Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

AGÈNCIA BALEAR DE L'AIGUA I LA QUALITAT AMBIENTAL

Núm. 2573
Resolució d’autorització de la cessió de l’ús gratuïta pel termini de deu anys de la finca 2148-n, ubicada a Sant Francesc (t.m. de Formentera), propietat de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, a favor del Consell Insular de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets.-

1.- En data 18 de juliol de 2005 l’Institut Balear de l’Aigua i del Litoral, actualment Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (Abaqua), va adquirir la finca rústica anomenada C’an Pep Lluqui des Cap de Barbaria ubicada en Sant Francesc, al terme municipal de Formentera, identificada amb el núm. de finca registral 2148-n-, per un import de dos milions vuit- cents noranta set mil set cents vuitanta nou euros amb cinquanta-quatre cèntims (2.897.789,54 €)

La despesa generada per aquesta compravenda es va finançar amb càrrec al préstec 0182-5747-974-04425875 signat amb el BBVA el dia 29 de desembre de 2004.

2.- Tal i com figura a la proposta d’adquisició de la finca, la finalitat de la compravenda era la necessitat de preservar el medi natural, concretament, la qualitat i singularitat del paisatge de C’an Pep Lluqui des Cap de Barbaria. No obstant això, i per falta de mitjans tècnics actualment Abaqua no desenvolupa cap tasca de manteniment ni destina personal per a la seva gestió, ni fa cap ús de la finca.

3.-  Davant aquesta situació el Consell d’Administració d’Abaqua, en data 2 de febrer de 2017, va acordar autoritzar al director gerent d’aquesta entitat per negociar amb les diferents administracions publiques competents i interessades en la gestió d’aquesta finca.

4.- Arran d’aquest acord, el director gerent d’Abaqua va mantenir converses amb diferents administracions, sent el Consell Insular de Formentera l’únic interessat en la seva gestió, interès motivat, especialment, pels problemes d’aglomeració de persones i vehicles que es genera a la zona de Cap Barbaria durant la temporada estival, situació que produeix un impacte ambiental, així com alteracions en la seguretat i ordre públic.

5.-  En data 26 de juny de 2017, va tenir entrada en el registre d’Abaqua, escrit del Consell Insular de Formentera sol·licitant la cessió de l’ús de l’esmentada finca per tal de desenvolupar les mesures necessàries per poder garantir una adequada gestió.

6.-  En data 24 de juliol de 2017, el secretari general d’Abaqua va informar que respecte a la finca registral n. º 2148-n, no està prevista, en un futur, cap activitat ni ús.

7.- En data 27 de juliol de 2017, el Consell d’Administració de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental va acordar, entre d’altres:

“Primer.- Iniciar l’expedient de la cessió de l’ús gratuïta de la finca registral 2148-n-, anomenada C’an Pep Lluqui des Cap de Barbaria i ubicada a Sant Francesc, a favor del Consell Insular de Formentera.

Segon.- Delegar la firma al director gerent per a la prossecució del corresponent l’expedient patrimonial de la cessió de l’ús de la finca 2148-n- ·”

8.- En data 22 d’agost de 2017 i registre de sortida de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental amb el nº. 894/2017, es va atorgar un tràmit d’audiència de deu dies a la Conselleria d’Hisenda i Administracions Publiques, sense haver fet al·legacions al respecte.

Normativa d’aplicació.

1.- La Llei 7/2010, de data 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2.- La Llei 6/2011, de data 11 d’abril, del Patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3.- El Decret 127/2005, de data 16 de desembre, que aprova el Reglament que desenvolupa la Llei 6/2011, d’11 d’abril, del Patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4.-La Llei 3/2003, de data 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5.- La Llei 40/2015, de data 1 d’octubre, de règim jurídic del Sector Públic.

6.- La Llei 39/2015, de data 1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

7.- El Decret 100/2015, de data 18 de desembre, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental.

Per tot l’ anteriorment exposat, i en virtut de l’acordat al Consell d’Administració de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental de data 27 de juliol de 2017, dicto la següent

Resolució

Autoritzar la cessió de l’ús gratuïta de la finca registral 2148-n- ubicada a Sant Francesc (t.m. de Formentera), propietat de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, a favor del Consell Insular de Formentera, amb les següents condicions:

Primera.- La finalitat de la cessió de l’ús de la finca registral nº. 2148-n és per a què el Consell Insular de Formentera garanteixi una adequada conservació dels valors ambientals de la zona, així com del seu entorn paisatgístic i turístic.

La referència registral de la parcel·la objecte de cessió de l’ús gratuït i temporal és la següent: finca número 2148-n, inscrita al Registre de la propietat d’Eivissa núm. 4, tom 1388, llibre 127, full 214.

Segona.- El termini de la cessió de l’ús gratuïta serà de deu anys; prorrogables fins a vint anys.

Aquest termini començarà a comptar des de l’acceptació de la cessió de l’ús gratuïta de la finca registral 2148-n per part del Consell Insular de Formentera.

Tercera.- El Consell Insular de Formentera s’obliga a:

a) El manteniment i gestió de la finca rústica anomenada C’an Pep Lluqui des Cap de Barbaria (finca registral núm. 2148-n) de conformitat amb l’establert a la legislació vigent, especialment pel que fa a la flora i a la fauna de la zona; assumint el pagament totes les despeses que es derivin de l’esmentat manteniment i conservació.

b) Fer-se càrrec de qualsevol obligació que es pugui generar de l’ús de la finca registral nº. 2148-n a Sant Francesc (t.m. de Formentera), assumint el pagament de qualssevol tribut associat a la finca i a la seva utilització i explotació.

c) Preservar la qualitat ecològica i paisatgística de la finca, evitant el desenvolupament d’activitats agrícoles, ramaderes i urbanístiques que impliquin una transformació de les condicions de l’àrea.

d) Executar un pla de gestió per regular els accessos a la finca i controlar les activitats que es desenvolupen a la zona.

Aquest pla, així com les modificacions que es realitzin hauran de ser  expressament comunicades a l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental.

e) Assumir el pagament de totes les despeses vinculades a la finca, incloses les derivades de les actuacions que s’executin a la finca.

f) Garantir la vigilància i seguretat de la finca, fent-se responsable de qualsevol incidència que succeeixi en  la finca  així com de possibles accidents que sofreixin les persones que la visiten.

Quarta.- El Consell Insular de Formentera no pot dur a terme cap acte que restringeixi les facultats de lliure disposició que té l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental sobre la finca registral nº. 2148-n.

Cinquena.- Els serveis tècnics de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental podran inspeccionar en qualssevol moment la finca registral nº. 2148- n, ubicada a Sant Francesc (t.m. de Formentera.)

Sisena.- Acceptada per part del Consell Insular de Formentera l’autorització de la cessió de l’ús gratuïta es formalitzarà un acta de lliurament entre el Consell Insular de Formentera i l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental.

Setena .- L’incompliment de les condicions assenyalades en aquesta  Resolució determinarà la revocació de l’esmentada cessió de l’ús temporal amb la tramitació de l’expedient contradictori oportú.

Vuitena.- A la data de finalització de l’esmentada cessió de l’ús temporal, el Consell Insular de Formentera lliurarà la finca registral 2148-n- a l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, mitjançant el corresponent acta de recepció, prèvia conformitat dels serveis tècnics de l’Agència, en les mateixes condicions en què va esser lliurada.

Qualsevol deteriorament de la finca registral 2148-n- que es produeixi al llarg de la cessió serà a càrrec del Consell Insular de Formentera.

 

Interposició de Recurs.-

Contra aquesta Resolució - que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar recurs d’alçada davant el Consell d’Administració de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, en el termini d’un mes a comptar des de el dia següent al de la notificació de la present Resolució.

 

Palma, 10 d’octubre de 2017.

Director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental,

Antoni Garcias Coll