Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE SERVEIS SOCIALS I COOPERACIÓ
Núm. 14699
Resolució de la secretària general de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, de 28 de desembre de 2017, per la qual es publica el conveni entre el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears sobre el traspàs de determinats mitjans personals, com també materials d’aquesta fundació pública a la institució insular per a la gestió i el manteniment de la funcionalitat operativa del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca
Antecedents
1. La Comissió Mixta Govern - Consells Insulars, en la sessió de dia 13 de desembre de 2017, va aprovar un acord d’ampliació dels mitjans personals, econòmics, materials i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Mallorca mitjançant la Llei 14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social (mitjans inherents a la titularitat i la gestió del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca).
2. En data 15 de desembre de 2017, el Consell de Govern va aprovar el Decret 57/2017, d’incorporació a l’ordenament jurídic de l’acord anterior, el qual es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears en data 16 de desembre de 2017. Posteriorment, i mitjançant l’acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017 ( BOIB núm. 157, de 23 de desembre), es van rectificar els errors materials del Decret esmentat. D’acord amb l’apartat C de l’annex d’aquest Decret, l’ampliació dels mitjans personals de què es tracta s’ha de formalitzar mitjançant un conveni que també ha de regir el traspàs de béns mobles i de mitjans materials i d’altra naturalesa i que s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
3. En data 28 de desembre de 2017, s’ha signat el conveni esmentat entre el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears.
Consideracions jurídiques
1. L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer.
2. La Llei 14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social.
3. El Decret 57/2017, de 15 de desembre, d’ampliació dels mitjans econòmics, materials i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Mallorca mitjançant la Llei 14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social (mitjans inherents a la titularitat i la gestió del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca).
Per tot això, dict la següent
Resolució
Publicar el conveni entre el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears sobre el traspàs de determinats mitjans personals, com també materials, d’aquesta fundació pública a la institució insular per a la gestió i el manteniment de la funcionalitat operativa del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca, el qual s’adjunta com a annex, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 28 de desembre de 2017
La secretària general
Isabel E. Nora del Castillo
ANNEX
Conveni entre el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears sobre el traspàs de determinats mitjans personals, com també materials, d’aquesta fundació pública a la institució insular per a la gestió i el manteniment de la funcionalitat operativa del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca
Parts
El senyor Miquel Ensenyat Riutort, president del Consell Insular de Mallorca, amb CIF S-0711002-F i domicili al carrer del Palau Reial, 1, de Palma, que actua en l'exercici de les funcions que li atribueix l'art. 9.1 de la Llei 8/2000, dels Consells Insulars i l'art. 34.1 b) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local.
La senyora Josefina Santiago Rodríguez, presidenta del Patronat de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, amb CIF G-57421687 i domicili social a l’avinguda de Gabriel Alomar, 33, de Palma, que actua en l’exercici de les facultats que li atribueix l’article 24.a) dels Estatuts de la Fundació, aprovats per l’Acord del Patronat de 9 de març de 2016, elevats a escriptura pública en data 21 de juny de 2016 davant la senyora Pilar Corral García, notària de Palma amb el núm. 1232 del seu protocol, inscrita en el Registre únic de fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per la Resolució del director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior de dia 15 de maig de 2017, i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 67, d’1 de juny de 2017.
Antecedents
1. L’article 70.4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que són competències pròpies dels consells insulars les matèries següents: serveis socials i assistència social; desenvolupament comunitari i integració; política de protecció i atenció a les persones dependents; complements de la Seguretat Social no contributiva; voluntariat social, i polítiques d’atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social.
2. Mitjançant la Llei 12/1993, de 20 de desembre, es varen atribuir competències als consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social. Anys després, per mitjà de la Llei 14/2001, de 29 d’octubre, les institucions insulars varen assumir competències en matèria de serveis socials i seguretat social.
3. En data 4 d’agost de 2017, el Consell de Govern aprovà la iniciativa d’ampliació dels mitjans personals, econòmics, materials i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Mallorca mitjançant la Llei14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social (mitjans inherents a la titularitat i gestió del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca).
