Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS
Núm. 11067
Publicació de l’acord adoptat per la Comissió Insular de Patrimoni Històric de dia 25 de setembre de 2018, mitjançant el qual s’incoa l’expedient de declaració com a Bé Catalogat de l’obra de Joaquin Sorolla Flores ante la virgen del terme municipal de Palma
A la sessió del dia 25 de setembre de 2018, la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca, va acordar, entre d’altres, el següent:
“
Núm. ordre |
I.1 |
Exp |
504/18 |
Sol·licitant |
ISABEL MARIA OLIVER SAGRERAS |
||
Reg. entrada |
30/08/18 (núm. 26619) |
||
Objecte |
EXPEDIENT DE DECLARACIÓ COM A BÉ CATALOGAT DE L’OBRA DE JOAQUÍN SOROLLA TITULADA FLORES ANTE LA VIRGEN |
||
Emplaçament |
C/ PALAU REIAL, 10 |
||
Municipi |
PALMA |
1.- Incoar l’expedient de declaració de l’obra Flores ante la virgen de Joaquín Sorolla y Bastida, com a Bé Catalogat, propietat de la Isabel Maria Oliver Sagreras, en el terme municipal de Palma, segons la descripció del qual figura a l’informe tècnic de data 10 de setembre de 2018, que s’adjunta i forma part integrant del present acord.
2.- Els efectes d’aquesta incoació són els que genèricament estableixen la Llei 12/98, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears i la normativa concordant.
3.- L’acord de declaració s’haurà d’adoptar en el termini d’un any, comptador des de la data d’iniciació del procediment, el qual caducarà un cop transcorregut aquest termini. Caducat el procediment, no es podrà tornar a iniciar fins al cap d’un any, llevat que ho demani el titular del bé.
Tot això, de conformitat amb el que estableix l’article 14 i següents reguladors del procediment de declaració de béns catalogats de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.
4.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l’Ajuntament de Palma i al Govern de les Illes Balears.
5.- Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el Boletín Oficial del Estado , anotar-ho al Catàleg Insular del Patrimoni Històric de Mallorca i comunicar-ho al de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a anotar-lo al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears i insti la seva anotació a l’Inventari General de Béns Mobles de l’Administració General de l’Estat.”
El trasllat d’aquest acord es fa a reserva de l’aprovació de l’Acta.
Palma,18 d'octubre de 2018
El secretari delegat de la Comissió Insular de Patrimoni Històric
Miguel Barceló Llompart
ANNEX I Es publica com a annex I l’informe tècnic, de dia 10 de setembre de 2018.
En data 30 de juliol de 2018 (núm reg. 26619) va tenir entrada al servei de patrimoni, remesa per la Sra. Isabel Maria Oliver Sagreras, sol·licitud de declaració com a Bé Catalogat a favor de l’obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada Flores ante la virgen .
1. FITXA TÈCNICA
Autor: Joaquín Sorolla y Bastida (València 1863-Cercedilla (Madrid) 1923)
Denominació: Flores ante la virgen
Ubicació actual: carrer Palau Reial 10, 2º. Palma
Datació: 1916
Tècnica i material: Oli damunt tela; vasa de fusta amb decoració de pasta o estuc
Mides: 63 x 53 cm.; vasa 9 cm.
2. MEMÒRIA HISTÒRICA I DESCRIPTIVA
El quadre “Flores ante la Virgen”, porta la signatura i la dedicatòria “A mi amigo R. Domenech, J. Sorolla 1916”.
Sobre un moble entelat imatge de la Mare de Déu amb nin acompanyada de gerro amb roses blanques i diferents elements ceràmics. Es tracta segurament d’una obra realitzada en el propi taller del pintor i utilitzant peces que se localitzaven en ell i que actualment formen part de les col·leccions del Museo Sorolla de Madrid. La vasa és de fusta amb decoracions de pasta o estuc.
L’obra apareix dedicada a Ramon Doménech autor l’any 1910 de la primera monografia del pintor i que va dedicar a la Hispanic Society of America, ja que coincidia amb les converses amb Archer M. Huntington per a la decoració de la seu de la societat a Nova York.
Sorolla és un dels màxims representats de les corrents impressionistes de la pintura espanyola. Tot i que Sorolla va pintar tots els gèneres, a la seva obra predominen les imatges de paisatge del llevant amb ambients costaners, on destaquen les escenes de platges i pintures amb escenes costumbristes i de vida quotidiana. Una de les característiques fonamentals de la seva obra és la presència de la llum, amb la què vol captar el paisatge i lluminositat de la mediterrània.
A part d’aquestes obres, normalment de format mitjà o gran, també va pintar una gran quantitat de peces de petit format que Sorolla anomenava “notas de color” que realitzava com exercici o de preparació, o per el seu gaudi.
Dins aquest darrer grup, d’obra més petita, podem emmarcar Flores ante la Virgen ja què es va fer en el seu propi taller amb peces que tenia en ell, tal i com mostren les fotografies de l’època i que avui formen part de la col·lecció del Museo Sorolla.
3. DESCRIPCIÓ FÍSICA I ESTAT DE CONSERVACIÓ
Es tracta d’una pintura a l’oli sobre tela i vasa de fusta amb decoracions de pasta o estuc. L’estat de conservació és bo ja que va ser restaurada, tant la pintura com la vasa, l’any 2017. Aquesta intervenció es va limitar, bàsicament, al tractament del marc, força deteriorat, i a la neteja de la capa pictòrica. Així mateix es varen posar 5 falques del bastidor, donat que només se’n conservava 1 i es va aconseguir tensar la tela correctament, evitant tractaments més agressius tals com reentelats, col·locació de bandes o canvis de bastidor. Actualment, però, amb el pas dels mesos, s’observen novament algunes deformacions lleus del suport de tela que, tot i que encara no posen en perill la capa pictòrica, podrien ser corregides picant lleugerament les falques.
4. PRINCIPALS MESURES DE PROTECCIÓ DEL BÉ
El bé s’haurà d’ubicar en un espai amb condicions adequades per a la seva correcta conservació. S’haurà de mantenir en un espai lliure de pols, amb neteges suaus i en sec, evitant neteges agressives. Caldrà aïllar-lo del terra, murs i altres possibles focus d’humitats, així com de fonts lumíniques inadequades.
S’haurà de controlar periòdicament que la tela estigui correctament tensada, així com l’aparició d’altres possibles patologies sobrevingudes.
S’haurà de comunicar a l’administració competent en matèria de patrimoni històric qualsevol acte jurídic i tècnic que pugui afectar a l’obra que ara es proposa la seva declaració.
Qualsevol intervenció de conservació o restauració haurà d’anar precedida pel lliurament del projecte corresponent signat per tècnic competent a fi de tramitar la seva autorització prèvia per part de la CIPH.
En tot cas, s’haurà d’estar al que assenyala la llei 12/98, del patrimoni històric de les Illes Balears, especialment en el seus articles 3 (col·laboració dels particulars), 22 (protecció general dels béns del patrimoni històric), 26 (deure de conservació), 27 (incompliment del deure de conservació), 28 (reparació de danys), 44 (Règim general dels béns mobles), 47 (conservació).
5. CONCLUSIONS
La qualitat de l’obra de Sorolla, la seva importància en la història de la pintura espanyola, tant per la temàtica com per la tècnica, així com per l’escassa presència d’obra de Joaquín Sorolla a les col·leccions museogràfiques locals fan que aquesta obra sigui mereixedora d’una de les proteccions individualitzades assenyalades a la llei 12/98, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears
Així doncs, es proposa la incoació de Bé Catalogat de l’obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada “Flores ante la virgen”