Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TREBALL, COMERÇ I INDÚSTRIA

Núm. 1721
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria de 13 de febrer de 2018 per la qual s’aprova la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials en l’àmbit de l’economia social efectuats per estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 129.2 de la Constitució espanyola preveu que els poders públics han de promoure eficaçment les diverses formes de participació en l’empresa i han de fomentar les societats cooperatives, a més d’establir els mitjans que facilitin l’accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva en matèria de cooperatives segons el que estableix l’article 30.30 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer.

L’article 144 de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears, estableix com a principi general que, en aplicació de l’article 129.2 de la Constitució espanyola, ha d’assumir com a matèria d’interès públic la promoció i el desenvolupament de les societats cooperatives i a aquests efectes preveu l’adopció de diverses mesures. En el mateix sentit, l’article 145.2 de la Llei indicada estableix que el Govern de les Illes Balears ha d’adoptar les mesures convenients per a la difusió i l’ensenyança del cooperativisme en els diversos nivells educatius.

L’Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005 (BOIB núm. 73, de 12 de maig), modificada per l’Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol) estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació; l’article 1.2, apartat 17, d’aquesta Ordre determina que poden ser objecte de subvenció les activitats de formació, difusió i foment de l’economia social.

La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la d’Educació i Universitat han impulsat el Programa d’Impuls de les Capacitats Emprenedores d’Educació (ICAPE), el qual consisteix en un projecte educatiu que impulsa els valors de la persona, les seves capacitats emprenedores i introdueix els estudiants en el concepte de responsabilitat social. El projecte s’integra per programes basats, entre d’altres característiques, en la connexió entre l’escola i l’entorn —amb desenvolupament d’una experiència real— i en una metodologia fonamentada en l’aprenentatge cooperatiu i en treball per projectes, i en un aprenentatge transversal i significatiu.

A l’objecte de difondre i promoure l’economia social entre l’alumnat dels centres educatius inscrits en el programes de formació professional bàsica i en altres programes emmarcats en el Programa d’Impuls de les Capacitats Emprenedores d’Educació (ICAPE), la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria convoca el Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d’estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica.

El procediment de concessió dels premis esmentats ha de seguir el previst per a la concessió de subvencions, ja que d’acord amb l’article 2.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, té la consideració de subvenció qualsevol ajut econòmic prestat amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma.

D’acord amb l’article 14.2 del Text refós de la Llei de subvencions, el procediment per concedir subvencions s’ha d’iniciar sempre d’ofici mitjançant una convocatòria quan la selecció dels possibles beneficiaris s’hagi de fer en règim de concurrència. L’article 15 del mateix Text refós estableix el contingut mínim de la convocatòria d’ajuts.

Per la seva banda, l’article 3 de l’Ordre de bases abans esmentada preveu que les convocatòries corresponents s’han d’aprovar per mitjà d’una resolució del conseller o consellera competent en matèria de treball i formació i s’han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Aquesta convocatòria queda condicionada a què els premis esmentats s’incloguin en el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’exercici 2018.

Per tot això, d’acord amb el que disposen els preceptes indicats i amb l’informe previ de la Direcció General de Pressuposts, dict la següent

 

RESOLUCIÓ

Primer

Objecte

Aquesta Resolució té per objecte aprovar la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d’estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica.

Segon

Finalitat i objectius

El Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d’estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica té la finalitat de difondre i promoure l’economia social entre l’alumnat dels programes de formació professional que s’indiquen en aquesta convocatòria per impulsar la realització d’activitats de foment del cooperativisme i altres fórmules empresarials d’economia social i assolir els objectius següents:

a) Potenciar la capacitat emprenedora mitjançant la posada en pràctica de coneixements, habilitats i actituds.

b) Connectar l’aprenentatge educatiu amb l’entorn real mitjançant la creació de l’empresa.

c) Millorar les competències de lideratge, comunicació i motivació.

d) Impulsar la capacitat de fer feina en equip per mitjà del treball cooperatiu.

e) Visualitzar i conèixer els beneficis i avantatges de les empreses d’economia social.

Tercer

Bases reguladores

Els premis concedits com a conseqüència de l’aprovació d’aquesta convocatòria es regeixen per l’Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005, per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de Treball i Formació, modificada per l’Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol).

Quart

Partides pressupostàries

1. Els premis concedits s’han d’abonar amb càrrec a la partida pressupostària 19601 322A01 48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, per un import total de vuit mil euros (8.000 €).

2. La concessió dels premis prevists en aquesta convocatòria està condicionada a les disponibilitats pressupostàries del punt anterior.

Cinquè

Àmbit temporal de la convocatòria

Les activitats objecte de subvenció s’han de dur a terme entre l’1 de setembre de 2017 i el 30 de juny de 2018, coincidint amb el curs escolar 2017-2018.

Sisè

Participants i requisits

1. Poden participar en el Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d’estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica els centres educatius que estiguin inscrits durant el curs 2017-2018 en algun dels programes següents:

a) Programa Joves Emprenedors Associats (JEA)

b) Programa Joves Emprenedors Professionals (JEP) de cicles formatius.

Ambdós programes s’integren en el Programa d’Impuls de les Capacitats Emprenedores en Educació (ICAPE).

2. No podran participar les entitats incurses en alguna de les prohibicions establertes en l’article 10 del Text refós de la Llei de subvencions ja esmentat.

3. Les entitats participants han d’acreditar que estan al corrent de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’obligacions amb la Seguretat Social abans de la proposta de Resolució.

Setè

Modalitats i premis

1. L’alumnat dels centres educatius participants poden presentar projectes d’empresa contextualitzats en els programes JEA i JEP sobre qualsevol activitat econòmica lícita, sigui de caire social, cultural, tecnològica, comercial o de serveis, sota la modalitat de projectes empresarials d’economia social.

2. Els projectes han de desenvolupar el procés complet de posada en marxa d’un projecte empresarial d’economia social, original i coherent.

3. En l’elaboració de cada projecte han de participar un mínim de dos alumnes i els ha de dirigir un professor o professora, o un director o directora.

4. Els projectes s’han de presentar en format electrònic que permeti la publicació posterior i s’hi ha de fer constar el nom del projecte, els alumnes que hi participen i el professor o professora que els dirigeixen.

5. Els premis als quals poden optar els projectes es divideixen en dues categories que sumen un import total de vuit mil euros (8.000 €):

1a categoria: Premis ICAPE Joves Emprenedors Associats (JEA).

— Un primer premi per un valor de 2.000 €.

— Dos accèssits per un valor de 1.000 € cada un.

2a categoria: Premis ICAPE Joves Emprenedors Professionals (JEP).

— Dos primers premis per un valor de 1.000 € cada un.

— Quatre accèssits per un valor de 500 € cada un.

6. Els beneficiaris dels premis són els centres educatius als quals pertanyin els alumnes que presentin els projectes empresarials guanyadors i han de repercutir directament en l’alumnat en inversions o despeses relacionades amb el programa educatiu o en millores formatives dels alumnes.

Vuitè

Sol·licituds

1. El termini per presentar les sol·licituds és de cinc dies comptadors a partir del dia següent a la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Els models oficials de sol·licitud de participació en el Concurs es poden obtenir a la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral i a l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI Balears), ubicats a la plaça de Son Castelló, 1, de Palma; com també al web de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, i a les adreces d’Internet (www.icape.es )

3. Les sol·licituds s’han de presentar en el Registre General de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, o per qualsevol de les formes previstes en dret, d’acord amb l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les entitats sol·licitants han d’efectuar la petició de l’ajut per mitjà de qui les representi legalment, amb l’acreditació adequada.

4. Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals i els exigits en l’ordre de bases reguladores i en aquesta convocatòria, s’ha de requerir la persona interessada perquè en el termini de deu dies n’esmeni l’errada o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la petició, amb la resolució prèvia que s’ha de dictar en els termes que estableix l’article 21 de la Llei 39/2015.

