Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 1809
Acord del Consell de Govern de 16 de febrer de 2018 pel qual s’estableixen diverses mesures en l’àmbit de la gestió del fons per afavorir el turisme sostenible

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La disposició addicional desena de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, en l’apartat 1, estableix que correspon a l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) la gestió dels recursos integrants del fons per afavorir el turisme sostenible i, amb això, el lliurament dels fons a les entitats promotores dels projectes que s’aprovin en el marc del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible.

A aquest efecte, l’apartat 2 de la mateixa disposició preveu que l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha de transferir prèviament a l’ATB els recursos corresponents mitjançant l’execució dels crèdits de la secció 37 del pressupost de despeses de l’Administració de la Comunitat Autònoma.

Finalment, en l’apartat 3, es disposa que la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha de dur a terme el control financer permanent de l’activitat economicofinancera que es derivi de la gestió dels recursos d’aquest fons, d’acord amb el que preveu l’article 15.3 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

L’apartat 3 de l’article 15 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, atorga al Consell de Govern la facultat d’establir un sistema de control financer permanent de tota o de part de l’activitat economicofinancera d’un ens. En aquest cas, la Llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018 ja ha determinat que la Intervenció General ha de dur a terme el control financer permanent de l’activitat economicofinancera que es derivi de la gestió que dugui a terme l’ATB del fons per afavorir el turisme sostenible. Resta per determinar l’abast concret de la part de l’activitat de l’ATB que quedarà sotmesa a control financer permanent de la Intervenció General, sense crear duplicitats de control en els projectes que executi la mateixa Administració de la Comunitat Autònoma que ja estan sotmesos a la fiscalització prèvia de la Intervenció General, si bé caldrà assegurar que el seu objecte coincideix amb l’objecte dels projectes seleccionats per la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible i ratificats pel Consell de Govern; aspectes, tots aquests, que són objecte d’aquest Acord.

D’altra banda, l’apartat 2 de l’article 15 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, atorga al Consell de Govern la facultat de concedir autorització prèvia a l’inici de qualsevol expedient de despesa de les entitats instrumentals no sotmeses a fiscalització prèvia del qual es puguin derivar obligacions econòmiques per a l’entitat superiors a 500.000 €. Doncs bé, les despeses que per a l’ATB suposa el lliurament dels recursos del fons a les entitats promotores dels projectes aprovats en el marc del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible s’ha d’entendre que ja tenen l’autorització del Consell de Govern perquè s’ha aprovat la proposta de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible de selecció dels projectes que s’han de finançar amb el fons esmentat, i així s’estableix expressament en aquest Acord.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques i de la consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, en la sessió de dia 16 de febrer de 2018 adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Determinar que la part de l’activitat de l’Agència de Turisme de les Illes Balears (en endavant, ATB) que es refereix a la gestió dels recursos corresponents al fons per afavorir el turisme sostenible s’ha de sotmetre al control financer permanent de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d’acord amb l’abast que s’indica en els apartats següents d’aquest Acord.

Segon. Disposar que s’ha de remetre a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, quan estigui formulada i completa, cada proposta d’ajuda a entitats locals o de transferència a ens del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma, amb conveni instrumental o sense, i abans que l’acordi l’òrgan competent de l’ATB, amb l’autorització prèvia, si escau, de l’òrgan col·legiat competent, a favor del promotor del projecte (en endavant, beneficiari); la qual ha de dur a terme el control financer de cada proposta, per assegurar des d’un punt de vista formal la legalitat de la concessió i que l’objecte de l’ajuda o la transferència està determinat.

Això no obstant, quan el beneficiari siguin les conselleries de la mateixa Administració de la Comunitat Autònoma o els organismes autònoms que en depenen, no caldrà dur a terme el control financer de la proposta d’aprovació de la transferència.

Tercer. Establir que s’han de remetre a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, quan s’hagin de dur a terme, les propostes de pagament de totes les ajudes o les transferències, abans que l’òrgan competent de l’ATB les acordi, per tal que l’òrgan de control esmentat pugui verificar, mitjançant control financer, que els serveis tècnics de l’ATB han revisat, avaluat i donat la conformitat a les justificacions que hagin presentat els beneficiaris de les ajudes o les transferències.

Quart. Disposar que no s’ha de tornar a remetre, en cap cas, a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma cap de les propostes de concessió o de pagament a què es refereixen els apartats anteriors un cop s’hagi emès l’informe de control financer corresponent.

Cinquè. Establir que no s’ha de concedir ni pagar l’ajuda o la transferència, excepte si el Consell de Govern ho autoritza expressament, a proposta de la consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, si el resultat dels informes de control financer de les propostes a què es refereixen els apartats anteriors no és de conformitat i no es rectifica la proposta de concessió o la de pagament de l’ajuda o la transferència.

Sisè. Establir que, quan els beneficiaris siguin les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma o qualsevol altra entitat autonòmica sotmesa a fiscalització prèvia, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma ha de fiscalitzar prèviament, al moment oportú, l’aprovació de l’expedient que pertoqui per materialitzar l’execució del projecte, i ha d’ampliar l’abast de la fiscalització amb el control de la coincidència de l’objecte amb el projecte seleccionat, amb la comprovació de la documentació que s’indica en l’apartat 9 d’aquest Acord.

Setè. Disposar que la Intervenció General de la Comunitat Autònoma ha de dur a terme un control financer, amb una freqüència semestral, i emetre l’informe corresponent, sobre la correcta justificació de les inversions i les despeses i el compliment de la finalitat de les ajudes o les transferències als projectes que hagi seleccionat la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible i s’hagin pagat als beneficiaris el semestre anterior, i ha de revisar la justificació presentada i la materialitat del projecte per poder determinar que s’han complert les condicions que establien els plans anuals i la resta de normativa aplicable, que els fons s’han aplicat al fi previst en la normativa i en l’acte de concessió, i la realitat de les operacions finançades.

Per garantir el principi d’actuació contradictòria en el procediment de control, en l’emissió d’aquest informe s’han d’aplicar les previsions dels articles 125 i següents de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Vuitè. Donar per complerta l’exigència d’autorització prèvia que fixa l’apartat 2 de l’article 15 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, amb aquest Acord, que sotmet a control financer permanent de la Intervenció General les concessions i els pagaments de les ajudes i les transferències corresponents al fons per afavorir el turisme sostenible, i amb l’acord anual del Consell de Govern que aprova la proposta de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible relativa als projectes que s’han de finançar anualment amb el fons esmentat.

Novè. Modificar l’annex de l’Acord del Consell de Govern de 12 de juliol de 2013 pel qual s’aplica la previsió de l’article 83.2 del Text refós de la Llei de finances respecte de l’exercici de la funció interventora en règim de fiscalització prèvia limitada (actualment, article 117.2 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre), afegint a l’apartat I Fiscalització d’expedients el punt 3 següent:

3. Projectes finançats amb el fons per afavorir el turisme sostenible

Els expedients derivats de l’execució dels projectes s’han de tramitar d’acord amb l’instrument jurídic que correspongui en cada cas, i han de ser objecte de fiscalització els aspectes que s’assenyalen en els apartats corresponents d’aquest Acord en funció de la seva naturalesa. Per assegurar la coincidència de l’objecte amb el del projecte finançat pel fons, a més, cal acompanyar els documents següents:

a) Certificat del secretari de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible que acrediti que el projecte ha estat seleccionat per ser finançat amb el fons per afavorir el turisme sostenible, amb indicació de l’import del projecte i les anualitats en què es distribueix l’ajuda. A més, quan no es financi el cent per cent del projecte presentat, en el certificat esmentat s’han de detallar les partides del pressupost del projecte que són objecte de finançament i el percentatge de finançament que suposa l’ajuda.

b) Informe del servei tècnic gestor de l’expedient que acrediti que l’objecte de la despesa està comprès dins el del projecte finançat pel fons esmentat, amb indicació del número de projecte i el títol.

Desè. Autoritzar la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques perquè dicti les instruccions que calguin en relació amb els aspectes pressupostaris, comptables, de tresoreria i de control inherents a la gestió dels recursos integrants del fons per afavorir el turisme sostenible, en el marc de la disposició addicional desena de la Llei 13/2017, la resta de normativa aplicable i aquest Acord.

Onzè. Ordenar la publicació d’aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 16 de febrer de 2018

La secretària del Consell de Govern
Pilar Costa i Serra