Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Núm. 8628
Correcció d’errades de l’anunci d’aprovació definitiva de modificació del Reglament de mercats de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, en el sentit d’expressar correctament la data d’aprovació definitiva

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En sessió ordinària de data 17 de maig de 2018 el Ple de l´Ajuntament va aprovar inicialment la modificació del Reglament de mercats de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Dit acord fou sotmès al tràmit d’informació pública (BOIB  núm. 65 de data 26 de maig de 2018) i, atès que no es varen presentar reclamacions, objeccions i observacions en termini esdevingué aprovat definitivament i se’n publica íntegrament el seu text a continuació:

REGLAMENT DE MERCATS DE L’AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Preàmbul

Els mercats són una iniciativa que promouen l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i els ciutadans de forma conjunta. Aquests permeten consolidar unes bases per a les relacions entre els ciutadans, a la vegada que donen lloc a una alternativa sana i pròxima a la ciutadania alhora d’adquirir productes diversos.

A més a més, comporten una millora en l’oferta en relació a la qualitat dels diferents productes que s’ofereixen i en la competitivitat dels comerços del voltant.

El municipi de Sant Llorenç des Cardassar consta de diferents nuclis, la qual cosa es tradueix en l’existència de mercats en cada un d’ells, donant així facilitat a les persones consumidores d’aquests.

La presència dels mercats origina la necessitat de regular-los de forma que serveixi els interessos generals de la ciutadania, i s’adeqüi a la normativa existent en l’actualitat.

Per aquest motiu, la modificació actual pretén adequar-se a les condicions actuals del municipi, i al mateix temps millorar el redactat per a fer-lo més transparent i pròxim a la ciutadania. Es centra, la present modificació, en la neteja de les zones de mercats, en les obligacions de les persones mercaderes i en certs punts referits als horaris i llocs de realització de l’activitat.

La present disposició neix amb la finalitat de seguir els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència redactats en l’art. 129, de bona regulació, de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Es troba en consonància amb la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, la Llei 7/1996, de 15 de gener, d’ordenació del comerç minorista, el Reial Decret 199/2010, de 26 de febrer, segons el qual es regula l’exercici de la venda ambulant o no sedentària, la Llei 17/2009, de 23 de novembre, de lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, la Llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears, y la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, d’acord amb el model que s’ha redactat, tal com consta a l’expedient que es tramita.

Així mateix, s'ha tingut en compte la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears relativa a l'ordenació de l'activitat comercial, la Llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears, la Llei 7/2014, de 23 de juliol, de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears, i a la Llei 17/2016, de 16 de desembre, de modificació de la llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears.

Article 1

1. Els dies i lloc de mercat municipal seran:

a. Els dimecres horabaixa durant els mesos de maig a octubre ambdós inclosos al nucli de sa Coma. Aquest mercat es desenvoluparà entre l’avinguda de les Palmeres i el carrer Card.

b. Els dijous matí durant tot l’any al nucli de Sant Llorenç. Exceptuant els dies 1 de gener, 25 de desembre i 10 d’agost. Aquest mercat es desenvoluparà a la plaça Nova i al carrer Major.

c. Els divendres matí durant tot l’any al nucli de Son Carrió. Exceptuant els dies 1 de gener i 25 de desembre. Aquest mercat es desenvoluparà al a plaça Mossèn Alcover.

d. Els dissabtes horabaixa dels mesos de maig a octubre, ambdós inclosos, a s’Illot, situat al carrer Gregal.

2. L’Ajuntament podrà ampliar o reduir l’extensió, la temporada i l’horari d’aquests mercats segons les necessitats de la població, i de forma justificada.

Article 2

El mercat de la zona costanera i el mercat de Sant Llorenç constaran de dues zones. A la primera zona hi haurà els productes del camp i d’alimentació. A la segona zona hi haurà les altres mercaderies.

Article 3

1. El trast és el lloc on la persona venedora desenvolupa la seva activitat de venda. Els trasts tindran sempre el caràcter eventual.

2. Les furgonetes-botiga tindran la mateixa consideració que els trasts, a efectes de compliment de la present normativa reglamentària.

Article 4

1. L’horari de descàrrega de mercaderies i de muntatge serà de 6:30h a 8:30h hores en el mercat de Sant Llorenç, En el mercat del nucli de sa Coma, serà de 15:00h a 17:30h els mesos de maig i octubre, i de 15:00h a 18:30h de juny a setembre. Les persones itinerants, que són les persones mercaderes que no disposen de lloc fix, descarregaran i faran el muntatge de 8:30h a 9:00h en el cas del mercat de Sant Llorenç, i de 17:30h a 18:00h en el cas del mercat del nucli de sa Coma. La persona mercadera que arribi fora d’aquests horaris no tindrà dret a que se li hagi reservat el seu lloc habitual i només podrà descarregar i fer el muntatge si rep autorització expressa de l’autoritat municipal.

Una vegada estiguin al lloc assignat, els vehicles seran retirats el més aviat possible, deixant-los aparcats correctament fora de la ubicació del mercat.

2. La recollida serà entre les 13:00h i les 14:30h en el mercat de Sant Llorenç i en el de Son Carrió. En el cas del mercat de sa Coma l'horari de recollida serà entre les 20:15h i les 22:15h. Aquest horari però, en els mesos de juny i setembre, serà entre les 21:15h i les 23:15h, i en els mesos de juliol i agost serà entre les 22:00h i les 00:00h. A les hores marcades com a límit els mercats hauran d’estar totalment desmuntats.

3. L’autorització general tindrà un caràcter anual. Excepcionalment es podran donar autoritzacions per períodes mes reduïts, fins i tot únicament per assistir a una celebració de qualsevol dels mercats, en aquest cas, s’entendrà implícita l’autorització amb el pagament dels drets municipals en concepte d’ocupació.

Article 5

1. Per sol·licitar un trast serà necessari no trobar-se inclòs a alguna de les incompatibilitats previstes pel reglament de contractació de les corporacions locals. A més hauran d’estar al corrent en el pagament de la Seguretat Social i de la resta d’obligacions fiscals.

2. L’adjudicació dels trasts la farà la batlia o regidoria delegada. Per poder optar a un trast s’haurà de presentar la corresponent petició al Registre Municipal, presencialment o de forma telemática. El termini de presentació de noves sol·licituds i pròrrogues serà obert durant tot l’any.

3. La batlia o regidoria delegada establiran normes, barems o criteris per a les adjudicacions, tot respectant el dret a la lliure concurrencia i seguint els següents criteris:

· La comercialització de productes gastronòmics innovadors, i que figurin dins les línies de venda autoritzades, atesa la demanda.

· La promoció de la comercialització de la producció agrícola autòctona singularment la d’índole estacional.

· La comercialització de productes de producció propia, ecològics i fets amb dignitat, d’acord als criteris de comerç just elaborats en centres, entitats, col·lectius o organismes de naturalesa benèfica i/o social, i també dels que es produeixen com a conseqüència d’activitats culturals i educatives, desenvolupades als centres docents públics o privats.

· Disposar de Carta de Mestre Artesà

4. Si el titular d’una autorització d’ocupació per període determinat no concorre al trast assignat el dia de mercat, aquest podrà ser ocupat circumstancialment per itinerants o per meitats per les persones titulars dels trasts que hi confrontin lateralment.

5. Les autoritzacions s’atorgaran sense perjudici de les obligacions de caràcter fiscal, laboral o de qualsevol altre classe que hagin de complir les persones venedores.

6. Les persones adjudicatàries de trasts, hauran de satisfer a la Corporació, els drets i taxes fixats a l’Ordenança Fiscal.

Article 6

1. L’Ajuntament facilitarà a les persones adjudicatàries un cartó acreditatiu que inclourà la fotografia de la persona interessada, la numeració del trast, el nom de la persona titular i de les persones autoritzades, les mercaderies autoritzades i l’any en curs, per això, les persones adjudicatàries hauran d’aportar, en el moment que els comuniquin l’adjudicació, una fotografia mida carnet i una fotocopia del DNI. Per aquest motiu, no podrà explotar el trast cap altra persona diferent de la persona titular, excepte els i les parents de primer grau o persones assalariades depenent de la persona titular com es reflecteix a l’article 8.b d’aquest reglament.

2. Les persones adjudicatàries hauran de tenir a disposició dels i les representants de l’Ajuntament i visible en el lloc, en tot moment, la documentació acreditativa de ser la persona titular del trast.

3. En cas de defunció o jubilació de la persona titular durant el període de la concessió es podrà traspassar el(s) trast(s) al seu o la seva cònjuge o persona hereva després d’haver-ho autoritzat la batlia o regidoria delegada.

4. En cap cas, cap persona podrà ser titular de més de tres trasts o 18 metres.

5. Les persones venedores només poden muntar en els trasts que tenen autoritzats.

6.  Si algún venedor/a, sense prèvia autorització municipal, munta la seva mercaderia en un trast diferent al que té autoritzat, el personal municipal podrà ordenar el desmuntatge i cessament de l’exercici per aquell dia de mercat. Si el trast continu no està ocupat per la persona titular o per una persona venedora itinerant, podrá ser ocupat, per meitats, pels titulars dels trasts que hi confrontin lateralment.

Article 7

1. L’explotació de trasts eventuals quedarà condicionada a l’abonament dels drets que figurin a les Ordenances Fiscals de l’Ajuntament que siguin d’aplicació. L' incompliment d’aquesta obligació comportarà la declaració de caducitat de l’ocupació. En cas que es declarés la caducitat es perdrà l’antiguitat i per obtenir nova autorització s’haurà de fer nova petició i s’hauran de pagar els drets pendents.

2. Serà a càrrec de les persones adjudicatàries la totalitat d’exaccions que figurin a les Ordenances Fiscals, així com les contribucions, tributs i resta d’arbitris exigits per l’estat, la comunitat autònoma o el municipi.

Article 8. Obligacions de les persones venedores

Les persones adjudicatàries dels trasts están obligades a:

· Complir totes les disposicions legals que siguin d’aplicació en materia d’abastament, sanitat, residus, neteja viària, policía, alimentació, comerç i demanants dels organismes, autoritats competents i autoritat municipal.

· Ocupar personalment el trast o a través dels seus empleats/des. Les podran substituir el seu o la seva cònjuge, sempre que compleixi el reglament, o si s’escau parents/es de primer grau, després d’haver-ho autoritzat l’Ajuntament.

· Emprar bon llenguatge i tenir bon comportament, entre elles i amb el públic i les persones representants de l’Ajuntament.

· Posar a la vista del públic el permís oficial (cartró), el número i la identificació del trast.

· En el termini de cinc dies quan hi siguin requerides, hauran de presentar els justificants d’estar al corrent de les seves obligacions laborals, fiscals i sanitàries, i les de caire econòmic amb l’entitat concessionària de l’explotació del mercat; a tal efecte presentaran albarans, factures o similars, acreditatius de l’origen de mercaderies i els preus d’adquisició.

· Facilitar una segona pesada, sempre que sigui demanada per les persones representants de l’Ajuntament.

· La persona titular haurà de tenir en tot moment, i a disposició de les persones representants de l’Ajuntament els justificants d’haver pagat els drets municipals,

· Avenir-se a la classificació atorgada pel que fa a l’activitat económica reconeguda i declarada, en funció del que estableixen els reglaments de règim interior i/o plecs concessionals de cada mercat.

· Les persones venedores están obligades a tenir permanentment el preu dels productes ben visibles i també l’origen del producte.

· Les persones venedores están obligades a estacionar els vehicles als llocs on determini l’autoritat municipal.

· Vendre només allò per al que s’ha sol·licitat i obtingut autorització.

· Deixar neta la zona de venda després de cada mercat. Està prohibit buidar i evacuar aigua bruta damunt les vies, en els espais lliures públics i en les zones verdes.

· No està permèsa la neteja dels estris necessaris pel desenvolupament de l’activitat a la zona de venda, a la via pública i a les zones verdes.

El dipòsit i l’abocament de fems es farà de la següent manera:

· Els residus que es generin pel desenvolupament de l’activitat s’han de separar en les diferents fraccions: fracció orgánica (dipositats dins bosses biodegradables), paper i cartró, vidre, envasos lleugers i resta (dipositats dins bosses).

· Aquests residus, una vegada separats en les diferents fraccions, hauran de ser abocats als contenidors corresponents que amb aquest fi l’Ajuntament instal·li a la via pública.

· En els contenidors instal·lats per abocar els residus produïts per l’activitat de vendre en els mercats, es prohibeix dipositar-ho residus que contenguin líquids o que puguin liquar-se (olis, greixos solidificats per baixa temperatura), així com residus tòxics i perillosos, materials en combustió i objectes voluminosos.

· Cap tipus de residus no podrà ser evacuat per la xarxa de clavegueram, fins i tot en el supòsit que s’hagi triturat prèviament i/o liquat.

A més de les obligacions anteriorment esmentades, les persones venedores de fruites, verdures, fruits secs i derivats, hauran de complir les següents normes:

1. En relació al personal:

a) Tenir carnet de manipulador/a d’aliments i sempre dur-ho damunt

b) Netedat personal i emprar roba de treball, bata blanca o blava per a les persones venedores de productes hortofructícoles

c) Tenir el número de Registre d’Indústries Agràries;

2. En relació als trasts:

a) Els productes destinats a la venda estaran a una altura mínima de 40 cm de terra, o bé en caixons de plàstic nets i desinfectats o rebutjables d’un sol ús. Els fruites secs i els productes salats hauran d’estar protegits del sol

b) Si es fan servir poals per pesar a la menuda hauran d’estar desinfectats i nets per a cada mercat

c) El dipòsit i abocament d’escombraries es farà en la forma que determini el present Reglament. Aquest dipòsit i abocament serà responsabilitat de les persones venedores.

d) Si s’utilitzen tendals o para-sols, aquests s’elevaran 2 metres com a mínim per damunt de la rasant de la calçada.

e) Els llocs han de respectar les delimitacions horitzontals i verticals del trast ubicades al paviment, en el cas del mercat de sa Coma. Les mercaderies no poden sobresortir de l’anomenada delimitació.

f) En el cas del mercat de sa Coma, deixar un espai de 50cm entre els trasts, repartit a meitats per cada venedor/a.

g) Vendre les mercaderies autoritzades al taulell municipal.

h) Assistir al mercat, si no es causa degudament justificada. La no assistència al mercat 3 vegades sense previ avís produirà la pèrdua del lloc.

i) Emprar il·luminació de baix consum energètic.

Article 9. Productes no autoritzats:

Carns, aus i caça fresca, ni refrigerada, ni congelada.

Peix i marisc fresc, refrigerat i congelat, a excepció dels que es venguin amb vehicles autoritzats isotèrmics.

Altres productes que per les seves especials característiques, i a criteri de les autoritats competents, suposin un risc sanitari.

No obstant, es permetrà la venda dels productes abans esmentats quan a parer de les autoritats sanitàries competents es disposi de les instal·lacions adequades i aquests estiguin envasats degudament.

No es permetrà la venda de productes d’imitació de cap tipus de marca.

Les autoritats sanitàries competents, en els casos excepcionals, en què motius de salut pública ho aconsellin, podran prohibir la venda de determinats productes alimentaris.

Article 10. Drets i obligacions de les persones compradores

Les persones compradores tindran dret que els donin les mercaderies en condicions de qualitat, pes, mesura i de manera higienicosanitària.

Les persones compradores que no es mostrin conformes amb el pes o mesura de les mercaderies, abans d’abandonar el mercat on les hagi comprat, haurà de donar avís a un representant o personal de l’Ajuntament perquè l’acompanyi a fer la segona pesada o repès municipal. Per a la comprovació pertinent així mateix tindrà dret a denunciar totes les deficiències que vegi, respecte a la qualitat de les mercaderies, servei i tracte per part de les persones venedores. Hi haurà una bústia per a reclamacions i suggeriments.

Queda absolutament prohibit a les persones compradores tocar o palpar les mercaderies exposades al públic, especialment aquells productes susceptibles de fàcil contaminació.

Mantenir una actitud correcta tant respecte a les persones venedores i subministradores com respecte al personal municipal i el públic concorrent.

No podran accedir ni circular pels mercats les persones captadores o venedores no autoritzades.

Article 11

El personal municipal ordenarà, com a mesura cautelar que no tindrà el caràcter de sanció, el desmuntatge i cessament de l’exercici per aquell dia de mercat d’aquells trasts les persones venedores del qual hagin tingut una brega o presentin productes en evidents males condicions.

Article 12

1. A) ES CONSIDEREN INFRACCIONS MOLT GREUS:

· Fer canvis o traspassos sense cap tipus d’autorització.

· Vendre productes no autoritzats.

· Exercir l’activitat sense la corresponent autorització.

· La comissió de dues infraccions greus en un termini d’un any.

· Haver efectuat un pes o mesuratge que es demostri incorrecte de manera clarament desproporcionada.

B) ES CONSIDEREN INFRACCIONS GREUS:

· Ocupar amb el trast més espai que l’autoritzat.

· No tenir els productes i estris nets i en condicions de qualitat.

· Incomplir els horaris marcats per fer el muntatge i el desmuntatge.

· Tenir bregues o barallar-se amb altres venedors/es.

· L’explotació del trast, o venda per persona no autoritzada.

C) ES CONSIDEREN INFRACCIONS LLEUS:

La resta d’incompliment de les obligacions establertes al present Reglament.

2. Les infraccions molt greus podran ser castigades amb una sanció econòmica de 2000 a 3000 euros, podent dur aparellada aquesta sanció la pèrdua de l’autorització anual.

Les infraccions greus seran castigades amb una sanció de 1000 a 1500 euros.

Les infraccions lleus seran castigades amb una multa de fins a 750 euros.

Article 13

1. L’Ajuntament determinarà el personal que, conforme a les necessitats del servei, prestarà les seves funcions en el mercat municipal.

2. El personal encarregat estarà a disposició de les persones usuàries del mercat amb tot allò que concerneixi al servei.

DISPOSICIÓ FINAL. ENTRADA EN VIGOR

La modificació de dit reglament fou aprovada definitivament en data 17 de maig de 2018 al no haver-se presentat reclamacions, objeccions o observacions contra el seu acord d'aprovació inicial. Entrarà en vigor una vegada que se'n publiqui el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el termini de quinze dies hàbils previst als articles 103.1 i 113.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra el present acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent a la data de publicació del present anunci, de conformitat amb l´article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Sant Llorenç des Cardassar, 13 d’agost de 2018

El batle,

Mateu Puigròs Sureda