Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR
Núm. 9985
Aprovació definitiva de modificació del Reglament sobre el funcionament d´establiments públics i activitats recreatives i sobre activitats secundàries a l´aire lliure de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar
En sessió ordinària de data 19 de juliol de 2018 el Ple de l´Ajuntament va aprovar inicialment l’aprovació de modificació del Reglament sobre el funcionament d´establiments públics i activitats recreatives i sobre activitats secundàries a l´aire lliure de l´Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.
Dit acord fou sotmès al tràmit d´informació pública (BOIB núm. 96 de data 4 d´agost de 2018) i, atès que no s´han formulat reclamacions, objeccions i observacions, s´entén aprovada definitivament la modificació del Reglament sobre el funcionament d´establiments públics i activitats recreatives i sobre activitats secundàries a l´aire lliure de l´Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar del qual se´n pública íntegrament el seu text a continuació.
REGLAMENT SOBRE FUNCIONAMENT D’ESTABLIMENTS PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES I SOBRE ACTIVITATS SECUNDÀRIES A L’AIRE LLIURE
Preàmbul
La regulació dels horaris dels establiments i espectacles públics i de les activitats recreatives pretén unir el dret a l'activitat empresarial d'hostaleria, el dret dels ciutadans a gaudir de l'oci, juntament amb el descans i evitació de molèsties a veïns i visitants. L'article 19 de la Llei 9/1997, de 22 de desembre, de diverses mesures tributàries i administratives, estableix que l'horari general dels espectacles i de les activitats recreatives serà determinat reglamentàriament pel Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
No obstant, mentre la CAIB no reguli aquest tema, correspondrà als plens dels ajuntaments aprovar mitjançant un reglament ampliacions o reduccions dels horaris en matèria d'espectacles públics i d'activitats recreatives.
Fent ús d'aquesta facultat prevista en el paràgraf anterior, amb aquest reglament es procedeix a fixar els horaris d'obertura i tancament dels establiments i espectacles públics i de les activitats recreatives al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.
Així mateix, l’article 25 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic de instal·lació, accés exercici d’activitats a les Illes Balears preveu que l’horari general d’obertura i tancament de les activitats catalogades s’ha de determinar per ordre de la conselleria competent en matèria d’activitats, establint que els plens dels ajuntaments respectius poden reduir motivadament, per a una zona o zones del seu municipi, els horaris esmentats.
D'acord amb l'article 31 de l’Estatut d'autonomia de les Illes Balears, correspon al Govern la competència exclusiva en matèria d'espectacles i activitats recreatives, que inclou, en tot cas, l'ordenació del sector, el règim d'intervenció administrativa i el control de tota mena d'espectacles en espais i locals públics.
Aquest reglament neix amb la finalitat de seguir els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència redactats en l’art. 129, de bona regulació, de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
El present reglament es coherent amb el que preveu la Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i, per aquest motiu, agilitza i fa previsibles els controls preventius per a l'obertura i modificació d'establiments oberts al públic i d'espectacles públics i d'activitats recreatives, responsabilitza l'Administració de la formació i el manteniment dels registres, i elimina altres barreres en l'exercici d'activitats empresarials afectades per aquesta regulació.
Aquesta disposició ha estat sotmesa al procediment d'informació en matèria de normes i reglamentacions tècniques i de reglaments relatius als serveis de la societat de la informació que preveu la Directiva 98/34/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de juny, modificada per la Directiva 98/48/CE, de 20 de juliol, així com el Reial decret 1337/1999, de 31 de juliol, que incorpora aquestes directives a l'ordenament jurídic espanyol.
TÍTOL I. HORARIS I SERVEIS SANITARIS
Article 1. Horari d’obertura i tancament
Als efectes d’aquest reglament es consideren els següents grups de locals o activitats.
L’horari d’obertura i tancament dels establiments públics i activitats recreatives serà el que es reflecteix a continuació durant tot l’any:
L’obertura es refereix a l’horari a partir del qual està permès obrir i iniciar l’activitat. El tancament es refereix a l’horari a partir del qual l’activitat de l’establiment ha d’haver cessat completament. A partir de l’hora de tancament establerta, cessarà tota amenització musical, joc o actuació al local i no se podran servir més consumicions, tampoc es permetrà l’entrada de més persones i s’hauran d’encendre tots els llums del local per facilitar-ne el desallotjament. A la llicència d’obertura es farà constar l’horari d’obertura i tancament i la capacitat màxima autoritzada de l’establiment.
En tot cas, sempre que no existeixi l’obligació de funcionar amb les portes i finestres tancades, els locals que tinguin autorització per poder fer música, ja segui mecànica o en directe, a partir de les 00:00h i fins el tancament hauran de funcionar amb totes les finestres i portes tancades. Les portes només podran romandre obertes momentàniament per a l’entrada i sortida de clients.
Les discoteques, sales de festa i de ball, cafès concerts i similars tenen l’obligació de funcionar sempre, al llarg de tot l’horari en que romanguin oberts amb les portes i finestres tancades. També tenen l’obligació de disposar de doble porta a efectes que el renou a l’entrada i sortida de clients no transcendeixi a l’exterior.
Article 2. Terrasses
Els locals que comptin amb terrassa pública o privada (qualsevol que sigui el grup del local o activitat) es regiran per l’horari de l’establiment del qual depenguin, però l’hora límit de tancament de l’activitat en l’esmentada terrassa serà a les 00:00h hores. Els mesos de juny, juliol, agost i setembre per raons degudament motivades la Batlia podrà autoritzar que les terrasses mantinguin la seva activitat fins a les 02:00h hores com a màxim; en aquest cas, està prohibit que a partir de les 00:00h hores hi hagi qualsevol tipus d’activitat musical a l’esmentada terrassa o que la música del local arribi a la terrassa a través de finestres o portes obertes. La present regulació també serà aplicable als establiments turístics que realitzin activitats d’animació i activitats de bar, restaurant i cafeteria per als seus clients.
Article 3. Execució del tancament
Els establiments regulats al present reglament hauran de quedar totalment buits de públic com a màxim mitja hora després de l’horari de tancament autoritzat.
Article 4. Restriccions
L’Ajuntament podrà avançar l’horari de tancament o retardar l’horari d’obertura d’aquells locals als quals, per infracció a la normativa d’activitats o del present reglament, se’ls hagi imposat l’adopció de mesures correctores. L’esmentada restricció d’horaris de funcionament es prolongarà fins que s’hagin adaptat les esmentades mesures i obtingut informe favorable de l’òrgan competent.
Article 5. Festes populars
Durant la celebració de festes populars i en les de Nadal i Pasqua, no seran d’aplicació els horaris fixats al present reglament. La Batlia, en aquests casos, podrà fixar uns horaris especials amb les limitacions que s’estableixin a la resolució corresponent.
Article 6. Serveis sanitaris
Sens perjudici del compliment del que disposi la normativa sectorial o la normativa superior, els establiments regulats al present reglament han de disposar com a mínim a cada planta de dependències dotades, per una banda, d’1 inodor, 1 urinari i 1 lavabo per a homes, i, per una altra banda, 1 inodor i 1 lavabo per a dones, per cada 100 persones de cabuda o fracció superior a 50 persones.
Aquestes dependències de serveis sanitaris per a dones i per a homes han d’estar separades entre si, amb el degut allunyament de la sala o zones de consum d’aliments o begudes, a locals ventilats prou naturalment o artificial mitjançant ventilació forçosa, ben il·luminats, amb enllumenat ordinari i amb enllumenat d’emergència i senyalització. Els aparells inodors han de ser de descàrrega automàtica d’aigua. El trespol ha de ser impermeablement i fàcilment rentable. Al bany d’homes hi haurà d’haver una separació entre la zona de l’inodor i la zona de l’urinari.
TÍTOL II. ACTIVITATS SECUNDÀRIES DE MÚSICA, ENTRETENIMENT O OCI DESENVOLUPADES A TERRASSES, ESPAI, RECINTE O SIMILAR A L’AIRE LLIURE
Article 7. Objecte
L’objecte del present títol és l’establiment del procediment d’autorització administrativa i les condicions tècniques que han de reunir les activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure a l’empara de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears i el Decret 62/2007 de 18 de maig, sobre les activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure.
Article 8. Activitats principals
Les activitats principals que poden complementar-se amb una activitat secundària de les regulades al present títol són exclusivament, les corresponents als establiments turístics i els establiments de l’oferta complementària de restauració i d’entreteniment, tal com es defineixen a la normativa turística.
Article 9. Activitats secundàries
Les activitats principals que es complementin amb música, entreteniment o oci a l’aire lliure han d’ampliar la seva llicència d’obertura i funcionament mitjançant la tramitació i obtenció de la corresponent llicència d’activitat secundària.
Aquesta llicència secundària, empararà el desenvolupament a l’exterior (i amb les limitacions fixades al present reglament) de les mateixes activitats regulades a la llicència principal i, per tant, no serveixen de suport per a activitats distintes a les quals són objecte de l’activitat i llicència principal. En cap cas servirà d’empara per a la realització de ball públic.
Tan sols es consideraran activitats secundàries de música, entreteniment o oci a l’aire lliure les següents:
Ambientació musical o audiovisual per mitjans tècnics, podent servir de cobertura musical a manifestacions de tipus cultural, esportiu o similar realitzades per l’animació de la pròpia clientela.
Animació humana amb o sense música en viu. Solament es permetran instruments musicals de corda, piano, instruments electrònics digitals i altres instruments als quals se’ls pugui limitar el so que emeten mitjançant l’ús de dispositius tècnics.
Article 10. Procediment per a l’inici i exercici de l’ampliació de les activitats permanents
L’inici i exercici d’una activitat secundària de música, entreteniment o oci desenvolupada a terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure es tramitarà en un procediment únic, com una activitat innòcua regulada a la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, el Decret 62/2007 de 18 de maig, sobre activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure, a la Llei 12/2010, de 12 de novembre, i la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, pel que el peticionari haurà d’acompanyar a la declaració responsable la documentació següent:
Certificat subscrit per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent que garanteixi el compliment de les exigències d’aquest reglament i de la normativa sectorial d’aplicació. Aquest certificat estarà acompanyat d’un estudi acústic relatiu a la incidència real de l’activitat en el seu entorn. A l’esmentat certificat s’indicarà:
El tarat del limitador de so.
El resultat dels mesuraments efectuats en tots els confrontants de la superfície de l’activitat principal o secundària.
El grau màxim exigit pel Decret 20/1987 de la Conselleria d’Obres Públiques i Ordenació del Territori, per a la protecció del medi ambient contra la contaminació per emissió de sorolls i vibracions i el Reial Decret 1367/2007, de 19 d’octubre, pel que es desenvolupa la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del Renou, en lo referent a zonificació acústica, objectius de qualitat i emissions acústiques.
La metodologia emprada.
Succinta memòria descriptiva de les característiques de l’activitat secundària que es pretengui realitzar i, si escau, dels equips tècnics.
Plànol d’instal·lació del realment executat amb la ubicació de les fonts sonores indicant la directivitat dels altaveus i l’angle d’abast de la font d’ona sonora així com les característiques dels elements acústics. En aquest plànol s’inclourà la superfície de la zona ocupada per l’activitat secundària amb expressió dels confrontants de l’activitat principal i secundària.
Acreditació de la llicència municipal d’obertura i funcionament de l’activitat principal o de la seva exempció.
Les activitats secundàries s’actualitzaran conjuntament amb l’activitat principal. Quan s’extingeixi una autorització o concessió administrativa per a l’ocupació del sòl públic on es realitzi una activitat secundària caldrà l’aportació d’un certificat subscrit per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent, que garanteixi que aquesta activitat secundària segueix complint les condicions exigibles.
Article 11. Condicionaments
Pel que fa al renou, aquestes activitats secundàries compliran el Decret 20/1987 de la Conselleria d’Obres Públiques i Ordenació del Territori per a la protecció del medi ambient contra la contaminació per emissió de renous i vibracions, de conformitat amb el previst a la Disposició transitòria quarta de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, el Reial Decret 1367/2007, de 19 d’octubre, pel que es desenvolupa la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del Renou, en lo referent a zonificació acústica, objectius de qualitat i emissions acústiques.
Les mesures dels nivells sonors s’efectuaran d’acord amb el previst en la normativa vigent.
Els mesuraments dels nivells sonors exteriors s’efectuaran també en els confrontants de l’activitat. Les autoritzacions o concessions d’espai públic es consideraran, si escau, com a part de l’activitat, i quan l’espai públic confronti amb calçades o vials els mesuraments es realitzaran en el seu eix.
L’ambientació musical o audiovisual per mitjans tècnics i humans estarà dotada d’un limitador de so.
El tractament del personal i de les instal·lacions han de complir els requisits següents:
Quan es pretengui realitzar animació humana amb o sense música en viu, l’activitat haurà de disposar en tots els casos de serveis higiènics i vestuari, en les condicions previstes a la normativa sobre prevenció de riscos laborals. A més cadascun dels dinamitzadors, artistes o músics ha de disposar de taquilla pròpia. Quan l’activitat es realitzi en un establiment o recinte que disposi d’allotjament es podrà habilitar per a ser utilitzat com vestuari de persones dinamitzadores i artistes.
L’animació humana amb o sense música en viu no podrà realitzar-se en escenaris elevats més de 50 cm sobre el nivell del paviment. S’eximeix del compliment d’aquests prescripció als escenaris d’obra construïts amb anterioritat a l’entrada en vigor del present reglament.
Els rangs horaris de funcionament de les activitats secundàries seran de 10.00 hores a 15:00h i de les 17:00h a 24:00h. Excepcionalment quan es realitzin retransmissions ocasionals per mitjans audiovisuals d’esdeveniments esportius, culturals o socials de gran interès social programades per televisions, es podran realitzar en horari de les 9:00h a les 24:00h.
TÍTOL III. INFRACCIONS I SANCIONS
Article. 12 Infraccions
L’incompliment dels horaris establerts al present reglament suposarà la comissió de la infracció greu prevista a l’article 113 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears.
L’incompliment de l’obligació de funcionar amb les portes i finestres obertes per part dels establiments que realitzin activitats musicals suposarà la comissió de la infracció greu prevista a l’article 113 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears.
L’incompliment de la realització de la declaració responsable per activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure suposarà la comissió de la infracció greu prevista a l’article 113 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears.
L’incompliment de la presentació completa de la documentació que ha d’acompanyar a la declaració responsable per activitats secundàries de música, entreteniment o oci desenvolupades en terrassa, espai, recinte o similar a l’aire lliure suposarà la comissió de la infracció greu prevista a l’article 113 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears.
DISPOSICIÓ FINAL. ENTRADA EN VIGOR
La modificació de dit reglament fou aprovada definitivament en data 19 de juliol de 2018 al no haver-se presentat reclamacions, objeccions o observacions contra el seu acord d'aprovació inicial. Entrarà en vigor una vegada que se'n publiqui el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el termini de quinze dies hàbils previst als articles 103.1 i 113.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa.
Contra el present acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent a la data de publicació del present anunci, de conformitat amb l´article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Sant Llorenç des Cardassar, 24 de setembre de 2018
El batle, Mateu Puigròs Sureda