Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE TERRITORI, ENERGIA I MOBILITAT
Núm. 10360
Resolució del conseller de Territori, Energia i Mobilitat de 4 d’octubre de 2018, per la qual s’aprova la convocatòria pública de subvencions per a la implantació d’instal·lacions de refrigeració basades en tecnologies alternatives als gasos fluorats d’alt potencial d’escalfament atmosfèric en establiments dedicats a la distribució comercial (Pla PIMA FRIO)
El 8 de setembre de 2018 es va publicar al BOE el Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions per a la implantació d’instal·lacions de refrigeració basades en tecnologies alternatives als gasos fluorats d’alt potencial d’escalfament atmosfèric en establiments dedicats a la distribució comercial (Pla PIMA FRIO).
Aquest Reial decret estableix un model per a la concessió d’ajudes basat en els mecanismes de cooperació i col·laboració, de conformitat amb l’estructura de l’estat de les autonomies i el seu àmbit competencial.
Segons aquest model de concessió les comunitats autònomes han de trametre una relació dels possibles beneficiaris, una vegada comprovada la documentació aportada, a la Direcció General de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic en el termini de tres mesos des de l’aprovació del Reial decret que ens ocupa.
L’òrgan competent per ordenar i instruir el procediment de concessió en aquesta convocatòria d’ajudes estatals és la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic.
Per tot l’anterior, i en compliment del Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions per a la implantació d’instal·lacions de refrigeració basades en tecnologies alternatives als gasos fluorats d’alt potencial d’escalfament atmosfèric en establiments dedicats a la distribució comercial (Pla PIMA FRIO), dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Objecte
1.1. L’objecte d’aquesta Resolució és aprovar la convocatòria pública de subvencions per a la substitució, en establiments existents de distribució comercial d'aliments, de les seves instal·lacions de refrigeració per instal·lacions basades en l'ús de gasos de baix o nul potencial d'escalfament atmosfèric (PEA) o bé la implantació, en establiments de distribució comercial d'aliments nous, d'instal·lacions de refrigeració basades en gasos de baix o nul PEA.
1.2. En el cas d’establiments existents de distribució comercial d'aliments, només són objecte d’aquesta convocatòria projectes de renovació integral en instal·lacions que incloguin la substitució de la central frigorífica. No en són objecte les modificacions parcials de les instal·lacions de refrigeració que no incloguin la substitució de la central frigorífica.
1.3. Aquesta línia d’ajudes està finançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i es regeix per les bases reguladores aprovades en el Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre (BOE núm. 218, de 8 de setembre).
2. Beneficiaris
2.1. Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques dedicades a la distribució comercial d’aliments, amb residència fiscal a Espanya. En el cas d’establiments explotats per un contracte de franquícia, ha de ser el franquiciat qui les sol·liciti. Per distribució comercial d'aliments es consideren tots aquells establiments dedicats a l'emmagatzematge, exposició o distribució de productes, per a la venda a usuaris finals, en venda al detall i serveis alimentaris.
2.2. No tenen la condició de persones beneficiàries aquelles que concorrin en alguna de les circumstàncies enumerades a l’article 13, apartats 2 i 3, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
2.3. Per accedir a aquesta convocatòria és necessari el compliment dels requisits següents:
a) Ser propietari d’empreses dedicades a la distribució comercial d’aliments o bé franquiciats, en el cas d’establiments gestionats amb contracte de franquícia.
b) Estar al corrent de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, així com per reintegrament de subvencions, conforme a la normativa vigent.
c) Presentar la documentació exigida a l’article 6.
d) No haver estat sancionat per delictes o infraccions mediambientals o contra la hisenda pública, en els darrers cinc anys.
e) No estar subjecte a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la Comissió que hagi declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.
3. Import econòmic i règim de concessió i finançament
3.1. Aquestes ajudes es concedeixen de forma directa, conforme als articles 22 i 28 de la Llei 38/2003 i al capítol III del títol I del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
3.2. L'import total de les ajudes per concedir és com a màxim d'1,5 milions d'euros durant la vigència d'aquest Pla.
3.3. Les sol·licituds s'atendran per rigorós ordre d'entrada fins a l'exhauriment dels fons.
3.4. El finançament de les ajudes per a les sol·licituds registrades des de la seva entrada en vigor es fa amb càrrec a l'aplicació pressupostària 23.10.456M.770 (Pla d'Impuls al Medi Ambient PIMA FRIO. Actuacions finançades amb ingressos procedents de subhastes de drets d'emissió), del pressupost del Ministeri per a la Transició Ecològica, els crèdits de la qual s'han de distribuir entre les comunitats autònomes conformement al que es disposa en el Reial decret 1114/2018.
3.5. Les ajudes s'enquadren dins de l'àmbit d'aplicació del Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013.
3.6. La informació sobre les concessions de subvencions fetes a l'empara d'aquesta norma s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions en els termes en què s'estableix aquesta obligació de comunicació en l'article 20 de la Llei 38/2003 i altra normativa de desenvolupament d'aquesta obligació.
4. Actuacions i despeses subvencionables
Són subvencionables en aquesta convocatòria les inversions en instal·lacions que compleixin els requisits següents:
a) Les instal·lacions frigorífiques no han de contenir gasos fluorats d'efecte hivernacle amb un PEA igual o superior a 150, excepte en els circuits refrigerants primaris dels sistemes en cascada conforme a la definició de circuits refrigerants primaris dels sistemes en cascada que estableix l'article 2.38 del Reglament (UE) núm. 517/2014 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 d'abril de 2014, sobre els gasos fluorats d'efecte hivernacle i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 842/2006, en què podran emprar-se gasos fluorats d'efecte hivernacle amb un PEA inferior a 1.500.
b) Per a tots els casos, el 100 % de la superfície de mobles de congelats i el 70 % dels metres lineals de mobles frigorífics que refreden a temperatura igual o inferior a 6ºC instal·lats en l'establiment de refrigeració comercial haurà d'estar tancat, ja sigui mitjançant la instal·lació de portes o tapes. Dins d'aquest percentatge del 70 %, no es consideren els metres lineals de mobles frigorífics corresponents a la venda assistida d'aliments, així com dels mobles frigorífics autònoms.
c) La nova instal·lació ha de tenir més de 40 kW de potència frigorífica instal·lada.
d) Les actuacions objecte de la sol·licitud no es poden haver finalitzat abans de la sol·licitud de l’ajuda i s’han de pagar i justificar en el termini de sis mesos comptadors des de la data de la notificació de la resolució de la concessió.
5. Quantia de les ajudes
5.1. La quantia de les ajudes s'ha de determinar conforme a la ràtio següent: 650 euros per kW de potència frigorífica instal·lada, amb un màxim de 100.000 euros per instal·lació i de 200.000 euros per persona beneficiària en el cas que una mateixa persona que en resulti beneficiària presenti diverses sol·licituds.
5.2. En cap cas la mateixa empresa podrà obtenir en tres exercicis fiscals ajudes de minimis que superin en el seu conjunt els 200.000 euros.
5.3. A l'efecte del que es disposa en aquest article, es considerarà que es tracta d'una única empresa quan es compleixi alguna de les condicions indicades en l'article 2.2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis.
6. Sol·licituds i documentació
6.1. Les sol·licituds s'han de presentar telemàticament, de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
6.2. La documentació que s'ha d'aportar és la següent:
a) La sol·licitud de tramitació d’acord amb el model indicat a l’annex del Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre, publicat en el BOE número 218, de 8 de setembre de 2018.
b) La fotocòpia del DNI, per als ciutadans espanyols, o del document equivalent que acrediti la identitat dels estrangers i en el qual ha de figurar el NIE de la persona física titular de l'establiment, o de la targeta d'identificació fiscal on consti el NIF de la persona jurídica, així com, en tots dos casos, del seu representant; llevat del consentiment exprés de l'interessat perquè les seves dades d'identitat personal puguin consultar-se mitjançant el sistema de verificació de dades d'identitat establert en l'Ordre PRE/3949/2006, de 26 de desembre, per la qual s'estableix la configuració, característiques, requisits i procediments d'accés al sistema de verificació de dades d'identitat, conforme al que es disposa en el Reial decret 522/2006, de 28 d'abril, pel qual se suprimeix l'aportació de fotocòpies de documents d'identitat en els procediments administratius de l'Administració General de l'Estat i dels seus organismes públics vinculats o dependents.
c) Si es tracta de professionals autònoms, a més s'haurà d'aportar el certificat d'alta en el Cens d'Empresaris, Professionals i Retenidors expedit per l'Agència Estatal d'Administració Tributària.
d) En el cas d'instal·lacions existents, s'ha d'aportar el certificat de la posada en servei de la instal·lació frigorífica d’acord amb l’article 21 del Reial decret 138/2001, de 4 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques i les seves instruccions tècniques complementàries, i el contracte amb l'empresa habilitada que va fer el manteniment de la instal·lació frigorífica o, en cas de ser empresa automantenidora, justificar aquesta condició mitjançant la documentació que ho acrediti.
e) El projecte d'obra.
f) L'autorització per comprovar que està al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, o en cas d'oposar-s'hi, el certificat d'estar-ho, o bé la declaració responsable d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social, quan la quantia de l'ajuda no superi els 3.000 euros per persona beneficiària, conforme amb el previst a l'article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
g) La declaració responsable que no concorre cap de les circumstàncies enumerades en l'article 13, apartats 2 i 3, de la Llei 38/2003 i, en particular, de trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions, en els termes prevists en l'article 25 del Reglament de la Llei general de subvencions.
h) La declaració de totes les ajudes subjectes a reglaments de minimis rebudes en els dos exercicis fiscals anteriors i l'any en curs.
6.3. Si la documentació aportada no compleix els requisit exigits, s’ha de requerir el sol·licitant que en el termini de deu dies hàbils esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb la indicació de que si no ho fa es considera que desisteix de la sol·licitud, d’acord amb l’article 68 de la Llei 39/2015, després que es dicti una resolució prèvia en els termes que disposa l’article 21 d'aquesta Llei.
6.4. Les persones o entitats sol·licitants han de comunicar immediatament a l’òrgan competent per resoldre qualsevol variació de les condicions o circumstàncies.
7. Termini de presentació de les sol·licituds
El termini per presentar les sol·licituds s’inicia el 10 d’octubre de 2018 i finalitza el 16 de novembre de 2018.
8. Procediment per a la concessió de les subvencions
8.1. Una vegada que s'ha comprovat el compliment íntegre de les condicions i de la documentació aportada, en el termini de tres mesos des de l'aprovació del Reial decret, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha de trametre la relació de sol·licituds que compleixen els requisits establerts en la convocatòria a la Direcció General de l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic, conforme al format de l'annex.
8.2. La Direcció General de l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic ha de trametre la relació de sol·licituds en el termini d'un mes a la Conferència Sectorial de Medi Ambient, que ha d'adoptar un acord sobre la concessió de les ajudes.
8.3. Una vegada que la Conferència Sectorial de Medi Ambient ha adoptat l'acord s'ha de fer la distribució de crèdits corresponent entre les comunitats autònomes.
8.4. La resolució definitiva correspon a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, atès l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient. El termini màxim per resoldre i notificar la resolució és de sis mesos des de la data de presentació de la sol·licitud. En cas de no haver-se rebut la resolució en aquest termini, s'ha d'entendre desestimada la sol·licitud. La resolució que adopti la comunitat autònoma es pot recórrer en la forma establerta en la convocatòria.
9. Pagament i justificació de les activitats
Els beneficiaris de les ajudes regulades, en el termini de sis mesos des de la data de la notificació de la resolució de concessió, han de fer la instal·lació de refrigeració i presentar a la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic la documentació següent:
a) El certificat de la instal·lació, subscrit per una empresa habilitada autoritzada.
b) En el cas de noves instal·lacions, el certificat de posada en servei de les instal·lacions frigorífiques, d’acord amb l’article 21 del Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques. En el cas de substitució d'instal·lacions existents, la documentació justificativa de la comunicació a la Direcció General de Política Industrial, conforme a l'article 24 del Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques.
c) Les factures de les inversions elegibles realitzades.
d) El contracte amb l'empresa habilitada que ha fet la instal·lació i va a dur a terme el manteniment de la instal·lació frigorífica o, en cas de ser empresa automantenidora, justificar aquesta condició mitjançant la documentació que ho acrediti.
e) La documentació acreditativa de la gestió dels gasos fluorats retirats de la instal·lació existent conforme a la normativa de gasos fluorats i gestió de residus.
10. Competència, procediment i resolució
10.1. La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic és l’òrgan competent per tramitar les sol·licituds d’ajudes d’aquesta convocatòria determinat pel Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions per a la implantació d’instal·lacions de refrigeració basades en tecnologies alternatives als gasos fluorats d’alt potencial d’escalfament atmosfèric en establiments dedicats a la distribució comercial (Pla PIMA FRIO).
10.2. Correspon a l'òrgan instructor la comprovació que les sol·licituds compleixen degudament els requisits exigits. A continuació, l'òrgan instructor ha de trametre a la Direcció General de l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic i a la
Conferència Sectorial de Medi ambient un llistat amb les sol·licituds que compleixin els requisits, ordenades d'acord amb un criteri de prioritat temporal en la presentació.
10.3. La Conferència Sectorial ha d'ordenar les sol·licituds trameses pels òrgans instructors de les diferents comunitats autònomes seguint el criteri de prelació temporal fixat en l'article 6.1 i tenint en compte els límits quantitatius fixats en l'article 5.
10.4. La resolució definitiva correspon a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, i està condicionada al crèdit transferit pel Ministeri per a la Transició Ecològica a les comunitats autònomes atès l'acordat per la Conferència Sectorial.
10.5. La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha d'ordenar el pagament de la subvenció, una vegada feta la inversió, amb referència expressa a la procedència dels fons esmentant el Ministeri per a la Transició Ecològica, i ha d'informar l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic sobre els pagaments fets i la documentació relativa a les instal·lacions beneficiàries.
10.6. En cas que la persona beneficiària no compleixi l'obligació de fer la instal·lació i de justificar-ho, no es pagarà la subvenció i es declararà la pèrdua del dret al cobrament, de conformitat amb l'establert en l'article 89 del Reglament de la Llei 38/2003 i es continuarà el procediment previst en l'article 42 de la Llei 38/2003.
10.7. La informació sobre les concessions de subvencions fetes a l'empara del Reial decret 1114/2018 s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions en els termes en què s'estableix aquesta obligació de comunicació a l'article 20 de la Llei 38/2003 i la resta de normativa de desenvolupament d'aquesta obligació.
10.8. La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha de fer el seguiment, el control i, si escau, el reintegrament de les ajudes concedides a l'empara del Reial decret 1114/2018, sens perjudici de les que correspongui fer en virtut del que es disposa en la Llei 38/2003.
11. Reintegrament
Escau el reintegrament de les quantitats percebudes per la persona beneficiària de l'ajuda i l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció en els supòsits establerts en l'article 37 de la Llei 38/2003 i s'ha d'aplicar el procediment de reintegrament regulat en el capítol II del títol II d'aquesta Llei.
12. Publicitat
12.1.Qualsevol referència en qualsevol mitjà de difusió a l'actuació objecte de les ajudes regulades per aquestes bases ha d'incloure que ha estat recolzada pel Pla d'Impuls al Medi Ambient: PIMA FRIO, en els termes prevists en l'article 18.4 de la Llei 38/2003 i 31 del seu Reglament. En aquest sentit, en les publicacions, activitats de difusió, pàgines web i en qualssevol altres resultats als quals puguin donar lloc les subvencions objecte del Reial decret 1114/2018, s'ha d'esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica, com a entitat finançadora.
12.2. Així mateix, en la resolució que es notifiqui a les persones beneficiàries s'haurà d'esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica, com a entitat finançadora.
13. Concurrència d'ajudes
Les subvencions regulades en aquesta convocatòria no són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos vigents per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals. En particular, són incompatibles amb els projectes Clima i altres plans d'impuls al medi ambient del Ministeri per a la Transició Ecològica com a entitat finançadora, que incentivin les mateixes actuacions.
14. Tramitació telemàtica
La sol·licitud de subvenció s’ha de presentar de forma telemàtica a través de l’enllaç que s'ha de posar a disposició dels interessats a la web <http://energia.caib.es>, que correspon a la pàgina web de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic.
15. Normativa d’aplicació
La convocatòria es regeix pel que disposen aquesta Resolució i el Reial decret 1114/2018, de 7 de setembre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions per a la implantació d’instal·lacions de refrigeració basades en tecnologies alternatives als gasos fluorats d’alt potencial d’escalfament atmosfèric en establiments dedicats a la distribució comercial (Pla PIMA FRIO).
En tot allò que no estigui regulat en aquesta convocatòria ni en el Reial decret 1114/2018, és d’aplicació el previst a la Llei 38/2003 i el seu Reglament, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
16. Publicació
Aquesta Resolució s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 4 d’octubre de 2018
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat Marc Pons i Pons