Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA
Núm. 4391
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre el pla especial conservació, protecció i recuperació de Ses Feixes, TM Eivissa i Santa Eulària des Riu. (55E/14)
En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’establert a l’article 91.3 de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluació d’impacte ambiental i avaluació ambiental estratégica a les Illes Balears, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 28 de març de 2018,
ATÈS
1.Que amb l’execució d’aquest Pla es donarà una solució ambiental favorable a un espai, que any rera any, per mor de motius antròpics, pateix un procés de degradació que en un futur pot esdevenir irreversible.
2.Que el Pla identifica i vol posar solució als impactes que sofreix actualment tot el sistema platja-duna-zona humida-conreus de secà de ses Feixes des Prat de ses Monges.
3.Que la problemàtica ambiental de tot l’enclavament és abordada conjuntament tenint en compte amb tot moment que tot el sistema està interconnectat.
4.Que la recuperació dels sistema hídric, amb proveïments externs d’aigua dolça, frenarà la intrusió marina, expandint-se així, les comunitats de canyet (Typho domingesis- Phragmitetum maximi) que actualment es troben en regressió incipient.
5.Que la recuperació d’aquests hàbitats heliòfils farà possible la potenciació de la biodiversitat en espècies palustres.
6.Que aquestes actuacions, conjuntament amb la recuperació dels seus valors etnològics (portals de feixa), recuperarà un paisatge singular de l’illa.
7.Que aquest patrimoni ambiental i etnològic es posarà en valor, donant-li un espai al públic pel seu gaudiment amb la creació d’itineraris i la construcció del Centre d’Interpretació on, també, es potenciarà la investigació dels seus valors i l’educació ambiental.
8.Que tant l’Ajuntament de Santa Eulària com el d’Eivissa dins el període d’exposició pública, han sol·licitat tots el informes a les administracions i entitats d’ús públic assenyalades per la CMAIB al Document de Referència d’11 de febrer de 2015.
9.Que a l’expedient de la CMAIB, hi figuren els informes (cap desfavorable) dels organismes consultats dins el procediment d’AAE durant l’exposició pública, excepte el del Servei de Litoral de la DG d’Ordenació del Territori.
10.Que els condicionants, recomanacions i suggeriments dels informes rebuts, una vegada vists i avaluats per cada Ajuntament corresponent i el Consell d’Eivissa, s’han recollit i incorporat dins la documentació, planimetria i les normatives a aprovar definitivament, tal com s’especifica a la Memòria Descriptiva i Justificativa i a la Memòria Ambiental del Pla (juny de 2017).
11.Que a l’expedient de la CMAIB s’inclouen els informes dels Serveis d’Estudis i Planificació i Aigües Superficials de la DG de Recursos Hídrics, els condicionants dels quals, encara no han estat recollits a la documentació presentada pel Consell d’Eivissa ja que els Ajuntaments les han rebuts després.
12.Que a la Memòria Descriptiva i Justificativa i la Memòria Ambiental del Pla de juny de 2017, s’ha respost motivadament cada una de les deficiències assenyalades a l’informe del Servei d’Assessorament Ambiental de 14 de setembre de 2015, respecte a l’ISA.
ACORDA
LA CONFORMITAT DE LA MEMÒRIA AMBIENTAL del Pla Especial de conservació, protecció i recuperació de ses Feixes des Prat de ses Monges (Eivissa/Sta. Eulària des Riu), sempre i quan es compleixin els condicionants següents:
1.Abans de l’aprovació definitiva s’hauran d’incorporar dins la documentació i normatives del pla Especial, els condicionants dels informes del Servei d’Estudis i Planificació (SEP) (de 3 de novembre de 2017) i del Servei d’Aigües Superficials (6 d’abril de 2016), ja enviats als Ajuntaments i que no s’han pogut incorporar:
-Retirar runes i recuperar superfície d’aiguamoll a les zones cartografiades com a “Reblits posteriors a l’any 1985” que apareixen al mapa EIMT02 Ses Feixes de Vila i Talamanca” de l’Annex 6 “Delimitació provisional de zones humides” del PHIB aprovat mitjançant RD 70/2015, de 17 de juliol.
-Afegir a l’article 16.3 de la Normativa del Pla Especial de TM d’Eivissa i al 15.3 de la Normativa del Pla Especial de TM de Sta. Eulària des Riu referent a sistemes autònoms de depuració “o el Anejo correspondiente de la normativa que lo sustituya”.
-Les actuacions que es vulguin dur a terme no han d’afectar a cap pou de la xarxa de control del SEP.
A més, es recorda que prèvia execució dels projectes i actuacions previstes al Pla Especial serà necessària autorització o concessió de la DG de Recursos Hídrics per afecció a la zona humida d’acord a l’establert a l’article 279 del Rd 849/1986, d’11 d’abril pel qual s’aprova el Reglament de Domini Públic Hidràulic, que desenvolupa els títols preliminars I, IV,V, VI i VII de la Llei 29/1985, 2 d’agost.
Les obres dins Domini Públic Hidràulic zones de servitud o policia, precisaran d’autorització administrativa prèvia de la DG de Recursos Hídrics. Aquesta autorització serà independent de qualsevol altra que hagi de ser atorgada pels diferents òrgans de les Administracions públiques, i si escau, dels propietaris dels terrenys particulars. A la sol·licitud d’autorització s’haurà d’adjuntar projecte subscrit per tècnic competent.
2.Abans de l’aprovació definitiva cal revisar les normatives del Pla Especial que regiran a cada municipi; cal que s’actualitzin les diferents normatives a les que fa referència l’articulat, ja que ha esdevingut nova normativa des de la seva redacció.
3.Cal afegir dins la normativa:
-L’art. 32 a la normativa del Pla Especial al TM d’Eivissa.
-En relació als tancaments: en cap cas es coronaran amb fil ferro amb punxes, a fi d’evitar que no actuïn com a trampes per les espècies de rapinyaires nocturnes (òlibes i mussols) que són especialment sensibles.
-Pel que fa al Centre d’Interpretació i Estació Investigadora: sistemes de proveïment amb energies renovables, sistemes de depuració i reutilització d’aigües grises i residuals, aprofitament d’aigua de pluja i mesures d’estalvi en matèria d’energia i aigües, així com, una gestió adequada i sostenible dels residus.
Per donar coherència ambiental i territorial, cal que l’Ajuntament d’Eivissa valori si mitjançant una actuació urbanística es pot recuperar la superfície primigeni del Pla Especial de Ses Feixes, incorporant dins el seu àmbit, la franja que actualment està classificada com a Sòl Urbà a l’est de l’Av. 8 d’Agost.
Per finalitzar la CMAIB, com a òrgan ambiental de les Illes Balears:
-Dona suport al Consell d’Eivissa, en la iniciativa que s’apunta en aquest Pla Especial, de promoure la declaració de LIC marí la Badia de Talamanca i de LIC i ZEPA Ses Feixes des Prat de Ses Monges, a fi de donar una continuïtat i una funcionalitat ecològica a tot l’enclavament que està inclòs en la delimitació de zones humides en el Pla Hidrològic de les Illes Balears.
Insta a l’Ajuntament d’Eivissa que continuï amb la tramitació ambiental del Pla Especial de ses Feixes de Prat de Vila, a fi de recuperar l’altra zona humida present a la badia de Talamanca (es recorda que a la CMAIB hi ha obert l’expedient 5589/11, el qual es tramita segons la Llei 11/2006, de 14 de setembre i que està pendent de fase d’ISA).
Palma, 4 d’abril de 2018
El presidente de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias