Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'INNOVACIÓ, RECERCA I TURISME

Núm. 6766
Resolució d’ 1 de juny de 2018 de la consellera d’Innovació, Recerca i Turisme per la qual s’aprova la convocatòria d'ajuts per a pimes i agrupacions sense ànim de lucre que facin activitats de recerca, desenvolupament tecnològic o innovació per a dur a terme accions en matèria de transferència del coneixement i activitats innovadores

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS: 402070

CONVO 2018/1572

En aplicació de la Llei 7/1997, de 20 de novembre, de la recerca i del desenvolupament tecnològic, el Govern de les Illes Balears ha elaborat el Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears 2013-2017, (Pla CTIE) vigent en la actualitat, aprovat pel Consell de Govern de 8 de novembre de 2013, amb la finalitat d’impulsar i reforçar de manera coordinada i conjunta el sistema d’R+D+I de les Illes Balears.

Els objectius particulars del Pla són reforçar, en l’àmbit de les Illes Balears, les capacitats i l’eficiència del sistema d’innovació, fomentar la investigació científica i tecnològica amb èmfasi especial en àrees temàtiques d'interès estratègic per a les Illes Balears, promoure la innovació a les empreses, enfortir el capital social, reforçar la relació entre els agents del sistema i fomentar la cultura científica i l'interès social per la ciència, la tecnologia, la innovació i l'emprenedoria. Les àrees estratègiques considerades d’especial interès i rellevància al nou pla són la ciència i la tecnologia marina, les ciències biomèdiques i les ciències de la salut, el turisme, el medi ambient i els continguts digitals basats en el coneixement.

En el marc de la nova estratègia de creixement «Europa 2020» de la UE, l’especialització intel·ligent i el desenvolupament d’una economia basada en el coneixement i la innovació emergeixen com a element clau per ubicar les polítiques d’innovació. Així, cada estat membre i cada regió europea ha de disposar d’una estratègia d’especialització amb l’objectiu de concentrar els recursos disponibles en les àrees d’activitat econòmica i d’innovació en les quals tingui un avantatge competitiu més prometedor. En aquest marc, l’Estratègia Regional de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) es considera una agenda integrada de transformació econòmica territorial, en la qual es preveu facilitar l’accés de les empreses, especialment de les pimes, a la innovació, el coneixement i les tecnologies que es desenvolupen en els àmbits nacional o internacional a través de xarxes i clústers. Els sectors emergents i transformadors detectats del procés de descobriment emprenedor durant l’any 2016 s’han inclòs a la versió actualitzada de la RIS 3 a l’any 2017 (RIS3 actualitzada 2017).

Mitjançant el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 (DOUE núm. 347, de 20 de desembre), s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca. Així mateix, mitjançant aquest Reglament també s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca per al període 2014-2020, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell.

El Reglament (UE) núm. 1301/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 (DOUE núm. 347, de 20 de desembre), regula l’aplicació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), tracta sobre disposicions específiques relatives a l’objectiu d’inversió en creixement i ocupació, i deroga el Reglament (CE) núm. 1080/2006.

Segons la consideració núm. 5 del Reglament (UE) núm. 1301/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el FEDER ha de contribuir a l’estratègia de la Unió per a un creixement intel·ligent sostenible i integrador, que permeti garantir una major concentració de l’ajuda del FEDER en les prioritats de la Unió. Depenent de la categoria de les regions beneficiàries, l’ajuda del FEDER, d’acord amb l’objectiu d’inversió en creixement i ocupació, ha de concentrar-se en la recerca i la innovació, les tecnologies de la informació i de la comunicació, les petites i mitjanes empreses (pimes) i el foment d’una economia de baix nivell d’emissió de carboni.

D’altra banda, l’Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, per la qual s’aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional per al termini 2014-2020 (BOE nº 315, de 30 de desembre de 2016). Les actuacions subvencionables previstes en aquesta convocatòria estan cofinançades en un 50 % amb càrrec al Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 de les Illes Balears.

Les ajudes concedides mitjançant aquesta resolució compleixen les condicions del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat. Per tant, estan exemptes del requisits i exigències del Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013 relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de mínimis.

L’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia, de 26 de gener de 2010, estableix les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació. D’acord amb l’article 6 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, aquesta convocatòria està inclosa dins el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per als exercicis 2018-2020.

Dia 10 de març de 2018 s’ha publicat (BOIB núm. 31) l’Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018 pel qual s’aprovà el Pla estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020. Entre les subvencions recollides en el Pla Estratègic es troba la convocatòria d'ajuts per a pimes i agrupacions sense ànim de lucre que facin activitats de recerca, desenvolupament tecnològic o innovació per a dur a terme accions en matèria de transferència del coneixement i activitats innovadores.

Mitjançant el Decret 8/2015, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, es determina la composició del Govern i s’estableix l’estructura orgànica bàsica de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret 12/2015, de 2 de juliol, modificat pel Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix les competències en matèria d'innovació, recerca, desenvolupament i transferència del coneixement a la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme

El Decret 9/2015, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, disposa el nomenament de membres del Govern de les Illes Balears.

El Consell de Govern, en la sessió de 27 de abril de 2018, va atorgar l’autorització prèvia per tramitar l’expedient d’aquesta convocatòria de subvencions.

El  23 de maig de 2018 l’interventor general va emetre informe de fiscalització prèvia limitada de conformitat de la Resolució de Convocatòria.

Per tot això, en el marc de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, de la Llei 7/1997, de 20 de novembre, de la recerca i del desenvolupament tecnològic, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, havent considerat la disponibilitat pressupostària per a l’exercici de 2018 i els informes previs del Servei Jurídic de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme i de la Direcció General de Pressuposts i Finançament, amb la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i d’acord amb el que disposen l’article 15 del Text refós de la Llei de subvencions i l’article 5 de l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, dict la següent.

Resolució

1. Aprovar la convocatòria per a la concessió de subvencions per al període 2018-2019-2020, per dur a terme accions en matèria de transferència del coneixement i activitats innovadores amb les especificacions i els requisits que preveuen els annexos d’aquesta Resolució.

2. Aprovar els termes de la convocatòria que consta en l’annex 1, d’acord amb les bases reguladores que estableix l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 (BOIB núm. 25, de 13 de febrer).

3. Publicar aquesta Resolució, que tindrà efectes l’endemà d’haver estat publicada, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la persona titular de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l’article 123 i 124 de la llei 39/2015, de 1 de octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, 1 de juny de 2018

La consellera d’Innovació, Recerca i Turisme
Isabel Busquets Hidalgo

 

ANNEX 1

TÍTOL I
BASES GENÈRIQUES DE LA CONVOCATÒRIA

1. Objecte

Les ajudes objecte de la present convocatòria tenen com a finalitats el foment d’actuacions en matèria de transferència del coneixement i activitats innovadores de persones físiques i/o jurídiques privades que responguin a la definició de petita o mitjana empresa (PIME) i de les associacions privades sense ànim de lucre que tinguin com objecte, entre d’altres, la Recerca, el Desenvolupament tecnològic i/o la Innovació.

Les sol·licituds han de contribuir, per considerar-les, a l’execució de l’Estratègia Regional de Recerca i Innovació per l’Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) i ser considerades d’interès i rellevància pel Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria (PCTIE) de les Illes Balears 2013-2017, d’acord amb els criteris d’avaluació de la base 3 dels títols II i III.

2. Bases reguladores

Les subvencions objecte d’aquesta convocatòria es regeixen per l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia, de 26 de gener de 2010, per la qual s’estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació, publicada en el BOIB núm. 25, de 13 de febrer de 2010.

3. Finalitat i àmbit objectiu

3.1. Poden ser objecte d’ajuda les actuacions incloses en alguna de les línies o tipologies de finançament següents, dins els límits i requisits establerts a la convocatòria i segons les definicions estipulades a l’annex 6, i al Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014 :

A. Foment de la innovació per a PIMEs.

B. Ajudes per a accions de recerca  i desenvolupament de PIMEs i Associacions sense ànim de lucre.

Per a cada actuació es farà una sol·licitud individual. El sol·licitant indicarà a la sol·licitud el tipus d’ajuda. Si la Comissió Avaluadora determina que la classificació que ha fet el sol·licitant no és correcta, podrà classificar-la a la categoria correcte, i ho comunicarà al sol·licitant a la proposta de resolució.

3.2 La present convocatòria està formada per sis annexos:

ANNEX 1.

TÍTOL I. BASES GENÈRIQUES DE LA CONVOCATÒRIA.

TITOL II. FOMENT DE LA INNOVACIÓ PER A PIMES.

TÍTOL III. AJUDES PER A ACCIONS DE RECERCA  I DESENVOLUPAMENT  DE PIMES I ASSOCIACIONS SENSE ÀNIM DE LUCRE 

ANNEX 2 disponible a la web de la Direcció General d'Innovació i Recerca a http://dgrdi.caib.es.

SOL·LICITUD.

INFORME DE L’ACTUACIÓ.

PRESSUPOST.

DESGLOSSAMENT PER A ACTUACIONS COORDINADES, DIVISIÓ DE LA DESPESA PER ENTITATS I CONCEPTES.

ACORD DE COL·LABORACIÓ.

INFORME DE L’ENTITAT.

INFORMACIÓ DEL PERSONAL AMB FUNCIONS RDI.

DECLARACIÓ RESPONSABLE.

DECLARACIÓ RESPONSABLE DE TIPUS I AUTONOMIA DE L’EMPRESA.

DECLARACIÓ EXPRESSA D'ALTRES AJUTS.

DECLARACIÓ DE VERACITAT DE LES DADES BANCÀRIES.

ANNEX 3 disponible a la web de la Direcció General d'Innovació i Recerca a http://dgrdi.caib.es.

SUBCONTRACTACIÓ.

ANNEX 4 disponible a la web de la Direcció General d'Innovació i Recerca a http://dgrdi.caib.es.

ACCEPTACIÓ/RENÚNCIA DE LA SUBVENCIÓ ATORGADA.

ANNEX 5 disponible a la web de la de la Direcció General d'Innovació i Recerca a http://dgrdi.caib.es.

JUSTIFICACIÓ.

COMPTE JUSTIFICATIU.

FULLA DE SERVEI.

ANNEX 6 disponible a la web de la Direcció General d'Innovació i Recerca a http://dgrdi.caib.es.

DEFINICIONS.

4. Beneficiaris

4.1 Poden ser beneficiàries de les ajudes previstes en aquesta convocatòria:

a. Les persones físiques i/ o jurídiques privades que responguin a la definició de petita o mitjana empresa (PIME). Les empreses podran accedir a les ajudes dels títols II i III.

c. Les associacions sense ànim de lucre podran accedir a les ajudes del títol III.

c. Dues o més de les anteriors entitats poden cooperar entre elles per dur a terme actuacions coordinades per realitzar actuacions en cooperació. En aquest cas, cadascun dels components ha de realitzar un mínim del 20% de l’actuació, tots es consideraran beneficiaris i responsables davant l’Administració pública, i la Resolució de concessió determinarà la subvenció concedida per a cada part. L’agrupació ha de signar un acord de col·laboració (annex 1), en el qual s’identifiqui un interlocutor amb l’Administració, i cada membre de la mateixa respondrà solidàriament dels altres. En actuacions coordinades, totes les entitats han de complir les condicions per ser beneficiari, en cas contrari, es desestimarà el conjunt dels sol·licitants en col·laboració, però en cap cas no podran estar vinculades o associades entre elles d’acord amb el punt 4.2.d.

4.2 Es considerarà empresa tota entitat, independentment de la forma jurídica, que exerceixi una activitat econòmica. En particular, es consideraran empreses les entitats que exerceixin una activitat artesanal o altres activitats a títol individual o familiar, així com les societats de persones i les associacions que exerceixin una activitat econòmica de forma regular.

Les categories d'empreses que poden ser beneficiaris a aquest convocatòria són:

a. Mitges empreses: empreses que ocupen menys de 250 persones i el volum de negoci anual de les quals no excedeix de 50 milions d’euros, o el balanç general anual no excedeix de 43 milions d’euros.

b. Petita empresa: empresa que ocupa menys de 50 persones i el volum de negocis anual de les quals o el balanç general anual no supera els 10 milions d’euros.

c. Microempresa: empresa que ocupa menys de 10 persones i el volum de negocis anual de les quals o el balanç general dels quals anual no supera els 2 milions d’euros.

d. Les entitats, per considerar-se PIME, han d`èsser autònomes, o, si estan associada o vinculada a una altra entitat o societat, ha de complir en el seu conjunt les condicions de l’apartat a. Es considera que hi ha vinculació / associació si l’entitat sol·licitant té una participació superior al 25% del capital o dels drets de vot en una o més empreses i/o hi ha tercers que tinguin interessos del 25% o més del capital o dels drets de vot en l’entitat.

4.3 Queden expressament excloses d'aquesta convocatòria les administracions públiques i els col·legis professionals.

4.4 Els beneficiaris han de complir els requisits específics següents:

a. Han de tenir una oficina o domicili social en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

b. L’actuació objecte de subvenció s'ha de desenvolupar a les Illes Balears.

c. Han d’estar  vàlidament constituïdes de conformitat amb la normativa vigent i inscrites en el Registre corresponent; disposar de l’organització, l’estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l’actuació objecte de subvenció.

d. Les associacions sense ànim de lucre han de recollir en els seus estatuts activitats de Recerca, Desenvolupament i/o Innovació com un dels seus objectius.

4.5 En cap cas podrà concertar el beneficiari l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb persones o entitats vinculades amb ell.

A efectes del que disposa l'article 38.7.d) de la Text refós de la Llei de subvencions es considera que existeix vinculació amb aquelles persones físiques o jurídiques en qui es presenti alguna de les circumstàncies enumerades a continuació, d’acord amb l'article 68.2 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions:

a) Persones físiques unides per relació conjugal o persones lligades amb anàloga relació d'afectivitat, parentiu de consanguinitat fins a quart grau o d'afinitat fins a segon grau.

b) Les persones físiques i jurídiques que tinguin una relació laboral retribuïda mitjançant pagaments periòdics.

c) Ser membres associats del beneficiari segons es refereix l'apartat 2 i membres o partícips de les entitats sense personalitat jurídica segons es refereix l'apartat 3 de l'article 11 de la Llei General de Subvencions.

d) Una societat i els seus socis majoritaris o els seus consellers o administradors, així com els cònjuges o persones lligades amb anàloga relació d'afectivitat i familiars fins a quart grau de consanguinitat o d'afinitat fins a segon grau.

e) Les societats que, d'acord amb l'article 4 de la Llei 24/1988, de 28 de juliol, reguladora del Mercat de Valors, reuneixin les circumstàncies requerides per formar part del mateix grup.

f) Les persones jurídiques o agrupacions sense personalitat i els seus representants legals, patrons o els qui exerceixin la seva administració, així com els cònjuges o persones lligades amb anàloga relació d'afectivitat i familiars fins al quart grau de consanguinitat o d'afinitat fins al segon.

g) Les persones jurídiques o agrupacions sense personalitat i les persones físiques, jurídiques o agrupacions sense personalitat, en base a les normes legals, estatutàries o acords contractuals tinguin dret a participar en més d'un 50 per cent en el benefici de les primeres.

4.6 No poden ser beneficiaris de les subvencions les persones o entitats que puguin ser considerades en crisis d’acord amb l’ establert a les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals a salvament i de reestructuració d’empreses en (2004/C 244/02) ni les que estiguin subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el Mercat Comú.

4.7 D’acord amb el que disposa l’article 10.1 e) del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es considerarà que els beneficiaris es troben al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social quan es verifiqui el que disposa l’article 38 del Decret 75/2004, de 27 d’agost, de desenvolupament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, així com els articles 18 i 19 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La circumstància d’estar al corrent de les obligacions tributàries, estatals i autonòmiques, i amb la Seguretat Social, haurà de quedar acreditada amb la sol·licitud i també en el moment del pagament.

4.8 De conformitat amb el que disposa l’article 27 de la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona, tampoc no podran ser beneficiaris de les subvencions previstes en aquesta Resolució les persones jurídiques sancionades o condemnades per resolució administrativa o sentència judicial fermes per discriminació salarial, assetjament moral o qualsevol altre tipus de tracte desigual, per raó de sexe, en l’àmbit de les relacions laborals.

4.9 Les condicions per ser beneficiaris d'aquests ajuts s'hauran de mantenir tant en la presentació de la sol·licitud, com en el moment de la concessió, com en el del pagament i, en general, durant tot el procés de tramitació de l'ajuda fins a la seva justificació.

5. Efecte incentivador de l’ajuda

5.1 D'acord a l'establert en l'article 6 del Reglament (UE) n.º 651/2014, es considerarà que les ajudes tenen efecte incentivador si la sol·licitud d'ajuda s'ha presentat abans del començament de l’actuació.

5.2 Es produeix un efecte incentivador quan les ajudes canvien el comportament d'una empresa de tal manera que aquesta emprengui activitats complementàries que no realitzaria, o que, sense les ajudes, realitzaria d'una manera limitada o diferent. No obstant això, les ajudes no han de subvencionar els costos d'una activitat en les quals l'empresa incorreria de totes maneres ni han de compensar el risc empresarial normal d'una activitat econòmica.

5.3 La data d'inici de l’actuació presentada no ha d'entendre's merament com una data a partir de la qual es poden imputar despeses, sinó realment com la data de començament de les activitats.

 

6. Import màxim i crèdits pressupostaris als quals s’imputa

6.1 L’import màxim que es destina a aquesta convocatòria és de dos milions set-cents cinquanta mil euros (2.750.000,00 €) amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es poden augmentar els imports d’aquesta convocatòria.

L’assignació pressupostària té caràcter pluriennal i la distribució màxima per anualitats és la següent:

- Any 2018: 0,00 euros

- Any 2019: 1.000.000 euros, distribuïts de la següent manera:

-800.000,00 euros a càrrec de la partida pressupostària 12501 542A01 47000 fons finalista 31110, sempre que hi hagi crèdit suficient

-200.000,00 euros a càrrec de la partida pressupostària 12501 542A01 48000 fons finalista 31110, sempre que hi hagi crèdit suficient

- Any 2020: 1.750.000 euros, distribuïts de la següent manera:

-1.550.000,00 euros a càrrec de la partida pressupostària 12501 542A01 47000 fons finalista 31110, sempre que hi hagi crèdit suficient

-200.000,00 euros a càrrec de la partida pressupostària 12501 542A01 48000 fons finalista 31110, sempre que hi hagi crèdit suficient

6.2 Atès que aquesta subvenció s’imputa a més d’una partida pressupostària, l’assignació és vinculant per l’import total i no per cada partida. Aquesta vinculació està condicionada per les limitacions pressupostàries del crèdit disponible i per les pròpies dels expedients de modificació de crèdit que estableixen les normes pressupostàries que hi són aplicables.

6.3 Les subvencions esmentades seran cofinançades amb càrrec al Programa Operatiu dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 de les Illes Balears en un 50%, i amb càrrec al fons de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en un 50%.

6.4 Els recursos econòmics es concediran de major a menor per puntuació, d’acord amb els criteris d’avaluació establerts a cada títol fins a l’esgotament del crèdit disponible, independentment de la línea d’ajudes.

6.5 En el cas que es vulgui augmentar la dotació de la partida pressupostària a la qual s’imputa aquesta convocatòria, s’ha de fer mitjançant una resolució del conseller d’Innovació, Recerca i Turisme.

7. Actuacions compatible al mercat comú europeu, ajudes exemptes de mínims.

7.1 Les ajudes concedides mitjançant aquesta resolució, excepte allò establert al paràgraf següent, compleixen les condicions del Reglament (CE) Nº Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel que es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (Reglament general d’excepció de categories). Per tant, estan exemptes dels requisits i exigències del Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013 relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

7.2 Les ajudes concedides per aquesta convocatòria estan cofinançades en un 50% amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa Operatiu de les Illes Balears 2014-2020.

8. Terminis

8.1. El termini de presentació de sol·licituds serà de 30 dies hàbils des de l’endemà de la publicació de la Resolució i el seu extracte al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

8.2 El termini executiu de les actuacions objecte d'aquesta subvenció comprendrà des de la data de sol·licitud de l’ajuda fins a la data d’acabament prevista a la resolució de concessió, que no podrà ser superior al 15 de setembre de 2020. Seran subvencionables les despeses derivades de l’execució de l’actuació subvencionada realitzades en aquest període executiu i pagades abans de la data màxima de justificació.

8.3. Es considerarà la data de sol·licitud la data del registre d’entrada. La data d’inici de les activitats no pot ser anterior a la data de sol·licitud, d’acord amb l’efecte incentivador de la base 5.

8.4. El període de justificació serà de quinze dies des de la finalització del període d'execució de l’actuació o acció, que serà establert en la Resolució de concessió, el qual no podrà ésser posterior 30 de setembre de 2020.

 

9. Sol·licituds i documentació

9.1 Les persones i/o entitats interessades que compleixen els requisits prevists en aquesta convocatòria han de presentar les sol·licituds d’ajuda, d’acord amb el models inclosos als annexos d’aquesta Resolució, disponibles a la pàgina web <http://dgrdi.caib.es>, adreçades al director general d’Innovació i Recerca. S’han de presentar, correctament emplenades, en el registre de la Direcció General d’Innovació i Recerca, en el registre de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme o a qualsevol dels registres prevists a la Llei 39/2015 d’1 d’octubre, del procediment administratiu.

9.2 La documentació de la sol·licitud, a més d’en paper, es lliurarà en format digital.

9.3 La presentació de la sol·licitud suposa per a cada interessat que:

a. Accepta el contingut d’aquesta convocatòria, així com les bases reguladores establertes en l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 i la resta de normativa que hi sigui aplicable.

b. Autoritza la Direcció General d’Innovació i Recerca perquè, si és procedent, comprovi directament que està al corrent de pagament de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant la Comunitat de les Illes Balears i l’Administració de l’Estat.

9.4 A més de la documentació especificada a cada una de les modalitats previstes en el títol respectiu, amb la sol·licitud cada beneficiari ha de presentar la documentació que s’indica a continuació:

a. Sol·licitud; memòria de l’actuació; pressupost; acord de col·laboració (si n’hi ha); memòria de l’/es entitat/s; informació sobre personal amb funcions R+D+i; declaracions responsables; i subcontractació si es necessari (Models dels annexos 2 i 3).

b. Fotocòpia del/s document/s d’identitat fiscal NIF/CIF de l/es entitat/s sol·licitant/s.

c. Fotocòpia del document constitutiu de l’/les entitat/s i dels estatus socials degudament inscrits en el registre corresponent, en els quals haurà de constar de forma explícita, si n’és el cas, que no tenen ànim de lucre, que el seu objecte, entre d’altres, és la Recerca, el Desenvolupament i/o la Innovació i que el seu domicili social es troba a les Illes Balears.

d. Si el document del punt anterior no ho especifica, fotocòpia del document acreditatiu del poder del/s representant/s o persona/es que signa a la sol·licitud. Aquesta acreditació ha d’estar en vigor en el moment de la sol·licitud.

f. Si els estatus socials no ho especifiquen, fotocòpia del document acreditatiu de residència o l’existència d’una seu a l’àmbit de les Illes Balears.

g. Les declaracions responsables següents, d’acord amb els models inclosos en l’annex 2:

I. De compliment de les obligacions previstes en l’article 15 de l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 per la qual s’estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació.

II. De no incórrer en cap causa de prohibició o d’incompatibilitat per percebre la subvenció, de conformitat amb la normativa aplicable.

III. De tots els ajuts i les subvencions, sol·licitats o concedits, de qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionats amb l’actuació de la sol·licitud, o totes aquelles sotmeses al règim i normativa de minimis.

IV. De no haver iniciat l’execució de l’actuació per la qual se sol·licita la subvenció amb anterioritat a la data de la presentació de la sol·licitud de l’ajuda.

VI. En cas de les empreses, de complir les condicions per considerar-se pime i de ser una entitat amb autonomia que no està associada o vinculada a una altra entitat o societat.

VII. De no vinculació amb les entitats en qui pensa contractar.

h. En el cas que la persona sol·licitant denegui expressament l’autorització a què es refereix l’apartat 4.7. un certificat de la Tresoreria de la Seguretat Social i un de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària en què s’indiqui que està al corrent dels pagaments de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant l’Administració de l’Estat.

i. En el cas que l’entitat no sigui perceptora de la Comunitat Autònoma, la declaració responsable de la veracitat de les dades bancàries aportades, de conformitat amb el Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius.

j. Si és pertinent, un pla d’actuació per a la igualtat efectiva de dones i homes.

k. Fotocòpia compulsada del document acreditatiu de l’exempció del IVA, si escau.

l. Compromís, si escau, deontològic i de bones pràctiques ètiques amb el tractament dels animals i del material embrionari.

m. La descripció i documentació que acrediti el grau de compliment dels criteris d’avaluació establerts a la base 3 dels títols II i III, i que l’interessat pretengui que es valorin.

n. Qualsevol altre documentació que s’estimi necessari.

9.5 En qualsevol moment, l’òrgan gestor podrà sol·licitar els originals d’aquesta documentació per a la seva validació i compulsa.

9.6 Només per a les actuacions coordinades desenvolupades en col·laboració, les entitats sol·licitants han de presentar els models d’acord de col·laboració, en el qual es nomenarà l’entitat interlocutora i es concretarà els termes de la propietat industrial i/o intel·lectual dels resultats del projecte; així com el pressupost amb el desglossament de la despesa per entitats i conceptes signats per totes les entitats col·laboradores. Totes les entitats que signen l’acord es consideraran beneficiàries i responsables davant l’administració pública.

En actuacions coordinades, la sol·licitud, i els models de memòria de l’actuació i el pressupost (annex 2) seran únics i estaran signats pels representants legals de totes les entitats col·laboradores. La memòria de l’actuació de la sol·licitud descriurà i delimitarà clarament les activitats, necessitats, objectius, fases i cronograma, i personal que durà a terme i aportarà cadascuna de les entitats col·laboradores.

Els models de memòria de l’entitat; de declaració responsable; declaració, si n’és el cas, de pime i de ser un entitat amb autonomia; de declaració d’ajudes per a la mateixa actuació (annex 2); de comunicació i sol·licitud subcontractació (annex 3) i d’acceptació de la subvenció atorgada (annex 4), així com la documentació a la que es refereix la base anterior 9.3 dels punts b) a m), han de ésser omplerts i lliurats individualment per cada una de les entitats col·laboradores.

9.7 Si la sol·licitud té algun defecte, no té els requisits legals o no va acompanyada de tota la documentació assenyalada, es requerirà el peticionari per tal que esmeni el defecte o aporti la documentació en el termini de deu dies, amb l’advertència que si transcorregut aquest temps no ho fa, s’entendrà desistida la petició i, amb la resolució prèvia, s’arxivarà l’expedient sense cap altre tràmit.

Quan qualsevol dels documents que sigui necessari presentar durant la tramitació de l’expedient presenti esmenes o ratllades, serà considerat com a no presentat, i es procedirà en aquest cas segons indica l’article 68 de la Llei 39/2015, de 1 de octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

En el cas d’actuacions coordinades desenvolupades en col·laboració, si qualsevol de les entitats col·laboradores no lliura la documentació requerida, es considerarà que el conjunt de les entitats col·laboradores desisteixen de la petició, i, amb la resolució prèvia, s’arxivarà l’expedient sense cap altre tràmit.

9.8 En el cas que, amb ocasió de la tramitació d’altres expedients a la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, ja s’hagi presentat algun dels documents esmentats anteriorment, no serà necessari aportar-los de bell nou, n’hi haurà prou indicant l’expedient on consten. No obstant això, l’acreditació de facultats ha de ser vigent en la data de presentació de la sol·licitud.

9.9 D’ofici, l’òrgan instructor ha d’adjuntar a la sol·licitud l’acreditació que l’entitat està al corrent de les obligacions amb la hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en els termes que estableix l’article 38 del Decret 75/2004, de 27 d’agost, de desplegament de determinats aspectes de la llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat Autònoma de les Illes Balears

9.10 Les dades consignades en la sol·licitud només tenen la finalitat que l’òrgan gestor determini el dret de la persona o entitat sol·licitant a la subvenció, i han de ser tractades en els termes de l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Es pot exercir el dret d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant l’òrgan responsable del fitxer constituït per al tractament d’aquestes dades.

10. Comissió Avaluadora

10.1 Les subvencions regulades en aquesta Resolució es concedeixen amb subjecció al principi d’objectivitat, transparència i publicitat, i el sistema de selecció és la concurrència competitiva.

10.2 Les sol·licituds es sotmetran dues fases d’avaluació.

10.3 La primera fase d’avaluació o avaluació externa és a càrrec d’un organisme avaluador independent de prestigi reconegut i executat per persones expertes externes o per membres d’una entitat col·laboradora.

Els criteris en el quals es basa  aquesta avaluació es descriuen a la base 3 a cadascun del títols II i III, en funció del tipus de subvenció.

El període per emetre els informes és d’un mes des de la petició d’avaluació.

10.4 La Comissió Avaluadora, realitza la segona fase d’avaluació. Ha de revisar l’avaluació de la fase 1 realitzada per l’organisme avaluador, realitzar l’avaluació interna i ha d’emetre l’informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

Els criteris en les quals aquesta Comissió basa la avaluació es descriuen a la base 3 a cadascun del títols II i III, en funció del tipus de subvenció

10.5 La Comissió Avaluadora estarà integrada per:

- President/a: director general d’Innovació i Recerca.

-Secretari/a: cap del Servei de Transferència del Coneixement.

-Vocals:

  • Cap del Servei de Recerca i Desenvolupament Tecnològic.
  • Dos representants del Servei de Transferència del Coneixement.
  • Vicerrector d’Innovació i transferència de la Universitat de les Illes Balears.

A més, el president de la Comissió Avaluadora podrà convocar a les reunions a aquells experts, l'assistència tècnica dels quals es consideri necessària o d'interès per facilitar la tasca d'aquesta Comissió, aquests assistiran a les reunions amb veu però sense vot o hauran presentat informes previs per escrit.

En aquesta Comissió s'ha de procurar la paritat entre homes i dones

10.6 Perquè la Comissió Avaluadora s’entengui vàlidament constituïda es requerirà la presència del president i del secretari o, en el seu cas, de qui els substitueixin, i de la meitat, almenys dels seus membres.

10.7 La Comissió ha d’emetre informe que ha de servir de base al director general d’Innovació i Recerca, com a òrgan instructor del procediment, per elaborar la Proposta de resolució.

11. Instrucció i avaluació

11.1 La selecció dels beneficiaris de les ajudes es realitzarà aplicant els principis de transparència, objectivitat, igualtat, no discriminació i publicitat i mitjançant el procediment de concurs o concurrència competitiva.

11.2 L’òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió dels ajuts és la Direcció General d’Innovació i Recerca. Aquest òrgan durà a terme, d’ofici, les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les qual s’ha de dictar la resolució.

11.3 Una vegada rebuda tota la documentació, la Direcció General d’Innovació i Recerca ha de comprovar que les actuacions compleixen els requisits exigits i les condicions que estableix la convocatòria per admetre-les. Només si superen aquesta comprovació han de ser sotmeses al procés d’avaluació de la Comissió Avaluadora , sinó proposarà a la Comissió la desestimació de la sol·licitud.

11.4 Una vegada realitzada la avaluació externa, es publicarà a l’adreça https://dgrdi.caib.es el llistat de sol·licitants que no han superat la primera fase d’avaluació amb la nota obtinguda. Els sol·licitants disposen d’un termini de deu dies a partir de l’endemà de la publicació per formular les al·legacions que considerin oportunes.

11.5 Només optaran a rebre ajudes aquelles actuacions que obtinguin un 50%, o més, de la puntuació màxima possible a cada una de les fases d’avaluació d’acord amb els criteris establerts a la base 3 dels títols II i III. La Comissió Avaluadora proposarà, a l’òrgan instructor, que denegui la concessió de l’ajuda a les sol·licituds que no hagin superat les dues fases d'avaluació.

11.6 Se subvencionaran les actuacions sol·licitades ordenant-les segons la puntuació de major a menor fins a l’esgotament del crèdit disponible. En cas d’empat, la Comissió Avaluadora establirà la concessió de l’ajuda atenent a l’ordre cronològic de les sol·licituds.

11.7 La resolució dels expedients serà dictada pel conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, a proposta del director general d’Innovació i Recerca, i informe previ de la Comissió Avaluadora.

11.8 Per assegurar l’eficàcia dels fons atorgats i segons el pressupost disponible a la convocatòria, a qualsevol de les dues fases d’avaluació es pot considerar que alguna part del pressupost no és necessària per a la realització de l’actuació. Aquest fet es comunicarà a l’entitat sol·licitant a la proposta de resolució per a la seva acceptació o  renúncia.

12. Resolució i notificació

12.1 L’òrgan instructor, d’acord amb l’expedient i amb el resultat de l’avaluació, ha de formular les propostes de resolució provisional, que han de contenir tots els aspectes que preveu els articles 11.5 i 12 de l’ordre de bases de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 (BOIB núm. 25, 13 de febrer de 2010) i, a més, el pressupost desglossat per conceptes o categories, que serà objecte de justificació, i la subvenció concedida, així com dels períodes d’execució i justificació. El contingut d’aquesta s’ha de notificar als interessats perquè, en un termini de deu dies, formulin les al·legacions que considerin convenients o comuniquin la seva decisió d’acceptar o renunciar a l’ajuda.

Per a sol·licituds d’actuacions coordinades, la resolució serà única, i contindrà els detalls especificats als punts anteriors per cada un dels beneficiaris.

12.2 En el cas de concessió, el representant legal de l’entitat beneficiària ha de manifestar l’acceptació de l’ajuda amb la quantitat total concedida, del pressupost a justificar, i del desglossament per conceptes o categories de les despeses, en els termes establert al model inclòs com a annex 4, disponible a la pàgina web de la Direcció General de Innovació i Recerca <http://dgrdi.caib.es>. A les sol·licituds d’activitats coordinades, cada un dels beneficiaris haurà de lliurar una acceptació per la part i quantia que li correspongui de la resolució.

En absència de resposta del beneficiari en el termini esmentat s’entendrà que l’ajuda no ha estat acceptada i per tant es renuncia a la mateixa, aleshores es procedirà a finalitzar el procediment amb la corresponent resolució definitiva. A les sol·licituds d’activitats coordinades, si algun dels beneficiaris no lliura l’acceptació, s’entendrà que l’ajuda no ha estat acceptada i per tant que el conjunt dels beneficiaris renuncien a la sol·licitud.

12.3. En el cas que els interessats presentin al·legacions, l’òrgan instructor les ha d’examinar, i ha de formular una proposta de resolució definitiva, que ha de notificar als interessats. A partir de la notificació, els interessats disposen de deu dies per comunicar si accepten la proposta o hi renuncien.

12.4 La resolució expressa del conseller d’Innovació, Recerca i Turisme finalitza el procediment de concessió de la subvenció. Aquesta resolució inclourà els aspectes esmentats a la proposta de resolució i farà constar el finançament per part de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el finançament del fons europeu al qual s’imputa la despesa i el Programa Operatiu, així com també l’enquadrament en el Programa Operatiu FEDER Balears 2014-2020.

12.5 La resolució de concessió s’ha de notificar individualment a les entitats sol·licitants. El llistat de sol·licituds denegades definitives es publicarà a l’adreça https://dgrdi.caib.es.

12.6 El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa del procediment, d’acord amb el que estableix l’article 14.1 e) de l’ordre de bases de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 (BOIB núm. 25, 13 de febrer de 2010), és de sis mesos a comptar des de la data d’acabament del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest temps sense haver-se notificat la resolució expressa, la persona interessada podrà entendre com a desestimada la seva sol·licitud.

12.7 La llista de beneficiaris de les subvencions que es concedeixin en el marc d’aquesta convocatòria s’ha de publicar amb caràcter informatiu en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, sense perjudici que la resolució de concessió es notifiqui d’acord amb el que estableixen els punts anteriors.

13. Modificació de les condicions de la Resolució

13.1 Les actuacions subvencionables hauran d’executar-les en el temps i en la forma que s’estableixi en les resolucions de concessió. No obstant això, el beneficiari pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i prèviament a l’acabament d’execució de l’actuació, la modificació del contingut de la resolució per raó de la concurrència de circumstàncies noves i imprevisibles que justifiquin l’alteració de les condicions d’execució de l’activitat subvencionada, d’acord amb l’article 23 de l’ordre de bases de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 (BOIB núm. 25, 13 de febrer de 2010).

13.2 Els entitats beneficiàries han de comunicar immediatament qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades (pressupost, conceptes/categories de despeses, canvis de titularitat mitjançant fusió, absorció, transformació, segregació, o ubicació, etc) a la sol·licitud i documentació annexa a l’òrgan gestor, amb les conseqüències que en cada cas correspongui, inclosa la reducció proporcional de la subvenció en el cas de reduccions del pressupost corresponent, sense perjudici que també es puguin incorporar d’ofici a l’expedient.

13.3 En el cas que les modificacions suposin una alteració de les condicions de l’avaluació, es tornarà a sotmetre l’actuació a les Comissions Avaluadores.

13.4 En cas d'incompliment de l’obligació de comunicació i les modificacions es posin de manifest a la justificació, s'estarà al disposat a l'article 86 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol pel qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions.

13.5 L’autorització d’aquestes modificacions correspon al conseller d’Innovació, Recerca i Turisme. Les modificacions només es poden autoritzar si no impliquen un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment, ni cap perjudici a terceres persones, ni desvirtua l’objecte pel qual es va concedir l’ajuda. Si escau, s’han de tenir en compte els criteris de gradació a què es refereix l’article 24 de l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010.

13.6 Quan la subvenció s’hagi concedit per finançar despeses de diferent naturalesa o categories subvencionables, l’execució s’ha d’ajustar a la distribució aprovada per la resolució de concessió i no es poden compensar uns conceptes amb uns altres. No obstant això, s’accepta fins a un 10 % en la desviació d’aquesta distribució sense la prèvia comunicació i aprovació per part de la direcció general d’Innovació i Recerca a què fa referència el paràgraf anterior, sempre que estigui degudament justificada en la memòria tècnica.

 

14. Intensitat de les ajudes, acumulació i despeses subvencionables.

14.1 A les intensitats màximes estipulades als títols II i III, hauran de tenir-se en compte l’import total de les ajudes estatals concedides a l’actuació, d’acord amb article 8 del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió.

En cas que el finançament de la Unió Europea estigui gestionada centralment per les institucions, agències, empreses comuns, o altres organismes de la Unió, que no estigui directa o indirectament baix el control de l’Estat Membre,  es combini amb ajudes estatals, únicament es tindrà en consideració aquestes darreres per determinar si es respectin els llindars de notificació i les intensitats d’ajudes màximes, sempre que l’import total del finançament públic no excedeixi els percentatges màxims de finançament establerts en la normativa europea aplicable.

14.2 La percepció d'aquests incentius és compatible amb la percepció d'altres incentius, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol ens públics o privats, nacionals, o dels organismes internacionals, sempre que no tinguin procedència d’instruments de fons estructurals de finançament comunitaris ni sigui per a les mateixes despeses i es compleixin les especificacions de l’apartat anterior. En tot cas, l'acumulació dels incentius concedits en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència, superi el cost de l'actuació a desenvolupar pel beneficiari, ni tampoc podrà superar les intensitats màximes establertes per la legislació europea esmentada, especialment allò establert als articles 4 i 8 del Reglament (CE) Nº 651/2014 de la Comissió Europea.

14.3 A efectes del càlcul de les intensitats d’ajuda i despeses subvencionables que consten a cada un dels títols, totes les xifres i percentatges s’entendran abans de qualsevol deducció fiscal o altres càrregues.

14.4 Seran subvencionables les despeses que es fixen a cada un dels títols d’aquesta resolució en funció de l’activitat subvencionada, i sempre que siguin despeses derivades de les activitats o inversions previstes a la Estratègia Regional de Recerca i Innovació per l’Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3), i del Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears 2013-2017 considerades d’interès i rellevància especials, o que contribueixin a la seva execució.

14.5 No seran subvencionables les despeses següents:

a. L’IVA recuperable, així com els impostos de naturalesa similar que siguin recuperables.

b. Els interessos deutors

c. Els interessos, recàrrecs i les sancions administratives i penals.

d. Les despeses de procediment judicial.

e. Despeses de garanties bancàries o d’altre tipus, excepte per a bonificacions del cost de l’aval recollides en regim d’ajuda

f. Les demés despeses previstes al punt 2 de les Normes sobre les despeses subvencionables del programes operatius finançats pel FEDER i el Fons de Cohesió aprovada per Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, en el període de programació 2014-2020.

h. Els pagaments en efectiu de quantitats superiors a 500 euros

i. Totes aquelles que no tinguin la condició de despesa elegible conforme a la normativa vigent.

14.6 La comissió encarregada de valorar les sol·licituds pot limitar els conceptes o les quantitats màximes subvencionables en les partides que consideri oportú, que han de quedar reflectides en l’acta de la Comissió Avaluadora de la reunió corresponent a la resolució dels ajuts.

14.7 En qualsevol cas s’han d’aplicar les normes en matèria de despeses susceptibles de subvenció i comprovació de valors que estableixen els articles 40, 41 i 42 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions.

15. Subcontractació

15.1 Els beneficiaris de les subvencions podran concertar amb tercers l'execució parcial, fins a un 60%, de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció, sempre que això impliqui un valor afegit al contingut de l’actuació i es compleixen els requisits que estableixen els apartats 3 a 7 de l’article 38 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i els establerts a l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i a l'article 68 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol pel qual s'aprova el seu reglament.

La limitació del percentatge de subcontractació no serà d’aplicació a les ajudes pel foment de la innovació del títol II, per a aquelles innovacions que no siguin en matèria de processos i/o organització.

S'entén que un beneficiari subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció. Queda fora d'aquest concepte la contractació d'aquelles despeses en què hagi d'incórrer el beneficiari per a la realització per si mateix de l'activitat subvencionada.

15.3 La subcontractació de l'activitat s'ha de realitzar tenint en compte els aspectes següents:

a. En cap cas podran subcontractar-se activitats que, augmentant el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut de la mateixa.

b. Quan l’import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de proveïdors diferents, amb caràcter previ a la contractació del compromís per a la prestació dels servei o el lliurament del bé, excepte quan per les característiques especials de les despeses subvencionables no existeixi en el mercat un nombre suficient d’entitats que el subministrin o ofereixin.

c. L’elecció entre les ofertes presentades, que hauran d’aportar-se amb la justificació, o, en el seu cas, amb la sol·licitud de la subvenció, es realitzarà conforme a criteris d’eficiència i economia, i s’haurà de justificar expressament a la memòria justificativa i/o al model corresponent del compte justificatiu l’elecció no recaiguda en la proposta econòmica més avantatjosa.

d.  Quan l'activitat concertada amb tercers excedeixi del 20 per cent de l'import de la subvenció i l'esmentat import sigui superior a 60.000,00 euros, la subcontractació estarà sotmesa al compliment dels requisits següents:

d.1. Que el contracte se subscrigui per escrit.

d.2. Que el contracte s’hagi autoritzat prèviament en la resolució de concessió, per la qual cosa s'haurà d'especificar a la sol·licitud de la subvenció (annex 3).

No podrà fraccionar-se un contracte per tal de disminuir la quantia del mateix i eludir el compliment dels requisits exigits en l'apartat anterior.

15.4 Els contractistes quedaran obligats només davant del beneficiari, que assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'administració.

A efectes del previst en l'apartat anterior, els beneficiaris seran responsables de què en l'execució de l'activitat subvencionada concertada amb tercers es respectin els límits que s'estableixin en la normativa reguladora de la subvenció quant a la naturalesa i quantia de despeses subvencionables, i els contractistes estaran subjectes al deure de col·laboració previst a l'article 46 de la Llei 38/2003 per permetre l'adequada verificació del compliment dels esmentats límits.

Juntament amb les factures i/o els documents equivalents el subcontractistes han de subscriure i lliurar a l’entitat beneficiària una relació amb el detall dels costs per naturalesa econòmica,i si escau, del benefici derivat de la realització de l’activitat subcontractada, que s’ha de mantenir a disposició dels òrgans competents de comprovació de l’aplicació de la subvenció.

15.5 No està permesa la contractació d’activitats entre els participants de l’actuació.

15.6 En cap cas podrà concertar-se pel beneficiari l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb:

a. Persones o entitats incurses en alguna de les prohibicions de l'article 13 de la Llei 38/2003.

b. Persones o entitats que hagin percebut altres subvencions per a la realització de l'activitat objecte de contractació.

c. Mitjancers o assessors en qui els pagaments es defineixin com un percentatge de cost total de l'operació, llevat que l’esmenta’t pagament estigui justificat amb referència al valor de mercat del treball realitzat o els serveis prestats.

d. Persones o entitats sol·licitants d'ajuda o subvenció en la mateixa convocatòria i programa, que no hagin obtingut subvenció per no reunir els requisits o no assolir la valoració suficient.

e. Els altres aspectes de la subcontractació s'estarà al que es disposa en l'article 29 de la Llei 38/2003 General de Subvencions, i l’article 68 del Reial decret 887/2006, de 21 juliol.

16. Justificació de les ajudes

16.1 La presentació de la documentació acreditativa del compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius prevists s'ha de fer en un termini de quinze dies des de l'acabament del termini establert per a l'execució de l’actuació, que serà establert en la resolució de concessió.

16.2 Es considerarà despesa realitzada la que efectivament s’hagi pagat amb anterioritat a la finalització del període de justificació sempre que es correspongui amb factures de les quals la data es trobi compresa en el període d'execució de l’actuació.

Les despeses subvencionables seran aquelles que estableix aquest apartat i les establertes a cada títol, segons el tipus d’ajuda.

16.3 En les actuacions coordinades, la memòria tècnica de justificació serà única i estarà signada pels representants legals de totes les entitats col·laboradores. A la memòria es descriurà amb detall cada una de les activitats que durà a terme cada una de les entitats col·laboradores.

La resta de models de l’annex 5 (memòria de justificació, compte justificatiu i fulls de dedicació del personal), que estan disponibles a la web de la Direcció General de Innovació i Recerca <http://dgrdi.caib.es>, i la documentació que acompanya de la justificació, han de ser lliurats individualment per cada una de les entitats col·laboradores.

16.4 En els casos que s’hagin aprovat pagaments fraccionats (una part a l’exercici 2019 i la resta l’’exercici 2020) en la Resolució de Concessió, d’acord amb la base 17.2, cada un dels pagaments s’efectuarà després de la corresponent justificació de la part executada. Per a aquestes justificacions parcials, els beneficiaris han de lliurar els mateixos models i complir les condicions que estableix la present base. Si les justificacions parcials no es fan per a la quantia especificada en el període corresponent d’execució, implicarà la reducció proporcional de les quanties, sempre i quan s’hagi acomplert, encara que parcialment, la finalitat per la qual fou concedida.

16.5 La justificació de les actuacions s’ha de fer mitjançant la presentació:

a. Documentació de justificació (annexos 2 i 5):

i. Memòria tècnica de justificació, que en el cas d’actuacions coordinades anirà signada per tots els beneficiaris.

ii. Compte justificatiu, que en el cas d’actuacions coordinades, es presentarà individualment per cada un dels beneficiaris.

iii. Fulls de control horari per cada mes i treballador justificat a l’actuació.

iv. Declaració expressa d’altres ajudes sol·licitades o concedides per qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionades amb la sol·licitud, si s’han rebut durant el procés d’execució i no s’han comunicat amb anterioritat. En el cas d’actuacions coordinades, es presentarà individualment per cada un dels beneficiaris.

v. Copia de la comptabilitat separada de la inversió i copia del major comptable dels proveïdors, o llibre de registre en el seu cas. El cas d'actuacions coordinades, es presentarà individualment per cada un dels beneficiaris.

vi. Declaració que no ha contractat amb persones o entitats vinculades.

vii. Documentació comptable (còpia dels comptes de major dels proveïdors de les factures justificatives i comptabilitat separada de l'actuació) i, si es tracta d'empreses (persones físiques) no obligades a portar comptabilitat, còpia dels llibres de registre de vendes i ingressos, de compres i despeses i, si escau, de béns d'inversió.

viii. Els tres pressuposts que, si n’és el cas, i en aplicació de l’article 40.03 del Text refós de la Llei de subvencions, ha d’haver sol·licitat l’entitat beneficiària.

ix. A partir de 15 de maig de 2021, i en el termini de tres mesos, presentació dels comptes de major dels proveïdors de les dues anualitats del projecte (2019 i 2020) de la inversió realitzada, i si es tracta d'empreses (persones físiques) no obligades a portar comptabilitat, còpia dels llibres registre de vendes i ingressos, de compres i despeses i, si escau, de béns d'inversió d’aquest mateix període de la inversió realitzada.

b. Qualsevol altra documentació establerta a la base sobre justificacions de cada títol en funció del tipus d’ajuda.

16.6 La memòria de justificació i el compte justificatiu de l’annex 5, a més d’en paper, es lliurarà en format digital.

La memòria de justificació haurà de contenir almanco:

a. Una descripció de les activitats que han estat objecte de la subvenció per cada un dels beneficiaris i participants, acreditativa del compliment de les condicions imposades, i que contempli els resultats obtinguts i el objectius que s’han assolit, i, si escau, la justificació de les desviacions produïdes en relació amb les actuacions per a les quals s’havia concedit la subvenció.

b. Una còpia de totes les publicacions, programes d’actes, documents de publicitat, fotografies dels actes públics, etc, que hagin derivat de l’actuació o actuació.

c. Qualsevol altre documentació que s’estimi necessari.

Aquesta documentació ha d’incloure els logotips de la Direcció General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears, de la Unió Europea i dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) i el lema “Una manera de fer Europa”, segons les obligacions detallades en el l’apartat 19 d’aquesta convocatòria.

16.7 En relació amb la justificació econòmica, el/s beneficiari/s han de lliurar la documentació i complir les especificacions següents:

a. Un compte justificatiu (annex 5) que ha de contenir una relació classificada de les despeses i inversions de l’activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import, la data d’emissió i la de pagament, així com la indicació del percentatge d’imputació. Les despeses aniran ordenades segons les categories o conceptes del pressupost presentat amb la sol·licitud.

b. S’han de presentar les factures originals i fotocòpia de les mateixes, o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, que serveixin per justificar les despeses, per tal d’estampillar-les amb l’especificació del percentatge d’imputació. Les factures originals, una vegada estampillades, s’han de retornar al beneficiari. Aquests documents aniran acompanyats de la justificació del seu pagament

c. La documentació addicional que estableix, en relació amb la justificació, cadascun dels títols (II i III) per tipus d’ajudes.

d. Totes les factures per justificació de despeses han d’anar a nom del/s beneficiari/s, i han d’estar directament relacionades amb l’objecte de la concessió de l’ajuda.

e. Per acreditar el pagament de les factures presentades es presentarà una copia acarada del document d’abonament que doni fe del pagament, en el qual figurin la data de la transferència, l’import transferit, la identificació del concepte de la transferència, així com les dades de qui l’ordena i del destinatari, que han de coincidir amb el beneficiari i amb l’emissor de la factura, respectivament. En el cas que el justificant correspongui a una ordre de transferència, a aquest document s’hi ha d’adjuntar l’extracte bancari en el qual figuri el càrrec de la transferència.

f. Els pagaments també es poden acreditar mitjançant una còpia d’un xec nominatiu o pagaré nominatiu, sempre que estigui vençut, acompanyat de l’extracte bancari del beneficiari de l’ajuda en el qual aparegui el càrrec d’aquest xec o pagaré.

g. Tan sols s’accepten tiquets de caixa per a imports inferiors a 100 euros. Per als pagaments en efectiu d’imports inferiors a 500 euros, s’ha de presentar el rebut del pagament signat pel proveïdor.

16.8 La presentació de les factures no implica l’acceptació de les mateixes per l’òrgan de gestió i control econòmic.

16.9 Si la documentació justificativa té algun defecte, no té els requisits legals o no va acompanyada de tota la documentació assenyalada, es requerirà al beneficiari per tal que esmeni el defecte o aporti la documentació en el termini de deu dies, amb l’advertència que si transcorregut aquest temps no ho fa, s’entendrà que no disposa de les despeses i informació requerida.

Quan qualsevol dels documents que sigui necessari presentar durant la tramitació de l’expedient presenti esmenes o ratllades, serà considerat com a no presentat, i es procedirà en aquest cas segons indica l’article 68 de la Llei 39/2015, de 1 de octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

16.10 Per considerar el lVA com a subvencionable, s’haurà d’acreditar, mitjançant un certificat d’exempció d’IVA de l’Agència Tributària, en el qual es demostri que l'entitat, amb identificació de la raó social d’aquesta, està exempta del seu pagament. Si no es presenta aquesta documentació, es llevarà la quantitat corresponent del IVA de les despeses justificables.

16.11 Ja que aquesta convocatòria conté finançament de Fons FEDER, com a part de la justificació, l’òrgan gestor de la convocatòria podrà realitzar visites in situ per tal de comprovar l’efectiu ús de la subvenció i desenvolupament de les activitats. Aquestes visites constaran de la personificació en el lloc de l’actuació objecte de subvenció, compliment del qüestionari associat a la visita i la realització de fotografies com a comprovació de l’aplicació de les obligacions del beneficiari d’informació i publicitat que s’especifiquen a la base 19 d’aquesta convocatòria.

16.12 En el cas que l’expedient de justificació no contengui la documentació necessària per comprovar la justificació i l’aplicació de la subvenció, l’òrgan competent ha de requerir el beneficiari que esmeni els defectes de la justificació en un termini de deu dies comptadors de l’endemà d’haver rebut el requeriment d’esmena.

16.13 La justificació de les despeses ha de cobrir el 100% del pressupost aprovat a la Resolució de concessió, independentment de la intensitat subvencionada, i segons la distribució aprovada a la mateixa. No obstant això, s’acceptarà fins un màxim de 10% en la desviació d’aquesta distribució entre conceptes o categories de despesa subvencionable.

17. Pagament

17.1 Una vegada acreditat, en el termini corresponent, el compliment de la finalitat per a la qual s’ha atorgat la subvenció en els termes que s’estableixen en aquesta convocatòria i a l’Ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, es reconeixerà l’obligació i es proposarà el pagament de l’import concedit en la Resolució.

17.2 Amb caràcter general, les subvencions es faran efectives al beneficiari en un únic pagament o fraccionat segons estableixi la resolució de concessió, mitjançant transferència bancària al compte designat pel beneficiari.

Si el beneficiari ho sol·licita i justifica, i la naturalesa de l’actuació implica haver de desplegar-la per parts que suposin diferents exercicis, es podrà autoritzar que s’abonin pagaments parcials anuals que consistiran en el pagament fraccionat de l’import de la subvenció per quanties equivalents o proporcionals a la justificació presentada per exercicis. En cap cas es podrà presentar més d’una sol·licitud d’abonament fraccionat. Les quanties i la periodicitat anual de les justificacions es determinaran a la Resolució de concessió.

17.3 El beneficiari en el model de sol·licitud, comunicarà el cronograma d’actuacions i indicarà, si escau, les activitats o fases que, d’acord amb la seva naturalesa de l’actuació, es puguin separar i identificar clarament per un pagament fraccionat en anualitats.

18. Control, revocació i reintegrament

18.1 La Direcció General d’Innovació i Recerca ha d’establir els procediments adequats i ha de designar, si escau, els òrgans, les comissions o els experts que consideri necessaris per dur a terme les oportunes actuacions de seguiment i comprovació de l'aplicació de l'ajuda.

18.2 Si en el seguiment s’observa l’ incompliment o desviacions, per raons imputables als beneficiaris, dels termes establerts als quals està condicionada l’eficàcia de l’acte de concessió; de les obligacions del beneficiari; la falsedat, la inexactitud o l’omissió de dades; una desviació clara pel que fa a la qualitat cientificotècnica dels processos seguits i dels resultats esperats; l’aplicació, en tot o en part, de les quantitats rebudes a finalitats diferents a aquelles per les quals fou concedida l’ajuda inicialment; o l'obtenció amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud d'altres ajudes públiques o privades que, en conjunt, superin el cost de l'actuació, la conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme acordarà la modificació de la resolució de concessió i/o la revocació de les subvencions atorgades d’acord amb els articles 43 i 44 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sense perjudici que s’apliqui el règim sancionador que preveu el títol V del Text refós.

18.3 Per a actuacions coordinades, la revocació establerta a l’apartat anterior per a un dels beneficiaris suposarà la revocació per a la totalitat dels beneficiaris, llevat que aquests justifiquin que l’execució ha estat d’un 60%, o percentatge superior, i acreditin que aquesta inequívocament tendeix a la satisfacció dels seus compromisos i condicions de concessió i que no desvirtua la finalitat de l’ajuda.

En el cas que una de les entitats participants de l’agrupació no respongui de les obligacions de reintegrament, cada membre de la mateixa respondrà solidàriament, d’acord amb l’article 40 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre. L’import a reintegrar per cada membre de l’agrupació tindrà com a límit les quanties de l’ajuda efectivament rebudes.

18.4 En els casos en què el beneficiari hagi incomplert parcialment la justificació, però l’execució sigui d’un 60% o percentatge superior del pressupost i s’acrediti que aquesta inequívocament tendeix a la satisfacció dels compromisos i condicions de concessió i que no desvirtua la finalitat de l’ajuda, suposarà la reducció proporcional de l’ajuda, segons els criteris i condicions que estableix l’article 24 de l’ordre de bases de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 (BOIB núm. 25, 13 de febrer de 2010)

18.5 Les ajudes concedides d'acord amb el que disposa aquesta convocatòria s'han de sotmetre al règim de fiscalització, de control i d’inspecció que preveu l’article 41 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

18.6 Les entitats beneficiàries de les ajudes resten obligades a comunicar a l’òrgan gestor d’aquesta convocatòria qualsevol eventualitat en l’actuació subvencionada quan n’afecti el compliment segons els termes de la concessió de l’ajuda.

19. Obligacions dels beneficiaris

19.1 Sense perjudici de les obligacions que s’inclouen en l’article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, els beneficiaris han de complir les següents obligacions:

a. Acreditar davant la Direcció General d’Innovació i Recerca que l’activitat o la inversió s’ha dut a terme en termini i que s’han complert de manera efectiva els requisits i les condicions que s’exigeixen per a la concessió de les ajudes, així com justificar les ajudes en la forma i amb la documentació que es detalla en aquesta convocatòria.

b. Comunicar a l’òrgan que concedeix la subvenció la modificació de qualsevol circumstància que afecti algun dels requisits exigits per concedir la subvenció, perquè s’autoritzi o es denegui, si cal, en el termini màxim de 30 dies naturals des de la data en què es produeixin.

c. Sotmetre's a les actuacions de comprovació que faci la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, a les actuacions de comprovació que dugui a terme la Direcció general de Fons Europeus com a organisme intermedi del Programa Operatiu FEDER 2014-2020, i a les actuacions de control financer de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la Sindicatura de Comptes, i qualsevol altra autoritat de control. En cas que es detectin irregularitats s'hauran de reintegrar les quanties indegudament percebudes que hagin estat detectades com a conseqüència dels controls.

d. Donar compliment a la normativa comunitària, nacional i autonòmica, aplicable en l'àmbit de: contractació, subvencions, ajudes d'Estat [Reglament (UE) 651/2014;], normes sobre les despeses subvencionables del FEDER [Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, per la qual s’aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional per al període 2014-2020 (BOE nº 315, de 30 de desembre de 2016)], comptabilitat, publicitat, medi ambient i igualtat d'oportunitats.

e. Mantenir un sistema de comptabilitat separada per a totes les transaccions relacionades amb l'operació cofinançada, o bé un codi comptable separat [article 125.4 b del Reglament (UE) 1303/2013].

f. Disposar de tots els documents sobre la despesa que resultin necessaris per comptar amb una pista d'auditoria apropiada [article 125.4 d del Reglament (UE) 1303/2013].

g. Conservar tota la documentació justificativa relacionada amb les despeses de l'operació cofinançada durant un període de tres anys a partir del 31 de desembre següent al tancament dels comptes en què estiguin incloses les despeses de l’operació [article 140 del Reglament (UE) 1303/2013].

h. Garantir la permanència de la inversió durant un període mínim de cinc anys següents al pagament final al beneficiari, o tres anys en el cas de pimes [article 71 del Reglament (UE) 1303/2013].

i. Assegurar les mesures d'informació i publicitat [article 115 i annex XII del Reglament (UE) 1303/2013; Reglament (UE) 821/2014, de les característiques tècniques de les mesures d'informació i publicitat; i Estratègia de Comunicació del Programa Operatiu FEDER/FSE], especialment:

a. Fent una breu descripció en el seu lloc d'internet, en cas que en disposi d'un, de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant l'ajuda financera de la UE.

b. Col·locant almenys un cartell amb informació sobre el projecte (d'una grandària mínima A3), en el qual esmentarà l'ajuda financera de la UE, en un lloc ben visible per al públic, per exemple l'entrada d'un edifici.

c. Mostrant en qualsevol document, acte o activitat que es destini al públic (documentació administrativa, activitats i actes públics, difusió en mitjans de comunicació, publicacions, cartells...) relacionat amb l'execució de l’operació una declaració de l'ajuda financera de la UE i s’inclourà l'emblema de la UE i la referència del FEDER.

La resolució de l'aprovació de l'operació cofinançada i les publicacions realitzades en el DOUE/BOE/BOIB recolliran expressament el següent esment: “Aquest projecte està cofinançat en un 50% amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears”.

j. Adoptar mesures antifrau eficaces i proporcionades en l’àmbit de la gestió administrativa que correspongui a fi d’evitar: sobrefinançament o doble finançament amb altres subvencions comunitàries, estatals o autonòmiques, o altres programes o períodes de programació; fraccionament de la despesa, etc. (article 125.4 c) del Reglament (UE) 1303/2013). Es poden denunciar fets constitutius de frau o irregularitat a través del canal informatiu SNCA (Servicio Nacional de Coordinación Antifraude) a la següent direcció: http://www.igae.pap.minhaft.gob.es.

k. Observar el sistema de gestió i control del PO FEDER: Manual de Procediments de Gestió i Control, Criteris de Selecció d’Operacions, i Estratègia de Comunicació (http://fonseuropeus.caib.es)

l. El beneficiari haurà d’introduir les dades i els documents dels quals sigui responsable, així com totes les actualitzacions, en els sistemes d’intercanvi electrònic de dades, en compliment de l’article 122, apart. 3, paràgraf primer, del Reglament (UE) núm. 1303/2013 i l’article 10.1 del reglament 1011/2014 de 22 de setembre de 2014

m. Reintegrar els fons rebuts indegudament com a conseqüència de les actuacions de comprovació realitzades pels òrgans de control competents, i segons l'establert en l'article 44 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, del text refós de la Llei de Subvencions.

n. Estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb l'Estat, amb la Seguretat Social i amb la Comunitat Autònoma.

o. Avisar la Direcció General d’Innovació i Recerca, amb una antelació mínima de deu dies hàbils, de qualsevol acte públic relacionat amb l’activitat subvencionada que tingui previst dur a terme.

p. Les actuacions subvencionades han de ser respectuosos amb la protecció i conservació del medi ambient i compatibles amb un desenvolupament sostenible i han de respectar la normativa mediambiental vigent.

q. Utilitzar un llenguatge no sexista i transmetre missatges on el paper d’ambdós sexes no estigui estereotipat.

19.2 Els beneficiaris de les subvencions hauran de respondre de la veracitat dels documents aportats.

19.3 L’acceptació de la subvenció, i per tant del finançament FEDER, comporta el consentiment del beneficiari per a la seva inclusió en la llista d’operacions a publicar via Internet, a que es refereix l’article 115 apartat 2 i l’annex XII del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013.

19.4. El règim jurídic aplicable per l’ incompliment d’aquestes obligacions serà el derivat de l’aplicació del que preveu el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions i comprèn des del reintegrament de l’ajuda i el pagament de l’interès de demora fins a la imposició de les sancions corresponents.

19.5 Aquestes obligacions s’entendran sense perjudici de l’obligació de complir-se la resta que preveu l’article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, i l’article 15 de l’ordre de la consellera d’Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, per la qual s’estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació.

20. Exempció de responsabilitats

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears no es fa responsable de les actuacions de les entitats beneficiàries de les ajudes, ni dels danys i perjudicis que en puguin sobrevenir com a conseqüència de l’execució de les actuacions beneficiaries d’aquesta convocatòria.

21. Responsabilitat i règim sancionador

Els beneficiaris d'aquestes subvencions estaran sotmesos a les responsabilitats i règim sancionador que sobre infraccions en aquesta matèria s'estableix en el Títol IV, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en el Títol IV del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de l'esmentada Llei General de subvencions.

22. Cessió de dades

22.1. La presentació de la sol·licitud de subvenció implicarà l'acceptació de la cessió de les dades contingudes en la mateixa, així com les relatives a la subvenció que, a efectes d'estadística, avaluació i seguiment es realitzi a favor d'altres administracions publiques.

22.2. En virtut del que estableix l'article 13 apartat d) de la llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Comú de les Administracions Públiques,  pel bé de la necessitat de protegir el secret comercial o industrial dels beneficiaris del ajuts regulats en aquesta convocatòria, s'entendrà exclòs del dret d'accés a arxius i registres administratius, el diagnòstic empresarial que, en el seu cas, formi part de l'expedient, així com d'aquells altres documents que, pel seu contingut, hagin de tenir aquest mateix tractament.

22.3. Amb la finalitat d’avaluar l'impacte dels diferents programes d'ajuts que gestiona la Direcció General d’Innovació i Recerca, de manera que aquesta Direcció General pugui redissenyar les diferents línies d'ajudes que promou, els beneficiaris de les subvencions que regula aquesta convocatòria facilitaran, si són requerides, les dades corresponents als resultats obtinguts per l’actuació subvencionada mitjançant el compliment d’un qüestionari que els trametran per a aquest efecte.

22.4. Totes les dades subministrades a l'empara de la present quedaran sotmeses a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

TITOL II
FOMENT DE LA INNOVACIÓ PER A PIMES

1. Descripció

1.1 Ajudes a la innovació que suposin; o bé la introducció d’un nou producte, servei, procés de producció o organització i de mercat; o bé un mètode de procés i/o organització significativament millorat, que augmentin la demanda, productivitat, competitivitat o la diferenciació d’una entitat en relació al seu àmbit de referència.

La classificació en aquesta matèria s’ajustarà a les definicions establertes a l’annex 6.  Si la Comissió Avaluadora determina que la classificació que ha fet el sol·licitant no és correcta, podrà classificar-la a la categoria correcte, i ho comunicarà al sol·licitant a la proposta de resolució.

Els serveis en innovació no consistiran en activitats permanents o periòdiques a les línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, tot i que aquestes modificacions puguin representar millores, ni estaran relacionats amb les despeses d'explotació normals de l'empresa, com són els serveis rutinaris d'assessoria fiscal, els serveis jurídics periòdics o els de publicitat.

1.2 Aquesta línia d’ajudes de la convocatòria és compatible amb el mercat comú europeu, en relació a allò que s’estableix a la secció 4, articles 28 i 29 del Reglament (CE) número 651/2014 de la Comissió.

2. Sol·licitud

A més d’allò establert sobre la documentació de la sol·licitud del títol I sobre Bases Genèriques de la Convocatòria, la documentació a presentar pels sol·licitants inclourà i complirà els següents punts:

a. La memòria de l’actuació ha d’especificar i definir el producte, servei, mercat, procés de producció o organització que s'innova; i justificar l’augment de la demanda, productivitat, competitivitat, caràcter de novetat o la diferenciació de l’entitat. En el cas de sol·licituds a la innovació en matèria de processos i/o d’organització, el beneficiari ha d'explicar el grau de risc.

També ha de recollir, si escau, com es farà la innovació (una relació i descripció dels instruments, material o maquinaria; així com els drets i llicències externes a adquirir; la recerca contractual a realitzar; i la justificació de la seva necessitat en relació amb les activitats desenvolupades).

En el cas d’innovació en matèria de processos i/o organització a microempreses, per a despeses de personal directiu de que també desenvolupin treballs com a tècnics altament qualificats, s’haurà d’incloure una descripció o explicació en aquest sentit a l’apartat sobre personal necessari amb un quadre amb el desglossament de dedicació a feines de direcció i feines en el projecte subvencionat d’aquest personal, així com copia de la titulació que justifiqui aquesta imputació i dedicació. No seran despeses subvencionables les feines de gestió, direcció o coordinació del projecte. El personal autònom dependent es considerarà com a personal propi, no com a subcontractació.

b. A la memòria sobre l’entitat, es nomenarà i documentarà aquells elements avaluables a la fase 2 d’avaluació a considerar per la Comissió Avaluadora , estipulats a l’apartat corresponent d’aquest títol, que el beneficiari vulgui fer contar per a la seva puntuació que anirà acompanyada dels documents probatoris (propietat de drets, convenis, reconeixement d'empresa innovadora, drets en propietat, etc).

 

3. Criteris d’avaluació

3.1. L’avaluació per a la selecció de propostes s’ha de basar en els criteris següents, que es valoren de la manera que s’indica:

A. Criteris d’avaluació de la fase 1, o avaluació externa

A.1. Qualitat científicotècnica. Es valoraran: el nivell de detall i concreció de la descripció del producte, servei, mercat, procés de producció i/o organització, i l’adequació a les finalitats que estableix la convocatòria.

A.2. Grau d’especialització diferencial o innovació dins l’entitat. Es valoraran: la concreció de la descripció dels objectius a aconseguir a curt i mitjà termini, el grau d’innovació i exposició del problema a resoldre.

A.3. Viabilitat tècnica i econòmica de l’actuació i la capacitat tècnica i experiència del beneficiari. Es valoraran: la viabilitat econòmica de l’actuació i la capacitat tècnica i experiència de l’equip de feina per dur-la a terme; així com també si l‘estimació de l’esforç dedicació econòmica i tècnica es proporcional al projecte.

A.4. Adequació de l’oferta en el mercat. Es valoraran: accés a nous mercats, nombre de clients potencials o augment de la demanda, productivitat, competitivitat o la diferenciació de l’entitat, càlcul del retorn econòmic i la descripció dels indicadors amb els quals s’avalua aquest retorn.

El criteri de puntuació serà “nul” 0 a 1 punts, “baix” 2 a 3 punts , “mitjà” 4 a 5 punts i “alt” sis punts..

La valoració favorable mínima estarà entre 10 o 12 punts. La Comissió Avaluadora la fixarà entre aquests dos valors, segons els resultats de totes les avaluacions externes, a fi d’adequar la puntuació de tall a la mitjana de les puntuacions.

B. Criteris d’avaluació, de la fase 2, o avaluació interna.

B.1 Repercussió social: interès, rellevància i oportunitat de l’actuació.2 punts

B.2 Alineament de l’actuació amb els eixos d’acció de l’Estratègia Regional de Recerca i Innovació per l’Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) (Sostenibilitat territorial, gestió de la innovació i de la internacionalització d'empreses turístiques, coneixement per al canvi turístic i tecnologies turístiques) i d’aportació a les àrees d’actuació del PCTIE 2013-2017 (Ciència i tecnologia marina, Ciències biomèdiques i ciències de la salut, Turisme, Medi ambient o  Continguts digitals basats en el coneixement). 3 punts

B.3. Conveni o acord de contractació amb una universitat, centre d’investigació i del coneixement o centre tecnològic per al desenvolupament del projecte. 1 punt.

B.4. Personal tècnic propi no directiu dedicat a activitats RDI (almenys 1 titulat superior a temps complet). 1 punt.

B.5. Disposar de drets d'explotació o patents. 0.5 punts.

B.6. Està reconeguda com a empresa innovadora en el registre del Ministeri d'Economia i Competivitat 0,75 punts

B.7. L'empresa sol·licitant està associada a un clúster del coneixement. 0,75 punts.

Es considerarà una valoració favorable la puntuació mínima de 4 punts.

En relació amb el criteri B.2, integració RIS3 i al Pla CTIE, és imprescindible obtenir 2 punts per poder considerar la sol·licitud com a vàlida, i així donar compliment a l’objecte i requisit de la convocatòria. En el cas que l’actuació no estigui a cap dels eixos, la puntuació serà de cero punts; 1 punt és una relació poc determinada o circumstancial amb un dels eixos; 2 punts està alineat o inclòs amb un dels eixos; i 3 punts si està alineat o inclòs a dos o més dels eixos, o està alineat amb un dels eixos i almenys amb una àrea del Pla de CTIE.

3.2 Per a la concessió de l’ajuda es tindrà en compte la suma de les dues avaluacions. La Comissió Avaluadora informarà favorablement per a la proposta provisional de resolució si la sol·licitud assoleix la suma de les dues puntuacions mínimes.

4. Intensitat de les ajudes i despeses subvencionables

4.1. La intensitat màxima de l’ajuda és del 50 % del cost subvencionable, llevat de les despeses dels serveis d'assessorament en innovació, la intensitat màxima de les quals podrà ser del 100%. En qualsevol cas, les ajudes no seran superiors a 20.000,00 € per a actuacions presentades a aquesta línia.

Les intensitats màximes estipulades als títols II i III, hauran de tenir-se en compte per l’import total de les ajudes estatals concedides a l’actuació, d’acord amb article 8 del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió i la base 14.4 d’aquesta convocatòria.

4.2 Per assegurar l’eficàcia dels fons, a  qualsevol de les dues fases d’avaluació es pot considerar que alguna part del pressupost no és necessària per a la realització de l’actuació, o pot reduir la subvencionalitat dels conceptes. Aquest fet es comunicarà a l’entitat sol·licitant a la proposta de resolució per a la seva acceptació o renúncia.

4.3. Les despeses subvencionables seran:

4.3.1 Per a innovacions en matèria de processos i/o organització:

a. Despeses de personal no directiu (investigadors, tècnics i altre personal auxiliar, sempre que estigui dedicat a l’actuació), amb un màxim del 60% del pressupost, directament involucrat en l’execució de les actuacions o projectes, amb vinculació laboral amb el beneficiari o d’autònom econòmicament depenent de l’agrupació, conforme a la Llei 20/2007, de 11 de juliol, de l’Estatut de Treball Autònom amb un màxim del 60% del pressupost subvencionable, i amb els límits establerts al model de pressupost de l’annex II de sol·licitud.

Els límits (topes) salarials màxims es recullen en l’annex 2_Pressupost. Mensualment s’emplenarà el full de serveis, d’acord amb l’Annex 5_ Full de Justificació d’Hores de Dedicació del Personal, degudament firmades per part del treballador i per part de l’empresa.

Per a despeses de personal directiu a microempreses que també desenvolupi treballs com a tècnics altament qualificats, s’haurà d’incloure una descripció o explicació en aquest sentit a l’apartat sobre personal de la memòria de sol·licitud amb la descripció de les tasques i un quadre amb el desglossament de dedicació a aquestes tasques, i les altres de l’empresa, així com incloure còpia del títol universitari relacionat amb el projecte a desenvolupar. No seran despeses subvencionables les feines de gestió, direcció o coordinació del projecte. El personal autònom dependent es considerarà com a personal propi, no com a subcontractació, i es subjectaran a aquestes mateixes limitacions.

b. Despeses d'instrumental i material en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per a l’acció; en cas que no s'utilitzin en tota la seva vida útil per a l’actuació, únicament es consideraran subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats.

c. Despeses de recerca contractual, coneixements i drets adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preus de mercat, sempre que l'operació s'hagi realitzat en condicions de plena competència, així com les despeses de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva al projecte.

4.3.2 Per a innovacions que no siguin en matèria de processos i/o organització:

a. Despeses d'obtenció, validació i defensa de patents i altres actius immaterials. Per a aquest tipus de despesa, no es podrà haver rebut abans fons públics per a la protecció del mateix dret.

b. Despeses d'enviament en comissió de servei de personal altament qualificat procedent d'un organisme de recerca i difusió de coneixements o una gran empresa, que treballi en activitats de recerca, desenvolupament i innovació en una funció recentment creada en l'entitat beneficiària i que no substitueixi a un altre personal;

c. Serveis d'assessorament en innovació: estudis de viabilitat tant per a la incorporació d’innovacions o activitats de recerca i desenvolupament tecnològic, consultoria, assistència i formació en els àmbits de la transferència de coneixements, l'adquisició, la protecció i l’explotació d'actius immaterials, i l'ús de normes i reglaments que les incorporin.

d. Serveis de suport a la innovació: bancs de dades; biblioteques tècniques; estudi de mercats; ús de laboratoris; etiquetatge, proves i certificació de qualitat. També es consideraran serveis de suport a la innovació, la implantació i certificació d’acord amb les normes UNE 166.001–Projectes de R+D+i (o equivalent), i UNE 166.002 –Sistemes de Gestió de la I+D+i (o equivalent), per entitats especialitzades en la implantació d’aquests sistemes.

4.4. El beneficiari haurà d'utilitzar l'ajuda per adquirir els serveis a preu de mercat o, si el prestador de serveis és una entitat sense ànim de lucre, a un preu que reflecteixi els seus costos totals més un marge raonable, i s’han de complir les condicions de la base 15 sobre subcontractació del títol I.

4.5. S’ha de tenir en compte, a més, allò establert a la base 14 sobre despeses subvencionables del títol I sobre Bases Genèriques de la Convocatòria.

5. Justificació

A més d’allò estipulat a la base 16 del títol I sobre Bases Genèriques de la Convocatòria, per a la justificació el beneficiari haurà de presentar la documentació i complir el següent:

5.1 Serveis de consultoria, assessorament en innovació, assistència tècnica, recerca contractual, coneixements tècnics i drets adquirides o obtingudes per llicència de fonts externes:

a. Per a despeses d’assessoria jurídica o financera, les despeses notarials i registrals, i les despeses pericials són subvencionables si estan directament relacionades amb l’actuació subvencionada i són indispensables per a l’adequada preparació o execució d’aquesta.

b. El concepte de les factures ha de detallar l’objecte dels serveis prestats. També ha d’especificar, si escau, el nombre d’hores, duració o període i preu hora.

c. S’ha de complir allò establert a la base 15.3 del Títol I de la present convocatòria.

5.2 Despeses de personal propi o en comissió de servei de personal altament qualificat:

a. Nòmines acompanyades del justificant de pagament, amb el desglossament dels treballadors inclosos a la remesa de pagament.

b. Models de liquidació i relació nominal de la Seguretat Social.

c. Models d’IRPF empresarial, corresponents als mesos a justificar.

d. Relació de nombre d’hores i percentatges de dedicació a l’actuació objecte de subvenció per cada un dels treballadors del projecte respecte a la totalitat de la jornada laboral, d’acord amb el model facilitat a l’annex 5, de documentació de justificació, Full de control horari per a la j d’hores de dedicació del personal.

e. En el cas de autònoms dependents i/o personal directiu, factures amb la descripció de les feines realitzades, nombre d’hores i preu hora.

5.3 Despeses d'instrumental i material:

a. No es finançarà aquell instrumental o material que no s’inclogui a la sol·licitud.

b. El concepte de les factures han de detallar la marca i les característiques de l’element adquirit.

c. No es finançarà l’adquisició d’aparells de segona mà

d. Els costos de l'instrumental i material, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per a l’acció; en cas que l'instrumental i el material no s'utilitzin en tota la seva vida útil per a l’actuació, únicament es consideraran subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats

5.4 Despeses d'obtenció, validació i defensa de patents i altres actius immaterials:

S’ha de presentar: còpia de la instància presentada en l'oficina nacional o regional on s'hagi estès la sol·licitud de patent relativa al tràmit en qüestió; còpia del document de despesa corresponent al pagament de les taxes relatives al tràmit en qüestió que haurà d'estar a nom del sol·licitant de l'ajuda; còpia de la instancia de aportació de la traducció si es presenten factures d’aquesta naturalesa.

Les factures (traducció, etc) hauran de d'indicar el nombre de sol·licitud de patent a la qual es refereixen, així com desglossar degudament els diferents conceptes.

5.5 Serveis de suport a la innovació

Factures d’ús de bancs de dades o laboratoris, d’etiquetatge, de proves, de certificació de qualitat o d'implantació de normes UNE 166.001–Projectes de R+D+i (o equivalent), i UNE 166.002 –Sistemes de Gestió de la I+D+i (o equivalent) per part d'entitats especialitzades en la implantació d’aquests sistemes. El concepte de les factures ha de detallar l’objecte del servei prestat, i, si escau, període, preu hora i nombre d’hores.

5.6 Copia de la comptabilitat separada de la inversió i copia del major comptable dels proveïdors, o llibre de registre en el seu cas.

Totes les despeses han d’anar acompanyades del justificant de pagament.

TÍTOL III
AJUDES PER A ACCIONS DE RECERCA  I DESENVOLUPAMENT  DE PIMES I ASSOCIACIONS SENSE ÀNIM DE LUCRE

1. Descripció

1.1 Ajudes a accions d’investigació i desenvolupament. La part de l’acció de recerca i desenvolupament objecte d'ajuda haurà de pertànyer íntegrament a una o diverses de les següents categories de recerca, segons les definicions de l’annex 6:

a. recerca fonamental

b. recerca industrial

c. desenvolupament experimental

Quan una acció consti de diferents tasques de diferents categories, cadascuna d'elles haurà de classificar-se per part del sol·licitant a la memòria d’activitats (annex II) d’acord amb les definicions establertes a l’annex 6.

La classificació en aquesta matèria s’ajustaran a les definicions establertes a l’annex  6.  Si la Comissió Avaluadora determina que la classificació que ha fet el sol·licitant no és correcta, podrà classificar-la a la categoria correcte, i ho comunicarà al sol·licitant a la proposta de resolució.

També serà objecte d'aquesta ajuda el cofinançament d'un acció de R+D+i  que hagi rebut ajuda d'alguna altra convocatòria de concurrència competitiva, nacional o internacional. En aquest cas, quant a valoració s’entendrà que ha superat la fase d’avaluació externa, si bé només es consideraran aquelles ponderacions que estiguin suficientment documentades.

1.2 Aquesta línia d’ajudes de la convocatòria és compatible amb el mercat comú europeu, en relació amb allò que s’estableix a la secció 4, article 25 del Reglament (CE) número 651/2014 de la Comissió

2. Sol·licitud

A més d’allò establert sobre la documentació de la sol·licitud del títol I sobre Bases Genèriques de la Convocatòria, la documentació a presentar pels sol·licitants inclourà i complirà els següents punts:

a. La memòria ha de detallar les necessitats en relació amb el personal, l’instrumental i material a adquirir, i el percentatge de dedicació de la seva vida útil a l’actuació. Així mateix inclourà, si n’és el cas, una descripció de les necessitats en serveis de consultoria, recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes, i estudis de viabilitat.

En el cas d’innovació de micropimes, per a despeses de personal directiu que també desenvolupin treballs com a investigadors o tècnics altament qualificats, s’haurà d’incloure una descripció o explicació en aquest sentit a l’apartat sobre personal necessari amb un quadre amb el desglossament de dedicació a feines de direcció i feines en el projecte subvencionat d’aquest personal, així com copia de la titulació que justifiqui aquesta imputació i dedicació. No seran despeses subvencionables les feines de gestió i direcció. El personal autònom dependent es considerarà com a personal propi, no com a subcontractació.

b. A la memòria sobre l’entitat, es nomenarà i documentarà aquells elements avaluables a la fase 2 d’avaluació a considerar per la Comissió Avaluadora, estipulats a l’apartat corresponent d’aquest títol, que el beneficiari vulgui fer constar per a la seva puntuació que anirà acompanyada dels documents probatoris corresponents (propietat de drets, convenis, reconeixement d'empresa innovadora, drets en propietat, etc).

3. Criteris d’avaluació

3.1 L’avaluació per a la selecció de propostes s’ha de basar en els criteris que es valoren de la manera que s’indica:

A. Criteris d’avaluació de la fase 1, o avaluació externa

A.1. Qualitat cientificotècnica. Es valoraran: el nivell de detall i concreció de la descripció de l’actuació i l’adequació a les finalitats que estableix la convocatòria. 

A.2. Grau d’especialització diferencial de l’entitat gràcies a les aportacions de l’actuació. Es valoraran: la concreció de la descripció dels objectius a aconseguir a curt i mitjà termini, grau d’innovació i exposició del problema a resoldre.

A.3. Viabilitat tècnica i econòmica de l’actuació i la capacitat tècnica i experiència del beneficiari. Es valoraran: la viabilitat econòmica de l’actuació i la capacitat tècnica i experiència de l’equip de feina per dur-la a terme.

A.4. Anàlisi del pressupost: anàlisi si l’esforç econòmic i tècnic es proporcional al projecte, si és insuficient o excessiu en qualcun dels seus aspectes.

A.5 Anàlisi de mercat potencial: aplicabilitat al mercat, quin tipus i en quina mesurada la proposta respon a una necessitat o formarà part en etapes posteriors de productes o serveis que responguin a una necessitat.

El criteri de puntuació serà “nul” 0 a 1 punts, “baix” 2 a 3 punts , “mitjà” 4 a 5 punts i “alt” sis punts.

La valoració favorable mínima estarà entre 16 o 14 punts. La Comissió Avaluadora la fixarà entre aquests dos valors, segons els resultats de totes les avaluacions externes, a fi d’adequar la puntuació de tall a la mitjana de les puntuacions.

B. Criteris d’avaluació, de la fase 2, o avaluació interna.

B.1 Repercussió social: interès, rellevància i oportunitat de l’actuació. 2 punts.

B.2 Alineament de l’actuació amb els eixos d’acció de l’Estratègia Regional de Recerca i Innovació per l’Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) (Sostenibilitat territorial, gestió de la innovació i de la internacionalització d'empreses turístiques, coneixement per al canvi turístic i tecnologies turístiques) i d’aportació a les àrees d’actuació del PCTIE 2013-2017 (Ciència i tecnologia marina, Ciències biomèdiques i ciències de la salut, Turisme, Medi ambient o  Continguts digitals basats en el coneixement). 3 punts

B.3 Conveni o acord de contractació amb una universitat, centre d’investigació i del coneixement o centre tecnològic per al desenvolupament del projecte. 1,5 punts.

B.4 Personal tècnic propi no directiu dedicat a activitats RDI (almenys 1 titulat superior a temps complet). 1 punt.

B.5 Està reconeguda com a empresa innovadora en el registre del Ministeri d'Economia i Competivitat. 0,75 punts

B.6 L'empresa sol·licitant està associada a un clúster del coneixement. 0,75 punts

B.7 Hi ha col·laboració entre dues i cinc empreses, i existeix una subcontractació d’almenys el 20% de l’actuació amb un centre tecnològic o d’investigació. 3 punts.

Es considerarà una valoració favorable la puntuació mínima de 4 punts.

En relació amb el criteri B.2, integració RIS3 i al Pla CTIE, és imprescindible obtenir 2 punts per poder considerar la sol·licitud com a vàlida i així donar compliment a l’objecte i requisit de la convocatòria. En el cas que l’actuació no estigui a cap dels eixos, la puntuació serà de cero punts; 1 punt és una relació poc determinada o circumstancial amb un dels eixos; 2 punts està alineat o inclòs en un dels eixos; i 3 punts si està alineat o inclòs a dos o més dels eixos, o està alineat amb un dels eixos i almenys amb una àrea del Pla de CTIE..

3.2 Per a la concessió de l’ajuda es tindrà en compte la suma de les dues avaluacions. La Comissió Avaluadora informarà favorablement per a la proposta provisional de resolució si la sol·licitud assoleix la suma de les dues puntuacions mínimes.

4. Intensitat de les ajudes i despeses subvencionables

4.1 Les intensitats màximes de les ajudes tindran els límits següents:

a) 50 % de les despeses subvencionables per a la recerca fonamental i industrial

b) 25 % de les despeses subvencionables, para al desenvolupament experimental

En qualsevol dels casos no serà major de 80.000 € d'ajuda pública per a cada acció presentada per aquesta línia, llevat de l’establert a l’apartat següent.

Per a col·laboracions entre dues o més empreses (màxim 5), que subcontractin entre el 20 i el 60% de l’actuació amb un centre tecnològic o d’investigació, el límit de la subvenció serà de 400.000€ en  total.

4.2 Podrà augmentar-se la intensitat d'ajuda fixada en l'apartat anterior fins un màxim del 80%, com s'indica a continuació:

a) en 30 punts percentuals per a recerca fonamental si són petites empreses.

b) en 20 punts percentuals per a recerca industrial si són petites empreses.

c) en 15 punts percentuals per a recerca fonamental o industrial si l’acció implica una col·laboració efectiva entre una empresa i un o varis organismes d’investigació i difusió de coneixement que assumeixi el 10% de les despeses, i amb dret a publicar el resultat de la pròpia investigació.

d) En 20 punts percentuals per a desenvolupament experimental si són petites empreses.

Les intensitats màximes estipulades als títols II i III, hauran de tenir-se en compte per l’import total de les ajudes estatals concedides a l’acció, d’acord amb article 8 del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió i la base 14.4 d’aquesta convocatòria.

4.3 Per assegurar l’eficàcia dels fons, a  qualsevol de les dues fases d’avaluació es pot considerar que alguna part del pressupost no és necessària per a la realització de l’actuació, o pot reduir la subvencionalitat dels conceptes. Aquest fet es comunicarà a l’entitat sol·licitant a la proposta de resolució per a la seva acceptació o renúncia

4.4 Es podran subvencionar els costos següents, sempre i quan siguin conceptes inclosos al pressupost pels quals s’ha obtingut finançament, i es compleixin les condicions i requisits establerts a la base 14 del títol I del present annex 1, sobre despeses subvencionables :

a) Despeses de personal no directiu (investigadors, tècnics i altre personal auxiliar, sempre que estigui dedicat a l’actuació), amb un màxim del 60% del pressupost, directament involucrat en l’execució de les actuacions o projectes, amb vinculació laboral amb el beneficiari o d’autònom econòmicament depenent de l’agrupació, conforme a la Llei 20/2007, de 11 de juliol, de l’Estatut de Treball Autònom amb un màxim del 60% del pressupost subvencionable, i amb els límits establerts al model de pressupost de l’annex II de sol·licitud.

Els límits (topes) salarials màxims es recullen en l’annex 2_Pressupost. Mensualment s’emplenarà el full de servei, d’acord amb l’Annex 5_ Full de control horari per a la justificació d’hores de dedicació del personal, degudament firmades pel treballador i per l’empresa.

Per a despeses de personal directiu a microempreses que també desenvolupi treballs com a tècnics altament qualificats o investigadors, s’haurà d’incloure una descripció o explicació en aquest sentit a l’apartat sobre personal de la memòria de sol·licitud amb la descripció de les tasques i un quadre amb el desglossament de dedicació a aquestes tasques, i les altres de l’empresa, així com incloure còpia del títol universitari relacionat amb la el projecte a desenvolupar. No seran despeses subvencionables les feines de gestió, direcció o coordinació del projecte. El personal autònom dependent es considerarà com a personal propi, no com a subcontractació, i es subjectaran a aquestes mateixes limitacions

b) els costos de l'instrumental i material, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per a l’acció; en cas que l'instrumental i el material no s'utilitzin en tota la seva vida útil per a l’actuació, únicament es consideraran subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats.

d) els costos de recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència, així com els costos de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva a l’acció.

5. Justificació

5.1 A més d’allò estipulat a la base 16 del títol I sobre Bases Genèriques de la Convocatòria, per a la justificació, el beneficiari haurà de presentar la documentació i complir les condicions següents:

5.1.1 Les factures per a serveis de consultoria, recerca contractual, coneixements tècnics, drets adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes:

a. el concepte de les factures ha de detallar l’objecte dels serveis prestats, i ha d’especificar, si escau, el nombre d’hores, duració o període i preu hora.

b. s’ha de complir allò establert a la base 15.3 de l’annex 1 de la present convocatòria.

c. Si és el cas, conveni amb el/s organisme/s d’investigació i difusió de coneixement en el qual s’especifiqui el percentatge de les despeses assumides i els drets respecte a la propietat del resultat de la seva investigació.

5.1.2 Despeses de personal propi o en comissió de servei de personal altament qualificat:

a. Nòmines acompanyades del justificant de pagament, amb el desglossament dels treballadors inclosos a la remesa de pagament.

b. Models de liquidació i relació nominal de la Seguretat Social.

c. Models d’IRPF empresarial, corresponents als mesos a justificar.

d. Relació de nombre d’hores i percentatges de dedicació a l’actuació objecte de subvenció per cada un dels treballadors del projecte respecte a la totalitat de la jornada laboral, d’acord amb el model facilitat a l’annex 5, de documentació de justificació, Full de control horari per a la justificació d’hores de dedicació del personal.

e. En el cas de autònoms dependents i/o personal directiu de micropimes, factures amb la descripció de les feines realitzades, nombre d’hores i preu hora.

5.1.3 Despeses d'instrumental i material:

a. No es finançarà aquell instrumental o material que no s’inclogui a la sol·licitud.

b. El concepte de les factures han de detallar la marca i les característiques de l’element adquirit.

c. No es finançarà l’adquisició d’aparells de segona mà

d. Els costos de l'instrumental i material, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per a l’acció; en cas que l'instrumental i el material no s'utilitzin en tota la seva vida útil per a l’actuació, únicament es consideraran subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats

5.1.4 Copia de la comptabilitat separada de la inversió i copia del major comptable dels proveïdors, o llibre de registre en el seu cas.

Totes les despeses han d’anar acompanyades del justificant de pagament.

5.2 Si n’és el cas, es podrà justificar la part del pressupost imputada a l’altra/es ajuda/es rebuda per a un projecte que hagi rebut suport per part d’una altra convocatòria competitiva amb el compte comptable justificatiu presentat a l’altra entitat, signat i segellat per aquella a la part de la quantitat considerada subvencionable. En els altres casos s’haurà de justificar la totalitat del cost del pressupost de l’actuació, presentat amb la sol·licitud, independentment de la quantitat subvencionada concedida.