Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 9433
Acord del Consell de Govern de 14 de setembre de 2018 pel qual es retira la Medalla d’Or de la Comunitat de Autònoma de les Illes Balears al senyor Iñaki Urdangarín Liebaert

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma fou creada mitjançant el Decret 54/1984, de 26 de juliol, modificat pel Decret 15/1989, de 9 de febrer, amb la finalitat de premiar l’esforç fet per les persones físiques o jurídiques que s’hagin distingit en qualsevol àmbit de les activitats de la vida de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

En l’actualitat, la regulació de la màxima distinció que atorga la Comunitat Autònoma es conté en el Decret 2/2014, de 10 de gener, pel qual es regula la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

L’article 3.5 d’aquest Decret indica que «La Medalla d’Or s’ha d’entendre concedida amb caràcter permanent, llevat que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. Si és així, s’ha de considerar concedida la Medalla d’Or fins al moment en què es produeixi el fet anterior. L’Administració ha d’actuar d’ofici en aquests casos, amb tràmit d’audiència a la persona interessada».

El 14 d’abril de 1998 el Consell de Govern, a proposta de la Presidència, va acordar concedir la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a la infanta Cristina i al senyor Iñaki Urdangarín, ducs de Palma de Mallorca, en atenció als lligams que els unien a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en reconeixement de la seva tradicional vinculació a les Illes Balears.

El 12 de juny de 2018 s’ha fet pública la Sentència 277/2018 de la Sala Penal del Tribunal Suprem de 8 de juny de 2018, que resol el recurs de cassació interposat contra la Sentència dictada per la Secció Primera de l’Audiència Provincial de Palma de Mallorca en data 17 de febrer de 2017, i per la qual es condemna el senyor Urdangarín pels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau a l’Administració, tràfic d’influències i delicte contra la hisenda pública, contra la qual no es pot interposar cap recurs.

El 15 de juny de 2018 el Consell de Govern va acordar tramitar la retirada de la Medalla d’Or al senyor Urdangarín.

S’ha donat audiència al representant legal del senyor Urdangarín perquè efectuàs les al·legacions i presentàs els documents que consideràs pertinents, i ha transcorregut el termini de deu dies hàbils que se li havia atorgat sense que hagi presentat cap escrit o document respecte d’aquesta qüestió.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Presidència, en la sessió de dia 14 de setembre de 2018, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Retirar la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears al senyor Iñaki Urdangarín Liebaert, en compliment de l’article 3.5 del Decret 2/2014, de 10 de gener, pel qual es regula la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb efecte des del 8 de juny de 2018, data de la sentència del Tribunal Suprem.

Segon. Disposar la publicació d’aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i la notificació a la persona interessada.

 

Palma, 14 de setembre de 2018

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra