Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TREBALL, COMERÇ I INDÚSTRIA

Núm. 4034
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria per la qual s’estableixen les condicions d’autorització per a la disminució de les edats mínimes per a l’ús dels artificis de pirotècnia de les categories F1 i F2 determinades en l’article 141 del Reial decret 989/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El Reial decret 989/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, estableix en la disposició addicional sisena que les comunitats autònomes podran disminuir les edats mínimes per a l’ús dels artificis de pirotècnia de les categories F1 i F2 regulades en l’article 141 del Reial decret esmentat.

2. Aquesta disminució es podrà realitzar respecte dels horaris i llocs concrets i per als artificis catalogats que s’hagin d’utilitzar durant el desenvolupament dels seus costums arrelats. S’hauran de complir, a més, les condicions descrites en la mateixa disposició.

Fonaments de dret

1. La disposició addicional sisena del Reial decret 989/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, permet que les comunitats autònomes disminueixin les edats mínimes per a l’ús dels artificis de pirotècnia de les categories F1 i F2. Les categories estan descrites en l’article 141 d’aquest Reial decret.

2. D’acord amb aquesta disposició, la disminució es podrà realitzar respecte dels horaris i llocs concrets i per aquells artificis catalogats que s’hagin d’utilitzar durant el desenvolupament dels seus costums arrelats. En aquest sentit, els horaris i els llocs estan designats per l’ajuntament de cada municipi, emmarcats dins el període de celebracions. L’Acord del Consell de Govern d’11 de febrer de 2011 reconeix, a més, que els correfocs, cercaviles i altres actuacions de dimonis, diables i bestiari de foc amb utilització de material pirotècnic tenen caràcter religiós, cultural i tradicional en tot el territori de les Illes Balears.

3. Aquesta disposició addicional sisena estableix les següents condicions que s’han de complir simultàniament per poder permetre la reducció de l’edat mínima dels participants a la festa que manegin material F1 i F2, i que són les següents:

a) Que l’edat dels usuaris d’artificis de pirotècnia de la categoria F1 sigui, com a mínim, de 8 anys i que l’edat dels usuaris d’artificis de pirotècnia de la categoria F2 sigui, com a mínim, de 10 anys.

b) Que els usuaris amb edats compreses en els límits fixats per les comunitats autònomes hagin rebut una formació suficient sobre les característiques de cada producte i sobre la seva utilització segura.

c) Que la utilització dels productes per part d’aquests usuaris objecte de la disminució d’edat es realitzi sota la supervisió d’un adult i hagi estat prèviament autoritzada per escrit per qui posseeixi la pàtria potestat o tutela.

d) Que s’adoptin totes les mesures necessàries per garantir la correcta aplicació dels límits d’edat definits per les comunitats autònomes.

4. En relació amb l’apartat a) i b) del punt 3, la Direcció General de Política Industrial expedeix, prèvia sol·licitud, un certificat acreditatiu de formació de consumidor reconegut com a expert en manifestacions festives (CRE) a totes les persones que compleixin les condicions indicades, després d’haver superat el curs de formació corresponent impartit per una entitat formadora autoritzada per la Direcció General de Política Industrial a tal efecte.

5. L’encomana de la vigilància del compliment dels requisits que es fixin en la disposició addicional sisena, i que s’acaben d’esmentar, recau en les delegacions i subdelegacions del Govern, sense perjudici del seguiment addicional que pugin realitzar les autoritats autonòmiques i locals.

6. La disminució de les edats mínimes s’entendran sense perjudici del que estableix l’article 121 en relació a les edats mínimes permeses per a la venda o comercialització dels articles pirotècnics.

Por tot això, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar la reducció de les edats mínimes per a l’ús dels artificis de pirotècnia de les categories F1 i F2 en els correfocs, cercaviles i altres actuacions de dimonis, diables i bestiari de foc, als llocs i horaris concrets que els ajuntaments determinin en el transcurs de les celebracions, sense perjudici del que s’estableix en l’article 121 en relació a les edats mínimes permeses per a la venda o comercialització dels articles pirotècnics.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Treball, Comerç i Indústria en el termini d’un mes, comptador des de l’endemà d’haver-se notificat, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense perjudici de poder interposar qualsevol altre recurs que es consideri oportú.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 13 de març de 2018

El director general,

Per delegació del conseller de Treball, Comerç i Indústria

(BOIB 105/2015)

Manuel Porras Romero