Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 11387
Bases específiques i convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (tècnic d’administració general, psicòleg, tècnic de gestió, enginyer tècnic agrícola, tècnic de pesca, infermer/a, educador social, agent de medi ambient, auxiliar d'arxiu, auxiliar d'infermeria, guarda de pesca, zelador vetllador, zelador xofer) de l’oferta pública d’ocupació 2016-2017

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que per Decret de Presidència núm. 2018/850 de data 31 d’octubre de 2018 s’aproven les bases específiques, les quals es transcriuen en annex, i es convoquen els processos de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (tècnic d’administració general, psicòleg, tècnic de gestió, enginyer tècnic agrícola, tècnic de pesca, infermer/a, educador social, agent de medi ambient, auxiliar d'arxiu, auxiliar d'infermeria, guarda de pesca, zelador vetllador, zelador xofer) de conformitat amb el contingut de les bases generals de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2016-2017 (BOIB núm. 134 de 27/10/2018).

ANNEX

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC D'ADMINISTRACIÓ GENERAL DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de Tècnic d'Administració General del Consell Insular de Menorca, corresponent a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

La plaça convocada ho és per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

Estar en possessió del Certificat de llenguatge administratiu .............. 1 punt

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

La plaça vacant de Tècnic d'Administració General, objecte d’aquest concurs oposició és de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d’acord amb l’article 76 de la Llei de l’Estatut bàsic del treballador públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

  ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. TÈCNIC D’ADMINISTRACIÓ GENERAL

- Denominació: Tècnic d’Administració general

- Nombre de places que es convoquen: 1

- Torn lliure: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració general

- Subescala: Tècnic superior

- Grup: A, subgrup A1

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Dret, Ciències Polítiques, Econòmiques o Empresarials, Intendent Mercantil o Actuari, o titulació equiparable

- Nivell de català: C1

TEMARI ESPECÍFIC

Competències del Consell Insular de Menorca

Tema 1. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de patrimoni històric, cultura i esport. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Museus i biblioteques. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 2. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de benestar i acció social, família i menors. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 3. Les competències en matèria d’activitats classificades, parcs aquàtics, espectacles i activitats recreatives. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars..

Tema 4. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de joventut i lleure. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 5. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d’ordenació del territori, urbanisme i habitabilitat. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 6. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de transports i carreteres. Inspecció tècnica de vehicles. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 7. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'ordenació i promoció turística. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 8. Les competències de la Comunitat Autònoma en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca, caça i artesania. Legislació sectorial nacional i autonòmica. Referència a les lleis d’atribució de competències als consells insulars.

Tema 9. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L’ús de les llengües oficials a l’Administració. Reglament d'usos lingüístics del Consell Insular de Menorca.

Tema 10. La gestió de la qualitat a l’Administració pública: conceptes generals. Tècniques bàsiques per a la qualitat i la millora. Els sistemes de gestió i la qualitat de les organitzacions i dels serveis públics. Avaluació de l’organització i els serveis, compromisos de servei i gestió per processos.

Tema 11. Les administracions públiques i la societat de la informació. La gestió del coneixement a les organitzacions. L’Administració electrònica: pilars i principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 12. La direcció pública. El personal directiu professional. Tipus de direcció. Direcció d’equips. La motivació. La gestió de conflictes. La planificació de la gestió pública.

Tema 13. La planificació estratègica i operativa. La direcció per objectius. La programació de projectes. Gestió de projectes i gestió per objectius.

Tema 14. La planificació en matèria d’ordenació territorial i urbanística. Llei d’ordenació del territori de les Illes Balears. Directrius d’ordenació territorial. Pla territorial insular. Plans directors sectorials. Instruments de planejament urbanístic.

Dret administratiu

Tema 15.L’Administració pública. Concepte i característiques. La unitat o pluralitat de les administracions públiques. Tipus d’administracions públiques. Principis constitucionals informadors.

Tema 16. L’Administració territorial. L’Administració de l’Estat, de les comunitats autònomes i dels ens locals.

Tema 17.L’Administració de les comunitats autònomes. Regulació constitucional i característiques. Els ordenaments juridicoadministratius de les comunitats autònomes. La pluralitat d’ordenaments jurídics i els seus principis de relació. La concurrència normativa entre l’Estat i les comunitats autònomes. L’execució autonòmica de la legislació estatal. La coordinació estatal. Les delegacions estatals, l’harmonització legislativa i la intervenció coercitiva. La prevalença i supletorietat del dret estatal.

Tema 18. El principi de legalitat de l’Administració. Potestats reglades i discrecionals. Discrecionalitat i conceptes jurídics indeterminats. El control de la discrecionalitat administrativa. Tècniques de control. El principi d’autotutela. La supremacia posicional de l’Administració pública. L’autotutela administrativa: característiques i manifestacions.

Tema 19. La relació jurídica. El ciutadà o la ciutadana com a titular de drets davant l’Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d’obrar.

Tema 20. La Llei de procediment administratiu comú. Concepte, àmbit d’aplicació i principis generals. La Llei de règim jurídic del sector públic. Concepte, àmbit d’aplicació i principis generals.

Tema 21. L’Administració pública i el dret. El dret administratiu. Concepte i característiques. L’organització administrativa. Concepte, principis i sistemes d’organització. L’organització administrativa i el dret. La potestat organitzadora. Els òrgans administratius. Concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l’òrgan i l’Administració. Classes d’òrgans administratius. Règim jurídic. La creació d’òrgans administratius i els òrgans col·legiats.

Tema 22. La competència administrativa. Concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d’alteració de l’exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. La desconcentració. Les relacions interorgàniques. Classes. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d’atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L’autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 23. Els procediments especials. El procediment per a l’elaboració de disposicions de caràcter general. Iniciativa legislativa i potestat reglamentària del Consell Insular de Menorca.

Tema 24. L’expropiació forçosa. Concepte, fonament i naturalesa jurídica. Elements de l’expropiació forçosa. Subjecte, objecte, contingut i causa. El procediment d’expropiació. El procediment general o ordinari i les seves fases. El procediment d’urgència.

Tema 25. La responsabilitat patrimonial de l’Administració. Els principis i els requisits de la responsabilitat patrimonial. L’efectivitat de la responsabilitat patrimonial. La indemnització i el procediment de responsabilitat. L’acció de repetició.

Tema 26. La potestat sancionadora de l’Administració i el procediment administratiu sancionador. Les sancions administratives. Concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora. El procediment administratiu sancionador. Principis i estructura del procediment sancionador.

Tema 27. La jurisdicció contenciosa administrativa. Concepte, naturalesa, extensió i límits. Òrgans. L’execució de sentències.

Tema 28. El recurs contenciós administratiu. Concepte i naturalesa jurídica. Les parts en el procés contenciós administratiu. Actes impugnables. Procediment general del recurs contenciós administratiu. Requisits previs, iniciació i tramitació. Els recursos de súplica, d’apel·lació, de cassació i de revisió. El recurs contenciós especial dels drets i de les llibertats fonamentals.

Tema 29. Els contractes administratius (I). Elements dels contractes administratius. Subjecte, objecte i causa. La forma dels contractes administratius. El procediment administratiu de contractació i les seves fases. Procediments d’adjudicació i formes d’elecció del contractista. Comunicació, formalització i publicació. Especialitats formals relatives als distints contractes. La doctrina dels actes separables. La invalidesa dels contractes. Causes.

Tema 30. Els contractes administratius (II). El contingut dels contractes administratius. Les garanties del compliment contractual. Les prerrogatives de l’Administració i les garanties del contractista. L’extinció dels contractes administratius. Compliment i resolució. L’execució en sentit impropi. La cessió del contracte i la subcontractació.

Tema 31. Els convenis. Concepte i classificació. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut. Tràmits. Extinció. Efectes. Remissió dels convenis al Tribunal de Comptes. La seva exclusió del marc de la Llei de contractes del sector públic.

Tema 32. El patrimoni de les administracions públiques. Concepte i classes. El domini públic. Concepte i naturalesa jurídica. Elements. Subjecte, objecte i finalitat. Inici i cessament de la demanialitat. Afectació, desafectació i mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. Autoritzacions i concessions demanials i reserves demanials. Els béns patrimonials. Concepte i règim jurídic. La protecció i la defensa del patrimoni de les administracions públiques.

Tema 33. Les formes de l’acció administrativa. El foment. Concepte. Manifestacions de l’activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia. Concepte. Principis de l’activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L’activitat administrativa de servei públic. Concepte i classes de serveis públics.

Funció pública, dret laboral i dret penal

Tema 34. La regulació constitucional de la funció pública. Principis. L’Estatut bàsic de l’empleat públic. La funció pública de l’Estat, de les comunitats autònomes i de l’Administració local. Prelació normativa de funció pública al Consell Insular de Menorca (Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears).

Tema 35. La Llei de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Àmbit d'aplicació. Aplicació al Consell Insular de Menorca.

Tema 36. La funció pública al Consell Insular de Menorca (I). Estructura i organització actual de la funció pública. Elements. La relació de llocs de treball. Els plans d’ocupació pública. Escales i especialitats i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal. El Registre General de Personal.

Tema 37. La funció pública al Consell Insular de Menorca (II). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris. Principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L’adquisició de la condició de funcionari. Requisits.

Tema 38. La funció pública al Consell Insular de Menorca (III). El contingut de la relació funcionarial (2). Els drets col·lectius dels funcionaris. El dret de sindicació. Concepte, principis i regulació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga.

Tema 39. La funció pública al Consell Insular de Menorca (IV). Les situacions administratives dels funcionaris de carrera. Servei actiu, serveis especials, servei a altres administracions públiques, excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 40. La funció pública al Consell Insular de Menorca (V). La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària. Concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L’extinció de la responsabilitat disciplinària. L’extinció de la relació funcionarial.

Tema 41. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació i característiques. La Llei de prevenció de riscs laborals. Objecte i àmbit d’aplicació. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a l’Administració.

Tema 42. La Seguretat Social. Evolució. Trets generals del sistema espanyol. Règim general i règims especials. L’acció protectora de la Seguretat Social. Afiliació i cotització. Classes passives.

Economia, hisenda pública i sistema fiscal

Tema 43 Conceptes bàsics d’estadística. Principals indicadors demogràfics, econòmics i de treball. Conceptes bàsiques de comptabilitat pública.

Tema 44. Activitat financera i hisenda pública. El dret financer. Concepte i contingut. Les fonts del dret financer. La Constitució i els principis constitucionals del dret financer. La llei orgànica. La llei ordinària. Els decrets llei, els decrets legislatius i els reglaments. Altres fonts del dret financer.

Tema 45. Els subjectes actius de l’activitat financera. El poder financer. Concepte i límits. El poder financer de l’Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals. L’Administració financera espanyola.

Tema 46. L’objecte de l’activitat financera. Els ingressos públics. Concepte i classes. Els ingressos de dret públic. Els ingressos de dret privat. La despesa pública. Concepte i classes. L’activitat financera de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 47. El dret tributari. Els principis constitucionals del tribut. La codificació tributària. La Llei general tributària. Principis generals. El tribut. Concepte i classes. Les taxes. Concepte, elements i classes. Les contribucions especials. Concepte, elements i classes. Els imposts. Concepte, elements i classes. Els preus públics.

Tema 48. El dret pressupostari (I). Els principis constitucionals en matèria pressupostària. La Llei general pressupostària. Estructura i contingut. La Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Els principis pressupostaris. Concepte, naturalesa jurídica i classes. El cicle pressupostari. Elaboració, aprovació, execució i liquidació.

Tema 49. El dret pressupostari (II). El pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Concepte i règim jurídic. Elaboració, estructura, execució i contingut. Les anomenades lleis d’acompanyament pressupostari en l’àmbit autonòmic. Els crèdits pressupostaris. Estructura.

Tema 50. El dret pressupostari (III). El pressupost del Consell Insular de Menorca (1). Concepte i règim jurídic. Elaboració, estructura, execució i contingut. Els crèdits pressupostaris. Estructura.

Tema 51. El dret pressupostari (IV). El pressupost del Consell Insular de Menorca (2). Execució del pressupost de despeses. Procediment general i fases. Els ingressos al Consell Insular de Menorca. Estructura i classificació. Modificacions de crèdit. Crèdits extraordinaris i suplements de crèdit. Crèdits ampliables, incorporació de crèdit, generació de crèdit i transferències de crèdit. Despeses pluriennals.

Tema 52. El dret pressupostari (V). El pressupost del Consell Insular de Menorca (3). Liquidació i tancament. El control intern i extern del pressupost. La Intervenció insular i la Sindicatura de Comptes. La comptabilitat pública. La Tresoreria insular.

Tema 53. El dret pressupostari (VI). Els il·lícits en matèria pressupostària i despesa pública. Les responsabilitats relacionades amb l’administració de fons públics. L’enjudiciament comptable pel Tribunal de Comptes. Els il·lícits en matèria de subvencions públiques. El frau de subvencions. El frau dels fons de la Unió Europea. Les infraccions administratives en matèria de subvencions.

Tema 54. El finançament del Consell Insular de Menorca. Règim jurídic i mitjans de finançament.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR SIS PLACES DE PSICÒLEG DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir sis places vacants de psicòleg del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta Pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les sis places que ara es convoquen, cinc ho són per torn lliure i una per promoció interna.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Psicòleg, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. PSICÒLEGS

- Denominació: Psicòleg/psicòloga

- Nombre de places que es convoquen: 6

- Torn lliure: 5

- Promoció interna: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup A1

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Psicologia o titulació equiparable

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. La motivació. Concepte. Models i teories.

Tema 2. Les emocions: concepte i funcions. Teories psicològiques.

Tema 3. Estils de comunicació: assertivitat, passivitat i agressivitat. Tècniques assertives.

Tema 4. Psicologia cultural. Identitat: diferència i convivència. Cultures juvenils i emergència de noves formes culturals. Variables individuals, socials i culturals, que poden influir en l’aparició de grups, desigualtats o problemes psicològics.

Tema 5. Construcció social de la sexualitat i el gènere.

Tema 6. Psicopatologia en la infància i en l’adolescència: trastorns en les funcions bàsiques. Alteracions en la vida afectiva i social.

Tema 7. Psicopatologia en la infància i en l’adolescència: Trastorns de la conducta.

Tema 8. Psicopatologia en la infància i en l’adolescència:Trastorns de l’estat d’ànim i d’ansietat.

Tema 9. Psicopatologia en la infància i en l’adolescència:Trastorns de l’alimentació.

Tema 10. Psicopatologia de l’adult. Normalitat i patologia. Classificació dels trastorns mentals.

Tema 11. Psicopatologia de l’adult. Trastorns de la personalitat.

Tema 12. Psicopatologia de l’adult. Trastorns de l’estat d’ànim i d’ansietat.

Tema 13. Psicopatologia de l’adult. Trastorns de la sexualitat.

Tema 14. Psicopatologia de l’adult. Trastorns de l’alimentació.

Tema 15. Agressió i violència. Tipus de conducta. Models explicatius. Variables rellevants de la conducta agressiva i violenta.

Tema 16. Mètodes d’avaluació de la conducta violenta i la seva predicció. Intervenció psicològica sobre la conducta agressiva i violenta.

Tema 17. Psicologia de l’envelliment. El funcionament afectiu, relacional, conductual i cognitiu. Els estils d’envelliment. Avaluació de les persones grans en situació de risc. Els maltractaments a la gent gran.

Tema 18. Les malalties neurodegeneratives i les demències. L’Alzheimer. Estratègies d’intervenció.

Tema 19. Procés del dol en la tercera edat. Característiques i acompanyament.

Tema 20. Concepte de discapacitat. Classificació internacional de les deficiències, les discapacitats i les minusvalideses. La valoració i l’orientació de les persones amb discapacitat.

Tema 21. L’abordatge de les drogodependències i altres addiccions. De la prevenció a la reinserció social, incloent-hi el tractament i la reducció del dany.

Tema 22. Teories explicatives, bases biològiques de les addiccions. Teràpies efectives per al tractament de les drogodependències. El rol dels psicòlegs.

Tema 23. L’entrevista com a instrument psicològic en diferents àmbits. Tipus d’entrevista. Metodologies i estratègies diferencials

Tema 24. L’informe tècnic i l’informe psicològic. Fases i continguts de la informació. La informació pública i la informació confidencial.

Tema 25. L’informe psicològic pericial. Fases i continguts.

Tema 26. Ètica i deontologia professional.

Tema 27. Mediació familiar. Concepte, fases i models.

Tema 28. Àmbits d’actuació dels psicòlegs en el Consell Insular de Menorca. Perfil i rol del psicòleg en els diferents àmbits d’actuació. El treball interdisciplinari i en xarxa.

Tema 29. Violència filioparental. Prevenció, causes i intervenció.

Tema 30. La família: concepte i funció. Funcions i vincles parenterals. Models de famílies. La protecció a la família. La intervenció pluridisciplinari.

Tema 31. Família i vincle afectiu: la teoria de l'aferrament. Tipus de vincle. Factors que incideixen en la formació del vincle. Vincle i desenvolupament. Les figures de vincle subsidiàries. El vincle afectiu entre germans. Vincle i parentalitat i filiació. L'estil del vincle.

Tema 32. La protecció de menors desemparats. Marc legal. Atenció i protecció dels infants i adolescents. Xarxa de protecció de menors. Funcions dels equips que hi intervenen. Mesures de protecció.

Tema 33. Els menors estrangers no acompanyats.

Tema 34. L’infant abandonat: principals efectes de les mancances afectives i d’estímuls socials. Línies principals d’intervenció amb la família i l’infant.

Tema 35. La infància maltractada: concepte. Tipus de maltractament infantil. Indicadors de risc per a la detecció del maltractament infantil. Factors de protecció i resiliència. Diagnòstic i intervenció precoç. Prevenció.

Tema 36. L’abús sexual a menors. Detecció, tipus i tractament. Estrès posttraumàtic.

Tema 37. Indicadors psicosocials de credibilitat en el testimoni infantil.

Tema 38. L’atenció a la infància i l’adolescència en risc social. Els centres residencials d’acció educativa, els centres residencials d’educació intensiva i els centres d’acolliment.

Tema 39. El projecte educatiu dels centres residencials: principals elements que l’han de compondre. El projecte d’atenció individualitzada: objectius i avaluació.

Tema 40. Intervenció del psicòleg dins l’àmbit residencial de menors i adolescents.

Tema 41. Tècniques d’intervenció immediata en menors i adolescents.

Tema 42. Els recursos institucionals per a les persones amb discapacitats psíquiques, físiques i sensorials, i per a les persones amb malaltia mental: disseny, planificació i ús.

Tema 43. L’acolliment familiar. Concepte, tipus i característiques.

Tema 44. L'adopció. La delegació de guarda amb fins adoptius. Criteris de valoració. Característiques psicològiques i socials dels infants i llurs famílies. L’estudi de les famílies candidates.

Tema 45. L’acoblament amb l’adopció. La construcció del vincle. El seguiment.

Tema 46. L’atenció integral de les persones amb problemes de drogodependències. Organització i recursos a Menorca per al tractament, la reducció de danys i la reinserció social de la persona drogodependent

Tema 47. El treball comunitari. Concepte de comunitat i actors socials presents a la comunitat. Eines i enfocaments metodològics. El Pla de treball comunitari. El treball en xarxa.

Tema 48. La comunicació i les relacions interpersonals. L’assertivitat. L’empatia. L’escolta activa.

Tema 49. Concepte de violència masclista. Causes, característiques i tipologia.

Tema 50. Intervenció psicològica amb dones víctimes de violència de gènere.

Tema 51. Concepte de dependència emocional en el àmbit de la violència de gènere: l’abordatge terapèutic.

Tema 52. Intervenció psicològica amb fills i filles de dones víctimes de violència de gènere.

Tema 53. Intervenció psicològica amb dones víctimes d’agressions sexuals.

Tema 54. Programes per a la promoció de la salut i l’augment de la qualitat de vida des de la intervenció psicosocial.

Tema 55. Suport conductual positiu per a la prevenció de problemes de conducta en les persones amb diagnòstic dual. Factors biològics, psicològics i ecològics. Anàlisi funcional de la conducta. Estratègies d’intervenció.

Tema 56. Intervenció psicosocial en portadors de VIH o malalts de sida.

Tema 57. Les noves tecnologies dins la intervenció psicològica.

Tema 58. Prevenció, causes, simptomatologia i tractament de la síndrome d’esgotament professional (burn-out) en l’àmbit de Serveis Socials. Diferencies entre estrès laboral i síndrome d’esgotament professional.

Tema 59. L’assetjament escolar (bullying). Prevenció, causes i intervenció.

Tema 60. El maltractament institucional.

Tema 61. Teràpia familiar amb famílies de drogodependents.

Tema 62. La coordinació professional i el treball en xarxa. Nivells d’intervenció. Dificultats i avantatges.

Tema 63. El treball en equip en l’àmbit de la intervenció psicosocial.

Tema 64. El rol del psicòleg en els equips interprofessionals d’intervenció psicosocial.

Tema 65. La prevenció de la síndrome d’esgotament professional (burn-out) i l’autocura del personal professional que treballa en serveis socials.

Tema 66. La Llei de dependència. Aplicació de la Llei 39/2006 de promoció de l’autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 67. Les «bones pràctiques» en l’atenció a la gent gran. Conceptualització i dimensions principals per millorar la qualitat assistencial.

Tema 68. Processos d’incapacitació i curatela de persones en situació de dependència. Marc jurídic bàsic i implicacions psicosocials.

Tema 69. Instruments de valoració de les necessitats psicosocials en la tercera edat.

Tema 70. El suport comunitari a les persones majors.

Tema 71. Marc legislatiu per a la intervenció psicosocial en protecció infantil a Menorca. Referències i principis bàsics.

Tema 72. El paper del psicòleg o la psicòloga de protecció de menors en l’àmbit judicial. L’acompanyament judicial del menor. Implicacions pràctiques.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR VUIT PLACES DE TÈCNIC DE GESTIÓ DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir vuit places vacants de Tècnic de Gestió del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta Pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les vuit places que ara es convoquen, dues ho són per torn lliure, una d’elles reservada per a persones amb discapacitat, i sis per promoció interna.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

Estar en possessió del Certificat de llenguatge administratiu .............. 1 punt

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Tècnic de gestió, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut bàsic del treballador públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. TÈCNIC DE GESTIÓ

- Denominació: Tècnic de gestió

- Nombre de places que es convoquen: 8

- Torn lliure: 1

- Torn lliure reservat a persones amb discapacitat: 1

- Promoció interna: 6

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració general

- Subescala: de Gestió

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau o titulació equiparable

- Nivell de català: C1

TEMARI ESPECÍFIC

Dret administratiu

Tema 1. L’Administració pública. Concepte i característiques. La unitat o la pluralitat de les administracions públiques. Tipus d’administracions públiques. Principis constitucionals informadors. L’Administració territorial. L’Administració de l’Estat, de les comunitats autònomes i dels ens locals.

Tema 2. La relació jurídica. El ciutadà o la ciutadana com a titular de drets davant l’Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d’obrar.

Tema 3. Les fonts del dret administratiu (I). Els principis de jerarquia i competència. La llei. Concepte i requisits. Classes de lleis. Les lleis orgàniques. Les lleis ordinàries. Les disposicions del Govern amb rang de llei. Decrets legislatius i decrets llei.

Tema 4. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament. Concepte i fonament. Límits de la potestat reglamentària. Classes de reglaments. Els reglaments il·legals. La inderogabilitat singular dels reglaments. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 5. La Llei del procediment administratiu comú. Concepte, àmbit d’aplicació i principis generals.

Tema 6. La Llei de règim jurídic del sector públic. Concepte, àmbit d’aplicació i principis generals.

Tema 7. El dret administratiu. Concepte i característiques. L’organització administrativa. Concepte, principis i sistemes d’organització. Els òrgans administratius. Concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l’òrgan i l’Administració. Classes d’òrgans administratius. Règim jurídic. Creació d’òrgans administratius i d’òrgans col·legiats.

Tema 8. La competència administrativa. Concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d’alteració de l’exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. La desconcentració.

Tema 9. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d’atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L’autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 10. L’acte administratiu. L’obligació de resoldre i els actes presumptes. El silenci administratiu. Concepte i classes.

Tema 11. El procediment administratiu (I). El procediment administratiu. Concepte i finalitat. La regulació del procediment administratiu en el dret espanyol. Principis inspiradors del procediment administratiu.

Tema 12. La invalidesa dels actes administratius i els seus graus. La nul·litat de ple dret. La anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. La incomunicació d’invalidesa, la conversió, la conservació i la convalidació.

Tema 13. La revisió d’ofici dels actes administratius. La revisió d’ofici dels actes nuls. La declaració de lesivitat d’actes anul·lables. Suspensió dels actes objecte de revisió. La revocació. La rectificació dels errors. Límits a la revisió.

Tema 14. La responsabilitat patrimonial de l’Administració. Els principis i requisits de la responsabilitat patrimonial, la indemnització i el procediment de responsabilitat. L’acció de repetició.

Tema 15. Els principis de la potestat sancionadora. Les sancions administratives. Concepte i classes.

Tema 16. Els contractes administratius. La legislació de contractes del sector públic. Contractes administratius. Concepte i característiques. Naturalesa jurídica.

Tema 17. Els convenis. Definició i tipus. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut. Tràmits. Extinció. Efectes. Tramesa dels convenis al Tribunal de Comptes.

Tema 18. El patrimoni de les administracions públiques (I). Concepte i classes. El domini públic. Concepte i naturalesa jurídica.

Tema 19. El patrimoni de les administracions públiques (II). Afectació, desafectació i mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. Els béns patrimonials. Concepte i règim jurídic.

Tema 20. Les formes de l’acció administrativa. El foment. La subvenció. La policia. Principis de l’activitat administrativa de limitació. Manifestacions.

Tema 21. L’activitat administrativa de servei públic. Concepte i classes de serveis públics. Les formes de gestió dels serveis públics. Gestió directa, indirecta i mixta. La concessió. Concepte i classes. Contingut i extinció de la concessió.

Funció pública, dret laboral i dret penal

Tema 22. La regulació constitucional de la funció pública. Principis. L’Estatut bàsic de l’empleat públic. La funció pública de l’Estat, de les comunitats autònomes i de l’Administració local.

Tema 23. La funció pública a la comunitat autònoma de les Illes Balears. La Llei de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Objecte i àmbit d’aplicació. El personal al servei de l’Administració pública. Concepte i classes. El funcionari públic. Concepte i classes. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial.

Tema 24. La funció pública a l'Administració local (I). La relació de llocs de treball. Els plans d’ocupació pública. Escales, subescales i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal.

Tema 25. La funció pública a l'Administració local (II). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris. Principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L’adquisició de la condició de funcionari. Requisits. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 26. La funció pública a l'Administració local (III).. El contingut de la relació funcionarial (1). Els drets dels funcionaris. Drets econòmics i no econòmics; drets individuals. Els drets passius. Els deures dels funcionaris. Les incompatibilitats dels funcionaris.

Tema 27. La funció pública a l'Administració local (IV).. El contingut de la relació funcionarial (2). Els drets col·lectius dels funcionaris. El dret de sindicació. Concepte, principis i regulació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga.

Tema 28. La funció pública a l'Administració local (V). La dinàmica de la relació funcionarial. Les situacions administratives dels funcionaris de carrera. Servei actiu, serveis especials, servei a altres comunitats autònomes, excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 29. El contracte de treball. Requisits del contracte de treball. Subjecte, objecte, causa i forma. El contingut del contracte de treball. Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball. Modalitats de la contractació laboral.

Tema 30. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació i característiques. La Llei de prevenció de riscs laborals. Objecte i àmbit d’aplicació. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a l’Administració.

Tema 31. La Seguretat Social. Evolució. Trets generals del sistema espanyol. Règim general i règims especials. L’acció protectora de la Seguretat Social. Afiliació i cotització. Classes passives. Infraccions i sancions en l’ordre social.

Economia, hisenda pública i sistema fiscal

Tema 32. El dret pressupostari (I). Els principis constitucionals en matèria pressupostària.

Tema 33. El dret pressupostari (II). La Llei general pressupostària. Estructura i contingut. Els principis pressupostaris. Concepte, naturalesa jurídica i classes. El cicle pressupostari. Elaboració, aprovació, execució i liquidació.

Tema 34. El dret pressupostari (III). El pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (1). Concepte i règim jurídic. Elaboració, estructura, execució i contingut. Les anomenades lleis d’acompanyament pressupostari en l’àmbit autonòmic. Els crèdits pressupostaris. Estructura.

Tema 35. El dret pressupostari (IV). El pressupost del Consell Insular de Menorca (1). Execució del pressupost de despeses. Procediment general i fases. Els ingressos. Modificacions de crèdit. Crèdits extraordinaris i suplements de crèdit. Crèdits ampliables, incorporació de crèdit, generació de crèdit i transferències de crèdit. Despeses pluriennals.

Tema 36. El dret pressupostari (V). El pressupost del Consell Insular de Menorca (2). Liquidació i tancament. El control intern i extern del pressupost. La Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Sindicatura de Comptes.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR TRES PLACES D'ENGINYER TÈCNIC AGRÍCOLA DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir tres places vacants d’enginyer tècnic agrícola del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta Pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les tres places que ara es convoquen, una ho és per torn lliure i dues per promoció interna.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades pel Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d’enginyer tècnic agrícola, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. ENGINYER TÈCNIC AGRÍCOLA

- Denominació: Enginyer tècnic agrícola

- Nombre de places que es convoquen: 3

- Torn lliure: 1

- Promoció interna: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Enginyeria i Ciències Agronòmiques o titulació equiparable

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. El sector primari a Menorca. L’ús del sòl i aspectes de la seva distribució a Menorca. Importància del sector des del punt de vista econòmic i mediambiental. La població activa agrària a Menorca: característiques, composició, distribució territorial.

Tema 2. Les explotacions agràries a Menorca. El «lloc» com a principal entitat productiva de l’illa. Característiques principals i organització. Evolució productiva en les darreres dècades. Situació actual.

Tema 3. Sistemes de tinença de la terra: descripció i importància a Menorca. La Societat Rural Menorquina: característiques principals. L’estim: característiques i funcionament.

Tema 4. El sector dels cereals a Menorca: espècies i varietats, tècniques de conreu, calendari i problemàtica fitosanitària. Produccions i rendiments. Importància relativa dins el subsector agrícola de Menorca.

Tema 5. El sector dels farratges a Menorca: espècies i varietats, tècniques de conreu, calendari i problemàtica fitosanitària. Produccions i rendiments. Importància relativa dins el subsector agrícola de Menorca.

Tema 6. Utilització dels cultius farratgers: pastura, farratge sec i ensitjat. Descripció, mètodes i conservació. Especial referència a l’illa de Menorca.

Tema 7. El sector hortícola a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments, regulació. Les tècniques de producció. Espècies i varietats principals. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 8. El sector de la fruita a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments, regulació. Les tècniques de producció. Espècies i varietats principals. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 9. El sector de la vinya i el vi a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments. Normativa reguladora. Les tècniques de producció. Espècies i varietats. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 10. El sector de l’olivera i l’oli a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Rendiments. Les tècniques de producció. Espècies i varietats. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 11. El sector de boví de llet. Importància socioeconòmica. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació i problemàtica.

Tema 12. El sector de la llet envasada i el formatge. Importància socioeconòmica. Tipus de formatges i característiques. La DOP Formatge Mahón-Menorca.

Tema 13. El sector de boví de carn a Menorca. Importància socioeconòmica. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació, problemàtica i perspectives de futur.

Tema 14. El sector oví i caprí a Menorca. Importància. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació, problemàtica i perspectives de futur.

Tema 15. La ramaderia extensiva a Menorca. Espècies i races de bestiar. Sistemes i característiques d’explotació. Instal·lacions i formes de maneig dels animals.

Tema 16. La ramaderia intensiva a Menorca. Espècies i races de bestiar. Sistemes i característiques d’explotació. Instal·lacions i formes de maneig dels animals.

Tema 17. Estructura administrativa agrària espanyola. El paper de l’Administració General de l’Estat i de les comunitats autònomes en el disseny i l'execució de la política agrària comunitària, nacional i autonòmica. Principis constitucionals, estatuaris i mecanismes de coordinació.

Tema 18. Competències de la conselleria competent en matèria d’agricultura i medi ambient a les Illes Balears. Estructura i competències del departament competent en matèria d’agricultura i medi ambient al Consell Insular de Menorca. El Consell Agrari Balear i el Consell Agrari Insular.

Tema 19. La Política Agrícola Comuna (PAC): principis i objectius. Etapes i reformes de la Política Agrícola Comuna.

Tema 20. Finançament de la PAC. Fons Europeus Agrícoles. Sistema nacional de gestió de Fons Europeus. Organismes pagadors i organismes de coordinació a Espanya i a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 21. Aplicació dels pagaments directes a l’agricultura i a la ramaderia i altres règims d’ajuda inclosos en el marc de la PAC.

Tema 22. La PAC i el desenvolupament sostenible. Conceptes, principis i normes que regeixen el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura. Condicionalitat de les ajudes públiques a l’agricultura i el seu control.

Tema 23. Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears i Registre Insular Agrari. Contingut dels registres. Requisits de les explotacions agràries. Condicions de les explotacions prioritàries. Explotacions agràries preferents de les Illes Balears. Explotacions agràries d’oci i d’autoconsum.

Tema 24. El desenvolupament rural integral. El Marc Nacional de Desenvolupament Rural. El Pla de Desenvolupament Rural (PDR 2014-2020) de les Illes Balears i les seves prioritats. Incidència a Menorca.

Tema 25. Els ajuts del Consell Insular de Menorca al sector agroalimentari de l’illa. El contracte agrari de la reserva de biosfera: objectius, compromisos i característiques principals.

Tema 26. El sector agrari i el medi ambient. Influències de l’agricultura en el medi ambient. Repercussions de la legislació mediambiental europea, espanyola i autonòmica en l’activitat agrària. Equilibri agricultura-medi ambient amb referència a la situació a Menorca.

Tema 27. L’agricultura i la ramaderia convencional, la producció integrada i l’agricultura i ramaderia ecològiques. Definicions. Avantatges i inconvenients. Principals produccions a Menorca.

Tema 28. La sanitat vegetal. Normativa que la regula. Registre Oficial de Productors, Comerciants i Importadors de Productes Vegetals de Menorca. Passaport fitosanitari. Situació fitosanitària de les Illes Balears: principals plagues i malalties d’interès, mecanismes de detecció i plans de prevenció i d’acció contra els organismes nocius per als vegetals.

Tema 29. L’ús sostenible dels productes fitosanitaris. Normativa que els regula. Formació dels usuaris professionals i venedors de productes fitosanitaris. El Registre Oficial de Productors i Operadors de Productes Fitosanitaris. Registre General de la Producció Agrícola. Higiene en la producció primaria agrícola. Programes de vigilància a les Illes Balears.

Tema 30. La contaminació de les aigües i la vulnerabilitat dels aqüífers de Menorca. L’efecte de l’agricultura i la ramaderia en la contaminació, la sobreexplotació i la salinització dels aqüífers illencs. Procediments generals de tractament de l’aigua. Normativa que ho regula.

Tema 31. El canvi climàtic i la seva incidència a l’agricultura. L’ús agrari de l’aigua a Menorca. Reutilització d’aigües residuals depurades en l’agricultura i en les zones verdes. Avantatges i riscs. Situació a Menorca.

Tema 32. La gestió de purins i dejeccions d’animals. Tipologia. Riscs mediambientals. Tractament. Compostatge. Aprofitament agrícola. Normativa. Situació a Menorca.

Tema 33. Assegurances agràries. Principis i normes que les regeixen. Sistema d'assegurances combinades: institucions que intervenen en la seva aplicació. Nivells d’implantació de les assegurances agràries amb referència a Menorca.

Tema 34. Normativa europea i estatal de conservació de la natura. Xarxa Natura 2000. Els espais naturals de protecció especial: tipus i característiques.

Tema 35. La Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental i la Llei d’espais naturals a les Illes Balears: condicionaments d’usos i d’infraestructures agràries. La gestió dels espais naturals i la compatibilitat amb les activitats d’agricultura i ramaderia. Situació a Menorca.

Tema 36. Administracions competents en les autoritzacions d’obres de naturalesa agrària. Normativa que ho regula. Exoneracions dels paràmetres urbanístics per a les finalitats agrària i complementàries. Procediment administratiu d’obres de naturalesa agrària.

Tema 37. Les construccions agràries. Tipus i finalitats. Materials emprats. Criteris de disseny. Condicionaments tècnics, mediambientals i urbanístics amb referència a Menorca.

Tema 38. Noves tecnologies aplicades a l’agricultura i a la ramaderia. Sistema d’informació geogràfica (SIG). La seva aplicació a l’agricultura.

Tema 39. Valoracions agràries. Objectes. Mètodes. Valors objectius, subjectius i probables de mercat.

Tema 40. L’avaluació d’impacte ambiental. Legislació de la Unió Europea, estatal i de les Illes Balears. La seva incidència en els projectes d’enginyeria i infraestructura rural. L’autorització ambiental integrada. La seva incidència en les activitats agràries.

Tema 41. La conservació dels sòls. Contaminació de terres: causes principals. Criteris per a la correcta aplicació d’adobs i esmenes orgàniques. La contaminació de nitrats. Normativa. Les zones vulnerables. Codi de bones pràctiques agràries.

Tema 42. Maquinària i equips agraris. Mecanització de l’agricultura a Menorca. Homologació i requisits per a la comercialització de la maquinària a Espanya. El Registre Oficial de Maquinària Agrícola. Línies d’ajuda per a la modernització. Inspecció tècnica dels equips de tractaments de fitosanitaris.

Tema 43. Formació agrària a Menorca: reglada i no reglada. El Centre de Capacitació i Experiències Agràries.

Tema 44. La comercialització agrària i alimentària. Aspectes que condicionen la comercialització en origen i en destí. Situació a Menorca.

Tema 45. L’associacionisme agrari a Menorca. Fórmules associatives. Les cooperatives. Les societats agràries de transformació. Les organitzacions de productors. Marc legal i mesures de foment.

Tema 46. Les denominacions d’origen. Denominacions d’origen protegides. Indicacions geogràfiques. Altres tipus identificatius. Normativa que ho regula. Situació a les Illes Balears i a Menorca.

Tema 47. El control oficial de la qualitat agroalimentària. Regulació. Traçabilitat. Inspecció i organismes d’avaluació de conformitat de la qualitat diferenciada. Certificació i acreditació dels productes.

Tema 48. Importància i conservació dels recursos fitogenètics. Banc de germoplasma. Varietats autòctones i varietats locals a Menorca. Els organismes modificats genèticament, problemàtica i normativa que ho regula.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC DE PESCA DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de Tècnic de pesca del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

La plaça que ara es convoca, ho és per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Tècnic de Pesca, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. TÈCNIC DE PESCA

- Denominació: Tècnic de Pesca

- Nombre de places que es convoquen: 1

- Torn lliure: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració Especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Ciències de la mar o titulació equiparable. Patró costaner.

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. Aigües jurisdiccionals i mar territorial. Línies de base.

Tema 2. Normativa sobre la pesca amb arts menors.

Tema 3. Normativa sobre la pesca amb palangre de fons.

Tema 4. Normativa sobre la pesca amb palangre de superfície.

Tema 5. Normativa sobre la pesca d'arrossegament de fons.

Tema 6. Normativa sobre la pesca de la llagosta.

Tema 7. Normativa sobre la pesca d’encerclament.

Tema 8. Normativa sobre la pesca de la llampuga.

Tema 9. Normativa sobre la pesca de túnids i espècies altament migratòries.

Tema 10. Normativa sobre la recollida de bogamarins a les Illes Balears.

Tema 11. Normativa sobre la pesca de corall vermell.

Tema 12. Normativa sobre la pesca recreativa.

Tema 13. Normativa sobre la pesca amb aparells tradicionals a les Illes Balears.

Tema 14. Normativa sobre les talles mínimes de captura de les espècies pesqueres.

Tema 15. Normativa sobre el marisqueig a les Illes Balears.

Tema 16. Normativa sobre l’aqüicultura a les Illes Balears.

Tema 17. Normativa sobre amidament de les malles i del gruix del torçal de les xarxes de pesca.

Tema 18. Infraccions i sancions en matèria de pesca marítima.

Tema 19. La Política Pesquera Comuna (PPC) de la Unió Europea.

Tema 20. La gestió de la pesca. Principis bàsics de gestió. El principi de precaució. L'enfocament ecosistemàtic de la pesca. Pesqueres sostenibles. L'assessorament científic per la gestió de les pesqueres.

Tema 21. Mesures de conservació, protecció i gestió dels recursos pesquers a Espanya.

Tema 22. Ordenació del sector pesquer a Espanya.

Tema 23. Comercialització i transformació dels productes pesquers a Espanya.

Tema 24. Normativa sobre la primera venda dels productes pesquers.

Tema 25. Normativa sobre la identificació, l'etiquetatge i la traçabilitat dels productes pesquers.

Tema 26. Normativa sobre els títols professionals del sector pesquer.

Tema 27. La conservació i gestió dels recursos marins vius a les Illes Balears.

Tema 28. La Xarxa Natura 2000 en l'àmbit marí. Les àrees marines protegides.

Tema 29. Normativa sobre les reserves marines de les Illes Balears. La reserva marina del nord de Menorca.

Tema 30. La inspecció: concepte, objecte, planificació i preparació. Activitats i estructura del servei d’inspecció.

Tema 31. Regulacions sobre el control i la inspecció en matèria de pesca a les Illes Balears.

Tema 32. La Mediterrània: orígen, configuració actual i morfologia submarina.

Tema 33. Fitoplàncton i producció primària a la Mediterrània occidental: funcionament dels ecosistemes i factors que condicionen el seu funcionament.

Tema 34. Els recursos pesquers de la mar Mediterrània.

Tema 35. Les tècniques d’explotació pesquera: embarcacions, sistemes de pesca, materials.

Tema 36. Les tècniques d’explotació de la pesca d’arts menors.

Tema 37. Les tècniques d’explotació de la pesca d’encerclament.

Tema 38. Les tècniques d’explotació de la pesca d’arrossegament.

Tema 39Ordenació pesquera: conceptes bàsics en dinàmica de poblacions.

Tema 40. Ordenació pesquera: administració i ordenació d’una pesquera.

Tema 41. La carta nàutica: el seu ús i la utilitat. Sistemes i mitjans de posicionament. El radar i el sistema de posicionament per satèl·lits GPS. Principis bàsics i precisió.

Tema 42. Documents que s’han de dur a bord en una embarcació de pesca professional i en una embarcació de pesca recreativa.

Tema 43. Marc de competències en matèria de pesca: Unió Europea. Estat espanyol. Comunitat autònoma de les Illes Balears. Consells insulars.

Tema 44. Competències del Consell Insular de Menorca en matèria de pesca, marisqueig i aqüicultura.

Tema 45. La pesca professional a Menorca: estructura i problemàtica.

Tema 46. Situació del marisqueig a les Illes Balears.

Tema 47. Situació de l’aqüicultura a les Illes Balears.

Tema 48. La pesca recreativa a Menorca: estructura i problemàtica.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR QUATRE PLACES D'INFERMER/A DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir quatre places vacants d’Infermer/a del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta Pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les quatre places que ara es convoquen, dues ho soón per torn lliure i dues per promoció interna.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d'Infermer/a, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. INFERMER/A

- Denominació: Infermer/a

- Nombre de places que es convoquen: 4

- Torn lliure: 2

- Promoció interna: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau d'Infermeria o titulació equiparable

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. Infermeria gerontogeriàtrica: concepte de gerontologia i de geriatria. Definició d’infermeria gerontogeriàtrica.

Tema 2. Procés i teories de l’envelliment: fonaments bàsics de l’envelliment i teories de l’envelliment (biològiques i psicosocials).

Tema 3. Canvis fisiològics associats al procés d’envelliment: modificacions estructurals i funcionals relacionades amb l’envelliment dels diferents òrgans i sistemes del cos humà.

Tema 4. Canvis psicològics associats al procés d’envelliment: modificacions en la personalitat, les funcions cognitives i l’afectivitat relacionades amb l’envelliment.

Tema 5. Canvis sociològics associats al procés d’envelliment: autoimatge i perfil psicosocial.

Tema 6. La jubilació. Models de convivència, participació i activitats de les persones grans.

Tema 7. Valoració geriàtrica integral: concepte i objectius. Tipologia de les persones ancianes a les quals es dirigeix.

Tema 8. Valoració geriàtrica integral: clínica, funcional, mental, social. Instruments de valoració.

Tema 9. Teories d’infermeria en gerontologia: teoria de les necessitats bàsiques (Virginia Henderson). Procés d’infermeria.

Tema 10. Procés d’atenció individualitzada (PAI) en la cura de l’ancià: definició, objectius, desenvolupament, avantatges i característiques.

Tema 11. Diagnòstics d’infermeria: taxonomia NANDA.

Tema 12. Planificació i execució de les cures: taxonomia NOC i NIC.

Tema 13. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (I): hipertensió arterial (clínica, factors de risc, símptomes, tractament i prevenció).

Tema 14. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (II): trastorn vascular perifèric, malalties de les artèries, accident cerebrovascular. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 15. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (III): cardiopatia isquèmica, insuficiència cardíaca congestiva, arítmies i IAM. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 16. Patologies osteoarticulars més freqüents en la persona anciana: artritis reumatoide i artrosi. Osteoporosi. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 17. Patologies respiratòries més freqüents en la persona anciana: malaltia pulmonar obstructiva crònica i tromboembolisme pulmonar. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 18. Patologies digestives més freqüents en la persona anciana: alteracions de la cavitat bucal, hèrnia escanyada, disfàgia i úlcera pèptica. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 19. Patologies genitourinàries més freqüents en la persona anciana: insuficiència renal aguda i insuficiència renal crònica. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 20. Patologies endocrinometabòliques més freqüents en la persona anciana: diabetis mellitus, hipotiroïdisme i hipertiroïdisme. Valoració i cures d’infermeria.

Tema 21. Síndromes geriàtriques (I). Immobilisme: definició, causes i complicacions. Cures d’infermeria. Prevenció.

Tema 22. Síndromes geriàtriques (II). Inestabilitat i caigudes: definició, causes i complicacions associades. Cures d’infermeria. Prevenció.

Tema 23. Síndromes geriàtriques (III). Incontinència urinària i fecal: definició, causes i tipus d’incontinència. Cures i intervenció d’infermeria en el tractament.

Tema 24. Síndromes geriàtriques (IV). Síndrome confusional aguda: definició, causes i factors que hi predisposen. Clínica i tractament.

Tema 25. Trastorns de l’ànim en la persona anciana. Depressió i ansietat: definició, causes i tractaments.

Tema 26. Trastorns del son en la persona anciana. Insomni i hipersòmnia: definició, causes i tractament.

Tema 27. Deprivació sensorial en la persona anciana (I). Dèficit visual i auditiu: patologies oculars més freqüentes en la gent gran i cures d’infermeria.

Tema 28. Deprivació sensorial en la persona anciana (II). Alteracions de comportament per dèficit auditiu i cures d’infermeria.

Tema 29. Úlceres per pressió: definició, fisiopatologia i factors de risc. Classificació. Prevenció i tractament.

Tema 30. Alimentació i nutrició (I). Desnutrició en la persona anciana: causes i conseqüències de la desnutrició. Necessitats nutricionals. Valoració de l’estat nutricional.

Tema 31. Alimentació i nutrició (II). Tractament i cures d’infermeria. Vies d’alimentació i preparats usats en l’alimentació de la gent gran.

Tema 32. Demències en la persona anciana: definició i tipus de demència (degeneratives, vasculars, secundàries)

Tema 33. Trastorns de conducta, del son i de l’alimentació en la persona anciana amb demència. Tractament i cures d’infermeria.

Tema 34. Cures d’infermeria en persones usuàries amb problemes de salut mental: esquizofrènia, trastorns psicòtics i somatitzacions. Definició. Causes. Clínica i tractament.

Tema 35. Medicació en geriatria (I): modificacions farmacocinètiques i farmacodinàmiques en l’ancià.

Tema 36. Medicació en geriatria (II): Conseqüències, valoració i cures relacionades amb la polimedicació, l’automedicació i l’incompliment terapèutic.

Tema 37. Les persones ancianes maltractades: concepte de maltractament i tipus. Maltractament en l’àmbit familiar i en l’institucionalitzat. Prevenció i cures d’infermeria.

Tema 38. Cures d’infermeria en la persona anciana terminal: pla de cures, cures pal·liatives, cures en l’agonia i en el dol.

Tema 39. Bioètica en infermeria gerontològica: principis filosòfics i ètics. Principis de privacitat, confidencialitat i dignitat.

Tema 40. Maneig i conseqüències de la contenció física i farmacològica. Darreres voluntats. Consentiment informat i secret professional.

Tema 41. La comunicació en l’àmbit de la gerontologia: definició, comunicació verbal i no verbal, estils de comunicació, barreres de la comunicació i escolta activa.

Tema 42. Recursos sociosanitaris d’atenció i suport a les persones grans: serveis d’atenció a domicili. Serveis residencials, tipus.

Tema 43. Atenció a la dependència: Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència. Concepte de dependència, nivells, graus.

Tema 44. Drogodependència: definició, tolerància i abstinència, dependència física i psicològica, formes de consum, vies d’administració, conseqüències del consum. Cures d’infermeria.

Tema 45. Igualtat de gènere: definició, concepte de discriminació i tipus. Accions positives per a eliminar la discriminació. Concepte de violència de gènere, tipus.

Tema 46. Prevenció de riscos laborals: conceptes bàsics. Factors de risc, causes i efectes. Etapes en l’actuació preventiva.

Tema 47. Seguretat clínica. Conceptes bàsics de seguretat en la persona anciana. Infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, mesures preventives. Rentat de mans i ús adequat de guants. Iatrogènia.

Tema 48. Cures d’infermeria en la gent gran amb malalties infeccioses: MARSA, BLEE. Aïllament.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR DOTZE PLACES D'EDUCADOR SOCIAL DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir dotze places vacants d’Educador social del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les dotze places que ara es convoquen, vuit ho són per torn lliure, una d’elles reservada per a persones amb discapacitat i quatre places per promoció interna,.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d’Educador Social, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. EDUCADOR SOCIAL

- Denominació: Educador social

- Nombre de places que es convoquen: 12

- Torn lliure: 7

- Torn lliure reserva a persones amb discapacitat: 1

- Promoció interna: 4

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Educació social o titulació equiparable

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. Els serveis socials a Menorca. Estructura i competències de les diferents administracions.

Tema 2. L’educador/a social. Definició de funcions i àmbits d’actuació: de la prevenció al tractament.

Tema 3. La intervenció educativa individual, de grup i comunitària.

Tema 4. Diferències de rol i funcions dels educadors de l’àmbit d’infància, d’adults, de gent gran, de persones amb discapacitat i col·lectius de risc.

Tema 5. L’abordatge del conflicte en la realitat educativa. El conflicte com a element de relació i el conflicte com a instrument educatiu.

Tema 6. Definició del procés metodològic de la professió d’educador/a social. Disseny de la intervenció educativa.

Tema 7. Els instruments específics de cada modalitat d’intervenció: projectes de centre, projectes educatius individuals, projectes comunitaris, reglaments de règim intern, programacions i memòries anuals.

Tema 8. L’organització d’un centre d’acolliment per a menors en situació de desprotecció o del servei on es desenvolupa la tasca de l’educador/a social. La intervenció educativa en el marc de l’equip multidisciplinari.

Tema 9. Eines metodològiques del treball individualitzat: l’orientació, l’acompanyament, la mediació i l’acció tutorial

Tema 10. La importància de la vida quotidiana dels subjectes d’intervenció en el treball de l’educador.

Tema 11. La coordinació amb altres professionals: treball en equip i treball en xarxa.

Tema 12. El treball socioeducatiu amb persones immigrants: les aportacions positives de la immigració; els plans d’acollida; el procés de regularització; els drets i els deures cívics; les polítiques de convivència, de consens i de participació social.

Tema 13. Concepte de vellesa i psicologia de la persona gran. Funcions educatives i relacions interpersonals. Mitjans i recursos. Models institucionals.

Tema 14. L’educador/a social en l’àmbit de les discapacitats. Principals metodologies i programes d’intervenció.

Tema 15. L’especificitat de recursos educatius segons les persones amb discapacitats: els centres d’atenció a persones amb discapacitat, els equips de valoració i orientació, els centres diürns i els programes residencials.

Tema 16. La intervenció de l’educador/a social en programes de tractament de drogodependències. En la reducció de danys de l'addicció: especial referència als programes de manteniment amb metadona; lliures de droga; de prevenció i tractament de recaigudes.

Tema 17. Concepte de risc de desprotecció, desprotecció infantil i maltractament infantil. Factors de risc. Tipologies de maltractament i tipus d’indicadors de detecció.

Tema 18. Conseqüències del maltractament infantil. Mecanismes d’adaptació a aquestes situacions. Característiques dels al·lots i les al·lotes amb necessitats socioemocionals.

Tema 19. Normativa vigent en matèria de protecció a la infància i a l’adolescència. La tutela i la guarda: concepte, exercici i diferències.

Tema 20. Mesures administratives de protecció a la infància i l’adolescència. Enumeració i contingut.

Tema 21. La intervenció educativa amb les famílies: assessorament en habilitats parentals i mediació familiar.

Tema 22. Intervencions específiques en infància i adolescència desemparada.

Tema 23. La intervenció de l’educador/educadora social en programes de dia de tractament de Salut Mental.

Tema 24. Fonaments científics de la intervenció amb menors infractors. Factors de risc i factors de protecció.

Tema 25. Ètica i deontologia professional en la professió de l'educador social. Principis deontològics. normes deontològiques.

Tema 26. Les famílies: concepte i funció. Necessitats bàsiques. La protecció a les famílies. Les polítiques socials de protecció a les famílies.

Tema 27. El desenvolupament en l'adolescència i la joventut. El pensament formal. La consolidació de la identitat i la personalitat. El desenvolupament social: el desenvolupament moral, la conducta prosocial i antisocial i la recerca de l'autonomia. El grup d'iguals. La recerca de parella.

Tema 28. L'atenció residencial a la infància i l'adolescència en situació de desemparament. Els centres residencials. Altres recursos d'atenció residencial.

Tema 29. L'atenció no residencial a la infància i l'adolescència en situació de risc o de desemparament. La intervenció dels professionals en la valoració, actuació i atenció d'infants i adolescents en risc.

Tema 30. El menor en conflicte social. El menor d'edat amb conductes antisocials. La responsabilitat penal. Marc legal. Actuacions previstes en l'ordenament jurídic amb menors que cometen infraccions penals: amb menors de 14 anys

Tema 31. Delinqüència: conceptes bàsics, principals models explicatius. Models d'intervenció en la rehabilitació de delinqüents. L'avaluació del risc de reincidència.

Tema 32. Els indicadors de qualitat aplicats a la intervenció en educació social. Els estàndards de qualitat en l'acolliment residencial general i especialitzat. (EQUAR i EQUAR-E). Principis d'actuació de l'acolliment residencial i de la intervenció en la protecció a la infància

Tema 33. El projecte educatiu individualitzat (PEI) en els centres del sistema de protecció a la infància i l'adolescència: objectius, estructura, fases i avaluació.

Tema 34. L'atenció als joves ex tutelats. Objectiu general. Els programes de suport. Definició i objectius. Marc jurídic.

Tema 35. Habilitats socials. Tècniques de foment de les habilitats socials. Models. Assaig conductual. Reforç. Generalització de les habilitats socials. Retroalimentació positiva. Jocs de rol. Tècniques de reestructuració cognitiva

Tema 36. Família i vincle afectiu: la teoria de l'aferrament. Tipus de vincle. Factors que incideixen en la formació del vincle. Vincle i desenvolupament. Les figures de vincle subsidiàries. El vincle afectiu entre germans. Vincle i parentalitat i filiació. L'estil del vincle.

Tema 37. Habilitats parentals: atenció, respecte, afecte i reconeixement; autoestima i assertivitat; escolta activa i empatia; expressió de sentiments i opinions; comunicació eficaç; capacitat de donar suport; negociació i establiment d'acords; organització quotidiana, i disciplina.

Tema 38. Avaluació d'habilitats parentals. Estratègies de promoció de les habilitats i les competències parentals. Metodologia per al desenvolupament de models parentals adequats per a infants i joves

Tema 39. La violència domèstica. La violència masclista: àmbits, avaluació del risc, i intervenció amb víctimes i agressors, individualment i socialment. La intervenció en fills de dones en situació de violència masclista.

Tema 40. La violència filioparental. Definició, etiologia i característiques. Elements socials, educatius i individuals.

Tema 41. Dinàmica de grups. Etapes de l'evolució d'un grup. Els rols dins el grup. El lideratge. Tipologies de lideratge. Estratègies d'intervenció en el grup: grups socioterapèutics, grups socioeducatius i grups d'ajuda mútua. Característiques, objectius i metodologia.

Tema 42. Suport actiu per a persones amb discapacitat intel·lectual Promoció de la participació. Nivells de suport. Del “model hoteler” als entorns “saludables”.

Tema 43. Planificació centrada amb la persona. Què és? Què cerca?. La figura del facilitador. Grups de suport.

Tema 44. Metodologia Teacch. Intervenció educativa amb les persones amb TEA. L’ensenyament estructurat: estructura física, horaris, sistemes individuals de treball, informació visual complementària, agendes, etc.

