Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 1057
Resolució del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de declaració de no subjecció a avaluació ambiental estratègica de la modificació del PGOU d’Inca consistent en modificació de les alineacions i àmbit de l’UA 10 (168C/2017).

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.En data 10 d’octubre de 2017 té entrada a la CMAIB sol·licitud  de l’Ajuntament d’Inca  de no subjecció a tramitació d’avaluació ambiental estratègica de la Modificació Puntual núm. 6  del PGOU consistent en  modificació de les alineacions i àmbit de la UA núm. 10 del PGOU d’Inca.

2.S’adjunta a la sol·licitud la documentació redactada per l’arquitecte Lucía Burgos Galíndez  el mes de març de 2017. Dita documentació va ésser objecte d’aprovació inicial per acord del Ple de l’Ajuntament de data 7 de setembre de 2017. S’adjunta també certificació de dit acord de ple d’aprovació inicial.  Al punt 4  de dit acord, es decideix sol·licitar a la CMAIB la no subjecció a tramitació ambiental de conformitat amb  el que disposa l’art. 9.5 de la Llei 12/2016, de 17 d’agost, d’Avaluació Ambiental de els Illes Balears.

3.A la memòria justificativa (concretament a l’apartat 8, pàgina 21) s’indica que la modificació puntual no està sotmesa a tramitació ambiental per tenir encaix a l’article 9.4  de la Llei 12/2016,  al tractar-se d’un reajustament per raons funcionals. Tanmateix es sol·licita la no subjecció per aplicació de  l’article  9.5 atès que en el moment de l’acord d’aprovació inicial l’Ajuntament ja té coneixement de que l’art. 9.4 fou anul·lat per la sentència del Tribunal Constitucional de 21 de setembre de 2017

4.L’art. 9.5 de la Llei 12/2016 d’avaluació ambiental que disposa que:”..... tampoc es subjecten als procediments d’avaluació ambiental estratègica, d’acord amb l’article 3.5 de la Directiva 2001/42/CE, les modificacions d’escassa entitat que l’òrgan ambiental, declari, previ informe tècnic, que no tenen efectes significatius en el medi ambient”.

5.La UA que es pretén modificar està situada entre l’avinguda del Pla, carrer de Baltasar Tortella, General Luque i el Quarter. Segons el PGOU vigent es tracta de sol urbà i la seva ordenació està detallada en els planos D2 i E2 d’Ordenació. Segons la fitxa de l’UA la superfície de l’àmbit és 8.141 m2 destinada a usos residencials.

 Consideracions tècniques i jurídiques

1. L’objecte de la modificació és per una part reajustar l’alineació  prevista a la UA per adaptar-la a les determinacions del PGOU a l’avinguda del Pla, en el tram situat entre els carrers Menestrals i  Baltasar Tortella, d’aquesta manera s’elimina un canvi d’amplada de vial que avui en dia no té sentit (era una previsió que es va fer abans de l’execució de les obres de la desdoblament de la via ferroviària que ja s’han executat) i  s’evita l’enderroc de l’edifici destinat a habitatge situat al carrer General Luque 149 que, d’acord amb la memòria justificativa, és innecessari per a l’execució de l’UA 10 i,  per tant, per completar  la trama urbana que és la finalitat de la unitat d’execució.

La conseqüència de la modificació de l’alineació i l’exclusió de l’habitatge en el límit de l’UA és la modificació de l’àmbit de la pròpia UA.  Així mateix, segons l’aixecament topogràfic a escala detallada de la UA 10, resulta que és necessari adaptar la delimitació de l’UA al mur ja executat que delimita les vies fèrries. 

Finalment, i com a conseqüència de la topografia detallada, es considera adequat incloure a l’àmbit d’actuació la totalitat de dues parcel·les que havien quedat lleugerament fora de l’àmbit.

Amb tot, les modificacions plantejades impliquen reduir l’àmbit de l’UA dels 8.141 m2 del PGOU vigent a 7.886 m2. Les modificacions proposades no augmenten l’edificabilitat total  prevista actualment ni redueix la superfície prevista per a Espai Lliure Públic. Tampoc implica un augment de les densitats màximes previstes amb l’actual ordenació. Es mantenen els usos previstos.

2.- Es tracta d’una modificació puntual del  Pla General d’ordenació Urbana d’Inca, aprovat definitivament per acord de la CIOTU en sessió de dia 26 d’octubre de 2012 (BOIB núm. 176, de 27 de novembre de 2012). La revisió per a l’adaptació al PTM del PGOU d’inca fou avaluada per la CMAIB. En aquest sentit consta la conformitat amb la memòria ambiental segons acord de la Comissió Permanent de data 12 de desembre de 2008, dit acord fou modificat posteriorment per acord del Ple de la CMAIB de 27 de juliol de 2013.

3. Per tot l’anterior, tant per l’àmbit de la modificació que afecta a una UA de 8.141 m2 dins sòl qualificat com urbà, com per la nul·la afectació als usos, edificabilitat, densitat màxima previstos inicialment al planejament vigent ja avaluat ambientalment, podem concloure que es tracta  d’una modificació d’escassa entitat als efectes d’avaluació ambiental estratègica, al tractar-se d’un reajustament d’alineacions i la conseqüent alteració d’un àmbit molt reduït.

 4. Al present supòsit de fet és aplicable l’art. 9.5 de la Llei 12/2016 d’avaluació ambiental que disposa textualment que: “tampoc es subjecten als procediments d’avaluació ambiental estratègica, d’acord amb l’article 3.5 de la Directiva 2001/42/CE, les modificacions d’escassa entitat que l’òrgan ambiental, declari, previ informe tècnic, que no tenen efectes significatius en el medi ambient. En aquest sentit pareix clar que estem davant una modificació d’escassa entitat del pla general que no te cap efecte significatiu sobre el medi ambient atès el seu objecte.

5.- De conformitat amb la delegació de competències aprovada per acord del Ple de la CMAIB de data 30 d’octubre de 2015 (BOIB núm.168 de 14 de novembre de 2017) el President de la Comissió de Medi Ambient és competent per decidir sobre la subjecció o no a tramitació ambiental de les modificacions menors, vist l’informe-proposta del cap de departament d’avaluacions ambientals de data 23 de gener de 2017, dicto la següent,

Resolució

Declarar que la Modificació Puntual núm. 6 del PGOU d’Inca consistent en la modificació de les alineacions i àmbit de la UA núm. 10 del PGOU d’Inca segons documentació redactada l’arquitecte Lucía Burgos Galíndez  el mes de març de 2017 aprovada inicialment per acord del Ple de l’Ajuntament de data 7 de setembre de 2017, no  està subjecte a tramitació ambiental estratègica, de conformitat amb el que disposa l’art. 9.5 de la Llei 12/2016, de 17 d’agost, d’avaluació ambiental de les Illes Balears, atès que és tracta d’una modificació puntual d’escassa entitat i que no tindrà efectes significatius sobre el medi ambient.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució - que exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

    

Palma, 24  de gener de 2017

El President de la CMAIB

Per delegació del Ple (BOIB núm. 168, 14/11/2015)

Antoni Alorda Vilarrubias