Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 5686
Aprovació definitiva del Reglament regulador del servei públic de recollida i de transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de l’illa de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En sessió plenària ordinària, celebrada per aquest Consell Insular, el 23 de febrer de 2018, es va aprovar inicialment el text refós del Reglament regulador del servei públic de recollida i de transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de l’illa de Formentera, sotmetent aquest a informació pública mitjançant publicació al BOIB núm. 38, 27 de març de 2018, i donant tràmit d'audiència i d’informació pública durant 30 dies hàbils, a comptar des del dia següent al de la publicació al BOIB,  en els termes de l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

En aquest anunci es feia constar que, en el cas de no presentar-se al·legacions, s'entendrà aprovada definitivament la modificació del Reglament, sense necessitat d'un nou acord exprés del Ple.

Havent finalitzat el termini d’audiència, consta informe del Secretari de la corporació, amb data de 13 de maig de 2018, per la que certifica que en el període comprés entre el 26 de març fins el dia 15 de maig de 2018 no consta al Registre General d’Entrada al·legacions a l’expedient d’”Aprovació text refós del reglament regulador del servei públic de recollida i de transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de formentera”.

En virtut de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes, l’Institut Balear de la Dona emet informe sobre l’impacte de gènere del Reglament regulador del servei públic de recollida i transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de l’illa de Formentera (exp. IBD 65/2018 IG), en el que es recomana que en la redacció de la norma s’introdueixin determinades revisions del llenguatge sense que, en cap cas, aquestes suposin una modificació del fons de la norma.

El Secretari de la corporació, d’ofici, incorpora les recomanacions de l’Institut Balear de la Dona en el text refós del Reglament regulador del servei públic de recollida i de transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de l’illa de Formentera, que es publica per a la seva aprovació definitiva.

 

ANNEX

Text refós del Reglament regulador del servei públic de recollida i de transport dels residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de les zones verdes i neteja de platges i de l’ús de les instal·lacions municipals de residus de l’illa de Formentera.

PREÀMBUL

TÍTOL I. DE LES DISPOSICIONS GENERALS

Capítol I. Objecte, definicions i àmbit d’aplicació

Capítol II. Competències municipals

Capítol III. Drets, deures i obligacions de la ciutadania

TÍTOL II. DEL SERVEI PÚBLIC DE RECOLLIDA I TRANSPORT DE RESIDUS SÒLIDS URBANS

Capítol I. De l’organització del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans a l’illa de Formentera

Capítol II. Del servei de recollida porta a porta dels residus de vidre, envasos i rebuig als carrers per a les persones vianants d’Es Pujols

Capítol III. Del servei porta a porta de matèria orgànica als grans productors de l’illa de Formentera

Capítol IV. Ampliació de la recollida de la fracció d’envasos a la zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera

TÍTOL III. DEL SERVEI PÚBLIC DE NETEJA VIÀRIA

Capítol I. De l’organització del servei de neteja viària

Capítol II. Del funcionament del servei de neteja viària

TÍTOL IV. DEL SERVEI PÚBLIC DE MANTENIMENT DE ZONES VERDES

Capítol I. De l’organització del servei de manteniment de zones verdes

Capítol II. Del funcionament del servei de manteniment de zones verdes

TÍTOL V. DEL SERVEI PÚBLIC DE NETEJA DE PLATGES

Capítol I. De l’organització del servei de neteja de platges

Capítol II. Del funcionament del servei de neteja de platges

TÍTOL VI. DE LES OPERACIONS DE TRACTAMENT DELS RESIDUS DOMÈSTICS

TÍTOL VII. DE L’ÚS I DEL FUNCIONAMENT DE LES INSTAL·LACIONS ASSOCIADES AL SERVEI DE RECOLLIDA I DE TRACTAMENT DE RESIDUS A L’ILLA DE FORMENTERA

Capítol I. Del servei de la Deixalleria municipal

Capítol II. Del servei del Centre de Descontaminació de Vehicles al final de la seva vida útil d’Es Cap de Barbaria

Capítol III. Del servei de la Planta de transferència de residus de l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia

Capítol IV. De la zona d'operacions municipals

TÍTOL VIII. DE LES MESURES DE PREVENCIÓ, SENSIBILITZACIÓ I EDUCACIÓ SOBRE

LA GESTIÓ DE RESIDUS A L’ILLA DE FORMENTERA

Capítol I. De la substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses biodegradables als comerços de formentera

Capítol II. De la sensibilització i l’educació sobre separació i recollida de residus

TÍTOL IX. DEL CONTROL I DEL RÈGIM SANCIONADOR

Disposició Transitòria Primera. De les infraccions.

Disposició Transitòria Segona. De les instal·lacions.

Disposició Derogatòria

Disposició Final

ANNEX I

INSTRUCCIÓ TÈCNICA PER A LA SEPARACIÓ EN ORIGEN PREÀMBUL

La Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i Consell de Residus estableix un marc jurídic per al tractament dels residus en la Unió Europea (UE). Introdueix uns objectius de reciclat del 50% dels residus domèstics i la recuperació del 70% dels residus procedents de la construcció i les demolicions abans de 2020.

L’article 25.2.b) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les bases de règim local (LBRL), en la seva redacció donada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i sostenibilitat de l’administració local, estableix que els municipis exerciran competències, en els termes de la legislació estatal i autonòmica, en matèria de gestió dels residus sòlids urbans, entre d’altres matèries. Per altra banda, l’article 26.1 de la mateixa LBRL determina en els seus apartats a) i b) que els municipis hauran de prestar, en tot cas, els serveis de recollida de residus i que els municipis amb població superior a 5.000 habitants també hauran de prestar els serveis de tractament de residus. I l’article 86.2 del mateix text legal declara la reserva a favor de les entitats locals, com activitat o servei essencial, la recollida, el tractament i l’aprofitament de residus.

Per la seva banda, l’article 12.5 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, disposa que les entitats locals seran competents en prestar com a servei obligatori, la recollida, el transport i el tractament dels residus domèstics generats a les llars, comerços i serveis, en la forma que estableixin les seves respectives ordenances -o Reglaments-. La prestació d’aquest servei correspon als municipis, que ho podran dur a terme de forma independent o associada.

D’acord amb l’article 17.c. de la Llei 22/2011, el productor o altre persona posseïdora inicial de residus, per assegurar el tractament adequat dels seus residus, estarà obligat a lliurar els residus a una entitat pública o privada de recollida de residus, incloses les entitats d’economia social, pel seu tractament.  El lliurament dels residus domèstics pel seu tractament es realitzarà segons els termes que estableixen les ordenances i els reglaments locals.

La Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de règim local de les Illes Balears a l’article 29.2.m) atribueix als municipis de les Illes Balears competència pròpia en matèria de la recollida i el tractament de residus sòlids urbans. Al seu art. 101 reconeix que les entitats locals en l’exercici de la potestat reglamentària i en l’àmbit de la seva competència adopten la denominació de reglaments, si tenen per objectiu regular l’organització, el funcionament de l’entitat local i la prestació dels serveis públics, i, altrament, la d’ordenances, amb subjecció als principis de jerarquia normativa i de competència.

Conforme a l’article 1.2. b de la Llei 2/2001, de 7 de març, d’atribució de competències als Consells insulars en matèria d’ordenació territorial, és competència dels Consells l’elaboració i aprovació dins l’àmbit insular estricte, el Pla Director Sectorial de Residus Sòlids No Perillosos.

En l'àmbit que ens ocupa, mitjançant el Decret 46/2001, de 30 de març, del Consell de Govern de les Illes Balears es va aprovar definitivament el Pla Director Sectorial per a la Gestió de Residus Urbans a Eivissa i Formentera (BOIB núm. 45, de 14 d’abril de 2001, amb correcció d’errors publicades al BOIB núm. 111, de 15 de setembre de 2001 i al BOIB núm. 105, de 31 d’agost de 2002, en endavant PDSGRUEF) on s'inclou, entre d’altres aspectes, el model de gestió dels residus urbans d’Eivissa i Formentera basat en la separació domiciliària per les següents fraccions: recollida separada d'envasos lleugers; paper-cartró i vidre a Eivissa i Formentera; recollida separada de matèria orgànica a Eivissa i Formentera, encara que a Eivissa fins avui no s'ha implantat i; fracció resta.

Igualment, per a la implementació del PDSGRUEF es varen preveure una sèrie d’instal·lacions de tractament de residus municipals contemplades en el Pla, que en el cas de Formentera preveu l’existència d’una Planta de Transferència, as Cap de Barbaria, on els residus són empaquetats i des del Port de la Savina es traslladen, mitjançant transport marítim, al Port d’Eivissa i des d’allí a l’àrea de gestió de residus de Ca Na Putxa, per al seu tractament.

Per la seva part, el Consell Insular de Formentera es va constituir formalment el 10 de juliol de 2007 i des de llavors té consideració d'administració territorial amb naturalesa jurídica múltiple -local, d'entitat municipal i insular, i per tant doble i d'institució de la comunitat autònoma de les Illes Balears, segons estableix l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears aprovat per la Llei Orgànica 2/1983 de 25 de febrer, en la redacció que li dóna la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer. Així mateix el Consell Insular de Formentera forma part del sistema institucional de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears segons els articles 39 i 61 i següents del citat Estatut d'autonomia.

Un cop constituït el Consell Insular de Formentera aquest va passar a assumir totes les competències pròpies reservades als Consells, i en particular, segons disposa l’article 70.13 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, segons la redacció derivada de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, la relativa a l’elaboració i aprovació dins l’àmbit insular estricte el Pla Director Sectorial de Residus Sòlids No Perillosos.

Fruit d’aquesta competència, i per tal donar compliment a les noves exigències de la Directiva 2008/98/CE de Parlament Europeu i d’acord al que preveu la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i sòls contaminats estatal, actualment es troba en tramitació del Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de l’illa de Formentera que inclou un programa de prevenció de residus municipal.

Consta com aprovada l’Ordenança reguladora de la retirada de vehicles del Consell Insular de Formentera (BOIB núm.165, de 13 de novembre de 2010).

Consta com aprovat el Reglament del centre de descontaminació de vehicles abandonats i fora d’ús (BOIB núm. 115, de 30 de juliol de 2011).

Consta com aprovada l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de retirada de vehicles o objectes pesants o voluminosos de la via pública i custodia d’aquests (BOIB núm. 42, de 22 de març de 2012).

Consta com aprovat el Reglament d’ús del servei de recollida porta a porta dels residus comercials als carrers per a les persones vianants del nucli d’Es Pujols (BOIB núm. 105, de 27 de juliol de 2013).

Consta com aprovada l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa de servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans (BOIB núm. 086, 18 de juny de 2013).

Consta com aprovat el Reglament d’ús i funcionament de la Deixalleria del TM Formentera (BOIB núm. 178, de 30 de desembre de 2014).

Consta com aprovada l’Ordenança del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i neteja de la via pública al TM Formentera (BOIB núm. 123, de 27 de setembre de 2016).

Consta com aprovada l’Ordenança municipal d’ús i aprofitament de les platges i punts de bany de Formentera (BOIB núm. 133, de 31 d’octubre de 2017).

Vista la normativa anterior, aquest text refós pretén ordenar els serveis de recollida i de transport de residus sòlids urbans que es realitzen a l’illa de Formentera donant cabuda als que es venien prestant fins aleshores, regular el servei de recollida porta a porta dels envasos de la zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera i positivitzar la creació del nou serves públic de recollida porta a porta de matèria orgànica als grans productors de l’illa de Formentera; així com regular l’ús i el funcionament de les instal·lacions associades al servei de recollida i de tractament de residus a l’illa de Formentera.

En aquest sentit, aquest Reglament refon els textos de l’Ordenança del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i neteja de la via pública al TM Formentera; el Reglament d’ús i funcionament de la Deixalleria del TM Formentera, el Reglament d’ús del servei de recollida porta a porta dels residus comercials als carrers per a les persones vianants del nucli d’Es Pujols; i el Reglament del centre de descontaminació de vehicles abandonats i fora d’ús.

Pel que fa a l’estructura del present Reglament aquest s’estructura de la següent manera: un Preàmbul, nou Títols, dinou Capítols, seixanta vuit articles, dos Disposicions Transitòries, una Disposició Derogatòria, una Disposició final i un Annex.

 

TÍTOL I

DE LES DISPOSICIONS GENERALS

CAPÍTOL I

OBJECTE, DEFINICIONS I ÀMBIT D’APLICACIÓ

Article 1. Objecte

1.1. Serveis regulats

El present Reglament té per objecte regular els següents serveis:

a) El servei públic de recollida, de transport i de tractament de residus sòlids urbans, neteja viària, manteniment de zones verdes i neteja de platges a l’illa de Formentera;

b) El servei públic de recollida porta a porta de la matèria orgànica dels grans productors a l’illa de Formentera;

c) El servei públic de recollida porta a porta de residus comercials als carrers per a les persones vianants del nucli d’Es Pujols;

d) El servei públic de la Deixalleria al terme municipal de Formentera, així com les possibles ampliacions d’infraestructures, equipaments o serveis anàlegs que es puguin donar a la ciutadania;

e) El règim d’ús de l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, que inclou l’abocador clausurat, la planta de transferència de residus, el centre de descontaminació de vehicles fora d’ús i la zona d’operacions municipals.

1.2. Objectius regulats

El present Reglament té per objectius, dins de l’esfera de la competència municipal:

- El foment, la reducció i el reciclatge del màxim percentatge dels residus urbans atenint als objectius determinats a la normativa.

- L’assoliment dels màxims nivells de qualitat en les fraccions recollides, reduint al mínim la presència de materials impropis.

- L’assoliment la màxima neteja a les zones destinades per a l’aportació de residus.

- La garantia de la neteja de la via pública.

- La garantia de la neteja de les platges

- El foment de la utilització i el bon funcionament de la Deixalleria de Formentera.

- El foment de la utilització, bona gestió i bon ús de les instal·lacions dins l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia.

- La determinació de les condicions en què els usuaris utilitzaran aquest servei.

- La millora de la gestió dels residus urbans, en compliment de la normativa i del futur Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus Urbans No Perillosos de l’Illa de Formentera.

- El tractament de residus.

En els supòsits no regulats al present Reglament, però que per les seves característiques o circumstàncies poguessin estar compresos en el seu àmbit d’aplicació, se’ls aplicarà, per analogia, les normes del Reglament que tinguin semblança amb el cas contemplat, i en el seu defecte, es tindran en compte les disposicions d’altres normes de rang superior.

Article 2. Definicions

1. Als efectes del que es disposa al present Reglament s'entendrà per:

a) Olis usats sintètics: tots els olis minerals o sintètics, industrials o de lubricació, que hagin deixat de ser aptes per a l'ús originalment previst, com els olis usats de motors de combustió i els olis de caixes del canvi, els olis lubrificants, els olis per a turbines i els olis hidràulics.

b) Pila: la font d'energia elèctrica obtinguda per transformació directa d'energia química i constituïda per un o diversos elements primaris.

c) Residu: qualsevol substància o objecte que la persona posseïdora rebutgi o tingui la intenció o l'obligació de rebutjar.

d) Residus de construcció i demolició d'obra (RCDs): qualsevol residu que es generi en una obra de construcció o demolició en un domicili particular, comerç, oficina o immoble del sector serveis, de senzilla tècnica i escassa entitat constructiva i econòmica, que no suposi alteració del volum, de l'ús, de les instal·lacions d'ús comú o del nombre d'habitatges i locals.

e) Residus d’envasos, paper-cartró i vidre: tot envàs (plàstic, metàl·lic o multi material) paper-cartró i vidre o material d’envàs, de paper-cartró i de vidre del qual es desprengui la persona posseïdora o tingui l’obligació de desprendre’s en virtut de les disposicions en vigor.

f) Residus d'aparells elèctrics o electrònics (RAEEs): aparells elèctrics i electrònics, els seus materials, components, consumibles i subconjunts que els composen, a partir del moment en què passen a ser residus.

g) Bioresidu: residu biodegradable de jardins i parcs, residus alimentaris i de cuina procedents de habitatges, restaurants, serveis de restauració col·lectiva i establiments de venda al detall; així com, residus comparables procedents de plantes de processament d’aliments. Als efectes d’aquest Reglament s’entendrà per bioresidu tot residu de matèria orgànica (FORM).

h) Rebuig o fracció resta: fracció de residus que no és susceptible de diferenciar-se en les fraccions de residus d’envasos, paper-cartró, vidre i bioresidu destinats a recollida selectiva, o d’altres residus susceptibles de gestió específica.

i) Residus domèstics: residus generats en les llars com a conseqüència de les activitats domèstiques. Tindran també la consideració de residus domèstics: a) els similars als anteriors generats en comerços, serveis i indústries; b) els que es generin en les llars d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), roba, piles, acumuladors, mobles i estris, així com els residus de construcció i demolició (RCDs) procedents d'obres menors de construcció i reparació domiciliària; c) els procedents de neteja de vies públiques, zones verdes, àrees recreatives i platges, els animals domèstics morts i els vehicles abandonats i fora d’ús.

j) Voluminosos: aquells residus que es generin a les llars i que presentin característiques especials de volum, pes o grandària que dificultin la seva recollida a través del sistema de recollida ordinària.

k) Residus industrials: residus resultants dels processos de fabricació, de transformació, d'utilització, de consum, de neteja o de manteniment generats per l'activitat industrial, excloses les emissions a l'atmosfera regulades en la Llei 34/2007, de 15 de novembre.

l) Residus sanitaris assimilables a domèstics: són els generats com a conseqüència de les activitats sanitàries prestats en centres sanitaris, tals com a hospitals, clíniques i centres sanitaris, consulta de professionals liberals, centres sociosanitaris, centres veterinaris, etc., que no tenen la qualificació de perillosos i que, d'acord amb la normativa, no exigeixin requisits especials de gestió.

m) Residus comercials: els residus municipals barrejats i els recollits selectivament de comerços i serveis. A efectes de gestió, s’equiparen a residus comercials, els residus recollits selectivament d’indústries sempre que siguin similars als domèstics per la seva naturalesa, composició i quantitat

n) Classificació dels residus (perillosos i no perillosos): la determinació s’ha de fer de conformitat amb la Llista que estableix la Decisió 2000/532/CE de la Comissió, de 3 de maig de 2000. Per ordre del Ministre de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, amb la consulta prèvia a la Comissió de coordinació en matèria de residus, es pot reclassificar un residu en els termes següents, de conformitat, si s’escau, amb els procediments que preveu l’article 7 de la Directiva 2008/98/CE. La reclassificació de residus perillosos en residus no perillosos no es pot realitzar per mitjà d’una dilució o mescla l’objecte de la qual sigui disminuir les concentracions inicials de substàncies perilloses per sota dels límits que defineixen el caràcter perillós d’un residu.

o) Residu perillós: residu que presenta una o diverses de les característiques perilloses enumerades en l'annex III de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants, i aquell que pugui aprovar el Govern de conformitat amb l'establert en la normativa europea o en els convenis internacionals dels quals Espanya sigui part, així com els recipients i envasos que els hagin contingut.

p) Residus municipals: seran residus de competència municipal, els residus domèstics, els residus comercials no perillosos quan així ho estableixi el Consell Insular de Formentera d'acord amb el previst en el present Reglament.

q) Separació en origen: tasques de separació i segregació de les diferents fraccions de residus realitzades en origen.

r) Recollida ordinària: operació consistent en arreplegar residus, inclosa la classificació i l’emmagatzematge inicials, per transportar-los a una instal·lació de tractament.

s) Recollida separada o selectiva: la recollida en què un flux de residus es manté per separat, segons el tipus i la naturalesa, per facilitar un tractament específic.

t) Recollida especial: aquella recollida separada d'utilització optativa per part de l'usuari.

u) Recollida porta a porta (PaP): sistema de recollida selectiva dels residus municipals on les persones posseïdores de residus efectuen la segregació de diverses fraccions dels residus en origen, les quals són recollides directament en el punt de generació d’acord amb un calendari establert pel Consell Insular de Formentera.

v) Establiments que s’adhereixen al sistema porta a porta: establiments als carrers per a les persones vianants, recollits als punts 6.2 i 6.3 de l’ordenança fiscal de la taxa pel servei de recollida i transport de residus sòlids urbans en el terme municipal de Formentera (BOIB núm. 086, 18 de juny de 2013), i en les successives modificacions, així com els negocis que per la seva naturalesa generen grans quantitats de residus que requereixen un servei especial de recollida que presta el Consell Insular de Formentera al que s’adhereixen.

w) Reutilització: qualsevol operació mitjançant la qual productes o components de productes que no siguin residus es tornen a utilitzar amb la mateixa finalitat per a la qual van ser concebuts.

x) Tractament: les operacions de valorització o eliminació, inclosa la preparació anterior a la valorització o eliminació.

y) Valorització: qualsevol operació que tingui com a resultat principal que el residu serveixi per a una finalitat útil en substituir altres materials, que d’una altra manera s’haurien utilitzat per complir una funció particular, o que el residu sigui preparat per complir aquesta funció a la instal·lació o a l’economia en general.

z) Preparació per a la reutilització: l’operació de valorització que consisteix en la comprovació, neteja o reparació mitjançant la qual productes o components de productes que s’hagin convertit en residus es preparen perquè es puguin reutilitzar sense cap altra transformació prèvia.

aa) Reciclatge: tota operació de valorització mitjançant la qual els materials de residus es tornen a transformar en productes, materials o substàncies, tant si és amb la finalitat original com amb qualsevol altra finalitat. Inclou la transformació del material.

bb) Prevenció: conjunt de mesures adoptades en la fase de concepció i disseny, de producció, de distribució i de consum d’una substància, material o producte, per reduir: 1) La quantitat de residu, fins i tot mitjançant la reutilització dels productes o l’allargament de la vida útil dels productes. 2) Els impactes adversos sobre el medi ambient i la salut humana dels residus generats, inclòs l’estalvi en l’ús de materials o energia. 3) El contingut de substàncies nocives en materials i productes.

cc) Productor de residus: qualsevol persona física o jurídica que tingui una activitat que produeixi residus (productor inicial de residus) o qualsevol persona que efectuï operacions de tractament previ, de mescla o d’un altre tipus, que ocasionin un canvi de naturalesa o de composició d’aquests residus. En el cas de les mercaderies retirades pels serveis de control i inspecció a les instal·lacions frontereres, es considera productor de residus el representant de la mercaderia, o bé l’importador o exportador de la mercaderia.

dd) Grans productors: a efectes del present Reglament, s’entendrà per grans productors els establiments comercials que per la seva activitat puguin generar un volum considerable de residus.

ee) Persona posseïdora de residus: el productor de residus o una altra persona física o jurídica que estigui en possessió de residus.

ff) Persones usuàries del servei: totes aquelles persones físiques amb domicili en el municipi de Formentera i totes les persones físiques o jurídiques titulars de qualsevol tipus d’habitatge, establiment professional, comercial, industrial o de serveis ubicat al terme municipal de l’illa de Formentera. Així mateix, tindran aquesta consideració les persones que visitin la nostra illa.

gg) Gestió de residus: la recollida, el transport i el tractament dels residus, inclosa la vigilància d’aquestes operacions, així com el manteniment posterior al tancament dels abocadors, incloses les actuacions realitzades en qualitat de negociant o agent.

hh) Gestor de residus: la persona o entitat, pública o privada, registrada mitjançant autorització o comunicació, que realitzi qualsevol de les operacions que componen la gestió dels residus, en sigui o no el productor.

ii) Sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor: els sistemes col·lectius es constituiran i autoritzaran de conformitat amb el previst a la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants i tindran com a finalitat exclusiva el compliment de les obligacions de responsabilitat ampliada del productor. Els sistemes actualment vigents coneguts com a Sistemes Integrats de Gestió (SIG) creats pels gestors de residus per a cada flux de residus hauran d’estar al que determinin les legislacions específiques i al que marquin els Convenis de col·laboració signats amb el Consell Insular de Formentera.

jj) Principi de “qui contamina paga”: en base a la Directiva 2004/35/CE, del Parlament i del Consell europeu, una persona operària -persona física o jurídica- que causi danys mediambientals o que amenaci de forma imminent amb causar aquests danys, ha de sufragar, en principi, el cost de les mesures preventives o reparadores necessàries. Quan una autoritat competent actuï per ella mateixa o a través d’un tercer en lloc d’una persona operària, aquesta autoritat ha de garantir que el cost en el que hagi incorregut es cobri a la persona operària. Procedeix igualment que siguin les persones operàries els que sufraguin en últim terme el cost ocasionat per l’avaluació dels danys mediambientals i, en el seu cas, per l’avaluació del risc imminent de que tals danys es produeixin.

kk) Eliminació: qualsevol operació que no sigui la valorització, fins i tot quan l’operació tingui com a conseqüència secundària l’aprofitament de substàncies o energia.

ll) Compost: producte orgànic obtingut a partir del tractament biològic aerobi i termòfil de residus biodegradables recollits separadament. No es considera compost el material orgànic obtingut de les plantes de tractament mecànic biològic de residus mesclats, que es denomina material bioestabilitzat.

mm) Vehicle: vehicles a motor destinats al transport de persones i que tinguin, a més a més del seient del conductor/ra, vuit places assegudes com a màxim, els vehicles a motor amb almenys 4 rodes, destinats al transport de mercaderies i que tinguin un pes màxim no superior a 3,5 tones, i els vehicles de 3 rodes simètriques amb cilindrada superior a 50 centímetres cúbics, si són de combustió interna, o dissenyats i fabricats per no superar una velocitat de 45 km/h, amb exclusió del ciclomotors

nn) Vehicles al final de la seva vida útil: aquells als quals els és aplicable la Llei 22/2011, de 28 de juliol de 2011, de Residus i sòls contaminants, així com els vehicles abandonats i fora d’ús en els termes previstos en Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i en el supòsits inclosos en l’Ordenança reguladora de la retirada de vehicles. En tot cas, els vehicles només tindran la consideració de residus sòlids urbans a partir del moment en què siguin lliurats per les persones particulars en un centre autoritzat de tractament que procedeixi a la seva descontaminació i expedeixi el certificat de destrucció, mentre que els vehicles abandonats a la via pública seran retirats pel Consell Insular de Formentera quan siguin considerats residus domèstics.

oo) Vehicles abandonats: es consideraran residus domèstics en atenció a l’art. 3 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants.

pp) Gestors de vehicles al final de la seva vida útil: persones, físiques o jurídiques, titulars de centres autoritzats de tractament per realitzar operacions de descontaminació o altres operacions de tractament de vehicles al final de la seva vida útil o dels seus components o materials, així com qualssevol altres que realitzin operacions de gestió dels residus extrets dels vehicles al final de la seva vida útil.

qq) Tractament dels vehicles al final de la seva vida útil: tota activitat, posterior al lliurament del vehicle al final de la seva vida útil consistent en operacions de descontaminació, desmuntatge, fragmentació, així com qualsevol altra operació efectuada per possibilitar la reutilització, el reciclat, la valorització o l'eliminació de vehicles al final de la seva vida útil, les seves peces i residus.

rr) Centre de descontaminació de vehicles: instal·lació on les persones particulars podran donar de baixa directament els vehicles que hagin arribat al final de la seva vida útil o del que es vulguin desprendre.

2. Per a la resta de definicions no incloses en el present Reglament, s’estarà al disposat a l’article 3 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants i la resta de normativa sobre la matèria.

Art. 3. Àmbit territorial i temporal d’aplicació

3.1. Àmbit territorial

Aquest Reglament serà d'aplicació a la prestació dels serveis de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans, la neteja viària, el manteniment de les zones verdes i la neteja de platges del terme municipal de Formentera, sense perjudici d’altres competències que una altra Administració pugui executar al respecte.

3.2. Àmbit temporal

Cal tenir en compte que els serveis de recollida i de transport de residus, neteja viària, manteniment de zones verdes, neteja de platges i l’ús de les instal·lacions, infraestructures, i equipaments associats al servei es realitzaran de manera indefinida i durant tot l’any al tractar-se d’un servei públic, si bé la freqüència de les prestacions variarà segons la fracció de residus i la temporada.

Així doncs, a efectes d’aplicació d’aquest Reglament, s’entén:

Temporada alta (T.A.): període de temps de l’1 de maig al 31 d’octubre

Temporada baixa (T.B.): període de temps de l’1 de novembre al 30 d’abril.

Porta a porta a Es Pujols: freqüència diària en període de temps del 15 de maig al 15 d’octubre.

Porta a porta de recollida de paper i cartó comercial: T.A. freqüència diària i T.B. freqüència de diumenge a divendres.

Porta a porta de recollida d’orgànica (FORM): freqüència diària període de temps del 15 de maig al 15 d’octubre.

 

CAPÍTOL II

COMPETÈNCIES MUNICIPALS

Article 4. Residus gestionats per l’administració municipal

Els residus objecte de recollida, de transport i de tractament per part del Consell Insular de Formentera són els següents:

a) Residus urbans domiciliaris bàsics: són les fraccions d’envasos, vidre paper/cartró, matèria orgànica i resta, olis de cuina, roba, generades als domicilis particulars, mercats municipals, fires i mercats ambulants, comerços, oficines i serveis, així com tots aquells que no tinguin la qualificació de perillosos i que per la seva naturalesa o composició puguin assimilar-se als produïts als anteriors espais o activitats.

b) Les restes de poda i jardineria.

c) Els animals de companyia morts.

d) Els mobles i estris voluminosos dels quals la ciutadania vulguin desfer-se fins un volum de 2 m3.

e) Les restes d’obra procedents de petites reparacions domiciliàries.

f) Els residus perillosos d’origen domèstic.

Article 5. Serveis prestats pel Consell Insular de Formentera

1- El servei prestat obligatòriament per l’administració municipal comprèn les següents operacions:

a) Recollida selectiva dels residus i buidatges en els vehicles habilitats.

b) Recollida domiciliària de voluminosos

c) Devolució a la seva ubicació originària, si pertoca, dels elements de contenció una vegada aquestes hagin estat buidats dels residus.

d) Transport i descàrrega dels residus a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, Deixalleria i Centre de descontaminació de vehicles (CAT) segons correspongui.

e) Neteja dels contenidors i el seu manteniment.

f) La recollida porta per porta dels residus segons les especificacions determinades al Títol II.

g) Neteja de platges del litoral de Formentera.

h) Labors de jardineria en parcs, jardins i via pública.

i) Transferència dels residus a l’àrea de gestió dels residus d’Eivissa.

CAPÍTOL III

DRETS, DEURES I OBLIGACIONS DE LA CIUTADANIA

Article 6. Drets i deures de la ciutadania

1. Totes les persones usuàries del servei han de prendre consciència i col·laborar en el manteniment i conservació del medi ambient i l’entorn de l’illa de Formentera tot procurant adoptar una conducta que tendeixi a evitar i prevenir la generació de residus i aplicar unes tècniques de recollida que minimitzin els impactes ambientals i estètics.

2. Totes les persones usuàries del servei han d’assolir el compromís perquè els objectius que es proposen en aquest Reglament s’assoleixin des del convenciment personal. No obstant això, cal preveure també comportaments mancats de civisme que caldrà denunciar per part de la Policia Local i cos d’inspecció del Consell Insular de Formentera a la vegada que tots els habitants estan obligats a reprovar davant l'autoritat municipal les infraccions que en matèria de gestió de residus presenciïn o aquelles de les quals tinguin un coneixement cert.

3. Tots les persones usuàries estan obligades al compliment puntual del present Reglament i de les disposicions complementàries que en matèria de gestió de residus municipals dicti en qualsevol moment per la Presidència del Consell Insular de Formentera en exercici de les seves facultats.

4. Totes les persones habitants de Formentera tenen el dret i el deure d’utilitzar, d’acord amb llur naturalesa, els serveis públics municipals de recollida, transport i tractament de residus municipals. Per tant, es defineix l’obligació de recepcionar aquests serveis per part de les persones que habiten en el municipi de Formentera.

5. Correspon a les persones usuàries del servei de recollida i de tractament de residus de Formentera separar en origen els residus municipals i lliurar-los en el moment i en la forma corresponent al servei de recollida corresponent, com s’exposa a l’articulat del Títol II.

6. Tots els habitants estan obligats també a contribuir al servei mitjançant l’abonament de les taxes de recollida i de residus municipals, segons el que disposen les corresponents Ordenances Fiscals.

7. L'Autoritat municipal podrà exigir en tot moment el compliment immediat des de l’entrada en vigor del present Reglament, obligant al causant d'un deteriorament a la reparació de l'afecció causada, sense perjudici de la imposició de la sanció que correspongui, d'acord amb el que s'estableix al règim sancionador del present Reglament.

8. En el supòsit de desobeir les ordres de l’autoritat o dels seus agents s’estarà al que disposa l’article 26 de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de Protecció de la seguretat ciutadana.

Article 7. Obligacions de les persones usuàries

7.1. Obligacions generals

Totes les persones usuàries del servei estan obligades a:

1) Separar en origen els residus: la ciutadania hauran de separar en origen per a la seva recollida separada les següents fraccions de residus.

a) Vidre

b) Envasos lleugers (envasos de plàstic, de metall o de cartró per begudes tipus bric)

c) Paper i cartró (envasos de paper-cartró i paper no envàs)

d) Olis vegetals usats

e) Roba i sabates usades

f) Residus de medicaments i els seus envasos

g) Piles

h) Fracció Resta

i) Animals domèstics morts.

j) Voluminosos: mobles i estris.

k) Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEES).

l) Vehicles abandonats i vehicles al final de la seva vida útil.

m) Residus de construcció i demolició (RCDs) procedents d'obres menors i majors

n) Residus sanitaris assimilables a urbans

o) Podes i altres residus de jardineria

p) Matèria orgànica, en el cas de grans productors.

Atenent a la seva tipologia la ciutadania haurà de separar en origen les diferents fraccions i dipositar-les als contenidors instal·lats a la via pública, ja siguin soterrats o en superfície, a la deixalleria municipal, al punt net mòbil, a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia o als contenidors exclusius de recollida de matèria orgànica acollits al sistema de porta a porta.

2) Sol·licitar les autoritzacions administratives pertinents, en el cas de desenvolupar una activitat empresarial o professional dins el municipi, i produir residus perillosos tenen l’obligació de comunicar-ho als òrgans competents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, qui n’és el competent.

3) No evacuar cap tipus de residus per la xarxa de clavegueram, fins i tot en el supòsit que s’hagi triturat prèviament i/o liquat. No és permesa la instal·lació de capoladors domèstics industrials que per les seves característiques evacuïn els productes capolats a la xarxa de clavegueram.

4) Comunicar al Consell Insular de Formentera o als agents de l’autoritat l’existència de residus abandonats en la via pública o espais públics, tals com vehicles abandonats, mobles, anòmals morts, residus de construcció i demolició, etc.

7.2. Presentació dels residus en la forma determinada per l’Administració

La presentació dels residus es farà de la següent manera:

1) La presentació dels residus es farà, obligatòriament, en el tipus de recipient que en cada cas determini el Consell, d’acord amb la naturalesa dels residus, les característiques del sector o via pública i amb la planificació realitzada per a la recollida i el transport.

2) En les zones, sectors o barris on la recollida s’efectua mitjançant recipients d’ús exclusiu subministrats o no pel Consell, les persones usuàries d’aquests recipients tenen l’obligació de conservar-los i mantenir-los en adequades condicions d’higiene i de seguretat.

3) En el sistema de recollida porta a porta, els productors de residus han de dipositar els fems davant el propi comerç o en els punts detallats pels serveis tècnics municipals qui decidirà el nombre, volum i ubicació dels contenidors, facilitant al màxim la visibilitat i recollida del material dipositat.

4) El Consell podrà exigir la ubicació dels recipients per a la recollida en l’interior d’immobles i locals de negoci, especialment en el cas dels grans productors. En grans productors on s’assignen contenidors de recollida selectiva per a ús exclusiu, el nombre d’unitats serà fixada pels serveis municipals d’acord amb les necessitats de cada establiment.

5) Serà necessària l’autorització del servei tècnic municipal per canviar d’ubicació qualsevol contenidor del municipi.

6) Les persones usuàries del servei estan obligades a dipositar els residus seleccionats al seu interior. Si com a conseqüència d’una deficient presentació dels fems, es produeixen abocaments, l’usuari causant serà responsable de la brutor ocasionada.

7) La persona posseïdora domèstica i puntual de grans quantitats de residus (festes, bodes, torrades, mudances o trasllats, etc.) i no considerat gran productor consultarà amb els serveis tècnics municipals el procediment a seguir per desfer-se adequadament dels residus generats i no desbordar els contenidors de la seva zona.

8) Es prohibeix dipositar residus que continguin líquids o que puguin liquar-se (per exemple, olis i greixos solidificats per baixa temperatura, que s’han de dur a la Deixalleria).

9) Es prohibeix l’ús de les papereres ubicades a la via pública per tirar-hi bosses de residus domiciliaris i comercials. Les papereres s’utilitzaran exclusivament per llençar-hi petites quantitats de residus, els quals baix cap concepte es podran tirar al terra.

10) No es permet el dipòsit de residus de la fracció diferent a la que és objecte de la recollida selectiva específica. En cada apartat específic on es regula el servei públic de recollida i transport de residus es detallen les obligacions específiques de la ciutadania i de la resta de persones usuàries que venen a complementar aquest apartat.

 

TÍTOL II

DEL SERVEI PÚBLIC DE RECOLLIDA I TRANSPORT DE RESIDUS SÒLIDS URBANS

CAPÍTOL I

De l’organització del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans a l’illa de Formentera

Actualment, el model de gestió dels residus urbans a Formentera es basa en el funcionament d'un conjunt de serveis i d’infraestructures de recollida, de transport i de tractament, la gestió del qual recau íntegrament en les entitats locals però en el cas de l’illa de Formentera, part del seu tractament depèn, de les instal·lacions de l’illa d'Eivissa previstes al PDGRUEF i que seran complementades per les previstes al Pla Director Sectorial de Residus Urbans No Perillosos de l’Illa de Formentera, actualment en tramitació.

Quan en l’articulat del Reglament es fa referència al transport dels residus es deu atendre al transport dins de l’àmbit territorial de l’illa de Formentera i no s’ha de confondre amb el trasllat marítim dels residus generats a Formentera que han de ser traslladats a Eivissa com a conseqüència de l’impossibilitat de valoritzar-se in situ.

Article 8. Condicions d’entrega dels residus

Les persones posseïdores de residus hauran de complir amb les següents condicions de dipòsit de residus, prèvia a la recollida:

1. Reduir el volum dels residus compactant-los de tal forma que s'aprofiti al màxim la capacitat de les bosses i contenidors.

2. Separar els residus i dipositar els mateixos en els contenidors o punts de recollida establerts a aquest efecte d'acord amb el present Reglament. Els residus es dipositaran de forma separada en els contenidors segons la seua naturalesa (envasos, paper/cartó, vidre, resta, bioresidu).

3. Complir amb els horaris de dipòsit i lliurament de residus. A tals efectes es reconeix que

  • L’horari per al dipòsit de la “fracció resta” o rebuig serà comprès entre les 20:00 i les 23:00 hores tant en els nuclis urbans com als punts de recollida situats en sòl rústic. 
  • Pel que fa a l’horari de dipòsit de la “fracció de vidre”, serà de 8:00 hores a 23:00 hores.
  • Per la resta de fraccions de recollida selectiva (envasos, paper, oli vegetal i roba) no es fixa horari de dipòsit als contenidors.
  • Pel que fa a la recollida del cartró comercial PaP aquest s’haurà de lliurar convenientment lligats a la porta dels establiments o als llocs preestablerts per part del Consell Insular de Formentera, segons temporada en els següents horaris:
  • T.A. freqüència diària, entre les 20.00 h i les 4.00 h.
  • T.B. de diumenge a divendres, de 20.00 h a 4.00 h.
  • Excepte per la recollida de paper i cartró comercial porta a porta d’Es Pujols (mini-comercial) que es realitzarà de forma diària, entre les 20.00 h i les 23.00 h, al període comprès entre l’1 de juny i el 30 de setembre.
  • L’horari de la Deixalleria municipal és de dilluns a dissabte de 9.00 h a 13.30 h i les tardes de dilluns a divendres de 15.30 h a 17.30 h. Festius tancat.
  • L’horari de l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia és de dilluns a divendres:
  • T.A. de 8.00 h a 15.00 h
  • T.B. de 8.00 h a 13.00 h i de 15.00 h a 17.00 h.
  • Festius tancats.
  • L’horari del Centre de descontaminació de vehicles (CAT) és de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dilluns tarda de les 16.00 a 18.00h.

Article. 9. De la separació de les diferents fraccions de residus

Les persones posseïdores de residus hauran de separar-los de la següent manera:

  1. Els residus de paper i cartró es dipositaran en els contenidors de color blau, degudament plegats reduint-ne al màxim el seu volum. En cas dels grans productors s’hauran d’acollir al servei PaP de cartró comercial.
  2. Els envasos de vidre es dipositaran sense taps, sense etiquetes i buits de contingut en els contenidors de color verd. Els taps i les etiquetes atenent al material amb el que estan fabricats s'han de dipositar al contenidor blau en el cas de ser de paper o al contenidor groc si són metàl·lics o de plàstic.
  3. Els envasos lleugers de materials de plàstics, metàl·lics i envasos de cartó per begudes (brics i similars) es dipositaran als contenidors de color groc i, en general, tots els identificats amb el punt verd (Ecoembes). Per les ampolles de plàstic, pots, llaunes i altres recipients d'envasos lleugers que continguessin restes de matèria orgànica, líquids, o qualsevol altra substància, hauran de ser buidats abans de dipositar-se al contenidor groc. Les ampolles de plàstic i els brics s'han de dipositar al contenidor sense taps i reduint al màxim el seu volum per ocupar el menor volum possible del contenidor.
  4. La fracció resta o rebuig s’ha de dipositar als contenidors de color gris, sempre dins bosses tancades de manera que no produeixin abocaments de líquids ni males olors. En conseqüència, no es permet el dipòsit de residus en poals, caixes o similars. Una vegada utilitzat el contenidor se n’ha de tancar la tapa. Per reduir-ne el volum de matèria orgànica present a la bossa de la fracció resta, el Consell Insular de Formentera continuarà realitzant campanyes per promoure el compostatge domèstic i en el cas dels grans productors es realitzarà la recollida PaP.
  5. Les restes de matèria orgànica (bioresidu) es dipositaran, en el cas dels grans productors adscrits al servei PaP, a l’interior de bosses biodegradables compostables amb certificat “ok compost”, segons norma UNE EN 13432 de AENOR o equivalent, dins de contenidors de color marró amb rodes. Els contenidors seran de dimensions adequades per possibilitar el seu buidatge mitjançant camió recol·lector. Els contenidors estaran degudament identificats amb el nombre de l’establiment per poder identificar l’origen dels residus. Els establiments comercials que generin restes de matèria orgànica dipositaran el contenidor a la porta del seu establiment o en els llocs que determini el Consell Insular de Formentera en els horaris convinguts. El buidat dels contenidors serà mitjançant el servei de recollida porta a porta de matèria orgànica.
  6. Les restes d’olis vegetals (de cuina) domiciliàries es dipositaran en els contenidors de color taronja, al punt net mòbil o bé a la deixalleria. Pel seu dipòsit l’oli haurà de dipositar-se a un recipient perfectament tancat de capacitat no superior a 2 litres de volum. Les restes d’oli vegetal procedent dels negocis de restauració hauran de gestionar-se a través d’un gestor autoritzat i en cap cas faran ús dels contenidors destinats a l’ús domiciliari.
  7. La roba es dipositarà a l’interior de bosses tancades als contenidors destinats a l’efecte, al punt net mòbil o a la deixalleria o bé es posaran a disposició dels locals d'entitats o associacions sense ànim de lucre o als contenidors d'aquestes per la seva reutilització, sempre que les entitats estiguin prèviament autoritzades per la recollida de roba i sabates usades. El Consell Insular de Formentera habilitarà contenidors específics per a la seva recollida.
  8. Les piles usades es podran lliurar a la deixalleria, al punt net mòbil, als punts de venda així com als diferents punts habilitats pels SIGs de RAEE.
  9. Els medicaments caducats, els medicaments en desús, la resta de medicaments, i els seus envasos es lliuraran pla ciutadania als punts de recollida SIGRE de les diferents farmàcies de l'illa.
  10. Altres residus: aquells residus que per la seva naturalesa no s'ajustin als definits en aquest article, s'hauran de dipositar a la deixalleria municipal, a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, o al lloc que es determini des del Consell Insular de Formentera.
  11. Si el/la particular hagués de desfer-se de forma ocasional de residus urbans en quantitats extraordinàries, considerant-se com a tal els volums superiors a 2 m3, els haurà de lliurar directament pels seus mitjans o a través d’una empresa els residus a la deixalleria o a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, segons correspongui. Els/les particulars que vulguin desfer-se de mobles, electrodomèstics, aparells electrònics i altres estris domèstics voluminosos, podran sol·licitar la seva recollida domiciliària als serveis municipals a través del servei d’atenció telefònica gratuït habilitat a aquest efecte (telèfon 900.102.656). El servei de recollida concertada d’aquest tipus de residus es limitarà a volums no superiors a 2 m3 al mes i es portarà a terme als portals dels habitatges sempre i quan estigui garantit l’accés amb mitjans mecànics.
  12. Altres residus perillosos domèstics generats en petites quantitats per persones particulars com ara bateries, piles usades, tòners, radiografies, fluorescents, aerosols, envasos de pintures o vernissos, aiguarràs, etc. hauran de ser transportats per cada productor/a particular a la Deixalleria o al punt net mòbil municipal. Amb caràcter general els establiments comercials i de servei hauran de gestionar aquests tipus de residus a través d’un gestor autoritzat.
  13. Els residus de construcció i demolició (RCD) procedents d'obres domiciliàries només podran ser dipositades als contenidors específics de la deixalleria sempre que no superin els 50/kg dia. En el cas de superar aquestes quantitats s’hauran de dur a l’àrea de gestió de residus des Cap de Barberia. Es prohibeix específicament dipositar els residus de construcció i demolició  (RCD) als contenidors i als seus voltants.
  14. Residus d’embarcacions i elements nàutics flotants abandonats.
  15. Les embarcacions i elements nàutics abandonats fora del domini públic marítim es consideraran abandonades en els següents supòsits:
  1. Quan presentin indicis que raonablement facin pensar en el seu possible estat d’abandonament. Als efectes anteriors, s’entendran abandonades les embarcacions o elements nàutics que una vegada identificats amb un adhesiu, romanguin més d’un mes sense moure’s del lloc.
  2. Quan presentin desperfectes que impedeixen el seu ús o no estiguin identificats amb el nom i la matrícula.
  1. En aquests casos, el Consell Insular de Formentera procedirà a la retirada d’ofici de les embarcacions o elements nàutics i al seu emmagatzematge a un dipòsit municipal.
  2. Una vegada retirada l’embarcació o element nàutic, es procedirà a comprovar si és possible la identificació del seu titular. En el supòsit de no ser possible per no tenir nom i matrícula, s’informarà a la població mitjançant anunci al taulell d’anuncis del Consell Insular de Formentera, així com al BOIB i al BOE, per un període de 15 dies. Transcorregut el període d’exposició pública, sense que ningú reclami la seva propietat, esdevindrà residu, d’acord amb la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
  3. Si fos possible la identificació de la persona titular se’l notificarà perquè en el termini de quinze dies retiri l’embarcació o element nàutic del dipòsit, amb l'advertència que en cas de no fer-ho, es procedirà al seu tractament com a residu urbà, i s'obrirà el corresponent expedient sancionador.
  4. D’acord amb la Llei 22/2011, de residus i sols contaminats i l’Ordre MAM 304/2002, de 8 de febrer, per la qual es publiquen les operacions de valorització i eliminació de residus i la llista europea de residus, en cas de contenir líquids i/o altres components perillosos, l’embarcació o element nàutic tindrà la consideració de residu perillós i per tant el Consell Insular de Formentera denunciarà el fet davant la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, competent en aquest cas per a la instrucció del corresponent expedient sancionador. Una vegada considerada l’embarcació o l’element nàutic com a residu. El Consell Insular de Formentera procedirà mitjançant contractació dels gestors de residus adients a la seva descontaminació, si escau, i desballestament d’acord amb la normativa vigent, especialment la de residus perillosos, costos que repercutirà a la persona propietària de la mateixa.
  5. Es durà un registre dels elements nàutics i de les embarcacions retirades.
  6. En els casos que existeixi perill per les persones o el medi ambient, el Consell Insular de Formentera podrà prendre les mesures cautelars que cregui oportunes per tal evitar aquest risc. En aquests casos no serà necessari complir amb els terminis establerts per la seva retirada.
  1. Les restes de poda i de jardineria es dipositaran a la deixalleria quan no superin els 50 kg de pes, trossejades en tamany inferior a 1 metre de llargària. Quan la quantitat de restes vegetals generades superin els 50 kg, la persona propietària o persona responsable s’encarregarà del seu transport a l'àrea de gestió de residus des Cap de Barberia. Per tal reduir les restes de poda i jardineria el Consell Insular de Formentera afavorirà l’ús de les biotrituradores municipals mitjançant el seu préstec. El Consell Insular de Formentera valoritzarà aquest residus per tal de fomentar l’ús agrari. Es prohibeix específicament dipositar restes de poda i de jardineria als contenidors i els seus voltants.
  2. Les persones ciutadanes que hagin de desfer-se d’animals domèstics morts podran fer-ho a través del servei de recollida municipal, que després de la sol·licitud, procedirà a la seva recollida i transport. Caldrà realitzar l’operació amb totes les mesures sanitàries i higièniques exigibles per les autoritats sanitàries competents. Queda expressament exclosa de la gestió municipal la recollida i el transport de restes d’animals procedents d’explotacions agràries o d’aquells que tinguin la consideració de material específic de risc.

L’Annex I del Reglament mostra un llistat genèric dels materials de residus que s’han de segregar en funció del seu material i de la fracció selectiva a la que pertanyen.

Article 10. Del transport dels residus

Una vegada realitzada la recollida dels residus es realitza el seu transport a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, on es troba la Planta de Transferència de residus des de la qual, les diferents fraccions de la recollida selectiva són separades i parteixen cap a les plantes de tractament d'Eivissa. Els residus que no són de competència municipal són entregats al seu gestor autoritzat.

Article 11. Volums extraordinaris

Si una persona particular hagués de desfer-se de forma ocasional de residus urbans en quantitats extraordinàries, considerant-se com a tal els volums superiors a 2 m3 en cas de voluminosos o de 50 kg en el cas de RCDs, restes de poda i de jardineria, haurà de lliurar directament els residus, pels seus mitjans o a través d’una empresa gestora autoritzada, a la deixalleria o a la planta de transferència segons correspongui. El Consell Insular de Formentera podrà repercutir a la persona particular el corresponent càrrec per l’eliminació o transformació dels residus.

CAPÍTOL II

DEL FUNCIONAMENT DEL SERVEI DE RECOLLIDA I DE TRANSPORT DE RESIDUS.

Per al correcte funcionament del servei es determina la freqüència de la prestació en funció de la tipologia del residu i del sistema de recollida.

Article 12. Formes de recollida dels residus

1. Recollida regular mitjançant contenidors soterrats o en superfície instal·lats a la via pública. Els contenidors habilitats per a la recollida selectiva quedaran exclusivament reservats per a la prestació d’aquest servei. Es prohibeix dipositar-hi residus diferents als assenyalats en cada cas.

2. Recollida regular mitjançant poals o contenidors d’ús exclusiu per a determinats habitatges o establiments.

3. Recollida regular porta a porta (PaP) en els llocs preestablerts.

a) El Consell Insular de Formentera podrà exigir o autoritzar, amb una sol·licitud prèvia de les persones interessades, la utilització exclusiva de contenidors per part de determinats generadors singulars.

b) De la mateixa manera es realitzarà la recollida de paper i de cartó comercial porta a porta pels comerços i establiments hotelers, de manera coordinada amb l’empresa concessionària. El paper cartró comercial, de restauració i/o hoteler s’haurà de dipositar a la porta de l’establiment o en el seu defecte a un punt fixat pel Consell Insular de Formentera a partir de les 20.00 hores fins les 04.00 hores. El cartró haurà d’estar plegat per reduir al màxim possible el seu volum i lligat per evitar que aquest s’escampi per l’acció del vent.

c) Nucli d’Es Pujols:

S’establirà un sistema de recollida porta a porta (de les fraccions rebuig, envasos, vidre i paper-cartró) específic pels establiments de restauració, d’oci nocturn i espectacles dins de l’àmbit dels carrers de les persones vianants de la Plaça Europa, l’Avinguda Miramar (nombres de l’1 al 56), els carrers Roca Plana, Espardell i Cartagena així com els passatges que els uneixen. L’horari de prestació del servei de recollida serà entre les 00.00 hores i les 7.00 hores, des del 15 de maig al 15 d’octubre. A la resta de l’any la generació de residus no justifica la prestació d’aquest servei durant tot l’any i per tant s’hauran de dipositar els residus als punts de recollida ubicats al mateix nucli que l’establiment consideri oportú. Aquest calendari podrà ser susceptible de modificació en funció de les necessitats.

d) Pel que fa a la recollida de la fracció orgànica de grans productors es dipositarà a l’interior de bosses biodegradables compostables amb certificat “ok compost”, segons norma UNE EN 13432 de AENOR o equivalent, dins de contenidors de color marró amb rodes. Els contenidors seran de dimensions adequades per possibilitar el seu buidatge mitjançant camió recol·lector. Els contenidors estaran degudament identificats amb el nombre de l’establiment per poder determinar l’origen dels residus. Els establiments comercials que generin restes de matèria orgànica dipositaran el contenidor a la porta del seu establiment o en els llocs que determini el Consell Insular de Formentera en els horaris que es determini. El buidat del contenidors serà mitjançant el servei de recollida porta a porta de matèria orgànica.  L’horari de prestació del servei de recollida serà en horari nocturn, des del 15 de maig al 15 d’octubre.

4. Recollida en punts concertats amb la sol·licitud prèvia del productor (Tlf. 900.102.656).

5. Recollida mitjançant un punt net mòbil.

6. Recollida a la Deixalleria municipal. A la Deixalleria municipal situada al polígon industrial de Son Bonet a Sant Francesc Xavier es dipositaran els residus que per les seves característiques no tenen cabuda als contenidors situats als carrers o per la seva naturalesa d’especials o perillosos domèstics segons s’especifica al Títol VII, capítol primer relatiu a la Deixalleria, del present Reglament.

7. Recollida a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia.

Article 13. Freqüència del servei

A continuació es detalla la freqüència del servei atenint a la tipologia del residu i el sistema de recollida:

13.1. Recollida porta a porta de la de fracció rebuig

  • Del 15/04 al 31/10.
  • Diàriament, 197 jornades amb dos equips
  • Del 01/11 al 14/04: de dilluns a dissabte, 141 jornades amb un equip

13.2. Recollida selectiva de la fracció paper, envasos i vidre

  • Freqüència de recollida en TA: 3 vegades setmana (d’ara endavant v/s), 78 jornades de treball per a cada fracció.
  • Freqüència de recollida en TB envasos i paper: 2 v/s
  • Freqüència de recollida en TB vidre: 1 v/s

13.3. Recollida selectiva de matèria orgànica

  • Freqüència de recollida del 15 de maig al 15 d’octubre: 7 v/s

13.4. Recollida d’olis vegetals d’origen domiciliari

  • T.A: freqüència quinzenal (o quan estigui plens)
  • T.B: freqüència mensual (o quan estiguin plens)

13.5. Recollida de voluminosos

  • Freqüència de recollida en T.A: 3 v/s, 78 jornades
  • Freqüència de recollida en T.B: , 26 jornades en T.B.

13.6. Recollida porta a porta de paper comercial

  • Freqüència de recollida en T.A. diària, 182 jornades.
  • Freqüència de recollida en T.B 1 v/s, 26 jornades .

13.7. Neteja interior contenidors

  • Freqüència de rentat en T.A. 26 jornades.
  • Freqüència de rentat en T.B: 1 v/s, 26 jornades .

13.8. Neteja exterior contenidors

  • Freqüència de rentat en T.A: 7 v/s, 182 jornades.
  • Freqüència de rentat en T.B: 1v/s, 26 jornades.

13.9. Reforç neteja entorn contenidors tarda

  • Freqüència diària tot l’any, menys diumenges i festius de T.B.
  • 187 jornades de treball en T.A. i 149 en T.B.

13.10. Recollida porta a porta de rebuig, d’envasos, i vidre als carrers de les persones vianants d’Es Pujols

El servei es realitzarà només en horari nocturn:

  • Freqüència de recollida del 15 de maig al 15 d’octubre: 7 v/s
  • 187 jornades de treball per a cada fracció.

El servei de recollida s’iniciarà a les 24 hores fins la finalització del buidatge de tots els contenidors prevista per les 6:30 del matí i trasllat al punt de recollida pel seu posterior transport fins a la planta de transferència.

D’acord amb la temporada, i en funció de les necessitats aquest horari i freqüència podrà sofrir modificacions per garantir un estat de neteja òptim.

13.11. Deixalleria municipal

  • 1 operari/ària en TA, freqüència diària, 182 jornades, excepte diumenges i festius
  • 1 operari/ària en TB, freqüència diària excepte diumenges i festius, 149 jornades.

13.12. Deixalleria Mòbil

  • 1 operari/ària amb freqüència diària tot l’any excepte diumenges i festius, 298 jornades.

En el cas que la recollida selectiva mitjançant aquests servei sigui insuficient, i per tal millorar l’efectivitat del servei es podran assignar els recursos a la realització d’altres serveis dins del contracte de recollida.

13.13. Recollida d’envasos a la zona costanera de l’illa de Formentera del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera

El servei es realitzarà únicament en horari nocturn.

  • Freqüència de recollida en dies alterns, 78 jornades de treball per aquesta fracció.
  • La temporada de recollida: Comprèn des del 15 de maig al 15 d’octubre.
  • Freqüència dels servei: el servei es realitzarà amb freqüència alterna (dilluns, dimecres, divendres i diumenge
  • (una setmana) – dimarts, dijous i dissabte (la següent setmana), en jornades de 2.15 h diàries, en torn de nit de 4.15 a 6.30 h, una vegada acabat l’itinerari de recollida de la fracció orgànica de la Zona 2, segons disposa el Capítol quart del Títol segon del present Reglament.

CAPÍTOL VI

DEL SERVEI DE RECOLLIDA PORTA A PORTA DELS RESIDUS DE VIDRE, ENVASOS I REBUIG ALS CARRERS PER A LES PERSONES VIANANTS D’ES PUJOLS

Article 14.- Descripció del servei

14.1. Àmbit material i geogràfic d’aplicació

a) Àmbit material

La recollida porta a porta a Es Pujols que es regula a continuació s’aplicarà a la gestió i el trasllat dels residus de fracció vidre, paper, cartró, envasos i rebuig. Pel que fa al servei de recollida porta a porta de la fracció orgànica s’atendrà al que es disposi específicament al capítol III del Títol II del Reglament.

b) Àmbit geogràfic

El servei de recollida porta a porta serà d’aplicació als carrers per a les persones vianants del nucli urbà d’ Es Pujols. Concretament la Plaça Europa, l’Avinguda Miramar (nombres de l’1 al 56), els carrers Roca Plana, Espardell, de la Mar i Cartagena així com els passatges que els uneixen.

14.2. Descripció de la solució proposada

a) El servei general de recollida i transport dels residus comercials generats a als establiments situats a l’àmbit geogràfic d’aplicació implica:

- Recollida i transport de residus dels establiments objecte d’aquest servei específic al punt que es determini, per posteriorment traslladar-lo a la planta de transferència de residus.

- Neteja i recollida de l’àrea on es realitza la recollida en origen.

b) El servei de recollida de residus comercials PaP (vidre, rebuig i envasos), s’ha de realitzar directament a l’establiment en les condicions que es determinaran pels SS.TT. de l’Àrea de Medi Ambient, segons les necessitats concretes de cada cas.

c) La recollida es realitzarà amb un vehicle adaptat a la morfologia dels carrers per a les persones vianants d’Es Pujols i de petites dimensions. S’estima que haurà de disposar d’una capacitat de 2m3, per realitzar el servei de forma correcta. La càrrega haurà de ser posterior i mecànica per evitar que l’operari/ària hagi d’aixecar un pes excessiu.

d) Una vegada recollit s’haurà de gestionar amb el servei de recollida tradicional, per tal que els residus que es recullen del nucli d’Es Pujols siguin transportats per l’empresa concessionària del servei de recollida de residus i neteja viària a la planta de transferència amb la resta de residus recollits als punts d’abocament.

e) Per tal d’identificar els cubells de cada establiment inclòs al sistema PaP, es disposarà als mateixos un adhesiu que identifiqui les diferents fraccions i la persona titular de cadascun dels cubells.

14.3. Descripció dels cubells que hauran d’aportar els establiments per realitzar el servei.

a) Tipus de cubell

Es preveu la recollida de les diferents fraccions en cubells. Per facilitar el servei es recomana un cubell de 80, 120 o 240 litres amb rodes, malgrat que en funció de la tipologia de cada local i de la quantitats de residus produïts de les diferents fraccions aquesta es podrà modificar. Es subministraran adhesius per identificar a qui pertany cadascuna de les mateixes. La recollida es realitzarà directament al cubell, quedant explícitament prohibit per raons de seguretat i higiene deixar les bosses de fems a la via pública.

b) Ubicació dels cubells

Com a criteri general els cubells per la recollida comercial de rebuig, de vidre i d’envasos s’ubicaran davant els establiments adherits al PaP. La ubicació concreta es podrà adaptar en cada cas segons la tipologia del carrer o les possibilitats d’espais annexos, on la recollida sigui més accessible i produeixi un menor impacte visual.

c) Imatge dels cubells

S’hauran de dissenyar i encarregar el nombre d’adhesius suficients. Els adhesius seran de caràcter informatiu sobre la persona titular (preferentment amb núm. associat), i el tipus de fracció. El Consell Insular de Formentera repartirà una primera unitat d’adhesius per a identificar les diferents fraccions i la persona titular de cadascú dels cubells. Serà responsabilitat de l’establiment mantenir el contenidor correctament identificat.

d) Neteja i manteniment dels cubells

És important que els contenidors destinats a la recollida de les diferents fraccions es rentin i desinfectin periòdicament, el responsable del manteniment de la mateixa serà l’establiment

En cas que els cubells no estiguin en correcte estat de conservació, neteja, i identificades no es retiraran per part del servei. El procés de neteja interior i exterior dels cubells ha d’assegurar un rentat exhaustiu d’aquests, la retirada d’incrustacions i taques i es realitzarà a espais i horaris que no generin molèsties als transeünts, i en cap cas a la via pública.

e) Itineraris de recollida

Els itineraris cobriran els carrers per a les persones vianants del nucli urbà dels Pujols. Concretament la Plaça Europa, l’Avinguda Miramar (nombres de l’1 al 56), els carrers Roca Plana, Espardell, de la Mar i Cartagena així com els passatges que els uneixen. Es realitzaran diferents recorreguts tenint en compte l’horari de tancament dels establiments, i els horaris previsibles de llençar els fems, a fi d’intentar deixar el mínim temps possible les cubells al carrer.

f) Material i personal necessaris

Per realitzar de forma satisfactòria el servei es considera necessària la disponibilitat d’un vehicle recol·lector de petites dimensions, haurà de ser mono operat i per mitjans mecànics.

CAPÍTOL III

DEL SERVEI PÚBLIC PORTA A PORTA DE MATÈRIA ORGÀNICA ALS GRANS PRODUCTORS DE TOTA L’ILLA DE FORMENTERA

Article. 15. Descripció del servei

La recollida de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) als grans productors es realitzarà del 15 de maig al 15 d’octubre (ambdós inclosos), i per a la seva prestació es determinaran dos noves rutes que englobaran diferents zones de l’illa i que queden diferenciades com s’assenyala a continuació:

Zona 1: Nuclis de La Savina, Sant Francesc Xavier, Polígon industrial Can Bonet, Es Pujols, Sant Ferran de Ses Roques, zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera i Cala Saona.

Zona 2: Nucli del Pilar de la Mola, el carrer de Mar y Land (Hotel Riu la Mola, Mar y Land), els establiments en la carretera del Pilar de La Mola fins Es Caló de Sant Agustí, establiments de la platja d’Arenals i el nucli turístic d’Es Ca Marí.

Article 16. De l’organització del servei porta a porta de matèria orgànica per zones

Tal com s’ha comentat anteriorment, els nous serveis comporten la creació de dos noves rutes (de recollida de la matèria orgànica dels grans productors de l’illa.

a) Recollida de la fracció orgànica als grans productors de la Zona 1:

1. Definició del servei

El servei consisteix en la recollida dels contenidors dels carrers, posterior pesatge, i el transport a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia i dipòsit en piles de compostatge, mitjançant vehicle motoritzat especialment adaptat, a les següents zones: Nuclis de La Savina, Sant Francesc Xavier, Polígon industrial Can Bonet Es Pujols, Sant Ferran de ses Roques, la zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, així com de Cala Saona.

2. Freqüència i horari de recollida

El servei es realitzarà diàriament, en jornades de 7.30 h diàries, amb el corresponent descans de 0.20 h, en torn de nit de 00.30 a 8.00 h.

3. Material i personal necessari

Per la recollida dels contenidors plens i situats als carrers, es disposarà d’un vehicle recol·lector compactador de càrrega posterior de 16 m3 de capacitat, dotat d’un elevador, especialment adaptat als nuclis urbans de Formentera on predominen carrers estrets de difícil maniobrabilitat. L’equip humà associat constarà d’un/a conductor/a i un peó, en torn de nit.

b) Recollida de la fracció orgànica als grans productors de la Zona 2:

1. Definició del servei

El servei consisteix en la recollida dels contenidors dels carrers, posterior pesatge a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia i dipòsit al punt de compostatge en piles, mitjançant vehicle motoritzat especialment adaptat, a les següents zones: El Pilar de la Mola, carrer de Mar y Land (Hotel Riu la Mola y Mar y Land), establiments en la carretera del Pilar de La Mola fins a Es Caló de Sant Agustí, establiments de la platja de d’Arenals, i el nucli turístic de Es Ca Marí.

2. Freqüència del servei

El servei es realitzarà diàriament, en jornades de 3.45 h, amb el corresponent descans de 0.20 h, en torn de nit de 00.30 a 4.15 h.

3. Material i personal necessari

Per la recollida dels contenidors ja emplenats i situats als carrers, es disposarà d’un vehicle recol·lector compactador de càrrega posterior de 18 m3 de capacitat, dotat d’un elevador. L’equip humà associat constarà d’un/a conductor/ra i un peó, en torn de nit.

c) Disposicions comuns aplicables a l’organització i funcionament del servei a la zona 1 i 2

1. Grans productors

Es considera residus provinents de grans productors, als efectes de la prestació d’aquest servei PaP, els generats per bars, restaurants, supermercats, peixateries, carnisseries, hostals i hotels.

2. Descripció dels cubells i de les bosses que hauran d’aportar els establiments per a realitzar el servei.

El Consell de Formentera repartirà una primera unitat de contenidors per la recollida d’aquesta fracció, així com una primera dotació inicial de les corresponents bosses certificades “ok compost”, per a la primera quinzena de servei efectiu. Serà responsabilitat dels establiments als que se’ls faci el servei, el correcte manteniment dels contenidors facilitats, de forma que, correrà al seu càrrec la reposició dels contenidors degradats així com l’adquisició de les bosses compostables successives.

Aquests productors dipositaran els residus dins de bosses compostables que dipositaran en contenidors individuals específics que es repartiran a l’efecte.

Les característiques dels contenidors s’ajustaran a l’oferta de mercat existent durant la vigència del servei, considerant-se adient materials com polietilè, goma, o metall, i capacitats entre 60 i 240 litres.

3. Imatge dels cubells

Els contenidors estaran identificats amb el nom de l’establiment i amb el tipus de residu que s’hi deposita per tal de garantir la qualitat del compostatge que posteriorment es realitzarà. A més a més s’instal·laran xips d’identificació als contenidors per tenir un control del seu buidat.

4. Neteja i manteniment dels cubells

És important que els contenidors destinats a la recollida de les diferents fraccions es retirin i desinfectin periòdicament, el responsable del manteniment dels cubells serà l’establiment. En cas que les galledes no estiguin en correcte estat de conservació, neteja, i identificades no es retiraran per part del servei, amb independència de la sanció que es derivi a tal efecte.

El procés de neteja interior o exterior dels cubells ha d’assegurar un rentat exhaustiu d’aquests i la retirada d’incrustacions i taques. Aquest procés de neteja es realitzarà a espais i horaris que no generin molèsties als transeünts i, en cap cas, a la via pública.

5. Ubicació dels cubells

Els establiments generadors de matèria orgànica per als que s’estableix el servei hauran de col·locar els contenidors en llocs accessibles al davant de l’establiment o, en el cas de les zones de les persones vianants, en punts de recollida on indiquin els serveis tècnics del Consell Insular de Formentera.

6. Itineraris i forma de recollida

La recollida mecànica començarà segons les rutes marcades, aturant el vehicle als llocs de càrrega i descàrrega habilitats per tal de minimitzar l’impacte sobre el trànsit de vehicles. Mentre el o la conductor/ra situa el vehicle de recollida al lloc adient, el peó aproparà els contenidors per a la seva alçada mecànica mitjançant l’elevador. Una vegada buidat, el contenidor es deixarà al lloc original perquè l’establiment pugui recollir-lo al matí següent. Aquesta recollida es farà amb la màxima cura possible per tal d’evitar abocaments al carrer i/o voreres. En cas de vessaments imprevists l’equip ha d’estar dotat dels mitjans necessaris per procedir a la seva neteja immediata.

Una vegada completada la ruta, el vehicle realitzarà el transport a l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia per realitzar el pesatge de la recollida i acte seguit dipositarà la fracció d’orgànica recollida al lloc indicat per realitzar el compostatge en piles.

7. Material i personal necessaris

La creació d’aquest nou servei públic requereix la creació d’un nou equip que realitzi el rentat exterior de la ubicació on es trobin els contenidors de recollida orgànica i els seus voltants que actuï de forma complementària a les taques de recollida.

Aquesta tasca es realitzarà en torn de matí, entre les 7.00 h i les 10.00 h.

Article 17. Obligacions específiques dels grans productors que fan ús del servei porta a porta

1) Es prohibeix l’abandonament de qualsevol tipus de residus, considerant-se com a tal la seva deposició en espais, formes i horaris diferents dels assenyalats al present Reglament.

2) Els serveis municipals podran actuar d’ofici retirant els residus existents i imputant el seu cost als responsables, sense perjudici de la sanció que correspongui imposar-los ni de la reclamació de responsabilitats civils o penals.

3) L’administració local podrà exigir o autoritzar, amb una sol·licitud prèvia dels interessats, la utilització exclusiva de contenidors per part de determinats grans productors generadors.

4) Una vegada utilitzat el contenidor s’ha de tancar la tapa per evitar que persones alienes a l’establiment dipositin impropis.

5) S’estableix la prohibició de la modificació o trasllat dels contenidors de les seves àrees d’ocupació i d’aquelles que s’hagin determinat pels serveis tècnics del Consell Insular de Formentera.

6) Es prohibeix el dipòsit de residus urbans líquids o susceptibles de liquar-se dins dels contenidors de selecció.

7) No es permet la manipulació de residus municipals a la via pública.

8) Complir amb els horaris i les condicions de lliurament establertes.

 

CAPÍTOL IV

AMPLIACIÓ DE LA RECOLLIDA DE LA FRACCIÓ D’ENVASOS A LA ZONA COSTANERA DE L’ILLA DE FORMENTERA PERTANYENT AL PARC NATURAL DE SES SALINES D’EIVISSA I FORMENTERA

Article. 18. Descripció del servei

El servei consisteix en la recollida dels envasos lleugers de les guinguetes i restaurats de la zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera.

Article 19. De l’organització del servei

Els establiments de la zona costanera de l’illa de Formentera pertanyent al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera dipositaran els residus d’envasos lleugers dins els contenidors individuals específics que es repartiran a l’efecte. Els contenidors estaran identificats i senyalitzats per tal de no confondre el tipus de residu.

1) Descripció dels contenidors

El Consell Insular de Formentera repartirà una primera unitat de contenidors per la recollida d’aquesta fracció. Serà responsabilitat dels establiments als que se’ls faci el servei, el correcte manteniment dels contenidors facilitats, de mode que, correrà al seu càrrec la reposició dels contenidors degradats.

Les característiques dels contenidors s’ajustaran a l’oferta de mercat existent durant la vigència del servei, considerant-se adient materials com polietilè, goma, o metall, i capacitats entre els 800 i 1000 litres, amb rodes per millorar el desplaçament, garantint així un adequat grau d’ompliment els dies de màxima producció.

2) Material i personal necessaris

Per la recollida dels contenidors d’envasos lleugers ja plens, es disposarà d’un vehicle recol·lector compactador de càrrega posterior de 18 m3 de capacitat, dotat d’un elevador. L’equip humà associat constarà d’un/a conductor/ra i un peó, en torn de nit. Igualment es comptarà amb el servei de neteja d’entorn dels contenidors.

3) Metodologia de recollida, transport i dipòsit.

Una vegada col·locats els contenidors als llocs accessibles començarà la recollida mecànica, segons les rutes marcades, aturant el vehicle als llocs de càrrega i descàrrega habilitats per tal d’obstruir en la mesura del mínim possible el trànsit de vehicles. Mentre el o la conductor/a situa el vehicle de recollida al lloc adient, el peó anirà apropant els contenidors per a la seva alçada mecànica mitjançant l’elevador. Una vegada buidat, el contenidor es deixarà al lloc original perquè l’establiment pugui recollir-lo al matí següent. Aquesta recollida es farà amb la màxima cura possible per tal d’evitar abocaments al carrer i/o voreres. En cas de vessaments imprevists l’equip ha d’estar dotat dels mitjans necessaris per procedir a la seva neteja immediata.

Una vegada completada la ruta, el vehicle realitzarà el transport directament fins l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, on dipositarà la fracció recollida a la planta de transferència.

4) Control del servei

Per la monitorització del servei, el vehicle de recollida anirà previst del sistema GPS i sistema de control de flotes que permeti localitzar en temps reial la ubicació del vehicle així com conèixer si s’ha buidat el contenidor o no.

 

TÍTOL III

DEL SERVEI PÚBLIC DE NETEJA VIÀRIA

CAPÍTOL I

DE L’ORGANITZACIÓ DEL SERVEI DE NETEJA VIÀRIA

La neteja de la xarxa viària pública (carrers, voreres, places, zones verdes, passeigs, etc.) i la recollida dels residus procedents de la via pública serà realitzada pel servei de neteja.

Article 20. Descripció del servei

20.1. Operacions incloses dins del servei

El servei prestat obligatòriament per l’administració municipal comprèn les següents operacions:

  1. Neteja de zones de persones vianants, places, zones verdes, espais lliures públics de titularitat municipal no subjectes a cap tipus de concessió, passeigs, voreres de la totalitat de les vies públiques, inclosa l’eliminació de les males herbes.
  2. Aiguabatre de vies públiques, places, zones de mercats i zones d’afectació de les illes de contenidors.
  3. Neteja i buidat de les papereres instal·lades a la via pública.
  4. Manteniment de carrers de característiques particulars.
  5. Neteja de la zona industrial.
  6. Neteja dels entorns de contenidors de recollida domèstica i recollida selectiva, incloses les tasques i incrustacions al paviment.
  7. Neteja de vessaments de contenidors.
  8. Neteja estacional de fulles d’arbrat.
  9. Neteja de pintades i grafits fins a 2 m d’alçada. Retirada de rètols.
  10. Neteja d’adhesius del mobiliari urbà.
  11. Retirada d’excrements d’animals a la via pública.
  12. Retirada d’animals domèstics morts
  13. Retirada d’abocaments de residus no perillosos
  14. Neteges excepcionals per pluges, incendis, accidents o situacions d’emergència que obliguin a una reestructuració del servei puntual.
  15. Neteja addicional els dies de festes populars
  16. Durant un període mínim de 70 dies a l’any tasques de neteja i desbrossament de camins rurals públics municipals.

