Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 562
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per a la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre el Pla Especial PE6 Illa del Rei, T. M. Maó (134e/2017)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 5 de desembre de 2017, i d’acord amb l’article 6 del Decret 29/2009, de 8 de maig d’organització, funcions i règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (endavant CMAIB) i l’Acord del Ple de la CMAIB sobre la delegació de competències del Ple en el seu President (BOIB núm. 168 de 14/11/2015),

RESOLC FORMULAR:

L’informe ambiental estratègic sobre el Pla Especial PE6 Illa del Rei, T. M. Maó  en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La Modificació puntual es tramita com una avaluació ambiental estratègica simplificada ja que està inclosa en l’apartat 2 de l’article 6 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’Avaluació Ambiental i la tramitació a seguir és la que s’estableix a l’article 29 i següents de la Llei.

2. Descripció i ubicació del pla

El Pla Especial determina la regulació definitiva de l’àmbit que s’ordena, tot seguint les indicacions de l’article 306 del PGOU de Maó, de tal manera que es puguin desenvolupar activitats d’una manera raonable i ordenada. L’àmbit és l’illa del Rei, un petit illot situat al Port de Maó, que gaudeix d’uns importantíssims valors naturals i patrimonials (edificis històrics catalogats del segle XVIII i una basílica paleocristiana del segle V- aquesta darrera queda fora de l’ordenació del Pla Especial). En ser un illot, està considerat AANP per la Llei 1/1991, d’Espais Naturals, i així figura també al Pla Territorial de Menorca. No es troba dins cap espai de rellevància ambiental per la Llei 5/2005, per a la conservació del espais de rellevància ambiental (LECO).

3. Avaluació dels efectes previsibles

El Pla Especial permetrà donar continuïtat a les tasques començades per la Fundació de l’Hospital de l’Illa del Rei. Dotarà els edificis dels serveis i infraestructures necessàries, facilitarà els usos educatius, culturals i ambientals i, en un futur, dels complementaris, com es preveu a l’article 95 del PGOU de Maó. No implica construcció de nous edificis, ni ampliació dels existents. Es restauraran d’acord amb la normativa de Patrimoni. S’adequaran els camins, i es facilitarà l’accés de persones amb mobilitat reduïda. Les obres a realitzar són de tipus menor, i concentrades als llocs ja afectats per activitat humana. Per tant, els impactes sobre el medi ambient són, a criteri tècnic, assumibles.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

En data 7 de setembre 2017, la CMAIB va sol·licitar informe al Departament de Cultura i Educació (Consell de Menorca), a la Direcció Insular d’Ordenació del Territori (Consell de Menorca), al Servei de Protecció d’Espècies (DG Espais Naturals i Biodiversitat) i al Servei de Costes i Litoral, pregant l’informe fos emès en un termini de 45 dies. A data d’emissió del present informe, s’ha rebut únicament el del Servei de Protecció d’Espècies, que diu

El Servei de Protecció d’Espècies, INFORMA FAVORABLEMENT el Pla Especial PE6 Illa del Rei, Port de Maó, sempre que es portin a terme les mesures previstes al pla en quant a protecció de Podarcis lilfordi balearica.

5. Anàlisi dels criteris de l’annex V de la Llei 21/2013

S’han analitzat els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el pla pugui tenir efectes negatius significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques del pla: El Pla Especial PE6 Illa del Rei permetrà donar compliment a l’article 306 del PGOU de Maó i donar suport institucional a la Fundació de l’Hospital de l’Illa del Rei. D’aquesta manera es podran continuar les tasques de consolidació, restauració i rehabilitació dels edificis i instal·lacions, i dotar-los de les infraestructures i serveis necessaris.

2.Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada: L’àmbit afectat és tota l’illa del Rei, llevat del DPMT i de la zona arqueològica de la basílica paleocristiana. La zona ha tengut presència humana constant des del segle XVIII, amb la construcció i ús d’un hospital primer d’ús militar i finalment d’ús públic, però que quedà abandonat a la segona meitat del segle passat. Les tasques a desenvolupar de consolidació, restauració i rehabilitació, així com les d’habitabilitat, es concentren fonamentalment a indrets ja alterats, per la qual cosa els impactes es consideren assumibles.

Conclusions de l’Informe ambiental estratègic

Primer. No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària el “Pla Parcial PE6 Illa del Rei”, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex V de la Llei 21/2013, amb els següent condicionants:

-Cal tenir en consideració la Llei 3/2005, de protecció del medi nocturn de les Illes Balears, pel que fa a la il·luminació de l’indret, tant de vials com de les façanes dels edificis.

-Cal sol·licitar a la DG de Recursos Hídrics els permisos necessaris per fer l’ús de l’aigua provinent dels pous i de les fosses sèptiques previst al Pla Especial.

-Cal comptar amb el permís del Servei de Costes i Litoral per a la construcció de l’accés per a persones amb mobilitat reduïda al moll sud, per donar compliment al Decret 110/2010, que desenvolupa el Reglament de supressió de barreres arquitectòniques.  I també per a qualsevol obra o ocupació de superfície dins el DPMT.

-Cal reduir al màxim el mobiliari urbà i la il·luminació de la Ruta Paisatgística i Cultural, i que els elements es trobin ben integrats dins el paisatge i construïts amb materials adequats. No es troba adient la col·locació d’escultures, les quals podrien ser substituïdes per senyalètica i panells informatius relacionats amb la història, el medi natural i l’etnologia de l’indret.

-Cal continuar amb les tasques d’eradicació de vegetació no autòctona de l’illa, especialment d’aquelles espècies incloses al RD 630/2013, pel qual es regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.

Es recorda que abans d’utilitzar l’aigua del pou per als usos prevists  cal que es compleixi  amb el RD 314/2016, de 29 de juliol, pel qual es modifiquen el Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà, el Reial decret 1798/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula l’explotació i comercialització d’aigües minerals naturals i aigües de brollador envasades per al consum humà i el Reial decret 1799/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula el procés d’elaboració i comercialització d’aigües preparades envasades per al consum humà.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental estratègic al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’AA.

Tercer. L’informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l’acte d’aprovació del pla o programa, d’acord amb el que disposa l’article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'obtenció de l'autorització. I, en concret, s’adverteix que els usos complementaris de restauració i comercial estan expressament prohibits a la matriu d’usos en sòl rústic del PGOU de Maó.

 

Palma,  a 5  de desembre de 2017

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias