Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 1009
Notificació de la resolució de concessió i extinció de prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar (expedients núm. PA 4/2017, PA 08/2017, PA 21/2017, PA 31/17)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l’establert als «Criteris per a la concessió de prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar» aprovats pel Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa en data 26 de maig de 2017 (BOIB núm. 69 de 06/06/2017) i BOE núm. 141 de 14/06/2017), en relació a l’article 45 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, es notifica als interessats la resolució de la consellera executiva del Departament de Sanitat, Benestar Social, Igualtat i Relacions amb Entitats i Associacions de data 21 de desembre 2018:

La Declaració dels Drets dels Infants, adoptada per l’Assemblea de les Nacions Unides, el 20 de novembre de 1959, recull un dels principals drets del menor, que és poder viure i desenvolupar-se en un ambient familiar adequat, en condicions de seguretat i estabilitat.

La Declaració de Drets del Nen, al seu principi sisè disposa que el nen, per al ple i harmoniós desenvolupament de la seva personalitat, sempre que sigui possible, deurà de créixer a l’empara i baix la responsabilitat dels seus pares i, en tot cas, en un ambient d’afecte i seguretat moral i material. La societat i les autoritats públiques estaran obligades a tenir cura especialment dels nens sense família o que no tinguin mitjans adequats de subsistència.

L’article 39 de la Constitució Espanyola disposa que els poders públics han d’assegurar la protecció social, econòmica i jurídica a la família, i estableix que els nens i nenes gaudiran de la protecció prevista en els acords internacionals que protegeixen els seus drets.

L’article 11.2 b) de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació del codi civil i de la llei d’enjudiciament civil, en la redacció dada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència recull, com a principi rector de l’actuació dels poders públics, el manteniment del menor en la seva família d’origen, excepte que no sigui convenient pel seu interès, cas que es garantirà l’adopció de mesures de protecció familiars i estables, prioritzant, en aquests supòsit, l’acolliment familiar davant de l’institucional.

L’acolliment suposa assumir la guarda dels menors acollits estiguin o no tutelats per l’entitat competent. El contingut de la guarda consisteix en vetllar pel menor, tenir-lo en la seva companyia, alimentar-lo, educar-lo i procurar-li una formació integral en un entorn afectiu.

De conformitat amb l'article 20 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, les prestacions del sistema públic de serveis socials poden ser tècniques, econòmiques o tecnològiques. Entre aquestes prestacions es regulen les ajudes econòmiques que s’ ofereixen a les persones i que es destinen a complir amb les finalitats establertes per l'article 3 de la present llei.

En aquest sentit, entre els objectius de les polítiques de serveis socials establerts a l’article 3 de la Llei 4/2009 ja esmentada es cita el següent:

(...//...) k) Detectar y atender las situaciones de falta de recursos básicos y las necesidades sociales tanto de las personas como de los grupos y la comunidad en general.”

El concepte de prestació econòmica està regulat a l'article 22 de la Llei 4/2009 ja esmentada, del següent tenor literal:

1. Son prestaciones económicas las aportaciones dinerarias que tienen por finalidad atender determinadas situaciones de necesidad en que se hallan las personas que no disponen de recursos económicos suficientes para afrontarlas y que no están en condiciones de conseguirlos o recibirlos de otras fuentes.

2. Las prestaciones económicas pueden otorgarse con carácter de derecho subjetivo, derecho de concurrencia o urgencia social.

3. Las prestaciones económicas que se deriven del desarrollo de este artículo quedan excluidas del ámbito de aplicación de la normativa general de subvenciones.”

La modificació introduïda per la Disposició final vintena de Llei 18/2016, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2017, estableix que les prestacions econòmiques que es deriven del desenvolupament de l'article 22 de la Llei 4/2009 queden excloses de l’àmbit d’aplicació de la normativa general de subvencions.

Així mateix, l’article 37 de la llei 4/2009, enumera les competències del consells insulars, entre les quals cita al punt i) “ concedir, gestionar i tramitar les prestacions econòmiques incloses en les competències pròpies en matèria de serveis socials, i aquelles que se’ls encomani dins el marc de planificació general del Govern de les Illes Balears.”

El Consell Insular d’Eivissa és l’entitat pública competent en matèria de protecció de menors segons el previst a la Llei 8/1997, de 18 de desembre, d’atribució de competències als Consells Insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció, en relació amb l’article 8.1.b) de la Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l’atenció dels drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears.

Concretament, el Consell Insular d’Eivissa és l’entitat pública competent en la iniciació, ordenació, tramitació i resolució dels acolliments familiars en família extensa i família aliena en virtut del previst als articles 3.10) i 11) de la Llei 8/1997, de 18 de desembre, d’atribució de competències als Consells Insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció, i l’article 15.1.j) i k) de la Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l’atenció i dels drets de la infància i adolescència de les Illes Balears, tot això d’acord l’establert als articles 172 ter., 173 i 173 bis del Codi Civil.

Vists els expedients de sol·licitud de prestació econòmica periòdica/complementària/puntual d’acolliment familiar incoats a instància dels interessats.

Vista l’acta emesa per la Comissió Avaluadora de data 30 de novembre de 2017, encarregada de proposar l’aprovació, modificació, suspensió, extinció o denegació, en el seu cas, de les prestacions, en virtut de la qual s’informa favorablement:

a) Aprovar les prestacions econòmiques puntuals que a continuació es detallen, atès que les persones sol·licitants de les prestacions compleixen amb els requisits establerts:

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 4/2017 a nom de (...), amb núm DNI:28738824W, la concessió de prestació puntual per a tractament odontològic de 750 euros.

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 8/2017 a nom de (...), amb núm DNI:41456072K, la concessió de prestació puntual per a la despesa realitzada en unes ulleres graduades de 316 euros.

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 21/2017 a nom de (...)o, amb núm DNI: 05390329A, la concessió de prestació puntual per a la despesa realitzada en unes ulleres graduades de 90 euros.

b) Donar de baixa la prestació que a continuació es detalla:

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm. 31/17 a nom de (...) amb núm. DNI 41456339N cessament del pagament de la prestació econòmica periòdica d’acolliment familiar amb família extensa d’una menor per cessament de l’acolliment familiar i constitució d’acolliment residencial amb data 9 de novembre de 2017.”

Vists els criteris per a la concessió de prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar, aprovats en data 26 de maig de 2017 pel Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa i publicats al BOIB número 69, de data 6 de juny de 2017 i al BOE número 141, de data 14 de juny de 2017, i concretament el punt novè on es recullen els criteris tècnics i econòmics per a la concessió de les prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar, així com el punt desè referent al procediment de concessió de la prestació.

Per tot l’exposat, vist el procediment establert als criteris per a la concessió de prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar i vistes les facultats atribuïdes als consellers executius pel Decret de Presidència Núm. 287/2015 pel qual es determinen les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d’Eivissa, de data 8 de juliol de 2015 (BOIB núm. 103 10/07/2015) en relació amb l’art. 72.e) del Reglament Orgànic del Consell Insular d’Eivissa i vist l'acord del Consell executiu d'Eivissa que en sessió extraordinària de data de 31 de juliol de 2017, pel qual es va delegar en la consellera executiva del Departament de Sanitat, Benestar Social, Igualtat i Relacions amb Entitats i Associacions, la resolució d'aquestes prestacions d'acolliment familiar, s'eleva a la consellera executiva del Departament de Sanitat, Benestar Social, Igualtat i Relacions amb Entitats i Associacions la següent,

RESOLC

PRIMER.- Concedir les prestacions econòmiques puntuals que a continuació es detallen, atès que les persones sol·licitants de les prestacions compleixen amb els requisits establerts:

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 4/2017 a nom de (...), amb núm DNI:28738824W, la concessió de prestació puntual per a tractament odontològic de 750 euros.

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 8/2017 a nom de(...), amb núm DNI:41456072K, la concessió de prestació puntual per a la despesa realitzada en unes ulleres graduades de 316 euros.

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm.: 21/2017 a nom de (...), amb núm DNI: 05390329A, la concessió de prestació puntual per a la despesa realitzada en unes ulleres graduades de 90 euros.

SEGON.- Extingir la següent prestació d’acolliment familiar, amb efectes des del 9 de novembre de 2017:

- Expedient de prestació d’acolliment familiar núm. 31/17 a nom de (...) amb núm. DNI 41456339N cessament del pagament de la prestació econòmica periòdica d’acolliment familiar amb família extensa d’una menor per cessament de l’acolliment familiar i constitució d’acolliment residencial amb data 9 de novembre de 2017

TERCER.- Autoritzar, disposar i reconèixer l'obligació de pagament per un import de 15.756 €, amb càrrec a l’aplicació pressupostària 2312.48900 dels vigents pressupostos de la Corporació, per a la concessió de prestacions econòmiques periòdiques, complementaries i puntuals d'acolliment familiar.

QUART.- Notificar la corresponent resolució als interessats, de conformitat amb l’establert als Criteris de les prestacions econòmiques periòdiques, complementàries i puntuals d’acolliment familiar (criteri 10.6) aprovats en data 26 de maig de 2017 pel Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa (BOIB núm. 69 06/06/2017 i BOE núm. 141 14/06/2017).

 

Eivissa, 19 de gener de 2018

La secretaria técnica de Bienestar Social y Sanidad
Isabel Silverde Fernández