Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FERRERIES

Núm. 6274
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança municipal reguladora de l'ús de la xarxa de clavegueram del nucli urbà de Ferreries

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En el BOIB núm. 43 de data 7.4.2018, es va publicar l'acord de Ple de l'Ajuntament de Ferreries de data 22 de febrer de 2018, de l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança reguladora d’ús de la xarxa de clavegueram del nucli urbà de Ferreries.

Un cop finalitzat el termini d'exposició pública sense que s'hagin presentat reclamacions, l'esmentat acord ha resultat elevat a definitiu i es transcriu el text íntegre de l'ordenança:

Ordenança municipal reguladora de l'ús de la xarxa de clavegueram del nucli urbà de Ferreries

I. Disposicions generals

Article 1

Aquesta Ordenança regula les condicions a què s'haurà d'ajustar l'ús de la xarxa de clavegueram i les seves obres i instal·lacions complementàries a la població de Ferreries.

Article 2

Als efectes d'aquesta Ordenança s'entendrà:

- Per xarxa de clavegueram: el conjunt de conductes o instal·lacions que en el subsòl de la població serveixen per evacuar aigües residuals.

- Per claveguera: qualsevol conducte subterrani construït o acceptat per l'Ajuntament per a servei general de la població o d'una part d'aquesta, el manteniment del qual és competència municipal.

- Per connexió de servei: aquell conducte subterrani instal·lat sota la via pública que serveix per transportar les aigües residuals des d'un edifici o finca al clavegueram públic.

- Per estació depuradora: aquella instal·lació en què les aigües residuals se sotmeten a un tractament de depuració física, biològica i química tal que permeti la seva posterior reutilització per a fins diversos.

Article 3

L'Ajuntament de Ferreries és la persona jurídica que té encomanada l'administració i explotació del clavegueram públic amb totes les seves instal·lacions complementàries. També serà responsable de la seva conservació, manteniment i explotació.

II. Obligatorietat de l'ús de la xarxa de clavegueram

Article 4

1. Els edificis existents o que es construeixin en finques amb façana en una via en què hi hagi xarxa de clavegueram, hi hauran d'abocar les aigües residuals mitjançant la connexió de servei corresponent, sempre que aquestes aigües reuneixin les condicions fisicoquímiques exigides en aquesta ordenança.

2. Si la finca té façana a més d'una via pública, el propietari o propietària podrà triar la claveguera a què hagi d'abocar les aigües residuals.

III. Clavegueres públiques i connexions de servei

Article 5

Amb caràcter general, les clavegueres es poden construir:

- Per l'urbanitzador o urbanitzadora: quan així sigui exigible segons la legislació vigent en matèria urbanística.

- Per l'Ajuntament: com a part d'un projecte municipal, mitjançant els serveis propis o mitjançant tercers.

- Mitjançant serveis propis de l'Ajuntament, a petició d'un o una particular o d'un grup de propietaris com a prolongació de la xarxa existent, a càrrec íntegrament dels peticionaris.

En el primer supòsit, la claveguera passarà a ser de propietat municipal amb tots els efectes inherents una vegada l'Ajuntament rebi la urbanització o els seus serveis.

En el tercer supòsit, la claveguera passarà a ser de propietat municipal automàticament una vegada acabades les obres.

Article 6

1. Les aigües residuals d'un edifici seran conduïdes a la claveguera pública mitjançant la connexió de servei, que constarà d'una arqueta sifónica ubicada a la voravia enfront de la façana en qüestió. Aquesta arqueta sifónica disposarà d'una tapa i marc normalitzats per l'Ajuntament.

2. Qualsevol element d'evacuació de les aigües residuals haurà de quedar forçosament a cota superior a la de la tapa del pou del registre de la xarxa més propera a la connexió de servei i/o alternativament s'haurà de dissenyar algun element que impedeixi els retorns en els casos en què es produeixin entrades momentànies en càrrega a la xarxa.

Article 7

1. La propietat de la connexió de servei correspondrà a la persona propietària de l'edifici. Malgrat això, la neteja, conservació i manteniment aniran a càrrec del propietari o habitatge.

2. Es podrà autoritzar el desguàs de diversos edificis mitjançant una sola connexió de servei, si tècnicament fos necessari, sempre que s'inscrigui en el Registre de la Propietat la servitud corresponent.

Article 8

1. Amb caràcter general, les connexions de servei seran construïdes per l'Ajuntament, a petició de la persona propietària i al seu càrrec.

2. En vials de nova planta, l'urbanitzador o urbanitzadora podrà construir les connexions de servei abans de pavimentar. En aquest cas, s'hauran d'incloure en el projecte d'urbanització detallant-ne les característiques, que s'hauran d'ajustar a la normativa vigent a l'efecte.

Article 9

1. Seran condicions prèvies perquè l'Ajuntament accepti la sol·licitud de connexió de servei:

- Que les aigües per abocar reuneixin les condicions fisicoquímiques que s'especifiquen en aquesta Ordenança.

- Que la claveguera sigui de propietat municipal i estigui en servei.

- Que la instal·lació de desguàs de l'edifici s'ajusti al previst a l'article següent.

2. En el cas de connexions de servei construïdes per un o una particular d'acord amb el previst a l'article 9.2 no es podran utilitzar sense l'autorització prèvia de l'Ajuntament. Per sol·licitar-ho se seguiran els mateixos requisits que si es tractés d'una connexió de servei nova.

Article 10

1. La instal·lació de desguàs interior fins a l'arqueta sifònica l'haurà de realitzar el propietari o propietària, que estarà obligat a ajustar-se a les normes tecnològiques de l'habitatge i a les ordenances de construcció municipals. D'una manera especial s'assegurarà la ventilació aèria i l'aïllament sifònic dels baixants, amb independència de l'efecte sifó que es produeix a l'arqueta sifònica.

2. A les instal·lacions hoteleres, grans blocs d'apartaments i altres edificis singulars, abans de la connexió de servei i a l'interior de la propietat es construirà una arqueta separadora de greixos i sòlids, les dimensions de la qual es justificaran adequadament.

3. A les instal·lacions industrials, la xarxa de desguàs interior es completarà amb un pretractament que asseguri que l'abocament reuneix les condicions que s'exigeixen en aquesta Ordenança.

4. Les instal·lacions de pretractament a què es refereixen els punts 2 i 3 d'aquest article podran ser inspeccionades en qualsevol moment pel personal de l'Ajuntament o persona en qui delegui l'autoritat municipal. En cas que s'observés que el funcionament és deficient, s'aplicaran les sancions que s'indiquen a l'article 19 d'aquesta Ordenança, sens perjudici que al mateix temps se'n doni compte a les autoritats sanitàries competents als efectes d'aplicació d'altres indemnitzacions o sancions previstes a la legislació vigent.

Article 11

Sempre que sigui possible, es procurarà que les connexions de servei empalmin amb la xarxa en un pou de registre. Això serà preceptiu a les noves construccions en cas d'hotels, indústries, locals públics, edificis de més de 12 habitatges i en qualsevol altre que a judici dels serveis tècnics ho requereixi per les seves característiques especials.

Si no hi hagués cap pou de registre davant el punt en què es vol fer la connexió de servei i fos preceptiu, es construirà devora la connexió de servei a càrrec del promotor o promotora i sense que aquest hi adquireixi cap dret.

Article 12

L'Ajuntament, en canviar la disposició de les vies públiques o efectuar-hi obres de pavimentació, podrà modificar el traçat, el punt d'abocament, la disposició, etcètera de les connexions de servei, conservant sempre les mateixes condicions d'evacuació de l'edifici. Aquestes obres seran a càrrec de l'Ajuntament, però el propietari o propietària no podrà reclamar cap tipus d'indemnització.

IV. Ús de la xarxa de clavegueram

Article 13

Amb caràcter general queda prohibit abocar directament o indirectament a la xarxa de clavegueram els abocaments disposats a l’efecte al Pla Hidrològic de les Illes Balears, amb els valors límits que s’hi disposen.

Article 14

Les prescripcions de l'article precedent es refereixen especialment a les instal·lacions industrials de servei, magatzems o comercials a gran escala, i s'aplicaran a les instal·lacions d'habitatges només en casos d'abocaments continuats, no esporàdics o accidentals, capaços d'ocasionar perjudicis a les instal·lacions de la xarxa o de dificultar el tractament i la depuració de les aigües residuals.

V. Infraccions

Article 15

Es preveuran infraccions i seran objecte de correcció administrativa:

a. La construcció i la modificació que s'hi annexin, encara que siguin de propietat particular, sense haver obtingut prèviament la llicència municipal prèvia o sense ajustar-se a les condicions assenyalades en les que hagi estat concedida o als requisits generals d'aquesta Ordenança.

b. L’ús de la xarxa de clavegueram, les concessions o les instal·lacions annexes sense obtenir prèviament la llicència municipal o sense ajustar-se a les seves condicions o a les disposicions d’aquesta Ordenança.

c. Els danys a la xarxa de clavegueram, les obres i les instal·lacions de tota classe, ja siguin causats maliciosament o per negligència.

d. Qualsevol abocament al clavegueram públic que sobrepassi alguna de les característiques definides en els articles anteriors.

Article 16

Respondran de les infraccions:

1. En els supòsits dels apartats a i b de l'article anterior, les persones obligades a obtenir la llicència omesa o, en defecte d'aquestes, les titulars d'aquesta.

2. En el cas de l'apartat c), el causant dels danys.

3. Les persones o titulars dels immobles industrials o establiments a qui fossin imputables els incompliments.

VI. Sancions

Article 17

1. Les infraccions descrites a l'article 15 a, b i c donaran lloc a l'obligació de reparar el dany causat i reposar les obres o instal·lacions al seu estat anterior, sens perjudici d'imposar les multes i exigències de responsabilitat que marca la legislació vigent. Així mateix, es podrà exigir el pagament anticipat dels costs addicionals que exigeixi la protecció de les obres de fàbrica i instal·lacions, i de personal o del major cost del tractament i la depuració de les aigües d'un abocament deficient.

2. La persona infractora haurà d'ajustar la reparació i la reposició dins el termini que a l'efecte li assenyali l'Administració, o aquesta a càrrec d'aquell, segons ho consideri més convenient la mateixa Administració. També es procedirà a l'execució subsidiària per part de l'Administració quan havent d'executar l'obra la persona infractora, aquesta no la dugui a terme dins el termini que se li hagués assenyalat.

Article 18

1. Les infraccions descrites a l'article 15 d se sancionaran amb l'aplicació d'un coeficient de correcció F, en funció de la major pol·lució, només quan F sigui major que la unitat. Aquest factor F s'obtindrà aplicant la fórmula:

F = 1 + DQO-800 : 1600; SS-400 : 800 x K, en la qual DQO és la demanda química d'oxigen de dicromat potàssic expressada en mg/litre de l'afluent i SS de la concentració de sòlids en suspensió expressada en mg/litre de l'afluent.

La multa resultant no podrà excedir dels límits establerts a l'article 59 del RDL 781/1986, de 18 d'abril, text refós de les disposicions legals en matèria de règim local, en relació amb l'article 21 k de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

El factor de correcció F s'aplicarà directament sobre la tarifa vigent del clavegueram. El factor K serà igual a 1.

El volum de cabal sobre el qual s'aplicarà la tarifa serà el registrat pel comptador de subministrament d'aigua de la xarxa municipal. Quan aquesta no sigui l'única font de proveïment pel fet de subministrar-se l'usuari d'aprofitaments privats d'aigües subterrànies, es determinarà per la fórmula:

Q = 18000 x P, en la qual Q expressat en m3/any representa el cabal i P la potència en cavalls dels motors d'acció de les bombes d'elevació de les aigües subterrànies.

2. L'obtenció de mostres per determinar els paràmetres que s'indiquen a l'apartat anterior es realitzarà en presència de la persona usuària del servei de clavegueram o persona que la representi, a qui s'entregarà una mostra segellada de l'aigua recollida per tal que pugui procedir a les anàlisis pertinents, contrastables si s'escau amb les obtingudes pel servei municipal. Si la persona usuària es nega a presentar-se, la mostra es recollirà davant dos testimonis.

3. El factor de correcció F obtingut de la mostra s'aplicarà al primer rebut corresponent al servei d'aigua i clavegueram que es produeixi després de preses les mostres. Mentre persisteixin les anomalies, s'agafaran mostres cada dos mesos per aplicar el factor de correcció F als rebuts corresponents.

Article 19

A més de les sancions descrites a l'article 19, l'autoritat municipal podrà imposar multes fins al màxim autoritzat per la legislació vigent en aquells casos en què s'incompleixi l'indicat a l'article 10.4.

Article 20

A més de la imposició de multes i altres sancions descrites en aquesta Ordenança, en cas d'infracció es podran decretar, segons el que sigui procedent, les mesures següents:

1. Ordenar la suspensió dels treballs d'execució de l'obra o instal·lació indegudament realitzats.

2. Ordenar a la persona infractora que, en el termini que s'assenyali, presenti la sol·licitud de llicència ajustada als termes d'aquesta Ordenança.

3. Ordenar a la persona infractora que, en el termini que a l'efecte s'assenyali, introdueixi en les obres i instal·lacions realitzades les rectificacions necessàries per ajustar-les a les condicions de la llicència o a les disposicions d'aquesta Ordenança.

4. Ordenar a la persona infractora que, en el termini que es fixi, repari els danys, reposi les obres i instal·lacions al seu estat anterior o demoleixi el que hagi estat indegudament construït o instal·lat.

5. Disposar que la brigada municipal repari, reposi o demoleixi aquestes obres i instal·lacions, mitjançant la contracta corresponent, a càrrec sempre de la persona infractora.

6. Impedir els usos indeguts pels quals no s'hagi obtingut llicència o que no s'ajustin a les condicions d'aquesta o a les disposicions d'aquesta Ordenança.

 

Article 21

En cas d'incompliment de les ordres a què es refereixen els apartats a, b, c, d i f de l'article anterior, i sens perjudici de l'adopció de mesures per executar-les subsidiàriament, es podran imposar multes coercitives reiterables per lapses de temps suficients per al compliment del que hagi estat ordenat.

Article 22

1. La potestat de sancionar correspon a l'Alcaldia.

2. El servei tècnic encarregat de la inspecció podrà suspendre provisionalment l'execució de les obres i instal·lacions així com impedir, també provisionalment, els usos indeguts de la xarxa i les obres i les instal·lacions annexes. Amb aquest objectiu s'haurà de cursar a la persona interessada una ordre individual i per escrit que, per mantenir la seva eficàcia, haurà de ser ratificada per l'Alcaldia en els cinc primers dies hàbils següents.”

 

Ferreries, en la data de (11 de juny de 2018)

El batle,

Josep Carreres Coll