Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 4069
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució de 29 de gener de 2018 de convocatòria, per a l'any 2018, de determinades ajudes comunitàries directes a l'agricultura i a la ramaderia

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 La Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 29 de gener de 2018 de convocatòria, per a l'any 2018, de determinades ajudes comunitàries directes a l'agricultura i a la ramaderia (BOIB núm. 15, d'1 de febrer de 2018) estableix, entre d'altres, que qualsevol beneficiari que presenti la sol·licitud única haurà de complir el que s'estableix en el Reial decret 1078/2014, de 19 de desembre, pel qual s'estableixen les normes de la condicionalitat que han de complir els beneficiaris que rebin pagaments directes, determinades primes anuals de desenvolupament rural o pagaments en virtut de determinats programes de suport al sector vitivinícola.

L'article 3 del Reial decret 1078, de 19 de desembre, esmentat, estableix aquesta obligació i inclou les normes en matèria de bones condicions agràries i mediambientals de la terra (BCAM), que han de complir.

En el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 274, d'11 de novembre de 2017, es va publicar el Reial decret 980/2017, de 10 de novembre, pel qual es modifiquen els reials decrets 1075/2014, 1076/2014, 1077/2014 i 1078/2014, tots de 19 de desembre, dictats per a l'aplicació a Espanya de la Política Agrícola Comuna.

En l'article quart del Reial decret esmentat es modifica el Reial decret 1078/2014, de 19 de desembre, indicat, afegint dos paràgrafs nous al final de la BCAM 6 de l'apartat 2 de l'annex II, que permet que en l'aplicació de purí i fem a les superfícies agrícoles es puguin establir excepcions, tenint en compte les característiques específiques de les superfícies afectades, incloses les condicions orogràfiques i climàtiques o altres motius, sempre que estiguin degudament justificades.

Així doncs, la Direcció General d'Agricultura de la comunitat autònoma de les Illes Balears ha avaluat la situació existent a les illes per tal de determinar la possibilitat d'aplicar en aquesta comunitat autònoma l'excepció esmentada, tenint en compte que el sector ramader hi és un sector estratègic.

D'altra banda, considera que la quantitat de nitrogen d'origen ramader generat a les explotacions no assoleix els 14 kg. per hectàrea de superfície agrària útil i que aquesta quantitat de nitrogen es genera, sobretot, en explotacions de poca capacitat, com ho són la majoria de les existents en aquesta comunitat autònoma.

Així mateix, es considera que s'està produint un desenvolupament important dels cultius mitjançant sembra directa o conreu mínim, juntament amb l'agricultura de conservació, un desenvolupament que cal tenir en compte a l'hora de considerar l'ús de purins i fems sòlids i les seves formes d'aplicació com a fertilitzants per a la millora del contingut de matèria orgànica i de l'estructura del sòl.

Partint de tot això, la Direcció General esmentada ha fet la proposta d'aplicar l'excepció esmentada a les Illes, fet que obliga a modificar la convocatòria d'ajudes d'aquesta campanya en aquests termes.

Per tot això, fent ús de les atribucions que tinc conferides, a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Es modifica l'apartat quaranta-dosè de l'annex de la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 29 de gener de 2018 de convocatòria, per a l'any 2018, de determinades ajudes comunitàries directes a l'agricultura i a la ramaderia (BOIB núm. 15, d'1 de febrer de 2018), que queda redactat tal com s'indica a continuació:

 

“Quaranta-dosè

Aplicació de la condicionalitat

1. Qualsevol beneficiari que presenti la sol·licitud única haurà de complir el que estableix el Reial decret 1078/2014, de 19 de desembre, pel qual s'estableixen les normes de la condicionalitat que han de complir els beneficiaris que rebin pagaments directes, determinades primes anuals de desenvolupament rural o pagaments en virtut de determinats programes de suport al sector vitivinícola, que han de complir els beneficiaris que rebin pagaments directes o determinades primes anuals de desenvolupament rural o pagaments en virtut dels programes de suport a la reestructuració i la reconversió o de suport a la collita en verd de la vinya.

2. S'estableix un període d'excepció per a aquesta campanya en la implantació del compliment de la condicionalitat en els apartats de la BCAM 6 respecte a la prohibició d'aplicació de purins mitjançant sistemes de plat o ventall, ni canons, així com l'obligació d'enterrar els fems sòlids en el termini més curt possible.

3. L'excepció s'estableix per a totes les superfícies de la comunitat autònoma de les Illes Balears dels beneficiaris amb dret a percebre pagaments directes, determinades primes anuals de desenvolupament rural o pagaments en virtut de determinats programes de suport al sector vitivinícola.

4. L'excepció pel que fa a l'aplicació de fems sòlids s'estableix per als cultius mitjançant sembra directa o conreu mínim, pastures i cultius permanents, i quan l'aportació del fem sòlid es faci en cobertora amb el cultiu ja instal·lat.”

Segon

Aquesta Resolució es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions i es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 17 d’abril de 2018

El President del FOGAIBA

Vicenç Vidal Matas