Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 9429
Acord del Consell de Govern de 14 de setembre de 2018 pel qual es modifica l’annex 21 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, amb un increment del complement retributiu de les Illes Balears, l’eliminació del concepte retributiu «complement d’insularitat» i la creació dels complements retributius «complement d’insularitat de Mallorca» i «complement d’insularitat d’altres illes» a partir de l’1 de setembre de 2018

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 29.2 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, determina que les despeses de personal docent dels centres concertats de les Illes Balears, incloses les cotitzacions per quota patronal de la Seguretat Social, s’han de finançar d’acord amb les quanties mensuals dels mòduls establerts en l’annex 21 d’aquesta Llei.

L’Acord de 2016 de reprogramació de l’Acord de 2008 i altres millores sociolaborals del professorat de l’ensenyament privat concertat de les Illes Balears preveu, en el pacte quart, un increment gradual del concepte del complement retributiu de les Illes Balears (CRIB) per donar compliment a l’article 117.4 de la LOE, sobre l’equiparació retributiva entre el professorat dels centres concertats i el de l’ensenyament públic. Concretament, estableix un increment de 30 euros a partir de l’1 de setembre de 2018. Així mateix, l’Acord de reprogramació del 2016 recull el compromís d’assolir el 100 % de l’equiparació a finals del 2019 sense considerar cap sexenni ni cap trienni.

Segons un informe de la Direcció General de Personal Docent de 13 d’agost de 2018, les retribucions corresponents als nivells de segon cicle de secundària (SS), batxillerat (BC), FP de grau mitjà especialitat secundària (MS), FP de grau superior especialitat secundària (GS) i cicle formatiu programació bàsica especialitat secundària (QS) no es poden incrementar en els 30 euros prevists en l’Acord del 2016, atès que excedirien els imports del professorat de la pública i, d’acord amb un informe jurídic de la Direcció General de Personal Docent de 15 de maig de 2018, això aniria contra l’esperit de l’Acord i contra el que disposen els articles 14.2 de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als anys 2017 i 2018, que només permeten a l’Administració l’assumpció d’increments retributius amb vista a aquesta equiparació, amb el compliment dels requisits esmentats en la consideració jurídica quarta.

L’article 14.2 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, estableix el següent:

 L’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears no assumeix els increments retributius, les reduccions horàries o qualsevol altra circumstància que condueixi a superar el que preveuen els mòduls econòmics esmentats, sens perjudici que, en el marc del que estableix el punt onzè de l’Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016 esmentat en l’apartat anterior, l’Administració de la Comunitat Autònoma els reconegui expressament i n’efectuï la consignació pressupostària consegüent, amb l’informe previ i favorable de la Direcció General de Pressuposts i Finançament.

Així mateix, l’Administració no assumeix els increments retributius, fixats en conveni col·lectiu, que suposin una variació interanual superior a l’establerta en l’article 12.1 d’aquesta Llei o la que es fixi d’acord amb el que preveu la disposició addicional primera, sens perjudici que, en el marc de la consecució gradual de l’equiparació retributiva amb el personal docent dels centres públics a què fa referència l’Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016 esmentat, l’Administració de la Comunitat Autònoma els reconegui expressament i n’efectuï la consignació pressupostària consegüent, amb l’informe previ i favorable de la Direcció General de Pressuposts i Finançament.

Cal tenir en compte que hi ha disponibilitat pressupostària per l’import que s’allibera en els nivells educatius que ja han assolit el 100 % de l’equiparació i que l’Acord del 2016 estableix el compromís d’arribar al 100 % de l’equiparació retributiva a tots els nivells educatius a finals de l’any 2019.

A més, un informe de la Direcció General de Pressuposts i Finançament de 24 d’agost de 2018 aprova la redistribució dels crèdits pressupostaris del 2018 destinats a l’equiparació retributiva del professorat de l’ensenyament privat concertat amb el personal docent de l’ensenyament públic.

El 7 de setembre de 2018, el conseller d’Educació i Universitat va dictar una resolució per la qual s’aprova un increment del concepte retributiu del CRIB en els imports que recull l’annex 1 d’aquesta mateixa Resolució, que suposen un increment del CRIB el mes de setembre del 2018 per damunt dels 30 euros en els nivells educatius que no arriben al 100 % de l’equiparació retributiva, sense superar la disponibilitat pressupostària generada pels nivells que ja han assolit el 100 % de l’equiparació retributiva, la qual cosa no suposa, per tant, un increment de despesa.

D’altra banda, i també dins el marc de l’equiparació retributiva, les taules salarials dels professors de l’ensenyament públic disposen d’un complement d’insularitat superior a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera respecte del complement d’insularitat de l’illa de Mallorca per compensar la doble insularitat, i s’hi distingeix la categoria A1 de l’A2, amb una diferència respecte del complement d’insularitat de Mallorca de 10,2 euros i 15,3 euros, respectivament. L’equivalència en les categories A1 i A2 de les taules salarials del professorat de l’ensenyament públic respecte del professorat dels centres concertats és la que s’explica en l’informe de la cap del Departament de Nòmines de Centres Concertats de 13 d’agost de 2018.

Finalment, en les reunions de 7 de juny i 25 de juliol de 2018 de la Mesa de l’Ensenyament Privat Concertat es va acordar, també dins el marc de l’equiparació retributiva, establir un complement d’insularitat superior per a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera respecte del complement d’insularitat de l’illa de Mallorca per compensar la doble insularitat, tal com s’aplica al professorat de l’ensenyament públic.

L’article 29.11 de la Llei 13/2017 autoritza el Consell de Govern a modificar, mitjançant un acord, l’annex 21 d’aquesta Llei quant als conceptes i imports que s’hi estableixen.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d’Educació i Universitat, en la sessió del dia 14 de setembre de 2018 adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Modificar l’annex 21 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, amb un increment del CRIB a partir de l’1 de setembre de 2018, que es recull en l’annex 1 d’aquest Acord. Amb aquesta modificació, l’annex 21 de la Llei 13/2017 passa a tenir la redacció que consta en l’annex 3 d’aquest Acord.

Segon. Modificar l’annex 21 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, en el sentit de modificar el concepte retributiu de «complement d’insularitat» pel concepte retributiu de «complement d’insularitat de Mallorca» a partir de l’1 de setembre de 2018, mantenint els mateixos imports. Amb aquesta modificació, l’annex 21 de la Llei 13/2017 passa a tenir la redacció que consta en l’annex 3 d’aquest Acord.

Tercer. Modificar l’annex 21 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, en el sentit de crear els conceptes retributius de «complement d’insularitat d’altres illes», «complement d’insularitat d’altres illes per a diplomats» i «complement d’insularitat d’altres illes per a llicenciats» en les taules salarials del 2018 a partir de l’1 de setembre de 2018, amb l’import que s’aplica al complement d’insularitat de Mallorca incrementat en els imports que s’especifiquen en l’annex 2 d’aquest Acord. Amb aquesta modificació, l’annex 21 de la Llei 13/2017 passa a tenir la redacció que consta en l’annex 3 d’aquest Acord.

Quart. Ordenar la publicació d’aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 14 de setembre de 2018

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra

Documents adjunts