Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ GENERAL DE L'ESTAT

DELEGACIÓ DEL GOVERN A LES ILLES BALEARS

Núm. 1821
Resolució de 5 de juliol de 2017 de la Direcció General de Política Energètica i Mines per la qual s’autoritza a Red Eléctrica de España, SAU, la línia elèctrica subterrània-submarina de 132 kV, simple circuit, entre la subestació d’Artà, a Mallorca, i la subestació de Ciutadella, a Menorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Red Eléctrica de España, SAU, amb domicili a Alcobendas (Madrid), passeig del Conde de los Gaitanes, núm. 177, va sol·licitar, el 25 de maig de 2011, l’autorització administrativa de la línia elèctrica de 132 kV entre la subestació Mallorca (Artà) i Menorca (Ciutadella).

L’expedient va ser incoat a l’Àrea d’Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

L’expedient es va tramitar de conformitat amb el que preveu el Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’instal·lacions d’energia elèctrica, i amb el que disposa el Text refós de la Llei d’avaluació d’impacte ambiental de projectes, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2008, d’11 de gener, una vegada sol·licitats els informes corresponents.

La petició de Red Eléctrica de España, SAU, va ser sotmesa a informació pública, de conformitat amb el que preveu l’esmentat Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre, i l’article 9 del també esmentat Reial decret legislatiu 1/2008, d’11 de gener, i no es varen rebre al·legacions en contra.

S’han rebut contestacions d’Endesa Gas Transportista, SL, de l’aeroport de Palma de Mallorca, d’AENA, d’ONO i de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, en les quals no es mostra oposició a l’autorització de la instal·lació. S’ha donat trasllat de les contestacions esmentades al peticionari, el qual hi ha expressat la seva conformitat.

S’han rebut contestacions de la Capitania Marítima de Palma, de la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Foment i del Departament de Cultura, Patrimoni, Educació i Joventut del Consell Insular de Menorca, en les quals s’estableixen condicionats tècnics per l’encreuament de la instal·lació amb béns o serveis de les seves competències. S’ha donat trasllat de les contestacions esmentades al peticionari, el qual hi ha expressat la seva conformitat.

S’ha rebut un informe de la Direcció General del Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, en el qual es valora positivament el disseny de l’avantprojecte i es fan una sèrie de puntualitzacions per realitzar una evolució correcta de l’afecció a la Xarxa Natura 2000. Se n’ha donat trasllat al peticionari, que ha respost que les puntualitzacions realitzades estan recollides en l’estudi d’impacte ambiental. Se n’ha donat trasllat a l’organisme perquè manifesti conformitat o objeccions en relació amb les puntualitzacions, i no havent-se rebut cap resposta en el termini reglamentari, s’entén la seva conformitat en virtut del que disposa l’article 127.4 de l’esmentat Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre.

S’ha fet una consulta a Serveis Ferroviaris de Mallorca.

No s’harebutcontestació, després de les reglamentàriesreiteracions, de l’Ajuntamentd’Artà, de l’Ajuntament de Capdepera, de l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca, de l’Ajuntament de Son Servera, de la Direcció General de Recursos Pesquers i Aqüicultura, de Telefónica, SA, de la Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports ni de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de les Balears, per la qual cosa s’entén la sevaconformitat en virtut del que disposal’article 127.2 de l’esmentatReialdecret 1955/2000, d’1 de desembre.

Així mateix, es varen trametre separates de l’avantprojecte i l’estudi d’impacte ambiental, acompanyades de sol·licituds d’informe només als efectes del que estableix l’article 9 de l’esmentat Reial decret legislatiu 1/2008, d’11 de gener, a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, al Departament d’Economia i Medi Ambient del Consell Insular de Menorca, al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, a la Direcció General de la Marina Mercant de la Subdirecció General de Seguretat, Contaminació i Inspecció Marítima, a la Direcció General de Medi Natural i Política Forestal, a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, a la Direcció General de Salut Pública i Consum de la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social del Govern de les Illes Balears, a la Direcció General de Medi Rural i Marí del Govern de les Illes Balears, a Ecologistes en Acció, a Espais de Natura Balear, al Grup Ornitològic Balear, a l’Institut Espanyol d’Oceanografia. Centre Oceanogràfic de les Balears, a SEO i a WWF/Adena.

L’Àrea d’Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears va emetre en data 27 de desembre de 2011 un informe favorable a la instal·lació projectada.

L’avantprojecte de la instal·lació i el seu estudi d’impacte ambiental han estat sotmesos al procediment d’avaluació d’impacte ambiental, i s’ha formulat una declaració d’impacte ambiental favorable a la realització del projecte Línia elèctrica de 132 kV d’interconnexió Menorca-Mallorca, concretada mitjançant la Resolució de 28 d’octubre de 2013 de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, en la qual s’estableixen les mesures preventives, correctores i el programa de vigilància ambiental.

Aquesta instal·lació estava prevista en la «Planificació dels sectors d’electricitat i gas 2008-2016», aprovada pel Consell de Ministres el 30 de maig de 2008. Posteriorment, el Reial decret llei 13/2012, de 30 de març, pel qual es transposen directives en matèria de mercats interiors d’electricitat i gas i en matèria de comunicacions electròniques, i pel qual s’adopten mesures per a la correcció de les desviacions per desajustos entre els costos i elsingressosdelssectorselèctric i gasista, va suspendrel’atorgament de noves autoritzacionsfins que el Consell de Ministres aprovàs una nova planificació.

Així, mitjançant l’Acord del Consell de Ministres de 16 d’octubre de 2015 es va aprovar el document «Planificació energètica. Pla de desenvolupament de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2015-2020», publicat per l’Ordre IET/2209/2015, de 21 d’octubre (BOE núm. 254, de 23 d’octubre de 2015), que inclou de nou les instal·lacions objecte d’aquest informe.

Aquesta planificació, de conformitat amb el que estableix la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, té caràcter vinculant amb les característiques tècniques que s’hi defineixen.

La Direcció General de Política Energètica i Mines va dictar la Resolució de data 20 d’octubre de 2016 mitjançant la qual s’atorga el caràcter singular al cable subterrani-submarí de 132 kV, simple circuit, denominat Artà-Ciutadella, entre les illes de Mallorca i Menorca, als efectes del que preveu el Reial decret 1047/2013, de 27 de desembre, pel qual s’estableix la metodologia per al càlcul de la retribució de l’activitat de transport d’energia elèctrica.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va emetre’n un informe favorable, aprovat per la Sala de SupervisióRegulatòria en la sessió del dia 28 de juny de 2017.

La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, estableix en la disposició transitòria segona que «els procediments d’autorització d’instal·lacions elèctriques iniciats anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta Lleis’han de tramitar fins a la seva resolució de conformitat amb la legislació anterior». Per això, tenint en compte el moment en què Red Eléctrica de España, SAU, ha presentat la sol·licitud, aquest procediment s’ha de tramitar de conformitat amb les disposicions d’aplicació de la Llei 54/1997, de 27 de novembre, del sector elèctric.

Aquestes autoritzacions s’han de concedir sens perjudici de les concessions i les autoritzacions que siguin necessàries relatives a l’ordenació del territori i al medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi resultin aplicables, així com sens perjudici de la resta d’autoritzacions i permisos que siguin necessaris per a l’execució de l’obra.

La instal·lació objecte d’aquesta Resolució s’ha d’incloure en el pla d’inversió de l’empresa transportista corresponent a l’any previst de la seva posada en servei.

Si les instal·lacions, d’acord amb el que preveu la Llei 24/2013, de 26 de desembre, i la normativa de desplegament, han de ser construïdes o finançades per consumidors o productors d’energia elèctrica, només percebran una retribució en concepte d’operació i manteniment, i se’n considerarà nul el valor d’inversió als efectes retributius, d’acord amb el que disposa el Reial decret 1047/2013, de 27 de desembre, pel qual s’estableix la metodologia per al càlcul de la retribució de l’activitat de transport d’energia elèctrica.

Així mateix, si les instal·lacions contingudes en aquesta Resolució estan en alguna situació especial de les que recull l’article 17 del Reial decret 1047/2013, de 27 de desembre, s’atindrà al que s’hi disposa.

Per tot això, i en exercici de les competències que legalment estableix l’esmentat Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre, aquesta Direcció General de Política Energètica i Mines resol:

Autoritzar a Red Eléctrica de España, SAU, la línia elèctrica subterrània-submarina de 132 kV, simple circuit, entre la subestació d’Artà, a Mallorca, i la subestació de Ciutadella, a Menorca.

Les característiques principals de la línia són les següents:

  • Sistema: corrent altern trifàsic.
  • Tensió: 132 kV.
  • Nombre de circuits: un.
  • Conductors per fase: tres.
  • Tipus de conductor (subterrani/submarí): unipolar/tripolar.
  • Capacitat de transport: 118 MVA/circuit.
  • Disposició dels cables del tram subterrani: a portell.
  • Tipus de canalització subterrània: tubular formigonada.
  • Tipus de canalització submarina: estesa en llit marí.
  • Profunditat màxima del cable submarí: 75 m.
  • Profunditat en llit submarí: 1.000 mm.
  • Profunditat del tram subterrani: 1.400 mm.
  • Longitud del tram subterrani: Mallorca/Menorca 15,408 km / 12,303 km.
  • Longitud aproximada del tram submarí: 40 km.
  • Termes municipals afectats: Artà i Capdepera a Mallorca, i Ciutadella a Menorca.

Aquesta instal·lació té per objectiu permetre la segona interconnexió entre Mallorca i Menorca, la qual cosa comporta una millora general de l’eficiència en el transport, així com en la seguretat del subministrament.

Red Eléctrica de España, SAU, ha de complir les condicions imposades en la declaració d’impacte ambiental de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i les que es puguin establir en la resolució d’autorització administrativa de construcció.

El peticionari haurà de presentar, abans que transcorrin vint-i-quatre mesos, el projecte d’execució de la instal·lació que s’autoritza, elaborat de conformitat amb els reglaments tècnics en la matèria, i, en forma de separata, les parts del projecte que afectin béns, instal·lacions, obres, serveis o zones dependents d’altres administracions, organismes o empreses de servei públic o de serveis d’interès general, perquè aquestes estableixin el condicionat tècnic que sigui procedent. Si, transcorregut aquest termini, no sol·licita l’autorització administrativa de construcció del projecte d’execució esmentat, aquesta autorització caducarà. No obstant això, el peticionari, per raons justificades, pot sol·licitar pròrrogues del termini fixat.

D’acord amb el que disposen els articles 120 i 121 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 62.2.i) de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, contra aquesta Resolució, que no posa fi a la via administrativa, s’hi pot interposar un recurs d’alçada davant el secretari d’estat d’Energia en el termini d’un mes, a partir de l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat.

Madrid, 5 de juliol de 2017

La directora general de Política Energètica i Mines

María Teresa Baquedano Martín