

II. TEMARIS

1 - Temari del cos de Control, Inspecció i Administració Tributària:  grup A1 (252H-252I)

  • Part I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

  • Part II. Dret civil i mercantil

  • Part III. Dret financer i tributari. Part general

  • Part IV. Dret financer i tributari. Part especial

2 - Temari del cos tècnic d’inspecció i gestió tributària:  grup A2 (252J-252K)

  • Part I. Dret constitucional, europeu, administratiu i de les Illes Balears

  • Part II. Dret civil i mercantil

  • Part III. Dret financer i tributari. Part general

  • Part IV. Dret financer i tributari. Part especial

3 - Temari del cos administratiu tributari: grup C1 (252L)

  • Part I. Dret constitucional i dret estatutari

  • Part II. Dret administratiu, gestió de personal, dret laboral i hisenda pública

4 - Temari del cos auxiliar tributari: grup C2 (252M)

  • Part I. Dret constitucional i dret estatutari

  • Part II. Dret administratiu, gestió de personal, dret laboral i hisenda pública

5 - Temari comú de matèries d’informàtica per als grups C1 i C2

  • Àrea de coneixement del sistema operatiu Windows 7

  • Editor de texts LibreOffice (versió 5 o posterior)

  • Full de càlcul LibreOffice (versió 5 o posterior)

1. EXERCICIS PER A L’ACCÉS AL COS DE CONTROL, INSPECCIÓ I ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA

1.1. Torn lliure

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 120 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts I i II del temari de l‘oposició i 30 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0833 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 150 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 120 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts III i IV del temari de l‘oposició i 30 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0833 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 150 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Tercer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, referits al temari i a les funcions del cos superior.

El temps per resoldre aquest exercici serà de quatre hores.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 3 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 5 punts o superior.

1.2 Torn de promoció interna vertical

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 120 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts III i IV del temari de l‘oposició i 30 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0833 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 150 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics a escollir entre quatre opcions designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, referits al temari i a les funcions del cos superior.

El temps per resoldre aquest exercici serà de quatre hores.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 15 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 4,5 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 7,5 punts o superior.

2. EXERCICIS PER A L’ACCÉS AL COS TÈCNIC D’INSPECCIÓ I GESTIÓ TRIBUTÀRIA

2.1. Torn lliure

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 110 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts I i II del temari de l‘oposició i 20 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0909 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 135 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 110 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts I i II del temari de l‘oposició i 20 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0909 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 135 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Tercer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, referits al temari i a les funcions del cos tècnic.

El temps per resoldre aquest exercici serà de quatre hores.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 3 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 5 punts o superior.

2.2. Torn de promoció interna vertical

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 110 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. Del total de preguntes, 90 seran del contingut de les parts III i IV del temari de l‘oposició i 20 preguntes seran de tipus pràctic d‘aplicació de la normativa.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,0909 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 135 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics a escollir entre quatre opcions designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, referits al temari i a les funcions del cos tècnic.

El temps per resoldre aquest exercici serà de quatre hores.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 15 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 4,5 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 7,5 punts o superior.

3. EXERCICIS PER A L’ACCÉS AL COS ADMINISTRATIU TRIBUTARI

3.1. Torn lliure

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari tipus test de 100 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta, referides al temari complet del cos administratiu.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,1 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 125 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, desglossat en cinc preguntes cada cas pràctic, referits al temari i a les funcions del cos administratiu.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 3 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 5 punts o superior.

  • Tercer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre una prova sobre les matèries indicades en la part d‘informàtica dels temaris. La prova, que es  designarà por sorteig públic entre cinc alternatives diferents, serà de tipus pràctic amb ordinador.

Es valorarà el correcte plantejament i la resolució de la prova. El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts.

Aquest exercici es valorarà de 0 a 10 punts. Per superar-lo caldrà obtenir la qualificació mínima de 5 punts.

3.2. Torn de promoció interna vertical

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari tipus test de 80 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta, referides a la part II del temari del cos administratiu.

Es qualificarà de 0 a 15 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,1875 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 100 minuts.

Per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 7,5 punts,

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 15 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre per escrit dos casos pràctics a escollir entre quatre opcions designats per sorteig públic entre un mínim de deu alternatives diferents, referits al temari i a les funcions del cos

administratiu tributari.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.

Els aspirants podran fer ús dels textos de normativa legal que creguin oportuns i que hi duguin. El tribunal podrà retirar a les persones opositores els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal.

Es valoraran la capacitat de raciocini, la sistemàtica i la claredat d‘idees i la correcta interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.

La qualificació de l‘exercici es farà de la manera següent: cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 15 punts, la qualificació final de l‘exercici serà la mitjana obtinguda en els dos casos pràctics. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima en cada cas pràctic de 4,5 punts i que la nota mitjana dels dos casos pràctics sigui igual a 7,5 punts o superior.

4. EXERCICIS PER A L’ACCÉS AL COS AUXILIAR TRIBUTARI

4.1. Torn lliure

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari tipus test de 80 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta, referides al temari del cos auxiliar.

Es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,125 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 100 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 10 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre una prova sobre les matèries indicades en la part d‘informàtica dels temaris. La prova, que es  designarà por sorteig públic entre cinc alternatives diferents, serà de tipus pràctic amb ordinador.

Es valorarà el correcte plantejament i la resolució de la prova. El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts.

Aquest exercici es valorarà de 0 a 10 punts. Per superar-lo caldrà obtenir la qualificació mínima de 5 punts.

4.2. Torn de promoció interna vertical

  • Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de tipus test de 40 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta sobre la part II del temari del cos auxiliar tributari.

Es qualificarà de 0 a 15 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,375 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d‘una resposta, no es valoraran. Quant a les preguntes amb resposta errònia, es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de cinc alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 7,5 punts.

La qualificació de l‘exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l‘anonimat.

En cas que el Tribunal acordi l‘anul·lació d‘alguna o algunes de les preguntes, per haver detectat d‘ofici algun error manifest durant la realització de l‘exercici o perquè aquest es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s‘ajustarà el valor de cada pregunta per tal que la puntuació màxima sigui de 15 punts.

  • Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre una prova sobre les matèries indicades en la part d‘informàtica del temari. La prova, que es designarà por sorteig públic entre cinc alternatives diferents, serà de tipus pràctic amb ordinador.

Es valorarà el correcte plantejament i la resolució de la prova. El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts.

Aquest exercici es valorarà de 0 a 15 punts. Per superar-lo caldrà obtenir una qualificació mínima de 7,5 punts.