Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 5887
Acord del Consell de Govern d’1 de juny de 2018 pel qual s’autoritza l’ocupació urgent dels terrenys afectats per l’expropiació relativa al «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El 8 de maig de 2018 va tenir entrada a la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears un escrit del secretari tècnic de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca en el qual sol·licitava la declaració d’ocupació urgent dels terrenys necessaris per executar les obres del «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis 16-20.0-ML». Amb l’escrit esmentat es remetien els documents relatius a la sol·licitud de declaració d’ocupació urgent amb la finalitat que aquesta es declaràs, si esqueia, pel Consell de Govern.

2. La documentació aportada pel Consell de Mallorca és la següent:

a. Una còpia de la notificació de 19 de desembre de 2017 de la Resolució de la consellera executiva de Territori i Infraestructures, sobre l’aprovació definitiva del «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma. En aquesta Resolució s’acorda també, entre altres qüestions, iniciar l’expedient d’expropiació d’acord amb els plànols que s’adjunten, donar publicitat a la necessitat d’ocupació urgent per tal que s’hi puguin presentar al·legacions, així com sol·licitar al Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la declaració d’ocupació urgent dels béns que s’han d’expropiar per executar les obres.

b. Una còpia de l’informe de l’enginyer del Servei d’Expropiacions de 5 d’abril de 2018, sobre la urgència de la tramitació de les expropiacions corresponents.

c. El certificat del secretari general del Consell de Mallorca, de 15 de febrer de 2018, relatiu al fet que el «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma ha estat sotmès a informació pública en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 7, de 13 de gener de 2018, en els diaris Última Hora i Diario de Mallorca de 19 de gener de 2018, a l’Ajuntament de Palma i a la Direcció Insular d’Infraestructures i Mobilitat del Consell de Mallorca, prèviament al tràmit de declaració d’ocupació urgent als efectes del que preveu l’article 56.1 del Reglament de la Llei d’expropiació forçosa. Segons aquest certificat, en el període de presentació d’al·legacions, entre els dies 13 de gener de 2018 i 12 de febrer de 2018, no s’han presentat al·legacions referides a la declaració d’ocupació urgent.

d. La notificació de la Resolució de la consellera executiva de Territori i Infraestructures de data 26 de març de 2018 relativa a l’aprovació de la relació definitiva de propietaris i béns afectats per les obres corresponents al «Projecte de millora sortida Son sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis», un cop realitzat el tràmit d’informació pública. En la mateixa Resolució consta la relació d’afectats i se sol·licita al Govern de les Illes Balears la declaració d’ocupació urgent per a l’expropiació.

e. El certificat de la interventora delegada del Departament d’Economia i Hisenda del Consell de Mallorca de 15 de maig de 2018 d’existència de crèdit adequat i suficient per atendre les despeses derivades de l’expropiació dels béns afectats per l’execució del «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma.

f. Els plànols parcel·laris dels béns afectats.

g. L’informe tècnic de l’enginyer de camins, canals i ports del Servei d’Expropiacions del Consell de Mallorca de 5 d’abril de 2018, sobre la urgència de la tramitació de l’obtenció dels terrenys afectats per les obres corresponents al «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí del Reis». Exp. CM-94. TM Palma. Aquest informe justifica la declaració d’ocupació urgent dels terrenys afectats per aquest expedient d’expropiació forçosa en els termes següents:

Una de les problemàtiques que presenta l’actual rotonda d’intersecció entre la Ma-11 i el camí dels Reis és, entre d’altres, la proximitat de la incorporació des de Son Sardina pel camí de Passatemps i la sortida cap al camí dels Reis sentit Can Valero. Aquesta proximitat dificulta la incorporació a l’anell de la rotonda des del camí de Passatemps i es resol allunyant la incorporació actual unificant-la amb la incorporació a la Ma-11 sentit Palma. Atès que la sortida cap a Son Sardina no presenta cap problemàtica addicional i el volum de trànsit respecte de conjunt de la intersecció no és prou significatiu, es manté com està actualment. Per tal de resoldre els girs a l’esquerra motivats pel nou vial que creua els moviments amb la sortida cap a Son Sardina pel camí de Passatemps s’executa una mini glorieta a la intersecció entre el nou vial i el camí de Passatemps per tenir tots els girs produïts a la dreta.

Les mesures proposades en aquest projecte augmenten la seguretat i funcionalitat dels vehicles que transiten tant per l’anell de la rotonda com pels que es volen incorporar des de Son Sardina, així com dels vianants i de la resta d’usuaris no motoritzats que creuen el camí de Passatemps.

Per la qual cosa, es pot considerar necessària la tramitació per urgència de l’expedient d’expropiacions de les obres esmentades. No obstant això, resta sotmès a qualsevol altre criteri més fonamentat.

3. Una vegada examinat l’expedient del Consell de Mallorca, el Servei de Corporacions Locals de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques va emetre un informe jurídic el 15 de maig de 2018. Aquest informe exposa que, per declarar l’ocupació urgent, són necessaris certs requisits, com ara que en el cas hi concorrin unes circumstàncies excepcionals, que aquestes circumstàncies estiguin degudament motivades i documentades en l’expedient administratiu, i que, a més, impossibilitin que l’Administració compleixi els objectius que pretén si utilitza el procediment ordinari.