Tema 45. Intervenció multisensorial i Snoezelen en persones amb discapacitat intel·lectual. La teoria de la integració sensorial. Alteracions sensorials. Estimulació basal. Estimulació multisensorial i el concepte Snoezelen. Autoestimulació i estereotípies.

Tema 46. Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació. Simbologia gestual i gràfica. Pictogrames .Productes de suport per a la comunicació. PECS: sistema de comunicació per intercanvi de imatges.

Tema 47. Suport conductual positiu per a la prevenció de problemes de conducta en les persones amb diagnòstic dual. Factors biològics, psicològics i ecològics. Anàlisi funcional de la conducta. Estratègies d’intervenció.

Tema 48. Les noves tecnologies aplicades a la intervenció educativa.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA D'AGENT DE MEDI AMBIENT DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant d'agent de medi ambient del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta Pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

La plaça vacant ho és per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019

 

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

La plaça vacant d’Agent de Mediambient, objecte d’aquest concurs oposició és de Funcionari, del Grup C, subgrup C1, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment de la tipologia originaria de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. AGENT DE MEDI AMBIENT

- Denominació: Agent de medi ambient

- Nombre de places que es convoquen: 1

- Torn lliure: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració rspecial

- Subescala: Tècnica

- Grup: C, subgrup C1

- Nivell: 14

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: FP de grau mitjà de tècnic en Aprofitament i Conservació del Medi Natural o equiparable.

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. El medi ambient, concepte i definicions. El concepte de desenvolupament sostenible.

Tema 2. Principis del dret ambiental. Medi ambient en el dret internacional, comunitari, nacional i autonòmic. Distribució de competències.

Tema 3. Codi penal, delictes relacionats amb el medi ambient, delictes relacionats amb la protecció de la flora i la fauna, delictes forestals i altres contra el medi ambient.

Tema 4. El procediment administratiu: principis generals i fases. Recursos administratius. Infraccions administratives en matèria de medi ambient: procediment administratiu sancionador.

Tema 5. La condició d'agent de l'autoritat. Normatives. Intervenció en incidents ambientals: presa i conservació de mostres. Actuacions administratives. Aixecament d'actes i elaboració d'informes. La denúncia.

Tema 6. Característiques climàtiques i biogeogràfiques de les illes Balears. Característiques ecològiques i principals comunitats, especialment a l'illa de Menorca. Distribució dels principals ecosistemes de Menorca.

Tema 7. Vegetació de Menorca. La flora endèmica, l’amenaçada i la protegida.

Tema 8. Fauna existent a Menorca. Espècies endèmiques, amenaçades i protegides.

Tema 9. Les espècies al·lòctones, invasores i assilvestrades. Problemàtica. Normativa d'aplicació. Principals mètodes de control.

Tema 10. Els boscos de Menorca, arbrats i no arbrats.

Tema 11. Principals plagues i malalties dels boscos de Menorca: mètodes de prevenció i control.

Tema 12. Zones humides i la seva importància ecològica. Principals zones humides de Menorca.

Tema 13. La reserva de biosfera de Menorca: zonificació i gestió.

Tema 14. Convenis internacionals de protecció del medi ambient: Conveni sobre la diversitat biològica de Río, Conveni Ramsar relatiu a aiguamolls d'importància internacional, Conveni de Berna de conservació de la vida silvestre i del medi natural, Conveni de Bonn sobre conservació d'espècies migratòries, Conveni Cites sobre comerç internacional d'espècies amenaçades.

Tema 15. Espais naturals, flora i fauna. Normativa nacional i autonòmica. Llei 42/2007 de patrimoni natural i de la biodiversitat. Llei 5/2005 per a la conservació dels espais de rellevància ambiental a les illes Balears (LECO).

Tema 16. Directiva Aus i Directiva Hàbitats: la Xarxa Natura 2000 a les Illes Balears amb especial èmfasi a Menorca. Figures que la integren. Llocs que formen part de la Xarxa Natura 2000 a Menorca. Normativa balear en relació amb la Xarxa Natura 2000.

Tema 17. Llista espanyola d'espècies silvestres en règim de protecció especial i Catàleg nacional d'espècies amenaçades. Decret balear 75/2005: Catàleg balear d'espècies amenaçades. Reial decret 630/2013 sobre espècies exòtiques invasores.

Tema 18. La caça i la pesca continental. Normativa balear aplicable a Menorca. Modalitats.

Tema 19. Espècies cinegètiques de major interès a Menorca. Situació de la caça i la pesca continentals. Problemàtica de conservació.

Tema 20. La pesca marítima professional i recreativa a Menorca. Modalitats i normativa d'aplicació. Llei 6/2007 de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Balears. Llei 33/2014 de pesca marítima de l'Estat.

Tema 21. El forest. Principis de gestió forestal sostenible. Normativa bàsica estatal en matèria de forest.

Tema 22. Procediments administratius per la gestió forestal: els instruments de gestió forestal.

Tema 23. Normativa estatal i autonòmica sobre prevenció i extinció d'incendis forestals. Pla general de defensa contra incendis forestals a Menorca.

Tema 24. Llei de costes i plans d'ordenació del litoral.

Tema 25. Llei d'aigües i Pla hidrològic de Balears. Situació del recurs a Menorca. Principals fonts de contaminació de l'aigua a Menorca.

Tema 26. Residus, contaminació i abocaments. Reglaments de recollida i tractament de residus a Menorca. Residus no perillosos: caracterització, producció, recollida i tractament (operacions de valoració o eliminació). Gestió de residus no perillosos. Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats. Residus agrícoles i ramaders. Pla Director Sectorial de Residus de Menorca.

Tema 27. Llei 12/2016 d'avaluació d'impacte ambiental

Tema 28. Cartografia. Interpretació de plànols topogràfics: escales, corbes de nivell, signes convencionals. Els visors (IDEIB, IDE Menorca) i eines de tractament de cartografia (GIS).

Tema 29. La sanitat vegetal. Normativa d'aplicació. Obligacions i deures dels propietaris i l'administració. Ús racional de fitosanitaris.

Tema 30. La sanitat animal. Normativa d'aplicació. Obligacions i deures dels propietaris i l'administració. El benestar animal.

Tema 31. Principis bàsiques de planejament urbanístic: La disciplina urbanística.

Tema 32. Mètodes de control i seguiment d'espècies animals i vegetals.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE D'AUXILIAR D'ARXIU DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant d’auxiliar d'arxiu del Consell Insular de Menorca, corresponent a l’Oferta Pública d'Ocupació de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

La plaça que ara es convoca ho és per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

La plaça vacant d'Auxiliar d’arxiu, objecte d’aquest concurs oposició és de tipus funcionari, del grup C, subgrup C1, d’acord amb l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. AUXILIAR D’ARXIU

- Denominació: Auxiliar d’arxiu

- Nombre de places que es convoquen: 1

- Torn lliure: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala:

- Grup: C, subgrup C1

- Nivell: 14

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Batxillerat, formació professional de cicle mitjà o titulació equiparable

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. El Consell Insular de Menorca: síntesi històrica.

Tema 2. La Xarxa d’Arxius de Menorca.

Tema 3. L’Arxiu General del Consell Insular. Funcions i competències. Principals fons que l’integren.

Tema 4. L’Arxiu Històric de Maó. Característiques i principals fons que l’integren.

Tema 5. L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca. Característiques i principals fons que l’integren.

Tema 6. Els arxius municipals: característiques i funcions.

Tema 7. Llei 15/2006 d'arxius i patrimoni documental de les Illes Balears: el Sistema Arxivístic de les Illes Balears. Els subsistemes arxivístics de les administracions supramunicipals i municipals de les Illes Balears.

Tema 8. L’arxivística: conceptes i principis bàsics.

Tema 9. L'arxiu: definició, funcions i tipologies.

Tema 10. El fons d'arxiu: concepte i aplicació dels principis de l'arxivística.

Tema 11. Els arxius en la societat de la informació. L’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a la difusió d’arxius i fons.

Tema 12. Les principals tipologies documentals dels arxius i el seu tractament.

Tema 13. El document d'arxiu: concepte, evolució i valors. La formació de l'expedient i el tractament arxivístic.

Tema 14. L'avaluació, la tria i l’eliminació documental: concepte, principis i característiques.

Tema 15. El Sistema de Gestió Documental: conceptes i trets bàsics.

Tema 16. La classificació i ordenació dels documents. El quadre de classificació de fons.

Tema 17. Principals instruments de descripció.

Tema 18. La descripció dels documents segons la Norma Internacional General de Descripció Arxivística ISAD(G).

Tema 19. La documentació gràfica. Tractament dels fons i descripció.

Tema 20. L’administració electrònica. Concepte. Marc legal.

Tema 21. El document electrònic. Definició i característiques.

Tema 22. L’arxivament de documents electrònics.

Tema 23. Mesures de protecció i conservació de la documentació.

Tema 24. La instal·lació dels documents, les unitats d’instal·lació i la identificació dels documents. Materials de conservació d’arxiu.

Tema 25. Requeriments dels edificis, instal·lacions i equipaments dels arxius.

Tema 26. Els suports documentals.

Tema 27. La prevenció, conservació i restauració de documents.

Tema 28. Les transferències de documents. Preparació, recepció i tractament.

Tema 29. El règim jurídic de l'accés a la documentació. La protecció dels drets del ciutadans i la privacitat de les dades personals.

Tema 30. La digitalització dels documents d’arxiu.

Tema 31. La planificació i organització del servei als usuaris: sistemes d'accés, consulta i préstec de la documentació. Tipologia d'usuaris.

