Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT D'ALCÚDIA
Núm. 14333
Aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de l’ús de la Cuina-Menjador de la Victòria
Atès que ha transcorregut el termini de trenta dies d’exposició pública de l’acord de l’Ordenança municipal per a l’ús de la cuina menjador de La Victòria, sense que s’hagi presentat cap reclamació o suggeriment.
L’Ajuntament Ple, en sessió extraordinària que va tenir lloc el dia 18 de desembre de 2017, va adoptar l’acord que literalment a continuació es transcriu:
“9. Examen i aprovació proposta d’acord aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de l’ús de la Cuina-Menjador de la Victòria.
Es presenta proposta de Batlia de data 5 de desembre de 2017, la qual diu:
“Aquest Ple, en sessió extraordinària celebrada en data 9 d’octubre de 2017, va acordar aprovar inicialment l’ordenança municipal reguladora de l’ús de la cuina menjador de La Victòria.
L’acord d’aprovació inicial es va publicar al BOIB, núm. 125 de dia 12.10.2017 anunciant que, durant el termini de trenta dies des de l’endemà de la publicació, l’expedient romandria a Secretaria als efectes de la informació pública i audiència de les persones i entitats interessades per a la presentació d’al·legacions.
El text reglamentari, aprovat inicialment, ha esta objecte d’exposició pública la pàgina web de l’Ajuntament, tal i com resulta de l’informe del Departament d’Informàtica de dia 05.12.2017
Durant el termini indicat no consta cap al·legació per part de persones o entitats interessades, i així consta en el Certificat de Secretaria de data 05.12.2017
En data 11 d’octubre (R.S. 3794 de 16.10.2017) es va sol·licitar, a l’Institut Balear de la Dona, informe d’impacte de gènere envers el text reglamentari. En data 02.11.2017 es va registrar d’entrada, en aquest Ajuntament, informe d’impacte de l’Institut Balear de la Dona, de data 26.10.2017, en el que es recomana la substitució dels termes dels següents:
- “veïns” per “veïnat”, “persones residents”, “població” o “veïns o veïnes”
- “usuari i usuaris” per “persona o persones usuàries”
- “sol·licitant” per “persona sol·licitant”
Atès el contingut i la tramitació indicada pel Lletrat municipal i, havent complit tots els tràmits previstos, en el seu informe de dia 02.10.2017
D’acord amb les atribucions que l’article 22.2.d) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, atribueix a aquest Ple.
Proposo al Plenari l’adopció del següents:
ACORDS
PRIMER.- Acceptar les recomanacions efectuades per l’Institut Balear de la Dona per tal de què la presència de la dona en els textos normatius sigui íntegre, atès que el llenguatge és fonamental en la formació de la identitat social de les persones i en la formació del pensament de la societat.
En aquest sentit, es substitueixen del text aprovat inicialment els termes de “veïns”, “usuari i usuaris” i “sol·licitant, respectivament pels termes “veïnat”, “persona o persones usuàries” i “persona sol·licitant”.
SEGON.- Aprovar amb caràcter definitiu l'Ordenança municipal reguladora de l’ús de la cuina menjador de La Victòria, amb les modificacions exposades, el text del qual es diligencia i uneix com Annex a la present proposta d'acord.
TERCER.- Publicar el text íntegre de la mateixa en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el Tauler d’Edictes de l’Ajuntament i la pàgina web de la Corporació.
QUART.- L'Ordenança entrarà en vigor, de conformitat amb el que estableixen els articles 70.2 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, una vegada es publiqui l'acord i hagi transcorregut el termini establert en els articles 65.2 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
El text íntegre de l’ordenança es del següent tenor:
“ANNEX I DE LA PROPOSTA D’APROVACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DE L’ÚS DE LA CUINA-MENJADOR DE LA VICTÒRIA
I.- OBJECTE I FUNCIONAMENT
Article1: Objecte
Aquest reglament té per objecte definir les instruccions i normes d’accés, ús i funcionament de la cuina-menjador de La Victòria, propietat de l’Ajuntament d’Alcúdia, per a garantir un ús adequat a la seva naturalesa i història, la conservació de l’immoble, de les instal·lacions i elements que en són propis per ús i destí, i del seu entorn.
Article 2: Persones usuàries
La cuina-menjador de La Victòria pot ser utilitzada per les persones físiques residents en el terme municipal d’Alcúdia, persones jurídiques i associacions amb domicili social al Municipi d’Alcúdia, d’acord amb els criteris i condicions fixats en aquesta Ordenança reguladora del seu ús i la seva corresponent Ordenança Fiscal, i sempre per a la realització d’activitats vinculades amb la naturalesa de l’immoble i que siguin respectuoses amb l’entorn, el medi ambient i la seva història. La residència es podrà acreditar mitjançant qualsevol mitjà de prova que es consideri suficient.
No es podrà utilitzar l’immoble, els seus elements o instal·lacions per dur-hi a terme activitats amb ànim de lucre.
La persona usuària responsable haurà d’emplenar la graella estadística que trobarà a les cuines.
Article 3: Sol·licituds i reserves
La sol·licitud d’utilització de la cuina-menjador de La Victòria es dirigirà a Batlia, mitjançant instància en la que hi constarà:
- Identificació de la persona sol·licitant, responsable de l’ús, així com de les persones que en faran ús a l’empara de la sol·licitud.
- Data i horari de la reserva, que pot ser de mitja jornada o jornada completa.
- Activitat que s’hi vol dur a terme.
- Nombre de persones que utilitzaran la instal·lació.
- Elements que temporalment s’hi instal·laran, amb la seva documentació tècnica i assegurança.
- Declaració responsable de conèixer i acceptar les normes d’ús i assumpció de responsabilitat derivada de l’ús.
Les sol·licituds es podrà presentar amb un màxim de tres mesos d’antelació i es tramitaran per ordre d’entrada, sense perjudici de què l‘Ajuntament es pot reservar dates concretes per a celebracions pròpies del municipi. Cada sol·licitud només es podrà referir a una data detallada sense que sigui possible extendrer-la ni incloure altres dies. No s’admetrà més d’una sol·licitud per persona i mes.
Les sol·licituds només s’entendran realitzades correctament un cop es formalitzi la constitució d’una garantia. La garantia es fixa en un import de 50 € i cobrirà les responsabilitats derivades de l’incompliment d’aquesta ordenança, sense que en sigui excloent en cas d’insuficiència.
Les cancel·lacions de sol·licituds s’hauran de fer amb un mínim d’una setmana d’antelació.
Les claus s’han de recollir el darrer dia hàbil abans de la utilització de la cuina-menjador, de 9’00 a 14’00, i s’han de retornar el primer dia hàbil després de la seva utilització en el mateix horari. La recollida i la devolució es farà a Batlia.
La devolució de la garantia constituïda es realitzarà un cop comprovada la inexistència de motius per incoar expedient sancionador, i sempre que s’hagi acreditat el compliment de les indicacions d’ordre, neteja i respecte envers l’immoble, les seves instal·lacions i l’entorn.
Article 4: Preus Públics
L’ús de la cuina-menjador de La Victòria està subjecte al preu públic regulat en la corresponent ordenança fiscal que també indicarà el medi de pagament.
Article 5: Horaris
L’horari de la cuina-menjador de La Victòria és de 9’00 a 23’00 que comprèn la jornada completa. La sol·licitud es pot referir a mitja jornada que comprèn dos períodes, com són de 9’00 a 17’00, i de 17’00 a 23’00.
II.-CONDICIONS I NORMES D’ÚS
Article 6: Respecte i integritat
L’ús de la cuina-menjador obliga a respectar la integritat de l’immoble, els seus béns, instal·lacions, inclosa la seva col·locació i ubicació, i el seu entorn. No es podran posar xinxetes ni grapes a les taules ni fer cap altre tipus d’alteració com pintades o gravats en cap dels elements. Es poden fixar temporalment en les barres laterals i central, durant el seu ús, paperines i altres elements innocus similars amb la obligació de retirar-les una vegada acabat l’ús del servei.
Article 7: Neteja i seguretat
L’ús de la cuina-menjador obliga a una adequada higiene de l’immoble, elements, instal·lacions i del seu entorn durant tot el temps d’ús. Una vegada acabat l’ús, la persona usuària haurà d’assegurar-se del tancament dels llums, aigua, gas, portes i finestres, i en serà el responsable del mateix. Igualment s’hauran de retirar tots els elements consumibles que s’hagin ubicat en la cuina-menjador i les seves instal·lacions (gelera, prestatges...).
Les persones usuàries sempre hauran de complir i respectar les normes, cartells indicadors i avisos que l’Ajuntament col·loqui a la cuina-menjador i el seu entorn per a garantir la neteja i seguretat.
De l’incompliment d’aquesta obligació de neteja i seguretat, una vegada comprovat l’existència d’elements (menjar, brossa, rebuig...) en les instal·lacions o la deixadesa en la seguretat de l’immoble, en respondrà directament la garantia, sense excloure altres mesures en cas de ser la garantia insuficient.
Article 8: Foc
La realització de foc a l’exterior, així com l’ús de petards o elements pirotècnics similars queden expressament prohibides, sense que hi pugui haver cap excepció. Només es podrà encendre foc als llocs habilitats expressament a l’interior de l’immoble i les cendres resultants, un cop ben apagades, es col·locaran al dipòsit exterior a la finalització de l’ús de la cuina-.menjador. No es pot fumar a l’interior de la instal·lació.
Article 9: Residus
Els residus que es generin s’hauran de dipositar als contenidors exteriors amb la corresponent classificació per dur a terme una adequada gestió de residus segons la seva tipologia.
De l’incompliment d’aquesta obligació, en respondrà directament la garantia sense excloure altres mesures en cas de ser la garantia insuficient.
Article 10: Renou, música i il·luminació
No es poden dur a terme activitats musicals ni col·locar aparells musicals a l’exterior del l’immoble. En l’interior es podran utilitzar aparells i instruments musicals sempre que no alterin l’hàbitat exterior ni causi molèsties a les persones usuàries de l’entorn.
Es tindrà cura que els elements lumínics i sonors que es puguin utilitzar temporalment no produeixin alteracions en l’entorn natural.
Article 11: Elements mobles a l’exterior
La col·locació d’elements mobles a l’exterior de la instal·lació, com poden ser castells inflables, s’haurà de comunicar en la instància de la sol·licitud, indicant les seves característiques i es podrà denegar la seva instal·lació en cas que siguin contraris a la naturalesa i els valors de l’entorn i els que històricament han inspirat l’ús de la cuina-menjador.
Amb relació als elements col·locats a l’exterior, s’haurà d’acompanyar, en tot cas, a la sol·licitud la documentació tècnica de l’element de que es tracti així com un document d’assegurança d’acord amb la seva corresponent legislació sectorial
Article 12: Responsabilitat
La persona que formuli la sol·licitud serà la responsable de l’ús, integritat i seguretat de l’immoble i la instal·lació, així com dels danys que ella mateixa o una tercer persona pugui sofrir per l’ús de l’immoble, els seus elements i instal·lacions, llevat que identifiqui i determini la responsabilitat d’altre.
La pèrdua, destrucció o deteriorament de la cuina-menjador, dels seus elements o instal·lacions generarà la obligació d’abonar les despeses de reposició, reparació o reconstrucció. En el cas de què no sigui possible la reposició, reparació o reconstrucció, es generarà la obligació d’indemnitzar a l’Ajuntament pel valor dels béns destruïts o malmesos.
Aquesta responsabilitat és independent de la obligació d’abonar el preu públic fixat per l’Ordenança Fiscal per a l’ús de la cuina-menjador, la garantia constituïda, i també és independent i compatible amb el règim sancionador que estableix aquest Reglament.
L’Ajuntament queda exempt de responsabilitat en cas de robatoris, danys o accidents derivats de l’ús de la cuina menjador, els seus elements, instal·lacions i el seu entorn.
Article 13: Exclusió del dret d’ús
L’incompliment de les obligacions d’ús i responsabilitats previstes en aquesta ordenança generarà la prohibició d’utilitzar la cuina-menjador durant un període de 6 mesos, sense que aquesta mesura tingui caràcter sancionador.
III. RÈGIM SANCIONADOR
Article 14: Infraccions
1. Es consideren infraccions les accions i omissions que contradiguin el que disposa aquest Reglament. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
2. Són infraccions lleus l’incompliment de les normes d’aquest Reglament que no es tipifiquin com a greus o molt greus.
3. Són infraccions greus:
El fet d’incórrer en dues o més infraccions lleus en el període de dos anys.
El fet de causar desperfectes de forma intencionada, o sense dedicar-hi l’atenció que exigeix l’ús d’instal·lacions municipals, a l’immoble, les seves instal·lacions o elements que en formen part.
4. Són infraccions molts greus:
El fet d’incórrer en dues o més infraccions greus en el període de dos anys
Realitzar o continuar un foc als espais no habilitats per a aquest fi.
Realitzar activitats lucratives en l’immoble
La destrucció, pèrdua o deteriorament greu o rellevant de l’immoble, o alguns dels seus elements i instal·lacions, de forma intencionada o sense dedicar-hi l’atenció que exigeix l’ús d’instal·lacions municipal.
5. Serà responsable la persona que hagi assumit aquesta responsabilitat amb la signatura de la sol·licitud d’acord amb la previsió de l’art. 12. llevat que identifiqui i determini la responsabilitat d’altri.
Article 15: Sancions
1. Les infraccions lleus es sancionaran amb multa que pot oscil·lar entre les quanties del 50 euros als 750 euros.
2. Les infraccions greus es sancionaran amb multa que pot oscil·lar entre els 750,01 euros i els 1500 euros.
3. Les infraccions molt greus es sancionaran amb multa que pot oscil·lar entre els 1500,01 euros i els 3000 euros.
4. La graduació de la sanció partirà del mínim de cada franja i es graduarà, per al seu augment, atenent a la gravetat del fet, la intencionalitat, el perjudici causat al bé públic, l’aprofitament obtingut, la seguretat de les persones, el patrimoni i l’entorn, i l’obstaculització del bon desenvolupament del servei d’ús de la cuina menjador.”
Alcúdia, 19 de desembre de 2017.
EL BATLE,
Antoni Mir Llabrés