4. D’aquesta manera, s’obrí el camí perquè tots els recursos que gestiona instrumentalment la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, directament o per mitjà de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, per a la funcionalitat operativa del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca, es posassin a disposició del consell insular afectat perquè pogués gestionar-los directament, en el marc de les competències que li són pròpies.
5. Pel que fa als mitjans personals, es va considerar que l’ampliació s’havia de formalitzar, amb l’acord previ de la Comissió Mixta Govern – Consells Insulars per al traspàs de funcions i serveis i la inserció posterior d’aquest mateix acord en l’ordenament jurídic amb l’aprovació del decret corresponent, mitjançant un conveni que havien de subscriure el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears.
6. La Comissió Mixta Govern – Consells Insulars per al traspàs de funcions i serveis, prevista en la disposició transitòria cinquena de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la sessió del dia 13 de desembre 2017 va aprovar l’Acord sobre l’ampliació dels mitjans personals, econòmics, materials i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Mallorca mitjançant la Llei 14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social (mitjans inherents a la titularitat i gestió del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca).
7. Mitjançant el Decret 57/2017, de 15 de desembre, i l'Acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017, pel qual es corregeixen error materials de l'esmentat Decret (publicats respectivament al BOIB núm. 153, de 16 de desembre, i núm. 157, de 23 de desembre), es va aprovar l’Acord de la Comissió Mixta Govern – Consells Insulars del dia 13 de desembre de 2017, esmentat anteriorment, que va ordenar, entre altres prescripcions, que l’ampliació dels mitjans personals,materials i d’altra naturalesa, s’estableixi mitjançant un conveni que han de subscriure el Consell Insular de Mallorca i la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, que s’ha de formalitzar en el termini que determina el Decret esmentat.
Ambdues parts ens reconeixem la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d’acord amb les següents:
Clàusules
Primera
Objecte del conveni
L’objecte d’aquest conveni és el traspàs al Consell Insular de Mallorca dels mitjans personals de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears els llocs de treball dels quals estiguin adscrits al Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i als serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca, com també dels mitjans materials i d’altra naturalesa de titularitat de la fundació pública esmentada afectes a aquests equipaments —i que s’especifiquen en aquest document—, en el marc de l’ampliació dels mitjans personals, econòmics, materials i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Mallorca mitjançant la Llei 14/2001, de 29 d’octubre, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social (mitjans inherents a la titularitat i gestió del Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i dels serveis de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, de Can Real, a Petra, i de Son Perxana, a Vilafranca). Aquest traspàs es va aprovar per mitjà de l’Acord del Ple de la Comissió Mixta Govern – Consells Insulars en la sessió del dia 13 de desembre de 2017, el qual va ser inserit en l’ordenament jurídic mitjançant el Decret 57/2017, de 15 de desembre, i l'Acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017, pel qual es corregeixen error materials de l'esmentat Decret (publicats respectivament al BOIB núm. 153, de 16 de desembre, i núm. 157, de 23 de desembre) .
Segona
Mitjans personals
El personal laboral afectat per aquesta ampliació i que és objecte de traspàs és el que s’enumera en l’annex I adjunt a aquest conveni.
De conformitat amb el que estableix la disposició addicional vint-i-sisena de la Llei 3/2017, de 27 de juny, de pressuposts generals de l’Estat, el personal laboral procedent de la Fundació no pot assolir la condició d’empleat públic del Consell Insular de Mallorca ni s’hi integra amb aquest caràcter, sinó que conserva la condició d’empleat laboral procedent d’una fundació pública.
A aquest personal se li aplica el règim sobre successió d’empresa previst en l’article 44 del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, aprovat mitjançant el Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre.
En conseqüència, el Consell Insular de Mallorca, a partir de la data prevista per als efectes d’aquest conveni, se subroga en tots els drets i les obligacions que els treballadors tenien reconeguts en la Fundació i ha de mantenir el règim retributiu i la modalitat contractual de procedència. Així mateix, els treballadors tindran el seu òrgan de representació propi.
Així mateix, el Consell Insular de Mallorca, en ús de la seva potestat d’autoorganització, decideix la forma d’organització i estructuració d’aquest personal, el qual, sense assolir la condició d’empleat públic, s’incorpora a la plantilla pressupostària de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials amb un instrument d’ordenació del personal específic, diferent de la relació de llocs de feina dels empleats públics de l’IMAS.
