Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 11403
Acord del Consell de Govern de 2 de novembre de 2018 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 19 d’octubre de 2018 pel qual es reconeix com a temps efectiu de treball el temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial que garanteix la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En els darrers temps s’ha advertit que determinats professionals del Servei de Salut de les Illes Balears adscrits a les unitats assistencials de determinats centres s’enfronten a la necessitat freqüent de prolongar la jornada laboral per poder dur a terme la transferència d’informació clinicoassistencial sobre els diferents pacients a fi de garantir la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial. Es tracta d’una superposició de jornada que es produeix durant l’entrada i la sortida del torn, és a dir, durant el relleu dels equips de professionals.

Atesa la Sentència de 20 de juny de 2017 del Tribunal Suprem, que qualifica el temps dedicat a la transmissió d’informació com a temps efectiu de treball, ja que el considera una activitat professional necessària per garantir el tractament i la seguretat adequats dels pacients, cal prendre les mesures oportunes per reconèixer aquesta situació als col·lectius afectats.

Per tot això, havent constatat que la transmissió d’informació clinicoassistencial en els canvis de torn dels professionals és una pràctica habitual en determinats serveis i de gran importància per a la seguretat dels pacients, i d’acord amb l’article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, el 19 d’octubre de 2018 la Mesa Sectorial de Sanitat de les Illes Balears va adoptar un acord pel qual es reconeix com a temps efectiu de treball el temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial que garanteix la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial.

D’altra banda, l’article 38 del Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre) disposa que, perquè els acords que versin sobre matèries de competència dels consells de govern de comunitats autònomes tenguin validesa i eficàcia, requereixen l’aprovació expressa i formal d’aquest òrgan.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut, en la sessió de dia 2 de novembre de 2018, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Ratificar l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 19 d’octubre de 2018 pel qual es reconeix com a temps efectiu de treball el temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial que garanteix la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial, que s’adjunta com a annex, i establir que hom li confereix validesa i vigència per mitjà d’aquesta ratificació.

Segon. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i determinar que entra en vigor l’endemà de la data de publicació, i de conformitat amb la planificació temporal que s’hi detalla.

Palma, 2 de novembre de 2018

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra

ANNEX

Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 19 d’octubre de 2018 pel qual es reconeix com a temps efectiu de treball el temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial que garanteix la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial

Parts

Per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el director general de Funció Pública i Administracions Públiques i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, o les persones en qui hagin delegat, d’acord amb l’article 2 de l’annex de l’Acord del Consell de Govern pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial de Sanitat que consten com a signants d’aquest acord.

Antecedents

1. Els professionals adscrits a les unitats assistencials de determinats centres del Servei de Salut de les Illes Balears fan sistemàticament una prolongació de la seva jornada laboral com a conseqüència de la transferència d’informació clinicoassistencial sobre el pacient, la qual és necessària per garantir la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial.

Aquesta prolongació de la jornada té lloc a l’entrada i a la sortida del torn, durant el relleu de l’equip de professionals que es duu a terme de manera normalitzada en les unitats esmentades, i que és condició imprescindible per a la continuïtat assistencial en l’àmbit hospitalari.

El període de temps durant el qual ambdós equips de professionals, entrant i sortint, romanen simultàniament en exercici de les seves funcions en el seu lloc de treball es denomina temps de continuïtat de les cures professionals, col·loquialment superposició de jornada (en referència a la superposició d’ambdós torns de feina).

2. L’article 46.2.c) de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut defineix el temps de treball com: “Període en què el personal està en el centre sanitari, a disposició d’aquest i en l’exercici efectiu de la seva activitat i funcions. El seu còmput s’efectuarà de manera que tant al començament com al final de cada jornada el personal estigui en el seu lloc de treball en l’exercici de la seva activitat i funcions”.

3. Per part seva, el Tribunal Suprem, en la Sentència de 20 de juny de 2017, ha reconegut expressament que el temps de superposició és temps de treball efectiu:

Conforme a esta doctrina, no cabe duda de que el tiempo a que se refiere el presente conflicto —tiempo de transmisión de información entre todo el personal de Enfermería—, no admite otra calificación que la dada por la Sala de Andalucía en la sentencia recurrida, como tiempo efectivo de trabajo, en tanto que se trata de obvia actividad profesional (transmitir información médico/sanitaria de los pacientes), resulta de absoluta necesidad ­­—que no ya mera conveniencia— para el adecuado tratamiento y seguridad de los enfermos ingresados, y se lleva a cabo en el respectivo puesto de trabajo, antes de iniciarse y concluirse el respectivo turno.

4. En el marc de la Unió Europea, la Directiva 88/2003, de 4 de novembre, del Parlament Europeu i del Consell, relativa a l’ordenació del temps de treball, i la interpretació que n’ha fet el Tribunal de Justícia de la Unió Europea és també inequívoca. La STJUE de 10 de setembre de 2015 defineix el temps de treball com a tot període durant el qual el treballador roman en el treball, a disposició de l’empresari i en exercici de la seva activitat o de les seves funcions; i afegeix que aquest concepte de temps de treball es concep en contraposició al període de descans, atès que “la Directiva no preveu categoria intermèdia entre els períodes de treball i els de descans, pel fet d’excloure’s mútuament ambdós conceptes”, de manera que quan el treballador no està descansant, està, necessàriament, treballant. La Sentència conclou recordant que les disposicions de la Directiva són disposicions mínimes de compliment obligat.

5. El document Estratègia de seguretat del pacient del Sistema Nacional de Salut 2015-2020, publicat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i elaborat conjuntament amb les comunitats autònomes, recull les recomanacions de l’OMS en el seu document Comunicació durant el traspàs de pacients, maig 2007, i inclou les consideracions següents:

La comunicación en el momento del traspaso está relacionada con el proceso de pasar la información específica de un paciente de un prestador de atención a otro y de un equipo de prestadores al siguiente, o de los prestadores de atención al paciente y su familia a efectos de asegurar la continuidad y la seguridad de la atención del paciente (4). La comunicación en el momento del traspaso también está relacionada con la transferencia de información de un tipo de organización de atención sanitaria a otra, o de la organización al hogar del paciente. La información que se comparte por lo general consiste en el estado actual del paciente, cambios recientes en su estado, tratamiento en curso y posibles cambios o complicaciones que pudieran ocurrir. Los traspasos de atención del paciente tienen lugar en muchos entornos dentro de la totalidad de la atención, incluyendo de admisión a atención primaria, desde el médico que se retira al médico que lo cubrirá, el informe de cambio de turno de enfermería, el informe de enfermería sobre la transferencia de un paciente entre unidades o establecimientos, los informes de anestesiología al personal de la sala de recuperación después de una anestesia, la comunicación entre el departamento de emergencia y el personal del establecimiento que recibirá al paciente transferido, y el alta del paciente para su retorno al hogar o su traslado a otro establecimiento”.

[…]

La solución para la seguridad del paciente de la OMS relativa a la comunicación en el traspaso de pacientes pone énfasis en las siguientes recomendaciones:

[…]

- Asignación de tiempo suficiente para comunicar la información importante, y para que los profesionales puedan formular y responder preguntas sin interrupciones, siempre que sea posible (incluir pasos de repetición y relectura).

6. Altres comunitats ja han establit mesures de reconeixement del temps de superposició, i hi ha acords i decrets a diferents comunitats autònomes, com ara Navarra, Comunitat Valenciana, Extremadura, Euskadi, Castella-Lleó, Madrid, Aragó i Canàries.

Per tot això, constatant que la transmissió d’informació clinicoassistencial en els canvis de torn dels professionals és una praxi necessària per a la seguretat del pacient, que aquesta s’ha estat duent a terme en els serveis que requereixen continuïtat assistencial, i que la normativa i la jurisprudència defineixen el temps necessari per realitzar-la com a temps de treball, les parts integrants de la Mesa Sectorial de Sanitat, d’acord amb el que estableix l’article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, reconeixent-nos mútuament la capacitat legal necessària, acordam subscriure el següent

Acord

1. Reconeixement del temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial com a temps efectiu de treball

El temps que els professionals dediquen a la transmissió d’informació clinicoassistencial relativa als pacients al seu càrrec, entre el torn de treball entrant i sortint (superposició), es considera temps de treball efectiu.

2. Àmbit d’aplicació

El temps de transmissió d’informació assistencial es reconeix com a treball efectiu en totes les unitats i serveis en què hi hagi més d’un torn de treball successiu, de manera que el personal ocupi les mateixes places, garantint així la continuïtat assistencial dels pacients, sense excepció i amb independència del tipus i nombre de pacients.

Aquest acord fa referència específicament a infermeres, metges i auxiliars d’infermeria la jornada laboral dels quals es dugui a terme mitjançant el sistema de torns i amb pacients al seu càrrec.

3. Temps reconegut per a la transmissió d’informació o superposició

Normalment, el temps indispensable per dur a terme la transmissió d’informació assistencial s’estima en 10 minuts a l’entrada i 10 minuts a la sortida del torn de treball, en el cas de les infermeres i dels metges. En el cas d’auxiliars d’infermeria, aquest temps s’estima en 3 minuts i mig a l’entrada i 3 minuts i mig a la sortida del torn de treball. Per tant, es reconeix als professionals adscrits a les unitats o serveis que requereixen continuïtat assistencial aquests minuts de jornada efectiva per torn treballat.

4. Repercussió en la distribució de la jornada ordinària anual

El temps de treball total anual reconegut en virtut d’aquest concepte és directament proporcional al nombre de torns efectuats al llarg d’un període de 12 mesos. El seu còmput s’ha de reflectir en la planificació o distribució de la jornada ordinària anual, minorant en la mesura que correspongui el nombre de torns que s’han de dur a terme segons la taula de jornada ponderada.

5. Implantació

La implantació del reconeixement de la superposició de jornada com a temps de treball es duu a terme en diverses fases:

En el cas d’infermeres i metges inclosos en l’àmbit d’aplicació d’aquest acord:

1. A partir de l’1 de setembre de 2018, reconeixement de 9 minuts per torn de treball.

2. A partir de l’1 de gener de 2019 fins al 30 d’abril de 2019, reconeixement de 14 minuts per torn de treball, i de l’1 de maig 2019 en endavant, 20 minuts.

En el cas d’auxiliars d’infermeria inclosos en l’àmbit d’aplicació d’aquest acord:

1.   A partir de l’1 de gener de 2019 fins al 30 d’abril de 2019, reconeixement de 4 minuts per torn de treball.

2. A partir de l’1 de maig de 2019, reconeixement de 7 minuts per torn de treball.

6Entrada en vigor

Aquest acord entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb el calendari que s’hi estableix.

7. Revisió

Una vegada implantat el present acord i desplegats els seus termes, podrà ser sotmès a revisió per verificar si els ritmes d’implantació són els correctes o si s’adverteix la necessitat de realitzar algun ajust per garantir adequadament la qualitat assistencial que motiva aquest acord.

Com a mostra de conformitat, signam aquest acord.

Palma, 19 d’octubre de 2018

Per l’Administració                                  Per la part social