Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLORET DE VISTALEGRE

Núm. 11447
Aprovació definitiva Ordenança Reguladora de la Taxa per a Serveis relatius a Activitats, Establiments i Instal·lacions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada definitivament l’Ordenança Reguladora de la taxa per a Serveis relatius a Activitats, Establiments i Instal·lacions una vegada finalitzat el termini d’exposició pública haguent-se presentat i resolt al·legacions, es publica el text íntegre de la mateixa per a la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l’article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s’aprova el

Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d’aquest anunci en el

Butlletí Oficial de les Illes Balears.

No obstant l’anterior, es pot formular qualsevol altre recurs que es consideri adient.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER SERVEIS RELATIUS A ACTIVITATS, ESTABLIMENTS I INSTAL·LACIONS

 Article 1.- Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l’article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la taxa per serveis relatius a activitats, establiments i instal·lacions, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l’article 57 de l’esmentat Text Refós.

 Article 2.- Fet imposable

1. Constitueixen el fet imposable d’aquesta taxa l’activitat municipal, tècnica, administrativa i de comprovació necessària per a determinar si procedeix atorgar la llicència d’activitat sol·licitada o si l’activitat comunicada realitzada, o que es pretén realitzar, s’ajusta a les determinacions de la normativa i de les ordenances municipals.

2. A l’efecte d’aquest tribut, es considerarà establiment el lloc o local en què habitualment s’exerceixi o s’hagi d’exercir qualsevol activitat per a l’obertura i funcionament de la qual sigui necessària, en virtut de precepte legal, l’obtenció de la llicència municipal, comunicació prèvia o declaració responsable.

3. Tindran la consideració d’activitat:

a) La primera instal·lació, inici o començament de qualsevol activitat a l’establiment de què es tracti.

b) La modificació o ampliació de l’activitat desenvolupada a l’establiment, encara que continuï el mateix titular.

c) L’ampliació de l’establiment i qualsevol alteració que s’hi dugui a terme i que afecti les condicions de la llicència atorgada, comunicació prèvia o declaració responsable presentada.

4.- S’entén per establiment industrial o mercantil tota edificació habitable, oberta o no al públic, que no sigui destinada exclusivament a vivenda, i que:

a) Es dediqui a l’exercici d’alguna activitat empresarial, fabril, artesana, de la construcció, comercial i de serveis.

b) Encara que no es duguin a terme dites activitats les hi serveixen d’ajut o de complement, o que tinguin relació amb elles de manera que els proporcionin beneficis  o aprofitaments, com per exemple, seus socials, agències, delegacions  o sucursals d’entitats jurídiques, escriptoris, oficines, despatxos o estudis

 

Article 3.- Subjecte passiu

Estan obligades al pagament de la taxa en concepte de subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l’article 35.4 de la Llei general tributària titulars de l’activitat que es pretén desenvolupar o, si s’escau, es desenvolupi a l’establiment.

Article 4.- Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l’abast que assenyala l’article 43 de la Llei general tributària.

Article 5.- Quota tributària

La quota tributària es determinarà d’acord amb les tarifes contingudes a l’annex d’aquesta Ordenança, establertes conformement a la superfície dels establiments i la naturalesa de l’activitat conformement a l’article 2n-3 d’aquesta Ordenança.

Article 6.- Exempcions i bonificacions

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa. En cas de parentiu entre el transmitent i el nou titular, la quota a liquidar serà el 25% de la fixada en l’article 6, sempre que es tracti de parents fins al segon grau per consanguinitat o fins a un grau per afinitat, d’acord amb les normes del dret civil.

Article 7.- Meritació

1. Conformement a l’article 26 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, la taxa es meritarà quan s’iniciï la prestació del servei o la realització de l’activitat. A aquest efecte, es considerarà iniciada aquesta activitat en la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de llicència o de presentació de la comunicació prèvia o de la declaració responsable, si el subjecte passiu la formula expressament.

2. Quan l’activitat hagi tingut lloc sense que s’hagi obtingut l'oportuna llicència, o no s’hagi presentat la preceptiva comunicació prèvia o declaració responsable, la taxa es meritarà quan s’iniciï efectivament l’activitat municipal conduent a determinar si l’activitat, l’establiment i les instal·lacions compleixen les condicions exigibles, amb independència de la iniciació de l’expedient administratiu que es pugui instruir per autoritzar-ne l’activitat o decretar-ne el tancament, si no és autoritzable aquesta activitat. Tot això sense perjudici de l’actuació de la Inspecció Tributària.

4. No es tramitaran les sol·licituds sense que s’hagi efectuat el pagament corresponent.

Article 8.- Declaració i ingrés

El procediment d’ingrés serà, conformement al que preveu l’article 27 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d’autoliquidació. Els subjectes passius hauran d’autoliquidar la taxa en el moment d’iniciar prestació del servei o activitat, mitjançant l'oportuna declaració-liquidació.

Si posteriorment a la iniciació del servei o activitat es varia o amplia l’activitat que s’hagi de desenvolupar a l’establiment, o s’amplia el local inicialment previst, aquestes modificacions s’hauran de posar en coneixement de l’Administració municipal amb el mateix abast que a la declaració-liquidació prevista al número anterior.

Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l’activitat administrativa o el servei públic no es presti, procedirà la devolució de l'import corresponent.

Article 9.- Infraccions i sancions

Pel que fa a la qualificació d’infraccions tributàries i de les sancions que els corresponguin en cada cas, hom s’ajustarà al que disposa l’Ordenança fiscal general i els articles 178 i següents de la Llei general tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i complementen.

 

Disposició derogatòria única.

Amb l’aprovació definitiva de la present Ordenança Fiscal es deroga expressament l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa sobre la llicència d’obertura d’establiments.

Disposició final

La present ordenança entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començant a aplicar-se el primer dia del mes natural posterior a la data de publicació.

 ANNEX

TARIFES VIGENTS

1) Consulta prèvia potestativa i procediment de certificació de compatibilitat del projecte amb el planejament urbanístic : 175,00 €

2) Quota Inicial: 230,00 €

3) Quota en funció de la superfície, se determinarà multiplicant la superfície destinada a l’activitat per un tipus de euros/m2, d’acord amb la següent distribució per trams: 

 

Superfície destinada a l’activitat: Euro./m2

Fins 300 m2

0,85

de 300 a 500 m2

  0,75

de 501 a 1.000 m2

0,70

de 1.001 a 2.000 m2

0,60

de 2.001 a 4.000 m2

0,50

de 4.001 a 7.000 m2

0,42

de 7.001 a 10.000 m2

0,34

de 10.001 a 15.000 m2

0,27

de 15.001 a 25.000 m2

0,20

més de 25.000 m2

0,08

 La quota inicial més l'import total del valor de l’element superfície del local, resultant de sumar, si escau, els valors parcials corresponents a cada tram de superfície de local, calculats els dits valors parcials mitjançant la multiplicació del nombre de metres quadrats a computar en cada tram per les euros/m2 assignades a cadascun dels dits trams, constituirà la quota de superfície.

La superfície a considerar serà la total compresa dins del polígon de l’establiment, expressada en metres quadrats i, si escau, per la suma de la de totes les plantes (inclosos altells, dependències i similars).

No es computaran les superfícies no construïdes o descobertes en les quals no es realitzi l’activitat o qualque aspecte d’ella, com són les destinades a vials, jardins i similars.

 4) Una vegada aplicat el coeficient de situació, a la quota resultant s’aplicarà el coeficient de qualificació, que serà: 

Activitats permanents majors

2,00

Activitats permanents menors

1,00

Activitats permanents innòcues

0,75

Activitats no permanents temporals convalidables

2,00

Activitats no permanents temporals no convalidables

1,50

Activitats no permanents extraordinàries

1,00

Activitats no permanents exceptuables

1,00

Altres activitat no permanents

0,75

Activitats catalogades permanents

2,00

Activitats catalogades no permanents

1,00

Activitats subjectes a Autorització Ambiental Integrada d’acord amb la llei 16/2006

1,00

Activitats que requereixen Avaluació d’impacte ambiental, excepte les subjectes a Autorització Ambiental Integrada

1,50

Als garatges particulars no serà d’aplicació el referit coeficient de qualificació.

El coeficients tindran caràcter acumulatiu.

5) La quota resultant dels epígrafs anteriors es multiplicarà pels següents coeficients aplicables a les activitats:                                  

Bingos i casinos

10

Sales de joc en general

10

Benzineres

5

Discoteques

5

Instal·lacions de radio comunicació i estacions radioelèctriques d’emissores

5

6) Sol·licitud, comunicació prèvia o declaració responsable d’activitats secundàries:         

Quan es sol·liciti, comuniqui o declari una activitat secundària, d’una altra principal ja sol·licitada, comunicada o declarada, la quota es calcularà segons els apartats anteriors, computant-se únicament la superfície afectada per l’activitat secundària.

7) Modificacions d’activitats i/o ampliacions de superfície: 

Tendran la mateixa consideració que una activitat nova, i la superfície a computar serà l’afectada per la modificació o ampliació.

8) Procediments  d’actualitzacions de llicència/ canvis de titularitat : 230’00 €

9) Procediment de control inicial de les activitats:     

La primera visita de comprovació restarà exempta.

La 2ª i successives visites: 75 € per visita. En el moment de la sol·licitud de segona o ulterior visita, el sol·licitant farà efectiu l’import corresponent.

10) Procediment de control periòdic de les activitats :          

La primera visita de comprovació restarà exempta.

La 2ª i successives visites: 75 € per visita

11) Precintament i desprecintament per execució forçosa de l’ordre de tancament de locals: 300,00 €

Lloret de Vistalegre. 5 de novembre de 2018

El Batle Antoni Bennasar Pol