Les relacions laborals dels treballadors cedits s’han de continuar regint pel I Conveni col·lectiu per al personal al servei de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, de 26 de juliol de 2017.
Fins que no es constitueixin noves borses ordinàries, extraordinàries o específiques de personal, i només per a les necessitats de cobertura de vacants al Centre d’Estades Diürnes de Can Clar, a Llucmajor, i al servei de promoció de l’autonomia personal de Son Bru, a Puigpunyent, la selecció de personal interí es pot dur a terme a través de les borses constituïdes per la Fundació abans de la data d’efectivitat de l’ampliació de mitjans. La Fundació ha de facilitar a l’IMAS la gestió de les borses existents.
El Govern de les Illes Balears i la fundació de procedència, en qualitat de cedent, així com el Consell Insular de Mallorca, en qualitat de cessionari, són responsables solidàriament durant tres anys de les obligacions laborals nascudes amb anterioritat a la transmissió, en els termes establerts en l’apartat 3 de l’esmentat article 44.
Tercera
Cessió de béns mobles
La Fundació cedeix al Consell Insular de Mallorca la titularitat dels béns mobles inclosos en els inventaris que s’enumeren en l’annex II adjunt a aquest conveni, i el Consell n’accepta la cessió i adscriu els béns a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials. Les actes d’entrega i recepció d’aquests béns s’han de formalitzar en el termini d’un mes des de la data d’efectivitat d’aquest conveni.
Quarta
Cessió dels contractes subscrits per la fundació cedent
La Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears cedeix al Consell Insular de Mallorca els contractes que estiguin en vigor el dia de l’efectivitat d’aquest conveni que siguin necessaris per a la funcionalitat operativa dels equipaments assistencials de què es tracta. Aquests contractes s’especifiquen en l’annex III adjunt a aquest conveni.
El Consell Insular de Mallorca assumeix que l’efectivitat de la cessió esmentada depèn del consentiment previ del contractista.
La Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears s’obliga a comunicar al Consell Insular de Mallorca les propostes de modificació de les clàusules contractuals que proposin els contractistes quan se sol·liciti el seu consentiment, i el Consell Insular de Mallorca pot rebutjar la cessió dels contractes si les modificacions sol·licitades suposen una càrrega per al seu funcionament normal.
L’assumpció del Consell Insular de Mallorca dels contractes que té subscrits la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears s’ha de fer en cada cas d’acord amb el que determini la normativa aplicable a cada contracte.
Cinquena
Correccions o rectificacions en els annexos
En el supòsit que sigui necessari introduir correccions o rectificacions en els annexos d’aquest conveni, aquestes s’han de dur a terme, una vegada constatada la necessitat de l’esmena per l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca, mitjançant un certificat expedit pel director general de Dependència i l’òrgan competent del Consell. Del contingut d’aquest certificat, se n’ha de donar compte a la secretaria conjunta de la Comissió Mixta de Transferències Govern – Consells Insulars.
Sisena
Costs de la cessió
D’acord amb les dades que consten en la relació número 1 de l’annex del Decret 57/2017, de 15 de desembre, i l'Acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017, pel qual es corregeixen error materials de l'esmentat Decret (publicats respectivament al BOIB núm. 153, de 16 de desembre, i núm. 157, de 23 de desembre), els costs directes de l’ampliació de mitjans personals per al desenvolupament de les tasques esmentades en aquest conveni es quantifica en 311.933,82 €.
Les actualitzacions d’aquest import i la seva aplicació anual s’han de regir pel que estableix el Decret esmentat, fora d’aquest conveni.
Setena
Jurisdicció competent
Aquest conveni té naturalesa administrativa. Les qüestions litigioses que puguin sorgir sobre la interpretació i el compliment del conveni s’han de sotmetre a la jurisdicció contenciosa administrativa.
Vuitena
Efectes
Aquet conveni té efectes a partir del dia 1 de gener de 2018.
Palma, 28 de desembre de 2017
El President del Consell Insular |
La Presidenta del Patronat de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears |
Miquel Enseñat Riutort |
Josefina Santiago Rodríguez |