20.2. Organització del servei

Els serveis s’organitzen a partir de tres agrupaments:

  1. Tractaments bàsics: neteges programades per temporades on s’inclouen els serveis d’escombrat manual, mecànic i servei de brigades.
  2. Tractaments complementaris: tractaments per a complementar els bàsics de neteja que inclouen la neteja estacional de fulles d’arbrat, retirada d’herbes, taques del paviment, neteja de solars municipals sense urbanitzar, aiguabatre, neteja de pintades i/o retirada de cartells fins a 2 metres d’alçada.
  3. Tractaments excepcionals: reassignació de medis i part de recursos d’altres serveis de la contracta per afrontar qualsevol situació d’emergència.

Article 21. Utilització de papereres

1- Es prohibeix tirar a la via pública qualsevol tipus de residus (papers, envasos, llosques de cigarret, xiclets, etc.) que s’han de dipositar a les papereres instal·lades amb aquesta finalitat.

2- Queda prohibit tirar la bossa de fems dins papereres, ja que aquesta actuació es considera com un comportament incívic i com a tal serà sancionat.

Article 22. Vehicles transportistes

Els/les conductors/res dels vehicles que transportin terres, runes, matèries que amollin pols, formigó o qualsevol altra matèria que pugui embrutar la via pública hauran de prendre totes les mesures necessàries per evitar-ho. Abans de sortir de les obres es faran néts els baixos i les rodes dels vehicles.

Article 23. Comerços i altres establiments

Els titulars d’activitats comercials, bars, restaurants, quioscs, parades a la via pública, etc. estan obligats a mantenir net l’espai públic en el qual desenvolupen la seva activitat, així com les seves proximitats.

Article 24. Animals de companyia

24.1. Dejeccions a la via pública

Com a mesura higiènica ineludible, les persones que tinguin cans i altres animals procuraran impedir que dipositin les seves dejeccions a la via pública. En cas de no poder evitar-ho, la persona que acompanyi l’animal estarà oblidada a ferles netes. Seran responsables solidaris d’aquesta tasca l’amo de l’animal o la persona que en aquell moment acompanyi l’animal.

24.2. Conductors/res d’animals o vehicles de tracció animal

Els o les conductors/res d’animals o de vehicles de tracció animal també estaran obligats a netejar les dejeccions que puguin ser realitzades per l’animal damunt la calçada.

CAPÍTOL II

DEL FUNCIONAMENT DEL SERVEI DE NETEJA VIÀRIA

Article 25. Modalitats de neteja viària

En la prestació del servei de neteja viària es divideix en la neteja manual i la neteja mecànica.

25.1. Neteja manual

Consisteix en l’escombrat manual de carrers, voreres, zones de persones vianants, places, zones verdes, escossells, embornals, buidat de papereres, reposició de bosses, neteja d’excrements d’animals, recollida de residus del terra donant avís a través del sistema d’incidències de qualsevol problema a abordar per altres equips o amb el seu suport. El desplaçament es realitza mitjançant vehicles tipus porter o de vehicles brigada.

Inclou l’equip de manteniment de papereres: diàriament els equips d’escombrat manual passaran nota de les papereres malmeses i que necessiten reposició o reparació. Per al manteniment de papereres es disposarà de l’encarregat del servei que juntament amb el peó de taller i amb el vehicle d’inspecció es traslladaran a la zona per tal de retirar o bé reparar in situ la paperera. Mensualment es passarà un informe al Consell de Formentera dels serveis efectuats.

25.2. Neteja mecànica

La neteja mecànica inclou:

a. El reg a pressió de les vies públiques:

Una màquina netejadora de 6.000 litres de capacitat operada pel corresponent conductor/ra i un peó de neteja viària s’encarregarà de les operacions d’aiguabatre de vies públiques, places, zones per a persones vianants, taques i incrustacions al paviment, vessaments incontrolats en les àrees d’aportació i neteja exterior de contenidors de totes les zones de l’illa, complementant les tasques anteriors amb l’escombrat mixt, neteja d’àrees de mercats i serveis de suport i d’emergència o esdeveniments multitudinaris de caire públic.

b. El granat mecànic:

Aquest consisteix en l’ús d’una escombradora d’aspiració de 5.000 litres de capacitat operada pel corresponent conductor/ra s’encarregarà de l’escombrat mecanitzat de carreteres, cunetes, calçades, voreres, places i zones de persones vianants de totes les zones de l’illa. En cada una d’aquestes zones, rebrà el suport del peó d’escombrat manual optimitzant el sistema de neteja com a escombrat mixt amb l’ajuda d’un bufador. La màquina escombradora disposa de tercer braç, tub d’aspiració exterior per a la recollida de fulles, aire condicionat i està insonoritzada.

c. El desbrossament de camins rurals:

Els operaris o les operàries destinades al servei de jardineria dins de les seves tasques realitzaran un total de 70 jornades de neteja mecànica de la vegetació que es troba als marges dels camins públics. El servei es realitzarà a la primavera mitjançant desbrossadora o tallaverdisses portàtil.

d. La neteja de grafits, cartells, xiclets i adhesius:

La neteja de grafits, cartells, xiclets i adhesius es realitzarà mitjançant un equip hidronetejador d’alta pressió d’aigua calenta operat pel conductor/ra del servei d’aiguabatre. Per aquest servei el conductor/ra es desplaçarà amb un dels vehicles tipus Porter. L’hidronetejador es transportarà al punt de la neteja mitjançant un dels vehicles minibrigada on es durà a terme la tasca de neteja amb la pressió i temperatura de l’aigua adequades per cada cas.

El servei de suport s’encarregarà de resoldre emergències i situacions de neteges complexes o extraordinàries que es puguin presentar durant la contracta.

 

Article 26. Del funcionament del servei

Per al correcte funcionament del servei, s’han adscrit els següents mitjans materials i personals, en funció de la tipologia de neteja.

1. Escombrat manual

  • 7,5 operaris/àries en T.A., freqüència diària 182 jornades – (5 operaris/àries d’escombrat manual de Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de ses Roques, Es Pujols, la Mola, la Savina, 1 operari/ària amb bufador de suport a escombrat mecànic i 1,5 operaris/àries per a neteja cunetes).
  • 4,5 operaris/àries en T.B., freqüència diària, excepte diumenges, 156 jornades - ( 4,5 operaris/àries d’escombrat manual de Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de ses Roques, Es Pujols, la Mola i la Savina)

2. Escombrat manual  reforç tarda + mini comercial Es Pujols

  • 1 operari/ària, freqüència diària de l’01/06 al 30/09, 122 jornades.

3. Escombrat mecànic

  • 1 operari/ària en T.A., freqüència diària, 182 jornades.
  • 1 operari/ària en T.B., freqüència 3 v/s, 78 jornades.

4. Aiguabatre mecànic

  • 2 operaris/àries en T.A. 104 jornades.

TÍTOL IV

DEL SERVEI PÚBLIC DE MANTENIMENT DE ZONES VERDES

CAPÍTOL I

DE L’ORGANITZACIÓ DEL SERVEI DE MANTENIMENT DE ZONES VERDES

Article 27. Definició del servei

La prestació dels serveis públics objecte de contracte es realitzarà a tots els parcs, els jardins i les zones verdes dels nuclis habitats, vies d’unió i camins rurals de l’illa de Formentera.

27.1. Operacions incloses dins del servei

El servei prestat obligatòriament per l’administració municipal comprèn les següents operacions:

  1. Neteja de zones verdes i arbrades
  2. Conservació d’elements vegetals de parcs, zones enjardinades, zones terrisses, mitjaneres, rotondes i de la via pública en general
  3. Esporga de temporada
  4. Tractaments fitosanitaris i control de plagues
  5. Manteniment d’elements de regadiu
  6. Neteja i desbrossament de camins rurals
  7. Manteniment i neteja de zones d’especial interès patrimonial i d’especial tractament

27.2. Característiques de les operacions

Els trets característics bàsics que defineixen el dimensionat dels serveis són els següents:

a) Manteniment d’arbrat viari i esporga mitjançant una plataforma de lloguer, moto serres i una furgoneta. Les actuacions a realitzar en les tasques del manteniment de l’arbrat viari són força semblants a les de les zones verdes, tenint en compte la importància de l’esporga de temporada.

b) Manteniment i neteja de zones verdes mitjançant escombres, moto serres, tallaverdisses i una furgoneta. Aquesta tasca es realitza mitjançant arrencada d’arbusts morts, poda, esporga i retall d’arbustos, eliminació de males herbes, fertilització, reg, tractament fitosanitari i reposició de plantes arbustives.

c) Neteja i manteniment d’instal·lacions de regadiu mitjançant les eines i recanvis pertinents i un vehicle minibrigada. La conservació de les instal·lacions de regadiu mantindrà i reposarà els següents equips dels sistemes de reg: boques de reg, aspersors i difusors, degotadors i inundadors, regs per exsudació, electrovàlvules i vàlvules hidràuliques, filtres, reguladors de pressió.

d) Tractaments fitosanitaris i control de plagues mitjançant una motxilla atomitzadora per plantes, una motobomba de vaporització de producte pels arbres i/o endoteràpia. El subservei s’encarregaria de realitzar les tasques preventives i correctives de: Tractaments fitosanitaris insecticides i fungicides i control de possibles plagues mitjançant tractaments específics fitosanitaris.

e) Conservació i desbrossament de camins rurals un tallaverdisses manual. El subservei de manteniment i desbrossament de camins rurals es composaria de les següents tasques:· desbrossament i retall d’arbustos i retirada d’elements morts (i/o perillosos).

CAPÍTOL II

DEL FUNCIONAMENT DEL SERVEI DE MANTENIMENT DE ZONES VERDES

Aquest servei es desenvolupa segons un calendari anual establert a tal l’efecte que variarà en funció de les condicions climàtiques.

Article 28. Prestació del servei

28.1. Zones de prestació del servei

Concretament, es prestarà el servei de jardineria a totes les zones verdes actuals de l’illa dels següents nuclis i camins de Sant Francesc Xavier, La Savina, Sant Ferran de ses Roques, Es Pujols, el Pilar de la Mola, Ses Bardetes, Ca Marí, Sa Roqueta, Es Caló de Sant Agustí, Punta Prima, Mar y Land, les vies d’unió d’aquests nuclis amb arbres o plantes ornamentals i els camins rurals de l’illa.

28.2. Tasques incloses en la prestació del servei

El conjunt de les tasques que s’han de realitzar per conservar les zones enjardinades en perfecte estat tècnic, funcional i ornamental seran les següents:

a. Inspeccions tècniques: visuals

b. Escarificació del sòl o aeració

c. Desherbatge

d. Fertilització

e. Reg

f. Poda i esporga

g. Sega

h. Sosteniment artificial

i. Retirada d’elements morts (i/o perillosos)

j. Plantació i/o reposició de faltes

Article 29. Mitjans personals i materials adscrits al servei

Per al desenvolupament d’aquest servei es requereix en T.A.

  •  1 Oficial de jardineria
  •  1 Auxiliar de jardineria
  •  1 Peó

Per al desenvolupament d’aquest servei es requereix en T.B.

  •  1 Oficial de jardineria
  •  1 Auxiliar de jardineria
 

TÍTOL V

DEL SERVEI PÚBLIC DE NETEJA DE PLATGES

CAPÍTOL I

DE L’ORGANITZACIÓ DEL SERVEI DE NETEJA DE PLATGES

Article 30. Definició del servei

L’article 115, d) de la Llei 22/88, de Costes, atribueix les competències en matèria de neteja de platges als ajuntaments. Així per donar compliment en aquesta Llei, el servei de neteja de platges es vertebra en els següents eixos:

a. Garbellat mecànic d’arena

El garbellat mecànic de les platges arenoses es realitza mitjançant 2 equips mecànics que consten de tractor més garbell mecànic. El servei esta estructurat en dues zones: la d’orient i la de ponent. Per la prestació d’aquest servei s’han considerat dos períodes en funció de les necessitats de neteja de les platges.

b. Neteja manual de platges

Es considera necessari realitzar la neteja manual de les zones d’estacionament instal·lats contigües a les platges, els camins d’accés, les passarel·les, així com les zones de duna, zones de la platja i alguns llocs que no es poden realitzar amb mitjans mecànics.

c. Recollida selectiva als accessos de les platges

Als accessos de les platges i zones d’estacionament hi ha instal·lats tancats de fusta que contenen papereres per la recollida selectiva d’envasos i per la fracció rebuig. El buidat es realitza amb un vehicle de caixa bicompartimentada de 10 m3 de capacitat i d’alta mobilitat.

Donat que en temporada baixa el grau de freqüentació de les platges és molt baix aquest servei el realitzen els operaris/àries de neteja manual de platges.

d. Neteja en barca d’illots i llocs de difícil accés.

Per tal realitzar la neteja de l’illa d’Espalmador, Espardell i alguns punts de difícil accés per terra es fa necessari realitzar la recollida de residus mitjançant una embarcació.

e. Retirada de bermes de Posidonia oceanica

Es realitzarà en funció del volum de restes acumulades a les diferents platges atenent als criteris que es determinen al Protocol de bones pràctiques de la Demarcació de Costes de les Illes Balears sobre els paràmetres tècnic que convé seguir per minimitzar els impactes ambientals sobre les platges arenoses a l’hora de realitzar la neteja mecànica i retirada de Posidonia oceanica.

CAPÍTOL II

DEL FUNCIONAMENT DEL SERVEI DE NETEJA DE PLATGES

Article 31. Mitjans materials i personals adscrits al servei

31.1. Garbellat mecànic de sorra

  • 2 equips en freqüència diària, de l’ 01/05 al 31/08, 123 jornades en horari nocturn.
  • 1 equip en freqüència diària, del 15/04 al 30/04 i del 1/09 al 31/10, 77 jornades en horari nocturn.

31.2. Neteja manual de platges

  • 2 operaris/àries en freqüència diària, del 01/05 al 31/05 i del 01/09 al 31/10, 92 jornades.
  • 3 operaris/àries en freqüència diària, de l’01/06 al 31/08, 92 jornades
  • 1 operari/ària en T.B, en freqüència diària, excepte diumenges i festius, 148 jornades

31.3. Recollida selectiva de papereres de platges

  • 1 operari/ària en T.A, freqüència diària, 182 jornades.

31.4. Recollida amb barca

  • 1 operari/ària en freqüència diària de l’01/06 al 30/09, 122 jornades.
  • 1 operari/ària en freqüència 3 v/s  els mesos de maig i octubre, 27 jornades.

31.5. Retirada de bermes de Posidonia oceanica

  • 1 operari/ària amb una pala excavadora amb temporalitat variable en funció de l’acumulació de les restes.

Pel que fa a la resta de previsions sobre la neteja de platges s’estirà al previst a l’Ordenança municipal d'ús i aprofitament de les platges i punts de bany de Formentera (BOIB núm. 133, de 31 d'octubre de 2017).

Article 32. De les obligacions de les persones usuàries del servei

a) Respectar les zones per a llençar els residus, que inclouen les papereres situades a les entrades de cada platja i/o les zones habilitades a les explotacions de platges o als contenidors situats a la via pública.

b) No accedir a la platja que estigui acordonada on s’hi estiguin realitzant tasques de manteniment o de millora i en les tasques ordinàries de neteja.

c) Les persones concessionàries de les platges hauran de disposar les hamaques, para-sols i resta de mobiliari en perfectes condicions per tal de garantir el pas de les màquines de garbejar de platges i sense envair les zones dunars i/o protegides.

d) Respectar els accessos a les platges, utilitzant les passarel·les disposades a tal efecte.

TÍTOL VI

DE LES OPERACIONS DE TRACTAMENT DELS RESIDUS DOMÈSTICS

Article 33. Servei de tractament

Correspon al Consell Insular de Formentera, pels mitjans directes o per gestió indirecta, el tractament dels residus domèstics generats a les llars, als comerços i als serveis de recollida, transport, neteja viaria, manteniment de zones verdes i neteja de platges.

El mecanisme de recollida transportarà els residus als punts de recollida establerts, per tal que l’empresa concessionària del servei de recollida de residus sòlids urbans els transporti a la planta de transferència.

Article 34. Operacions de tractament

Quan la recollida i el transport dels residus sigui competència del Consell Insular de Formentera, rebran el tractament que s’indica a continuació.

34.1. Tractament a l’Àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia

a) Aniran a la planta de transferència de l’àrea de gestió de residus des Cap de Barberia, per tal de procedir a la seva valorització i/o eliminació:

  • Vidre
  • Envasos lleugers (envasos de plàstic, de metall o de cartró per begudes tipus bric)
  • Paper i cartró (envasos de paper-cartró i paper no envàs)
  • Fracció Resta, que inclou els residus sanitaris assimilables a urbans

b) Aniran a l’àrea de gestió de residus des Cap de Barberia, per a la seva valorització:

  • Voluminosos: mobles i estris
  • Podes i altres residus de jardineria i neteja de platges
  • Orgànica, en el cas de grans productors.
  • Residus de construcció i demolició procedents d'obres menors i majors.

34.2. Recollida per l’entrega al seu gestor autoritzat:

  • Olis vegetals usats
  • Roba i sabates usades
  • Residus de medicaments i els seus envasos
  • Piles
  • Residus d'aparells elèctrics i electrònics
  • Vehicles abandonats i vehicles al final de la seva vida útil.
  • Ferralla i altres objectes metàl·lics.

Pel que fa als animals morts, s’atendrà al disposat a la Resolució del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 6 de juny de 2014, per la qual s’estableix zona remota tot el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 81, de 14 de juny de 2014).

TÍTOL VII

DE L’ÚS I DEL FUNCIONAMENT DE LES INSTAL·LACIONS ASSOCIADES AL SERVEI DE RECOLLIDA I DE TRACTAMENT DE RESIDUS A L’ILLA DE FORMENTERA.

L’activitat pròpia d’aquest servei esdevé assumida pel Consell Insular de Formentera en base a les competències atribuïdes per la Llei 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de las Bases de Regim Local. El Consell Insular de Formentera prestarà aquest servei en règim de gestió indirecta a través del contracte de servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i matèria orgànica, neteja viària i manteniment de les zones verdes de la Illa de Formentera, pel que fa a la deixalleria del polígon industrial de Can Bonet.

CAPÍTOL I

DEL SERVEI DE LA DEIXALLERIA MUNICIPAL

Article 35. Definició del servei de Deixalleria

35.1. Objecte del servei

L’objecte d’aquest servei és gestionar la deixalleria com a centre de recepció i emmagatzematge de residus, prèviament seleccionats per les persones usuàries, que no són objecte de recollida a la via pública i com a complement de la recollida selectiva que es realitza al municipi, per tal de proporcionar una correcta gestió de cada residu, tant no perillosos com perillosos domèstics.

35.2. Prestacions incloses al servei

Les prestacions que inclou el servei són:

  • Obertura i atenció al públic de les instal·lacions de la deixalleria.
  • Gestió dels residus aportats per les persones usuàries (recepció, adequació i retirada), segons la normativa vigent.
  • Control del funcionament de la instal·lació.
  • Control financer del servei.
  • Manteniment i conservació de les instal·lacions de la deixalleria i del seu contingut.
  • Recaptació, si escau, de la tarifa a les persones usuàries de les deixalleries que es determini reglamentàriament pel Consell Insular de Formentera.

Article 36. Del funcionament del servei de Deixalleria

36.1. Atenció al públic

La deixalleria del polígon industrial com a norma general funcionarà de dilluns a dissabte, exceptuant-ne els dies festius. L’horari es podrà modificar pel Consell Insular de Formentera amb la finalitat d’adaptar-se a les necessitats de les persones usuàries i millora del servei.

36.2. Tipus de persones usuàries

Poden ser persones usuàries de la deixalleria les persones físiques, jurídiques i les comunitats de béns que s’hagin donat d’alta prèviament com a persones usuàries del servei, seguint el procediment establert a aquest efecte.

Per donar-se d’alta la persona usuària s’haurà d’identificar i s’obrirà una fitxa que inclourà dades bàsiques de la persona usuària, com nom, direcció i telèfon.

Es podran establir convenis amb entitats sense ànim de lucre per que realitzin a les instal·lacions activitats d’educació ambiental enfocades a la gestió de residus.

Amb la finalitat de fomentar la reutilització, el Consell Insular de Formentera valorarà els mecanismes necessaris per articular la participació d’entitats sense ànim de lucre dedicades a la reutilització dels residus.

Article 37. De les obligacions de les persones usuàries

1. Són obligacions de les persones usuàries:

  • Identificar-se amb la documentació pertinent i facilitar les dades, a l’entrada al recinte, i informar del material que es porta. Es permetrà la revisió/control dels residus pel personal de la deixalleria.
  • Seguir en tot moment les indicacions del personal de recepció per a dirigir-se al lloc de descàrrega, respectant la senyalització, i donant compliment en general a les instruccions del personal del servei.
  • Dipositar els materials als contenidors corresponents seguint les següents indicacions. Els productes han de ser dipositats directament pel públic de manera selectiva als contenidors de cada categoria de residus, seguint les directrius del responsable del servei, excepte els residus perillosos que seran manipulats pel personal de la deixalleria. En cap cas seran dipositats al terra o als voltants dels contenidors.

2. Les persones usuàries podran consultar qualsevol dubte al personal responsable.

3. Abonar, si escau, la taxa corresponent.

Article 38. Dels residus admissibles i no admissibles a la Deixalleria

38.1. Residus admissibles o permesos

Les instal·lacions admetran els següents residus:

a) Residus admissibles sense limitació:

  • Aparells elèctrics o electrònics (AEE): qualsevol aparell electrònic (o component del mateix).
  • Ferralla diversa (FER): Són restes en les que el 80% del material que el conforma és fèrric. També s’admetrà en aquesta categoria restes de cablejat tot i que després es gestioni separadament.
  • Envasos lleugers (ELL): Representa la fracció de recollida selectiva corresponent als envasos lleugers domèstics adherits al sistema integrat de gestió (marcats amb el punt verd ): llaunes metàl·liques, brics, envasos i bosses de plàstic, film, porexpan, etc. Es dipositaran al contenidor d’envasos lleugers.
  • Paper i cartró (PAP): Representa la fracció de recollida selectiva corresponent als envasos domèstics de paper-cartró adherits al sistema integrat de gestió (marcats amb el punt verd), així com els envasos de cartró comercial. Es dipositaran plegats al contenidor de paper-cartró.
  • Envasos de Vidre (VID): representa la fracció de recollida selectiva corresponent als envasos de vidre adherits al sistema integrat de gestió (marcats amb el punt verd). Es dipositaran als contenidors verds.
  • Piles (PIL): Piles de botó i piles de bastó.
  • Fluorescents i llums de vapor de mercuri (FLU).
  • Radiografies.
  • Productes fitosanitaris.
  • Tèxtils i sabates (TEXT).
  • CD, DVD, vinils i cintes magnètiques (PLA).
  • Altres Residus Valoritzables (AVL): coure, plom, alumini, estany, etc.
  • Olis vegetals de procedència de persones particulars (OLV).
  • Olis minerals de procedència de persones particulars (OLM).

b) Residus admissibles amb limitació.

Nom del residu

CODI

Quantitat admesa any

Altres residus especials

ARE líquid

ARE sòlid

ARE envasos

20Kg/any

Fusta

FUS

500Kg/any

Poda i jardineria

JAR

1.000Kg/any

Pneumàtics

PNE

50kg/any

Runes

RUN

1.000Kg/any

Vidre pla

VIP

10Kg/any

Poliester expandit

PSE

5Kg/any

Voluminosos

VOL

1.000kg/any

Mobiliari de plàstic

MOVP

50kg/any

Tuberies i caixes de plàstic

TUCA

50kg/any

Bateries diferents a les de plom

ABAT

50kg/any

Bateries d’àcid i plom, Ni-Cd, Li

BAT

50kg/any

Palets de fusta en qualsevol estat

PAL

100kg/any

Botelles de càmping gas

BCG

3 unitats

c) Residus perillosos en petites quantitats:

  • ARE líquids: àcids (salfumant, àcid de bateries, fixador fotogràfic, etc), bases (lleixiu, revelador fotogràfic, desembossadors d’aigüeres, ...), dissolvents (aiguarràs, anticongelants, etc.), olis lubricants no regenerables, productes fitosanitaris (pesticides, adobs, etc, amb textura líquida)
  • ARE sòlids: sòlids/pastosos (adhesius, coles, pintures i vernissos, ceres, etc), productes fitosanitaris (pesticides, adobs, etc amb textura granulada), cosmètics, medicaments (acceptats als punts SIGRE), productes particulars (radiografies, termòmetres, residus mercurials, plaguicides (mata-rates, insecticides, etc.), tòners i cartutxos de tinta (de fotocopiadores i impressores);
  • ARE envasos: envasos contaminats metàl·lics o plàstics (que hagin contingut qualsevol tipus de substància perillosa) no adherits al Sistema Integrat de Gestió de Residus (SIG) corresponent, i altres tipologies d’envasos que requereixin una gestió diferenciada.
  • Fusta: Tot tipus de fusta no procedent de jardineria.
  • Poda i jardineria: Constitueix la fracció vegetal en forma i restes vegetals de jardineria i poda de major tamany i tipus llenyós.
  • Pneumàtics: els pneumàtics fora d’ús són aquells que esdevenen residu una vegada que s’ha substituït del vehicle per uns nous.
  • Residus de Construcció i Demolició (RCD): residus provinent de petites obres o reformes a domicilis, comerços o equipaments. Es tracta de materials inerts (trossos de rajoles, guix o maons), també s’hi inclouen a vegades, cables, ferralla, fustes, vidres, cartró o plàstics que la persona usuària ha de separar prèviament segons la tipologia del residu.
  • Vidre pla: material inorgànic dur, fràgil, transparent i amorf que s’utilitza per fer finestres, llunes, i altres, es diferencien dels envasos de vidre.
  • Polièster expandit.
  • Voluminosos: són aquells residus de gran tamany que per les seves dimensions poden distorsionar la gestió ordinària dels residus d’origen domèstic. S’inclouen mobles i estris.
  • Mobiliari de plàstic: similars característiques dels voluminosos, es fabriquen amb policlorur de vinil.
  • Canonades i caixes de plàstic: Material format per polietilè de baixa densitat.
  • Bateries diferents a les de plom: no contenen plom, ni Ni-Cd, ni Li.
  • Bateries d’àcid i plom, Ni-Cd, Li.
  • Palets de fusta en qualsevol estat.
  • Botelles de càmping gas. Suposa perill d’explosiu i inflamable.

38.2. Residus no admissibles.

Les deixalleries no admetran els següents residus.

  • Residus perillosos procedents petites reformes domiciliaries, com uralita, fibrociment, tela asfàltica, etc.
  • Escombraries domèstiques.
  • Residus barrejats.
  • Residus no identificats o sense classificar.
  • RAEE ús professional/industrial.
  • Residus orgànics excepte l’esporga.
  • Residus hospitalaris: no s’acceptarà cap tipus de residu procedent d’hospitals, clíniques, farmàcies o veterinaris.
  • Deixalles o femtes produïdes en escorxadors, laboratoris, casernes, parcs urbans o altres establiments similars, tan públics com privats.
  • Residus explosius i/o radioactius (a excepció de botelles càmping gas).
  • Residus generats per activitats mineres o extractives.
  • Residus ramaders o agrícoles.
  • Vehicles i artefactes nàutics al final de la seva vida útil.
  • Objectes trobats que han estat lliurats a la policia, abans dels terminis que estableix el Codi Civil.
  • Objectes procedents de decomisos, atès que, segons la legislació vigent, aquests materials són responsabilitat de l’Estat.
  • Asbest
  • Qualsevol altre material que, pel seu contingut o forma de presentació, pugui qualificar-se de perillós per la instal·lació o els seus treballadors.

No obstant l’anterior, serà possible incloure una ampliació dels residus admissibles, en el cas que es justifiqui la necessitat i l’ interès públic.

Article 39. De la gestió dels residus

39.1. De la manipulació dels residus perillosos a la Deixalleria

La manipulació dels residus perillosos a les deixalleries ha d’evitar la barreja de diferents residus i el vessament accidental de substàncies contaminants al medi. La manipulació i emmagatzematge d’aquests residus sempre es farà per part del personal de les deixalleries amb tota la cura necessària i no es permetrà que la persona usuària entri en contacte amb els llocs on es troben dipositats aquesta mena de residus.

  • Fluorescents: S’assegurarà que durant la seva manipulació no es trenquin i s’emmagatzemaran amb les garanties necessàries pel seu correcte transport.
  • Bateries: L’emmagatzematge de bateries s’efectuarà en un lloc tancat, ventilat i estanc. Les bateries seran col·locades de forma que no es vessin els líquids que contenen.
  • Dissolvents, pintures i vernissos: en el moment de la retirada dels dissolvents, pintures o vernissos recollits, s’han de prendre les disposicions necessàries per evitar vessaments, sobre tot, en el cas de transvasaments de recipient.

S’avisarà al públic dels riscos i de la prohibició formal de barrejar les diferents substàncies amb altres de característiques diferents.

  • Piles: Caldrà garantir la separació entre piles de botó i la resta, per tal de tractar correctament cadascuna.
  • Frigorífics i electrodomèstics amb materials perillosos: s’assegurarà durant la seva manipulació que no es trenqui el circuit de refrigeració.
  • Olis minerals, vegetals i de cuina usats: en el moment de la retirada dels olis recollits, s’han de prendre les disposicions necessàries per evitar vessaments, sobre tot en els canvis de recipient. S’avisarà al públic dels riscos i de la prohibició formal de barrejar els olis usats de motor amb altres olis de característiques diferents

39.2. Gestió per part de l’empresa concessionària

L'empresa concessionària del servei de les deixalleries garantirà la gestió dels residus perillosos d'acord amb la legislació vigent i lliurarà la documentació d’acceptació o rebuts dels residus que accepti a petició de la persona usuària.

Article 40. Obligacions de l’empresa concessionària

L’empresa concessionària s’encarregarà de la gestió dels residus aportats per les persones usuàries respectant la normativa vigent. En concret serà responsable de:

  • La recepció del tipus de residus que disposa aquest Reglament aportats per les persones usuàries, segons les quantitats i els horaris establerts.
  • L’adequació dels residus:
  1. Guiar a la persona usuària en la primera classificació que ha de realitzar dels residus.
  2. Disposició i manipulació correcta dels residus, segons la normativa vigent, per a la seva classificació definitiva en la deixalleria.
  3. Condicionament pel transport/buidament dels contenidors en les condicions adequades
  • La retirada dels residus per a la seva correcta gestió, segons la normativa vigent, amb destinació als tractadors o abocadors autoritzats, prioritzant la seva revaloració. Els productes recollits s’evacuaran vers les instal·lacions de tractament o valoració adequades i autoritzades, o s’entregaran a gestor autoritzat.
  • En l’interior del recinte de la deixalleria no es pot dur a terme cap operació de recuperació, sense autorització expressa de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, excepte els treballs propis de desballestament i classificació de materials valoritzables.
  • La gestió dels residus serà sempre a risc i ventura durant el període de duració del respectiu contracte, excepte dels considerats com a residus perillosos.
 

Article 41. Del control i del funcionament de la instal·lació

L’empresa concessionària portarà un control del funcionament de la instal·lació que inclourà:

  1. Registre informàtic d’entrada de les persones usuàries. Disposarà d’un programa informàtic que permetrà conèixer, els tipus de residus dipositats i la seva quantitat. Aquestes fitxes es consignaran en un registre que permetrà realitzar estadístiques.
  2. Registre informàtic de sortida: origen, naturalesa, quantitat, destinació i data de retirada dels productes evacuats per deixalleria.
  3. Informe d’incidències diàries: problemes, reclamacions, etc.
  4. Freqüències horàries d’ús de les deixalleries.
  5. Altres dades que siguin determinades pel Consell Insular de Formentera.
  6. Es realitzarà periòdicament un control de l’estat i el grau de reemplaçament dels contenidors i de la senyalització.

Tot l’anterior sense perjudici donar compliment al que estableix la normativa de residus sobre la informació.

Anualment es realitzarà una memòria anual amb els residus tractats, segons estableix la normativa vigent, sobre informació de residus.

Article 42. De la conservació i del manteniment de les instal·lacions

Serà responsabilitat de l’empresa concessionària:

  1. Informatitzar la gestió de les deixalleries: en concret, haurà de garantir el registre informàtic de totes les dades d’interès relatives a les aportacions que facin les persones usuàries, com ara: dia i hora de recepció, matrícula del vehicle, NIF o altres dades d’identificació, tipus de persona usuària, identificació del residu, quantitat aproximada, incidències, etc. Les dades seran propietat del Consell i serà d’aplicació la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.
  2. Proporcionar els elements necessaris per garantir la correcta separació i tractament posterior dels residus segons la seva tipologia.
  3. Mantenir en perfecte estat de neteja i conservació l’accés i les àrees de deposició i, de forma especial, els paviments i contenidors.
  4. Mantenir en bon estat les instal·lacions: aquest manteniment s’estendrà a l’entorn immediat de les deixalleries que és la tanca perimetral i l’àrea d’influència al carrer (vorera i vial), per evitar que aquesta es converteixi en un punt d’abocaments incontrolats.
  5. Conservació i manteniment dels equips.
  6. Evitar els sorolls: el funcionament de la instal·lació no ha de ser l’origen de sorolls aeris o de vibracions mecàniques que puguin constituir una molèstia. Els materials i equips utilitzats per a la manipulació dels contenidors haurà de complir les prescripcions legals en matèria d’emissió sonora.
  7. Evitar olors: qualsevol emissió d’olors ha de ser immediatament eliminada pels mitjans adients.
  8. Prevenció del perill d’incendis: està prohibida qualsevol mena d’incineració dins la deixalleria. Es col·locaran extintors portàtils per cada 500 m2 de superfície. Estarà prohibit fumar a tot el recinte i en especial a les zones d’emmagatzematge de productes inflamables.
  9. Prevenció dels accidents: en cas que es produeixi el trencament de contenidors, caldrà assegurar que no hagi vessaments de productes tòxics. En cas d’existència de molls de descàrrega elevats, es col·locaran tanques de seguretat per evitar els riscos de caiguda de les persones usuàries. El gestor de la deixalleria haurà de tenir, obligatòriament, una assegurança que cobreixi aquestes riscos.
  10. Control de plagues: es realitzarà periòdicament un control de plagues amb la freqüència necessària per tal d’evitar desenvolupament de plagues a les instal·lacions. Es prendrà especial atenció als rosegadors.
  11. Qualsevol altra que vingui determinada per la legislació vigent.

Article 43. Del personal responsable de la deixalleria

43.1. Del personal associat al servei

L’empresa concessionària del servei proporcionarà el personal necessari per a la gestió de les deixalleries. Hi haurà una persona responsable de la deixalleria durant les hores d’obertura (jornada completa) i una persona de suport que realitzarà el buidat dels contenidors quan sigui necessari.

43.2. De les tasques principals del personal de la deixalleria

  1. Anar convenientment uniformat i identificat;
  2. Obrir i tancar al públic les instal·lacions en els horaris establerts;
  3. Atendre a les persones usuàries amb amabilitat i eficàcia i informar-los del bon ús de la deixalleria;
  4. Controlar i pesar l’entrada de materials i portar el registre;
  5. Impedir el dipòsit de materials no admesos;
  6. Vetllar per la seguretat de les persones usuàries;
  7. Vetllar per les operacions de retirada dels materials;
  8. Netejar i mantenir la deixalleria;
  9. Complimentar els tràmits administratius establerts (informes, albarans, enquestes, etc.)
  10. Realitzar petites reparacions de forma immediata,
  11. Avisar puntualment de qualsevol problema o incident a les parts interessades;
  12. D’altres que la prestació del servei pugui ocasionar.

43.3. Prohibició d’estacionament dins de la Deixalleria

Queda expressament prohibit per a tot el personal de l’empresa adjudicatària l’estacionament de qualsevol vehicle dins de la deixalleria.

Article 44. Import del servei i revisió anual (periòdica)

Els costos anuals de funcionament de la deixalleria estan inclosos dins del contracte de servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i matèria orgànica, neteja viària i manteniment de les zones verdes de la Illa de Formentera. Se n’exceptuen els costos de gestió dels residus perillosos que seran a càrrec del Consell Insular de Formentera, sense perjudici que es pugui establir posteriorment una taxa per l’ús de la deixalleria.

El Consell Insular de Formentera es reserva el dret a modificar la relació de residus, tant per exigir-ne l’admissió de nous com per prohibir-ne l’admissió d’aquells inicialment previstos, amb el corresponent efecte sobre la percepció de la taxa, tot d’acord amb la normativa contractual vigent.

Article 45. Recaptació de tarifes

El Consell Insular de Formentera, podrà desenvolupar per aquells residus admissibles i admissibles amb límit una tarifa que s’establirà mitjançant ordenança fiscal prèviament aprovada.

Article 46 . Del control i del seguiment tècnic del servei

La persona responsable del contracte de gestió dels serveis de recollida i transport de residus sòlids urbans i matèria orgànica, neteja viària i manteniment de zones verdes del TM Formentera, s’encarregarà de realitzar el seguiment del contracte pel que respecta a la deixalleria, i de l’aplicació del present Reglament.

A més dels informes previstos, es podran sol·licitar els que el personal tècnic del Consell Insular de Formentera estimin oportuns per garantir la prestació i millorar l’eficiència del servei.

CAPÍTOL II

DEL SERVEI DEL CENTRE DE DESCONTAMINACIÓ DE VEHICLES AL FINAL DE LA SEVA VIDA ÚTIL D’ES CAP DE BARBERIA

Article 47. Objecte del servei

Per complir amb les obligacions del servei públic de recollida, de transport i de tractament dels vehicles al final de la seva vida útil es crea el centre de descontaminació de vehicles o Centre CAT, un/a conductor/a particulars podran donar de baixa directament els vehicles que hagin arribat al final de la seva vida útil i on, a més, el Consell Insular de Formentera podrà portar els vehicles abandonats que siguin considerats residus sòlids urbans en aplicació de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants i en aplicació de l’Ordenança de retirada de vehicles municipal.

Es tracta d’una instal·lació de recepció de vehicles on es realitza la descontaminació o d’altres operacions de tractament per valoritzar o eliminar els vehicles o els seus components i materials.

Aquest centre ha de complir amb els requisits del RD 1383/2002, de 20 de Desembre, sobre Gestió de Vehicles al final de la seva Vida Útil.

Article 48. Del funcionament del servei

48.1. Activitats compreses dins del servei

Les activitats que es duran a terme són:

a) Descontaminació de vehicles fora d'ús (VFU), que comporta les següents activitats internes:

  • Recollida i recepció de vehicles al final de la seva vida útil o fora d'ús.
  • Descontaminació de vehicles.
  • Desballestament i reciclat de vehicles.
  • Preparació per a trasllat a un centre autoritzat de tractament i recuperació final.

b) Recuperació i Emmagatzematge temporal de residus tòxics i perillosos, que comporta les següents activitats internes:

  • Recuperació de residus tòxics i perills (bateries, olis, etc)
  • Emmagatzematge temporal de residus tòxics i perillosos.
  • Preparació per al seu trasllat a un gestor autoritzat de residus tòxics i perillosos.

c) Gestions administratives de baixa de vehicles i emissió dels certificats de destrucció dels vehicles retirats del parc automobilístic.

d) Venda de peces reutilitzables per al mercat automobilístic de segona mà, encara que aquesta venda, la major part de les vegades, serà realitzada a centres de recuperació, tractament i eliminació final degudament autoritzats.

48.2. Treballs compresos dins del servei

- Treballs de descàrrega de vehicles.

- Treballs de tipus mecànic per a la descontaminació de vehicles fora d’ús (VFU).

- Treballs de càrrega, descàrrega, classificació i emmagatzematge dels residus.

- Desmuntatge mecànic de peces reutilitzables, classificació i emmagatzematge de les mateixes.

- Premsatge de vehicles descontaminats.

- Preparat i càrrega de residus de vehicles i RTPs para el seu transport a un recuperador final

- Control d'Estocs i venda de peces reutilitzables.

- Neteja diària dels locals i zones de treball davant la perillositat i toxicitat dels residus.

- Treballs administratius lligats a aquesta activitat.

Article 49. De la prestació del servei

- Donar de baixa i retirada del parc automobilístic local els vehicles fora d'ús.

- Recuperació i venda de peces reutilitzables al mercat automobilístic de segona mà.

- Contribució a la societat per donar compliment a la legislació en matèria de residus.

No existeixen activitats secundàries a la principal de Centre de Descontaminació de VFUs.

No hi ha cap procés fabril, únicament la manipulació i preparació dels residus tòxics perillosos (RTPs) extrets conseqüència de la descontaminació (recollida, descontaminació, classificació, empaquetat, emmagatzematge temporal) per al seu posterior transport cap a un recuperador final, així com dels vehicles una vegada descontaminats i premsatges i de les peces reutilitzables per a la seva posterior venda.

Es disposaran de contenidors o dipòsits especials per als residus perillosos generats conseqüència de la descontaminació, els quals se situaran a les zones previstes per a això.

L'únic procés assimilable al de producció correspon a l'extracció de residus tòxics perillosos (RTPs) i vehicles descontaminats, per tant, la producció de l'activitat de vehicles descontaminats, segons estimacions previstes, serà la següent:

- Diària: Entre 1 vehicle/dia i 4 vehicles/dia.

- Mensual: Entre 20 vehicle/mes i Màxim 100 vehicles/mes.

- Anual: Mínim 250 vehicle/any i Màxim 1.000 vehicles/any.

L'activitat està considerada com a “petit productor de residus tòxics perillosos”, la qual cosa implica que ha d'estar donada d'alta en el Registre de Petits Productors de Residus Perillosos de la Comunitat Autònoma.

Tots els residus seran retirats i transportats a Gestors Autoritzats per la Comunitat o fins i tot recuperadors finals.

Article 50. Lliurament voluntari dels vehicles

El lliurament dels vehicles es podrà realitzar directament al centre de descontaminació pel titular o persona autoritzada degudament pel titular. En qualssevol cas, el lliurament no suposarà cost algun per al seu titular quan el vehicle manqui de valor de mercat o aquest sigui negatiu, sempre que contingui almenys la carrosseria i el grup moto propulsor, i no inclogui altres elements no pertanyents al mateix ni se li hagi realitzat cap tipus d'operació prèvia de desmuntatge de peces o components.

 

Article 51. Documentació a lliurar per la persona titular del vehicle

La persona propietària o titular del vehicle haurà de lliurar en el moment de l’entrega del vehicle:

  • Fotocopia del DNI, NIE, NIF o Passaport, i original.
  • Fitxa tècnica del vehicle i permís de circulació o en el seu defecte antecedents del vehicle degudament segellats per la Prefectura Provincial de Tràfic.

En el cas de vehicles estrangers hauran de justificar documentalment que són les persones propietàries del vehicle a descontaminar mitjançant la fitxa tècnica i document  d’identitat que així ho justifiqui.

En el cas que la persona titular del vehicle no pugui donar de baixa el vehicle personalment, aquest podrà autoritzar a una altra persona mitjançant una autorització degudament signada pel titular i la persona autoritzada. La persona autoritzada haurà d’aportar document acreditatiu de la seva identitat.

Article 52. Documentació a lliurar pel centre de descontaminació

a) Als efectes de poder justificar l'entrega del vehicle, el centre de descontaminació de vehicles lliurarà un certificat de lliurament, demostratiu que posa a disposició el vehicle per a la seva descontaminació.

La instal·lació descontaminarà el vehicle en un temps inferior als 30 dies naturals a partir de la seva entrada a la instal·lació.

b) Una vegada descontaminat, el titular de la instal·lació emetrà gratuïtament un certificat de destrucció del vehicle. Aquest certificat acredita la fi de la vida útil del vehicle, donant lloc a la seva immediata descontaminació com a residu perillós, i justificarà la baixa definitiva del vehicle en el Registre de Vehicles de la Direcció general de trànsit, a l'efecte de la qual el centre de tractament emissor remetrà a la referida Direcció general una relació identificativa dels vehicles descontaminats, amb l'acreditació del compliment dels requisits fixats per la normativa d’aplicació.

Article 53. Operacions de preparació d’aquests residus

53.1. Obligacions del titular de la instal·lació respecte les operacions de descontaminació

a) Extreure i retirar de forma controlada els següents residus perillosos: combustible, líquid de transmissió i altres olis hidràulics; olis del motor, del diferencial i de la caixa del canvi (tret que es reutilitzi el bloc complet, en aquest cas es pot mantenir lubricat), líquids de refrigeració, de frens i anticongelant; bateries d'arrencada; filtres d'oli i combustible; sabates de fre amb amiant i components amb mercuri; fluids del sistema de l'aire condicionat, dipòsit de gas liquat i qualsevol altre fluid perillós no necessari per a la reutilització de l'element del que formi part.

b) Retirada dels components i marcat i identificat, dels materials assenyalats amb asterisc a l’annex II del RD 1383/2002, de 20 de desembre, sobre gestió de vehicles al final de la seva vida útil.

53.2. Operacions per fomentar la reutilització i el reciclat

A fi de facilitar el reciclat es retiraran els següents residus especials:

  • components metàl·lics que continguin coure, alumini i magnesi (sempre que aquests metalls no se separin en els processos de trituració);
  • catalitzadors, pneumàtics i components plàstics de gran grandària (per exemple parafangs, quadres de comandament, dipòsits de fluid), si aquests materials no són retirats en el procés de fragmentació per ser reciclats com a tals materials;
  • vidres, catalitzador i sistemes d’air bag.

Aquelles peces i components que puguin ser reciclats i comercialitzats aquesta operació es farà atenent als preus de mercat i d'acord amb la normativa vigent sobre seguretat industrial.

Article 54. Operacions d’emmagatzematge

L'emmagatzematge dels components extrets del vehicle es realitzarà de forma diferenciada, evitant danyar aquells que continguin fluïts i que puguin ser reutilitzats.

En aquests efectes els components s’emmagatzemaran en contenidors adients i es retolaran atenent a la normativa vigent.

El període màxim d’emmagatzematge dels residus perillosos serà de 6 mesos i d’1 any pels residus no perillosos.

Els residus perillosos es tractaran d’acord amb la normativa vigent.

CAPÍTOL III

DEL SERVEI DE LA PLANTA DE TRANFERÈNCIA DE RESIDUS DE L’ÀREA DE GESTIÓ DE RESIDUS D’ES CAP DE BARBERIA

La planta de transferència de residus de l’àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia, ja venia contemplada a l’article 11 del Decret 46/2001, de 30 de març, d'aprovació definitiva del Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus Urbans d'Eivissa i Formentera, encara vigent.

 Des de la clausura de l'abocador del Cap de Barbaria, els residus urbans recollits pel Consell Insular de Formentera es destinen a la Planta de Transferència que s'ubica a l’Àrea de gestió de residus d’Es Cap de Barberia. Els requisits tècnics de la planta s’especifiquen a l'annex VIII del Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus Urbans d'Eivissa i Formentera.

A la Planta arriben les fraccions de residus procedents de la recollida selectiva d’envasos, vidre, paper-cartró i fracció resta, els quals són compactats i transportats cap a les plantes de tractament d’Eivissa.

CAPÍTOL IV

DE LA ZONA D'OPERACIONS MUNICIPALS

A l'àrea de gestió de residus d'Es Cap de Barberia es troben determinades àrees on es realitzen diferents tasques de gestió i de tractament de residus.

La zona d'apilament de la matèria orgànica procedent de la recollida selectiva PaP a grans productors de l'illa. Aquesta fracció se situa formant piles allargades per a fer compost.

La zona l'apilament de residus de poda i jardineria, que són triturats e incorporats als munts de la fracció orgànica a mode d'estructurant.

El retén municipal, on es custodien els vehicles retirats de la via pública a l'espera de resoldre el corresponent expedient administratiu, quedaran dipositats en aquest espai.

Les restes de residus de construcció i demolició s’apilaran sense impropis en aquesta zona per al seu posterior processament i valorització dels materials.

Pel que a les infraestructures associades al tractament dels residus disposats en aquesta zona s’estarà al que determina la Disposició transitòria segona.

 

TÍTOL VIII

DE LES MESURES DE PREVENCIÓ, SENSIBILITZACIÓ I EDUCACIÓ SOBRE LA GESTIÓ DE RESIDUS A L’ILLA DE FORMENTERA

CAPÍTOL I

DE LA SUBSTITUCIÓ DE LES BOSSES DE PLÀSTIC D’UN SOL ÚS PER BOSSES BIODEGRADABLES ALS COMERÇOS DE FORMENTERA

Article 55. Bosses de plàstic d’ús comercial d’un sòl ús

a) Per tal assolir els objectius del Plan Nacional de Residuos pel que fa a la reducció de les bosses de plàstic comercial de distribució d’un sol ús, a partir de l’entrada en vigor del Reglament, cap establiment comercial (bar, restaurant, take-away, etc) i d’alimentació (supermercats, cafeteries, peixateries) podrà distribuir bosses de plàstic d’un sol ús destinades al transport i distribuïdes a la caixa. Serà obligatori emprar bosses biodegradables, de tela, de paper, de ràfia, o qualsevol altre material.

b) Les bosses biodegradables a que fa referència aquest article hauran de complir la norma UNE EN 13432 de AENOR o equivalent, que fa referència als requisits que han de tenir els envasos i residus d’envasos per tal ser valoritzables mitjançant compostatge i biodegradació. No és permetrà per tant, l’ús de bosses “oxibiodegradables” ja que deixen residus que poden provocar citotoxicitat del sòl.

c) Els establiments comercials i d’alimentació hauran de cobrar un preu mínim de 10 cèntims d’euro (IVA inclòs) per cada bossa biodegradable.

CAPÍTOL II

DE LA SENSIBILITZACIÓ I L’EDUCACIÓ SOBRE SEPARACIÓ I RECOLLIDA DE RESIDUS

Article 56. Campanyes de sensibilització

El Consell Insular de Formentera promourà la realització de campanyes i jornades de sensibilització i educació en matèria de recollida selectiva de residus.

A tal fi podrà, entre d'altres, signar convenis i acords de col·laboració amb (entitats públiques o privades com ara universitats, fundacions, organitzacions sense ànim de lucre que tinguin per objecte la protecció ambiental, sistemes col·lectius de gestió de residus, associacions de productors, etc.).

El Consell Insular de Formentera, promourà al seu web institucional el reciclatge, posant a disposició de la ciutadania el material de les campanyes que es realitzin. Així mateix es publicaran les dades de generació de residus municipals i els resultats obtinguts de les diferents campanyes. Igualment posarà a l’abast de la ciutadania aplicacions tecnològiques que permetin el flux d’informació entre les persones usuàries i l’Administració.

Dins de les accions de sensibilització, el Consell valorarà realitzar accions formatives i de sensibilització per potenciar l’opció de l’autocompostatge.

TÍTOL IX

DEL CONTROL I DEL RÈGIM SANCIONADOR

Article 57. Competència

L’òrgan competent per iniciar i resoldre el procediment sancionador serà el President del Consell Insular de Formentera.

L'exercici de les funcions d'inspecció i vigilància del compliment en el que es disposa en el present Reglament  correspondrà al personal que tingui atribuïdes aquestes funcions així com als agents de la policia local.

El personal al que fa referència l'apartat anterior, en l'exercici de les seves funcions inspectores tindrà la condició d'agent de l'autoritat estant facultat per accedir sense previ avís a les instal·lacions en les quals es desenvolupin activitats regulades en aquest Reglament així com per inspeccionar el contingut dels diferents sistemes de recollida de residus, tals com a contenidors i borses d'escombraries.

Article 58. Deure de col·laboració

Les persones que produeixen, posseeixen, gestionen residus i les persones responsables d'establiments comercials, habitatges, indústries i altres activitats objecte del present Reglament hauran de, d'acord amb la normativa aplicable, facilitar i permetre al personal al fet que fa referència l'article anterior, en l'exercici de les seves funcions d'inspecció l'accés a les citades instal·lacions així com prestar-los col·laboració i facilitar-los la documentació necessària per a l'exercici d'aquestes labors d'inspecció.

Article 59. Procediment sancionador

El procediment sancionador es realitzarà de conformitat amb el procediment establert al Decret 14/1994, de 10 de febrer, sobre procediment sancionador d'aplicació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Les infraccions tipificades a la present ordenança seran sancionades segons la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants, i d'altres segons la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de Bases de règim local.

Article 60. Classificació de les d’infraccions

Les infraccions al present Reglament es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 61. Tipificació de les infraccions lleus

  1. Dipositar els residus sense compactar-los per reduir el seu volum i que s'aprofiti al màxim la capacitat de les bosses i dels contenidors.
  2. Dipositar els residus sense separar-los per fraccions o en contenidors o punts de recollida diferents als identificats per a cada fracció de residus o contravenint el que es disposa en el present Reglament.
  3. Treure els contenidors a la via pública per a la seva recollida pel servei públic en hores i llocs diferents als establerts pel Consell Insular de Formentera.
  4. Incomplir els horaris de dipòsit i lliurament de residus.
  5. Llançar, dipositar o abandonar residus sòlids urbans en la via pública, al costat o al voltants dels contenidors  o en llocs diferents als especificats pel Consell Insular de Formentera.
  6. Dipositar o tirar, en llocs diferents a les papereres instal·lades als espais públics, residus de petit volum tals com papers, xiclets, burilles, caramels, escloves i desaprofitaments similars.
  7. Danyar i/o manipular contenidors o el seu contingut així com bolcar o arrencar papereres o un altre tipus de contenidors o desplaçar-los fora de les seves ubicacions.
  8. Utilitzar els contenidors o les papereres per a finalitats diferents a les previstes en el present Reglament.
  9. No disposar dels contenidors d’ús exclusiu per a la recollida porta a porta de la matèria orgànica, envasos, vidre, paper-cartró i rebuig segons les especificitats tècniques definides pels SSTT del Consell Insular de Formentera.
  10. Utilitzar un contenidor d'ús exclusiu sense la prèvia autorització del Consell Insular de Formentera.
  11. L'incompliment per les persones que produeixin i/o posseeixin residus comercials no perillosos de les obligacions específiques del funcionament de cada servei.
  12. L'ús indegut, el deficient o la manca de manteniment, dels contenidors de recollida porta a porta dels grans productors.
  13. L'ús indegut de les instal·lacions associades al servei sempre que no es produeixi cap dany en les instal·lacions i l’equipament.
  14. La gratuïtat o el cobrament de les bosses biodegradables a preus inferiors als establerts al Reglament.
  15. La venda i ús de bosses de plàstic d’un sol ús als establiments comercials (bars, cafeteries, restaurants, take away) i comerços d’alimentació (carnisseries, peixateria, supermercats,..) destinades al transport.
  16. Qualsevol actuació que impliqui embrutar la via pública.
  17. L'abocament d'aigua a la via pública.
  18. La inobservança de la normativa sobre lliurament de residus a la Deixalleria, sempre que no estigui tipificada com a infracció greu o molt greu.
  19. No disposar de bosses compostables amb certificat “ok compost” associades al servei PaP d’orgànica, en el cas dels grans productors.
  20. No identificar correctament els contenidors segons les especificacions tècniques.
  21. No realitzar la selecció dels residus en origen.
  22. Ser gran productor i no realitzar la separació en origen de la fracció orgànica.
  23. Disposar elements a la platja que impedeixin o dificultin la seva correcta neteja.
  24. No complir amb les obligacions generals de les persones usuàries previstes a l’art. 7.1 del Reglament.
  25. No presentar els residus en la forma determinada per l’Administració, especialment segons el que es disposa a l’art. 7.2 del present Reglament.
  26. No complir amb les condicions d’entrega i de separació dels residus segons el que disposa l’art. 8 i 9 del Reglament i l’Annex del Reglament.
  27. No realitzar la neteja de les zones de la via pública i la zona d’influència per part dels establiments degudament autoritzats per ocupar la via pública amb les seves activitats.
  28. Qualsevol infracció de les normes previstes del Reglament que no estigui classificada com a greu o molt greu.

Article 62. Tipificació de les infraccions greus

  1. L'abandonament o l’abocament incontrolat de qualsevol tipus de residus sense que s'hagi posat en perill greu la salut de les persones o s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient.
  2. L'obstrucció de l'activitat de vigilància, d’inspecció i de control del Consell Insular de Formentera, així com l'incompliment de les obligacions de col·laboració previstes en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i sòls contaminats.
  3. El lliurament, la venda o la cessió de residus municipals no perillosos a persones físiques o jurídiques diferents de les assenyalades en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i sòls contaminats, així com l'acceptació d'aquests en condicions diferents a les previstes en la Llei 22/2011 i el Reglament que el desenvolupa.
  4. L'abocament, l’abandonament o l’enterrament de qualsevol tipus de residus (voluminosos, RCDs, RAEEs, etc.) en àrees o espais, públics o privats, carrers, camins, boscos, o anàlogues, no habilitats a aquest efecte.
  5. Dipositar o abandonar als espais públics o al voltant de contenidors recipients amb oli vegetal i olis minerals procedents d'establiments de restauració i sector serveis.
  6. L'abocament de qualsevol tipus de residus exclosos de la gestió municipal en la via pública, en els contenidors o en els seus voltants (com materials de fibrociment, tela asfàltica i, en general, residus perillosos).
  7. El vessament, el dipòsit o l’eliminació de residus perillosos domiciliaris fora de les formes previstes al present Reglament.
  8. La crema de residus, diferents als de jardineria o de fustes no tractades.
  9. Incendiar, trencar o manipular contenidors, papereres, recintes i/o els seus components.
  10. L’abandonament de vehicles en espais especialment protegits, atesa la normativa sectorial d’aplicació.
  11. L’abandonament de vehicles en via pública o terreny privat, sense que concorrin els supòsits de deteriorament greu per al medi ambient o posada en perill greu la salut de les persones.
  12. El dipòsit dels residus en un lloc diferent de l’autoritzat.
  13. L’abocament de residus no declarats.
  14. L’estacionament de vehicles no autoritzats dins de les instal·lacions municipals de gestió de residus.
  15. No disposar de gestor autoritzat quan el tractament de residus ho requereixi.
  16. No disposar dels justificants actualitzats de recollida dels residus susceptibles de ser gestionats per un gestor autoritzat (olis vegetals, pintures, dissolvents, bateries, etc.) segons la normativa específica.
  17. L'ús indegut de les instal·lacions associades al servei sempre quan es produeixi dany i/o perjudicis en les instal·lacions i/o a l’equipament.
  18. Quan una persona hagi estat sancionada, per dos infraccions greus durant l’últim any, cas que cometi una nova infracció greu, serà sancionat per una de molt greu.
  19. La reincidència en la comissió d'infraccions lleus.

Article 63. Tipificació de les infraccions molt greus

  1. Es considerarà infracció molt greu l'abandonament o abocament incontrolat de qualsevol tipus de residus municipals quan s'hagi posat en perill greu la salut de les persones o s'hagi produït un dany o deterioració greu per al medi ambient.
  2. L’ocultació o alteració maliciosa de les dades relatives a la identificació de les persones usuàries a les instal·lacions municipals associades a la gestió de residus.
  3. c)L’ocultació o alteració de les dades relatives a la identificació dels residus que es pretenen lliurar. d)La negativa a separar els residus lliurats, d’acord amb els articles d’aquest Reglament.
  4. Causar greus danys o perjudicis intencionats a les instal·lacions.
  5. El lucre de la venta de residus lliurats a les instal·lacions municipals sense la corresponent autorització.
  6. La reincidència en la comissió d'infracció greu.

Article 64.- Import de les sancions

Les sancions tindran caràcter pecuniari.

En aplicació de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants i de la Llei 7/1985, Reguladora de les bases de règim local, de 2 d'abril, es determinarà la quantitat exacta de la sanció, conjuntament amb la determinació de les causes de graduació de les sancions.

1.- Les infraccions lleus es sancionaran amb multa que anirà des de 150 euros fins a 900 euros,

2.- Les infraccions greus seran sancionades amb multa que anirà des de 901 euros fins a 45.000 euros.

3.- Les infraccions molt greus seran sancionades amb multa que anirà des de 45.001 euros fins a 1.750.000 euros.

Article 65 .- Prescripcions

Les infraccions lleus prescriuran a l'any, les greus als tres anys i les molt greus als cinc anys d'acord amb el que preveu la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.

El termini de prescripció de les infraccions començarà a explicar-se des del dia en què la infracció s'hagués comès.

En els supòsits d'infraccions continuades, el termini de prescripció començarà a comptar des del moment de la finalització de l'activitat o de l'últim acte amb el qual la infracció es consuma. En el cas que els fets o activitats constitutius d'infracció anessin desconeguts per mancar de signes externs, aquest termini es computarà des que aquests es manifestin.

Interromprà la prescripció la iniciació, amb coneixement de l'interessat, del procediment sancionador, reprenent-se el termini de prescripció si l'expedient sancionador estigués paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable a la presumpte persona responsable.

Article 66.- Graduació de les sancions

Les sancions es graduaran de conformitat amb els següents criteris:

  1. circumstàncies de la persona responsable com a gran generadora de residus d'origen comercial, restauració, hostatge, construcció.
  2. reiteració.
  3. participació.
  4. benefici obtingut.
  5. el volum de residus abandonat i la seva tipologia
  6. L’abandonament de vehicles i de qualsevol altra residu en espais naturals protegits, d’acord amb el previst a les normes de protecció dels espais naturals i en aquest Reglament. En aquests casos, si el residu estigués causant dany a l’espai especialment protegit, com a mesura cautelar, podrà ser retirat de manera immediata a l’espai habilitat a l’efecte, donant-ne compte a la persona propietària, qui haurà de fer-se càrrec de tots els danys produïts a l’espai protegit, de les despeses de trasllat del residu, i estança al lloc habilitat, si s’escau, sense perjudici de la responsabilitat penal en la que pugui incórrer pels fets.

Article 67.- Adopció de mesures provisionals

Quan s’hagi iniciat un procediment sancionador, el Consell Insular de Formentera podrà adoptar i exigir alguna o algunes de les següents mesures provisionals:

a) mesures de correcció, seguretat o control que impedeixin la continuïtat en la producció del dany. b) precinte d’aparells, equips o vehicles.

c) clausura temporal, parcial o total dels establiments segons la Llei 22/2011, de 28 juliol.

d) suspensió temporal de l’autorització per a l’exercici de l’activitat per l’empresa infractora segons normativa d'aplicació.

Article 68.- Obligació de reposició, multes coercitives i execució subsidiària

  1. Sense perjudici de la sanció que s’imposi, les persones infractores estaran obligades a la reposició o restauració de les coses al seu estat anterior a la infracció comesa, en la forma i condicions fixades per l’autoritat municipal.
  2. Quan el Consell Insular de Formentera ho consideri pertinent podrà procedir a l’execució subsidiària per compte de l’infractor, fent trasllat dels costos a la persona denunciada.

Disposició transitòria Primera. De les infraccions.

Respecte a les infraccions, graduacions i sancions que no hagin estat tipificades amb anterioritat només seran d’aplicació a les conductes produïdes amb posterioritat a la seva entrada en vigor. Mentre que a les infraccions, la graduació i la sanció de conductes previstes a la normativa anterior els hi serà d’aplicació aquesta fins què aquest text esdevingui definitiu.

Disposició Transitòria Segona.  De les instal·lacions.

El Pla Director Sectorial per a la Gestió de Residus Urbans a Eivissa i Formentera aprovat mitjançant Decret 46/2001, de 30 de març, pel Consell de Govern de les Illes Balears preveu la construcció i la posada en funcionament i l’explotació d’algunes instal·lacions de tractament integral de residus municipals. Per diverses raons, tretze anys després de l’adjudicació del contracte a HERBUSA S.A.; FOMENTO DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS, S.A; URBASER, S.A. I CESPA S.A (UTE GIREF) es troba en tramitació el projecte de la Planta de triatge de residus urbans i de tractament de la matèria orgànica d’Eivissa i Formentera.

Fruit de les competències del Consell Insular de Formentera en matèria de gestió de residus no perillosos, es troba en tramitació el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de l’Illa de Formentera el qual preveu diverses instal·lacions pel tractament de residus municipals que vindran a complementar les instal·lacions previstes al present Reglament.

Disposició Derogatòria

1. Aquest Reglament deroga expressament l’anterior Reglament d’ús del servei de recollida porta a porta dels residus comercials als carrers per a les persones vianants del nucli d’Es Pujols (BOIB núm. 105, de 27 de juliol de 2013), el Reglament d’ús i funcionament de la Deixalleria del TM Formentera (BOIB núm. 178, de 30 de desembre de 2014) i l’Ordenança del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i neteja de la via pública al TM Formentera (BOIB núm. 123, de 27 de setembre de 2016) en vigor fins que el Reglament sigui definitivament aprovat.

2. Aquest Reglament també deroga totes aquelles normes d’igual o inferior rang que s’oposin al regulat en la mateixa.

Disposició Final

El present Reglament entrarà en vigor amb la publicació íntegra al Butlletí Oficial de les Illes Balears i una vegada transcorregut el termini de 15 dies hàbils previst a l'article 103 i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Regim Local de les Illes Balears.

Es faculta, expressament, al President del Consell Insular de Formentera per interpretar, aclarir i desenvolupar les anteriors regles i en el que calgui, així com per dictar les disposicions necessàries i conseqüents a la seva millor aplicació, sense perjudici dels recursos que en via jurisdiccional siguin procedents.

 

 

ANNEX I

INSTRUCCIÓ TÈCNICA PER A LA SEPARACIÓ EN ORIGEN

1. TIPUS DE RESIDUS DE LA FRACCIÓ ENVASOS (CONTENIDOR GROC)

1.1. Al contenidor de la fracció envasos, només es podran llençar els residus de materials següents, sempre que estiguin identificats amb el símbol de Punt Verd:

a) Politereftalat de etilè (PET)

  • Ampolles de refrescos, aigua mineral amb i sense gas, etc...
  • Ampolles d’oli i vinagre.
  • Detergents, xampú, suavitzants i gel de bany

b) Polietilè d’alta densitat (PEAD)

  • Ampolles de llet, batuts i iogurts per beure.
  • Envasos de llet condensada
  • Detergents i altres productes de neteja i drogueria (lleixiu, amoníac, aiguarràs...)
  • Xampú, gel de bany i suavitzant.
  • Tubs de pasta de dents, envasos d’alcohol i aigua oxigenada, i altres envasos que continguin productes d’higiene personal

c) Policlorur de Vinil (PVC)

  • Ampolles d’aigua mineral
  • Envasos de xampú.
  • Envasos per productes de neteja.
  • Blisters.

d) FILM

  • Bosses (de la compra, d’aperitius,..)
  • Embolcalls d’aliments diversos
  • Bosses per una gran quantitat de productes (des de bolígrafs i folis fins a electrodomèstics)

e) RESTA DE PLÀSTICS:

  • Safates i caixes per aliments (porexpan)
  • Envasos de iogurt
  • Terrines.
  • Vasos, plats
  • Taps i tapes.
  • Xarxes per fruites.
  • Tapes de plàstic de les oueres
  • Envasos per embotit.
  • Porex per la protecció de productes embalats
  • Fleixos de material plàstic per envasos.
  • Articles d’higiene personal i cosmètics.

f) ACER

  • Llaunes de conserva i begudes
  • Aerosols.
  • Tapes metàl·liques d’envasos de vidre.

g) ALUMINI

  • Llaunes de conserva i begudes.
  • Envasos de cafè i sopes
  • Paper d’alumini per embolicar aliments.
  • Aerosols

h) CARTRÓ PER BEGUDES (bric)

  • Contenen sempre productes líquids (productes làctics, salsa de  tomàquet, gaspatxo, sucs, vins,...)

i) FUSTA

  • Caixes de fruita petites (maduixes per exemple) de fusta destinades al consum domèstic
  • Caixes de vins, formatges,..
  • Cistelles
  • Caixes de puros

1.2. Descripció de materials no envàs, considerats com IMPROPIS i que per tant no s’han d’incloure en la fracció recollida en el contenidor groc.

a) MATÈRIA ORGÀNICA

  • Constituïda fonamentalment per les restes d’aliments

b) RESTES DE JARDINS I PODES

  • Material procedent de podes de jardins i parcs constituïts per restes de branques, gespa,....

c) CEL·LULOSES

  • Tovallons, gasses, paper higiènic, ...

d) TÈXTILS

  • Roba, calçat, etc.

e) FUSTA (NO ENVÀS)

  • Mobiliari, palets, taps d’ampolla, caixes grans de fruita, etc.

f) VIDRE (ENVÀS)

  • Ampolles de beguda, pots de conserva,...

g) PLÀSTICS NO ENVÀS

  • A aquesta fracció hi aniran a parar tots els plàstics que no siguin envasos domèstics: cintes de vídeo, caixes de CD, joguines, galledes, caixes de fruites i verdures,...

h) RESTES D’OBRES MENORS

  • Rajoles, guix, totxos,....

i) ACER NO ENVÀS

  • Canonades, utensilis de cuina, envasos comercials o industrials d’acer (envasos de pintura de més de 5 litres, per exemple)

j) ALUMINI NO ENVÀS

  • Utensilis de cuina o qualsevol altre material d’alumini que no formi part d’un envàs domèstic

k) PAPER/CARTRÓ

  • Paper Imprès:
    • Paper destinat a escriptura, diaris, revistes, fulletons,...
  • Envàs domèstic amb Punt Verd:
    • Envasos de cartonet i cartró; caixes de sabates, de cereals, de televisors, caixes d’envasos de llet, aigua mineral, vi, oli,....
  • Envàs domèstic sense Punt Verd:
    • Descripció igual a l’anterior però sense punt verd
  • Envàs comercial amb Punt Verd:
    • Envasos que no poden ser adquirits per persones particulars pel seu consum domèstic. En general caixes de cartró ondulat de mides grans
  • Comercial Sense Punt Verd:
    • Descripció igual a l’anterior, però sense Punt Verd

2. TIPUS DE RESIDUS DE LA FRACCIÓ PAPER-CARTRÓ (CONTENIDOR BLAU)

2.1. Al contenidor de la fracció paper-cartró, només es podran llençar els residus de materials següents, sempre que estiguin identificats amb el símbol de Punt Verd:

a) Folis, llibretes, periòdics, revistes, paper de regal i d'embolicar, sobres (sense finestreta), fullets de publicitat.

b) Caixes, peces de cartró i envasos (de cereals, galetes, menjades pre-cuinades i congelades, menjar ràpid, sabates, etc.).

c) Oueres de cartró, tubs de cartró del paper higiènic o dels tovallons de cuina

2.2. Descripció de materials considerats com IMPROPIS i que per tant no s’han d’incloure en la fracció recollida en el contenidor blau.

a) Paper tacat de greixos o altres residus.

b) Paper plastificat, encerat o parafinat, adhesiu o amb restes de cola, paper auto-copiat o paper carbó, de fax o fotogràfic.

c) Mocadors, tovalloles de paper, bolquers i productes d'higiene íntima usats.

d) Brics o bosses de plàstic, plats i gots d'usar i tirar, safates de suro blanc.

3. TIPUS DE RESIDUS DE LA FRACCIÓ VIDRE (CONTENIDOR VERD)

3.1. Al contenidor de la fracció vidre, només es podran llençar els residus de materials següents, sempre que estiguin identificats amb el símbol de Punt Verd:

 El contenidor de color verd està destinat única i exclusivament al reciclatge del vidre, i en el qual s'han de dipositar els següents residus:

  • Ampolles de cervesa, sucs, vi...etc., sense tapa.
  • Recipients de vidre de conserva com el de la melmelada, olives, etc.
  • Flascons de colònia i perfums, etc.

3.2. Descripció de materials, considerats com IMPROPIS i que per tant no s’han d’incloure en la fracció recollida en el contenidor verd:

  • Materials de cristall
  • Miralls
  • Bombetes
  • Ceràmica
  • Taps i similars, que depenent del seu material anirà a un contenidor u altre.

4. TIPUS DE RESIDUS DE LA FRACCIÓ ORGÀNICA (CONTENIDOR MARRÓ)

4.1. Al contenidor de la fracció per matèria orgànica, només es podran llençar els residus de matèria orgànica:

a) Restes de menjar i restes de preparació de menjar (cuinats o crus):

  • Pells i restes de fruita i verdura, ossos i restes de carn, espines i restes de peix, closques i petxines de marisc, peles d'ou, pells i peles de fruita seca, restes de menjar i menjar en mal estat, restes de pa, pòsit de cafè i borses d'infusions, ...

b) Restes vegetals de petites dimensions:

  • Rams marcits, flors i fulles seques, males herbes, gespa, petites branques de poda i fullaraca.

c) Materials compostables:

  • Bosses compostables, altres materials compostables.

d) Altres materials:

  • Paper de cuina brut, tovallons de paper brutes, mocadors de paper, taps de suro, serradures, estelles i encenalls de fusta natural, escuradents, pals de gelat, escuradents de menjar xinès, escuradents de cuinar pinxos,... etc.

4.2. Al contenidor de la fracció per matèria orgànica, no es podran llençar els residus de matèria orgànica:

  • Burilles
  • Compreses i bolquers
  • Cotó
  • Restes d'escombrar
  • Pèl
  • Bolígrafs i llapis usats
  • Excrements d'animals

I per tant, han de ser dipositats al contenidor de “rebuig”.

5. TIPUS DE RESIDUS DE LA FRACCIÓ REBUIG (CONTENIDOR GRIS)

5.1. Al contenidor de la fracció rebuig, es podran llençar els residus no susceptibles d’ésser reciclats:

a) Tèxtil sanitari:

compreses i tampons, bastonets per les orelles, discs mamaris, tovalloles humides, fil dental, bolquers...,etc.

b) Petits residus de cures domèstiques:

tiretes, esparadrap, benes, gases, cotó..., etc.

c) Altres productes de condícia:

maquinetes d'afaitar, raspall de dents, llimes, preservatius...., etc.

d) Residus de neteja domèstica:

pols d'escombrar i borses d'aspiradora

Plats, tasses i altres elements de ceràmica

Burilles i cendra de cigarrets

Cendra de xemeneies o estufes

e) Fotografies, targetes de crèdit o similars

f) Pèl(s)

g) Bolígrafs i llapis usats

h) Excrements d'animals

5.2. Al contenidor de la fracció rebuig, no es podran llençar els residus susceptibles d’ésser reciclats:

Aquells materials que podrien donar confusió com:

a) Borses d'infusió

b) Paper de cuina brut d'oli

c) Restes de menjar

d) Restes de fusta

e) Cd´s

f) Envasos que contenen materials tòxics o perillosos

g) Roba

La resta de materials no definits a mode genèric en aquest apartat, o en cas de dubte, s’hauran de portar a la Deixalleria municipal, i, en el seu cas, als gestor de residus que en cada cas correspongui.

(...)

Aquest acte posa fi a la via administrativa, i contra el mateix pot interposar recurs contenciós administratiu davant dels jutjats del Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, en el termini de dos meses a comptar a partir del dia següent de la recepció de la notificació segons estableix l’art. 44 de la llei 29/1998.

 

Formentera, 24 de maig de 2018

El President

Jaume Ferrer Ribas