Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
SERVEI DE SALUT DE LES ILLES BALEARS
Núm. 7587
Proposta de resolució i resolució al director general d’acceptació de la cessió d’ús del programa informàtic Farmis_Oncofarm® de l’IDISBA al servei de Salut de les Illes Balears
Fets
1. El 17 de setembre de 2014 es va signar el conveni entre el Servei de Salut de les Illes Balears i la Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears Ramon Llull (actualment IDISBA) per implementar el “Projecte Talaiot” amb la finalitat de garantir la qualitat i la seguretat terapèutica dels pacients oncohematològics als hospitals de les Illes Balears. El programari associat, Farmis_Oncofarm®, es va valorar en 101.290 €.
2. El 28 de maig de 2018, el director gerent d’IDISBA va cedir l’ús de Farmis_Oncofarm® al Servei de Salut per mantenir la prestació del servei i el 29 de maig de 2018 es va iniciar el procediment administratiu per formalitzar l’acceptació de la cessió d’ús de Farmis_Oncofarm® al Servei de Salut.
3. El 14 de juny de 2018, el secretari general del Servei de Salut va informar favorablement sobre l’acceptació de la cessió d’ús.
Fonaments de dret
De caràcter general
1. Llei 6/2001, d’11 d’abril, de patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
2. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
3. Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears.
4. Llei 33/2003, de 3 de novembre, de patrimoni de les administracions públiques.
5. Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
6. Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú.
7. Llei 40/2015, d’1 d’octubre, del règim jurídic del sector públic.
8. Reial decret 1373/2009, de 28 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament general de la Llei 33/2003, de 3 de novembre.
9. Decret 127/2005, de 16 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei 6/2001.
10 Decret 39/2006, de 21 d’abril, pel qual s’aproven els Estatuts de l’ens públic Servei de Salut de les Illes Balears.
11. Decret 12/2015, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
12. Decret 81/2015, de 25 de setembre, pel qual s’estableix l’estructura orgànica bàsica del Servei de Salut de les Illes Balears.
De caràcter particular
1. En l’ordenació jurídica espanyola, el dret a la protecció de la salut està reconegut expressament per la Constitució de 1978, que atribueix als poders públics l’organització i la tutela de la salut pública per mitjà de les mesures que es considerin oportunes, tant en erl vessant preventiu com en el de prestació d’assistència sanitària pròpiament dita.
2. En l’àmbit de les Illes Balears, l’article 10.14 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la comunitat autònoma la competència exclusiva en matèria de sanitat i, en l’article 12.8, la funció executiva sobre la gestió de l’assistència sanitària de la Seguretat Social. Posteriorment, la Llei 5/2003 recull les accions relacionades amb la salut dels ciutadans, de manera integral i integrada, formula els drets dels usuaris en els processos assistencials en l’àrea sanitària, ordena els recursos sanitaris territorialment i de manera funcional, i enumera les accions del sistema sanitari públic.
3. L’article 3 de la Llei 5/2003 n’estableix els principis informadors:
Article 3. Principis informadors
La regulació continguda en aquesta llei s’inspira en els principis següents:
a) Universalització de l’atenció sanitària per a tots els ciutadans de les Illes Balears.
b) Concepció integral de la salut, de forma que comprengui activitats de promoció, educació sanitària, prevenció, assistència, rehabilitació, investigació i formació, tenint en compte els aspectes biològics, psicològics, socials i ecològicoambientals.
[…]
d) Eficàcia i eficiència en la gestió dels recursos sanitaris, amb incorporació de la millora continuada de la qualitat, mitjançant l’acreditació i l’avaluació continuada.
e) Descentralització, desconcentració, coordinació i responsabilitat en la gestió, d’acord amb una concepció integral i integrada del sistema sanitari balear.
[…]
g) Participació dels professionals en l’organització i en l’ús racional de tots els recursos necessaris per a la bona pràctica clínica, basada en l’evidència científica.
4. Més endavant, l’article 34.3 (“Actuacions d’avaluació i millora contínua de la qualitat”) estableix que “l’administració sanitària vetllarà per la millora contínua de la qualitat en la prestació de serveis sanitaris, mitjançant l’establiment de programes específics i el seguiment del seu compliment pels serveis i centres assistencials”.
5. L’article 2 del Decret 39/2006 estableix els objectius fonamentals del Servei de Salut:
Article 2. Objectius fonamentals
Són objectius fonamentals del Servei de Salut:
a) Participar en la definició de les prioritats de l’atenció sanitària a partir de les necessitats de salut de la població i donar efectivitat al catàleg de prestacions i serveis que es posarà al servei de la població amb la finalitat de protegir la salut.
b) Distribuir, de manera òptima, els mitjans econòmics assignats al finançament dels serveis i prestacions sanitàries.
c) Garantir que les prestacions es gestionin de manera eficient.
d) Garantir, avaluar i millorar la qualitat del servei al ciutadà, tant en l’assistència com en el tracte.
e) Promoure la participació dels professionals en la gestió del sistema sanitari de les Illes Balears i fomentar la motivació professional.
f) Fomentar la formació, la docència i la investigació en l’àmbit de la salut.
6. L’article 3 de la mateixa norma estableix les funcions del Servei de Salut:
Article 3. Funcions
1. Per a la consecució dels seus objectius, el Servei de Salut, en el marc de les directrius i prioritats de la política sanitària general, d’acord amb els criteris generals establerts en la planificació sanitària corresponent, desenvoluparà les funcions següents:
a) La gestió del conjunt de prestacions sanitàries a partir de les necessitats de salut de la població, d’acord amb les determinacions del Pla de salut de les Illes Balears.
b) La gestió i administració dels centres, serveis i establiments de promoció i protecció de la salut i de prevenció i atenció sanitària i sociosanitària integrats i adscrits orgànica i funcionalment al Servei de Salut, regulant i potenciant la seva autonomia de gestió.
c) L’assistència sanitària d’atenció primària, especialitzada i d’urgència.
d) La gestió dels recursos humans, materials i financers que se li assignin per complir les funcions que li són pròpies.
e) L’execució i, en el seu cas, coordinació dels programes de docència i investigació.
2. Per al desenvolupament més eficaç de la seva gestió, el Servei de Salut pot:
a) Exercir-ne les funcions directament i a través dels organismes dependents d’aquest, d’acord amb la legislació reguladora del sector públic.
b) Formalitzar acords, convenis o altres fórmules de gestió integrada o compartida amb altres entitats públiques i privades, encaminades a una òptima coordinació i a un millor aprofitament dels recursos sanitaris disponibles.
[…]
4. Els centres vinculats a la xarxa pública d’hospitals del sistema sanitari públic de les Illes Balears quedaran sotmesos als mateixos controls sanitaris, administratius i econòmics que els hospitals públics, sens perjudici que el centre vinculat mantingui la titularitat plena dels seus establiments, serveis i instal·lacions, i de les relacions laborals del seu personal.
Proposta de resolució
Per tot això propòs al director general del Servei de Salut que dicti una resolució en els termes següents:
1. Acceptar la cessió d’ús de Farmis_Oncofarm® de l’IDISBA al Servei de Salut a fi de mantenir la prestació del servei.
2. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 26 de juny de 2018
El subdirector de Pressupostos i Gestió de la Despesa
Andreu A. Díaz Rubio
Conforme amb la proposta. En dict resolució
El director general
Julio Miguel Fuster Culebras