Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA
Núm. 14061
Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca d 11 de desembre de 2017 per la qual es regulen les aturades temporals per a la modalitat d’arrossegament de fons a les Illes Balears
El Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CE) 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) 1626/94, marca com a objectiu principal establir un marc de gestió eficaç per a la protecció estricta de determinades espècies marines i la conservació dels hàbitats naturals i la fauna i la flora silvestres.
El Reglament (UE) 508/2014 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu i Marítim de Pesca i pel qual es deroguen els reglaments (CE) 2328/2003, (CE) 861/2006, (CE) 2006, (CE) 1198/2006 i (CE) 791/2007 del Consell, i el Reglament (UE) 1255/2001 del Parlament Europeu i del Consell, estableix les ajudes que es poden atorgar a la flota pesquera en concepte de paralització temporal de l’activitat pesquera. En concret, l’article 33, que regula les causes específiques per les quals es poden concedir aquestes ajudes, estableix una vinculació directa amb un determinat tipus de mesures tècniques que figuren en els articles 7, 9, 10, 12 i 13 del Reglament (UE) 1380/2013 i en el Reglament (CE) 1967/2006 del Consell.
La Llei 3/2001, de 26 de març, de pesca marítima de l’Estat, estableix les finalitats de vetllar per l’explotació equilibrada i responsable dels recursos pesquers afavorint-ne el desenvolupament sostenible i d’adoptar les mesures necessàries per protegir, conservar i regenerar aquests recursos i els seus ecosistemes, adaptant l’esforç de la flota a la situació d’aquests.
Així mateix, l’article 12 de la Llei 3/2001 estableix que, amb l’objecte de protegir, conservar i recuperar els recursos pesquers, i amb l’informe previ de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, el ministre d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient pot establir fons mínims, zones o períodes de veda en els quals es limiti o prohibeixi l’exercici de les activitats pesqueres o la captura de determinades espècies i adoptar altres mesures que es considerin necessàries.
Atès que els informes científics actuals de l’Institut Espanyol d’Oceanografia confirmen que és aconsellable establir mesures de protecció per a les poblacions de les espècies de petits pelàgics com el lluç (Merluccius merluccius), el moll de fang (Mullus barbatus), el pop (Octopus vulgaris), la gamba (Aristeus antennatus) o la cigala (Scylarides latus), entre les quals figura la creació de vedes, es va publicar el Reial decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca pel que fa a les ajudes a la paralització definitiva i temporal de l’activitat pesquera, modificat pel Reial decret 486/2017, de 12 de maig, que també modifica el Reial decret 1549/2009, de 9 de octubre, sobre ordenació del sector pesquer i adaptació al Fons Europeu de la Pesca.
El capítol III del Reial decret 1173/2015 regula la paralització temporal de l’activitat pesquera i, en l’article 14, modificat pel Reial decret 486/2017, estableix les condicions generals pel que fa a les paralitzacions temporals tant d’un dia a la setmana com d’un mes de durada.
D’altra banda, l’article 7.5 de l’Ordre APA/1728/2005, de 3 de juny, per la qual es regula l’activitat dels bucs d’arrossegament peninsulars que pesquen en aigües profundes dels caladors de les illes d’Eivissa i Formentera, estableix que els bucs el patró dels quals vulgui tornar a la Península durant el transcurs de la setmana, ho pot fer a l’hora que estableix a aquest efecte la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No obstant això, no pot dur a terme cap activitat pesquera fins que arribi a la plataforma peninsular i ha d’entrar al port dins de l’horari que estableixi la comunitat autònoma a la qual pertanyi.
Atesa la reducció d’esforç pesquer obtinguda amb les paralitzacions temporals de principi dels anys 2016 i 2017, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca obre una nova convocatòria de paralitzacions temporals per a l’any 2018, amb finançament a càrrec del Fons Europeu Marítim i de Pesca. Alhora, i com a novetats per a aquesta convocatòria, es preveu la possibilitat de paralitzacions d’un període d’un mes a l’illa de Formentera i rotatòries de les embarcacions del mateix port.
Per tant, mitjançant aquesta Resolució s’estableixen el període i els dies d’aturada durant el primer semestre de l’any 2018 per a les embarcacions d’arrossegament amb port base a les Illes Balears.
Finalment, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca exerceix, entre d’altres, la competència en matèria d’ordenació pesquera.
Per tot això, i atesa l’atribució competencial que preveu l’article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, havent consultat prèviament el sector pesquer afectat, dict la següent
Resolució
Article 1
Període d’aturades temporals
1. Entre el dia 8 de gener i el dia 30 de març, ambdós inclosos, durant un dia a la setmana queda prohibida la pesca d’arrossegament de fons als bucs espanyols amb port base a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa en les aigües del litoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
2. Entre el dia 1 de gener i el dia 30 de març, ambdós inclosos, per un període d’un mes, queda prohibida la pesca d’arrossegament de fons als bucs espanyols amb port base a l’illa de Formentera en les aigües del litoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
3. Els dies i mesos d’aturada per port i embarcació són el que s’estableixen en l’annex I.
4. Les setmanes amb dies festius es pot eximir de la prohibició que preveu l’apartat 1.
Article 2
Comprovació efectiva de les parades
1. De conformitat amb el que disposa l’article 14.3 del Reial decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca pel que fa a les ajudes a la paralització definitiva i temporal de l’activitat pesquera, modificat pel Reial decret 486/2017, de 12 de maig, i a l’efecte del finançament amb càrrec al Fons Europeu i Marítim de Pesca, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, d’ofici, ha de comprovar que es compleixen les aturades amb els registres dels dispositius de localització de bucs per satèl·lit (VMS).
2. En cas de paralitzacions d’un període d’un mes, així mateix s’ha d’acreditar aquesta circumstància en el rol de despatx d’acord amb l’article 14.2 del Reial decret 1173/2015.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquesta Resolució entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les lles Balears.
Palma, 11 de desembre de 2017
El conseller
Vicenç Vidal Matas