Tema 32. La funció social i cultural dels arxius. La difusió del patrimoni documental.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR VINT PLACES D'AUXILIAR D'INFERMERIA DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir nou places vacants d’administratiu del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les vint places que ara es convoquen, tretze ho són per torn lliure i set per promoció interna.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d’auxiliar d'infermeria, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup C, subgrup C2, d’acord amb l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. AUXILIAR D'INFERMERIA

- Denominació: Auxiliar d'Infermeria

- Nombre de places que es convoquen: 20

- Torn lliure: 13

- Promoció interna: 7

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: C, subgrup C2

- Nivell: 12

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Formació professional bàsica de la branca de Serveis Socioculturals i a la comunitat o titulació equiparable

- Nivell de català: B1

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. La Llei de dependència.

Tema 2. L'equip de treball interdisciplinari en l’atenció integral a las persones majors.

Tema 3. Consideracions generals sobre l'envelliment. El procés d’envelliment.

Tema 4. Organització de l’atenció gerontològica.

Tema 5. Grans símptomes gerontològics.

Tema 6. Neteja, desinfecció i esterilització del material. Asèpsia i antisèpsia. Las malalties infeccioses.

Tema 7. Promoció i conservació de la salut en la persona major. Característiques de la malaltia geriàtrica.

Tema 8. Els signes vitals: estat de consciencia, respiració, pols, temperatura i tensió arterial.

Tema 9. Cures bàsiques i higiene personal. El vestit i el calçat.

Tema 10. Alimentació i nutrició. Principis fonamentals. Característiques de l’alimentació en la persona major. Administració de aliments.

Tema 11. La mobilització de la persona major dependent. Prevenció de la integritat cutània. Transferències. Deambulació. Ajuts tècniques: tipus.

Tema 12. Trastorns en l’eliminació urinària. Control de diüresi. Alteracions intestinals. Cures en el major incontinent.

Tema 13. Comunicació i atenció al pacient major. Relació d'ajut. Pautes d’actuació en situacions conflictives. Oci i temps lliure.

Tema 14. Trastorns de conducta i del comportament en les persones majors. Pautes d'actuació.

Tema 15. Prevenció de accidents i primers auxilis. Caigudes: prevenció

Tema 16. Cures pal·liatives bàsiques. Cures del les persones grans pre mortem i post mortem.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE GUARDA DE PESCA DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de guarda de pesca del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

Les dues places que ara es convoquen, ho son per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

 

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Guarda pesca, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup C, subgrup C2, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. GUARDA DE PESCA

- Denominació: Guarda de pesca

- Nombre de places que es convoquen: 2

- Torn lliure: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració Especial

- Subescala: Serveis Especials

- Grup: C, subgrup C2

- Nivell: 12

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: ESO o Formació Professional bàsica, i títol de Patró portuari. o titulacions equiparables.

- Nivell de català: B1

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. Normativa sobre la pesca amb arts menors a les Illes Balears.

Tema 2. Normativa sobre la pesca d'arrossegament de fons a les Illes Balears.

Tema 3. Normativa sobre la pesca de la llagosta a les Illes Balears.

Tema 4. Normativa sobre la pesca recreativa a les Illes Balears.

Tema 5. Les talles mínimes de captura de les espècies pesqueres a les Illes Balears.

Tema 6. Infraccions i sancions en matèria de pesca marítima a les Illes Balears.

Tema 7. Normativa sobre el marisqueig a les Illes Balears.

Tema 8. Normativa sobre la primera venda dels productes pesquers a les Illes Balears.

Tema 9. Les àrees marines protegides a les Illes Balears.

Tema 10. Normativa sobre les reserves marines de les Illes Balears. La reserva marina del nord de Menorca.

Tema 11. Els recursos pesquers de les Illes Balears.

Tema 12. La gestió de la pesca. Principis bàsics de gestió. El principi de precaució. L'enfocament ecosistemàtic de la pesca.

Tema 13. Documents que s'han de dur a bord en una embarcació de pesca professional i en una embarcació de pesca recreativa.

Tema 14. Competències del Consell Insular de Menorca en matèria de pesca, marisqueig i aqüicultura.

Tema 15. La pesca professional a Menorca: estructura i problemàtica.

Tema 16. La pesca recreativa a Menorca: estructura i problemàtica.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR QUATRE PLACES DE ZELADOR VETLLADOR DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir quatre places vacants de zelador vetllador del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

De les quatre places que ara es convoquen, ho són per torn lliure.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Zelador-Vetllador, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup AP, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut bàsic del treballador públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. ZELADOR VETLLADOR

- Denominació: Zelador vetllador

- Nombre de places que es convoquen: 4

- Torn lliure:4

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especials

- Subescala: Serveis especials

- Grup: AP

- Nivell: 10

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Certificat d’estudis o titulació equiparable, i carnet de conduir B.

- Nivell de català: B1

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1.Funcions del zelador i del coordinador de personal subaltern. Funcions d'assistència al personal sanitari facultatiu i no facultatiu

Tema 2. El zelador en la seva relació amb els usuaris: trasllat i mobilització dels usuaris. Mitjans mecànics utilitzats per facilitar la mobilització. Tècniques de mobilització d'usuaris amb limitacions importants de mobilitat. Las transferències.

Tema 3. Trasllat del pacient allitat a la cadira o a la cadira de rodes. Posicions anatòmiques bàsiques.

Tema 4. El treball en equip. El zelador com a integrant dels equips de treball.

Tema 5. Habilitats socials i de comunicació. La comunicació com a eina de treball.

Tema 6. El zelador en les diferents unitats d'atenció residencial o centres de dia: persones majors, dependents, grans dependents. Transport d'usuaris. Supervisió i control d'espais, i obertura i tancament d'instal·lacions.

Tema 7. L'actuació del zelador en les unitats amb usuaris amb demències o altres trastorns cognitius o de salud mental.

Tema 8. Els subministraments. Subministraments interns i externs. Recepció i emmagatzematge de mercaderies. Organització del magatzem. Distribució i repartiment de comandes i altres mercaderies.

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L’INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE ZELADOR XOFER DE L’OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L’objecte d’aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de zelador xofer del Consell Insular de Menorca, corresponents a l’Oferta pública de 2017.

S’entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, les laborals temporals o les laborals indefinides no fixes.

Les dues places que ara es convoquen, ho són per torn lliure.

Els temaris específics que han de regir aquesta convocatòria són els que s’estableixen en l’Annex I d’aquest document.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s’estableix en l’annex I d’aquest document.

2. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d’ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 95, de 2 d’agost de 2018, modificades per Decret de Presidència 2018/819 de 24 d’octubre de 2018).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la pàgina web de les oposicions del Consell Insular de Menorca oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d’aquest procés. L’aspirant també pot accedir-hi des del web corporatiu del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx. A través d’aquest portal, es pot accedir al formulari d’inscripció i a les instruccions corresponents, així com descarregar la sol·licitud per poder-la presentar en paper.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d’indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d’examen

L’aspirant pot abonar els drets d’examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES7420383498916400000712 (Bankia), o bé al Servei d’Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella.

En el primer dels casos, l’aspirant ha d’adjuntar el resguard del pagament a la sol·licitud d’inscripció en el procés selectiu, per a la qual cosa l’ha d’escanejar i adjuntar-lo en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l’apartat cinquè de l’annex I de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d’altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, no es valora cap mèrit específic per la qual cosa aquest punt s’acumula a la formació que es valorarà amb un màxim de 8 punts.

6. Calendari previst

La primera prova d’oposició està prevista pel mes de juny de 2019.

7. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial, independentment que el personal que les pugui ocupar temporalment estigui en aquest moment contractat en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP, que estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, temporalment o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l’article 18 de l’Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l’antiguitat en el lloc objecte de l’OPO. S’exceptuen d’aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de Zelador-xofer, objecte d’aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup AP, d’acord l’article 76 de la Llei de l’Estatut bàsic del treballador públic, independentment del tipus originari de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d’aspirants que hagin superat l’oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l’oposició.

L’ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l’oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1

 Convocatòria i temari específic

CONVOCATÒRIA. ZELADOR XOFER

- Denominació: Zelador xofer

- Nombre de places que es convoquen: 2

- Torn lliure: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Serveis especials

- Grup: AP

- Nivell: 10

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Certificat d’estudis o titulació equiparable, i carnet de conduir B.

- Nivell de català: B1

TEMARI ESPECÍFIC

Tema 1. Funcions del zelador i del coordinador de personal subalterno. Funcions d'assistència al personal sanitari facultatiu i no facultatiu

Tema 2. El zelador en la seva relació amb els usuaris: trasllat i mobilització d’usuaris. Mitjans mecànics utilitzats per facilitar la mobilització. Tècniques de mobilització d'usuaris amb limitacions importants de mobilitat. Las transferències.

Tema 3. Trasllat del pacient allitat a la cadira o a la cadira de rodes. Posicions anatòmiques bàsiques.

Tema 4. El treball en equip. El zelador com a integrant dels equips de treball.

Tema 5. Habilitats socials i de comunicació. La comunicació com a eina de treball.

Tema 6. El zelador en les diferents unitats d'atenció residencial o centres de dia: persones majors,dependents, grans dependents. Transport d'usuaris. Supervisió i control d'espais, i obertura i tancament d'instal·lacions.

Tema 7. L'actuació del zelador en les unitats amb usuaris amb demències o altres trastorns cognitius o de salud mental.

Tema 8. Els subministraments. Subministraments interns i externs. Recepció i emmagatzematge de mercaderies. Organització del magatzem. Distribució i repartiment de comandes i altres mercaderies.

Contra l'acord precedent, que no esgota la via administrativa, podeu interposar, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la data de recepció d'aquesta notificació, recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular, sens perjudici que pugueu utilitzar qualsevol altre recurs que considereu procedent en dret.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat si no se us n’ha notificat la resolució quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

Maó a, 31 d'octubre de 2018

EL SECRETARI EN FUNCIONS

Octavi Pons Castejón