Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 928
Acord del Consell de Govern de 26 de gener de 2018, pel qual es declaren inversions d’interès autonòmic la nova residencia pública de majors ubicada a l’edifici del Quarter de Santiago de Maó, i el nou centre públic terapèutic de menors, ubicat al recinte ampliat de Es Pinaret, de Marratxí

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’ús educatiu, sanitari o social de la comunitat autònoma de les Illes Balears, preveu que un equipament públic d’ús educatiu, sanitari o social es considera com una inversió d’interès autonòmic quan així ho declari expressament  el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l’article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l’impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per a la declaració d’un equipament públic d’ús educatiu, sanitari o social com una inversió d’interès autonòmic, el Consell de Govern de les Illes Balears ha d’identificar els terrenys on s’ubica o s’ha d’ubicar l’equipament públic, indicar l’Administració a la qual correspon la titularitat, determinar l’ús concret que s’ha de donar a l’equipament i assenyalar el sistema general d’equipament al sòl al qual s’adscriu o, si és el cas, informar de la classificació i la qualificació urbanística de l’equipament si aquest ja existeix.

Prèviament, la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l’impuls de la inversió a les Illes Balears ja preveia, en el seu article 4, que eren inversions d’interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial.

Pel que fa a la declaració d’aquestes inversions, l’article 5 d’aquesta Llei estableix que la declaració d’una inversió d’interès autonòmic és adoptada pel Consell de Govern a proposta de qualsevol conseller en l’àmbit de la seva respectiva competència. I afegeix que aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, però només tendrà efecte a partir de la data en què es declari l’interès autonòmic de la inversió. La declaració d’inversió d’interès autonòmic implica  un impuls preferent i ràpid en els seus diferents tràmits administratius, davant qualsevol administració de les Illes Balears.

El passat 9 de juny de 2017 s’aprovà en Consell de Govern el Pla d’actuació per a l’ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials en el que ja es preveia, per una banda, la construcció d’una residència per a persones majors dependents al municipi de Maó i, per altra banda, la construcció del centre terapèutic de menors al recinte de Es Pinaret. Aquest Pla, realitzat en base a les anàlisis sociodemogràfiques i de l’estat del sistema de serveis socials,  indicava que el parc assistencial actual resulta insuficient per a donar resposta a les necessitats socials. A més, l’envelliment de la població i la major complexitat social fa que augmenti la demanda de recursos assistencials.

Pel que fa a la primera inversió, en data 30 d’octubre de 2017, se signà entre l’Ajuntament de Maó i el Consorci de Recursos Sociosanitaris de les Illes Balears, ens  adscrit a  la Conselleria de Serveis Socials, el protocol de cessió de la parcel·la corresponent a l’Edifici Quarter de Santiago, situat a la parcel·la cadastral 7757902FE0175N0001QU, de propietat municipal.

Al respecte, la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, té per objecte regular les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat en l’exercici del dret subjectiu de la ciutadania a la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, mitjançant el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i la participació de totes les administracions públiques. Aquest Sistema respon a una acció coordinada i cooperativa de l’Administració general de l’Estat i les comunitats autònomes que estableix mesures en totes les àrees que afecten les persones en situació de dependència, amb la participació, si s’escau, de les entitats locals, tal com estableix l’article 1.2 de la Llei 39/2006.

L’atenció social a la gent gran i a les persones amb discapacitat s’ha articulat sobre xarxes de centres residencials i centres comunitaris, tal com s’estableix a la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Aquesta  xarxa assistencial ha patit històricament de manca de recursos públics que permetin donar una resposta ajustada als estàndards de referència a escala estatal. Per això, i atenent a l’aprovació de la Llei 39/2006, s’ha atorgat un nou dret a la ciutadania i s’ha procurat la implantació de nous recursos en execució dels mandats inclosos en la llei i atenint a la creació dels nous drets subjectius creats per ella.

Per altra banda, el Consorci de Recursos Sociosanitaris de les Illes Balears i la Fundació s’Estel, ens adscrits a la Conselleria de Serveis Socials, tenen adscrites  les parcel·les cadastrals 3528112DD7832N i 07036A00500206, ubicades al terme municipal de Marratxí, en el que està ubicat l’edifici Es Pinaret, titularitat de la comunitat autònoma. La creació d’un centre terapèutic de referència en les Illes Balears per a persones menors suposa crear una infraestructura única  especialitzada a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en aquesta matèria que justifica el seu caràcter suprainsular.

Els apartats 15 i 39 de l’article 30 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, estableixen que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competències exclusives en matèria de polítiques d’atenció a persones dependents i en protecció de menors. Igualment, l’article 45 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors estableix que l’execució de les mesures adoptades pels Jutges de Menors en les seves sentències firmes la competència de les comunitats autònomes, de conformitat amb la disposició final vigèsima segona de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor. Aquestes entitats públiques han de dur a terme, d’acord amb les seves normes d’autoorganització, la creació, direcció, organització i gestió dels serveis, institucions i programes adequats per a garantir la correcta execució de les mesures previstes en aquesta Llei.

Així mateix, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a la vegada que crea la Direcció General de Planificació i Serveis Socials li atribueix, entre d’altres competències, la planificació de la política de serveis socials. Igualment aquest Decret estableix en l’annex 1, en relació amb la seva Disposició addicional primera, que queden adscrits a la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació tant la Fundació Institut educatiu S’Estel com el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears.

Mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 30 de novembre de 2001, s’autoritzà la constitució de la Fundació Institut Socioeducatiu S’Estel. D’acord amb els seus Estatuts, la Fundació es constitueix com a entitat col·laboradora en matèria de menors, destinada primordialment a gestionar els serveis, els centres i els programes necessaris per garantir l’execució correcta de les mesures, els principis i els objectius que recullen la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors i el Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei orgànica 5/2000.

El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears te la finalitat d’impulsar, programar, executar, promoure i/o finançar la creació d’infraestructures, equipaments, instal·lacions i, en general, de tot tipus de recursos sociosanitaris, assistencials o socials a l’àmbit de la comunitat autònoma.

Finalment, d’acord amb l’article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’ús educatiu, sanitari o social de la comunitat autònoma de les Illes Balears en relació amb l’article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a impuls de la inversió a les Illes Balears, correspon al Consell de Govern la declaració d’una inversió d’interès autonòmic, a proposta de qualsevol conseller en l’àmbit de la seva respectiva competència.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, en la sessió del dia 26 de gener de 2018, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Declarar com a inversions d’interès autonòmic les següents:

a.     Nova residencia pública de majors, amb la consideració de sistema general d’equipament públic assistencial al sòl urbà, a l’edifici del Quarter de Santiago situat a la parcel·la cadastral 7757902FE0175N0001QU, de propietat municipal, ubicada al nucli de Maó al terme municipal del mateix nom.

b.    Nou centre públic terapèutic de menors, amb la consideració de sistema general d’equipament públic assistencial al sòl rústic, al recinte ampliat de Es Pinaret, de propietat de la CAIB, a les parcel·les cadastrals 3528112DD7832N i 07036A00500206, ubicades al terme municipal de Marratxí. Aquestes parcel·les tenen la consideració de sòl rústic comú, amb excepció d’una franja amb caràcter de sòl rústic protegit, no edificable, afectada per l’àrea de prevenció de riscs del Torrent Gros.

Segon. Notificar aquest Acord als ajuntaments de Maó i de Marratxí.

Tercer. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 26 de gener de 2018

      

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra