Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 5853
Resolució del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de declaració de no subjecció a avaluació ambiental estratègica de la modificació del Pla General de Palma referida a la fitxa 25/08 “Església de la Immaculada Concepció”, del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic (73C/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.Dia 9 de maig de 2018, es registra d’entrada a la CMAIB (RE núm. 520), la tramesa de documentació de l’Ajuntament de Palma en relació a l’aplicació a modificació puntual del PGOU indicada a l’assumpte de l’article 9.5 de la Llei 12/2016, de 17 d’agost, d’avaluació ambiental de les Illes Balears, sobre la necessitat o no de tramitació ambiental.

2.La documentació tramesa consta de:

-Trasllat de documentació i sol·licitud d’informació de l’Ajuntament de Palma.

-Memòria de la modificació  puntual PGOU referida a la fitxa 25/08 “Església de la Immaculada Concepció”, del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic.

3.L’art. 9.5 de la Llei 12/2016 d’avaluació ambiental que disposa que:”..... tampoc es subjecten als procediments d’avaluació ambiental estratègica, d’acord amb l’article 3.5 de la Directiva 2001/42/CE, les modificacions d’escassa entitat que l’òrgan ambiental, declari, previ informe tècnic, que no tenen efectes significatius en el medi ambient”.

Descripció de la modificació del PGOU de Palma

1.La present modificació del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic es fa amb l’objectiu d’esmenar mancances i errors que s’han detectat en la redacció de la fitxa 25/08 del catàleg vigent, que correspon a l’església de la Immaculada Concepció, situada al carrer de Sant Magí i es fa a instàncies del bisbat de Mallorca.

2.En concret es modificaran els següents apartats de la fitxa esmentada:

-De la part 1.- IDENTIFICACIÓ/1, l’apartat 5.- DESCRIPCIÓ: Planta d’una sola nau, de creu llatina amb cúpula central. Capçalera conformada per tres absis semicirculars, de volta d’esfera. Del conjunt destaquen les torres, s’afegeix una de les quals (torre oest) es troba inacabada.

-De la part 2 PROTECCIÓ I DIRECTRIUS D’INTERVENCIÓ, l’apartat 3.- Composició volumètrica: S’ha de mantenir la volumetria de l’actual temple, s’afegeix llevat de les intervencions que tinguin com a objectiu la compleció de la torre oest segons projecte original.

-De la part 3 INFORMACIÓ GRÀFICA, s’hi afegirà un apartat 3* amb la façana del Temple de Sant Magí procedent de la bibliografia consultada.

-Grau de protecció de la fitxa modificada: Passa d’A2 a B

Consideracions tècniques

1.La modificació proposada del PGOU de Palma es fa per a esmenar els errors existents a la redacció de la fitxa 25/08 del Catàleg de protecció d’edificis i elements d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic.

2.Pel tipus de modificació que es du a terme en el planejament no produeix efectes en sí mateixa i no suposarà efectes negatius sobre el patrimoni cultural atès que adequa a la realitat urbanística la especial situació de l’edifici de l’església.

3.El tipus de projectes que es poden derivar de la modificació proposada de la fitxa del catàleg no varien.

4.Entenem que, atès l’objecte de la modificació i la seva naturalesa, en el present supòsit de fet és aplicable l’art. 9.5 de la Llei 12/2016 d’avaluació ambiental que disposa textualment que: “tampoc es subjecten als procediments d’avaluació ambiental estratègica, d’acord amb l’article 3.5 de la Directiva 2001/42/CE, les modificacions d’escassa entitat que l’òrgan ambiental, declari, previ informe tècnic, que no tenen efectes significatius en el medi ambient”. L’art. 9.5 no ha estat objecte de recurs de inconstitucionalitat per la qual cosa és plenament vigent. En aquest sentit pareix clar que estem davant una modificació d’escassa entitat del PGOU de Palma que no te cap efecte significatiu sobre el medi ambient atès el seu objecte.

5.De conformitat amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018) el President de la Comissió de Medi Ambient és competent per decidir sobre la subjecció o no a tramitació ambiental de les modificacions menors.

Per tot això, i vist l’informe amb proposta de resolució de la cap de Servei d’assessorament Ambiental de 15 de maig de 2018 dicto la següent:

Resolució

Declarar que la modificació puntual del  PGOU de Palma referida a la fitxa 25/08 “Església de la Immaculada Concepció”, del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic no està subjecta a tramitació ambiental estratègica de conformitat amb el que disposa l’art. 9.5 de la Llei 12/2016, de 17 d’agost, d’avaluació ambiental de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució - que exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 16 de maig de 2018

El President de la CMAIB,

Antoni Alorda Vilarrubias