 

Novè

Documentació

1. Les sol·licituds s’han d’acompanyar amb els documents següents, en original o fotocòpia compulsada:

a) Document fefaent que acrediti la representació de la persona que actua en nom de l’entitat sol·licitant. La representació pot acreditar-se per qualsevol forma vàlida en dret.

b) CIF de l’entitat i DNI de la persona que la representa.

d) Acreditació de no estar sotmès a cap de les prohibicions establertes en els apartats 1 i 2 de l’article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, que s’ha de fer segons el que preveu l’apartat 6 del mateix article.

e) Pel que fa als requisits que estableix el punt 3 de l’apartat cinquè d’aquesta convocatòria, la sol·licitud implica l’autorització perquè la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria pugui obtenir informació relativa al compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, excepte en el cas que denegui expressament el consentiment, supòsit en què haurà d’aportar el certificat corresponent juntament amb la sol·licitud d’ajuts.

f) Treballs que es presenten al Concurs: projecte amb les indicacions previstes en l’apartat setè.4 d’aquesta convocatòria.

g) Declaració responsable de la persona representant de l’entitat sol·licitant en què s’expressi el compromís incondicional que el premi que es concedeix repercutirà directament en l’alumnat.

h) Declaració responsable de veracitat de dades bancàries, degudament emplenada i signada segons el model que podeu trobar en l’adreça d’Internet

http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST4786ZI161593&id=161593.

Desè

Instrucció

1. L’òrgan instructor dels expedients serà la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, amb la col·laboració de d’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears, que s’encarregarà de comprovar que les sol·licituds i la documentació presentada reuneixen els requisits exigits en la convocatòria. En el supòsit que s’observi algun defecte o la documentació sigui incompleta s’ha de requerir l’entitat interessada perquè ho corregeixi, tal com s’indica en l’apartat vuitè. 4 d’aquesta convocatòria.

2. Es podrà requerir de l’entitat interessada la informació i documentació complementària que pugui resultar rellevant per avaluar els mèrits al·legats.

3. L’òrgan instructor traslladarà els expedients al tribunal per a la seva avaluació.

Onzè

Tribunal avaluador

1. Els treballs presentats s’han d’avaluar per un tribunal integrat pels membres següents:

a) La directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, com a presidenta.

b) La directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, com a vocal.

c) La directora gerent de l’Institut d’Innovació Empresarial, com a vocal.

d) Un representant de les associacions de cooperatives de les Illes Balears, com a vocal.

e) El coordinador del Servei d’Informació i Talent Empresarial, com a vocal.

f) La cap del Departament de Relacions Laborals de la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, que actuarà com a secretària, amb veu i sense vot.

Dotzè

Criteris de valoració

1. El Tribunal ha d’emetre una proposta sobre els treballs presentats tenint en compte els criteris de valoració següents:

a) La idea de negoci i la seva proposta de valor, fins a 10 punts.

b) El desenvolupament del model de negoci i objectius aconseguits, fins a 15 punts.

c) La qualitat de la presentació, els mitjans usats i la posada en escena, fins a 10 punts.

2. Si en l’elaboració de la prelació de projectes n’hi ha que obtenen la mateixa puntuació total tindran preferència els que hagin obtingut una millor puntuació d’acord amb allò que estableix la lletra b del punt 1 d’aquest apartat; si encara persisteix la igualtat es tindrà en compte la puntuació obtinguda d’acord amb el que disposen les lletres a i c, successivament i per aquest ordre. Si encara persisteix la coincidència es tindrà en compte la data de presentació de la sol·licitud, de manera que tindran preferència les sol·licituds presentades abans respecte de les posteriors.

Tretzè

Resolució del procediment i recursos

1. El tribunal fixarà les dates en què s’ha de reunir perquè els grups de treball que hagin presentat els projectes en cada categoria els exposin de manera presencial a l’objecte de valorar-los.

2. El tribunal comunicarà a les entitats participants la relació dels treballs proposats per als premis en la mateixa sessió en què els grups de treball els hagin exposat i la publicarà en el web www.icape.es.

4. El conseller de Treball, Comerç i Indústria resoldrà la concessió dels premis en base a la proposta emesa pel tribunal. La resolució es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la pàgina web de la Conselleria.

5. El termini per dictar i notificar la Resolució és de tres mesos comptadors a partir del dia següent al de l’acabament del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense que s’hagi dictat resolució expressa, la sol·licitud s’entendrà desestimada d’acord amb l’article 22.2 del Text refós de la Llei de subvencions.

