Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 10406
Extracte de l'aprovació per part del Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa de dia 28 de setembre de 2018 de la convocatòria d’ajudes específiques per al desenvolupament de l’àmbit rural i ramader a l’illa d’Eivissa per a l’any 2018 Identificador BDNS núm. 418192

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò establert a l'article 20.8a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i 4.1 de la Resolució de 10 de desembre de 2015, de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, per la qual es regula el procés de registre i publicació de convocatòries de subvencions i ajudes en el Sistema Nacional de Publicitat de Subvencions (BOE núm. 299, de 15 de desembre de 2015), el text de l’extracte de la convocatòria d’ajudes específiques per al desenvolupament de l’àmbit rural i ramader a l’illa d’Eivissa per a l’any 2018, a remetre a la Base de Datos Nacional de Subvenciones (BDNS), és el següent:

Convocatòria d'ajudes específiques per al desenvolupament de l'àmbit rural i ramader a l’illa d'Eivissa per a l'any 2018

I) Disposicions generals

1. Introducció

La present convocatòria es regeix a l'empara del que disposen les bases reguladores de les ajudes per al desenvolupament de l'àmbit rural, ramader, pesquer i cinegètic a l’illa d'Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima que es destina a la present convocatòria és de 813.000 € amb càrrec al programa 4100, administració general d'agricultura, ramaderia i pesca, i a les aplicacions pressupostàries que s'estableixen en cada línia de subvenció.

Sol·licitud i justificació:

Per a cadascuna de les línies d'ajudes hi ha un imprès de sol·licitud i justificació que consta a la Seu electrònica del Consell Insular d’Eivissa (https://seu.conselldeivissa.es). El període per presentar aquesta sol·licitud és de 20 dies naturals des de l'endemà de la publicació de la convocatòria, tret que en la línia específica s'indiqui un altre termini.

II) Línies d'ajuda

a) Ajuda a l'agricultura ecològica

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és fomentar la reconversió de la ramaderia i l'agricultura tradicional en agricultura ecològica en l'àmbit rural d'Eivissa i facilitar als productors la compra de matèries primeres com llavors i adobs, per dur a terme aquesta actuació.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima assignada a aquesta línia d'ajuda és de 16.000 € (setze mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció aquelles persones físiques o jurídiques titulars d'una explotació agrària o ramadera, per a la compra de matèries primeres necessàries per a la producció agrària ecològica (adobs, llavors, productes fitosanitaris autoritzats, trampes per al control de plagues i altres materials per a la lluita biològica, serveis veterinaris i analítiques)

En producció ramadera també seran subvencionables els costos de serveis veterinaris i analítiques en el mateix termini anterior. Les matèries o productes subvencionables hauran de complir amb les normes del CBPAE sobre material autoritzat.

L'import de les ajudes que es podran concedir a les explotacions són les següents:

a. Subvenció fins a un 40% del cost total de les matèries primeres per a la producció agrària ecològica, tot complint amb les normes del CBPAE sobre material autoritzat, amb un màxim de 1.200 € per explotació.

b. En el supòsit d'agricultors professionals i/o titulars d'una explotació agrària prioritària, la subvenció podrà ser fins a un 50% del cost total, amb un màxim de 2.000 € per explotació.

b) Ajudes a les cooperatives agràries

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda de la convocatòria és establir les normes que han de regir per a la concessió de les subvencions destinades al foment i desenvolupament de les cooperatives agràries que realitzin actuacions de foment de la producció i/o comercialització agrària.

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia és de 146.000 € (cent quaranta-sis mil euros) amb càrrec a les aplicacions pressupostàries 4100-47000 i 4100-77000 en les quanties de 96.000 € i 50.000 €, respectivament.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

Les ajudes podran finançar despeses d'actuacions que es realitzin des de l'1 de setembre de l'any 2017 fins al 31 d'agost de l'any 2018:

a. Inversions i despeses amortitzables: estudis de viabilitat, de mercat, de sistemes de gestió i d'anàlisi d'inversió; inversions en els sistemes productius, comercials o de distribució, realitzats per iniciar, incrementar o diversificar l'activitat productiva o comercial. Dins de les anteriors, es consideraran com a subvencionables, sense perjudici d'altres actuacions:

- La construcció, l'adquisició i la millora de béns immobles, excepte l'adquisició de terrenys.

- La compra de maquinària i béns d'equip nous, inclosos els programes informàtics i els costos generals com a honoraris d'arquitectes, enginyers i consultors, fins a un 12% del cost total de la inversió. La compra de maquinària i béns d'equip de segona mà serà objecte d'ajuda només quan es destini a la realització de tasques que no es puguin realitzar amb una altra maquinària i s'acrediti de manera fefaent que no hi ha al mercat disponibilitat de maquinària de característiques similars.

b. Actuacions de promoció i de consolidació de l'activitat cooperativa i de l'activitat agrària en general, no vinculades a l'activitat mercantil, ni les despeses corrents de funcionament de la cooperativa, tal com llum, aigua, telèfon, sistema d'alarma...

c. Contractació de serveis externs, d'assessorament tècnic a la producció i/o assessorament administratiu.

d. La realització de cursos de formació a la cooperativa, relacionats amb el desenvolupament i el foment del sector agrari i ramader, en l'àmbit territorial de l’illa d'Eivissa.

No seran objecte d'ajuda en aquesta convocatòria aquelles actuacions per a les quals hi hagi línies d'ajuda en el programa de desenvolupament rural de les Illes Balears i, en general, les planificades o ordenades per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Les ajudes que es podran concedir a les cooperatives agràries són: subvenció fins a un 50% del cost total de la despesa per les actuacions 3.a, 3.b i 3.c, i subvenció fins a un 75 % del cost total de la despesa per a les actuacions 3.d i 3.e.

Amb un màxim de 45.000 € per cooperativa agrària sol·licitant.

c) Ajudes per a les entitats agràries amb programes fitosanitaris

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és el foment de l'associacionisme agrari amb finalitats agroambientals, concretament de col·laboració amb l'administració en la lluita col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals a l'àmbit territorial de l’illa d'Eivissa mitjançant la utilització racional de tècniques d'aplicació, productes i mitjans fitosanitaris.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima que es destina a la present línia és de 70.000 € (setanta mil euros) amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Sol·licitants i actuacions subvencionables

Podran sol·licitar aquesta línia d'ajuda les entitats agràries amb programes fitosanitaris, l'àmbit d'activitat de les quals estigui ubicat a Eivissa, que hagin contractat personal tècnic dedicat a la protecció vegetal, amb un contracte d'almenys 35 hores setmanals.

Se subvencionaran les despeses derivades de la contractació, la formació del personal tècnic, i per a l'aplicació de programes fitosanitaris mitjançant control biològic, que s'hagin realitzat des de l'1 de setembre de 2017 fins al 31 d'agost de 2018.

Es podrà sol·licitar l'ajuda per als següents conceptes, amb un màxim d'ajuda de 25.000 € per entitat beneficiària:

a. Subvenció total o parcial del salari i despeses de Seguretat Social anuals, corresponent al personal tècnic contractat per l'entitat, amb un màxim per entitat agrària de 18.000,00 €.

b. Formació del tècnic contractat per l'entitat. Se subvencionarà el 80% del cost del programa de formació fins a un màxim de 1.200 € (mil dos-cents euros) per entitat beneficiària. En tot cas, per beneficiar-se d'aquesta part de l'ajuda, el programa de formació del qual es tracti haurà d'estar informat favorablement pel Departament d'Economia, Hisenda, Medi Ambient, Medi Rural i Marí basant-se en criteris d'interès de l'actuació formativa proposada.

c. Adquisició de material per al control biològic de plagues i malalties, i utilització de fauna auxiliar, productes fitosanitaris, trampeig, feromones, enemics naturals, etc. El cost del qual serà subvencionat en un 80%, fins a un màxim de 7.000,00 euros.

d) Ajudes a les cooperatives agrícoles per a la sembra d'espècies farratgeres i llavor certificada de cereal.

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és fomentar l'adquisició de llavors per a la sembra d'espècies farratgeres tradicionals, per al seu aprofitament per part del bestiar, i subvenció per a l'adquisició de llavor certificada per millorar la producció de cereal en l'àmbit d'Eivissa, mitjançant les cooperatives agrícoles de l’illa d’Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 40.000 € (quaranta mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

A) Llavor per a la sembra de farratgeres, se subvencionarà la venda de llavors per a la sembra de les espècies farratgeres civada i veça, en la proporció de 70% i 30% respectivament, amb una tolerància del 5%. En qualsevol cas, el factor determinant és la veça, que no pot superar el 35% del total de la mescla de les llavors. La densitat de sembra recomanada és de 120 kg de llavor/ha.

B) Llavor certificada per a la sembra de cereal, blat, ordi, civada i triticale, amb una densitat de sembra de 150 kg de llavor/ha.

Característiques per a les dues línies:

L'ajuda podrà subvencionar despeses realitzades fins al 31 d'octubre de 2018.

També es podrà subvencionar aquella llavor per a sembra de farratgeres que va ser comprada posteriorment al 13 d'octubre del 2017 que no hagués estat objecte de subvenció ni en aquesta ni en una altra administració.

a. En cap cas, la quantia subvencionada, per agricultor/a, no podrà excedir els 3.000 €.

b. Només es podrà vendre una quantitat màxima de llavor subvencionada, per persona i campanya, en les proporcions establertes en aquesta convocatòria, equivalent a la sembra de 10 ha de cultiu per a cadascuna de les línies, 10 ha per a sembra de cultiu farratger i 10 ha per a sembra de llavor certificada de cultiu de cereals.

El termini per justificar aquestes actuacions serà fins al dia 15 de novembre de 2018.

e) Ajudes per al foment de l'ús de plàstics biodegradables en substitució dels tradicionals

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir les prescripcions que regiran la concessió d'ajudes per al foment de la tècnica de l'encoixinament amb plàstic biodegradable en els cultius agrícoles. L'ajuda va dirigida a l'adquisició de plàstics per a la campanya 2017- 2018. Les ajudes podran finançar despeses d'actuacions que es realitzin des de l'1 de setembre del 2017 fins al 31 d'agost de l'any 2018.

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 12.000 € (dotze mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

Se subvencionarà el sobre cost de la utilització de plàstics biodegradables en tota la superfície de l'explotació en la qual s'utilitza la tècnica de l’encoixinament, sempre que s'encoixini un mínim de 2.000 m2 per ha.

Als sol·licitants que compleixin els requisits i els compromisos establerts en aquesta convocatòria, se'ls podrà concedir una ajuda del 75 % del cost de l'adquisició de plàstic biodegradable per a l'encoixinament.

f) Ajudes per a la pèrdua d'animals reproductors de les espècies ovina i/o caprina com a conseqüència d'atacs de cans

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia és subvencionar als ramaders i ramaderes d'Eivissa que hagin perdut femelles reproductores com a conseqüència d'atacs de cans amb la finalitat de fomentar la conservació de la cabanya ramadera.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuda és de 2.000 € (dos mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

Es consideren actuacions objecte de l'ajuda la reposició d'animals morts, de l'espècie ovina i/o caprina, com a conseqüència d'atacs de cans soferts entre el dia 1 de setembre de 2017 i el 31 d'agost de 2018.

L'ajuda serà de 60 € (seixanta euros) per cada animal mort i reposat.

g) Ajudes per a la conservació de varietats locals tradicionals de cereals en risc d'erosió genètica i arbres fruiters de secà tradicional.

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és subvencionar als titulars d'explotacions agràries per a la protecció de les varietats locals tradicionals de cereals de l’illa d'Eivissa en risc d'erosió genètica i la replantació d'arbres fruiters de secà tradicionals. L'ajuda va dirigida a la compensació del sobrecost de cultiu i conservació dels cereals locals tradicionals, per a la campanya 2017-2018, i per a la compra i plantació de plançons d'ametllers i garrovers.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 18.000 € (divuit mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000, que es distribuirà amb els següents grups:

a) Actuacions per a la conservació de varietats locals tradicionals de cereals en risc d'erosió genètica: 50% dels crèdits assignats.

b) Actuacions per a la plantació i replantació d'arbres tradicionals de secà: 50% dels crèdits assignats.

3. Règim de les ajudes

A les persones sol·licitants que compleixin els requisits i els compromisos establerts en aquesta convocatòria, se'ls podrà concedir una ajuda resultant de multiplicar la superfície amb dret a ajuda, per un import unitari de 400 € per hectàrea per a la sembra de varietats locals tradicionals de cereals de l’illa d'Eivissa, i en el cas de blat mollar roig i ordi blanc fins als 500 €/ha, amb l'obligació de dedicar la totalitat de la collita a llavor.

En el cas d'ajuda per replantació d'arbres fruiters de secà tradicionals, a les persones sol·licitants que compleixin els requisits i compromisos establerts en la present convocatòria se'ls podrà concedir una ajuda resultant de multiplicar el número de planters d'ametllers i/o garrovers adquirits i plantats des de l'1 de gener fins al 31 d'agost de 2018, per un import unitari de 24 € per plançó empeltat.

h) Ajudes a les entitats associatives agràries

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir els criteris que han de regir per a la concessió de les subvencions destinades al foment i al desenvolupament de les entitats associatives agràries, d'altres entitats associatives o associacions sense ànim de lucre, relacionades amb el desenvolupament i el foment del sector agrari, ramader i/o pesquer, en l'àmbit territorial de l’illa d'Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destina a aquesta línia és de 78.000 € (setanta-vuit mil euros) amb càrrec a les aplicacions pressupostàries 4100-48900 i 4100-78900 en les quanties de 48.000 € i 30.000 €, respectivament.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

Les ajudes podran finançar inversions, despeses i costos diversos que es realitzin des de l'1 d'octubre de l'any 2017 fins al 31 d'agost de l'any 2018.

Seran subvencionables les inversions i despeses corrents originades pels següents conceptes:

a. Despeses de constitució, despeses administratives inicials com a lloguer de locals i materials d'oficina, costos de personal administratiu, costos generals, despeses legals i administratives.

b. Estudis, plans de gestió, contractació d'assistència tècnica, actuacions de promoció de l'activitat agrària.

c. Programes de sanitat vegetal, sanitat animal o manteniment, conservació i foment de races autòctones d'Eivissa, programes que hauran de ser informats favorablement pel Departament d'Economia, Hisenda, Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa.

Les ajudes que es podran concedir a les entitats associatives agràries, a altres entitats associatives o associacions sense ànim de lucre que realitzin activitats de foment de la producció i/o comercialització agrària, desenvolupament, promoció, dinamització i foment de les races autòctones, així com també del sector ramader i/o pesquer són, fins a un 70 % del cost total de la despesa, amb un màxim de 9.000 euros per beneficiària; en el cas d'entitats associatives sense ànim de lucre, sempre que tenguin com a objecte social recollit expressament en els seus estatuts, almenys, la promoció, la dinamització o el foment de les races autòctones o del sector agrari, ramader i/o pesquer de l’illa d'Eivissa, es podran subvencionar el 100 % d'un primer tram de les despeses de constitució i funcionament sol·licitats amb un màxim de 1.000 euros (mil euros) per entitat.

I) Ajudes a les finques col·laboradores

L'objectiu d'aquesta línia de subvenció és la realització d'experiències i camps d'assajos que permetin comprovar i demostrar sobre el terreny, amb criteris de racionalitat tècnica, econòmica i mediambiental, innovacions directament relacionades amb l'agricultura i la ramaderia que les explotacions tenguin dificultats per incorporar-les de forma autònoma. Es consideren prioritàries les actuacions relacionades amb agricultura ecològica, producció integrada, varietats autòctones i races autòctones, així com les que permetin introduir millores qualitatives en les explotacions amb vista a reduir els costos de producció, millorar les condicions de vida i el treball o estalviar energia i aigua, així com la protecció i la millora del medi rural i natural.

1. La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 6.000 € (sis mil euros) vinculats a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

Les ajudes podran finançar despeses i costos de les experiències que es realitzin de l'1 de setembre de 2017 fins al 31 d'agost de 2018.

Les ajudes que es podran concedir són fins a 75 %, amb un màxim de 2.000 euros (dos mil euros), dels costos originats pel desenvolupament de l'experiència.

j) Ajudes als ajuntaments per a actuacions de manteniment i millora en els camins rurals

1. Objecte

La Llei 8/99, de 12 d’abril, sobre atribució de competències als consells insulars de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i artesania disposa en el seu article segon que el Consell Insular d’Eivissa té la competència en matèria d’infraestructures i, concretament, els camins rurals, l’electrificació rural i els regadius. Així, l'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir els criteris que han de regir per a la concessió de les subvencions destinades als ajuntaments per a actuacions de manteniment i millora en els camins rurals com a infraestructures necessàries per a l'accessibilitat a les diferents explotacions agràries de l’illa, a fi de millorar i/o afavorir el desenvolupament i el foment del sector agrari, ramader i/o pesquer, en l'àmbit territorial de l’illa d'Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia és de 400.000 € amb càrrec a l’aplicació pressupostària 4100-76200.

3. Actuacions objecte de l'ajuda

Són objecte de l'ajuda les actuacions sobre els camins sol·licitats que es realitzin des d'1 de gener de 2018 fins al 31 desembre de l'any 2018.

Seran subvencionables les despeses originades per la millora de camins rurals de terra que tenguin les següents característiques:

a) Camins que tenguin entrada i sortida a altres vies, ja sigui un altre camí públic o carretera.

b) Camins que donin accés a explotacions agràries, inscrites en el Registre Insular Agrari, o que estiguin en procés d'inscripció, encara que aquest camí no tengui sortida.

Un 75 % del cost de les actuacions subvencionades fins a un màxim de 100.000 euros per sol·licitant.

b) Ajudes a les incorporacións cooperatives agràries

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda de la convocatòria és establir les normes que han de regir per a la concessió de les subvencions destinades al foment i desenvolupament de les cooperatives agrícoles, i en concret per al manteniment del teixit cooperativista a l’illa d'Eivissa i així poder atreure a nous agricultors, amb l'objectiu final de mantenir la xarxa de cooperatives de l’illa d'Eivissa, societats primordials per al manteniment del teixit agrícola insular.

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia és de 25.000 € amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100-47000.

3. Actuacions objectiu de l'ajuda

Les ajudes podran finançar despeses d'actuacions que es realitzin des de l'1 de gener de l'any 2018 fins al 30 d'octubre de l'any 2018.

Subvenció dels costos d'incorporació de nous associats a les cooperatives agràries que tenguin el seu àmbit d'actuació exclusivament a l’illa d'Eivissa. És a dir, la quota d'ingrés d'acord amb el que disposa l'article 77 de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears, subvencionant l'aportació obligatòria al capital social que li correspongui. Un 50 % fins a un màxim de 5.000,00 euros per agricultor que s'incorpori a la cooperativa.

El termini màxim de presentació de les sol·licituds serà el 10 de novembre de 2018, amb aquesta sol·licitud també s'adjuntaran els documents per a la seua justificació.

              

Eivissa, 5 d’octubre de 2018

La secretària tècnica de Medi Ambient, Agricultura, Cultura, Educació, Patrimoni, Esports i Joventut

Maria Catalina Tur Torres