Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 3918
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per a la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte de parc solar fotovoltaic Sa Tanca, pol. 2, parc. 246, T. M. Bunyola (167a/17)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 20 de març de 2018, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L’informe d’impacte ambiental, sobre el projecte de parc solar fotovoltaic Sa Tanca, pol. 2, parc. 246 (T. M. Bunyola), en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte es tramita com una avaluació d’impacte ambiental simplificada ja que l’article 14 de la llei 12/2016, de 17 d’agost d’avaluació ambiental a les Illes Balears, indica al seu punt 2.a que

Han de ser objecte d’avaluació d’impacte ambiental simplificada els projectes, públics o privats:

a.Els projectes inclosos en l’annex II

El Grup 2 (Energia), punt 6, de l’annex II de la norma inclou “Instal·lacions per a la producció d’energia elèctrica a partir de l’energia solar, incloses les esteses de connexió a la xarxa següents:

-Instal·lacions amb una ocupació total de més de 1000 m2, excepte si estan situades en qualsevol tipus de coberta.

-Instal·lacions amb una ocupació total de més de 100 m2 que estiguin situades en sòl rústic protegit”.

2.Descripció i ubicació del pla

El projecte preveu la construcció d’un parc fotovoltaic amb una superfície de 32802 m2 integrat per 12474 plaques de 280 Wp, que proporcionaran una energia de 3493 kW. S’estima una producció anual de 5097,10 MWh/any.

L’àmbit del projecte és la parcel·la 246 del polígon 2 de Bunyola. Es troba a un indret que presenta un elevat grau d’alteració. Efectivament, a l’oest, fent llindar, es troba la central tèrmica de Son Reus. Al sud hi ha la urbanització de Can Molina, i més al nord trobam el nucli de Cas Binissalemer. Tot l’indret està recorregut per vials i esteses elèctriques. A 2 km està la carretera Ma-2031 que connecta Palma amb Bunyola. Entre la carretera i Son Reus hi ha el traçat ferroviari del tren de Sóller.

El projecte no afecta espais de rellevància ambiental (LECO), ANEI ni APR de cap tipus. La vulnerabilitat d’aqüífers és moderada. El sòl té la qualificació de SRG.

3.Avaluació dels efectes previsibles

L’àmbit on es preveu fer el parc fotovoltaic està profundament alterat. No gaudeix de cap figura de protecció territorial. La parcel·la està ocupada per 350-400 ametllers i garrovers. Actualment no està en explotació agroramadera. La construcció del parc implicarà l’eliminació d’aquests arbres. No consta la presència d’espècies de fauna i flora rellevants des del punt de vista de conservació. L’Estudi d’Incidència Paisatgística comenta que la qualitat paisatgística de l’indret és baixa, i que les plaques només podran ser observades des d’un 0,04% de la superfície avaluada. Tanmateix, no sembla prou clar que, des de la urbanització situada més al sud (Can Molina), no hi pugui haver una afectació major en aquest sentit.

4.Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

S’han efectuat consultes a l’ajuntament de Bunyola i al Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca. S’ha rebut contesta del segon d’ells.

D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic va enviar informe emès pel Servei d’Ordenació del Territori del Consell de Mallorca per tal que la CMAIB el tengués en consideració.

Aquest darrer informa FAVORABLEMENT la proposta, amb les següents condicions:

-Cal deixar una franja lliure de 15 m d’ample, en el costat nord de la parcel·la

-Cal no intervenir en la zona de terreny al costat oest afectat per l’AIP II Son Reus.

-Cal reduir l’alçada del tancament de malla metàl·lica del camp solar fins 2.20 m.

-Cal modificar els acabats exteriors de les edificacions proposades, segons la norma 22 del PTIM per tal de disminuir l’impacte paisatgístic.

El primer condicionant formulat implica la reubicació del centre de control i el centre de transformació, atès que estan situats dins aquesta franja.

L’informe del Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca indica que no té coneixement de si s’ha iniciat o no el procediment de declaració d’utilitat pública. No formula cap condicionant.

5.Anàlisi dels criteris de l’annex III de la Llei 21/2013

S’han analitzat el criteris de l’annex III de la Llei 21/2013 d'avaluacions ambientals i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: El projecte consisteix en la construcció d’un parc fotovoltaic integrat per 12474 plaques de 280 Wp, que proporcionaran una energia de 3493 kW, ocupant una superfície total de 32802 m2. S’estima una producció anual de 5097,10 MWh/any.

2. Ubicació del projecte: La ubicació prevista és el polígon 2 parcel·la 246 de Bunyola. Es tracta d’una parcel·la amb garrovers i ametllers actualment sense cap tipus d’aprofitament.  A la part nord est hi ha una caseta en estat d’abandó. L’àmbit es correspon a un mosaic de camps de secà mesclat amb infraestructures com vials, esteses elèctriques i urbanitzacions com la de Can Molina i Cas Binissalemer. A l’oest, fent partió, trobam la central tèrmica de Son Reus. En conclusió, es tracta d’un indret amb un elevat grau d’alteració. El projecte no afecta espais de rellevància ambiental (LECO) ni APR de cap tipus. El sòl està qualificat com SRG. Hi ha vulnerabilitat d’aqüífers moderada.

3. Característiques del potencial impacte: L’execució del projecte implicarà l’eliminació dels 350-400 arbres de la parcel·la, corresponents a garrovers i ametllers. No existeix vegetació natural a l’indret. No consta la presència de fauna i flora rellevant des del punt de vista de conservació. No hi ha motes forestals de pins o alzines que es puguin veure afectades. El risc de contaminació d’aqüífers o de la xarxa hidrològica és negligible. Els moviments de terra són, també, insignificants, atès que les plataformes que sustentaran les plaques aniran clavades al terra.

Afavorir les energies renovables és un aspecte que s’ha de valorar molt favorablement des del punt de vista ambiental: reduïm el consum d’energies fòssils, que són molt més contaminants;  aconseguim una energia neta que no incrementa l’escalfament global; i també disminuïm la dependència energètica de la Península.

Un dels impactes més rellevants que cal considerar és el paisatgístic. El Document Ambiental adjunta l’Estudi d’Incidència Paisatgística, d’acord amb l’article 17.5 de la Llei 12/2016, d’avaluació ambiental de les Illes Balears. Indica que només des d’un 0.04% de la superfície avaluada es podrien visualitzar les plaques. Tanmateix, aquesta afirmació suscita alguns dubtes, atès que en la fotografia aèria de 2015 disponible al visor de la IDEIB es veu que el perímetre forestal de la part sud de la parcel·la és discontinu. Per tant, és possible que les plaques es puguin veure, com a mínim, des de la urbanització de Can Molina.

Conclusions de l’informe d’impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d’impacte ambiental ordinària el projecte de parc solar fotovoltaic Sa Tanca, pol. 2, parc. 246 (T. M. Bunyola) atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures proposades al Document ambiental i les següents condicions:

Segons l’informe del Servei d’Ordenació del Territori del Consell de Mallorca:

-Cal deixar una franja lliure de 15 m d’ample, en el costat nord de la parcel·la

-Cal no intervenir en la zona de terreny al costat oest afectat per l’AIP II Son Reus.

-Cal reduir l’alçada del tancament de malla metàl·lica del camp solar fins 2.20 m.

-Cal modificar els acabats exteriors de les edificacions proposades, segona la norma 22 del PTIM per tal de disminuir l’impacte paisatgístic.

El primer condicionant implica que caldrà reubicar el centre de control i el centre de transformació.

Segons l’informe tècnic:

-Cal realitzar un apantallament vegetal que impedeixi la visibilitat del parc fotovoltaic des de les àrees habitades de les rodalies. En especial, el límit sud de la parcel·la ha de disposar d’una massa forestal en densitat i altura suficients per impedir que el parc es pugui veure des de cap punt de la urbanització de Can Molina, que fa partió amb l’àmbit del projecte. Les espècies que s’han de fer servir seran autòctones i de baixos requeriments hídrics.

Segon.- Es publicarà el present informe d’Impacte Ambiental a la seu electrònica de la CMAIB i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental. A més , es donarà comte al Ple de CMAIB i al subcomitè d’AIA.

Tercer.- L’informe d’Impacte Ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l’acte, si és el cas d’autorització del projecte, d’acord amb el que disposa l’article 47.6 de la Llei 21/2013.

Quart.- Aquesta resolució s’emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents, de la comprovació de la viabilitat jurídica en matèria de renous per part de l’òrgan substantiu segons recull la consulta de la Direcció General d’Espais Naturals i de les autoritzacions o informes necessaris per a l’obtenció de l’autorització.

 

Palma, 23 de març de 2018

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias