Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS
Núm. 14102
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de 5 de desembre de 2017, per la qual s’aprova la convocatòria informativa de beques i ajuts dirigida als alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències clau impartides pels centres educatius per a persones adultes, per al període 2018-2019
Expedient de tramitació anticipada de despesa corresponent a l’exercici 2018/ Decret 75/2004 segons la Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de data 17 d’octubre de 2017
L’Administració de l’Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l’ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d’abril (BOE núm. 102, de 29 d’abril), en virtut del que disposaven els articles 12.15 i 15.1 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. D’acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar-ne la legislació, dicti l’Estat, i també el desenvolupament legislatiu i d’execució de l’ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional té per objecte la creació d’un sistema integral de formació professional, qualificacions i acreditacions que ha de respondre amb eficàcia i transparència a les demandes socials i econòmiques mitjançant les diferents modalitats formatives, i ha d’afavorir la formació al llarg de tota la vida. Com a part central d’aquest sistema integral de formació professional, aquesta norma defineix el Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals com a referent comú de qualificacions i competències professionals del sistema productiu per totes les vies i modalitats de la formació professional.
Els certificats de professionalitat, regulats pel Reial decret 34/2008, de 18 de gener, són l’eina d’acreditació oficial, en l’àmbit de l’administració laboral, de les qualificacions professionals del Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals adquirides mitjançant processos formatius o del procés de reconeixement de l’experiència laboral i de les vies no formals de formació. El Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, estructurat sectorialment en 26 famílies professionals, permet configurar una oferta formativa per als tres nivells de qualificació que existeixen en l’actualitat en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació.
L’oferta formativa destinada a obtenir els certificats de professionalitat té una rellevància especial com a instrument de política activa d’ocupació. La dinàmica del mercat laboral requereix propostes permanents, modificacions i actualitzacions de la normativa laboral i formativa. Per accedir a aquesta oferta formativa, el Reial decret 34/2008 regula en l’article 20 els requisits d’accés a la formació dels certificats de professionalitat. Entre aquests, es troba l’acreditació d’una sèrie de competències clau necessàries per poder cursar, amb aprofitament, la formació corresponent al certificat de professionalitat. Aquest article també estableix que, per accedir als certificats de professionalitat, es faran proves de competència matemàtica, de comunicació en llengua catalana, llengua castellana i llengua estrangera, si s’escau, i que les proves s’han de dur a terme en relació amb les competències definides en l’annex 4 del Reial decret 34/2008.
Per una altra banda, s’ha de tenir present que per verificar amb objectivitat i rigor tècnic que es compleix aquest requisit, els serveis públics d’ocupació han de determinar el procediment d’execució de les proves de competències clau com a part del procés de selecció dels alumnes, així com els resultats concrets que s’han de comprovar i els criteris per mesurar-los.
L’article 33 de l’Ordre ESS/1897/2013, de 10 d’octubre, que desenvolupa el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, estableix la superació de les proves de competències clau necessàries per cursar amb aprofitament la formació dels certificats de professionalitat de nivell 2 i 3 de qualificació. Segons el que estableix l’article 20 i en l’annex 4 del Reial decret 34/2008 s’ha de certificar segons el model de l’annex 10 de l’ordre ministerial. Les persones que superin amb avaluació positiva les accions formatives de les competències clau que figurin en el fitxer d’especialitats formatives del Servei Públic d’Ocupació Estatal rebran un diploma de certificació expedit per l’Administració laboral competent.
Amb l’objecte de facilitar a les persones que, per no tenir la titulació requerida, necessiten tenir les competències clau necessàries per cursar amb aprofitament la formació dels certificats de professionalitat, s’ha fet necessari plantejar dues actuacions: la primera, per instaurar un procediment estable i de qualitat per dur a terme les proves i la segona, per programar la impartició de les especialitats formatives de les competències clau.
