Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS

Núm. 11512
Publicació de l’acord adoptat per la Comissió Insular de Patrimoni Històric de dia 25 de setembre de 2018, mitjançant el qual s’incoa l’expedient de delimitació del Bé d’Interès Cultural amb categoria de monument del jaciment de arqueològic de Sa Punta del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

A la sessió del dia 25 de setembre de 2018, la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca, va acordar, entre d’altres, el següent:

I.- Incoar l’expedient de delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta, al polígon 4, parcel·la 876 en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, amb la descripció i la delimitació que figura a l’informe tècnic emès pel cap de la secció d’arqueologia i etnologia del Servei de  Patrimoni Històric en data 23 d’agost de 2018, que s’adjunta i forma part integrant del present acord.

II.-Suspendre la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, d’edificació o d’enderrocament en la zona afectada i, també, la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides. Qualsevol obra que calgui realitzar haurà de ser prèviament autoritzada per la Comissió Insular de Patrimoni Històric.

Aquesta suspensió dependrà de la resolució o de la caducitat del procediment.

Tot això de conformitat amb els punts 3 i 4 de l’article 8 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

L’acord d’aprovació de la delimitació s’haurà d’adoptar en el termini màxim de vint mesos comptadors des de la data d’iniciació del procediment. Caducat el procediment, no es podrà tornar a iniciar en els tres anys següents, llevat que ho demani el titular del bé, de conformitat amb l’article 10.6 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre PHIB.

III.- Notificar aquesta Resolució als  interessats, a l’Ajuntament de Sant Llorenç i al Govern de les Illes Balears.

IV.- Publicar aquest acord d’incoació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i en el Boletín Oficial del Estado i anotar-ho al Registre Insular de Béns d’Interès Cultural i comunicar-ho al Registre de Béns d’Interès Cultural de les Illes Balears per tal que es procedeixi a la seva inscripció, i a la vegada comuniqui al Registre General de Béns d’Interès Cultural de l’Estat les inscripcions i anotacions que es realitzin.”

El trasllat d’aquest acord es fa a reserva de l’aprovació de l’Acta.

Palma, (Data signatura: 6 de novembre de 2018)

El secretari delegat de la Comissió Insular de Patrimoni Històric

Miguel Barceló Llompart

ANNEX I  Es publica com a annex I l’informe tècnic, de dia 23 d’agost de 2018.

Informe Tècnic

El jaciment de Sa Punta, en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, gaudeix de la declaració de B.I.C. i com a tal figura al Registre de Bens Immobles del Ministerio de Cultura, amb la categoria de Monument i Codi R.I. – 51-0000897-00000. El present expedient te com objectiu una nova delimitació del monument per garantir-ne la seva protecció.

Antecedents.

El jutjat de lo contenciós - administratiu núm. dos de Palma de Mallorca, en sentencia núm. 252/2009 de 1 de setembre de 2009, declara nul l’acord del Ple del Consell de Mallorca, de 7 de maig de 2007 per el que es protegia i declarava la delimitació del monument de Sa Punta en el terme municipal de Sant Llorenç.

Transcorreguts mes dels tres anys que estipula el punt 6 de l’article 10 de la Llei 12/1998,  de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les illes Balears es procedeix a proposar la incoació de l’expedient de delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta.

Descripció del Jaciment:

Es tracta d’un talaiot circular amb corredor i columna central. Al seu voltant presenta restes d’estructures ciclopies que formarien part del jaciment. Es troba en un estat precari de conservació. La vegetació i l’estat ruïnós de les seves estructures dificulten sobre manera l’observació del monument. En qualsevol cas presenta un indubtable valor científic que s’ha de preservar.

Delimitació de l’entorn:

L’àrea grafiada amb una retícula ortogonal del plànol que s’adjunta, és la que correspon al monument. Inclou el talaiot i les restes ciclopies que l’envolten.

El seu entorn de protecció inclou les cases de la possessió i els seus annexes, inclòs el moli. Dintre de l’entorn de protecció, a més d’elements talaiòtics desconeguts, poden aparèixer altres elements mobles i immobles d’altres fàcies culturals susceptibles de ser estudiats amb metodologia arqueològica i que ara no son visibles. També, a la zona nord del monument hi ha una cantera. La paret sud d’aquesta es trobà a pocs metres del talaiot. En conseqüència, per evitar la afectació del monument per part d’aquesta activitat de extracció minera, se inclou dintre de l’àmbit de protecció la part de la cantera que entenem pot afectar, encara que de forma involuntària, la integritat de les restes arqueològiques que conformen el monument.

 

Pertinències i accessoris del Bé.

S’inclouen dintre de l’àmbit del bé tots els materials ceràmics, faunístics, sedimentaris o de qualsevol altre naturalesa i cronologia obtinguts a rel de qualsevol intervenció arqueològica. En el cas que es documentin noves estructures, queden incloses en la delimitació del monument

Béns mobles vinculats.

Son tots aquells resultants de intervencions arqueològiques a més dels que de forma fortuïta es trobessin. També queden vinculats els obtinguts en intervencions anteriors a aquesta delimitació i els dipositats en col·leccions, que tenguin el seu origen en aquest monument.

Memòria històrica.

La memòria històrica esta pendent de realització de intervencions arqueològiques.

Planimetria:

La que obra a l’expedient

Documentació gràfica:

La que obra a l’expedient

   

ANNEX II  Planimetria

Documents adjunts