Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLOSETA

Núm. 1186
Aprovació definitiva Reglament Municipal de la figura del Cronista Oficial Vila de Lloseta

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d’exposició al públic de l’acord inicial relatiu al Reglament Municipal de la figura del cronista oficial de la vila de Lloseta, aprovat en sessió plenària de la corporació de dia 27-11-2017, i no s’han presentat reclamacions, s’eleva a definitiu dit acord, segons preveu l’article 49 LBRL, de 1985, l’acord i text íntegre del Reglament es publicarà al BOIB, i serà d’aplicació a partir del següent dia de la seva publicació al BOIB

 

Lloseta, a 1 de febrer de 2018

El Batlle

Jose Maria Muñoz Pérez.

S’insereix a continuació el text íntegra del Reglament:

“REGLAMENT MUNICIPAL DE LA FIGURA DE CRONISTA OFICIAL DE LA VILA DE LLOSETA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La necessitat dels pobles de conèixer la seva història i donar-la a conèixer a la col·lectivitat, ha acompanyat a la humanitat des de els seus principis. La figura del Cronista gaudeix d’una molt arrelada tradició històrica, ja que ha servit per a la consolidació i conservació de la memòria històrica per la seves tasques d’investigació de la història, costums i tradicions.

La regulació de la figura mitjançant d’un Reglament Municipal, serveix per establir els seus drets i obligacions, el procediment per a la selecció i les condicions per al seu nomenament, basant-se en els principis fonamentals del caràcter honorífic i gratuït del títol, així com el contingut material de les activitats inherents a la seva condició que li dóna una garantia d’estabilitat i l’allunya de qualsevol caire polític.

 

CAPÍTOL

PRIMER

SECCIÓ PRIMERA. De les condicions.

Article 1.- Requisits.

El nomenament de Cronista Oficial de la Vila de Lloseta, recaurà sobre una persona física nascuda a Lloseta, que s’hagi distingit en la seva tasca d’estudi, investigació i difusió de temes relacionats amb el municipi de Lloseta i que tingui una titulació relacionada amb el càrrec honorífic de cronista del municipi.

SECCIÓ SEGONA. Del procediment de nomenament.

Article 2.- Iniciació.

1. El procediment per el nomenament de Cronista Oficial de la vila de Lloseta s’iniciarà per resolució de la Batlia-Presidència, ja sigui d’ofici o a proposta de qualsevol persona, entitat o associació arrelada en el Municipi.

2. Dites propostes hauran d’anar acompanyades d’una memòria en la qual s’especifiquin els mèrits del candidat, juntament amb ressenyes biogràfiques i, si les tingués, bibliogràfiques de la seva trajectòria.

 

Article 3.- Instrucció.

1.- La instrucció de l’expedient anirà a acreditar i valorar els mèrits del candidat en quant a la seva obra, activitat i/o coneixements del municipi de Lloseta.

2.- Dins la tramitació de l’expedient podran requerir-se quants informes se considerin oportuns, no vinculants, a entitats, associacions o col·lectius socials, sempre que aquests estiguin arrelats en el Municipi.

3.- Abans de formular-se la proposta de nomenament se donarà audiència de l’expedient al candidat o candidats.

Article 4.-  Resolució.

El nomenament de Cronista Oficial de la vila de Lloseta, s’acordarà en el Ple de l’Ajuntament a proposta de La Batlia-Presidència vot favorable majoria simple del nombre de membres legals de la corporació.

CAPÍTOL

SEGON

CONTINGUT DEL TÍTOL DE CRONISTA OFICIAL

SECCIÓ PRIMERA. Característiques Generals.

Article 5.- Caràcter honorífic.

1.- El títol de Cronista Oficial és fonamentalment honorífic i no comporta el dret de percebre cap retribució econòmica.

2.- Sense perjudici d’allò assenyalat a l’apartat anterior, el Cronista Oficial tendrà dret a la compensació dels pagaments que comporti l’exercici de la seva funció i la compensació econòmica que se fixi per la Junta de Govern Local, pels treballs d’investigació, estudis i publicacions encomanades expressament per l’Ajuntament.

Article 6.- Durada.

1.- El títols de Cronista Oficial de la vila de Lloseta s’atorguen per un període de 10 anys

2.- No obstant el termini anteriorment establert del càrrec de Cronista Oficial, podrà acabar per decisió pròpia o en cas d’incompliment de les seves obligacions o per incapacitat per a l’exercici del mateix, per acord de l’Ajuntament en Ple. En aquests dos supòsits, la revocació s’haurà d’adoptar mitjançant la tramitació d’un expedient que s’instruirà amb les mateixes característiques i garanties que les del seu atorgament.

SECCIÓ SEGONA. Obligacions i drets.

Article 7.- Obligacions.

El Cronista Oficial se compromet a realitzar les següents tasques:

a) Emetre la seva opinió i contestar consultes sobre aquells temes relacionats amb la Història de Lloseta, o en aquells que la Corporació, mitjançant l’Alcaldia-Presidència, cregui oportuns posar a la seva consideració.

b) Redactar, de comú acord el Cronista Oficial i el Batle-President, una Memòria Anual que tendrà el títol de “Crònica de la Vila de Lloseta”, dins la qual s’hi recullin els principals esdeveniments socials, culturals, polítics i de tot tipus relacionats amb el Municipi.

Article 8.- Drets.

1.- El títol de Cronista Oficial atorga els següents drets:

a) Rebre de l’Ajuntament una medalla commemorativa del nomenament i distintiva del títol, segons el disseny que aprovi la Corporació.

b) La compensació econòmica dels pagaments generats per a l’exercici del seu càrrec o com a conseqüència de l’encàrrec conferit per realitzar algun estudi, investigació o publicació de caràcter excepcional per la seva complexitat o per la inversió del treball que requereixi o exigeixi la realització de viatges o l’adquisició de mitjans materials específics.

c) A ser convidat als actes públics organitzats per l’Ajuntament i assistir a les sessions dels Plenaris, sense veu ni vot, ocupant en ambdós casos, el lloc preferent que la Corporació determini.

d) A rebre de manera gratuïta un exemplar de totes les publicacions editades per l’Ajuntament.

e) A accedir als fons de l’Arxiu i de la Biblioteca Municipal per a la seva consulta i estudi. En tots cas, l’accés a les dades dels expedients i registres administratius s’efectuarà en els termes assenyalats en la vigent normativa bàsica de règim jurídic i procediment administratiu comú.

f) A utilitzar el material i els mitjans tècnics, informàtics i accés a les tecnologies de la informació, que se posaran a la seva disposició en el despatx o local facilitat a l’efecte per el desenvolupament de la seva tasca.

g) A la publicació per part de l’Ajuntament de la “Crònica de la vila de Lloseta”, sempre que se consideri  oportú per la Junta de Govern Local.

Article 9.- Competències.

Sense perjudici de les competències atribuïdes per aquest Reglament als distints òrgans municipals en matèries concretes, totes les qüestions que sorgeixin referents a les figures del Cronista Oficial de la Vila i a la seva activitat i relacions amb l’Ajuntament se desenvoluparan mitjançant l’Alcaldia-Presidència.”