Quant al programa d’impartició de les especialitats formatives i per tal de donar-li l’impuls necessari i incentivar la formació amb aprofitament dels alumnes, en data 28 de juliol de 2016 el conseller de Treball, Comerç i Indústria va aprovar una convocatòria informativa de beques i ajuts dirigida als alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències clau impartides pels centres educatius per a persones adultes, per al període 2016-2017 (BOIB núm. 106, de 20 d’agost de 2016).
En compliment de la convocatòria esmentada, es concediren beques per arrancar i reforçar l’èxit del programa amb l’objectiu de consolidar la mesura. Així, a més de les ajudes per transport i de les beques per a dones víctimes de violència de gènere, els alumnes de formació que acabaren cada competència clau tingueren dret a percebre, a més, la beca per assistència, atès que es tracta de persones amb dificultats especials d’inserció en el mercat laboral, per la seva baixa qualificació, i que participen en itineraris de formació personalitzats.
Mitjançant resolució conjunta del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, i del conseller d’Educació i Universitat, de 14 de desembre de 2015, es va aprovar el programa de competències clau que els centres educatius per a persones adultes han de desenvolupar durant el període 2015-2017. L’apartat primer de la Resolució fixava un termini d’execució del programa aprovat des de la seva signatura fins al 31 de març de 2017. Aquest termini va ser objecte de modificació per sengles resolucions conjuntes de 18 de gener de 2016 i 15 de febrer de 2017 i la data límit per impartir aquesta formació va quedar definitivament fixada el 31 de març de 2019. Per aquest motiu es fa necessari tramitar una altra convocatòria de beques.
El Ministeri de Treball i Immigració va publicar l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març (BOE núm. 67, de 18 de març), que desplega el Reial decret 395/2007, de 23 de març, amb l’establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades al finançament de la formació. Aquesta Ordre ha estat modificada per l’Ordre ESS/1726/2012, de 2 d’agost (BOE núm. 186, de 4 d’agost). Aquesta Ordre s’ha d’entendre en vigor mentre no entri en vigor la normativa que desenvolupa el Reial decret 694/2017, d’acord amb el primer apartat de la seva Disposició Transitòria primera.
Així, l’annex 3 de l’Ordre TAS/718/2008, estableix que la beca per assistència tindrà una quantia màxima de 9 euros per dia d’assistència, que es podrà incrementar fins en un 50 % quan els destinataris pertanyin a col·lectius amb més dificultats d’inserció i participin en els programes específics d’itineraris de formació professional personalitzats. Atès això, s’ha previst que l’import d’aquesta beca sigui de 13 euros/dia assistència. Així, tenint en compte que el programa formatiu de les quatre competències clau suma 555 hores i que, de mitjana, s’impartiran 5,5 h/dia, resulta un total de 100,9 dies per competència clau que, multiplicades per 13 euros, són 1.311,70 euros. Si es divideix aquest import per 4 (el nombre total de competències clau), resulta que el total màxim que ha de percebre l’alumne o alumna i per competència clau aprovada són 328 euros (arrodonint a l’alça).
Per una altra part, l’article 12.3 de l’Ordre TAS/718/2008, estableix que es considera que un alumne o una alumna ha acabat la formació quan hagi assistit, almenys, al 75 % de la durada de l’acció formativa. D’aquesta manera, aquest còmput permetrà acreditar l’assistència de cada alumne o alumna a la competència clau de què es tracti.
La concessió d’aquestes beques i ajuts s’ha de fer de manera directa segons el procediment que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l’ocupació i de la formació professional ocupacional, prèvia sol·licitud dels alumnes, atès el que disposa l’article 28 de l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, en concordança amb l’article 22.2 en relació amb l’article 28 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Quant al finançament d’aquesta convocatòria, es tramita com a expedient anticipat de despesa corresponent a l’exercici 2018, atès que la concessió i els pagaments d’aquests ajuts i beques s’han de fer efectius en l’exercici següent i en el 2019.
Per això, en l’exercici de les competències atribuïdes pel Decret 37/2015, de 22 de maig, d’aprovació dels Estatuts del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, d’acord amb les disposicions d’aplicació general i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries, d’acord amb l’informe previ de la direcció general competent en matèria de pressuposts i de l’informe de la Intervenció General, dict la següent
Resolució
1. Aprovar la convocatòria informativa de beques adreçada als treballadors desocupats, alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències clau que imparteixen els centres educatius per a persones adultes durant el període 2018-2019, perquè puguin presentar les sol·licituds corresponents a les beques per assistència previstes en l’article 25 de l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, així com els ajuts de transport prevists en l’article 26.1 de la mateixa Ordre i les beques per a dones víctimes de violència de gènere regulades en l’article 7.b del Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere.
Aquest expedient es tramita com a anticipat de la despesa de l’exercici 2018.
2. Ordenar la publicació d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l’article 116 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 5 de desembre de 2017
El conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB
Iago Negueruela i Vázquez
ANNEX 1
Convocatòria informativa de beques i ajuts adreçada als treballadors desocupats, alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències que imparteixen els centres educatius per a persones adultes durant el període 2018-2019
1. Objecte
Aquesta Resolució té per objecte establir la convocatòria informativa de beques i ajuts adreçada als treballadors desocupats, alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències clau impartides pels centres educatius per a persones adultes durant el període 2018-2019, perquè puguin presentar les sol·licituds a les beques per assistència que preveu l’article 25 de l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març així com els ajuts de transport que preveu l’article 26.1 de la mateixa Ordre i les beques per a dones víctimes de violència de gènere regulades en l’article 7.b del Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere.
2. Finalitat
La finalitat d’aquesta convocatòria és concedir les beques i els ajuts esmentats en el punt anterior. Es concediran de manera directa, prèvia sol·licitud de l’alumne o alumna, d’acord amb el procediment que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l’ocupació i la formació, en concordança amb el que disposa l'article 22.2.c de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en relació amb l'article 28.2 i 3 de la mateixa Llei.
3. Normativa d’aplicació
Les beques i els ajuts objecte d’aquesta convocatòria informativa es regeixen per l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març; el Reial decret 357/2006, de 24 de març, i el Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere que siguin alumnes d’accions formatives.
4. Crèdit
El crèdit inicialment assignat a aquesta convocatòria és de 480.000,00 euros amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, distribuïts de la manera següent:
· Any 2018: 240.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 18020 de l’exercici de 2018 sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.
· Any 2019: 240.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 19020 de l’exercici de 2019 sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.
Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin es pot augmentar l’import d’aquesta convocatòria.
5. Persones beneficiàries
Es poden beneficiar de les beques i els ajuts els alumnes de les especialitats formatives corresponents a les competències clau impartides pels centres educatius per a persones adultes en els termes següents:
a. Beques per assistència
Les persones que estiguin desocupades en la data d’inici de la formació, que participin en itineraris de formació professional personalitzats i que acabin cada competència clau amb qualificació d’apte/a, tenen dret a una beca per dia d’assistència, per l’import que disposa el punt 7.
La participació en l’itinerari de formació professional personalitzat s’ha d’acreditar mitjançant la presentació del document IPI (itinerari Personalitzat d’Inserció).
b. Ajuts per a transport públic
Les persones que estiguin desocupades en la data d’inici de la formació i que utilitzin la xarxa de transport públic urbà per assistir-hi, tenen dret a percebre un ajut per l’import que es determina en el punt 7.
En el cas que tinguin el domicili en un municipi diferent del qual s’imparteix la formació tenen dret a un ajut per l’import que s’estableix en el punt 7. Per acreditar aquesta circumstància, l’alumne o alumna ha de presentar còpia compulsada de la targeta de demanda del SOIB o del certificat d’empadronament de la data de l’inici de l’acció formativa.
c. Beques per a dones víctimes de violència de gènere
Les dones víctimes de violència de gènere inscrites com a demandants d’ocupació tenen dret a percebre una beca per dia d’assistència per l’import previst en el punt 7. Per poder beneficiar-se d’aquestes beques, la situació de violència de gènere s’ha d’acreditar:
· A través de la sentència condemnatòria, durant els 24 mesos posteriors d’haver-se notificat.
· Mitjançant la resolució judicial que acordi mesures cautelars per protegir la víctima o a través de l’ordre de protecció acordada a favor de la víctima, mentre sigui vigent.
· A través de l’informe del ministeri fiscal que indiqui l’existència d’indicis que la demandant és víctima de violència de gènere, fins que es dicti la resolució sobre l’ordre de protecció.
Aquests terminis poden ser concurrents i d’aplicació successiva d’acord amb l’evolució de la situació de la víctima.
No es pot rebre cap ajut o beca els dies lectius en que l’alumne o alumna hagi deixat d’assistir al curs, se n’hagi justificat o no l’absència.
6. Presentació de sol·licituds
Les sol·licituds s’han de formalitzar amb el model que facilita el Servei d’Ocupació de les Illes Balears i que es troba a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>. S’ha de fer una sol·licitud per a cada competència clau.
Els centres han de recollir les sol·licituds dels alumnes i han de presentar-les en el Servei d’Ocupació de les Illes Balears en el termini de 15 dies des de la finalització de cada competència clau.
L’alumne o alumna ha de formalitzar la sol·licitud en el termini de 15 dies des què ha finalitzat la competència clau, acompanyada del document D52 (declaració responsable de veracitat de les dades bancàries) que es troba a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>, i de la documentació prevista en el punt 5 b) i c) d’aquest annex, en funció de la beca que sol·liciti.
7. Concessió i import de la beca
Les beques i els ajuts es concedeixen en règim de concessió directe mitjançant una resolució del conseller competent en la matèria, per les quanties següents:
a. Beca per assistència
· 13 euros per dia d’assistència, amb un màxim de 328,00 euros per competència clau amb qualificació d’aprofitament.
b. Ajuts per a transport
· 1,50 euros per dia d’assistència, en concepte de transport públic urbà.
· 4,50 euros per dia d’assistència, en concepte de transport públic interurbà.
c. Beques per a dones víctimes de violència de gènere
· 10 euros per dia d’assistència.
A l’efecte d’aquesta convocatòria, s’entén per dia d’assistència tota la jornada lectiva completa del dia de la setmana que pertoqui, amb independència del nombre d’hores que abasti.
8. Termini per resoldre i notificar o publicar
El termini per resoldre la sol·licitud i notificar-la o publicar-la és de sis mesos, comptadors des de la data d’haver-la presentada. Una vegada transcorregut aquest termini sense que s’hagi dictat una resolució expressa, la petició s’ha d’entendre desestimada. La resolució expressa, tant de concessió com de denegació, s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
9. Justificació de l’aplicació dels fons
La justificació del dret al cobrament dels ajuts que estableix aquesta Resolució s’ha de dur a terme mitjançant l’assistència efectiva de l’alumne o alumna al curs, que es comprova per les llistes de control d’assistència, signades degudament, que els centres hauran de presentar en el SOIB en el termini de 15 dies des de la finalització de la competència clau. La baixa o l’exclusió de l’alumne o alumna dóna lloc a la pèrdua del dret a percebre aquests ajuts. Els dies d’absència, justificada o sense justificar, no s’han de computar a l’efecte del pagament dels ajuts.
10. Pagament
Pel que fa a les beques per assistència, el SOIB ha de tramitar la proposta de pagament una vegada finalitzada cada competència clau, i s’ha de presentar el certificat d’aprofitament.
La proposta del pagament del ajuts de transport i de la beca per a dones víctimes de violència de gènere s’ha de tramitar en acabar les accions formatives, una vegada computats els dies efectius d’assistència de l’alumne o alumna.