Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FORNALUTX

Núm. 3284
Ordenança municipal núm. 34, reguladora de la convivència i l’ús cívic en els espais públics

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d’exposició pública de l’ordenança municipal núm. 34, Reguladora de la convivència i l’ús cívic en els espais públics, aprovada inicialment a la sessió extraordinària de ple, de 10 de gener de 2018 (publicada en el BOIB núm. 13, de 27  de gener de 2018), sense que s’hagi presentat cap reclamació, l’acord d’aprovació inicial ha esdevingut definitiu. De conformitat amb l’article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i l’article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, es transcriu a continuació íntegrament:

ORDENANÇA MUNICIPAL NÚM. 34, REGULADORA DE LA CONVIVÈNCIA I L’ÚS CÍVIC EN ELS ESPAIS PÚBLICS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

TÍTOL I: DISPOSICIONS GENERALS

CAPÍTOL PRIMER: FINALITAT, FONAMENTS LEGALS I ÀMBIT D’APLICACIÓ DE L’ORDENANÇA

Article 1.- Objecte

Article 2.- Marc Legal

Article 3.- Àmbit d’aplicació objectiva

Article 4.- Àmbit d’aplicació subjectiva

CAPÍTOL SEGON: PRINCIPIS GENERALS DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME; DRETS I DEURES

Article 5.- Principi de llibertat individual

Article 6.- Deures generals de convivència i de civisme

TÍTOL II: NORMES DE CONDUCTA EN L’ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS, SANCIONS I INTERVENCIONS ESPECÍFIQUES

CAPÍTOL PRIMER: ATEMPTATS CONTRA LA DIGNITAT DE LES PERSONES

Article 7.- Fonaments de la regulació

Article 8.- Normes de conducta

Article 9.- Règim de sancions

CAPÍTOL SEGON: DEGRADACIÓ VISUAL DE L’ENTORN URBÀ

Article 10.- Fonaments de la regulació

Article 11.- Normes de conducta

Article 12.- Règim de sancions

CAPÍTOL TERCER:  NECESSITATS FISIOLÒGIQUES

Article 13.- Fonaments de la regulació

Article 14.- Normes de conducta

Article 15.- Règim de sancions

CAPÍTOL QUART: PRÀCTICA DEL NUDISME O QUASI NUDISME

Article 16.- Fonaments de la regulació

Article 17.- Normes de conducta

Article 18.- Règim de sancions

 

CAPÍTOL CINQUÈ: DEPÒSIT DE FEMS O DEIXALLES INORGÀNIQUES A LA VIA PÚBLICA 

Article 19.- Fonaments de la regulació

Article 20.- Normes de conducta

Article 21.- Règim de sancions

TÍTOL III: DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D’APLICACIÓ

Article 22.-Persones responsables

Article 23.- Import i graduació de las sancions

Article 24.- Mesures a aplicar a les persones infractores no residents en el terme municipal

Article 25.- Rebaixa de la sanció per assumpció de la responsabilitat i pagament immediat

Article 26.- Responsabilitat per conductes contràries a l´ordenança comeses per menors d´edat Article 27.- Mesures cautelars

Article 28.- Substitució de les multes i reparació dels danys per treballs en benefici de la comunitat

Article 29.- Procediment sancionador

Article 30.- Tramitació de l’expedient i competència

Article 31.- Delictes o Faltes

Article 32.- Règim sancionador sectorial

Disposició final. Entrada en vigor

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’objecte d’aquesta ordenança és el de preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme on totes les persones hi puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo.

L’espai públic és on tothom té dret a trobar-hi les condicions per a la seva realització personal, política, social, amb les condicions ambientals òptimes i per aconseguir això s’han d’assumir els deures de la solidaritat, el respecte mutu i la tolerància.

Aquesta ordenança pretén ser una eina efectiva per fer front a les circumstàncies que poden afectar o alterar la convivència i per aquest motiu intenta donar una resposta democràtica i equilibrada a aquestes situacions basant-se en el reconeixement del dret de tothom a comportar-se lliurement en els espais públics i esser respectat en la seva llibertat; però d’altra banda també en la necessitat de què tothom assumeixi determinats deures de convivència i respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres, així com el manteniment de l’espai públic en condicions adequades.

Per aquest motiu,  l’ordenança tracta de resoldre problemes com són la degradació visual de l’entorn urbà, els grafits, pintades i altres expressions gràfiques, la realització de necessitats fisiològiques, la contaminació acústica així com les actituds vandàliques en l’ús del mobiliari urbà i conseqüent deteriorament de l´espai urbà.

TÍTOL I: DISPOSICIONS GENERALS

CAPÍTOL PRIMER: FINALITAT, FONAMENTS LEGALS I ÀMBIT D’APLICACIÓ DE L’ORDENANÇA

Article 1.- Objecte

És objecte d’aquesta ordenança preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme, on totes les persones hi puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo.

A aquests efectes aquesta ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament a millorar el civisme a l’espai públic indicant els béns jurídics protegits i preveient les conductes que en cada cas són sancionables perquè pertorben, lesionen o deterioren la convivència ciutadana o els béns que es troben a l’espai públic.

Article 2 .- Marc Legal

- Llei 20/2006, de 27 de desembre, de règim municipal i local de les Illes Balears.

- Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local i la resta de disposicions reglamentàries; en concret, l’article 25.2, de protecció de la salubritat pública i participació en la gestió de l’atenció primària de la salut; i els articles 139 a 141.

- Llei Orgànica 3/1986, de 14 d’abril, de mesures especials en matèria de salut pública.

- Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local, que recull també, expressament, un títol competencial en virtut del qual s’estableix la possibilitat que els ajuntaments, per a l’adequada ordenació de les relacions socials de convivència d’interès local i de l’ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics, en defecte de normativa sectorial específica, puguin establir els tipus de les infraccions i imposar sancions per l’incompliment de deures, prohibicions o limitacions.

- Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, l’article 32.3 i concordants.

Article 3.- Àmbit d’aplicació objectiva

1. Aquesta ordenança s’aplica a tot el terme municipal de Fornalutx.

2. Particularment, l’ordenança és d’aplicació en tots els espais públics de la ciutat, com ara carrers, vies de circulació, voravies, places, avingudes, passeigs, passatges, bulevards, parcs, jardins i la resta d’espais o zones verdes o forestals, ponts, túnels i passos subterranis, aparcaments, fonts i brolladors, edificis públics i la resta d’espais destinats a l’ús o al servei públic de titularitat municipal, i també a construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i la resta de béns i elements de domini públic municipal que hi estan situats dedins.

Article 4.- Àmbit d’aplicació subjectiva

Aquesta ordenança s’aplica a totes les persones que s’hi trobin al terme municipal de Fornalutx, sigui quina sigui la seva situació jurídica administrativa concreta.

També és aplicable a les conductes realitzades per persones menors d’edat, en els termes i amb les conseqüències previstes en aquesta ordenança i a la resta de l’ordenament jurídic.

CAPÍTOL SEGON: PRINCIPIS GENERALS DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME; DRETS I DEURES

Article 5.- Principi de llibertat individual

Totes les persones a qui es refereix l’article anterior tenen dret a comportar-se lliurement en els espais públics de la ciutat i a ser respectades en la seva llibertat. Aquest dret s’exerceix sobre la base del respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts a les altres persones, i també del manteniment de l’espai públic en condicions adequades per a la pròpia convivència.

Article 6.- Deures generals de convivència i de civisme

1. Sense perjudici d’altres deures que es puguin derivar d’aquesta o altres ordenances municipals i de la resta de l’ordenament jurídic aplicable, totes les persones que hi hagi a la ciutat, sigui quin sigui el títol o les circumstàncies en què hi estiguin o la situació jurídica administrativa en què es trobin, han de respectar les normes de conducta previstes en la present ordenança, com a pressupost bàsic de convivència en l’espai públic.

2. Ningú no pot, amb el seu comportament, menyscabar els drets de les altres persones ni atemptar contra la seva dignitat o la seva llibertat d’acció.

Totes les persones s’abstindran particularment de realitzar pràctiques abusives, arbitràries o discriminatòries o que comportin violència física o coacció moral o psicològica o d’un altre tipus.

3. És un deure bàsic de convivència ciutadana tractar amb respecte, atenció, consideració i solidaritat especials aquelles persones que, per les seves circumstàncies personals, socials o de qualsevol altra índole, més ho necessitin.

4. Totes les persones tenen l’obligació d’utilitzar correctament els espais públics de la ciutat i els serveis, les instal·lacions i el mobiliari urbà i la resta d’elements que hi ha ubicats, d’acord amb la seva pròpia naturalesa, destí i finalitat, i respectant en tot cas el dret que també tenen els altres a usar-los i gaudir-ne.

5. Tots els propietaris o ocupants d’immobles, edificis, construccions, instal·lacions, vehicles o altres béns de titularitat privada estan obligats a evitar que, des d’aquests, puguin produir-se conductes o activitats que causin molèsties innecessàries a les altres persones.

6. Totes les persones que es trobin a Fornalutx tenen el deure de col·laborar amb les autoritats municipals o els seus agents en l’erradicació de les conductes que alterin, pertorbin o lesionin la convivència ciutadana.

TÍTOL II: NORMES DE CONDUCTA EN L’ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS, SANCIONS I INTERVENCIONS ESPECÍFIQUES

CAPÍTOL PRIMER: ATEMPTATS CONTRA LA DIGNITAT DE LES PERSONES

Article 7.- Fonaments de la regulació

Les conductes tipificades com a infraccions en aquest capítol troben el seu fonament, constitucional i legal, en la necessitat d’evitar en l’espai públic totes les pràctiques individuals o col·lectives que atemptin contra la dignitat de les persones, i també les pràctiques discriminatòries de contingut xenòfob, racista, sexista, homòfob, o de qualsevol altra condició o circumstància personal, econòmica o social, especialment quan es dirigeixin als col·lectius més vulnerables.

Article 8 .- Normes de conducta

1. Queda prohibida en l’espai públic tota conducta de menyspreu a la dignitat de les persones, i també qualsevol comportament discriminatori, sigui de contingut xenòfob, racista, sexista o homòfob, o de qualsevol altra condició o circumstància personal o social, de fet, per escrit o de paraula, mitjançant  insults, burles, molèsties intencionades, coacció psíquica o física, agressions o altres conductes vexatòries.

2. Queden especialment prohibides les conductes anteriorment descrites quan tinguin com a objecte o es dirigeixin contra persones majors, menors i persones amb minusvalideses.

4. Els organitzadors de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, festiva, lúdica o esportiva, o de qualsevol altra índole, vetllaran perquè no es produeixin, durant l’acte, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d’aquests actes es realitzen les esmentades conductes, els

seus organitzadors hauran de comunicar-ho immediatament als agents de l’autoritat.

Article 9.- Règim de sancions

1. Sense perjudici que els fets siguin constitutius d’infracció penal, la realització de les conductes descrites a l’apartat 1 de l’article precedent tindrà la consideració d’infracció greu, i serà sancionada amb multa de 751 a 1.500 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció o li correspongui una sanció diferent, d’acord amb la legislació aplicable.

CAPÍTOL SEGON: DEGRADACIÓ VISUAL DE L’ENTORN URBÀ

Article 10.- Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en el dret a gaudir del paisatge urbà del municipi, que és indissociable del deure correlatiu de mantenir-lo en condicions de neteja i ornat.

Article 11.- Normes de conducta

1. Es prohibeix realitzar tota mena de grafit, pintada, taca, inscripció o grafisme amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica o similars) o bé ratllant la superfície sobre qualsevol element de l’espai públic, així com l’interior o l’exterior d’equipaments, infraestructures o elements d’un servei públic i instal·lacions en general, inclosos transport públic, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i en general la resta d’elements descrits a l’article 3.2 d’aquesta ordenança.

Article 12.- Règim de sancions

1. La realització de les conductes descrites en l’article precedent tindran la consideració d’infracció lleu i serà sancionada amb multa de 200 a 750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Tindran la consideració d’infracció greu, sancionable amb multa de 751 a 1.500 euros, les pintades o els grafits que es realitzin:

a. En elements del transport, inclosos els vehicles, les parades i altres elements instal·lats als espais públics.

b. A les façanes dels immobles públics.

c. A elements dels parcs i jardins públics.

d. A les senyals de trànsit fixes i/o mòbils o d’identificació viària quan comporti la inutilització o pèrdua total o parcial de funcionalitat de l’element.

3. Tindran la consideració d’infracció molt greu, sancionable amb multa de 1.501 a 3.000 euros, les pintades o grafits realitzats sobre monuments i edificis catalogats o protegits.

CAPÍTOL TERCER:  NECESSITATS FISIOLÒGIQUES

Article 13.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat, el dret de gaudir d’un espai públic net i no degradat, i el respecte a les pautes generalment acceptades de la convivència ciutadana i el civisme.

Article 14.- Normes de conducta

1. Es prohibeix fer necessitats fisiològiques com defecar, orinar, escopir en qualsevol dels espais definits a l’article 3.2 d’aquesta ordenança.

2. Queda especialment prohibida la conducta descrita en l’apartat anterior quan es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o freqüentats per menors, o quan es faci en monuments o edificis catalogats o protegits

Article 15.- Règim de sancions

1. La conducta descrita en l’article precedent serà constitutiva d’infracció lleu i es sancionarà amb multa de 200 a 750 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l’article precedent es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o siguin freqüentats per menors, o es faci en monuments o edificis catalogats o protegits i és sancionarà amb multa de 751 a 1.500 euros.

CAPITOL QUART: PRÀCTICA DE NUDISME O QUASI NUDISME

Article 16.- Fonamentació de la regulació

La regulació continguda en aquesta secció es fonamenta en la protecció del dret de les persones que utilitzen l’espai públic a no sofrir molèsties com a conseqüència de la falta de respecte a les pautes mínimes generalment admeses en relació a la forma de vestir de les persones que igualment estan o transiten per aquest espai públic.

Article 17.- Normes de conducta

1.- Queda prohibit anar nu o nua per la via pública, tret que intervingui autorització per a zones concretes mitjançant decret de batlia.

2.- Així mateix, queda prohibit transitar o estar als espais públics, inclosos els transports i instal·lacions públiques, desproveït de roba en la part superior del cos, excepte els llocs on sigui normal o habitual.

Article 18.- Règim de sancions

La realització de les conductes descrites a l’article anterior seran considerades infracció lleu.

CAPÍTOL CINQUÈ: DEPÒSIT DE FEMS O DEIXALLES INORGÀNIQUES A LA VIA PÚBLICA

Article 19.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en protegir l’ús racional de l’espai públic, el respecte a les persones i béns, la seguretat, la salut i la integritat física de les persones.

Article 20.- Normes de conducta

1.- Queda prohibit dipositar residus inorgànics o qualsevol tipus d’aparell electrònic en llocs no habilitats o en la via pública.

2.- Queda prohibit l’emmagatzematge de residus a l’interior de vehicles situats a la via pública, que pugui suposar un risc per a la salubritat o la higiene.

Article 21.- Règim de sancions

Sense perjudici de la legislació penal  i de protecció de la seguretat ciutadana les conductes descrites en l’article precedent seran considerades infracció lleu.

TITOL III: DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D’APLICACIÓ

Article 22.-  Persones Responsables

Seran responsables directes de les infraccions a aquesta ordenança aquells qui hagin comès la seva autoria material.

Les accions o omissions que infringeixin el previst en aquesta ordenança generaran responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de la que sigui exigible en via penal o civil.

Els fets manifestats per la Policia Local en la denúncia que es faci a conseqüència d’una infracció observada gaudeixen de presumpció de veracitat, d’acord amb l’establert a l’article 77.5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 23.- Import de las sancions

L’import de la infracció de caràcter lleu serà de 200 a 750 euros.

L’import de la infracció de caràcter greu serà de 751 a 1500 euros.

L’import de la infracció de caràcter molt greu serà de 1501 a 3000 euros.

La seva graduació serà la següent:

a) Per a infraccions lleus:

En grau mínim.......de 200 a 300 euros.

En grau mig........... de 301 a 500 euros.

En grau màxim...... de 501 a 750 euros.

b) Per a infraccions greus:

En grau mínim.......de 751 a 900 euros.

En grau mig........... de 901 a 1200 euros.

En grau màxim...... de 1201 a 1500 euros.

c) Per a infraccions molt greus:

En grau mínim.......de 1501 a 1800 euros.

En grau mig........... de 1801 a 2500 euros.

En grau màxim...... de 2501 a 3000 euros.

Per a la graduació de les sancions es tendrà en compte la concurrència circumstàncies agreujants i atenuants.

Agreujants:

El risc de danys, perill o incomoditat a les persones, el nombre de persones perjudicades, la conducta dolosa o culposa de la persona infractora, la reincidència o reiteració, la intensitat en la pertorbació causada, el menyspreu i/o maltracte  dels agents de l’autoritat, la gravetat i naturalesa de la infracció i els danys causats, la transcendència social del fet, el benefici econòmic derivat de l’activitat infractora, la zona de comissió de la infracció, la obstaculització de la labor inspectora o el grau d’incompliment de les mesures d’autocontrol.

La concurrència d’agreujants motivarà l’aplicació de la sanció en els seus graus superiors.

 Atenuants:

La falta d’intencionalitat, la correcció voluntària de la conducta infractora, la reparació del dany causat.

La concurrència d’atenuants  motivarà l’aplicació de la sanció en els seus graus inferiors.

Prescripcions de les infraccions i sancions:

Les infraccions lleus prescriuran als sis mesos des de la seva comissió.

Les infraccions greus prescriuran als dos anys des de la seva comissió.

Les infraccions molt greus prescriuran als tres anys des de la seva comissió.

Les sancions lleus prescriuran a l’any (1 any) des de l’endemà de què siguin fermes.

Les sancions greus prescriuran als dos anys des de l’endemà de què siguin fermes.

Les sancions molt greus prescriuran als tres anys des de l’endemà de què siguin fermes.

 

Article 24.- Mesures a aplicar a les persones infractores no residents en el terme municipal

Les persones denunciades no residents al terme municipal de Fornalutx hauran de comunicar i acreditar a l’agent de l’autoritat denunciant, als efectes de notificació, la seva identificació personal i domicili habitual, i, si s’escau, el lloc i adreça d’on s’estan allotjats a la ciutat. Els agents de l’autoritat podran comprovar en tot moment si la direcció proporcionada per la persona infractora és la correcta.

Article 25.- Rebaixa de la sanció per assumpció de la responsabilitat i pagament immediat

Les persones denunciades poden assumir la seva responsabilitat mitjançant el pagament de les sancions de multa, amb una reducció de la sanció del 50% del seu import si el pagament es fa efectiu abans del inici del procediment sancionador.

Article 26.- Responsabilitat per conductes contràries a l´ordenança comeses per menors d´edat

Quan una persona major de catorze anys i menor de divuit anys vulneri aquesta ordenança se l’exigirà la responsabilitat directament, i es notificaran les actuacions a les persones progenitores o tutores,  les quals respondran solidàriament de la sanció que s’imputi. I també respondran solidàriament quan hi hagi danys als serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics.

Quan la persona responsable sigui menor de catorze anys, es comunicarà al Jutjat de Menors i als Serveis Socials municipals, per ser inimputable, i s’exigirà responsabilitat subsidiària als seus pares i/o persones tutores.

Article 27.- Mesures cautelars

La Policia Local podrà, en tot cas, decomissar els estris i el gènere objecte de la infracció o que van servir, directa o indirectament per a la comissió de la infracció, així com els doblers, els fruits o els productes obtenguts  amb l’activitat infractora, els quals romandran sota custodia municipal tot el temps necessari per la tramitació del procediment sancionador o, a falta d’aquest, mentres perdurin les circumstàncies que van motivar el decomís. Les despeses ocasionades pel decomís aniran a càrrec de la persona causant de les circumstàncies que l’hagi determinat.

Article 28.- Substitució de les multes i reparació dels danys per treballs en benefici de la comunitat

1. L’Ajuntament podrà substituir, amb caràcter voluntari per part de la persona infractora, i dels pares en cas de menors de edat, quan la matèria ho permeti i considerant les circumstàncies de cada cas, la sanció de multa per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

2. L’Ajuntament també pot substituir, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels danys i els perjudicis causats als béns per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l’assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

3. En cap cas aquesta substitució afecta la indemnització que hagin de pagar les persones infractores pels possibles danys o perjudicis causats.

Article 29.- Procediment sancionador

El procediment sancionador s’ajustarà a allò establert en el Capítol III de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, pel qual es regulen els principis de la potestat sancionadora.

Article 30.- Tramitació de l’expedient i competència

La competència per a la incoació dels procediments sancionadors objecte d’aquesta ordenança, i per a la imposició de sancions i d’altres exigències compatibles amb les sancions, correspon a la batlia o regidoria en qui delegui.

Article 31.- Delictes o Faltes

L’Ajuntament exercirà les accions penals oportunes o posarà els fets en coneixement de les autoritats competents quan consideri que els fets poder ser constitutius d’un delicte o d’una falta. La incoació d’expedient penal deixarà en suspens la tramitació de l’expedient administratiu fins que hagi conclòs aquell. No obstant, l’Ajuntament podrà adoptar les mesures cautelars urgents que assegurin la conservació dels béns afectats i la seva reposició a l’estat anterior a la infracció.

Article 32.- Règim sancionador sectorial

L’establert en aquesta ordenança no impedirà l’aplicació del règim sancionador previst a les disposicions sectorials que qualifiquin com a infracció les accions o omissions contemplades en elles. En tot cas no podran ser sancionats els fets que ho hagin estat penal o administrativament en aquells casos que hi hagi identitat de subjecte, fet i fonament.

Disposició final.- Entrada en vigor

Aquesta ordenança entrarà en vigor una vegada publicada íntegrament en el BOIB i hagi transcorregut el termini fixat a l’article 113 de la Llei 20/2006, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Fornalutx, 22 de març de 2018

El batle,

Antonio Aguiló Amengual