6. Les resolucions que es dictin en el procediment exhaureixen la via administrativa i contra elles es pot interposar recurs potestatiu de reposició en el termini d’un mes davant el mateix òrgan que va dictar la resolució impugnada d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Així mateix es pot interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant l’òrgan competent de la jurisdicció contenciosa administrativa, d’acord amb allò que preveu la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Catorzè

Justificació i pagament

1. L’import de la subvenció s’ha d’abonar una vegada que l’entitat beneficiària hagi justificat prèviament que ha dut a terme l’actuació que fonamenta la concessió de l’ajut.

2. L’entitat beneficiària de la subvenció està obligada a justificar l’aplicació dels fons a la finalitat que hagi servit de fonament a la concessió de la subvenció en els termes que disposa l’article 39 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

3. Per pagar els premis que estableix l’apartat setè, punt 5, d’aquesta convocatòria, atès que el seu objecte és difondre i promoure l’economia social entre l’alumnat dels programes de formació professional, és suficient la documentació relativa a la presentació del projecte empresarial aportada en l’expedient.

Quinzè

Concurrència d’ajuts o subvencions

La percepció dels premis que estableix aquesta convocatòria és compatible amb altres ajuts o subvencions que rebi el beneficiari de qualsevol administració pública o d’altres entitats públiques o privades que, aïlladament o en concurrència, estiguin destinats a les mateixes accions que són objecte d’aquesta convocatòria.

Setzè

Obligacions dels beneficiaris

1. Són obligacions dels beneficiaris dels ajuts les que estableix l’article 9 de l’Ordre de bases reguladores de 4 de maig de 2005, en relació amb l’article 11 del Text refós de la Llei de subvencions.

2. A més, l’entitat beneficiària haurà d’acreditar que ha aplicat el premi concedit a millores formatives de l’alumnat mitjançant la presentació d’una memòria i la documentació acreditativa de la despesa efectuada en el termini de tres mesos comptadors a partir de la percepció de l’ajut.

3. Les entitats guanyadores dels premis n’han de fer la publicitat adient; en particular, hauran d’incloure durant el termini d’un any des de la data de la publicació de la resolució de concessió en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la imatge institucional del Govern de les Illes Balears en qualsevol material de difusió dels projectes premiats.

4. En cas d’incompliment de les obligacions es podrà iniciar l’expedient de revocació o de reintegrament del premi amb exigència d’interès de demora en els termes de l’article 43 i següents del Text refós de la Llei de subvencions.

Dissetè

Condicions generals de participació

1. L’atorgament dels premis establerts en aquesta convocatòria implica, sense necessitat de cap declaració per part dels autors, el reconeixement del dret a favor de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a reproduir, traduir i difondre els treballs premiats en les condicions, mitjans i a través dels subjectes, entitats o institucions que consideri oportuns.

2. La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria es reserva el dret a difondre el nom i/o imatges de les persones i centres guanyadors, pels mitjans i formes de comunicació que consideri convenients durant tot el temps que consideri necessari i sense obligació de cap compensació. Es considera que les persones i entitats participants en el Concurs han donat el seu consentiment en presentar els treballs.

3. Les persones i entitats concursants exoneren de tota responsabilitat a la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria en cas que els treballs resultin danyats o destruïts en cas fortuït o de força major, mentre n’estiguin en el seu poder. Els centres podran recollir els treballs presentats en un termini de tres mesos a partir del lliurament dels premis.

4. La participació en aquest Concurs implica l’acceptació incondicional d’aquesta convocatòria, els efectes de la qual es regeixen pels seus apartats i, si no, per la normativa general aplicable.

Divuitè

Interpretació i execució

El conseller de Treball, Comerç i Indústria pot dictar les resolucions, les circulars i les instruccions que siguin necessàries per interpretar i executar aquesta convocatòria.

Dinovè

Efectes

Aquesta convocatòria comença a produir efectes el tercer dia hàbil següent d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Vintè

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Treball, Comerç i Indústria en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, i amb l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 13 de febrer de 2018

El conseller de Treball, Comerç i Indústria

Iago Negueruela Vázquez