Aquests requisits generals es fonamenten en la jurisprudència del Tribunal Suprem en relació amb l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa i l’article 56 del Reglament de la Llei d’expropiació forçosa. Aquesta jurisprudència del Tribunal Suprem consta, entre d’altres, en les sentències de la Sala Contenciosa Administrativa de 30 de setembre de 1992 (recurs 1581/1990), de 3 de desembre de 1992 (recurs 1797/1989), de 9 de març de 1993 (recurs 8333/1990), de 23 de setembre de 1997 (recurs 14176/1991), de 10 de desembre de 1997 (recurs 4575/1993), de 22 de desembre de 1997 (recurs 782/1996), de 3 de desembre de 1998 (recurs 5821/1994), de 14 de novembre de 2000 (recurs 2939/1996), de 18 de maig de 2002 (recurs 628/1998), de 25 d’abril de 2003 (recurs 318/1999), de 16 de juny de 2004 (recurs 6068/1999), de 14 de febrer de 2005 (recurs 2381/1999) i d’11 d’octubre de 2006 (recurs 5909/2003).

L’informe jurídic que s’ha esmentat considera procedent la declaració d’ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell de Mallorca, atès que resta acreditada la concurrència de circumstàncies de caràcter excepcional que aconsellen recórrer al procediment d’urgència, i que es fonamenten en la seguretat vial. D’acord amb l’informe tècnic esmentat, l’actuació sobre aquesta via es justifica per:

Les mesures proposades en aquest projecte augmenten la seguretat i funcionalitat dels vehicles que transiten tant per l’anell de la rotonda com pels que es volen incorporar des de Son Sardina, així com dels vianants i de la resta d’usuaris no motoritzats que creuen el camí de Passatemps.

4. D’acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, millorar una carretera per evitar el perill greu que en suposa l’estat o el traçat i per garantir la seguretat dels usuaris es considera una motivació suficient que justifica la utilització del procediment excepcional que indica l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa.

Per tant, la declaració d’ocupació urgent dels béns afectats pel «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma té com a finalitat dotar la carretera de les mesures i les condicions adequades de seguretat al més aviat possible. Els arguments que s’han exposat justifiquen la declaració d’ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell de Mallorca.

5. S’ha de tenir en compte el que disposa l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa pel que fa a l’excepcionalitat de la declaració d’ocupació urgent, en relació amb l’article 56 del Reglament que l’aplica.

Així mateix, s’ha de considerar que la competència que atorga l’article 52 al Consell de Ministres es va transferir a la Comunitat Autònoma mitjançant el Reial decret 2612/1982, de 24 de juliol, sobre transferència de competències, funcions i serveis de l’Administració de l’Estat al Consell General Interinsular de Balears en matèria d’Administració local, i s’ha de preveure el que disposen l’article 32.1 de la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, d’Estatut d’autonomia per a les Illes Balears, i el Decret 81/1984, de 30 d’agost, pel qual s’assumeixen i es distribueixen les competències transferides pel Reial decret 2612/1982.

6. El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclou, en l’estructura orgànica de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques, que exerceix les competències en l’àmbit de les relacions amb les institucions de govern de les Illes Balears i dels municipis, i de les relacions de cooperació i col·laboració amb els ens territorials.

En conseqüència, exerceix també les competències en matèria d’expropiació forçosa i, per tant, la proposta de declaració d’ocupació urgent dels béns i els drets afectats en tots els expedients que tramitin les corporacions locals que ho sol·licitin.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d’Hisenda i Administracions Publiques, en la sessió de dia 1 de juny de 2018, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Declarar l’ocupació urgent dels terrenys afectats per dur a terme l’expropiació relativa al «Projecte de millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma, atesa la sol·licitud del Consell de Mallorca i a l’efecte del que estableix l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa. Els béns i els drets afectats per la declaració d’ocupació urgent s’enumeren, de manera individualitzada i amb indicació dels titulars, en l’annex 1 d’aquest Acord.

Segon. Fonamentar la urgència en la documentació que ha presentat el Consell de Mallorca i en l’informe jurídic del Servei de Corporacions Locals de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques, el qual considera procedent la declaració d’urgència del Consell de Govern, perquè en el cas hi concorren circumstàncies excepcionals que motiven la declaració d’ocupació urgent dels béns i dels drets afectats per l’expedient d’expropiació forçosa i que es basen en la seguretat vial, d’acord amb els arguments que consten en els informes esmentats.

En concret, es justifica per la necessitat d’augmentar la seguretat i funcionalitat dels vehicles que transiten tant per l’anell de la rotonda com pels que es volen incorporar des de Son Sardina, així com dels vianants i de la resta d’usuaris no motoritzats que creuen el camí de Passatemps.

Tercer. Fer constar que, durant el període d’informació pública a què es va sotmetre la sol·licitud d’ocupació urgent, no es va presentar cap al·legació referida a la declaració d’urgència de l’expropiació.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Cinquè. Notificar a les persones que figuren com a interessades en l’expedient que, contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de l’Acord, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 1de juny de 2018

La secretària del Consell de Govern
Pilar Costa i Serra

 

ANNEX 1
Llista concreta i individualitzada dels béns, els drets i les persones afectats per l’expropiació relativa al «Projecte millora sortida Son Sardina rotonda Ma-11-Camí dels Reis». Exp. CM-94. TM Palma

Pol.

parc.

Ref. cadastral

Titular

Expropiació (m2)

Servitud (m2)

Ocupació temporal (m2)

Edificació afectada

21

37

07040A02100037

DE LA CALLEJA AGUILÓ,

ISABEL

MONSERRAT DE LA CALLEJA, JUAN GABRIEL

1,016,39

727,82