Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 8168
Reglament del Parc Verd d'Esporles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se publicat en el BOIB núm. 70 de dia 7 de juny de 2018, anunci relatiu a l’aprovació del següent Reglament del Punt Verd d’Esporles

ÍNDEX

1. Generalitats del Parc Verd

1.1 Objectius

1.2 Definicions

1.3 Competències municipals

2. Ús i gestió

2.1 Usuaris

2.2 Horari, limitacions d’accés i dies de servei

2.3 Personal i seguiment de control

2.4 Residus admesos i no admesos

2.5 Extracció i manipulació de materials per a la reutilització

2.6 Operacions de transport dels residus

3. Règim sancionador

1. Generalitats del Parc Verd

Aquest reglament pretén regular el bon ús per part de la ciutadania de la instal·lació definida en el present document com a Parc Verd situada al costat del camp de futbol municipal.

1.2 Objectius

Els objectius del present reglament són:

1. Definir els aspectes generals relacionats amb l’ús del Parc Verd i fomentar la seva utilització i bon funcionament.

2. Fomentar la reducció, reutilització i el reciclatge del màxim percentatge dels residus domèstics.

3. Assolir els màxims nivells de qualitat en les fraccions dipositades, reduint al mínim la presència de materials impropis.

4. Prevenir els abocaments incontrolats en zones rurals.

5. Millorar la gestió dels residus urbans, en compliment i en adaptació al que s’estableix en la revisió del Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus Urbans de Mallorca (PDSGRUM) publicada al BOIB núm. 35, de 09 de març de 2006.

1.2 . Definicions

1. Residu: qualsevol substància o objecte que el seu posseïdor rebutgi o tingui la intenció o la obligació de rebutjar.

2. Residu domèstic: residus generats en les llars com a conseqüència de les activitats domèstiques. Es consideren també residus domèstics els similars als anteriors generats en serveis i indústries. S’inclouen també en aquesta categoria els residus que se generen en les llars d’aparells elèctrics i electrònics, roba, piles, acumuladors, mobles i estris així com els residus i enderrocs procedents d’obres menors de construcció i reparació domiciliària. Tindran consideració de residus domèstics els residus procedents de neteja de vies públiques, zones verdes, àrees recreatives i platges, els animals domèstics morts i els vehicles abandonats.

3. Residu Perillós: residu que presenta una o vàries de las característiques perilloses enumerades en l’annex III de la Llei 22/2011, BOE 181 de 28 de Juliol, de residus i sòls contaminats., i aquell que pugui aprovar el Govern de conformitat amb l’establert en la normativa europea o en els convenis internacionals dels que Espanya sigui part, així com els recipients i envasos que els hagin contingut.

4. Gestió, Prevenció, Reutilització, Reciclatge, el que disposa l’article 3 de la Llei 22/2011, BOE 181 de 28 de Juliol, de residus i sòls contaminats.

5. Residus de construcció i demolició, el que disposa el Reial Decret 105/2008 de 1 de febrer de 2008, per el que es regula la gestió dels residus de construcció i demolició (BOE núm. 38, de 13 de febrer de 2008) al seu article 2.

6. Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics, el que disposa l’article 2 del Reial Decret 208/2005, de 25 de febrer, sobre aparells elèctrics i electrònics i la gestió dels seus residus (BOE núm. 49, de 26 de febrer de 2005).

7. Pneumàtics Fora d’Ús, el que disposa l’article 2 del Reial Decret 1619/2005, de 30 de desembre, sobre la gestió de pneumàtics fora d’ús (BOE núm. 2 de 3 de gener de 2006).

8. Residus voluminosos: conjunt heterogeni de residus de materials molt diversos; amb la característica particular de tenir una mida gran i que no són recollits en altres fraccions.

9. Parc Verd: instal·lació vigilada, equipada i condicionada amb uns requisits adients que permet la recollida selectiva de residus d’origen domèstic, perillosos i no perillosos, que no són objecte de recollida domiciliària, alhora que pot actuar com a servei de suport per aquelles fraccions que sí disposen de recollida municipal.

10. Contenidors: són els recipients destinats al dipòsit temporal dels residus.

11. Usuari: dit de qui té dret de fer servei d’una cosa o instal·lació.

1.3 Competències municipals i/o empresa concessionària

1. Responsabilitzar-se de l’adequació de la instal·lació i de la gestió dels residus que s’hi dipositen, aportant els recursos materials i humans necessaris a l’efecte.

2. Complir i fer complir les condicions mínimes de funcionament, de seguretat i prevenció al Parc Verd.

3. Realitzar la gestió dels residus conforme a la normativa específica aplicable, atenent als sistemes i tractaments prevists als corresponents plans directors sectorials.

4. Els residus recollits són propietat de l’Ajuntament . Els objectes de valor que es puguin trobar han de ser dipositats a l’Ajuntament.

4. Disposar de bosses vermelles de rebuig (1€) i d’etiquetes (5€) per als usuaris que les vulguin adquirir.

2. Ús i Gestió

2.1.  Usuaris

Poden utilitzar el Parc Verd els ciutadans d’Esporles. És una instal·lació dissenyada especialment per a la recollida de residus domèstics, tot i que en determinades condicions s’acceptaran residus provinents d’activitats econòmiques, en aquest sentit es consideraran les següents tipologies d’usuaris:

· Serveis municipals

· Usuaris particulars: aquests tindran accés a abocar els residus que siguin considerats admissibles en els contenidors instal·lats a l’efecte.

· Usuaris professionals o generadors singulars no qualificats: usuaris generadors de residus que provenen d'activitats econòmiques, industrials o comercials:  comerços, oficines, tallers, indústries, activitats agrícoles i altres empreses de serveis, sempre i quan hi duguin les fraccions i les quantitats que els serveis tècnics municipals autoritzin en cada moment.

Els usuaris professionals podran aportar els residus en funció de les especificacions de l’Ajuntament. En línies generals,  seran aquells que no suposen una despesa extraordinària per l’Ajuntament en qualsevol dels conceptes d’emmagatzematge, transport o tractament; com per exemple RAEE, ferralla, vidre, paper, envasos, etc. Aquests usuaris no hi podran deixar residus que suposin un augment de la despesa per l’Ajuntament i que són orientativament, restes de poda, enderrocs, voluminosos o residus perillosos. En aquests casos, els productors de residus els hauran de dur directament a les plantes de tractament o bé contractar un gestor de residus autoritzat.

2.1.1. Obligacions dels usuaris

Els usuaris estaran obligats a depositar ells mateixos els seus residus als contenidors de la fracció corresponent facilitats al Parc Verd. Ho faran de la següent manera:

1. En el moment de l’entrada al recinte, cal informar al personal encarregat del material que  es porta.

2. Han de respectar i complir les instruccions del personal del servei.

3. Els materials s’han de deixar al contenidor corresponent seguint les indicacions dels cartells respectius.

4. Cal evitar que quedin restes al terra i al voltant dels contenidors. Si cau quelcom s’haurà de recollir i ficar al contenidor respectiu.

5. No es poden deixar mai residus o materials fora del recinte i s’han de respectar els horaris d’obertura al públic.

6. En tots els casos, a l’hora de portar la fracció del rebuig al Parc Verd, els usuaris hauran de pagar la taxa variable en forma de bossa vermella homologada o etiqueta municipal de rebuig.

7. La visita al recinte és farà amb cura i baix la responsabilitat dels usuaris, quedant totalment alliberat l’Ajuntament i/o l’empresa concessionària de qualsevol responsabilitat que es pogués derivar d’una manipulació indeguda dels residus al ser traslladats i abocats pels usuaris, d’una maniobra indeguda del conductor del vehicle, etc.

8. Està totalment prohibit fumar dins el Parc Verd.

2.2. Horari, limitacions d’accés i dies de servei

L’horari d’obertura al públic el determinaran els serveis tècnics municipals. L’horari podrà variar-se segons l’estació anual, i podrà ser ampliat i/o revisat per decisió de l’Ajuntament. Aquest horari es podrà conèixer a les oficines municipals.

L’accés al Parc Verd estarà limitat als vehicles, turismes i furgonetes amb un màxim de pes autoritzat de 3.500 Kg. D’aquesta limitació queden exclosos els camions de transport dels contenidors i altres vehicles autoritzats per l’Ajuntament.

2.3. El personal del Parc Verd i el seguiment de control

El recinte estarà físicament mantingut i controlat pel nombre adequat de persones contractades o subcontractades per l’Ajuntament o l’empresa concessionària del servei. Les tasques diàries de la persona o persones encarregades seran:

- Obertura i tancament  del Parc Verd.

- Registre d’entrades i sortides dels materials. Emplenar un full de control: data i hora, número matrícula, tipus de material,  adreça i DNI (per comprovar lloc residència).

- Gestió i control de les activitats que es duen a terme a l’interior, garantint la correcta disposició dels materials en el lloc adequat i de la forma reglamentada.

- Desenvolupament de les tasques administratives associades a la instal·lació.

- Control i coordinació en les tasques de retirada dels residus pels gestors.

- Impedir el dipòsit de materials no admesos.

- Impedir l’entrada als usuaris no admesos.

- Atendre als ciutadans i resoldre els seus dubtes quant a la separació dels residus en base a les directives tècniques de l’Ajuntament.

- Acompanyar als ciutadans en el dipòsit dels residus segons les tipologies de contenidors o altres separacions establertes en el recinte.

- Anotar les incidències i dubtes sense resoldre i comentar-les amb el personal tècnic de l’Ajuntament.

- Vetllar perquè el Parc Verd estigui ordenat i net.

2.4. Residus admesos i no admesos

Residus admesos:

El llistat de residus acceptats pot sofrir variacions en funció de les possibilitats de gestió de l’Ajuntament. En aquest sentit cal que l’usuari presti atenció a les indicacions que es facin a través del personal o altres canals d’informació habituals com cartells, bans, e-mails, xarxes socials municipals, aplicació informativa municipal per a dispositius mòbils etc.

1. Residus perillosos: Productes de neteja tòxics, dissolvents químics, pintures, coles i adhesius, vernissos, productes tractadors de la fusta, materials bruts de productes químics, restes de fitosanitaris, i altres productes químics obsolets o caducats així com tots els envasos contaminats que els hagin contingut.

Cal presentar-los tapats i sense que tinguin possibilitats d’escampar-se fora dels recipients destinats a acollir-los.

2. Residus de recollida domiciliària: Paper i cartró, envasos de vidre, envasos, matèria orgànica i rebuig, aquest darrer sempre dins bossa vermella homologada (taxa variable d’1€) o amb etiqueta (taxa variable de 5€),.

3. Residus d’Aparells elèctrics i electrònics de totes les gammes. S’han de dipositar amb cura dins el contenidor de manera que no s’espenyin. La segregació de les fraccions es determinarà en funció de les necessitats del gestor autoritzat. S’inclouen els residus informàtics.

4. Fluorescents i altres lluminàries. S’ha de procurar no rompre-les.

5. Restes de poda.

Les restes de fasser i/o cactus s’admeten en el Parc Verd amb les següents condicions: només fulles (no troncs), en trossos de menys de 80 cm, en bosses o en feixos fermats, i lliures de becut vermell, pagant ferratina de rebuig (taxa variable de 5€) per cada 2 bosses de 120 litres o feixos de volum similar.

6. Roba. Ha de ser roba neta i en bon estat, s’ha de dur en bosses i deixar dins el contenidor corresponent.

7. Residus voluminosos: mobles i altres residus sense contenidor específic i de grans dimensions que no caben als contenidor de rebuig. S’han de dipositar dins la caixa corresponent.

8. Olis minerals i vegetals: en el seu respectiu contenidor, es procurarà que no es vessi, i que no es mesclin els diferents tipus d’oli.

9. Amiant: està prohibit trossejar-lo. S’ha de dipositar dins la saca corresponent.

10. Piles alcalines i de botó. S’han de dipositar per separat al contenidor habilitat pel sistema de gestió corresponent.

11. Restes d’enderrocs o d’obra, nets d’altres materials i dins bosses específiques per enderrocs (0,04m3),  pagant una ferratina de rebuig (taxa variable de 5€) per cada dues bosses. Es poden deixar un màxim de 4 bosses (0,16 m3 ).

L’Ajuntament podrà acceptar altres tipus de residus o bé prescindir d’algun d’ells en funció de les necessitats i de les evolucions de les diferents normatives relatives als residus.

Residus no admesos:

1. Restes de medicaments i residus sanitaris procedents de clíniques, hospitals, farmàcies o veterinaris.

2. Restes d’animals morts, residus ramaders i agrícoles i excrements d’animals.

3. Residus d’activitats mineres o extractives.

4. Residus radioactius.

5. Residus explosius.

6. Vehicles fora d’ús i pneumàtics.

7. Residus industrials i aquells procedents de generadors no autoritzats.

8. Qualsevol altre residu que es pot considerar perillós i/o inadequat pel seu emmagatzematge al Parc Verd.

En general els residus s’han de presentar en les quantitats que es produeixen habitualment en un habitatge. Si s’han emmagatzemat residus durant un temps o bé es vol aportar una gran quantitat de material per renovació de mobiliari o mudança, és obligatori contractar els serveis d’un gestor de residus.

2.5. Extracció i manipulació de materials per a la reutilització

En cap cas, els usuaris particulars ni professionals poden treure residus  de qualsevol tipus del Parc Verd.

No està permès manipular, desballestar o transformar residus al Parc Verd.

Els objectes que aportin les persones usuàries del Parc Verd i que siguin susceptibles per a la reutilització es lliuraran directament al personal operari del Parc Verd; el qual confirmarà que estan en bon estat per donar-li un segon ús. En cas afirmatiu, ho separarà per tal que se destini a la reutilització. L’empresa gestora de reutilitzar el material serà exclusivament la contractista del servei de gestió del Parc Verd.

2.6. Operacions de transport dels residus

El transport dels residus serà realitzat per gestors autoritzats.

El personal del Parc Verd haurà de planificar i coordinar els terminis pel buidat de contenidors i operacions de retirada dels residus recollits, per tal de mantenir les instal·lacions i equipaments en totes les condicions aptes pel seu bon funcionament.

Les empreses gestores hauran de respondre amb prestesa i en base a les clàusules que marquin els seus contractes per tal de no mantenir els contenidors saturats.

Les empreses transportistes hauran de lliurar els albarans al vigilant del Parc Verd i lliurar mensualment per correu electrònic a l’Ajuntament i en format compatible i modificable un informe amb els transports fets a on hi constarà:

1. Matrícula del camió

2. Data i hora

3. Tipus de residu

4. Número d’albarà (ha de correspondre amb l’albarà que s’ha de lliurar obligatòriament a l’operari del Parc Verd)

5. Pes

El transport dels residus es realitzarà, en tots els casos, complint les mesures de prevenció de riscos i accidents que hi escaigui i complint la normativa específica que pertoqui sobre transport de residus sense posar en perill la salut humana ni perjudicar el medi ambient en general.

No es sobrepassaran les capacitats màximes dels contenidors, ni els terminis màxims d’emmagatzematge legalment establerts, en especial pel cas dels residus perillosos.

3. Règim sancionador

En tot el que es refereix a l’incompliment del que es regula en la present norma, s’aplicarà la responsabilitat administrativa i règim sancionador regulats per l’ordenança municipal de residus i per les disposicions regulades a la Llei 22/2011, BOE 181 de 28 de Juliol, de residus i sòls contaminats.

I havent transcorregut el termini d’exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l’esmentat anunci sense que s’hagi presenta cap reclamació o suggerència, s’entén de conformitat amb el que disposa l’art. 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s’aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovades.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d’acord amb l’art. 17 de l’esmentat text legal

 

Esporles, 25 de juliol de 2018

La Batlessa,

Maria Ramon Salas