Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT

Núm. 1689
Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 6 de febrer de 2018 per la qual s’autoritza la implantació dels ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà en torn semipresencial de les modalitats esportives de Piragüisme i Vela (amb Aparell Fix i amb Aparell Lliure) i la implantació del grau superior en torn semipresencial de la modalitat esportiva de Vela (amb Aparell Fix i amb Aparell Lliure) a l’IES CTEIB i s’actualitzen les modalitats esportives autoritzades en règim semipresencial en aquest centre

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Els ensenyaments esportius tenen com a finalitat preparar els alumnes per a una activitat professional relacionada amb una modalitat o especialitat esportiva. Aquests ensenyaments garanteixen la qualificació professional d’iniciació, conducció, entrenament bàsic, perfeccionament tècnic, entrenament i direcció d’equips en la modalitat o l’especialitat corresponent.

2. Cada any, la demanda de nous ensenyaments esportius de règim especial creix i, per donar resposta a aquesta demanda, l’oferta s’ha d’ampliar tant en nombre de centres com en nombre d’especialitats que s’imparteixen en aquests centres. Especialment, es considera la necessitat de diversificar el format d’aquests estudis i fer-los, així, més accessibles, atenent les diferents situacions personals. El format semipresencial en horari d’horabaixa facilita que diferents perfils d’alumnes puguin accedir als ensenyaments esportius.

3. Mitjançant l’Ordre dels consellers de Presidència i Esports i d’Educació i Cultura de dia 19 de juliol de 2006 (BOIB núm. 107, de 29 de juliol) es va disposar la posada en funcionament de l’IES Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears, de Palma, per al curs 2006-2007 i es varen implantar en aquest centre els estudis d’educació secundària obligatòria i de batxillerat.

4. Mitjançant una resolució de la consellera d’Educació i Cultura de 19 de març de 2009 (BOIB núm. 55, de 16 d’abril) es va autoritzar la implantació en aquest centre, a partir del curs 2008-2009, dels ensenyaments esportius de règim especial del sistema educatiu de les modalitats de Futbol (grau mitjà i grau superior) i Muntanya i Escalada (grau mitjà).

5. Posteriorment, mitjançant una resolució del conseller d’Educació i Cultura de 23 de juliol de 2010 (BOIB núm. 118, de 12 d’agost) es va autoritzar implantar-hi els ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà i grau superior de les modalitats de Futbol, Futbol Sala, Bàsquet, Handbol i Atletisme.

6. Amb una resolució del conseller d’Educació i Cultura de 18 d’octubre de 2010 (BOIB núm. 162, de 6 de novembre), es va autoritzar la implantació en aquest centre dels cicles formatius de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives següents: el CFGM de Conducció d’Activitats Fisicoesportives al Medi Natural i el CFGS d’Animació d’Activitats Físiques i Esportives.

7. Mitjançant una resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de dia 2 de setembre de 2013 (BOIB núm. 142, de 17 d’octubre), es va autoritzar implantar-hi els ensenyaments esportius de règim especial de Muntanya i Escalada de les especialitats de Muntanya Mitjana, Barrancs i Escalada (grau mitjà) i Escalada (grau superior).

8. Mitjançant una resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de dia 2 d’octubre de 2013 (BOIB núm. 150, de 31 d’octubre), es va autoritzar la implantació en aquest centre del grau mitjà i del grau superior de Salvament i Socorrisme.

9. Mitjançant una resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 27 d’octubre de 2015 (BOIB núm. 171, de 19 de novembre), es va autoritzar implantar-hi el bloc comú, el bloc complementari i el bloc específic dels ensenyaments esportius de règim especial corresponents a les titulacions de grau mitjà de tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Salt, Doma i Concurs Complet i de tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Resistència, Orientació i Turisme Eqüestre, en règim presencial i semipresencial.

10.  Així mateix, mitjançant una resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 6 d’octubre de 2016 (BOIB núm. 134, de 22 d’octubre) es va autoritzar la implantació dels ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà i de grau superior de Vela amb Aparell Fix i de Vela amb Aparell Lliure i els ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà de Busseig Esportiu amb Escafandre Autònom a l’IES CTEIB, de Palma, en la modalitat presencial, i es varen suprimir, amb efectes des de l’1 de setembre de 2016, els ensenyaments de règim especial a l’IES Baltasar Porcel, d’Andratx.

11. Per tant, s’ha observat un desajustament en les autoritzacions de les modalitats (presencial i semipresencial o només presencial) dels ensenyaments autoritzats a l’IES CTEIB en les dues darreres resolucions esmentades i es considera necessari esmenar els possibles errors o les omissions que s’hagin pogut produir.

En la Resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 27 d’octubre de 2015, en el punt 2, consten com a ensenyaments autoritzats en aquest centre els ensenyaments esportius de règim especial següents :

- Modalitat presencial i semipresencial del grau mitjà de les titulacions següents: tècnic esportiu en Futbol, Futbol Sala, Atletisme, Bàsquet, Handbol i Salvament i Socorrisme, i en Muntanya Mitjana, en Barrancs i en Escalada (dels esports de Muntanya i Escalada); tècnic esportiu de les disciplines hípiques de Salt, Doma i Concurs Complet i tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Resistència, Orientació i Turisme Eqüestre; tècnic esportiu en Vela amb Aparell Fix i tècnic esportiu en Vela amb Aparell Lliure, i tècnic esportiu en Busseig amb Escafandre Autònom.

- Modalitat presencial i semipresencial del grau superior de les titulacions següents: tècnic esportiu superior en Futbol, Futbol Sala, Atletisme, Bàsquet, Handbol i Salvament i Socorrisme i tècnic esportiu superior en Escalada (dels esports de Muntanya i Escalada).

En la Resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 6 d’octubre de 2016, les titulacions anteriors apareixen autoritzades només com a presencials i, a més, s’hi inclou la modalitat presencial del grau mitjà de les titulacions següents: tècnic esportiu en Vela amb Aparell Fix, tècnic esportiu en Vela amb Aparell Lliure i tècnic esportiu en Busseig amb Escafandre Autònom. També s’hi inclou la modalitat presencial del grau superior de les titulacions de tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Fix i de tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Lliure.

12.  L’11 d’abril de 2017 va tenir entrada a aquesta Direcció General (núm. de registre 802) un informe del Departament d’Inspecció Educativa sobre el projecte d’oferta d’ensenyaments esportius de règim especial en règim semipresencial a l’IES Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears (CTEIB), de Palma, en el qual s’exposa el desajust anterior en les autoritzacions de les modalitats (presencial i semipresencial o només presencial) dels ensenyaments autoritzats a l’IES CTEIB en les dues resolucions esmentades i s’insta l’esmena dels possibles errors o les omissions que s’hagin pogut produir.

13. El 16 de gener de 2018 la cap del Servei dels Ensenyaments de Règim Especial va emetre un informe, amb el vistiplau del cap del Departament de Planificació i Centres, sobre la implantació dels ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà en torn semipresencial de les modalitats esportives de Piragüisme i Vela (amb Aparell Fix i amb Aparell Lliure) i la implantació del grau superior en torn semipresencial de la modalitat esportiva de Vela (amb Aparell Fix i amb Aparell Lliure) a l’IES CTEIB i s’actualitzen les modalitats esportives autoritzades en règim semipresencial en aquest centre.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

2. Els articles 63 i 65 i els preceptes que hi concorden de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (BOE núm. 106, de 4 de maig, i suplement en català núm. 11, de 16 de maig).

3. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d’abril).

4.El Reial decret 1363/2007, de 24 d’octubre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial (BOE núm. 268, de 8 de novembre, i suplement en català núm. 35, de 16 de novembre).

5. L’Ordre de 28 de juliol de 2008 de regulació dels ensenyaments esportius de règim especial establerts a l’empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i de l’exhauriment de determinades formacions esportives (BOIB núm. 113, de 14 d’agost).

6. El Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments de règim general no universitaris (BOE núm. 62, de 12 de març).

7. El Reial decret 935/2010, de 23 de juliol, pel qual s’estableixen els títols de tècnic esportiu en Vela amb Aparell Fix i tècnic esportiu en Vela amb Aparell Lliure, i se’n fixen els ensenyaments mínims i els requisits d’accés (BOE núm. 211, de 31 d’agost).

8. El Reial decret 936/2010, de 23 de juliol, pel qual s’estableixen els títols de tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Fix i tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Lliure, i se’n fixen els ensenyaments mínims i els requisits d’accés (BOE núm. 211, de 31 d’agost).

9. El Reial decret 981/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’estableixen els títols de tècnic esportiu en Piragüisme d’Aigües Braves, tècnic esportiu en Piragüisme d’Aigües Tranquil·les i tècnic esportiu en Piragüisme Recreatiu Guia d’Aigües Braves, i se’n fixen el currículum bàsic i els requisits d’accés (BOE núm. 282, de 25 de novembre).

10. La Resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 27 d’octubre de 2015 per la qual s’autoritza la implantació, a l’IES Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears, del bloc comú, del bloc complementari i del bloc específic, en les modalitats presencial i semipresencial, dels ensenyaments esportius de règim especial corresponents a les titulacions de grau mitjà de tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Salt, Doma i Concurs Complet i de tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Resistència, Orientació i Turisme Eqüestre (BOIB núm. 171, de 19 de novembre).

11. La Resolució del conseller d’Educació i Universitat de dia 6 d’octubre de 2016 per la qual s’autoritza la implantació dels ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà i de grau superior de Vela amb Aparell Fix i Vela amb Aparell Lliure i els ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà de Busseig Esportiu amb Escafandre Autònom a l’IES CTEIB, de Palma, i se suprimeixen els ensenyaments de règim especial a l’IES Baltasar Porcel, d’Andratx (BOIB núm. 134, de 22 d’octubre).

12. La Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 25 de setembre de 2017 per la qual es dicten instruccions per concretar el procediment d’admissió i de matrícula per als ensenyaments esportius de règim especial de les modalitats esportives d’Atletisme, Bàsquet, Futbol, Hípica, Judo, Muntanya i Escalada, Piragüisme i Vela per al curs 2017-2018, així com la matrícula del mòdul/bloc de formació pràctica i la matrícula extraordinària de mòduls pendents d’anys anteriors (BOIB núm. 120, de 30 de setembre).

13. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer (BOE núm. 51, d’1 de març) i reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 32, de 16 de març), el qual estableix en l’article 36.2 que, en matèria d’ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d’execució de l’ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, d’acord amb el que disposen els articles 27 i 149.1.30.a de la Constitució espanyola.

14. El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 120, de 8 d’agost), d’acord amb la redacció fixada pel Decret 18/2017, de 2 de novembre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 24/2015 (BOIB núm. 135, de 4 de novembre).

15. El 16 de gener de 2018 la cap del Servei dels Ensenyaments de Règim Especial va emetre un informe, amb el vistiplau del cap del Departament de Planificació i Centres, en el qual es posa de manifest que el CTEIB és el centre de referència dels ensenyaments esportius a Mallorca i que té una llarga trajectòria en aquest tipus d’ensenyament. També s’hi exposa que el director del centre ha donat la conformitat a la impartició d’aquestes noves disciplines en aquests nous formats d’horari. Així mateix, s’hi posa de manifest que les instal·lacions i els recursos materials i humans existents al centre són aptes i s’hi confirma la matriculació d’alumnes en aquestes modalitats dels ensenyaments esportius per al curs 2017-2018: al cicle inicial de Vela amb Aparell Fix i de Vela amb Aparell Lliure, 24 alumnes; al cicle final de Vela amb Aparell Fix, 13 alumnes, i al cicle inicial de Piragüisme en Aigües Tranquil·les, 2 alumnes. Molts dels ensenyaments esportius ja estaven autoritzats en torn semipresencial.

La conclusió de l’informe és favorable a la implantació de les modalitats esportives que s’indiquen a continuació: 1. Tècnic esportiu en Piragüisme en Aigües Tranquil·les en torn semipresencial; 2. Tècnic esportiu i tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Fix en torn d’horabaixa semipresencial, i 3. Tècnic esportiu i tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Lliure en torn d’horabaixa semipresencial, i descriu com queda la configuració del centre amb la incorporació d’aquestes modalitats.

Aquest informe també fa referència a les errades detectades en l’informe del Departament d’Inspecció Educativa d’11 d’abril sobre el projecte d’oferta d’ensenyaments esportius de règim especial en règim semipresencial al CTEIB, en el qual s’instava l’esmena del desajust entre les autoritzacions de les modalitats (presencial i semipresencial o només presencial) dels ensenyaments autoritzats per les resolucions del conseller d’Educació i Universitat de 27 d’octubre de 2015 i 6 d’octubre de 2016.

Per tot això, i tenint en compte els fets i els fonaments transcrits anteriorment, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Autoritzar la implantació, a l’IES Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears, dels ensenyaments esportius de règim especial de grau mitjà de la modalitat esportiva de Piragüisme en Aigües Tranquil·les en torn semipresencial i de la modalitat de Vela amb Aparell Fix en torn d’horabaixa semipresencial, i dels ensenyaments esportius de règim especial de grau superior de la modalitat esportiva de Vela amb Aparell Lliure en torn d’horabaixa semipresencial a partir del curs 2017-2018.

2. Actualitzar les autoritzacions de les modalitats (presencial i semipresencial o només presencial) dels ensenyaments autoritzats per les resolucions del conseller d’Educació i Universitat de 27 d’octubre de 2015 i de 6 d’octubre de 2016, d’acord amb el que s’exposa en l’informe del Departament d’Inspecció Educativa d’11 d’abril de 2017.

3. Determinar que, com a conseqüència de la implantació d’aquests ensenyaments, la configuració del centre queda de la manera següent:

Codi de centre: 07013383

Denominació genèrica: institut d’educació secundària i batxillerat

Denominació específica: Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears

Domicili: c. del Gremi dels Foners, 4

Localitat: Palma

Municipi: Palma

CP: 07009

Ensenyaments autoritzats:

Educació secundària obligatòria

Batxillerat de les modalitats de ciències i humanitats i ciències socials

Cicles formatius de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives:

CFGM de Conducció d’Activitats Fisicoesportives al Medi Natural

CFGS d’Animació d’Activitats Físiques i Esportives

Ensenyaments esportius de règim especial:

Modalitats presencial i semipresencial dels ensenyaments de grau mitjà de les titulacions següents:

Tècnic esportiu en Futbol

Tècnic esportiu en Futbol Sala

Tècnic esportiu en Atletisme

Tècnic esportiu en Bàsquet

Tècnic esportiu en Handbol

Tècnic esportiu en Salvament i Socorrisme

Tècnic esportiu en Muntanya Mitjana, tècnic esportiu en Barrancs i tècnic esportiu en Escalada (dels esports de Muntanya i Escalada)

Tècnic esportiu en les disciplines hípiques de Salt, Doma i Concurs Complet i la disciplina de Resistència, Orientació i Turisme Eqüestre

Tècnic esportiu en Vela amb Aparell Fix i tècnic esportiu en Vela amb Aparell Lliure

Tècnic esportiu en Piragüisme en Aigües Tranquil·les

Modalitat presencial dels ensenyaments de grau mitjà de la titulació següent:

Tècnic esportiu en Busseig amb Escafandre Autònom

Modalitats presencial i semipresencial dels ensenyaments de grau superior de les titulacions següents:

Tècnic esportiu superior en Futbol

Tècnic esportiu superior en Futbol Sala

Tècnic esportiu superior en Atletisme

Tècnic esportiu superior en Bàsquet

Tècnic esportiu superior en Handbol

Tècnic esportiu superior en Salvament i Socorrisme

Tècnic esportiu superior en Escalada (dels esports de Muntanya i Escalada)

Tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Fix i tècnic esportiu superior en Vela amb Aparell Lliure

4. Establir que la Conselleria d’Educació i Universitat adopti les mesures oportunes per a la implantació dels ensenyaments que es disposen en aquesta Resolució.

5. Ordenar la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d’Educació i Universitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà del dia en què es publiqui en el BOIB, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s’hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació en el BOIB, d’acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa

 

Palma, 6 de febrer de 2018

El conseller d’Educació i Universitat

Martí X. March Cerdà