Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 5852
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre el Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric de Felanitx (133e/2017)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 3 d’abril de 2018, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L’informe ambiental estratègic sobre el Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric de Felanitx , en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

L’article 9.2 de la Llei 12/2016, d’avaluació ambiental de les Illes Balears estableix que han de ser objecte d’avaluació ambiental estratègica simplificada les modificacions menors dels plans i programes inclosos a l’apartat 1 de l’article 9.

2. Descripció i ubicació del pla

El Conjunt històric de la plaça de Santa Margalida, se situa a la plaça indicada i la delimitació del Conjunt Històric inclou els carrers de la Caritat, de la Verònica, d’en Guillem Sagrera, d’en Soler, d’en Bennasar, Plaça d’Espanya, carrer de l’Abeurador, d’en Nunyo Sanç, d’en Pizà, de Badaluch i plaça de la Constitució.

La delimitació de la zona de protecció inclou els carrer dels Horts, de l’Aigua, Costa de sa Plaça, d’es Sitjar, Major, de la Caritat, de la Verònica, d’en Guillem Sagrera, d’en Soler, d’en Bennasar, Plaça d’Espanya, carrer de l’Abeurador i carrer d’en Nunyo Sanç

No s’observa cap zona de vegetació natural, ni cap curs d’aigua. Al trobar-se dins sòl urbà tampoc s’observen àrees de prevenció de riscs.

Es tracta d’un paisatge estrictament urbà que es caracteritza per la presència d’edificacions i tipologies històriques tradicionals que li confereixen un elevat grau de singularitat i qualitat.

Dins d’aquest BIC-Conjunt històric existeix una gran quantitat d’elements patrimonial d’interès

3. Avaluació dels efectes previsibles

Els impactes es consideren positius atès la conservació de les característiques físiques, biòtiques i paisatgístiques de l’entorn. Cal destacar l’efecte positiu en el paisatge singular del Conjunt Històric, conservació i millora de l’estat dels recursos patrimonials i de la morfologia urbana, reducció de les expectatives de nous habitatges, manteniment de la tipologia tradicional.

Es produeix una reducció de l’ocupació màxima de les parcel·les,es redueixen les altures a la T3 i no es permeten les agregacions ni segregacions de les parcel·les de manera general.

4. Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

D’acord amb l’article 30 de la Llei 21/2013 d’AA s’ha consultat a les administracions i organismes següents:

-A la Direcció Insular de Territori i Paisatge del CIM (RS 15158/17)

-Al Departament de Patrimoni del CIM (RS 1495/18)

I transcorregut el termini no s’ha rebut resposta.

5. Anàlisi dels criteris de l’annex V de la Llei 21/2013

S’han analitzat els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el pla especial pugui tenir efectes negatius significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques del pla: El PE estableix les mesures de protecció del conjunt històric, donant compliment a la normativa sectorial aplicable. El PE integra les consideracions ambientals pertinents i es considera que el PE té uns efectes positius per el medi ambient ja que es conserven les característiques físiques, biòtiques i paisatgístiques de l’entorn. S’estableix una catalogació dels edificis en funció del grau de protecció i es determinen les actuacions de conservació que es poden dur a terme segons la classificació.

2.Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada: L’àmbit afectat és la zona del Conjunt històric de la plaça de Santa Margalida de Felanitx i la seva zona de protecció.

L’àrea afectada es troba completament dins sòl urbà, no s’observa cap zona de vegetació natural, ni cap curs d’aigua. Al trobar-se dins sòl urbà tampoc s’observen àrees de prevenció de riscs.

No es preveuen efectes negatius acumulatius ni transfronteners. Els impactes tenen un impacte positiu sobre el medi ambient i el patrimoni.

Conclusions de l’Informe ambiental estratègic

Primer. No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària el “Pla Especial de Protecció del conjunt Històric de Felanitx”, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013, amb els següent condicionants:

-S’hauran d’incorporar a l’aprovació definitiva del PE les mesures preventives indicades en el document ambiental.

-Les xarxes i línies aèries que es vegin afectades pels diferents projectes que es presentin a l’Ajuntament, s’han de soterrar; sempre hi quan no s’afectin restes arqueològiques.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’AA.

Tercer. L’informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l’acte d’aprovació del pla o programa, d’acord amb el que disposa l’article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta proposta de resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l’aprovació.

 

Palma,  a 3 d’abril de 2018

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias