Secció V. Anuncis
Subsecció segona. Altres anuncis oficials
AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR
Núm. 5691
Informació pública de modificació de l’Ordenança municipal que regula la tinença d’animals a l’entorn humà, siguin domèstics, domesticats o salvatges en captivitat al terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar
En sessió ordinària de data 17 de maig de 2018 el Ple de l´Ajuntament va aprovar inicialment la modificació de l’Ordenança municipal que regula la tinença d’animals a l’entorn humà, siguin domèstics, domesticats o salvatges en captivitat al terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar.
Concretament:
1. Es modifica l’article 3, i queda redactat de la següent manera:
Article 3. Les persones propietàries o posseïdores d’animals de companyia estan obligades a identificar-los amb un xip i comunicar els canvis de titularitat i a proveïr-se de la tarjeta sanitària quan l’animal compleixi els tres mesos d’edat.
Les baixes per mort o desaparició dels animals seran comunicades per les persones propietàries o posseïdores al col·legi de veterinaris.
Cada persona només podrà posseir un màxim de sis cans. Tanmateix, i per evitar molèsties al veïnat, a cada habitatge, finca o establiment situat a l’interior dels nuclis urbans o a menys de 500 metres dels mateixos no es permetrà tenir més de tres cans.
2. S’elimina la darrera frase de l’article 4:
Al collar, que sempre hauran de dur els cans, hi figurarà la placa sanitària canina
3. Es modifica l’article 5, i queda redactat de la següent manera:
Queda prohibit deixar deposicions fecals dels cans a les vies públiques, a les voravies, als passejos, als jardins i, en general, a qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants. Les persones propietàries o poseïdores dels animals són responsables de l’eliminació d’aquestes deposicions.
4. Es modifica l’article 6, i queda redactat de la següent manera:
Article 6. Resta expressament prohibida l’entrada d’animals a tota classe de locals destinats a la distribució, fabricació, venda, emmagatzematge, transport o manipulació d’aliments, amb les excepcions que pugui marcar la normativa vigent.
Les persones propietàries d’hotels, pensions, bars, restaurants, cafeteries i similars, podran prohibir, al seu criteri, l’entrada i permanència d’animals als seus establiments, assenyalant visiblement a l’entrada tal prohibició.
5. Es modifica l’article 7 i queda redactat de la següent manera:
Resta expressament prohibida l’entrada d’animals a locals d’espectacles públics, esportius i culturals, així com a les piscines públiques. L’accés dels animals a les platges està prohibit des del dia 1 d’abril fins el 15 de novembre, ambdós inclosos.
6. Es modifica l’article 9, i queda redactat de la següent manera:
Es considerarà que un animal es troba abandonat quan no dugui cap identificació del seu origen o de la persona propietària o no vagi acompanyat de cap persona. En aquest supòsit l’Ajuntament podrà imposar la sanció pertinent, i se’n farà càrrec de l’animal retenint-lo fins a la seva recuperació, cessió o sacrifici.
El termini per a la recuperació d’un animals serà de 15 dies si no està identificat.
Si l’animal du identificació, es comunicarà a la persona propietària i aquesta tindrà un termini de 10 dies per recuperar-lo mitjançant l’abonament de les despeses que hagi originat i presentant passaport sanitari. Transcorregut aquest temps o si no s’abonen les despeses, es publicarà l’anunci a la web institucional corresponent de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.
L’Ajuntament podrà dur a terme la gestió de les colònies felines, a partir de diferents iniciatives, amb la finalitat d’aconseguir una major protecció i control d’aquestes colònies.
Les persones interessades a tenir cura d’una colònia urbana de moixos han d’adreçar-se al personal tècnic municipal i complir o acordar les condicions enumerades.
Els requisits són:
1. Establir un mínim de persones identificades com a responsables de cada colònia. S’elabora una targeta identificativa per a aquestes persones.
2. Disposar d’un solar tancat i net o àrea predeterminada.
3. Establir un màxim de moixos per colònia.
Les autoritzacions tenen una vigència de dos anys i després s’han de renovar les sol·licituds.
7. S’anul·la l’article 18:
Per evitar molèsties al veínat, a cada habitatge, finca o establiment situats a l’interior dels nuclis urbans o a menys de 500 metres dels mateixos no es permetrà tenir més de tres cans.
8. S’elimina la darrera frase del primer paràgraf de l’article 20:
El període d’observació tindrà lloc a la canera municipal
9. Es modifica la darrera frase de l’article 21, i queda redactada de la següent manera:
Excepte ordre contrària, si 10 dies després d’internar l’animal no ha estat recollit, es publicarà l’anunci a la web institucional corresponent de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.
10. S’afegeixen els següents punts a l’article 24:
- La presència d’animals a les àrees i zones ajardinades i en els parcs i zones destinades a l’ús infantil, fins i tot en espais on aquesta prohibició no ha estat assenyalada.
- Rentar o efectuar altres activitats d’higiene corporal als animals a la via pública i espais públics, i que els animals beguin a les fonts públiques
- Donar aliments als animals en les vies públiques o espais públics, llevat de que es tengui el permis de l’Ajuntament per a dur-ho a terme.
I s’elimina la prohibició segona, relativa a les mutilacions.
11. Es modifica l’article 25, i queda redactat de la següent manera:
L’Ajuntament, a través dels jutjats, podrà sancionar les persones propietàries dels animals de companyia si hi ha indicis de maltractament o tortura, presenten símptomes d’agressió física o desnutrició, o es troben en instal·lacions indegudes.
12. S’elimina el darrer paràgraf de l’article 26:
Cada centre durà un registre amb les dades de cada un dels animals que ingressin i de la persona propietària o responsable, registre que estarà a disposició de l’autoritat competent. Aquestes residències hauran de complir la normativa urbanística i la Llei d’activitats classificades en el supòsit de tinença de més de sis animals.
13. S’eliminen els articles 27 i 28:
Article 27.
La persona propietària de l’animal haurà de presentar en el moment de deixar l’animal al centre un certificat veterinari que l’animal no presenta cap malaltia manifesta i justificar la seva vacunació contra la ràbia, l’hepatitis, la leptospirosi i el borm “moquillo”.
Article 28.
Si morís un animal a la residència, s’haurà d’estendre certificat veterinari que expressi les causes de la mort i conservar el cadàver durant 48 hores a disposició de la persona propietària o encarregada, el qual s’avisarà immediatament.
14. Es modifiquen el punt a, b, c, d, e i f de l’article 32, i queden redactats de la següent manera:
Per poder recuperar qualsevol animal que estigui dintre la canera municipal, la persona propietària haurà de pagar el que determini el preu públic aprovat.
15. Es modifica l’article 33, i queda redactat de la següent manera:
a) La circulació per la via pública d’animals que no vagin acompanyats i conduïts mitjançant cadena, corretja o cordó resistent.
b) Dipositar les dejeccions dels animals a les voravies, passejos, jardins i en qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants, d’acord amb l’article 5.
c) L’entrada d’animals a locals destinats a la fabricació, venda, emmagatzematge, transport o manipulació d’aliments, d’acord amb l’article 6.
d) L’entrada d’animals als locals d’espectacles públics, esportius i culturals, d’acord amb l’article 7.
e) L’entrada, circulació i permanència d’animals a les piscines públiques i a les platges, d’acord amb l’article 7.
f) La possessió d’un animal sense xip, d’acord amb l’article 3.
16. Es modifica el punt c) de l’article 34, i queda redactat de la següent manera:
c) L’esterilització, la pràctica de mutilacions innecessàries, les agressions físiques greus i el sacrifici d’animals sense control facultatiu o en contra del que estableix la normativa vigent.
17. Es modifica el punt 1 de l’article 36 i queda redactat de la següent manera:
Les infraccions comeses contra els preceptes d’aquesta Ordenança seran sancionades amb multes de 60 a 3000 euros.
18. Es modifiquen el punt 1 i el 2 de l’article 37, i queden redactats de la següent manera:
1- Les infraccions lleus seran sancionades amb multa de 60 a 300 euros, d’acord amb la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de Protecció dels Animals que viuen a l’entorn humà.
2- Les infraccions greus, amb multa de 300 a 1500 euros.
A més, es substitueix el redactat de la disposició final i d´entrada en vigor de l’ordenança per la següent:
“La modificació de dita ordenança fou aprovada definitivament en data al no haver-se presentat reclamacions, objeccions o observacions contra el seu acord d'aprovació inicial. Entrarà en vigor una vegada que se'n publiqui el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el termini de quinze dies hàbils previst als articles 103.1 i 113.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa.”
I finalment, es revisa el redactat de l’ordenança en qüestió a efectes de procurar-ne un ús no sexista del llenguatge.
La qual cosa s´exposa al públic durant el termini de trenta dies hàbils comptats a partir del dia següent a la data de publicació del present anunci al BOIB. Dins aquest termini les persones interessades poden examinar l´expedient i presentar les reclamacions, objeccions i observacions que estimin oportunes.
Així mateix, es concedeix dins el termini indicat audiència prèvia a les associacions veïnals i de defensa de les persones consumidores i usuàries establertes al municipi de Sant Llorenç des Cardassar que estiguin inscrites en el registre municipal d'associacions veïnals i les finalitats de les quals guardin relació directa amb l'objecte de la disposició reglamentària modificada per tal que puguin formular reclamacions.
En el cas que no es presentin reclamacions, objeccions i observacions, s´entendrà definitivament adoptat l´acord i es publicarà el texte íntegre de l’ordenança modificada.
Sant Llorenç des Cardassar, 18 de maig de 2018
El batle,
Mateu Puigròs Sureda