Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT

Núm. 3197
Resolució de la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat de 19 de març de 2018 per la qual es dicten instruccions per concretar el procediment d’admissió i de matrícula als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu per al curs escolar 2018-2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (LOE), amb les modificacions introduïdes per la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE), estableix un nou marc normatiu per al sistema educatiu espanyol. Així, es crea un nou títol de formació professional bàsica, es flexibilitzen les vies d’accés des de la formació professional bàsica cap a la de grau mitjà i, des d’aquesta, cap a la de grau superior.

Els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu es regulen en la llei esmentada en el capítol V. L’article 39 estableix que la formació professional en el sistema educatiu comprèn els cicles de formació professional bàsica, de grau mitjà i de grau superior.

La LOE, amb els canvis introduïts per la LOMQE, modifica les condicions d’accés i admissió als cicles formatius. Així, en l’article 41.2 s’estableix que amb el títol professional bàsic es pot accedir a cicles formatius de grau mitjà i, en el punt 3 del mateix article, que amb el títol de tècnic de formació professional es pot accedir a cicles formatius de grau superior.

Així, atès l’article 44.1 de la LOE, amb les modificacions introduïdes per la LOMQE, el títol professional bàsic permet l’accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional del sistema educatiu. El punt 2 del mateix article estableix que el títol de tècnic permet l’accés, prèvia superació d’un procediment d’admissió, als cicles formatius de grau superior de la formació professional del sistema educatiu.

El Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, estableix l’ordenació general de la formació professional del sistema educatiu.

La disposició final cinquena de la LOMQE, relativa al calendari d’implantació, en el seu apartat sisè indica que les modificacions introduïdes a les condicions d’accés i admissió als ensenyaments que regula aquesta Llei orgànica, entre d’altres, els de formació professional, han de ser d’aplicació el curs escolar 2016-2017.

A l’efecte de concretar el procediment de l’admissió i matrícula als cicles formatius de formació professional per al curs 2018-2019, i d’acord amb el que es determina en la disposició final primera de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012 per la qual es regula el procediment d’admissió i de matrícula als mòduls obligatoris dels programes de qualificació professional inicial i als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu que s’imparteixen en règim d’ensenyaments presencials als centres educatius de les Illes Balears, s’autoritza el director general competent en matèria de formació professional per dictar les resolucions i les instruccions necessàries per a l’execució d’allò que es disposa en aquesta Ordre.

Per tot això, de conformitat amb la normativa indicada, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer

  1. Aprovar les instruccions que concreten el procediment d’admissió i de matrícula als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu que s’imparteixen en règim d’ensenyament presencial als centres educatius sostinguts amb fons públics de les Illes Balears.
  2. Aquestes instruccions s’adjunten com a annex 1 d’aquesta Resolució.
  3. La documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als ensenyaments de formació professional es detalla a l’annex 2 d’aquesta Resolució.
  4. Els criteris per adjudicar les places als ensenyaments de formació professional s’adjunten com a annex 3 d’aquesta Resolució.
  5. L’annex 4 determina el calendari del procediment d’admissió i de matrícula als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu.

Segon

Aquesta Resolució entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant el conseller d’Educació i Universitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de publicar-se, d’acord amb l’article 112 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

       

Palma, 19 de març de 2018

La directora general

Maria F. Alorda Vilarrubias

 

ANNEX 1

Instruccions

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

Aquestes instruccions concreten el procediment que s’ha de seguir per a l’admissió i la matrícula als cicles formatius de formació professional bàsica, de grau mitjà i de grau superior de formació professional del sistema educatiu que s’han d’impartir, durant el curs 2018-2019, en règim d’ensenyament presencial, en la modalitat d’oferta completa als centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen aquests ensenyaments a les Illes Balears.

Article 2

Accés als cicles formatius

Els canvis introduïts per la LOMQE a les condicions d’accés i d’admissió als cicles formatius, i que han de ser d’aplicació en aquest curs escolar 2018-2019, són els següents:

  1. Per accedir als cicles formatius de formació professional bàsica les persones interessades han de complir els requisits següents:
    1. Tenir quinze anys, o complir-los abans del 31 de desembre de l’any de l’inici del cicle de formació professional bàsica, i no superar els disset anys d’edat en el moment d’accés o durant l’any natural de l’inici del cicle.
    2. Haver cursat el primer cicle d’educació secundària obligatòria o, excepcionalment, haver cursat el segon curs d’educació secundària obligatòria.
    3. Haver estat proposat per l’equip docent als pares, mares o tutors legals per a la incorporació a un cicle de formació professional bàsica.
  2. L’accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional es pot dur a terme per diferents vies:
    1. Accés amb títol de graduat en educació secundària obligatòria (accés via ESO).
    2. Accés amb un títol de formació professional bàsica (accés via FPB).
    3. Accés mitjançant la superació dels mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial, la superació del curs de formació específic per a l’accés a cicles de grau mitjà, la superació de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà, la prova d’accés a cicles formatius de grau superior, la superació del curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior o la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (accés per altres vies).
  3. L’accés als cicles formatius de grau superior de formació professional es pot dur a terme per diferents vies:
    1. Accés amb títol de batxiller (accés via batxiller).
    2. Accés amb títol de tècnic (accés via títol de tècnic).
    3. Accés mitjançant la superació de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior, la superació del curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior o la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (accés per altres vies).

Article 3

Admissió als cicles formatius

Les persones interessades a cursar un cicle formatiu de formació professional i que reuneixen les condicions d’accés establertes en l’article precedent també han de reunir els requisits d’admissió que han de ser d’aplicació en el curs escolar 2018-2019, d’acord amb el que determina la disposició final cinquena de la LOMQE, que es concreten en els següents articles.

 

Article 4

Requisits d’admissió als cicles formatius de formació professional bàsica

Per a l’admissió als cicles formatius de formació professional bàsica de les persones que reuneixen els requisits d’accés regulats en l’article 2.1 d’aquestes instruccions és necessari tenir:

  1. El requisit d’edat per a l’accés a aquests ensenyaments.
  2. El primer cicle d’educació secundària obligatòria cursat o, excepcionalment, haver cursat el segon curs d’educació secundària obligatòria.
  3. El document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica. Aquest document, que ha de derivar de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica, només té efectes per al procediment d’admissió i no pot suplir el consell orientador.
  4. El certificat acadèmic en què constin les matèries avaluades dels estudis d’educació secundària obligatòria.

Article 5

Requisits d’admissió als cicles formatius de grau mitjà

  1. Les persones que tenen el títol de graduat en educació secundària obligatòria o d’un nivell acadèmic equivalent, poden accedir als cicles formatius de grau mitjà per l’accés via ESO.
  2. A més, les persones interessades poden accedir a aquests cicles mitjançant l’accés via ESO si estan en possessió d’alguna de les titulacions acadèmiques o acrediten alguna de les situacions que figuren a continuació:
    1. Títol de tècnic (cicles formatius de grau mitjà).
    2. Títol de tècnic auxiliar (FP1).
    3. Estar en possessió d’un certificat acreditatiu d’haver superat totes les matèries del batxillerat.
    4. Acreditar tenir un màxim de dues matèries pendents en el conjunt dels dos primers cursos del batxillerat unificat polivalent (BUP).
    5. Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma dels ensenyaments mitjans (REM).
    6. Haver superat, dels ensenyaments d’arts aplicades i oficis artístics, el tercer curs del pla de 1963 o el segon de comuns experimental.
    7. Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb algun dels anteriors.
  3. Les persones interessades també tenen accés per aquesta via sempre que, sense tenir les titulacions o els estudis indicats en els punts anteriors d’aquest article, hagin obtingut alguna de les titulacions que figuren a continuació o bé l’homologació amb alguna d’aquestes titulacions:
    1. Títol de tècnic superior (cicles formatius de grau superior).
    2. Títol de batxillerat unificat polivalent (BUP).
    3. Títol universitari amb caràcter oficial i validesa a tot el territori nacional que figuri al Catàleg de Títols Universitaris Oficials.
    4. Títol declarat equivalent a una titulació universitària.
  4. Les persones que hagin cursat estudis mitjançant sistemes educatius estrangers i hagin obtingut l’homologació amb el títol de batxiller o l’homologació amb el primer curs complet d’aquest títol, però no disposin de l’homologació amb l’ESO, també poden accedir a cursar un cicle formatiu de grau mitjà per l’accés via ESO.
  5. Les persones que tenen un títol de formació professional bàsica poden sol·licitar les places reservades per a l’accés via FPB. En aquest cas, tenen prioritat en els cicles formatius de les famílies professionals que s’inclouen en el punt 7 de l’annex del títol corresponent.
  6. Les places reservades per a l’accés per altres vies les poden sol·licitar les persones que reuneixen almenys una de les condicions següents:
    1. Haver superat els mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial.
    2. Haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau mitjà.
    3. Haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà, o tenir l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles formatius de formació professional de grau mitjà d’acord amb la normativa vigent.
    4. Haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau superior o tenir l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles formatius de formació professional de grau superior d’acord amb la normativa vigent.
    5. Haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior.
    6. Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
  7. Les persones que vulguin sol·licitar una plaça en un cicle formatiu de grau mitjà per l’accés per altres vies, esmentat en el punt anterior, han de tenir l’edat mínima que es preveu en la normativa vigent i no tenir cap altra via d’accés a cicles formatius de grau mitjà.
 

Article 6

Requisits d’admissió als cicles formatius de grau superior

  1. Poden cursar els cicles formatius de grau superior per l’accés via batxiller les persones que tenen el títol de batxiller.
  2. Les persones interessades també tenen accés per aquesta via, sempre que estiguin en possessió d’alguna de les titulacions acadèmiques o acreditin alguna de les situacions que figuren a continuació:
    1. Haver superat totes les matèries de batxillerat.
    2. Títol de batxillerat unificat polivalent (BUP).
    3. Haver superat el segon curs de qualsevol modalitat de batxillerat experimental.
    4. Haver superat el curs d’orientació universitari o preuniversitari.
    5. Estar en possessió del títol de tècnic especialista, tècnic superior o un altre d’equivalent a efectes acadèmics.
    6. Estar en possessió d’una titulació universitària o d’una altra d’equivalent.
  3. Poden accedir a cursar un cicle formatiu de grau superior per l’accés via títol de grau mitjà, les persones que tenen un títol de tècnic (cicles formatius de grau mitjà).
  4. Les persones que reuneixen una de les condicions següents poden sol·licitar les places reservades per l’accés per altres vies:
    1. Haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau superior o tenir l’exempció de fer totes les parts de la prova d’acord amb la normativa vigent.
    2. Haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles de grau superior.
    3. Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
  5. Les persones que vulguin sol·licitar una plaça en un cicle formatiu de grau superior per les vies d’accés indicades en el punt 4 d’aquest article, a més a més, han de tenir l’edat mínima que es preveu en la normativa vigent i no tenir cap altra via d’accés a cicles formatius de grau superior.

Article 7

Informació necessària per a les persones sol·licitants

  1. La informació sobre l’oferta formativa per al curs escolar 2018-2019 i el calendari d’admissió i de matrícula es poden trobar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. Aquesta informació també es pot trobar a qualsevol dels centres educatius que imparteixen cicles formatius de formació professional del sistema educatiu a les Illes Balears.
  2. Els centres educatius han de posar a l’abast de les persones interessades, abans de l’inici del període d’admissió de sol·licituds, la informació sobre si l’horari en què s’han d’impartir els cicles formatius que tenen autoritzats és de matí o horabaixa i, si n’és el cas, informació addicional sobre els mòduls que s’imparteixen a instal·lacions que no pertanyin al centre.
  3. Així mateix, els centres educatius han de donar publicitat, al tauler d’anuncis del centre, del nombre de places inicialment vacants de cada cicle formatiu i dels horaris que s’han d’impartir al centre.

Article 8

Persones que poden presentar la sol·licitud d’admissió als ensenyaments de formació professional

  1. Per a l’admissió a un cicle de formació professional bàsica o a un cicle formatiu de formació professional de grau mitjà o de grau superior, per la via d’accés corresponent, és necessari formalitzar la sol·licitud d’admissió a l’ensenyament respectiu, encara que l’aspirant estigui cursant altres ensenyaments al mateix centre.
  2. Les persones interessades poden presentar la sol·licitud d’admissió a aquests ensenyaments si tenen la nacionalitat espanyola, han obtingut el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o són titulars d’una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
  3. Les persones que el darrer dia del termini ordinari per presentar la sol·licitud d’admissió per accedir al cicle via ESO o via batxiller no reuneixin les condicions acadèmiques requerides, però les puguin obtenir al setembre, han de presentar, igualment, una sol·licitud d’admissió al cicle formatiu que vulguin cursar, i hauran de matricular-s’hi en el període de matrícula corresponent si llavors compleixen els requisits acadèmics exigits i resulten admeses a les places que puguin quedar vacants.
  4. Les persones que no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers però la poden obtenir al setembre han de presentar, igualment, una sol·licitud d’admissió al cicle formatiu que vulguin cursar, i hauran de matricular-s’hi en el període de matrícula corresponent si aleshores compleixen els requisits acadèmics exigits i resulten admeses a les places que puguin quedar vacants. Si llavors no tenen encara els requisits acadèmics, poden resultar admeses de forma condicionada a obtenir aquests requisits només si resten places vacants al cicle.
  5. També han de presentar una sol·licitud d’admissió les persones matriculades en un cicle formatiu en el curs acadèmic anterior que hagin perdut el dret d’assistir-hi i ser avaluades, de conformitat amb la normativa vigent.
  6. Han de tornar a participar en aquest procés d’admissió les persones que el curs acadèmic anterior cursaven un cicle formatiu, han de repetir el primer curs i els mòduls suspesos superen el 50 % de la càrrega lectiva anual dels mòduls matriculats. Les persones que han de repetir el primer curs amb un percentatge de mòduls suspesos inferior a l’establert només s’han de matricular al mateix centre on l’han cursat en les dates indicades per a les persones que no promocionen a segon curs.
  7. Així mateix, les persones que el curs acadèmic anterior varen formalitzar la matrícula al mòdul o mòduls que quedaven vacants una vegada finalitzat el termini ordinari d’admissió, no han de participar en aquest procés d’admissió, sempre que hagin superat el 50 % de la càrrega lectiva anual dels mòduls matriculats.

Article 9

Procediments per a la sol·licitud d’admissió als cicles formatius

  1. Les persones interessades i en disposició de sol·licitar una plaça als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu poden formalitzar l’admissió mitjançant dos procediments:
    1. Mitjançant el tràmit telemàtic, al qual es pot accedir des de la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (http://fp.caib.es).
    2. Mitjançant el model de sol·licitud en paper d’admissió als cicles formatius de formació professional.
  2. La tramitació de la sol·licitud d’admissió ha de ser única i, en ambdós casos, s’ha de presentar al centre educatiu on la persona interessada vol cursar el cicle formatiu en primera opció.

Article 10

Sol·licitud electrònica d’admissió

  1. Les persones que sol·licitin l’admissió als cicles formatius de formació professional mitjançant el tràmit telemàtic, han d’emplenar la sol·licitud electrònica d’admissió seguint les instruccions de l’assistent de la tramitació telemàtica que es troba a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (http://fp.caib.es). Hi ha un tràmit telemàtic d’admissió per a formació professional bàsica, un per a cicles de grau mitjà i un altre per a cicles de grau superior.
  2. El tràmit el pot fer el sol·licitant en nom propi o, també, el pare, mare o tutor d’una persona menor de 18 anys, com a no sol·licitant, emplenant les dades que es demanin en el tràmit.
  3. Una vegada emplenada la sol·licitud telemàtica d’admissió es genera automàticament un justificant de la sol·licitud en format PDF (justificant d’enviament) que la persona interessada ha d’imprimir i ha de presentar, juntament amb la documentació que indica l’assistent de la tramitació, al centre educatiu on vol cursar el cicle formatiu en primera opció.
  4. Es poden fer tants de tràmits telemàtics com es vulgui. Només es consideren vàlids el justificant d’enviament i la documentació que es presentin al centre educatiu en el qual es vol cursar el cicle formatiu en primera opció.

Article 11

Model de sol·licitud en paper

  1. Les persones que sol·liciten una plaça en els cicles formatius de formació professional mitjançant el model de sol·licitud en paper, han d’emplenar la sol·licitud segons el cicle formatiu que volen cursar: formació professional bàsica, cicle formatiu de grau mitjà i/o cicle formatiu de grau superior. A la sol·licitud s’hi ha d’adjuntar la documentació pertinent que s’indica en l’annex 2 d’aquesta Resolució, d’acord amb la situació en què es trobi la persona interessada.
  2. Els models de sol·licitud en paper es poden descarregar de la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. També els ha de facilitar el centre educatiu on la persona interessada vol cursar el cicle formatiu de formació professional que demana en primer lloc.

Article 12

Contingut de les sol·licituds d’admissió

  1. La persona interessada ha d’indicar, tant al tràmit telemàtic com a la sol·licitud en paper, el cicle formatiu que vol cursar i l’horari d’assistència que prefereix, en el cas que l’ensenyament s’imparteixi en més d’un horari al centre educatiu en què demana la plaça. També pot indicar per ordre de preferència, com a màxim, tres opcions més del cicle formatiu que vol cursar al mateix o en altres centres educatius finançats amb fons públics, per si no obté plaça al cicle i centre que ha demanat com a primera opció.
  2. En el cas de les sol·licituds dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, una vegada indicat el cicle formatiu que es vol cursar, s’ha de seleccionar (marcar amb una X a la sol·licitud en paper) la via d’accés per la qual sol·licita l’admissió.
  3. La persona interessada ha de seleccionar (marcar amb una X a la sol·licitud en paper) la documentació que s’adjunta a la sol·licitud que acredita les condicions per demanar una plaça per a l’ensenyament i la via corresponent. No s’ha d’indicar en cap cas a la sol·licitud d’admissió cap altra dada no sol·licitada.
  4. Al model de sol·licitud en paper, les dades dels codis dels centres les ha d’emplenar el centre educatiu en el qual es tramita la sol·licitud, mentre que els codis dels cicles formatius els han d’emplenar les persones sol·licitants.
  5. La persona interessada ha de facilitar dos números de telèfon i una adreça electrònica en els quals se la pugui localitzar durant tot el procés d’admissió. És responsabilitat de la persona interessada, o dels seus pares o tutors en el cas de sol·licitants menors d’edat, comunicar qualsevol canvi relacionat amb aquestes dades.
 

Article 13

Compatibilitat de sol·licituds

És possible presentar una sol·licitud per a l’admissió a cicles de grau mitjà, una per a cicles de grau superior i una altra per a batxillerat, i matricular-se simultàniament en els diferents ensenyaments, sempre que sigui possible compatibilitzar-hi l’assistència presencial.

Article 14

Centre per sol·licitar plaça en els cicles de formació professional

  1. Una vegada formalitzada la sol·licitud d’admissió, ja sigui mitjançant el tràmit telemàtic (justificant d’enviament) o emplenant el model de sol·licitud en paper, s’ha de presentar la sol·licitud d’admissió impresa, juntament amb la documentació necessària, únicament al centre educatiu en el qual es vol cursar l’ensenyament corresponent que es demana en primer lloc. La sol·licitud s’ha de presentar en l’horari d’oficina de la secretaria del centre corresponent.
  2. Les persones que compleixin els requisits per cursar cicles de grau mitjà i cicles de grau superior i demanin l’admissió a cicles d’aquests dos nivells han de presentar dues sol·licituds (telemàtica o en paper): una al centre que imparteix el cicle formatiu de grau mitjà que es vol cursar en primera opció i l’altra al centre que imparteix el cicle formatiu de grau superior que es vol cursar en primera opció. En aquest cas, si la persona interessada resulta admesa als dos cicles, només s’hi pot matricular si pot compatibilitzar l’assistència presencial a ambdós cicles.
  3. Quan una persona estigui interessada a cursar un cicle que s’imparteix en un centre situat en una illa diferent de la del seu domicili, pot presentar la sol·licitud i la documentació que ha d’adjuntar-hi al centre educatiu que imparteixi cicles formatius que tengui més a prop. Aquest centre ha de compulsar les còpies dels documents que s’adjunten a la sol·licitud i ha de trametre al centre en què es demana la plaça, per fax o per correu electrònic, una còpia de la sol·licitud i de la documentació adjunta. Una vegada feta la tramesa ha de comprovar que l’enviament s’ha rebut. Un cop acabat el termini d’admissió de sol·licituds ha de trametre al centre esmentat els originals de les sol·licituds i tota la documentació adjunta.

Article 15

Termini d’admissió de sol·licituds

  1. Les sol·licituds d’admissió s’han de presentar de l’1 al 29 de juny de 2018, ambdós inclosos.
  2. Una vegada finalitzat aquest termini, les persones interessades a cursar algun d’aquests ensenyaments han de sol·licitar l’admissió fora del termini ordinari per via telemàtica de l’1 al 15 de setembre de 2018. L’accés a la sol·licitud electrònica d’admissió fora del termini ordinari es pot trobar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.

Article 16

Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als ensenyaments de formació professional

  1. Juntament amb la sol·licitud d’admissió en paper o el justificant d’enviament telemàtic imprès, si n’és el cas, s’han de presentar original i còpia de la documentació que s’indica en l’annex 2 d’aquesta Resolució, d’acord amb la situació en què es trobi la persona interessada o la que especifiqui en el tràmit telemàtic.
  2. Les persones que hagin cursat els ensenyaments d’educació secundària obligatòria; hagin obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria; hagin cursat un programa de qualificació professional inicial, o hagin obtingut el títol de formació professional bàsica, de batxiller, de tècnic i/o tècnic superior en els centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears, amb posterioritat al curs 2000-2001, no han d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut a les Illes Balears o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifiquen els requisits d’accés.
  3. Tota aquesta documentació serveix perquè, mitjançant l’aplicació informàtica per a la gestió educativa de les Illes Balears, es puntuïn les sol·licituds de conformitat amb els criteris que consten en l’annex 3 d’aquesta Resolució, a l’efecte de donar compliment en aquest curs 2018-2019 al que estableix la LOE, amb els canvis introduïts per la LOMQE.
  4. Si la documentació es presenta fora de termini (excepte en el cas que el centre la demani d’ofici) o no es presenta de forma procedent durant el termini establert, no es pot tenir en compte a l’efecte de computar el concepte afectat en el barem.

Article 17

Nombre d’alumnes per grup

  1. El nombre de places disponibles de cada grup (vacants) es concreta a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.
  2. S’ha de reservar el 50 % del nombre d’alumnes per grup en els cicles de formació professional bàsica per als alumnes procedents del mateix centre. Prèviament a aquest càlcul, s’ha d’establir una reserva del 5 % del nombre de places disponibles de cada grup per a persones amb discapacitat, d’acord amb el capítol III de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012, així com una reserva del 5 % per a les persones que acreditin la condició d’esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment, d’acord amb el capítol IV de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012.
  3. S’ha de calcular el nombre de places per a cadascuna de les vies d’accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional d’acord amb els criteris següents:
    1. Per a l’accés amb el títol de graduat en educació secundària obligatòria (accés via ESO) s’ha de fer una reserva del 60 % del nombre d’alumnes per grup.
    2. Per a l’accés amb un títol de formació professional bàsica (accés via FPB) s’ha de fer una reserva del 20 % del nombre d’alumnes per grup.
    3. Per a l’accés mitjançant la superació dels mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial, la superació del curs de formació específic per a l’accés a cicles de grau mitjà, la superació de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà, la superació de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior o la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (accés per altres vies), s’ha de fer una reserva del 20 % del nombre d’alumnes per grup.
  4. S’ha de calcular el nombre de places per a cadascuna de les vies d’accés als cicles formatius de grau superior de formació professional, d’acord amb els criteris següents:
    1. Per a l’accés amb títol de batxiller (accés via batxiller) s’ha de fer una reserva del 60 % del nombre d’alumnes per grup.
    2. Per a l’accés amb el títol de tècnic (accés via títol de tècnic) s’ha de fer una reserva del 20 % del nombre d’alumnes per grup.
    3. Per a l’accés mitjançant la superació de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior, la superació del curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior o la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (accés per altres vies) s’ha de fer una reserva del 20 % del nombre d’alumnes per grup.
  5. S’ha d’establir una reserva del 50 % de les places disponibles (vacants) de cada grup dels cicles formatius de grau mitjà que s’imparteixen a l’IES Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears (CTEIB) per als esportistes d’alt nivell de les Illes Balears que sol·liciten l’accés per qualsevol de les vies previstes.
  6. S’ha d’establir una reserva del 50 % de les places disponibles (vacants) de cada grup dels cicles formatius de grau superior que s’imparteixen a l’IES CTEIB per als esportistes d’alt nivell de les Illes Balears que sol·liciten l’accés per qualsevol de les vies previstes.
  7. Del nombre de places disponibles (vacants) de cadascun dels grups, prèviament al càlcul de les reserves establertes en els apartats 3 i 4 d’aquest article, s’ha d’establir una reserva del 5 % per a les persones que acrediten la condició d’esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment, d’acord amb el capítol IV de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012. S’ha d’aplicar el percentatge amb independència de la via d’accés mitjançant la qual se sol·licita l’admissió als ensenyaments de formació professional. Per adjudicar aquestes places reservades s’han de seguir els criteris concrets per a aquestes persones, determinats en l’annex 3 d’aquesta Resolució.
  8. Així mateix, prèviament al càlcul de les reserves establertes en els apartats 3 i 4 d’aquest article, s’ha d’establir una reserva del 5 % del nombre de places disponibles de cada grup per a persones amb discapacitat, d’acord amb el capítol III de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012. S’ha d’aplicar el percentatge amb independència de la via d’accés per la qual se sol·licita l’admissió als ensenyaments de formació professional. Per adjudicar aquestes places reservades s’han de seguir els criteris concrets per a aquestes persones, determinats en l’annex 3 d’aquesta Resolució.
  9. Les vacants de les places reservades per a les persones amb discapacitat i les dels esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment s’acumulen a la resta de les places de l’accés via ESO i via batxiller.
  10. En cas que no es cobreixin les places reservades en alguna de les vies d’accés, les places que quedin vacants s’han d’adjudicar de forma proporcional a la resta de les reserves de cada via d’accés.
  11. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat pot autoritzar que els centres ofereixin un nombre distint de places segons situacions especials, com poden ser convenis amb empreses o requeriments propis del cicle formatiu.

Article 18

Actuacions dels centres prèvies al procés d’admissió

  1. Abans de l’inici del procés d’admissió, els centres educatius que imparteixen els ensenyaments de formació professional han de comprovar el nombre de places que s’ofereixen per a cada cicle de formació professional bàsica, per a cada cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior i per a cada horari de cada cicle formatiu que consta en l’aplicació informàtica que s’ha de fer servir en el procés d’admissió (GestIB).
  2. També s’han d’introduir al GestIB, al més tard el dia 27 de juny, el nombre de persones que han de repetir curs i no han de tornar a participar en el procés d’admissió, d’acord amb el que es determina en el punt 6 de l’article 8 d’aquestes instruccions. Així mateix, també s’han d’incloure el nombre de persones que reuneixen els requisits del punt 7 de l’article esmentat.

Article 19

Admissió i gestió de les sol·licituds

  1. El centre docent que rep la sol·licitud d’admissió ha de comprovar amb la persona sol·licitant que està ben emplenada i que hi adjunta tota la documentació que s’indica. Ha de compulsar les còpies de la documentació que presenta, s’ha de quedar l’exemplar de la sol·licitud per al centre i li ha de lliurar l’exemplar per a la persona sol·licitant una vegada datat i segellat per acreditar la petició.
  2. També ha de comprovar que la persona interessada té l’edat requerida per iniciar els ensenyaments en què sol·licita la plaça.
  3. Els centres no poden percebre cap quantitat pel fet de gestionar una sol·licitud d’admissió, d’acord amb la normativa vigent.

Article 20

Detecció de la duplicitat de sol·licituds

  1. L’aplicació informàtica per a la gestió educativa detecta si hi ha més d’una sol·licitud d’admissió a un cicle formatiu mitjançant una mateixa via d’accés presentada a diferents centres per una mateixa persona. En aquest cas, per complir el que preveu l’apartat 3 de l’article 10 del Decret 37/2008, de 4 d’abril, pel qual s’estableix el règim d’admissió d’alumnes als centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, només es té en compte el que consta a la primera de les sol·licituds que hagi estat introduïda al GestIB, i no és possible introduir el que consta a la resta de sol·licituds, les quals queden anul·lades.
  2. En el cas que un centre detecti que s’han falsejat les dades d’una sol·licitud, l’ha d’excloure del procés d’admissió i ho ha de comunicar a la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat perquè aquesta n’informi la Comissió de Garanties d’Admissió, prevista a l’article 47 d’aquestes instruccions.

Article 21

Trasllat de les dades de les sol·licituds a l’aplicació informàtica per a la gestió educativa

  1. Les dades que consten a les sol·licituds d’admissió presentades en el termini corresponent, una vegada confrontades amb la documentació que s’hi adjunta, s’han de traslladar al GestIB i actualitzar-les, en el cas que sigui necessari, al més tard, el dia 3 de juliol de 2018.
  2. En el cas que la persona interessada no indiqui l’horari en què vol cursar un cicle formatiu en la sol·licitud en paper, el centre educatiu que ha rebut la sol·licitud pot traslladar a l’aplicació informàtica la petició per cursar el cicle en l’horari que estimi convenient d’entre tots els possibles, sense dret a reclamació per part de la persona interessada.

Article 22

Sorteig per determinar les lletres del criteri per dirimir les situacions d’empat

  1. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha d’efectuar un sorteig públic, presidit per la directora general o persona en qui delegui, per determinar la combinació de dues lletres a partir de la qual s’ordenen alfabèticament les sol·licituds per dirimir les situacions d’empat en l’admissió als cicles formatius. Aquest sorteig s’ha de fer el dia 2 de juliol de 2018.
  2. El resultat del sorteig s’ha d’introduir en l’aplicació informàtica GestIB perquè es pugui fer l’ordenació automàtica de les sol·licituds. També s’ha de publicar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.

Article 23

Procediment per determinar quines persones s’han d’admetre

  1. Transcorregut el termini d’admissió de sol·licituds, l’aplicació informàtica per a la gestió educativa ordenarà totes les sol·licituds de conformitat amb el que s’estableix en l’annex 3 d’aquesta Resolució. L’ordenació automàtica aplica el barem amb relació a la primera petició que consti a la sol·licitud.
  2. Cada centre educatiu obté les llistes provisionals de persones admeses a cada un dels cicles formatius i horaris que s’hi imparteixen mitjançant l’aplicació informàtica per a la gestió educativa. En aquestes llistes també hi consten les persones que no han obtingut plaça en un dels ensenyaments que s’imparteixen en aquest centre en un horari concret, ja que aquest ensenyament l’ha sol·licitat un nombre de persones superior al de places assignades a la via d’accés corresponent (llistes d’espera provisionals de primeres opcions).
  3. Les llistes que facilita l’aplicació informàtica GestIB són les úniques llistes vàlides per al procés d’admissió als cicles formatius. A les llistes provisionals, hi consten totes les persones que han sol·licitat una plaça, ordenades de major a menor dret a obtenir-la segons els criteris establerts en l’annex 3 d’aquesta Resolució i publicades per ordre alfabètic amb indicació de la puntuació de cada sol·licitant.

Article 24

Publicació de les llistes provisionals

  1. El dia 9 de juliol de 2018 els centres educatius han de publicar la llista provisional de persones admeses a les places dels cicles de formació professional bàsica i la llista provisional de persones admeses a les places de cadascuna de les vies d’accés en el cicle i centre que han demanat com a primera opció (llista provisional de persones admeses en primeres opcions).
  2. En aquestes llistes han de constar la resta de persones que compleixen els requisits d’admissió, les quals han demanat plaça en el cicle i centre com a primera opció però no consten com a admeses provisionalment perquè no hi ha més places disponibles (llista provisional de persones en espera en primeres opcions).
  3. Els centres educatius també han de publicar, si escau, la llista de persones excloses provisionalment per cada via d’accés en els cicles formatius de grau mitjà i superior i per cada cicle formatiu de formació professional bàsica, amb menció explícita de la causa d’exclusió.
  4. Totes les llistes que es publiquin han de dur el segell del centre i la signatura del director.
  5. La publicació de les llistes de cada centre s’ha de fer al tauler d’anuncis i a la pàgina web de cada centre educatiu. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.

Article 25

Termini per presentar reclamacions i rectificacions

  1. Es poden formular reclamacions i rectificacions sobre el que consta a les llistes provisionals esmentades durant els dies 9, 10 i 11 de juliol de 2018.
  2. Les reclamacions s’han d’adreçar a la direcció del centre on es vol cursar l’ensenyament demanat com a primera opció.
  3. Durant aquest termini poden aportar la documentació que els requereixi expressament el centre educatiu. Aquesta documentació ha de tenir data d’emissió, al més tard, del darrer dia del termini d’admissió; és a dir, el 29 de juny de 2018.

Article 26

Resolució i publicació de les reclamacions i rectificacions

Les rectificacions i la resolució de les reclamacions s’han de fer públiques el dia 12 de juliol de 2018 al tauler d’anuncis del centre que imparteix l’ensenyament corresponent i, també, s’han de posar a l’abast de les persones interessades mitjançant la publicació a la pàgina web de cada centre educatiu. La publicació al tauler d’anuncis i mitjançant aquest altre sistema té tots els efectes de notificació a les persones interessades. Aquesta informació, que facilita l’aplicació informàtica GestIB, és l’única vàlida per al procés d’admissió als cicles formatius.

Article 27

Publicació de la llista definitiva de persones admeses

  1. El dia 18 de juliol de 2018 s’ha de publicar la llista de persones admeses definitivament a les places dels cicles de formació professional bàsica i cicles formatius de grau mitjà i grau superior per cada una de les vies d’accés. En aquestes llistes hi han de constar la resta de persones que han demanat plaça com a primera opció i que no han estat admeses, perquè no queden més places, amb indicació expressa, si escau, de l’admissió en segona opció o en opcions següents (llista definitiva de persones admeses i en espera amb totes les opcions).
  2. El mateix dia, cada centre educatiu ha de publicar la llista d’espera definitiva del seu centre, que és diferent a la llista esmentada en el punt precedent. Aquestes llistes d’espera definitives per centres les facilita l’aplicació informàtica GestIB.
  3. Els centres educatius també han de publicar, si escau, la llista de persones definitivament excloses, amb menció explícita de la causa d’exclusió.
  4. El mateix dia 18 de juliol també s’ha de publicar la llista de les persones que han demanat plaça en un cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior, però que no poden obtenir els requisits d’accés via ESO o batxiller fins al setembre, així com les persones que estan pendents de la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers.
  5. La publicació de les llistes de cada centre s’ha de fer al tauler d’anuncis i a la pàgina web de cada centre educatiu. Les llistes definitives que facilita l’aplicació informàtica per a la gestió educativa són les úniques vàlides per al procés d’admissió als ensenyaments de formació professional. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.
  6. Totes aquestes llistes han de dur el segell del centre i la signatura del director.
  7. A la llista definitiva de persones admeses, el centre educatiu ha d’indicar el dia i l’hora en què s’han de matricular les persones que hi consten. També ha d’indicar el dia, l’hora i el lloc del procediment de crida única per a aquells sol·licitants que no han obtingut plaça a cap de les opcions sol·licitades, d’acord amb el que es preveu a l’article 30 d’aquestes instruccions.
  8. Contra la llista definitiva de persones admeses i excloses es pot interposar un recurs d’alçada davant la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, en el termini d’un mes, a comptar des de l’endemà de la publicació de la llista. La resolució del recurs exhaureix la via administrativa.

Article 28

Matrícula de les persones admeses

  1. Les persones que consten a les llistes definitives de persones admeses als cicles formatius han de formalitzar la matrícula els dies 18, 19 i 20 de juliol de 2018. El centre educatiu ha d’emetre un resguard de matrícula que ha de lliurar a la persona que s’ha matriculat.
  2. Les persones que resultin admeses per primera vegada als cicles formatius de formació professional bàsica s’han de matricular en la totalitat dels mòduls del primer curs.
  3. Les persones que resulten admeses a cadascuna de les vies d’accés d’un cicle formatiu de grau mitjà i/o de grau superior es poden matricular en la totalitat dels mòduls del primer curs del cicle formatiu o bé es poden matricular només en els mòduls que els interessa cursar.
  4. La documentació presentada en el moment de sol·licitar la plaça, si n’és el cas, s’ha de fer servir en el procés de matriculació.
  5. Si la persona admesa no formalitza la matrícula en el període establert es considera que renuncia a la plaça adjudicada i queda fora del procés d’admissió. Si encara està interessada a obtenir una plaça, ha de presentar una sol·licitud electrònica d’admissió fora de termini.
  6. Els centres han de traslladar les dades de matrícula a l’aplicació informàtica GestIB.

Article 29

Procediment per a l’adjudicació de les places que queden vacants després de la matrícula

  1. Els centres que, una vegada acabat el termini de matrícula, tenguin places vacants en els cicles formatius de formació professional bàsica o en alguna de les vies d’accés als cicles formatius de grau mitjà i/o de grau superior perquè alguna de les persones admeses no s’ha matriculat i, a més, tenguin persones en les seves corresponents llistes d’espera de primeres opcions, les han d’adjudicar a les persones que hi figuren per rigorós ordre, fins que les places vacants s’hagin exhaurit. Aquest procediment s’ha de dur a terme els dies 23 i 24 de juliol de 2018.
  2. Així, els centres que tenen places vacants en algun dels cicles complets, o vacants a algun dels mòduls dels cicles de grau mitjà i/o de grau superior, les han d’adjudicar fins que totes les places es cobreixin.
  3. Les places que resten vacants als cicles formatius de formació professional bàsica també s’han d’adjudicar fins que es cobreixin totes les vacants.
  4. Per fer això, el centre educatiu ha de comunicar personalment a les persones que consten a la llista d’espera, començant per la primera, telefònicament, mitjançant un missatge a la bústia dels telèfons o al correu electrònic facilitats a la sol·licitud, que disposen d’una vacant. Les persones que acceptin les places vacants han de formalitzar la matrícula els dies 23, 24 i 25 de juliol de 2018. L’oficina d’escolarització pot gestionar la llista d’espera dels centres educatius, en el cas de no compliment d’aquest procediment per part dels centres.
  5. La no acceptació d’una plaça vacant de les sol·licitades en les diferents opcions comporta la renúncia automàtica a la llista d’espera definitiva corresponent.

Article 30

Adjudicació de places que restin vacants a les persones sol·licitants que no han obtingut plaça (crides úniques)

  1. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, mitjançant l’Oficina d’Escolarització, ha de dur a terme el procediment de crida única per tal d’oferir les places que restin vacants dels ensenyaments de formació professional, en primer lloc a les persones sol·licitants que no hagin obtingut plaça en cap de les opcions sol·licitades en el període ordinari d’admissió.
  2. A aquest efecte, s’ha de fer una crida única dels cicles de formació professional bàsica i de grau mitjà els dies 3, 4 i 5 de setembre de 2018, i de grau superior els dies 6 i 7  de setembre de 2018.
  3. S’ha de cridar les persones interessades segons l’ordre en què consten en cada una de les llistes de persones que no han obtingut plaça, segons l’ensenyament i per cada una de les vies d’accés. En el cas dels sol·licitants que no hagin obtingut plaça en un cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior, per una via d’accés, si tenen la possibilitat que se’ls pugui adjudicar una plaça en un cicle que no està inclòs a la seva sol·licitud hauran d’acreditar documentalment que reuneixen els requisits d’accés per a la via corresponent al cicle formatiu concret.
  4. En el cas de sol·licitants dels cicles de formació professional bàsica, en el procediment de crida única només poden accedir als cicles formatius que consten en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica. En el cas que hi hagi la possibilitat que se’ls pugui adjudicar una plaça en un cicle de formació professional bàsica diferent dels establerts en el document esmentat se n’ha de tornar a presentar un de nou que permeti aquesta adjudicació.
  5. Les persones interessades que acceptin una plaça vacant en el procés de crida única han de formalitzar la matrícula, al més tard, el dia 10 de setembre de 2018.

Article 31

Publicació de llistes de persones que han demanat admissió però que no poden obtenir els requisits d’accés fins al mes de setembre o no tenen la convalidació o l’homologació dels seus estudis

  1. El dia 18 de juliol s’ha de publicar la llista de les persones que han demanat plaça en un cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior però que no poden obtenir els requisits d’accés fins al setembre. També s’ha de publicar la llista de persones que no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers.
  2. Aquesta llista ha de dur el segell del centre i la signatura del director i s’ha de publicar al tauler d’anuncis i a la pàgina web de cada centre educatiu. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.

Article 32

Acreditació dels requisits de les persones que han demanat admissió però que no poden obtenir els requisits d’accés fins al mes de setembre o no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis

  1. Les persones que estan pendents de l’obtenció dels requisits d’accés als cicles formatius de grau mitjà o grau superior esmentats a l’article anterior i que han obtingut aquests requisits d’accés en els centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears, no han d’aportar la documentació que ho acredita, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si els requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han obtingut en centres educatius privats, les persones interessades han d’aportar la documentació que ho acredita, al més tard, el dia 7 de setembre de 2018.
  2. Aquesta informació s’ha de traslladar a l’aplicació informàtica GestIB, al més tard, el dia 10 de setembre.

Article 33

Llista provisional de les persones que han demanat admissió però que no poden obtenir els requisits d’accés fins al mes de setembre o no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis

  1. El dia 12 de setembre s’ha de publicar la llista provisional de les persones que acrediten que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre, així com les persones que aporten la documentació amb la resposta favorable a la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers. En aquesta llista hi ha de constar la qualificació mitjana dels estudis cursats.
  2. Aquesta llista ha de dur el segell del centre i la signatura del director i s’ha de publicar al tauler d’anuncis i a la pàgina web de cada centre educatiu. Les llistes que facilita l’aplicació informàtica GestIB són les úniques llistes vàlides per al procés d’admissió als cicles formatius. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.

Article 34

Termini per presentar reclamacions i rectificacions

  1. Els dies 12, 13 i 14 de setembre de 2018 es poden formular reclamacions i rectificacions sobre el que consta a la llista provisional de les persones que acrediten que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre i de les persones que aporten la documentació amb la resposta favorable a la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers.
  2. Les reclamacions s’han d’adreçar a la direcció del centre en què es vol cursar el cicle formatiu sol·licitat com a primera opció.
  3. Durant aquest termini únicament poden aportar la documentació que els requereixi expressament el centre educatiu. Aquesta documentació ha de tenir data d’emissió, al més tard, del darrer dia del termini d’acreditació dels requisits; és a dir, dia 7 de setembre de 2018.
  4. El centre educatiu ha de resoldre les reclamacions presentades i introduir les rectificacions pertinents al GestIB.

Article 35

Publicació de les rectificacions i de la resolució de les reclamacions

Les rectificacions i la resolució de les reclamacions de les persones que acrediten que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre i de les persones que aporten la documentació amb la resposta favorable a la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers, s’han de fer públiques el dia 17 de setembre de 2018 al tauler d’anuncis del centre i, també, s’han de posar a l’abast de les persones interessades mitjançant la publicació a la pàgina web de cada centre educatiu. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.

Article 36

Publicació de la llista definitiva de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre, la convalidació o l’homologació dels seus estudis

  1. El dia 19 de setembre de 2018 s’ha de publicar la llista definitiva de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o la convalidació o l’homologació dels estudis. En aquesta llista hi ha de constar la qualificació mitjana dels estudis cursats.
  2. Aquesta llista ha de dur el segell del centre i la signatura del director i s’ha de publicar al tauler d’anuncis i a la pàgina web de cada centre educatiu. Les llistes que facilita l’aplicació informàtica GestIB són les úniques llistes vàlides per al procés d’admissió als cicles formatius. La publicació de les llistes té els efectes de notificació a les persones interessades.
  3. A la llista definitiva s’ha d’indicar el dia, l’hora i el lloc en què s’han de convocar al procediment de crida única per tal d’oferir les places que quedin vacants.
  4. Contra aquesta llista definitiva es pot interposar recurs d’alçada davant la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de la publicació de la llista. La resolució del recurs exhaureix la via administrativa.

Article 37

Procediment de crida única de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o  la convalidació o homologació dels estudis

  1. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, mitjançant l’oficina d’escolarització, ha de dur a terme el procediment de crida única per tal d’oferir les places que quedin vacants a les persones que consten a les llistes definitives de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o la convalidació o homologació dels estudis.
  2. A aquest efecte, s’ha de fer el procediment de crida única els dies 20 i 21 de setembre.
  3. S’ha de cridar les persones interessades segons l’ordre en què consten a la llista definitiva de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre, la convalidació o homologació dels seus estudis.

Article 38

Matrícula de les persones que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o la convalidació o homologació dels estudis

  1. Les persones que consten a la llista definitiva de persones admeses que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o la convalidació o homologació dels seus estudis s’han de matricular els dies 20, 21 i 24 de setembre de 2018. El centre educatiu ha d’emetre un resguard de matrícula que ha de lliurar a la persona que s’ha matriculat.
  2. Si la persona admesa no formalitza la matrícula en el període establert es considera que renuncia a la plaça adjudicada i queda fora del procés d’admissió.

Article 39

Termini de sol·licitud d’admissió fora del termini ordinari per via electrònica

  1. Les persones interessades a cursar un cicle formatiu que no hagin sol·licitat l’admissió dins el termini ordinari de presentació de sol·licituds poden formalitzar la sol·licitud electrònica d’admissió fora de termini. L’accés a la sol·licitud electrònica d’admissió fora del termini ordinari es pot trobar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.
  2. Les persones que demanin l’admissió fora de termini poden presentar la sol·licitud per via telemàtica de l’1 al 15 de setembre de 2018.

Article 40

Sol·licitud electrònica d’admissió fora de termini

  1. Les persones que sol·licitin l’admissió fora del termini ordinari han d’emplenar la sol·licitud seguint les instruccions de l’assistent de la tramitació telemàtica que es troba a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.
  2. Perquè la sol·licitud electrònica d’admissió sigui vàlida, la persona interessada ha de completar obligatòriament els camps enunciats a continuació:
    1. Nom i llinatges
    2. DNI/NIE
    3. Data de naixement
    4. Telèfon de contacte
    5. Adreça electrònica
    6. Accés a l’ensenyament: cicle de formació professional bàsica, cicle formatiu de grau mitjà i cicle formatiu de grau superior
  3. Aquest tràmit el pot fer el sol·licitant en nom propi o, també, el pare, mare o tutor d’una persona menor de 18 anys com a no sol·licitant. En aquest cas, han de constar les següents dades personals addicionals per validar el procés de sol·licitud d’admissió fora del termini ordinari:
    1. Nom i llinatges del tutor
    2. DNI del tutor
  4. Una vegada emplenada la sol·licitud d’admissió fora de termini per via telemàtica es genera automàticament un justificant de la sol·licitud en format PDF, que la persona interessada ha d’imprimir i ha de presentar en la data i en el lloc prevists a la llista de les persones que han sol·licitat l’admissió fora del termini ordinari.
  5. En el cas que la persona interessada tramiti més d’una sol·licitud, només es considera vàlida la darrera que s’hagi tramitat telemàticament.

Article 41

Publicació de la llista de persones que han sol·licitat l’admissió fora del termini ordinari

  1. El dia 19 de setembre de 2018 s’ha de publicar a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat la llista de les persones que han sol·licitat l’admissió fora de termini per via telemàtica. En aquesta llista hi ha de constar el dia, l’hora i el lloc en què s’han de convocar al procediment de crida única les persones que hi consten.
  2. La publicació de la llista a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat té els efectes de notificació a les persones interessades.

Article 42

Procediment de crida única per a les persones sol·licitants fora del termini ordinari

  1. A partir del 25 de setembre de 2018 la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, mitjançant l’oficina d’escolarització, ha de dur a terme el procediment de crida única per poder oferir les places que quedin vacants dels ensenyaments de formació professional a les persones que han sol·licitat l’admissió fora del termini ordinari.
  2. En aquest procediment de crida única, les persones interessades s’han de presentar en el dia, l’hora i el lloc en què consten a la llista de persones esmentades en l’article precedent. En aquest moment s’ha d’acreditar que es compleixen els requisits per accedir a l’ensenyament sol·licitat presentant la documentació que s’indica en l’annex 2 d’aquesta Resolució, d’acord amb la situació en què es trobi la persona interessada.
  3. S’ha de cridar les persones interessades per l’ordre en què apareixen a la llista de persones que han sol·licitat l’admissió fora del termini ordinari. Si la persona interessada no es presenta en el moment de la crida, es considera que renuncia a la cita assignada i queda fora del procés d’adjudicació de places que queden vacants.
  4. Per adjudicar una plaça vacant, els sol·licitants dels cicles formatius han de presentar la documentació que s’indica en l’annex 2 d’aquesta Resolució, segons el nivell de l’ensenyament sol·licitat. La documentació que s’aporti ha de tenir data d’emissió, al més tard, del 7 de setembre de 2018.
  5. En el cas de sol·licitants dels cicles de formació professional bàsica, en aquest procediment de crida única només poden accedir als cicles formatius que consten en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica. En el cas que hi hagi la possibilitat que se’ls pugui adjudicar una plaça en un cicle diferent dels establerts en el document esmentat se n’ha de tornar a presentar un de nou que permeti aquesta adjudicació. Si no l’aporta, a la persona interessada no se li pot adjudicar la plaça vacant.
  6. Les persones interessades que acceptin una plaça vacant en aquest procediment de crida única dels sol·licitants fora de termini han de formalitzar la matrícula en el termini de dos dies hàbils, comptadors des de l’acceptació de la plaça vacant o en el termini que els indiqui l’oficina d’escolarització. En el cas que no es formalitzi la matrícula en el període establert, es considera que renuncia a la plaça adjudicada i, en conseqüència, aquesta plaça adjudicada es considera vacant per renúncia.

Article 43

Matrícula a mòduls que quedin vacants

  1. Els mòduls que quedin vacants dels cicles formatius de formació professional bàsica, una vegada matriculades les persones que demanen plaça a tot el curs d’aquest ensenyament i els alumnes que repeteixen curs, s’han d’oferir, en primer lloc als alumnes de 17 anys, i després als alumnes de 16 anys, que han sol·licitat l’admissió a aquests ensenyaments i no han pogut optar a una plaça vacant a tot el cicle. Només poden accedir als cicles formatius que consten en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica. En el cas que hi hagi la possibilitat que se’ls pugui adjudicar una plaça en un mòdul o mòduls vacants en un cicle diferent dels establerts en el document esmentat se n’ha de tornar a presentar un altre que permeti aquesta adjudicació.
  2. Quan hi hagi vacants en determinats mòduls del primer curs dels cicles formatius de formació professional bàsica, els centres educatius o l’oficina d’escolarització les han d’oferir, en primer lloc, a les persones que consten en qualsevol de les llistes d’espera i, després, a les persones que han sol·licitat plaça fora del termini ordinari, fins a completar el nombre màxim d’alumnes autoritzat, sempre seguint l’ordre marcat per ocupar aquestes places vacants establert en el punt anterior.
  3. Quan hi hagi vacants en determinats mòduls del primer curs dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, els centres educatius o l’oficina d’escolarització les han d’oferir, en primer lloc, a les persones que consten en qualsevol de les llistes d’espera, llavors, a les persones que consten a la llista d’espera de persones admeses que han obtingut els requisits acadèmics al mes de setembre o la convalidació o homologació dels seus estudis i, després, a les persones que han sol·licitat plaça fora del termini ordinari, fins a completar el nombre màxim d’alumnes autoritzat.
  4. L’oficina d’escolarització pot oferir vacants de determinats mòduls del primer curs d’un cicle formatiu en els procediments de crida única, o ho pot comunicar personalment (telefònicament o mitjançant un missatge a la bústia dels telèfons facilitats a la sol·licitud) a la primera persona no admesa que consti en qualsevol de les llistes d’espera definitives una vegada finalitzats els procediments de crida única. Si la persona interessada accepta el mòdul o mòduls vacants, ha de formalitzar la matrícula al centre educatiu en el termini de dos dies hàbils comptadors des de l’acceptació del mòdul o mòduls vacants. La matrícula s’ha de fer mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. El centre ha d’emetre un resguard de matrícula que ha de lliurar a la persona que s’ha matriculat.
  5. A les persones que formalitzin la matrícula del mòdul o mòduls que queden vacants, a més de l’assegurança escolar, només se’ls pot cobrar la part proporcional al nombre de mòduls matriculats respecte de la quantitat total màxima establerta de pagament que s’ha de fer per col·laborar a les despeses que genera el cicle complet.
  6. La matrícula al mòdul o mòduls que queden vacants només comporta la reserva de plaça per a cursos escolars posteriors sempre que s’hagi superat el 50 % de la càrrega lectiva anual dels mòduls matriculats. Per això, si la persona interessada vol continuar el cicle formatiu i no supera el percentatge establert, ha de concórrer al procediment general d’admissió i matrícula per als propers cursos escolars.

Article 44

Adjudicació de places vacants derivades de l’anul·lació de matrícules

  1. A partir del dia 1 d’octubre, si hi ha places derivades d’anul·lacions de matrícules, els centres educatius les han d’adjudicar a les persones que consten a les respectives llistes d’espera definitives de cada centre i a les persones que ho sol·licitin fora de termini, sempre que s’hagin exhaurit les llistes d’espera definitives.
  2. Els centres que tenguin places vacants en algun dels cicles complets, o vacants a algun dels mòduls d’un cicle, les han d’adjudicar fins que totes les places es cobreixin.
  3. L’oficina d’escolarització pot gestionar l’adjudicació d’aquestes vacants, en el supòsit d’incompliment d’aquest procediment per part dels centres.

Article 45

Matrícula excepcional als cicles de formació professional bàsica

  1. Una vegada finalitzat el procediment d’admissió i de matrícula als cicles formatius de formació professional bàsica i, com a mesura de caràcter excepcional per a la millora de l’eficiència educativa, els alumnes de 18 anys que, d’acord amb el que es determina en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica poden cursar un cicle de formació professional bàsica, ho poden demanar directament a la direcció del centre educatiu on s’imparteix el cicle que volen cursar.
  2. Si el centre té places vacants una vegada acabat tot el procediment d’admissió d’alumnes a aquests cicles, i hi està d’acord, ha de tramitar la petició al Departament d’Inspecció Educativa perquè n’autoritzi la incorporació excepcional. Aquesta autorització també s’ha de comunicar a la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. Per formalitzar la matrícula, els alumnes autoritzats excepcionalment han de presentar tota la documentació necessària per incorporar-se al cicle.

Article 46

Termini màxim per a la matrícula als ensenyaments de formació professional que es cursen segons l’organització temporal ordinària

El procediment d’adjudicació i de matrícula descrit en aquestes instruccions ha d’haver finalitzat, al més tard, el 31 d’octubre de 2018.

Article 47

Comissió de Garanties d’Admissió a Cicles Formatius

  1. La Comissió de Garanties d’Admissió a Cicles Formatius és l’òrgan supervisor del procés d’admissió de l’alumnat als cicles formatius de formació professional que s’imparteixen a les Illes Balears i del compliment de les normes que el regulen, d’acord amb el que estableix el capítol VI de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012.
  2. Així mateix, també exerceix funcions com a òrgan consultiu i proposa solucions als recursos d’alçada que se li presentin per la seva complexitat. En aquests casos, pot elaborar una proposta de resolució no vinculant perquè la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat l’elevi a definitiva o hi dicti resolució en contra.
  3. La composició de la Comissió ve determinada en l’article 33 de l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 7 de juny de 2012.
  4. Aquesta Comissió es constitueix anualment i es reuneix, almenys, dues vegades per curs acadèmic durant el període d’admissió: la primera vegada, quan ha finalitzat la fase del procés d’admissió que es desenvolupa al juny i juliol, i la segona, quan ha finalitzat la fase corresponent a l’admissió del mes de setembre. El cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals, com a president, ha de convocar les reunions d’aquesta Comissió.

Article 48

Cofinançament

  1. Els ensenyaments de formació professional bàsica estan cofinançats pel Fons Social Europeu en el marc del Programa Operatiu d’Ocupació, Formació i Educació 2014-2020. Per aquest motiu, tots els documents necessaris per desenvolupar aquests ensenyaments i per al procés d’admissió i matrícula han d’incloure l’emblema de la Unió Europea, amb una referència, mai abreujada, a la Unió Europea i al Fons Social Europeu; el logotip institucional del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, i el logotip de la Conselleria d’Educació i Universitat. Així mateix, els centres educatius han d’informar de l’ajut del Fons Social Europeu, tant a la pàgina web, si en tenen, com al tauler d’anuncis del centre.
  2. Els ensenyaments de formació professional de grau mitjà estan cofinançats pel Fons Social Europeu i la Conselleria d’Educació i Universitat en el marc del Programa Operatiu FSE Illes Balears 2014-2020. Per aquest motiu, tots els documents necessaris per desenvolupar aquests ensenyaments i per al procés d’admissió i matrícula han d’incloure el logotip i el lema del Fons Social Europeu, juntament amb el logotip institucional de la Conselleria d’Educació i Universitat. Així mateix, els centres educatius han d’informar de l’ajut del Fons Social Europeu, tant a la pàgina web, si en tenen, como al tauler d’anuncis del centre.

ANNEX 2

Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als ensenyaments de formació professional

A.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles formatius de formació professional bàsica

Amb la sol·licitud s’han de presentar original i còpia de la documentació següent:

  1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça que acrediti que reuneix el requisit d’edat per a l’accés a l’ensenyament sol·licitat. En el cas que la persona sol·licitant sigui menor d’edat, també s’han d’emplenar les dades d’ambdós pares o tutors legals, així com adjuntar-hi els seus documents oficials d’identificació.
  2. Document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica. Aquest document, derivat de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica, només té efectes per al procediment d’admissió a formació professional bàsica i no supleix el consell orientador. El model oficial es publica a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat.
  3. Certificat acadèmic en què constin les matèries avaluades dels estudis d’educació secundària obligatòria. Si la persona interessada ha cursat aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears no han d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB.

B.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau mitjà per a l’accés via ESO

  1. Amb la sol·licitud per a l’accés via ESO s’han de presentar original i còpia de la documentació següent:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça que acrediti que reuneix el requisit d’edat per a l’accés a l’ensenyament sol·licitat. En el cas que la persona sol·licitant sigui menor d’edat, s’ha d’acompanyar del document oficial d’identificació del pare, mare o tutor legal.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol·licitud, té les condicions acadèmiques que li permeten accedir al cicle per aquesta via d’accés. La documentació indicada ha d’incloure la nota mitjana que va obtenir en els estudis esmentats. Si no hi consta, el centre receptor n’ha de fer el càlcul. Si la persona interessada ha obtingut els requisits que li permeten accedir a aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears amb posterioritat al curs 2000-2001, no ha d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifica els requisits d’accés.
    4. Les persones que varen demanar una plaça en el mateix cicle en primera opció en processos d’admissió a cicles formatius anteriors i no la varen obtenir no necessiten aportar les sol·licituds d’admissió corresponents a aquests processos anteriors. Aquesta informació ja està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB.
  2. Les persones que demanin una plaça en el cicle formatiu de grau mitjà d’Emergències sanitàries (SAN21) han de presentar amb la sol·licitud, a més, còpia del permís de conducció vigent de la classe B, com a mínim.
  3. Si el darrer dia del termini d’admissió la persona interessada no té les condicions acadèmiques que li permeten accedir al cicle via ESO, però les pot obtenir al setembre, ha de presentar la resta de la documentació pertinent. Quant a la documentació que consta en l’apartat 1 c, s’ha d’atenir a l’establert en l’article 32 d’aquestes instruccions i aportar-la, si n’és el cas, al més tard, el dia 7 de setembre de 2018, al centre que imparteix el cicle en què sol·licita la plaça com a primera opció, per si amb posterioritat encara li poden adjudicar una plaça que quedi vacant.
  4. Les persones que no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers han de presentar la mateixa documentació que s’indica per a les persones que no tenen les condicions acadèmiques que els permeten accedir al cicle per aquesta via però les poden obtenir al setembre. A més, han d’afegir una còpia de la sol·licitud de convalidació o d’homologació dels seus estudis. La resposta favorable a la convalidació o l’homologació dels estudis l’han d’aportar, al més tard, el dia 7 de setembre de 2018 al centre que imparteix el cicle en què sol·liciten la plaça com a primera opció, per si amb posterioritat encara li poden adjudicar una plaça que quedi vacant.

C.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau mitjà per a l’accés via FPB

  1. Amb la sol·licitud per a l’accés via FPB s’han de presentar original i còpia de la documentació següent:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça que acrediti que reuneix el requisit d’edat per a l’accés a l’ensenyament sol·licitat. En el cas que la persona sol·licitant sigui menor d’edat, s’ha d’acompanyar del document oficial d’identificació del pare, mare o tutor legal.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol·licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten accedir al cicle per aquesta via d’accés. Si la persona interessada ha cursat aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears no ha d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifica els requisits d’accés. Aquesta documentació ha d’indicar la nota mitjana que va obtenir en els estudis esmentats. Si no hi consta, el centre receptor n’ha de fer el càlcul.
  2. Les persones que demanin una plaça en el cicle formatiu de grau mitjà d’Emergències sanitàries (SAN21) han de presentar amb la sol·licitud, a més, còpia del permís de conducció vigent de la classe B, com a mínim.

D.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau mitjà per a l’accés per altres vies

  1. Amb la sol·licitud s’han de presentar original i còpia de la documentació següent:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça que acrediti que reuneix el requisit d’edat per a l’accés a l’ensenyament sol·licitat. En el cas que la persona sol·licitant sigui menor d’edat, s’ha d’acompanyar del document oficial d’identificació del pare, mare o tutor legal.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Certificat o document que acredita que es tenen els requisits que permeten accedir als cicles per aquesta via d’accés:
      1. Certificat acadèmic que acredita que s’han superat els mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial. La documentació indicada ha d’incloure la nota mitjana que va obtenir en els mòduls obligatoris. Si no hi consta, el centre receptor n’ha de fer el càlcul. També hi ha de constar el perfil professional del programa de qualificació professional inicial. Si la persona interessada ha obtingut els requisits que li permeten accedir a aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears amb posterioritat al curs 2000-2001, no ha d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifica els requisits d’accés.
      2. Certificat d’haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau mitjà.
      3. Certificat d’haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional.
      4. Certificat d’haver superat la prova d’accés de caràcter general als ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà i a les formacions esportives de nivell I.
      5. Certificat d’haver superat la prova d’accés a qualsevol cicle formatiu de grau superior de formació professional.
      6. Certificat d’haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior.
      7. Certificat d’haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
      8. Documentació que justifica l’exempció de fer la prova d’accés a grau mitjà:
        1. Certificat de tenir superada una prova d’accés singular a un cicle formatiu de grau mitjà de formació professional.
        2. Certificat de tenir superada una prova d’accés de caràcter general als ensenyaments esportius de règim especial de grau superior o a les formacions esportives de nivell III.
        3. Certificat de tenir superada una prova d’accés de caràcter general a cicles formatius de grau superior d’ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny.
        4. Certificat de tenir superada la prova general d’accés als ensenyaments artístics superiors del grau de disseny, grau d’art dramàtic i grau de música.
      9. Documentació que justifica tenir l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional.
      10. Documentació que justifica tenir superada alguna de les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional i l’exempció de fer la resta de les parts de la prova.
    4. Declaració jurada que indiqui que, en el moment de sol·licitar la plaça, no té cap titulació o requisit que permeti l’accés directe als cicles formatius de grau mitjà, d’acord amb el model que es troba a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. Els centres educatius han de facilitar aquest model a la persona interessada que el demani.
    5. Atès que l’experiència laboral és un criteri de desempat a l’hora d’adjudicar les places, si se’n té, s’han de presentar els documents que s’indiquen en els dos punts següents:
      1. Certificat de l’empresa o de les empreses on s’ha adquirit l’experiència laboral (amb la durada del contracte o dels contractes, l’activitat laboral desenvolupada, el període i nombre total d’hores que s’ha dedicat a aquella activitat, el grup de cotització i la categoria o les categories professionals que va tenir). En el cas de treballadors que fan feina per compte propi, certificat d’alta en el cens d’obligats tributaris i una declaració de l’interessat sobre l’activitat laboral que desenvolupa. En el cas de treballadors del mar, en lloc d’un certificat d’empresa, la llibreta d’inscripció marítima expedida pel Ministeri de Foment (en aquest document oficial es fa constar cadascun dels embarcaments que ha fet la persona interessada, el dia d’inici i de finalització, el nom del lloc de feina al vaixell, el nom del vaixell i l’empresa a la qual pertany).
      2. Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de la mutualitat laboral a la qual s’estigués afiliat en què s’esmenti l’empresa, el grup de cotització i el període de contractació o, si n’és el cas, el període de cotització en el règim especial de treballadors autònoms (informe de vida laboral). En el cas de treballadors del mar, en lloc del certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, o mutualitat laboral, el certificat que expedeix l’Institut Social de la Marina.
  2. La persona que demani una plaça en el cicle formatiu de grau mitjà d’Emergències sanitàries (SAN21) ha d’adjuntar a la sol·licitud, a més, el permís de conducció vigent, com a mínim, de la classe B.

E.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau superior per a l’accés via batxiller

  1. Amb la sol·licitud s’han de presentar original i còpia dels documents següents:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol·licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten accedir al cicle per aquesta via d’accés. Aquesta documentació ha d’indicar la nota mitjana que va obtenir en els estudis esmentats. Si no hi consta, el centre receptor n’ha de fer el càlcul. A més, si s’ha cursat un batxillerat, hi ha de constar la modalitat del batxillerat i les matèries que s’han cursat. Si la persona interessada ha obtingut els requisits que li permeten accedir a aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears amb posterioritat al curs 2000-2001, no ha d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifica els requisits d’accés.
    4. Les persones que varen demanar una plaça en el mateix cicle en primera opció en processos d’admissió a cicles formatius anteriors i no la varen obtenir no necessiten aportar les sol·licituds d’admissió corresponents a aquests processos anteriors. Aquesta informació ja està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB.
  2. Les persones que vulguin accedir al cicle formatiu de grau superior de Transport marítim i pesca d’altura (MAP32) han d’adjuntar a la sol·licitud, a més, un certificat mèdic oficial que acrediti que no pateixen cap alteració en la percepció dels colors que els pugui impedir l’exercici professional de l’activitat per a la qual prepara aquest cicle formatiu. Aquest certificat es pot substituir pel reconeixement mèdic d’embarcament marítim, vigent i apte sense restriccions, expedit per l’Institut Social de la Marina.
  3. Si el darrer dia del termini d’admissió la persona interessada no té les condicions acadèmiques que li permeten accedir al cicle per aquesta via, però les pot obtenir al setembre, ha de presentar la documentació pertinent. Quant a la documentació que consta en l’apartat 1 c, s’ha d’atenir a l’establert en l’article 32 d’aquestes instruccions i cal aportar-la, si n’és el cas, al més tard, el dia 7 de setembre de 2018 al centre que imparteix el cicle en què sol·licita la plaça com a primera opció, per si amb posterioritat encara li poden adjudicar una plaça que quedi vacant.
  4. Les persones que no tenen la convalidació o l’homologació dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers han de presentar la mateixa documentació que s’indica per a les persones que no tenen les condicions acadèmiques que els permeten accedir al cicle per aquesta via però les poden obtenir al setembre. A més, han d’afegir una còpia de la sol·licitud de convalidació o d’homologació dels seus estudis. La resposta favorable a la convalidació o l’homologació dels estudis l’han d’aportar, al més tard, el dia 7 de setembre de 2018 al centre que imparteix el cicle en què sol·licita la plaça en primer lloc, per si amb posterioritat encara li poden adjudicar una plaça que quedi vacant.

F.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau superior per a la via d’accés amb títol de tècnic

  1. Amb la sol·licitud s’han de presentar original i còpia dels documents següents:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol·licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten accedir al cicle per aquesta via d’accés: el títol de tècnic corresponent a un cicle formatiu de grau mitjà o certificat acadèmic oficial que acredita que la persona interessada ha superat un cicle formatiu de grau mitjà. Aquesta documentació ha d’indicar la nota mitjana que va obtenir en els estudis esmentats. Si no hi consta, el centre receptor n’ha de fer el càlcul. Si la persona interessada ha obtingut els requisits que li permeten accedir a aquests ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics a les Illes Balears amb posterioritat al curs 2000-2001, no ha d’aportar aquesta documentació, ja que està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si aquests requisits no s’han obtingut en aquesta Comunitat Autònoma o s’han cursat en un centre privat, s’ha d’aportar original i còpia de la documentació que justifica els requisits d’accés.
  2. Les persones que vulguin accedir al cicle formatiu de grau superior de Transport marítim i pesca d’altura (MAP32) han d’adjuntar a la sol·licitud, a més, un certificat mèdic oficial que acrediti que no pateixen cap alteració en la percepció dels colors que els pugui impedir l’exercici professional de l’activitat per a la qual prepara aquest cicle formatiu. Aquest certificat es pot substituir pel reconeixement mèdic d’embarcament marítim, vigent i apte sense restriccions, expedit per l’Institut Social de la Marina.

G.  Documentació que s’ha d’aportar per a l’admissió als cicles de grau superior per a l’accés per altres vies

  1. Amb la sol·licitud s’han de presentar original i còpia de la documentació següent:
    1. Document oficial d’identificació de la persona que sol·licita la plaça.
    2. Documentació que acredita que en el moment de presentar la sol·licitud d’admissió la persona interessada té la nacionalitat espanyola, el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o una autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, d’acord amb el que determina la normativa espanyola d’estrangeria i immigració.
    3. Certificat o document que acredita que es tenen els requisits que permeten accedir als cicles per aquesta via d’accés:
      1. Certificat d’haver superat la prova d’accés a cicles formatius de grau superior de formació professional. S’accedeix al cicle o cicles de grau superior que consten en el certificat.
      2. Documentació que justifica l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles de grau superior de formació professional. S’accedeix al cicle o cicles de grau superior de formació professional que permet, segons la normativa vigent, l’exempció de fer la part específica presentada.
      3. Documentació que justifica tenir superada alguna de les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior de formació professional i l’exempció de fer l’altra part de la prova. Si la part superada és la part específica, s’accedeix als cicles formatius de grau superior de les famílies professionals incloses en l’opció corresponent, segons la normativa vigent. Si la part superada és la part comuna, s’accedeix al cicle o cicles de grau superior de formació professional que permet, segons la normativa vigent, l’exempció de fer la part específica presentada.
      4. Certificat d’haver superat el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior.
      5. Certificat de tenir superada la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (PAU) en què consti l’opció superada i la qualificació final obtinguda. En el cas de sol·licitar l’accés a cicles de grau superior de la mateixa família professional que l’opció de la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys superada, de conformitat amb el que es determina en l’annex 3 d’aquesta Resolució, es té en compte la qualificació final que consta en el certificat. En el cas que la persona interessada sol·liciti l’admissió a un cicle formatiu d’una família professional diferent a la de l’opció de la PAU superada, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 a l’efecte d’establir el barem.
    4. Declaració jurada que indiqui que, en el moment de sol·licitar la plaça, no té cap titulació o requisit que permeti l’accés directe als cicles formatius de grau superior, de conformitat amb el model que es troba a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. Els centres educatius han de facilitar aquest model a la persona interessada que el demani.
    5. Atès que l’experiència laboral és un criteri de desempat a l’hora d’adjudicar les places, si se’n té, s’han de presentar els documents que s’indiquen en els dos punts següents:
      1. Certificat de l’empresa o de les empreses on s’ha adquirit l’experiència laboral (amb la durada del contracte o dels contractes, l’activitat laboral desenvolupada, el període i nombre total d’hores que s’ha dedicat a aquella activitat, el grup de cotització i la categoria o les categories professionals que va tenir). En el cas de treballadors que fan feina per compte propi, certificat d’alta en el cens d’obligats tributaris i una declaració de l’interessat sobre l’activitat laboral que desenvolupa. En el cas de treballadors del mar, en lloc d’un certificat d’empresa, la llibreta d’inscripció marítima expedida pel Ministeri de Foment (en aquest document oficial es fa constar cadascun dels embarcaments que ha fet la persona interessada, el dia d’inici i de finalització, el nom del lloc de feina al vaixell, el nom del vaixell i l’empresa a la qual pertany).
      2. Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de la mutualitat laboral a la qual estigués afiliat en què s’esmenti l’empresa, el grup de cotització i el període de contractació o, si n’és el cas, el període de cotització en el règim especial de treballadors autònoms (informe de vida laboral). En el cas de treballadors del mar, en lloc del certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, o mutualitat laboral, el certificat que expedeix l’Institut Social de la Marina.
  2. Les persones que vulguin accedir al cicle formatiu de grau superior de Transport marítim i pesca d’altura (MAP32) han d’adjuntar a la sol·licitud, a més, un certificat mèdic oficial que acrediti que no pateixen cap alteració en la percepció dels colors que els pugui impedir l’exercici professional de l’activitat per a la qual prepara aquest cicle formatiu. Aquest certificat es pot substituir pel reconeixement mèdic d’embarcament marítim, vigent i apte sense restriccions, expedit per l’Institut Social de la Marina.

H.  Documentació que han d’aportar les persones amb discapacitat

Les persones amb una discapacitat que vulguin accedir a una de les places reservades als cicles formatius, d’acord amb la normativa vigent, han de presentar, a més de la documentació necessària per accedir a l’ensenyament de formació professional concret i per a la via d’accés a grau mitjà o a grau superior, si n’és el cas, el dictamen d’escolarització emès pels equips d’orientació educativa i psicopedagògica o pel departament d’orientació del centre del qual provenen, i/o el certificat oficial que acredita el tipus i grau de discapacitat que tenen, expedit per un organisme oficial competent en matèria de serveis socials.

I.  Documentació que han d’aportar els esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment

Els esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment que vulguin accedir a les places que tenen reservades en els cicles formatius de formació professional d’acord amb la normativa vigent, han d’aportar, a més de la documentació necessària per a la via d’accés corresponent, la documentació que acrediti aquesta condició.

ANNEX 3

Criteris d’adjudicació

A.  Criteris per adjudicar les places dels cicles de formació professional bàsica

1.  Criteris per adjudicar les places reservades per a persones amb discapacitat

Totes les sol·licituds de les persones amb discapacitat s’han d’ordenar d’acord amb els grups que figuren a continuació:

  • Primer grup: alumnes de 17 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Segon grup: alumnes de 16 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Tercer grup: alumnes de 15 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió cicles de formació professional bàsica.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer, d’acord amb els criteris següents:

a. Primer criteri: haver cursat el primer cicle d’educació secundària obligatòria, amb preferència davant els alumnes que hagin cursat el segon curs d’educació secundària obligatòria.

b. Segon criteri: el cicle formatiu que consta en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica.

Aquest document, que ha de derivar de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica, només té efectes per al procediment d’admissió i no pot suplir el consell orientador. En el cas que hi hagi més d’un cicle formatiu proposat, s’ha de seguir l’ordre establert en el document esmentat. Si es dona una situació d’empat, s’ha d’aplicar el tercer criteri de desempat.

c. Tercer criteri: la qualificació mitjana de les matèries avaluades en els estudis d’educació secundària obligatòria.

En aquest cas, s’han de sumar cadascuna de les matèries avaluades o, si n’és el cas, àmbits o mòduls que constin en el certificat acadèmic de l’educació secundària obligatòria (exceptuant-ne la matèria de religió i les que figurin convalidades, que no s’han de tenir en compte). Aquesta nota mitjana només s’ha de tenir en compte als efectes d’admissió. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

2. Criteris per adjudicar les places reservades per als alumnes procedents del mateix centre, en el cas que el nombre de sol·licituds d’admissió sigui superior a la reserva del 50 %

Si el nombre de sol·licituds d’alumnes és superior al nombre de places reservades, totes les sol·licituds s’han d’ordenar d’acord amb els grups que figuren a continuació:

  • Primer grup: alumnes de 17 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Segon grup: alumnes de 16 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Tercer grup: alumnes de 15 anys, o que els compleixen abans dels 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer, d’acord amb els criteris següents:

a. Primer criteri: haver cursat el primer cicle d’educació secundària obligatòria, amb preferència davant els alumnes que han cursat el segon curs d’educació secundària obligatòria.

b. Segon criteri: el cicle formatiu que consta en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica.

Aquest document, que ha de derivar de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica, només té efectes per al procediment d’admissió i no pot suplir el consell orientador. En el cas que hi hagi més d’un cicle formatiu proposat, s’ha de seguir l’ordre establert en el document esmentat. Si es dona una situació d’empat, s’ha d’aplicar el tercer criteri de desempat.

c. Tercer criteri: la qualificació mitjana de les matèries avaluades en els estudis d’educació secundària obligatòria.

En aquest cas, s’han de sumar cadascuna de les matèries avaluades, o en el seu cas àmbits o mòduls, que consten en el certificat acadèmic de l’educació secundària obligatòria (exceptuant-ne la matèria de religió i les que figurin convalidades, que no s’han de tenir en compte). Aquesta nota mitjana només s’ha de tenir en compte als efectes d’admissió. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

3. Criteris per adjudicar la resta de places

Si el nombre de sol·licituds d’alumnes és superior al nombre de places reservades, s’han d’ordenar totes les sol·licituds d’acord amb els grups que figuren a continuació:

  • Primer grup: alumnes de 17 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Segon grup: alumnes de 16 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.
  • Tercer grup: alumnes de 15 anys, o que els compleixen abans del 31 de desembre de l’any de sol·licitud d’admissió als cicles de formació professional bàsica.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer, d’acord amb els criteris següents:

a. Primer criteri: haver cursat el primer cicle d’educació secundària obligatòria, amb preferència davant els alumnes que han cursat el segon curs d’educació secundària obligatòria.

b. Segon criteri: el cicle formatiu que consta en el document de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica.

Aquest document, que ha de derivar de la proposta d’incorporació d’alumnes als cicles de formació professional bàsica, només té efectes per al procediment d’admissió i no pot suplir el consell orientador. En el cas que hi hagi més d’un cicle formatiu proposat, s’ha de seguir l’ordre establert en el document esmentat. Si es dona una situació d’empat, s’ha d’aplicar el tercer criteri de desempat.

c. Tercer criteri: la qualificació mitjana de les matèries avaluades en els estudis d’educació secundària obligatòria.

En aquest cas, s’han de sumar cadascuna de les matèries avaluades, o en el seu cas àmbits o mòduls, que consten en el certificat acadèmic de l’educació secundària obligatòria (exceptuant-ne la matèria de religió i les que figurin convalidades, que no s’han de tenir en compte). Aquesta nota mitjana només s’ha de tenir en compte als efectes d’admissió. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions de desempat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

B.  Criteris per adjudicar les places reservades als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior per a les persones amb discapacitat i per als esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment

Els criteris per adjudicar les places dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior reservada per a persones amb discapacitat i per als esportistes d’alt nivell o d’alt rendiment són els següents:

a. Primer criteri: la qualificació mitjana de l’ensenyament, titulació o certificat que acredita que es tenen els requisits que permeten accedir al cicle formatiu per a la via d’accés corresponent.

En aquest cas, les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor puntuació, independentment de la via d’accés. En el cas que es doni una situació d’empat, s’ha de tenir en compte el segon criteri.

b. Segon criteri: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

Les sol·licituds de les persones incloses en aquest apartat B que no obtenguin plaça en aplicar els criteris esmentats s’han de valorar segons el barem amb la resta de sol·licitants, per cadascuna de les vies d’accés respectives.

C.  Criteris per adjudicar les places reservades dels cicles formatius de grau mitjà corresponents a l’accés via ESO

1. Criteris per adjudicar les places corresponents a l’accés via ESO

a. Primer criteri: la qualificació mitjana de l’expedient acadèmic dels estudis d’educació secundària obligatòria, per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el segon criteri.

b. Segon criteri: haver sol·licitat plaça en primera opció en processos d’admissió anteriors, sense haver-la obtinguda, per al cicle al qual es vol accedir ara, igualment, en primera opció. En aquest cas, s’ha d’ordenar de major a menor el nombre de vegades en què s’ha intentat l’admissió. Aquesta informació ja està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si persisteix la situació d’empat, s’ha d’aplicar el criteri següent.

c. Tercer criteri de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

Una vegada aplicats els criteris anteriors, si encara resten places vacants, aquestes s’han d’adjudicar a la resta de persones que compleixen els requisits d’accés per aquesta via i s’han d’ordenar totes les sol·licituds d’acord amb els grups que figuren a continuació (en el cas que una persona pugui acreditar que té estudis de més d’un dels grups següents ha d’aportar la documentació que vol que es tengui en compte a l’hora de ser puntuat perquè el centre educatiu ho introdueixi a l’aplicació informàtica GestIB). Els grups són els següents:

  • Primer grup: sol·licituds de les persones que acreditin estar en possessió del títol de batxiller o equivalent.
  • Segon grup: sol·licituds de les persones que acreditin estar en possessió del títol de tècnic (cicles formatius de grau mitjà), del títol de tècnic superior o un altre d’equivalent a efectes acadèmics.
  • Tercer grup: sol·licituds de les persones que acreditin tenir una titulació universitària o una altra d’equivalent.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer d’acord amb la qualificació mitjana de l’expedient acadèmic de l’alumne, per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

Les persones que han cursat els estudis que donen accés als cicles formatius de grau mitjà mitjançant sistemes educatius estrangers i que encara no tenen la convalidació ni l’homologació dels seus estudis amb els corresponents estudis espanyols poden optar a les places que restin vacants una vegada adjudicades a les persones que tenen les condicions d’accés al cicle.

2. Notes sobre el càlcul de la qualificació mitjana de l’expedient acadèmic:

  • La qualificació mitjana del títol d’ESO que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de grau mitjà és la que emet l’aplicació informàtica per a la gestió educativa de les Illes Balears amb la nomenclatura “mitjana sense religió”.
  • La qualificació mitjana de l’expedient acadèmic de les persones que tenguin la resta d’ensenyaments que donen accés als cicles de grau mitjà que s’ha de tenir en compte és la que figura en el títol, en el llibre de qualificacions o en un certificat acadèmic personal.
  • Si la persona interessada aporta el títol d’ESO, però no disposa de la “mitjana sense religió” esmentada, el centre receptor de la sol·licitud ha de calcular la qualificació mitjana de conformitat amb el que disposi la normativa vigent referent al càlcul de la nota mitjana exceptuant-ne la matèria de religió.
  • Quan les qualificacions dels estudis d’educació secundària obligatòria estiguin indicades sense expressió numèrica, el centre educatiu ha de transformar la qualificació qualificativa en quantitativa de conformitat amb el barem que s’indica a continuació. S’han de sumar les qualificacions obtingudes en cadascuna de les matèries, àrees, àmbits o, si n’és el cas, mòduls que consten al certificat acadèmic personal (exceptuant-ne la matèria de religió i les matèries que figurin com a convalidades, les quals no s’han de tenir en compte) i el resultat s’ha de dividir entre el nombre de qualificacions tingudes en compte. La nota mitjana que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de grau mitjà és la mitjana aritmètica obtinguda, expressada amb el nombre sencer i dos decimals. Aquesta nota mitjana només és vàlida als efectes d’admissió. El barem abans indicat és el següent:
    • Insuficient: 3
    • Suficient: 5
    • Bé: 6
    • Notable: 7
    • Excel·lent: 9
  • Quan les qualificacions de la resta d’estudis que hi donen accés directe estiguin indicades sense expressió numèrica, el càlcul de la qualificació mitjana s’ha de fer amb la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en cadascuna de les matèries, assignatures o mòduls que consten al certificat acadèmic personal, després d’haver transformat la qualificació qualificativa en quantitativa de conformitat amb el barem que s’indica a continuació. Les matèries, assignatures o mòduls convalidats o exempts i la valoració del mòdul Formació en centres de treball no es tenen en compte per al càlcul. La nota mitjana que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de grau mitjà és la mitjana aritmètica obtinguda, expressada amb el nombre sencer i dos decimals. El barem abans indicat és el següent:
    • Suficient: 5
    • Bé: 6,5
    • Notable: 7,5
    • Excel·lent: 9
    • Matrícula d’honor:10
  • Per al càlcul de la qualificació mitjana que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de les persones procedents de sistemes educatius estrangers que s’incorporen al sistema educatiu espanyol a partir d’un curs diferent del primer curs de l’ESO només s’han de tenir en compte les qualificacions obtingudes en les matèries d’aquests ensenyaments cursades (exceptuant-ne la religió, si l’ha cursada).
  • El càlcul de la qualificació mitjana dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers que han estat homologats o convalidats amb estudis espanyols que donen accés als cicles formatius de grau mitjà, el fa l’Àrea d’Alta Inspecció d’Educació a les Illes Balears.
  • El càlcul de la qualificació mitjana de l’ESO cursada quan aquest ensenyament s’organitzava curricularment mitjançant cicles o quan la persona interessada s’incorporava des de l’EGB a l’ESO o a l’ESPA i altres situacions no recollides en aquest annex, s’ha de fer de conformitat amb les instruccions que es dictin a l’efecte.

D.  Criteris per adjudicar les places dels cicles formatius de grau mitjà reservades per a l’accés via formació professional bàsica

Els criteris per adjudicar les places reservades per a l’accés via formació professional bàsica són els següents:

  1. Primer criteri: el cicle formatiu sol·licitat és un dels inclosos en les famílies professionals que donen preferència d’accés a grau mitjà establertes en el punt 7 de l’annex del títol corresponent. Si persisteix la situació d’empat, s’ha d’aplicar el criteri següent.
  2. Segon criteri: la qualificació mitjana del títol de formació professional bàsica, per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.
  3. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

E.  Criteris per adjudicar les places dels cicles formatius de grau mitjà reservades per a l’accés per altres vies

1. Els criteris per adjudicar les places reservades per a l’accés per altres vies són les següents:

a. Criteri de prioritat: el perfil professional dels mòduls obligatoris del programa de qualificació professional inicial coincident amb el de la família professional del cicle formatiu de grau mitjà i la qualificació mitjana obtinguda, la qualificació obtinguda en el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau mitjà, la qualificació en una prova d’accés a un cicle formatiu de formació professional corresponent o la qualificació en la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys, per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri segon.

b. Segon criteri: l’experiència laboral relacionada amb el cicle formatiu que es vol cursar, per ordre de major a menor antiguitat.

L’antiguitat es compta pel nombre de dies d’alta a la Seguretat Social, a jornada completa. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri tercer.

c. Tercer criteri: l’experiència laboral en qualsevol sector productiu, per ordre de major a menor antiguitat.

L’antiguitat es compta pel nombre de dies d’alta a la Seguretat Social, a jornada completa. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

2. Notes sobre la qualificació obtinguda en la prova d’accés:

  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional en el qual no hi consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té un certificat que li permet tenir l’exempció de fer la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional de conformitat amb la normativa vigent que regula les proves d’accés als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada acumula l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional de conformitat amb la normativa vigent que regula les proves d’accés als cicles formatius de formació professional del sistema educatiu, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés de caràcter general als ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà i a les formacions esportives de nivell I en el qual no hi consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys en el qual no hi consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té superada alguna de les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional i també té l’exempció de fer la resta de les parts de la prova, la qualificació de la prova d’accés és, a tots els efectes, la mitjana aritmètica de les qualificacions de les parts avaluades i superades.

F.  Criteris per adjudicar les places dels cicles formatius de grau superior corresponents a l’accés via batxiller

1. Els criteris per adjudicar les places del torn d’accés amb batxillerat són els següents:

Si el nombre de sol·licituds de persones que compleixen els requisits d’accés per aquesta via és superior al nombre de places disponibles, s’han d’ordenar totes les sol·licituds d’acord amb els grups que figuren a continuació (en el cas que un persona pugui acreditar que té estudis de més d’un dels grups següents ha d’aportar la documentació que vol que es tengui en compte a l’hora de ser puntuat perquè el centre educatiu ho introdueixi a l’aplicació informàtica GestIB). Els grups són:

  • Primer grup: sol·licituds de les persones que acreditin estar en possessió del títol de batxiller, d’un certificat acreditatiu d’haver superat totes les matèries del batxillerat, el títol de batxillerat unificat polivalent (BUP), o haver cursat el segon curs de qualsevol modalitat del batxillerat experimental, el curs d’orientació universitària (COU) o el curs preuniversitari (PREU).
  • Segon grup: sol·licituds de les persones que acreditin estar en possessió del títol de tècnic especialista, tècnic superior o un altre d’equivalent a efectes acadèmics.
  • Tercer grup: sol·licituds de les persones que acreditin tenir una titulació universitària o una altra d’equivalent.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer, d’acord amb les normes següents:

a. Criteris de prioritat que s’han d’aplicar, successivament, per ordenar les persones incloses al primer grup:

i. Primer criteri de prioritat: s’han d’admetre, amb la mateixa prioritat, les persones que han cursat alguna de les modalitats de batxillerat que donen accés a cada cicle formatiu, les que han cursat l’opció corresponent del batxillerat unificat polivalent o curs d’orientació universitària i les que han cursat la modalitat de batxillerat experimental que correspongui. Si es dóna una situació d’empat, s’ha d’aplicar el segon criteri de prioritat.

Les modalitats de batxillerat es determinen a cadascun dels reials decrets que estableixen un títol de formació professional del sistema educatiu, en desplegament de la Llei orgànica 2/2006 d’educació (LOE). Les modalitats de batxillerat que donen preferència per accedir als títols dels cicles formatius que es varen dictar en desplegament de la Llei orgànica 1/1990 d’ordenació general del sistema educatiu (LOGSE) figuren en la columna corresponent de l’annex 1 del Reial decret 777/1998, de 30 d’abril (BOE núm. 110, del 8 de maig).

ii. Segon criteri de prioritat: s’ha d’atenir a la qualificació mitjana de l’expedient acadèmic de l’alumne en algun dels estudis següents: batxillerat, batxillerat experimental o la qualificació mitjana de BUP i de COU. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor qualificació. Si es dóna una situació d’empat, per desfer-la cal aplicar el tercer criteri de prioritat.

iii. Tercer criteri de prioritat: haver cursat les matèries de batxillerat que faciliten la connexió amb el cicle formatiu de grau superior que sol·licita en primer lloc.

Les matèries esmentades es determinen en cadascun dels reials decrets que estableixen un títol de formació professional del sistema educatiu i que es dictin en desplegament de la Llei orgànica 2/2006 d’educació (LOE). Les matèries de batxillerat que donen preferència per accedir als títols dels cicles formatius que es varen dictar en desplegament de la Llei orgànica 1/1990 d’ordenació general del sistema educatiu (LOGSE) figuren en la columna corresponent de l’annex 1 del Reial decret 777/1998, de 30 d’abril (BOE núm. 110, del 8 de maig).

iv. Quart criteri de prioritat: dins el primer grup, les darreres persones que s’admeten són les que han cursat PREU. Si n’hi ha més d’una, s’han d’ordenar de conformitat amb la qualificació mitjana del seu expedient acadèmic. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor qualificació. Si es dóna una situació d’empat, cal aplicar el criteri final de desempat que figura més endavant.

b. Criteri que s’ha d’aplicar per ordenar les persones incloses al segon i al tercer grup:

Per al segon i el tercer grups cal aplicar com a criteri per determinar l’ordre d’admissió la qualificació de l’expedient acadèmic de formació professional o dels estudis universitaris, respectivament. Les places s’han d’adjudicar per ordre de major a menor qualificació. En cas d’empat, cal utilitzar el criteri final de desempat.

c. Segon criteri: haver sol·licitat plaça en primera opció en processos d’admissió anteriors, sense haver-la obtinguda, per al cicle al qual es vol accedir ara, igualment, en primera opció. En aquest cas, s’ha d’ordenar de major a menor el nombre de vegades en què s’ha intentat l’admissió. Aquesta informació ja està a disposició de l’Administració educativa mitjançant l’aplicació informàtica GestIB. Si persisteix la situació d’empat, s’ha d’aplicar el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge.

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

2. Notes sobre el càlcul de la qualificació mitjana de l’expedient acadèmic:

  • La qualificació mitjana de l’expedient acadèmic de les persones que tenguin el títol de batxiller o de tècnic superior o de la resta d’ensenyaments que donen accés als cicles de grau superior que s’ha de tenir en compte és la que figura en el títol, en el llibre de qualificacions o un certificat acadèmic personal.
  • Si la qualificació mitjana no hi consta, s’han de sumar les qualificacions obtingudes en cadascuna de les matèries, assignatures o mòduls que consten al certificat acadèmic personal i s’ha de calcular la mitjana aritmètica. Les matèries, assignatures o mòduls convalidats o exempts i la valoració del mòdul de Formació en centres de treball no es tenen en compte per al càlcul. La nota mitjana que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de grau superior és la mitjana aritmètica obtinguda, expressada amb el nombre enter i dos decimals.
  • Quan les qualificacions dels estudis que hi donen accés directe estiguin indicades sense expressió numèrica, el càlcul de la nota mitjana s’ha de fer amb la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en cadascuna de les matèries, assignatures o mòduls que consten al certificat acadèmic personal, després d’haver transformat la qualificació qualificativa en quantitativa, de conformitat amb el barem que s’indica a continuació. Les matèries, assignatures o mòduls convalidats o exempts i la valoració del mòdul de Formació en centres de treball no es tenen en compte per al càlcul. La nota mitjana que s’ha de tenir en compte per a l’admissió als cicles formatius de grau superior és la mitjana aritmètica obtinguda, expressada amb el nombre enter i dos decimals. El barem abans indicat és el següent:
    • Suficient: 5
    • Bé: 6,5
    • Notable: 7,5
    • Excel·lent: 9
    • Matrícula d’honor: 10
  • El càlcul de la qualificació mitjana dels estudis cursats mitjançant sistemes educatius estrangers, i que han estat homologats o convalidats als estudis espanyols que donen accés als cicles formatius de grau mitjà, el fa l’Àrea d’Alta Inspecció d’Educació a les Illes Balears. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professional determina, a petició de la persona interessada, si n’és el cas, la modalitat de batxillerat que es considera que ha cursat aquesta persona, a l’únic efecte de sol·licitar l’admissió als cicles formatius de grau superior.

G.  Criteris per adjudicar les places dels cicles formatius de grau superior corresponents a la via d’accés amb títol de tècnic

Els criteris per adjudicar les places reservades per a la via d’accés amb títol de tècnic:

Totes les sol·licituds de les persones que acreditin estar en possessió del títol de tècnic, que s’obté després d’haver superat un cicle formatiu de formació professional de grau mitjà, s’han d’ordenar d’acord amb els grups que figuren a continuació:

  • Primer grup: que el cicle formatiu sol·licitat sigui de la mateixa família professional que el cicle formatiu de grau mitjà que ha cursat.
  • Segon grup: que el cicle formatiu sol·licitat figuri dins una de les famílies professionals de les opcions de la taula següent:

Opció 1. Famílies professionals

  • Administració i gestió
  • Comerç i màrqueting
  • Hoteleria i turisme
  • Serveis socioculturals i a la comunitat

Opció 2. Famílies professionals

  • Activitats físiques i esportives
  • Agrària
  • Imatge personal
  • Indústries alimentàries
  • Maritimopesquera (només el cicle formatiu d’Aqüicultura)
  • Química
  • Sanitat
  • Seguretat i medi ambient

Opció 3. Famílies professionals derivades de la LOE

  • Arts gràfiques
  • Arts i artesanies
  • Edificació i obra civil
  • Electricitat i electrònica
  • Energia i aigua
  • Fabricació mecànica
  • Fusta, mobles i suro
  • Imatge i so
  • Indústries extractives
  • Informàtica i comunicacions
  • Instal·lació i manteniment
  • Maritimopesquera (excepte el cicleformatiu d’Aqüicultura)
  • Tèxtil, confecció i pell
  • Transport i manteniment de vehicles
  • Vidre i ceràmica
  • Tercer grup: que el cicle formatiu sol·licitat no sigui ni de la mateixa família professional ni figuri dins una de les famílies professionals de les opcions establertes en la taula del segon grup.

S’han d’admetre, successivament, els alumnes dels grups primer, segon i tercer, d’acord amb els criteris següents:

  1. Primer criteri: la qualificació mitjana del títol de grau mitjà, per ordre de major a menor puntuació. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri segon.
  2. Segon criteri: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

H.  Criteris per adjudicar les places reservades dels cicles formatius de grau superior corresponents a l’accés per altres vies

1. Els criteris per adjudicar les places reservades per a l’accés per altres vies són els següents:

a. Criteri de prioritat: la qualificació obtinguda en la prova d’accés a un cicle formatiu de grau superior de formació professional, en el curs de formació específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior o en la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys, per ordre de major a menor puntuació.

Els sol·licitants que acrediten tenir superada la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys han de presentar el certificat en què consti l’opció de la prova superada i la qualificació final obtinguda. En el cas de sol·licitar l’accés a cicles de grau superior de la mateixa família professional que l’opció de la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys superada, de conformitat amb la taula que figura en aquest annex, es té en compte la qualificació final que figura en el certificat. Si la persona interessada sol·licita l’admissió a un cicle formatiu d’una família professional diferent a la de l’opció superada de PAU, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.

Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri segon.

b. Segon criteri: l’experiència laboral relacionada amb el cicle formatiu que es vol cursar, per ordre de major a menor antiguitat. L’antiguitat es compta pel nombre de dies d’alta a la Seguretat Social, a jornada completa. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri tercer.

c. Tercer criteri: l’experiència laboral en qualsevol sector productiu, per ordre de major a menor antiguitat. L’antiguitat es compta pel nombre de dies en alta en la Seguretat Social, a jornada completa. Per resoldre situacions d’empat, s’ha de tenir en compte el criteri final de desempat.

d. Criteri final de desempat: sorteig per determinar l’ordre de prelació dels sol·licitants a partir del seu llinatge. La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha de fer un sorteig per determinar la combinació de lletres per les quals ha de començar el primer llinatge dels sol·licitants, abans de la publicació de les llistes provisionals de persones admeses. S’han d’admetre les persones que tenguin les inicials del primer llinatge coincidents amb la combinació de lletres que ha resultat al sorteig. Si no hi ha cap llinatge dels sol·licitants que comenci per aquesta combinació, s’ha de fer servir la combinació de lletres que segueix segons l’ordre alfabètic.

2. Notes sobre la qualificació obtinguda en la prova d’accés:

  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés a cicles formatius de grau superior de formació professional i no hi consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada acumula l’exempció de fer totes les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior de formació professional d’acord amb la normativa vigent, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés singular al cicle formatiu de grau superior de formació professional en què sol·licita plaça i no hi consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té un certificat que acredita que ha superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys en el qual no consta cap qualificació final numèrica, s’ha d’entendre que aquesta persona té una qualificació de 5 als efectes de puntuació.
  • Si la persona interessada té superada alguna de les parts de la prova d’accés a cicles formatius de grau superior de formació professional i també té l’exempció de fer l’altra part de la prova, la qualificació de la prova d’accés és, a tots els efectes, la mitjana aritmètica de les qualificacions de la part avaluada i superada.

3. Taula de les opcions de les famílies professionals per a l’accés a cicles de grau superior de formació professional segons l’opció superada de la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (PAU):

Opció superada de la PAU

Opció de famílies professionals a les quals hi pot accedir

Arts i humanitats

Opció d’humanitats i ciències socials

Ciències socials i jurídiques

Opció d’humanitats i ciències socials

Ciències de la salut

Opció de ciències de la salut i mediambientals

Ciències

Opció de ciències i tecnologia

Enginyeria i arquitectura

Opció de ciències i tecnologia

     

ANNEX 4

Calendari del procés d’admissió als cicles formatius d’FP (curs 2018-2019)

Presentació de les sol·licituds d’admissió (tràmit telemàtic o presencial). En ambdós casos s’ha de presentar l’imprès de sol·licitud al centre demanat en primera opció.

De l’1 al 29 de juny

La DGFPFP fa el sorteig de lletres per al desempat.

2 de juliol

Publicació de la llista provisional de persones admeses i en espera (primeres opcions).

9 de juliol

Reclamacions, rectificacions i revisions.

9, 10 i 11 de juliol

Publicació de les rectificacions i de la resolució de les reclamacions.

12 de juliol

Publicació de la llista definitiva de persones admeses i en espera (totes les opcions).

Publicació de la llista de pendents de setembre, d’homologació i de convalidació.

18 de juliol

Matrícula als cicles formatius.

18, 19 i 20 de juliol

Procediment per a l’adjudicació i la matrícula, per part dels centres, de les places que queden vacants després de la matrícula (persones en llista d’espera de primeres opcions).

23 i 24 de juliol

Publicació de vacants de tots i cadascun dels cicles formatius (pàgina web).

27 de juliol

Sol·licitud d’admissió fora de termini per via electrònica (tràmit telemàtic).

De l’1 al 15 de setembre

Crida única per a l’adjudicació de vacants d’FPB i de CFGM i matrícula.

3, 4 i 5 de setembre

Crida única per a l’adjudicació de vacants de CFGS i matrícula.

6 i 7 de setembre

Matrícula de les adjudicacions de les crides úniques.

Del 3 al 10 de setembre

Termini màxim per aportar la documentació les persones pendents de requisits al setembre i de les persones pendents d’homologació i de convalidació.

7 de setembre

Publicació de les llistes provisionals de persones pendents de setembre, d’homologació i de convalidació.

12 de setembre

Reclamacions, rectificacions i revisions.

12, 13 i 14 de setembre

Publicació de les rectificacions i de la resolució de les reclamacions.

17 de setembre

Publicació de la llista definitiva amb assignació de cita de persones pendents de setembre, d’homologació i de convalidació.

19 de setembre

Crida única per a l’adjudicació de vacants a les persones pendents de setembre, d’homologació i de convalidació i matrícula.

20 i 21 de setembre

Matrícula de les persones que demanaren plaça al juny i que han obtingut els requisits acadèmics al setembre, i de les persones pendents d’homologació i de convalidació.

Del 20 al 24 de setembre

Publicació de la llista de persones que han sol·licitat l’admissió fora del termini ordinari, amb assignació de cita.

19 de setembre

Inici de la crida única de sol·licitants fora de termini, adjudicacions i matrícula als centres.

25 de setembre

Si hi ha baixes a partir d’aquesta data, el centre les ofereix a les persones que consten en qualsevol de les llistes d’espera definitives del centre i als sol·licitants fora de termini.

De l’1 al 31 d’octubre

Termini màxim per a la matrícula als ensenyaments de formació professional que es cursen segons l’organització temporal ordinària.

31 d’octubre