Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
AJUNTAMENT DE POLLENÇA
Núm. 926
Bases específiques per cobrir una plaça de tècnic d’administració general
Aprovat per la Junta de Govern Local, en sessió de 23 de gener de 2018 es fa públic als efectes pertinents, el següent:
“BASES ESPECÍFIQUES PER COBRIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC D’ADMINISTRACIÓ GENERAL
BASE PRIMERA.- OBJECTE DE LES BASES ESPECÍFIQUES
Vinculació: funcionari de carrera
Escala: administració general
Subescala: tècnica
Classe tècnica: superior
Grup: A-1
Torn: lliure
Nombre de places:1
BASE SEGONA.- REQUISITS DELS ASPIRANTS
1.- Per prendre part a les proves selectives els aspirants han de posseir o complir, en la data de finalització del termini assenyalat per a la presentació de sol·licituds, els requisits següents:
a) Ser espanyol o ciutadà d'un dels restants estats membres de la Unió Europea o dels estats en els quals sigui d'aplicació la lliure circulació de treballadors, en els termes prevists a la llei estatal que regula aquesta matèria, amb excepció de les places per a les quals a les bases específiques es limiti l'accés als aspirants de nacionalitat espanyola.
En virtut de la Llei Orgànica 8/2000, de 22 de desembre, de reforma de la LO 4/2000 sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, i del RD 864/2001 del Reglament d’execució, tenen dret d’accés a l’administració pública com a personal laboral els estrangers residents legalment a Espanya.
b) No haver arribat a l'edat de jubilació forçosa.
c) Estar en possessió d’algun dels següents títols acadèmics o en condicions d’obtenir-lo a la data en la qual finalitzi el termini de presentació de sol·licituds: llicenciat en Dret, llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració, llicenciat en Sociologia, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, llicenciat en Economia, llicenciat en Ciències Actuarials i Financeres, Econòmiques o Empresarials, o el títol de grau universitari corresponent o equivalent.
A efectes de la titulació exigida per a l’ingrés es tindran en compte les equivalències de titulacions establertes a la normativa vigent.
d) No patir cap malaltia ni disminució física o psíquica que impedeixi el normal exercici de les funcions.
e) No haver estat separat del servei de l'Estat, de l'administració local o autonòmica o dels organismes que en depenguin per cap expedient disciplinari, ni trobar-se inhabilitat per a l'exercici de funcions públiques.
Igualment, no estar sotmès a sanció disciplinària o condemna penal que en el seu estat impedeixi l'accés a la funció pública, si es tracta d'aspirants que no tenguin la nacionalitat espanyola d'acord amb el que s'estableix a la lletra a) d'aquesta base.
f) No estar sotmès a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.
g) Si és el cas, disposar de la resta dels requisits assenyalats a les bases específiques de la plaça a la qual s’opta.
h) Coneixement de la llengua catalana. L'aspirant ha de tenir, com a mínim, el nivell de coneixements de la llengua catalana corresponent al certificat C1 o equivalent. Aquest requisit s’ha d’acreditar quan s’efectua la sol·licitud mitjançant la presentació de la documentació assenyalada a la lletra e) de l'apartat 2 de la base 3, o, si és el cas, mitjançant la realització i superació de la prova que, amb aquesta finalitat, s'estableixi.
2.- Tots els requisits exigits s'han de posseir el dia en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds i s'han de mantenir durant el procés selectiu.
3.- En qualsevol moment del procés selectiu, si el tribunal té coneixement que algun dels aspirants no compleix els requisits exigits per a la convocatòria, n'haurà de proposar l'exclusió a la Batlia, amb l'audiència prèvia de la persona interessada, i farà constar les causes que justifiquen la proposta. La Batlia resoldrà el que procedeixi en dret.
BASE TERCERA.- PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS
1.- Les sol·licituds per prendre part en el procés selectiu s'han de presentar en el Registre General de l’Ajuntament dins el termini de vint dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà del dia de la convocatòria al BOE, i s'han de dirigir a la Batlia de l’Ajuntament de Pollença.
També es poden presentar en la forma prevista a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
2.- A més de les dades de caràcter personal i professional que han de constar a la sol·licitud, els aspirants hi han de consignar les dades que s’assenyalen a continuació i adjuntar la documentació següent:
a) Indicar la plaça a la qual s'opta.
b) Manifestar que es reuneixen totes i cadascuna de les condicions exigides a la base 2 i a les bases específiques per a la plaça en qüestió, referides sempre a la data d'acabament del termini assenyalat per a la presentació de sol·licituds. Aquesta manifestació no serà extensiva al requisit del coneixement de la llengua catalana, el qual s'haurà d'acreditar en la forma que s'estableix a l'apartat c) de la present base.
c) Acreditar el requisit del coneixement de la llengua catalana. Per a l'acreditació d'aquest requisit s'ha de presentar, juntament amb la sol·licitud, el certificat emès per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports o equivalent, que correspongui al nivell de coneixements fixat per a la plaça a la qual s'opta.
En el cas que l'aspirant no acrediti estar en possessió de l'esmentat certificat haurà de realitzar, i superar, un exercici sobre coneixements de la llengua catalana corresponent al nivell fixat per a la plaça. No superar aquesta prova comporta l'eliminació de l'aspirant del procés selectiu.
3.- La Batlia, per si mateixa o a proposta del tribunal qualificador, podrà sol·licitar, a l'efecte procedent, que les persones interessades acreditin els punts on se suposa que han incorregut en inexactitud o falsedat a l'hora de formular la sol·licitud corresponent.
4.- Si la sol·licitud presentada no compleix els requisits assenyalats a la convocatòria, es requerirà els interessats, mitjançant publicació en el tauler d'edictes i al lloc web de l’Ajuntament, per tal que, en el termini de deu dies hàbils comptadors des d'aquesta publicació, esmenin la falta o adjuntin el document que sigui preceptiu, amb l'advertència de considerar no presentada la sol·licitud si no s'acompleix el requeriment.
BASE QUARTA.- ADMISSIÓ DELS ASPIRANTS
Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds i, si és el cas, esmenades o millorades aquestes sol·licituds, la Batlia dictarà resolució en el termini màxim d’un mes, per la qual declararà aprovada la llista provisional d’admesos i exclosos. Aquesta resolució es publicarà al tauler d’edictes de l’Ajuntament i al web municipal.
La resolució provisional d’admesos també inclourà la designació del tribunal qualificador, el lloc, la data i l’hora d’inici del procés selectiu, la relació nominal d’aspirants exclosos, amb indicació de la causa d’exclusió i el termini d’esmena de defectes, que serà de deu (10) dies.
Una vegada finalitzat el termini d’esmena el batle dictarà la resolució aprovatòria de la relació definitiva d’aspirants admesos i exclosos, que s’haurà de publicar al tauler d’anuncis i al lloc web de l’Ajuntament.
BASE QUINTA.- TRIBUNAL QUALIFICADOR
1.- El tribunal qualificador es constituirà en la forma que determina l’article 60 de la Llei 7/2007, Estatut bàsic de l’empleat públic, i, supletòriament, l’article 51 de la Llei 3/2007, de la funció pública de la CAIB i l’article 4 del Reial Decret 896/1991, de 7 de juny.
Els membres del tribunal han de ser funcionaris de carrera d’igual o superior categoria, i amb titulació acadèmica de nivell igual o superior a l’exigit per a la plaça convocada. Estarà format per:
Així mateix, es nomenarà un suplent per a cadascun dels membres del tribunal qualificador.
Podrà assistir-hi un representant sindical designat per la Junta de Personal de l’Ajuntament de Pollença, als efectes de vetllar pel bon desenvolupament del procés.
2. La composició del tribunal serà predominantment tècnica i els vocals hauran de posseir una titulació o especialització igual o superior a l’exigida per a l’accés a les places convocades.
En la designació del tribunal es procurarà garantir, en tot cas, el compliment del principi d’especialitat i d’idoneïtat per valorar els coneixements i les aptituds requerides dels aspirants.
3.- Els membres del tribunal s’hauran d’abstenir d’intervenir, per la qual cosa quan es doni alguna de les circumstàncies previstes a l’article 23 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, ho notificaran a l’autoritat convocant.
Igualment els aspirants podran recusar els membres del tribunal quan concorri alguna de les circumstàncies previstes a l’apartat anterior.
4.- El president convocarà els membres titulars i suplents per tal de constituir el tribunal.
La constitució i l’actuació del tribunal s’ajustarà al que preveu la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
Els acords s’adoptaran per majoria d’assistents i el vot del president dirimirà els empats.
5.- El tribunal podrà disposar la incorporació d’assessors especialistes per a aquelles proves en què sigui necessària i també de col·laboradors en tasques de vigilància i de control del desenvolupament dels distints exercicis. Aquests assessors i col·laboradors es limitaran a prestar l’assistència i la col·laboració que se’ls sol·liciti i tindran veu, però no vot.
6.- Correspon al tribunal qualificador resoldre totes les qüestions derivades de l’aplicació d’aquestes bases i també allò que pertoqui en els casos no prevists.
Les resolucions del tribunal s’adoptaran per majoria, mitjançant votació nominal, i en cas d’empat es repetirà la votació. Si en una segona persisteix l’empat, el dirimirà el president amb el seu vot. Per a les votacions se seguirà l’ordre establert en la resolució de nomenament dels membres del tribunal, i el president votarà sempre en darrer lloc.
Els acords del tribunal només podran ser impugnats en els supòsits i en la forma establerta a la Llei de règim jurídic del sector públic.
El tribunal continuarà constituït fins que no es resolguin les reclamacions plantejades o els dubtes que pugui suscitar el procediment selectiu.
Si el tribunal, en qualsevol moment del procés selectiu, tingués coneixement o dubtes que algun dels aspirants incompleix un o varis dels requisits exigits a la convocatòria, li podrà requerir els documents acreditatius del seu compliment. En el cas que no quedin acreditats, el tribunal, prèvia audiència a la persona interessada, haurà d’emetre una proposta motivada de la seva exclusió del procés selectiu, i haurà de comunicar, així mateix, les inexactituds o falsedats formulades per l’aspirant a la sol·licitud d’admissió a les proves selectives, als efectes pertinents.
BASE SISENA.- EXERCICIS DE L’OPOSICIÓ
Primer exercici: de caràcter obligatori i eliminatori. Puntuació: 10 punts
Consistirà en respondre un qüestionari de cinquanta (50) preguntes amb respostes alternatives sobre el contingut del programa que figura com a annex I. Respecte de la puntuació, es valorarà la resposta correcta amb 0’2 punts; la incorrecta, tant si ho és per haver deixat les quatre opcions en blanc com per haver assenyalat més d’una resposta, no tindrà valoració; i la pregunta amb resposta errònia es penalitzarà amb un terç del valor assignat a la resposta correcta (0’066).
Es qualificarà de 0 a 10 punts, i per aprovar serà necessari obtenir com a mínim 5 punts. Per superar la prova s’ha d’obtenir almenys el 50% de la puntuació total.
Temps màxim: 100 minuts
Segon exercici: de caràcter obligatori i eliminatori. Puntuació: 10 punts
Consistirà en respondre per escrit de forma llegible, deu preguntes proposades pel tribunal, en un temps màxim de dues hores en relació amb els continguts de l’Annex I.
En aquest exercici el tribunal valorarà la comprensió dels coneixements, la claredat d’idees i la qualitat de l’expressió escrita.
Aquest exercici haurà de ser llegit obligatòriament per l’aspirant davant el tribunal.
Es qualificarà de 0 a 10 punts, i per aprovar serà necessari obtenir com a mínim 5 punts.
Temps màxim: 120 minuts
Tercer exercici: de caràcter obligatori i eliminatori. Puntuació: 20 punts
Consistirà en resoldre un o varis supòsits pràctics, proposats pel tribunal, relacionats amb les funcions pròpies de la plaça.
En aquest exercici es podran consultar textos legals impresos en paper no comentats, així com utilitzar màquines de calcular estàndard i científiques, però que no siguin programables ni financeres.
Es qualificarà de 0 a 20 punts, i per aprovar serà necessari obtenir com a mínim 10 punts. Per superar la prova s’ha d’obtenir almenys el 50% de la puntuació total.
Temps màxim: 120 minuts
BASE SETENA.- INICI I DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS SELECTIU
Les persones aspirants s’hauran de presentar als exàmens amb el seu document nacional d’identitat. En qualsevol moment, el tribunal podrà requerir als opositors que acreditin la seva identitat.
Les persones aspirants seran convocades per a cada exercici en crida única i seran excloses de les proves selectives les que no hi compareguin, tret dels casos de força major, degudament justificats i lliurement apreciats pel tribunal.
El primer exercici tindrà lloc el dia, en el lloc i l’hora que es determini a la resolució que aprovi la llista d’admesos i exclosos en el procés selectiu. En el cas que no es pugui acabar en la data fixada, el tribunal determinarà la nova data i horari.
La publicació de l’anunci del segon i successius exercicis serà efectuada pel tribunal en els llocs on tengui la seva seu d’actuació, al web de l’Ajuntament de Pollença i per qualssevol altres mitjans que el tribunal consideri oportuns per facilitar-ne la màxima divulgació, amb almenys vint-i-quatre hores d’antelació al començament de l’exercici.
BASE VUITENA.- QUALIFICACIÓ DELS EXERCICIS I ORDRE DE CLASSIFICACIÓ DEFINITIVA
La qualificació de l’exercici es farà pública el mateix dia que s’acordi i s’exposarà al tauler d’anuncis de la Corporació.
La qualificació de l’oposició serà la suma de les qualificacions de cadascun dels exercicis.
L’ordre de classificació dels aspirants s’establirà en funció de la qualificació obtinguda; s’ordenaran de major a menor puntuació. Aquesta relació serà exposada al tauler d’anuncis de la Corporació i al lloc web.
Tots els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils, des de la publicació, per efectuar les reclamacions oportunes o sol·licitar la revisió del seu examen davant el tribunal. A aquesta revisió hi podran assistir acompanyats d'un assessor.
El tribunal disposarà d’un termini de set dies per resoldre les reclamacions i, tot seguit, farà pública la llista definitiva.
Una vegada aprovats els tres exercicis, la qualificació final serà la resultant de sumar les puntuacions obtingudes en cada un dels tres exercicis eliminatoris, resultant, en conseqüència, que únicament ha superat la fase d’oposició i, per tant, el procés selectiu l’aspirant amb major suma total de puntuacions dels exercicis eliminatoris, ordenades de major a menor. En cas d’empat l’ordre s’establirà atenent la major puntuació obtinguda en el tercer exercici, i si no fos suficient, en el segon i en el primer, en aquest ordre.
El tribunal haurà d'incloure una diligència on es farà constar la data de la seva publicació i s’especificarà que en aquesta data s’inicia el termini per presentar els documents.
El tribunal no podrà aprovar ni declarar que ha superat les proves selectives un nombre superior d’aspirants al de places convocades. Qualsevol proposta d’aprovats que contradigui el que estableix aquesta norma serà nul·la de ple dret.
BASE NOVENA.- BORSA D’INTERINS
Una vegada finalitzades les proves selectives es procedirà a formar una borsa per a futurs nomenaments interins, com a TAG, per cobrir baixes, vacants o altres; els candidats s’ordenaran en funció de la puntuació obtinguda en el procés selectiu, amb aquells aspirants que almenys hagin superat el primer exercici.
La resolució de constitució de la borsa es publicarà al tauler d’edictes de la Corporació, i indicarà les persones que la integren, l’ordre de prelació i la puntuació obtinguda.
Aquesta borsa tendrà vigència fins que se’n constitueixi una altra que la substitueixi.
En el cas que la plaça quedi vacant per no haver superat cap aspirant totes les proves, si hi ha aspirants a la borsa seran proposats per al seu nomenament interí.
Respecte del funcionament de la possible borsa, en tot el que no preveuen les bases s’aplicarà supletòriament el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s’aprova el procediment de selecció de funcionaris interins de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la resta de normativa de desenvolupament de la LFPIB.
BASE DESENA.- PRESENTACIÓ DE DOCUMENTS
Un cop publicada la qualificació final, en el termini de vint (20) dies naturals a partir del dia de la seva publicació, l’aspirant que hi figura haurà de presentar els documents següents en el registre general d’aquest Ajuntament, referits sempre a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds:
a) Fotocòpia compulsada del DNI i del NIF o document acreditatiu de la nacionalitat certificat per l’autoritat competent del país d’origen, si és el cas.
b) Còpia autenticada o fotocòpia compulsada de la titulació o certificació acadèmica que acrediti tenir cursats i aprovats els estudis necessaris per a l'obtenció del títol corresponent, o el justificant d'haver satisfet els drets d'expedició, sense perjudici de la posterior presentació del títol.
c) Certificat mèdic en model oficial acreditatiu de no patir cap malaltia o limitació física o psíquica que impedeixi el normal exercici de la funció.
Els aspirants que hagin fet valer la seva condició de persones amb discapacitat, hauran d'acreditar aquesta condició mitjançant certificació lliurada pels òrgans competents del Ministeri d'Afers Socials o, si escau, de la Comunitat Autònoma.
d) Declaració jurada o promesa de no haver estat separat, mitjançant expedient disciplinari, del servei de l’Estat, de l’administració local o autonòmica o dels organismes que en depenguin, ni trobar-se inhabilitat per a l’exercici de funcions públiques.
Els aspirants que no tenguin la nacionalitat espanyola, d’acord amb el que s’estableix a la lletra a) de l’apartat 1 de la base 2, hauran d’acreditar igualment no estar sotmesos a sanció disciplinària o condemna penal que els impedeixi, en el seu estat, l’accés a la funció pública.
e) Declaració jurada o promesa de no estar sotmès a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.
f) Declaració jurada o promesa de no ocupar cap lloc ni exercir cap activitat en el sector públic delimitat per l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, amb indicació, així mateix, que no realitza cap activitat privada incompatible o subjecta a reconeixement de compatibilitat i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat, per drets passius o per qualsevol règim de seguretat social públic i obligatori.
Si la persona interessada manifesta que no pot subscriure la referida declaració perquè desenvolupa alguna activitat pública o percep alguna de les pensions indicades anteriorment, se li assenyalarà que, d'acord amb la normativa sobre incompatibilitats, ha d'exercir l'opció que desitgi o, si les activitats públiques són susceptibles de compatibilitat, ha de sol·licitar la corresponent autorització.
Si l'aspirant proposat du a terme alguna activitat privada per a l'exercici de la qual es requereixi el reconeixement de la compatibilitat, l'haurà d'obtenir o cessar en la realització de l'activitat privada abans de començar l'exercici de les seves funcions públiques.
En els supòsits en què se sol·liciti la compatibilitat per a l'exercici d'una activitat pública o privada, el termini per a la presa de possessió es prorrogarà fins que es dicti la resolució corresponent.
2.- Si dins el termini indicat, i llevat de casos de força major, els aspirants proposats no presenten la documentació o no compleixen els requisits exigits, no podran ser nomenats o contractats i restaran anul·lades totes les seves actuacions sense perjudici de la responsabilitat en què haguessin pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud en què demanaven prendre part en el procés selectiu.
3.- Les persones que ja tenguin la condició de personal al servei de l'administració pública estaran exemptes de justificar les condicions i els requisits ja acreditats per obtenir l'anterior nomenament. En aquest cas hauran de presentar un certificat del ministeri, corporació local o organisme públic del qual depenguin, acreditatiu de la seva condició i de la resta de circumstàncies que constin en el seu expedient personal.
Tota la documentació que es presenti en llengua estrangera haurà d’anar acompanyada de la corresponent traducció jurada.
BASE ONZENA.- NOMENAMENT I PRESA DE POSSESSIÓ
Conclòs el procés selectiu i presentada la documentació, el batle, d’acord amb la proposta del tribunal qualificador, procedirà a nomenar la persona proposada, amb major puntuació, la qual haurà de prendre possessió en el termini màxim de deu (10) dies, comptadors a partir de l’endemà de la notificació del nomenament. Prèviament haurà de prestar jurament o promesa, de conformitat amb el que estableix el RD 707/1979, de 5 d’abril.
BASE DOTZENA.- IMPUGNACIÓ I MODIFICACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA
La convocatòria, les seves bases i els actes administratius que se'n derivin i també els que es derivin de l'actuació del tribunal, podran ser impugnats per les persones interessades en el termini i en la forma establerta per la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
La convocatòria o les bases, un cop publicades, només podran ser modificades amb subjecció estricta a les normes de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
ANNEX I.- Temari
Tema 1.- La Constitució Espanyola de 1978. Estructura i contingut essencial. Els drets i deures fonamentals. La reforma constitucional. El Tribunal Constitucional.
Tema 2.- L’organització territorial de l’Estat. L’Estat autonòmic. Els estatuts d’autonomia. L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB): Disposicions generals. Competències de la CAIB. La reforma de l’Estatut.
Tema 3.- L’illa. Els Consells Insulars. Característiques generals. Organització i competències.
Tema 4.- Administració pública. Govern i administració. Principis constitucionals de l’administració pública. Fonts del dret públic. Principi de reserva de llei. La llei: classes de lleis. Disposicions del poder executiu amb rang de llei.
Tema 5.- El reglament: concepte i classes. Procediment d’elaboració. Límits de la potestat reglamentària i defensa contra els reglaments il·legals. Instruccions i circulars.
Tema 6.- L’administrat. Concepte i classes. La capacitat de l’administrat i les seves causes modificatives. Drets dels ciutadans en les seves relacions amb l’administració.
Tema 7.- L’acte administratiu. Concepte. Classes d’actes administratius. Elements de l’acte administratiu. Requisits. Motivació i forma.
Tema 8.- El procediment administratiu. La Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Principis i àmbit d’aplicació. Estructura.
Tema 9.- Dimensió temporal del procediment. Recepció i registre de documents. L’interessat i la seva representació. L’obligació de resoldre i el silenci administratiu.
Tema 10.- Les fases del procediment administratiu general. Iniciació. Ordenació. Instrucció. Finalització.
Tema 11.- L’eficàcia dels actes administratius. Executivitat i suspensió. L’execució forçosa dels actes administratius. Notificació i publicació.
Tema 12.- La teoria de la invalidesa de l’acte administratiu. Actes nuls i anul·lables. La convalidació de l’acte administratiu. La revisió d’ofici.
Tema 13.- La responsabilitat de l’administració. Evolució i règim actual. Procediment general i abreujat.
Tema 14.- Els recursos administratius: concepte, principis generals i classes.
Tema 15.- El recurs contenciós administratiu. Les parts. Actes impugnables. Procediment general.
Tema 16.- Els funcionaris públics. Concepte i classes. Naixement i extinció de la relació funcionarial. Contingut de la relació funcionarial. Deures i drets dels funcionaris. Els drets econòmics.
Tema 17.- Règim disciplinari dels funcionaris. Responsabilitat civil i penal dels servidors públics.
Tema 18.- Els organismes autònoms. Concepte. Regulació legal. Creació. Classes. Control. L’anomenada administració independent. Entitats públiques empresarials.
Tema 19.- Règim local espanyol. Principis constitucionals. La Llei 20/06, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Tema 20.- El terme municipal. La població municipal. L’empadronament municipal.
Tema 21.- Organització i competències municipals.
Tema 22.- Ordenances i reglaments de les entitats locals. Classes. Procediment d’elaboració i aprovació. Publicació.
Tema 23.- Els béns de les entitats locals. Règim d’utilització dels béns de domini públic.
Tema 24.- Les formes d’activitat de les entitats locals. La intervenció administrativa a l’activitat privada.
Tema 25.- Les llicències. Naturalesa jurídica. Règim jurídic i procediment d’atorgament.
Tema 26.- El servei públic en l’àmbit local. Les formes de gestió dels serveis públics. Consideració especial de la concessió.
Tema 27.-La potestat sancionadora: concepte i significat. Principis de l’exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local.
Tema 28.-Els contractes del sector públic: objecte i àmbit de la Llei de contractes del sector públic. Tipus de contractes del sector públic. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Règim jurídic dels contractes administratius i els de dret privat; els actes separables. Els principis generals de la contractació del sector públic: racionalitat, llibertat de pactes i contingut mínim, perfecció i forma, el règim d’invalidesa dels contractes i el recurs especial en matèria de contractació.
Tema 29.-Les parts en els contractes del sector públic. Els òrgans de contractació. La capacitat i solvència dels contractistes. Prohibicions. Classificació. La successió del contractista.
Tema 30.-Preparació dels contractes per les administracions públiques. El preu, el valor estimat. La revisió de preus. Garanties en la contractació del sector públic. Classes d’expedients de contractació. Procediments i formes d’adjudicació dels contractes. Criteris d’adjudicació. Perfeccionament i formalització dels contractes administratius.
Tema 31.- Execució i modificació dels contractes administratius. Prerrogatives de l’administració. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació.
Tema 32.- El contracte d’obres. Actuacions administratives preparatòries. Formes d’adjudicació. Execució, modificació i extinció. La cessió del contracte i subcontracte d’obres. Execució d’obres per la pròpia administració. El contracte de concessió d’obra pública.
Tema 33.-. El contracte de gestió de serveis públics. El contracte de subministraments. El contracte de serveis.
Tema 34.- L’expropiació forçosa. Subjectes, objecte i causa. El procediment general. Garanties jurisdiccionals. La reversió expropiatòria. Tramitació d’urgència. Procediments especials.
Tema 35.- Les hisendes locals a Espanya: principis constitucionals. El règim jurídic de les hisendes locals. Incidència estatal i autonòmica a l’autonomia financera local. La coordinació de les hisendes estatal, autonòmica i local.
Tema 36.- El pressupost general de les entitats locals: concepte i contingut. Especial referència a les bases d’execució del pressupost. L’elaboració i aprovació del pressupost general. La pròrroga pressupostària.
Tema 37.- L’estructura pressupostària. Els crèdits del pressupost de despeses: delimitació, situació i nivells de vinculació jurídica. Les modificacions de crèdit: classes, concepte, finançament i tramitació.
Tema 38.- L’execució del pressupost de despeses i d’ingressos: les fases. Els pagaments a justificar. Les bestretes de caixa fixa. Les despeses de caràcter plurianual. La tramitació anticipada de despeses. Els projectes de despesa. Les despeses amb finançament afectat: especial referència als desviaments de finançament.
Tema 39.- La liquidació del pressupost. Tramitació. Els romanents de crèdit. El resultat pressupostari: concepte, càlcul i ajustaments. El romanent de tresoreria: concepte i càlcul. Anàlisi del romanent de tresoreria per a despeses amb finançament afectat i del romanent de tresoreria per a despeses generals. La consolidació pressupostària.
Tema 40.- Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Principis generals. Objectius d’estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de despesa per a les corporacions locals: establiment i conseqüències associades al seu incompliment. Els plans economicofinancers: contingut, tramitació i seguiment. Plans d’ajust i de sanejament financer. Subministrament d’informació financera de les entitats locals.
Tema 41.- La tresoreria de les entitats locals. Règim jurídic. El principi d’unitat de caixa. Funcions de la tresoreria. Organització. Situació dels fons: la caixa i els comptes bancaris. La realització de pagaments: prelació, procediments i mitjans de pagament. El compliment del termini en els pagaments: el període mitjà de pagament. L’estat de conciliació.
Tema 42.- La planificació financera. El pla de tresoreria i el pla de disposició de fons. La rendibilització d’excedents de tresoreria. Les operacions de tresoreria. El risc de tipus d’interès i de canvi en les operacions financeres.
Tema 43.- La comptabilitat de les entitats locals i els seus organismes autònoms: els models normal, simplificat i bàsic. Les instruccions dels models normal i simplificat de comptabilitat local: estructura i contingut. Particularitats del model bàsic. La instrucció de comptabilitat aplicable a les entitats locals. El pla general de comptabilitat pública adaptat a l’administració local, estructura. Principis contables públics.
Tema 44.- El compte general de les entitats locals: contingut, formació, aprovació i rendició. Altra informació a subministrar al Ple, als òrgans de gestió, als òrgans de control intern i a altres administracions públiques.
Tema 45.- Marc Integrat de Control Intern (COSO). Concepte de control intern i la seva aplicabilitat al sector públic. El control intern de l’activitat economicofinancera de les entitats locals i els seus ens dependents. La funció interventora: àmbit subjectiu, àmbit objectiu i modalitats. Especial referència a les objeccions.
Tema 46.- Els controls financer, d’eficàcia i d’eficiència: àmbit subjectiu, àmbit objectiu, procediments i informes. L’auditoria com a forma d’exercici del control financer. Les normes d’auditoria del sector públic.
Tema 47.- El control extern de l’activitat economicofinancera del sector públic local. La fiscalització de les entitats locals pel Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. Les relacions del Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. Organitzacions internacionals d’entitats fiscalitzadores: les normes INTOSAI.
Tema 48.- La responsabilitat comptable: concepte i règim jurídic. El caràcter objectiu de la responsabilitat comptable. Supòsits bàsics de responsabilitat comptable: abasts comptables, malversacions i altres supòsits. Compatibilitat amb altres classes de responsabilitats. Els subjectes dels procediments de responsabilitat comptable.
Tema 49.- Els recursos de les hisendes locals. Els tributs locals: principis. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d’impugnació dels actes d’imposició i ordenació de tributs. L’establiment de recursos no tributaris.
Tema 50.- La gestió, inspecció i recaptació dels recursos de les hisendes locals. La revisió en via administrativa dels actes de gestió tributària dictats per les entitats locals, a municipis de règim comú i de gran població. La gestió i recaptació de recursos per compte d’altres ens públics.
Tema 51.- L’impost sobre béns immobles. Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions i bonificacions. Base imposable. Base liquidable. Quota, meritació i període impositiu. Gestió cadastral. Gestió tributària. Inspecció cadastral.
Tema 52.- L’impost sobre activitats econòmiques. Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Quota: les tarifes. Meritació i període impositiu. Gestió censal i gestió tributària. El recàrrec provincial. L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres.
Tema 53.- L’impost sobre vehicles de tracció mecànica. L’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.
Tema 54.- Taxes i preus públics. Principals diferències. Les contribucions especials: bestreta i ajornament de quotes i col·laboració ciutadana.
Tema 55.- Activitat subvencional de les administracions públiques. Procediments de concessió i gestió de les subvencions. Reintegrament de subvencions. Control financer. Infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions.
Tema 56.- El crèdit local. Classes d’operacions de crèdit. Naturalesa jurídica dels contractes: tramitació. Les operacions de crèdit a llarg termini: finalitat i durada, competència i límits i requisits per a la concertació de les operacions. Les operacions de crèdit a curt termini: requisits i condicions. La concessió d’avals per les entitats locals.
Tema 57.- La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern: Reial Decret 919/2014, de 31 d’octubre, pel qual s’aprova el seu estatut. Funcions. L’Oficina de Transparència i Accés a la Informació (OTAI): funcions. El Portal de Transparència. Les Unitats d’Informació i Transparència (UITS): funcions. La transparència i l’accés a la informació a les comunitats autònomes i entitats locals. Govern obert.
Tema 58.- Expropiacions urbanístiques. Supòsits expropiatoris. Procediments de taxació individual i conjunta. Supòsits indemnitzatoris. Les valoracions urbanístiques. Les quotes d’urbanització. Diferència entre les quotes d’urbanització i les contribucions especials.
Tema 59.- El Dret Financer: concepte i contingut. El Dret Financer com a ordenament de la hisenda pública. El Dret Financer en l’ordenament jurídic i en la Ciència del Dret. Relació del Dret Financer amb altres disciplines.
Tema 60.- Les fonts del Dret Financer. Els principis de jerarquia i competència. La Constitució. Els tractats internacionals. La llei. El decret-llei. El decret-legislatiu. El reglament. Altres fonts del Dret Financer.
Tema 61.- Els principis constitucionals del Dret Financer. Principis relatius als ingressos públics: legalitat i reserva de llei, generalitat capacitat econòmica, igualtat, progressivitat i no confiscatorietat. Principis relatius a la despesa pública: legalitat i equitat, eficàcia, eficiència i economia en la programació i execució de la despesa pública.
Tema 62.- Aplicació del Dret Financer. Eficàcia de les normes financeres en el temps. Eficàcia de les normes financeres en l’espai. La interpretació de les normes financeres.
Tema 63.- Els distints nivells de la hisenda pública. Distribució de competències i models de finançament. Les subvenciones intergovernamentals.
Tema 64.- El control intern de l’activitat economicofinancera del sector públic estatal. La Intervenció General de l’Administració de l’Estat: funcions i àmbit d’actuació. El control previ de legalitat de despeses i pagaments i d’ingressos. L’omissió de la intervenció. El control financer: centralitzat i permanent, de programes pressupostaris, de sistemes i procediments i d’ajudes i subvencions.
Tema 65.- El control extern de l’activitat economicofinancera del sector públic. El Tribunal de Comptes: organització i funcions. La jurisdicció comptable: procediments.
Tema 66.- La relació jurídica tributària: concepte i elements. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Subjecte actiu. Subjectes passius. Responsables. La solidaritat: extensió i efectes. El domicili fiscal. La representació. La transmissió del deute.
Tema 67.- La base imposable. Mètodes de determinació. La base liquidable. El tipus de gravamen: concepte i classes. La quota tributària. El deute tributari: contingut.
Tema 68.- La gestió tributària: delimitació i àmbit. El procediment de gestió tributària. La liquidació dels tributs. La declaració tributària. Els actes de liquidació: classes i règim jurídic. La consulta tributària. La prova en els procediments de gestió tributària. L’Agència Estatal d’Administració Tributària.
Tema 69.- L’extinció de l’obligació tributària. El pagament: requisits, mitjans de pagament i efectes del pagament. La imputació de pagaments. Conseqüències de la manca de pagament i consignació. Altres formes d’extinció: la prescripció, la compensació, la condonació i la insolvència.
Tema 70.- La recaptació dels tributs. Òrgans de recaptació. El procediment de recaptació en període voluntari. El procediment de recaptació en via de constrenyiment: iniciació, títols per a l’execució i providència de constrenyiment. Ajornament i fraccionament del pagament.
Tema 71.- Desenvolupament del procediment de constrenyiment. L’embargament de béns. Alienació. Aplicació i imputació de la suma obtinguda. Adjudicació de béns a l’Estat. Terminació del procediment. Impugnació del procediment.
Tema 72.- Les garanties tributàries: concepte i classes. Les garanties reals. Dret de prelació. Hipoteca legal tàcita. Hipoteca especial. Afecció de béns. Dret de retenció. Les mesures cautelars.
Tema 73.- La inspecció dels tributs. Actuacions inspectores per a la gestió dels tributs: comprovació i investigació, obtenció d’informació, la comprovació de valors i informe i assessorament. Règim jurídic de les funcions inspectores. El procediment d’inspecció tributària. Potestats de la inspecció dels tributs. Documentació de les actuacions inspectores. Les actes d’inspecció. La inspecció dels recursos no tributaris.
Tema 74.- Les infraccions tributàries: concepte i classes. Les sancions tributàries: classes i criteris de graduació. Procediment sancionador. Extinció de la responsabilitat per infraccions.
Tema 75.- La revisió en via administrativa dels actes de gestió tributària en l’àmbit estatal i autonòmic. Procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions economicoadministratives.
Tema 76.- Visió global del sistema tributari espanyol. Distribució de les diferents figures entre els distints nivells d’hisenda: estatal, autonòmica i local. Funcions dins el sistema de les distintes figures tributàries. Relacions entre els principals imposts. Harmonització fiscal comunitària.
Tema 77.- L’Impost sobre la renda de les persones físiques. Fet imposable. Exempcions. Subjectes passius. Base imposable i base liquidable. Quota íntegra estatal i autonòmica. Deduccions. Quota diferencial. Tributació familiar. Gestió de l’impost. Impost sobre la renda de no residents. L’Impost sobre el patrimoni de les persones físiques.
Tema 78.- L’Impost sobre el valor afegit. Naturalesa i àmbit d’aplicació. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Subjectes passius i responsables: les seves obligacions. Base imposable. Tipus de gravamen. La regla de la prorrata. Deduccions i devolucions. Règims especials. Gestió de l’impost.
Tema 79.- El finançament de les comunitats autònomes. Règim jurídic: la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes. El Consell de Política Fiscal i Financera. Els Fons de Compensació Interterritorial.
Tema 80.- El Dret mercantil. Concepte i contingut. Fonts. Actes de comerç. L’empresa mercantil. Naturalesa jurídica. L’empresari individual. Capacitat d’obrar mercantil. La comptabilitat mercantil. Llibres obligatoris i els seus requisits. Els comptes anuals.
Tema 81.- Les societats mercantils. El contracte de societat. La societat irregular. Nacionalitat de les societats. Unions d’empreses. Unions temporals d’empreses. Agrupacions d’interès econòmic.
Tema 82.- El procés extintiu de les societats mercantils. Règim de les modificacions estructurals de les societats mercantils. Transformació. Fusió. Escissió. Cessió global d’actiu i passiu. La dissolució de les societats mercantils. Liquidació i divisió.
Tema 83.- Les societats mercantils públiques. La seva constitució. Control. Rendició de Comptes. Diferenciació entre societats prestadores de serveis i en règim d’activitat econòmica. Les fundacions: règim jurídic.
Tema 84.- La societat regular col·lectiva. La societat comanditaria simple. Les societats de capital (I). Classes i naturalesa. Règim legal. Capital social. Denominació, nacionalitat i domicili. La societat unipersonal. Els grups de societats.
Tema 85.- Societats de capital (II). Escriptura i registre. La nul·litat de la societat. Les aportacions socials. Participacions socials i accions. Els administradors: deures i responsabilitat. Modificació dels estatuts socials. Augment i reducció de capital. Els comptes anuals: la memòria i l’informe de gestió.
Tema 86.- Les obligacions i els contractes mercantils. Contracte de compte corrent. Compravenda mercantil. Contracte de comissió. El lísing. Contractes bancaris. Classificació. El dipòsit bancari. Els préstecs bancaris. L’obertura de crèdit: concepte, naturalesa i classes. Règim dels contractes d’obertura de crèdit. El descompte bancari.
Tema 87.- Comptabilitat financera i de societats. Matemàtiques financeres: capitalització i descompte, simples i composts. Rendes constants, variables i fraccionades. Préstecs i emprèstits.
Tema 88.- El pressupost: concepte i funció. Els principis pressupostaris. La Llei de pressuposts a l’ordenament espanyol: naturalesa jurídica. Efectes de la Llei de pressuposts sobre la despesa i sobre els ingressos públics.
Tema 89.- El dret pressupostari. Concepte i contingut. Les lleis d’estabilitat pressupostària. La Llei general pressupostària: estructura i principis generals. Els drets i obligacions de la hisenda pública.
Tema 90.- El Dret de la comptabilitat pública. El Pla general de comptabilitat pública. La comptabilitat de l’administració de l’Estat: normes reguladores. La comptabilitat de les comunitats autònomes. El Compte general de l’Estat. Els comptes econòmics del sector públic.”