Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA

Núm. 3309
Resolució de la consellera de Presidència de 23 de març de 2018 per la qual s’ordena la publicació de l’Acord complementari número 3 de l’Acord de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d’aquests consells insulars que actualment exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d’ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d’Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars, en la sessió del dia 20 de març de 2018, va adoptar un acord de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d’aquests consells insulars que actualment exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d’ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d’Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig.

El susdit òrgan col·legiat estatutari, en la mateixa sessió plenària, va aprovar un acord complementari —identificat amb el número 3— de l’Acord de traspàs esmentat, relatiu al règim de finançament específic pel que fa a l’any 2018.

A la fi de donar publicitat a l’Acord complementari esmentat, dict la següent

RESOLUCIÓ

Ordenar la publicació del certificat acreditatiu de l’aprovació pel Ple de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars, en la sessió duita a terme el dia 20 de març de 2018, de l’Acord complementari número 3, el text del qual s’insereix com a annex a la Resolució present, de l’Acord de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d’aquests consells insulars que actualment exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d’ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d’Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig, relatiu al règim d’accés i participació dels consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera, com també de l’Agència de Turisme de les Illes Balears, als serveis contractats per aquesta entitat pública empresarial del sector públic autonòmic, a partir del dia 1 d’abril de 2018.

 

Palma, 23 de març de 2018

La consellera de Presidència
Pilar Costa i Serra

 

ANNEX

Bartolomé Mora Martí i Rosa Salord Oleo, secretaris de la Comissió Mixta Govern-Consells Insulars, en representació, respectivament, del Govern de les Illes Balears i dels consells insulars

CERTIFICAM:

Que el Ple de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars, en la sessió del dia 20 de març de 2018, ha adoptat l’acord complementari número 3 (règim d’accés i participació dels consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera, com també de l’Agència de Turisme de les Illes Balears, als serveis contractats per aquesta entitat pública empresarial del sector públic autonòmic, a partir del dia 1 d’abril de 2018)  a l’acord  de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d’aquests consells que actualment exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d’ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d’Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig, en els termes que es detallen a continuació:

El Ple de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars, en sessió del dia 20 de març de 2018, ha acordat el traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d’aquests consells insulars que actualment exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística, i d’ampliació, adaptació i compleció de les funcions i els serveis en aquesta matèria traspassats al Consell Insular d’Eivissa pel Decret 45/2015, de 22 de maig.

En la lletra K) de l’Acord esmentat, s’estableix un règim transitori quant als contractes vigents en la data d’efectivitat dels traspassos. En aquest sentit, de conformitat amb el tenor de la lletra susdita, i per tal de garantir la continuïtat dels serveis públics vinculats a la promoció turística en una situació de transició de responsabilitats entre institucions autonòmiques, l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i els consells insulars concernits convenen que els contractes en curs que es detallen en la relació número 4 annexa a l’Acord esmentat, la titularitat dels quals correspon a l’Agència de Turisme de les Illes Balears, continuïn sent responsabilitat d’aquesta entitat pública empresarial fins que finalitzi la seva vigència, igual que del pagament del deute que generin i de la seva liquidació final.

No obstant això, l’Administració autonòmica i les insulars afectades entenen que, si bé els contractes de serveis adjudicats ja per l’Agència de Turisme de les Illes Balears, i actualment en curs d’execució, han de continuar transitòriament i fins a la finalització de la seva vigència, per raons d’eficàcia i funcionalitat operativa en l’activitat de la promoció turística, gestionats per la dita entitat del sector públic autonòmic, no és menys cert que, sent efectius ja els traspassos en aquesta matèria, s’ha d’establir també, en vistes d’una veritable articulació, des d’un primer moment, del sistema institucional autonòmic, un règim ordenat i sistemàtic que faciliti l’accés i la participació, a la pràctica, dels consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera, com també de la mateixa Agència de Turisme de les Illes Balears, als serveis contractats per aquesta entitat pública empresarial des del dia 1 d’abril de 2018.

En aquest sentit, i atès que és una pràctica habitual que, en circumstàncies de delimitació dels diferents àmbits institucionals —els pròpiament insulars i l’autonòmic— que el mateix ordre competencial i l’eficàcia de la gestió pública reclamen, es mantengui una col·laboració activa entre les esferes administratives que corresponguin, les parts implicades manifesten la seva voluntat de subscriure un acord complementari en els termes següents:

1. Per assegurar una distribució equitativa de l’accés als contractes esmentats en la relació número 4 a la qual al·ludeix la lletra K) de l’Acord de traspàs, s’ha de fer un càlcul de la despesa màxima efectiva que pertoca a totes i cadascuna de les institucions implicades (Agència de Turisme de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Consell de Menorca i Consell de Formentera), vinculada a la quantia aprovada dels contractes.

2. Per poder calcular aquest màxim per entitat, s’ha de prendre de referència l’informe sobre la valoració del cost efectiu associat al traspàs als consells de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències de promoció turística, en el qual es calcularen els percentatges de distribució del capítol d’inversions de l’Agència de Turisme de les Illes Balears, en funció de la despesa associada a les funcions i els serveis afectats pel traspàs. Aquest càlcul determinava econòmicament i percentualment quin és el pes de la inversió feta en promoció turística, imatge turística, producte turístic i estadística, i mercats turístics: així doncs, s’obtenia tant un còmput percentual com un equivalent monetari dels serveis i funcions susceptibles de ser transferits.  

3. El pes percentual determinat a partir de la funció i el servei concrets objecte de la transferència és el mateix que s’aplica als contractes. Així, els contractes objecte del conveni es veuen afectats principalment pels serveis i les funcions de promoció i imatge turística. 

4. Una vegada determinat quin ús respectiu dels contractes podrà fer cadascuna de les administracions implicades, s’ha de distribuir aquest accés dels consells insulars en funció d’una territorialització també calculada en l’informe sobre la valoració del cost efectiu associat al traspàs als consells de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències de promoció turística. S’obté, d’aquesta manera, una distribució proporcional i equitativa entre les institucions concernides.

5. En definitiva, tant l’Agència de Turisme de les Illes Balears com els consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera podran tenir accés als contractes amb una assignació màxima de la despesa o d’activitats —en funció del tipus de contracte— aplicant el percentatge assignat i trimestralment. L’assignació màxima de la despesa no consumida quedarà disponible per a l’Agència de Turisme de les Illes Balears. L’accés als contractes per part de totes les entitats serà en espècie, la qual cosa s’ha d’entendre com un ús de serveis i productes associats als contractes de referència, no un ús monetari.  

6. Així les coses, es convé que els límits d’ús de les espècies es distribueixen de la següent manera: Agència de Turisme de les Illes Balears, el 17 %; Consell de Mallorca, el 53,35 %; Consell de Menorca, el 18,05 %, i Consell de Formentera, l’11,60 %.

7. El detall i la tramitació dels procediments per a l’ús de les espècies es recollirà en un conveni interadministratiu entre l’Agència de Turisme de les Illes Balears i els consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera, per a una millor col·laboració i coordinació a l’accés als serveis contractats en matèria promoció turística, i amb l’objectiu final de poder executar les accions necessàries per assolir l’objecte d’aquest traspàs, que és la promoció turística.

8. Aquest Acord s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

I, perquè consti, expedim aquest certificat.

 

Palma, 20 de març de 2018

Els secretaris de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars
Bartolomé Mora Martí i Rosa Salord Oleo

Vist i plau: la presidenta i la vicepresidenta de la Comissió Mixta Govern - Consells Insulars
Pilar Costa i Serra i Susana Irene Mora Humbert